Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!

Geri · 243473

Satin

• *
  • When wilderness calls...
No jaz z malimi cufiji zadnje čase nimam več težav, poleg tega jih moj itak ne jemlje sebi enakopravne in na njih gleda zviška, nekateri so mu všeč in se z njimi mogoče še malo poigra, tiste ta tečne in bevskajoče samo čukasto gleda se obrne in nadaljujeva midva svojo pot. Midva imava po večini težave z psi enake velikosti, še posebaj ponavadi s kakimi velubogljivimi NO ::) In glede na to da jih je Lars že 3x kasiral rane od njih, nima ravno prijaznega odnosa do njih, že samo da jih na dalč čzavoha kaj šele vidi, se mu nardi srtina po celem hrbtu, če mu keri od "veleubogljivih" peseljnov pride zanj preblizu bi ga pa najraje pojedu, no pa nama je s trdim delom in utrjevanjem vaje sem slep za peseljne njihove baže le nekako uspelo da gremo zdaj mimo brez tega da bi jih poskusili pojesti ali pa vsaj malo načeti.

Z nekaterimi lastniki se je dalo normalno pogovorit in svojega psa zdaj ob srečanju pripnejo in gremo mimo drug drugega brez težav, v bistvu so mi bili zelo priročni za utrjevanje vanje sem slep za svet okoli sebe :D Je pa kar še nekaj takih ki so zgleda pojedli vso pamet tega sveta in seveda njihovi cuceljni še vedno nadlegujejo vse okoli sebe ::) Pri nekaterih pomaga če si pomagam z mobijem in se delam da govorim s policajem, nekaterim se raje ogneva v velikem loku, eni pa se raje naju ognejo v velikem loku, ker jim je lastnica obljubila da bodo videli oni kako je to ko bom jaz njim pokazala kdo je kdo z uporabo zob :D >:D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Citiraj
Edina moja izjava je bila, da bi morala v takem primeru pustiti, da mu moj tavečji pes pokaže nadvlado (to ne pomeni, da ga bo strgal, če si imela kdaj priložnost to opazovati,

Ne, psu, velikemu ali majhnemu mora biti jasno, da nima kaj se rangirati s tujimi psi. Lahko se rangirajo znotraj krdela, malo se morajo porangirati tudi psi, ki veliko delajo skupaj,  tuji psi pa so nepomembni. Pri meni velja nekako takole: če je zoprn pes na povodcu, moj pa ne, mora moj se zoprnežu izogniti. Če sta oba spuščena, moj lahko tujega opozori - od kazanja zob, renčanja do šavsanja v zrak - fizični kontakt pa ni dovoljen. Absolutno prepovedano je gonjenje drugih psov, "držanje lisic" tudi. Če je moj privezan, tuj pa spuščen in zoprn, ga mora moj ignorirati. V tistih izjemno redkih primerih, ko zgoraj našteto ne zadošča, situacijo rešim jaz in ne moj pes.

Mislim da je bila čisto vsaka od mojih psic kot mladič kdaj napadena. Večinoma kar resni napadi. Če je bila katera zaradi tega presrana, sem se potrudila, da je nehala biti presrana. Vse se da, če se hoče.

Sašenka

• *
Odnos do majhnih psov in njihovih lastnikov se kaže že v poimenovanju le-teh- Cuclji, cuceljni, tečneži, nadležneži, ščeneta, cuflji, cucki...lastniki so pa v večini vsi nenormalni, debilni, brezobzirni, neke afnaste bejbe ali dame,... Absolutno preveč posploševanja.

Saj nič ne rečem, sem tudi jaz že doživela kaj neprijetnega na kakšnem sprehodu ampak da bi zaradi tega sedaj zahtevala, da nihče niti pogleda ne več v mojo smer in da se noben pes ne sme niti približati mojim in da imajo vsi okoli mene pse privezane na pol metra dolgem povodcu se mi zdi pa malo pretirano.

Ferry

• Gost
Satin pametno,

jaz priznam, da imam večinoma izkušnje z manjšimi psi, to pa je najbrž predvsem zato, ker ti prevladujejo v blokih. Večjih pasem večinoma ni, pa tudi nikoli nisem rekla, da so veliki psi vsi cool, to bi bilo neumno razmišljanje, vse je odvisno od lastnika in ne od velikosti psa.

Lanabela,

ti ne dovoljuješ svojemu psu, da se brani ob napadu, prav, potem jih bo vedno sproti pokasiral, tako kot jih je naš beagle, ki se sam od sebe noče braniti. Pa mogoče veš da je učljivost, ubogljivost pri pasmah različna. Ti si svojo psico uspela stranirati v določenem času, no probaj z beaglom, boš videla da ti bo vzelo veliko več časa, sploh pa če vsake toliko časa, podoživi kakšno podobno sceno, ki sem mu je že zgodila. Kakorkoli začne prebolevati svoje psihoze je en napadljiv višavec blizu njegovega noska in spet smo na začetku in ves trud je bil zaman. Včasih niso stvari tako enostavne kot si vsak predstavlja. Ni vedno vse enako, kot doživljaš ti in tvoj pes, včasih je kdo tudi drugačen in obstajajo psi, ki rabijo leta, nekateri pa nikoli ne pozabijo. No, naj ti kdo razloži, ki je posvojil psa od zbirateljice psov Močivnik, pa boš videla, da veliko psov celo življenje preboleva zlorabe. Pač ti imaš srečo in si pač izpeljala zadevo brez problema.  Tako kot Sašenka posplošuje, da ona pa nima z nobenim psom v njihovem naselju problema, torej to je enako razmišljanje kot npr. jaz na cesti z avtomobilom še nikoli nisem imela nesreče, torej jo ni imel nihče, če pa jo je že imel je pa nenormalen?!?!?!?

Sašenka, zame so cufiji tudi beagli oz. vsi, ki so mi nadležni neglede na velikost, mogoče se res narobe izražam, pa bi morala uporabljati imena pasem ali kaj podobnega, samo če psa ne poznam kako naj mu rečem. Še enkrat, beseda cufi zame nima nobene povezave z velikostjo. Res pa je, da sem omenila manjše pasme, ampak kot sem že napisala, večjih v blokih večinoma ni in zato z njimi nimam toliko izkušenj.

Še nekaj Sašenka, zaradi mene če imaš psa na 100 m dolgem povodcu, mi je čisto vseeno, samo, ko se pa približa nekdo z drugim psom, pa je lepo, če se povodec skrajša do tiste mere, da se lahko psa v miru srečata, brez, da se kateri od nju zapodi drugemu pod noge in to je to. Če pa tega spoštovanja do drugega človeka in drugega psa ni, pa je efekt fleksija enak kot je pes brez povodca.

Lp

Ferry

• Gost
Damayanti,

;), imaš prav!

Lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Še vedno ne razumeš. Ob napadu se ne smejo braniti, ker se jim ni treba - so povsem sposobne napad blokirati, tako da ne pokasirajo čisto nič. Izjema so mladiči tam nekje do tretjega meseca.

Učljivost je od psa do psa različna (samojedi ne slovijo ravno kot zelo lahko učljivi), nima pa nič opraviti s "socialni inteligenco". Ta bi morala biti pri biglih (ki so do nedavna živeli v krdelih) primerljivo visoka kot je pri samojedih.

Travmirani psi so poglavje zase. Imam tudi s takimi nekaj izkušenj, in nekaterih stvari se ne da nikoli popraviti. Samo za trajne posledice je potrebna dolgotrajna zloraba, ne pa dva napada višavčkov.
Kdo je rekel, da sem izpeljala zadevo brez problemov? Pri eni psici je bilo potrebno dva ali tri mesece krepkega dela. Je pa res, da bi bilo danes težje. Takih imenitnih klateških krdel pitbulčkov, kot sem jih uporabila za mojo psico že davno ni več.
Tudi je res, da je skrajno zoprno, če ne moreš niti stopiti iz hiše ne da bi se kdo zaletel vate in če nimaš pod milim soncem enega kotička, kjer bi lahko s psom v miru malo povadila, dokler ne utrdi znanja toliko, da lahko delaš z motnjami. Samo iskreno rečeno - jaz si v takih pogojih psa raje ne bi omislila.

Smrček

• *
  • Little star :*
No vam bom povedala še eno zgodbico o ''krasnosti'' velikih psov  ::) ::) (ki so velik tečnejši kot mejhni )

Znanka je imela mlado psičko majhne rasti (mešanko ki je zdaj že odrasla), šle sta v park in pojavla se je ena ženska z dvema psoma (velike rasti pasme se ne spomnm ampak mislm da je bil en mešanc) ker je ženska očitno mislna da je znančina psička velik problem in zradi nje nemore spustiti svojih barab je rekla da bo svoje butle naščuvala nanjo če takoj ne izgineta iz parka ni se ozirala na to da psička njenima degenoma nič nemore in noče pa konc koncov tud prve sta ble tm ker jo je znanka ignorirala je spustila svojga ''zelo''pametnga psa in pustila da je teku proti mali miški vrjetno z NE preveč prijatlskimi nameni na srečo je znanka vidla mrcino in jo ucvrla domov babura se je pa sam režala.

No lastniki velikih psov zihr vam je fuuuuuuuuuuuul ušeč kako sem imenovala velika psa ne  :P :P  sam tko da boste bolš razumel ;) ;) so mi drugač še kar všeč velki psi sploh nemške doge 8) ampak vsen prisegam na majhne naj prijatlčke.

Lp. Ana

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

Seerland

• *
  • Noora je najbolj nora :-)
Razmišljam, če bi se vključila v temo že od cirka..pol 3, pa se nisem hotla, ker včasih kaj tako napišem, da izgleda kot napad na koga, pa se mi ne da kregat. Ampak vseeno. Morem.
Moje mnenje je, da ni važno, al je pes velik ali majhen, vsi ki se sprehaajo, oziroma jih sprehajamo med ljudmi , morajo biti vsaj do neke točke disciplinirani, oziroma jih moramo obvladati. To, da so nadležni, mali psi, veliki psi, vmesno veliki psi, ali kakorkoli že!!-to je dejstvo. Jah kaj "čmo", tako pač je. Ne vem, no, meni se zdi škoda obremenjevat s tem, že tako morem pazit na sto stvari, pa mam samo enega psa, ampak je pač še mladič, oziroma skoraj mladič. Je treba razmislit kam bomo šli, da jo lahko malo razlaufam, da ji lahko mečem palco, da se malo razvedri, pa da mam zraven vodo(če je sprehod dolg) pa da za sebe poskrbim, pa biljon nekih brezveznih stvari, ki so pač pomembnejše. Da bi se še obremenjevala s tem kdo bo koga napadel, pa kdo je tečn pa res znorim. Stanujemo še kar v centru Maribora, kjer je tudi gneča. Blok pri bloku, človek pri človeku, tudi pes pri psu. Sama sem se odločila, da bom imela psa, zato pač ne mislim zdaj jamrat. Saj sem jamrala, pa sem spremenila mnenje:-) Moja ima pik na male bele pse, in verjamem da gre to vsem lastnikom le takih na živce. Ker ko kakšnega vidi, se postavi v pozo geparda v lovu in dobi krvave oči(RES!!), ja kaj naj, pač poskušam to odpravit, uspešno napredujem, ampak mala vseeno včasih pozabi in se odloči, da bi pa danes šla na lov. Lastnikom malih belih se pač opravičim, če je moja preveč glasna in grem dalje. Z drugimi nimamo težav. Je pač takšna, da si z večino psov želi stikov, pač poskuša silit. In ker še ne obvlada vseh pravil, potem pač sili. Kaj naj zdaj, norim nad drugimi, ki svojim psom to pač pustijo ali kaj? Jaz ji ne pustim da skače na druge, pa da se zaganja, ali karkoli, ker mi gre na živce, ker je pač moj pes in mi ne paše da bi se tako obnašala. Če se psi drugih lastnikov tako obnašajo, pač se. Grem v drugo stran, ali pač zamotim svojo. Mislim, da ste tukaj brezveze zapeli o majhnih velikih, kdo je zlobnejši in hudobnejši, ker vsaj jaz nisem opazila, da bi punce napadale točno male pse, oziroma VSE male pse. Je pa res, da lastniki velikih psov vsaj ponavadi, pri nas, govorim o predelu kjer živim, bolj pazijio na svoje pse, so na ketni, ne laufajo pač prosto po okolici.
Mamo pa en primer enega res velikega psa, ki je VEDNO odpet, nisem ga še videla na vrvici. in moji mali budali je pač zanimiv, vedno ga gleda, ampak samo gleda. Ta pa pride, pa se začne nekaj "hršit", pa lajat, pa renčat pa bev pa mev. Meni je že smešen, ker ga je sam gobec. Potem pa pride lastnik, pa se dere na cucka, pi**a ti ma****a, kaj sem ti rekel, boš vzgojnega?? kako sva se dogovorila, kakšno obnašanje je to. In jaz ne vem, al ta človek res pozabi, da se vedno srečamo, al kaj mu je..Vedno ista pesem, prav gledam že kje je, ko gremo ven. Ampak, ne morem rečti, da je to zdaj slaba stvar za vzgojo mojega psa. To se mi zdi naravnost fantastično, tako lahko svojo vsaj naučim česa točno ne sme delati in čemu se mora upreti. Če bi jo vlekla od vseh stran, pa kričala na vse, pa tepla otroke po rokah, ne bi dosegla nič produktivnega. Pač pes bi si mislil, da sem blesava, ker jo vlečem vedno stran. Ne vem no, po mojem so otroci kot psi, pač upajo si, nimajo nekih zadržkov, jaz svojo pustim, če pride kdo. Ok, pobožaj(če je v tistem trenutku ravno česa ne učim) , pocukaj, če jo pa vgrizneš, te pa brez kakršnihkoli zadržkov brcnem v glavo(pardon zaradi direktnosti). Tudi z otroci je tako, moja normalno takoj liže roke, samo da kak mali kobacaj pride, pa je cela vesela, če vidim da v bližini ni odraslih, potem po določenem času, ko se mi več ne da stat grem dalje in rečem adijo. Če so starši zraven, pa pustim. Nisi vprašal če lahko božaš, sprejmi posledice. Če te čavsne, ali skoči, ali rukne, ali karkoli, te na lastno odgovornost, saj imaš svoje starše. Je tako ai ni?
je pa to dokaj težka tema, veliko stvari imam še na zalogi, samo ne bom utrujala z vsem v enem postu, ker bom potem kar čez celo stran.
Prijetno debato vsem še naprej in lep pozdrav

Ferry

• Gost
Ana,

tole je čisto izven teme, nihče tukaj ne debatira o velikih in malih psih in to je popolnoma brez veze, meni je čisto vseeno kako imenuješ katerega od njih, ker to je pa že res nizek nivo te diskusije.

Sašenka je pač omenila, da se gremo mi tukaj z velikimi psi neko nastopaštvo itd., vendar je to popolnoma narobe razumljeno in nič drugega. Tako, da se teh brezveznih debat izogibajmo.

Lanabela, pač tebi uspe veliko stvari, to da psa brez problema ubraniš, vidim, da si doživela že veliko napadov in da si dobro natrenirana, pa še očitno že za vsako situacijo dobro veš v naprej, da te nikoli nihče ne preseneti. Tako superiornih ljudi je pa malo na tem svetu, bravo zate!

2 - 3 mesece krepkega dela, fino, to je bilo pa hitro, glede na to, da imamo nekateri tudi službe, ki so včasih celodnevne odsotnosti, tedenske odsotonosti itd. in se nam žal življenje cel dan ne vrti le okoli psa, ampak je treba tudi za kruh zaslužiti, pa še kaj drugega, torej, za razna zdravljenja travm nimamo ravno na kile časa.

Seerland, načelom se čisto o vsem strinjamo, le zavedati se moraš, da ima tudi vsaka pasma svoj značaj, karakter in moj ne mara božanja, dotikanja, niti domačih, kaj šele tujih ljudi in jaz definitivno ustavim vsak naval otroka, odraslega človeka, ki se z roko bliža mojemu psu in tako bo tudi ostalo. Seerland, pa ti veš kakšne so posledice ugriza, če otrok ne vpraša in ga vseeno poboža? Jaz naredim vse, da do tega ne bo prišlo, ker vedno je tako, da je kriv pes in ne človek in to je dejstvo. Ti potem staršem tega ogriženega otroka dopovej, da je kriv otrok, malo verjetno, da ti bo uspelo, edina stvar je še kakšna tožba, pa  še pol naselja bo grdo za tabo gledalo, kakšno zver imaš.

Lp

damayanti

• *
Odnos do majhnih psov in njihovih lastnikov se kaže že v poimenovanju le-teh- Cuclji, cuceljni, tečneži, nadležneži, ščeneta, cuflji, cucki...lastniki so pa v večini vsi nenormalni, debilni, brezobzirni, neke afnaste bejbe ali dame,... Absolutno preveč posploševanja.

Saj nič ne rečem, sem tudi jaz že doživela kaj neprijetnega na kakšnem sprehodu ampak da bi zaradi tega sedaj zahtevala, da nihče niti pogleda ne več v mojo smer in da se noben pes ne sme niti približati mojim in da imajo vsi okoli mene pse privezane na pol metra dolgem povodcu se mi zdi pa malo pretirano.

Vidim , da še vedno nisi poštekala.....
Nihče nima look-down odnosa  na male pse.
Nasprotno vsi vzgojeni psi pa tudi nevzgojeni  katerih lastniki so vzgojeni in jih imajo na povodcih so zame čisto enakovredni.

Vsak pes ki se ne zna obnašat , še maj pa njegov lastnik in ga prosto spušča, da teži in gnjavi mimoidoče pa v mojem načinu piumenovanja zasluži poimenovanje od ščeneta- do cucka, do težakarja.... JA? ;)

Sicer pa ; kot je že deteljica rekla  miljonkrat premleta tema.... ena vem ,da je bila še celo" lastniki malih psov Vs. lastniki velikih" in se je tudi vnela dolga debata....
Je bil pa  splošni izgled in splošno mnenje vseh vključenih v debato zelo podoben....
pa so bile vmes tudi lastnice malih psov  katere sodelujejo aktivno na tem forumu imajo majhne pse in  vedno in povsod zagovarjajo  tako od šolanja- do vzgoje - do povodcev( eni vem, da se je še celo nek hud incident naredil ravno okrog njenega psa- ko ga je napadlo neko  večje ščene brez povodca).... takole z glave mel,.... kalsang ... pa še par..... imen.... se ne spomnim točno vseh  ( sta mi pa dve izmed ljubših forumašic in vedno rada debatiram z njima)

Če si pa užaljena zato ker večina meni da,  večina nevzgojenih psov je majhna , pa bodi..... žal tako je. ( so tudi veliki vmes) ampak večina je majhnih- pa ne zaradi njihove postave, temveč zato ker imajo njihovi lastniki mnenje , da če je majhen  nikomur ne more narediti nič resnega-  in ne rabi hodit v razno razne pasje šole, ga ni treba vzgajat... je pač mali domači prijateljček.

tako kot je smrček napisala ;)..... a ne smrček? :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

ata

• *
Na spletni strani 7dni.com   (v celoti v tiskani izdaji) je objavljen tale članek, ki se mi zdi, kar spada v to rubriko. V njem je namreč pogled aktivnega kolesarja na probleme z nevzgojenimi psi - predvsem spuščenimi

Psi in kolesarji

Večinoma nismo kompatibilni. Žal. Vendar je treba priznati, da psi niso krivi. Krivi so njihovi lastniki. Saj vam je verjetno znan stavek, ki ga v takšni kočljivi situaciji običajno izusti neodgovorni lastnik: "Joj, saj ne bo nič naredil." Kolesar tega prav gotovo ne ve, psi pa... Hja, nisem najbolj prepričan. Pravijo, da imajo kosmata ušesa.

Največji problem, s katerim se kolesar pri srečanjih s psom sooča, ni v tem, da ga bo napadel in ogrizel (čeprav se to dogaja pogosteje, kot bi mislili), ampak v tem, da ga preprosto povedano preseneti. Običajno se s kakšne stranske poti, ceste ali pa preprosto kar s strani zapodi v obračajoča se kolesa. Kolesarja pri tem običajno ujame popolnoma nepripravljenega. Bolj ali manj burna reakcija kolesarja, ki izgublja ravnotežje. Pri nekoliko večji hitrosti ima lahko takšna reakcija tudi hujše posledice: padec. Kdor ga je že doživel, pozna vse neprijetnosti padca, če pa je slednji posledica neodgovornosti tretje osebe ali živali, je adrenalin in z njim bes, ki se sprošča, še toliko večji...

Več v tiskani izdaji tednika 7dni...

Bolj črno kot belo, ampak lepo ...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Ferry - če bi me nikoli nič ne presenetilo, potem mi ne bi bilo treba tri mesece popravljati škode. Se je pa splačalo - za tri mesece vloženega dela sem dobila 17 let udobnega življenja ob povsem normalni psici.
Pa saj moraš tako ali drugače vsaj prvo leto v psa ogromno vložiti. Predvsem časa. Če ne je brez veze, da si psa sploh omisliš. jaz sem pač čas vložila v resocializacijo namesto v učenje trikcev. Tudi zdaj največ časa pri mladiču porabim za socializacijo, vzgoja, šolanje in trikci pa so v drugem planu.
Res se sprašujem zakaj si nekateri omislijo psa, če nimajo niti primernega prostora niti potrebnega časa. Če bi rekla, da je pes bolan, pa ga ne bom zdravila, ker nimam denarja ali časa za letanje okrog veterinarjev, bi me vsi živo požrli. Hkrati pa se nekomu  povsem mirno zapiše, da nima časa za zdravljenje  "nekakšnih"  pasjih travm.
Hm. Lepo da meni denar na drevju raste in mi ni treba delat.

Je pa res, da imam s pasjimi napadi kar bogate izkušnje in tudi nekaj nelepih brazgotin. Začuda pa niti ena ni nastala zaradi napada na moje pse, ampak na način, ki ga je opisal Ata. Torej cucki (veliki in majhni), ki uletavajo pod kolo iz raznih dvorišč.

Ferry

• Gost
Lanabela,

moj pes se boji podobnih psov in konec debate, to da pri nas to traja že več kot leto in bo najbrž trajalo, mene ne moti, prav, da se jih boji, je manj verjetnosti, da bi sam rinil v tuje pse in s tem bi obstajala še večja možnost, da jih stakne. Mene to ne moti in ne on ne jaz s tem ne ogrožava okolice, ker se pač on odmika 1 km preč in za njim grem tudi jaz.

Res se sprašujem zakaj si nekateri omislijo psa, če nimajo niti primernega prostora niti potrebnega časa. Če bi rekla, da je pes bolan, pa ga ne bom zdravila, ker nimam denarja ali časa za letanje okrog veterinarjev, bi me vsi živo požrli. Hkrati pa se nekomu  povsem mirno zapiše, da nima časa za zdravljenje  "nekakšnih"  pasjih travm.

Glede tega ti tako povem. Se mogoče kdaj vprašaš, zakaj imajo ljudje otroke in potem hodijo v službe (ki so take in drugačne, celodnevne, tedenske) in se pač otroku ne morejo posvetiti tako kot bi se mu mogli. Vzgoja otrok je 100x večja odgovornost kot vzgoja psa in ozri se naokoli in poglej kaj vidiš!!!! Res ne vem v kakšnem svetu živiš. Sicer pa nihče ni rekel, da za psa nimam časa, rekla sem, da nimam časa, da bi učila mojega psa naj se ne boji stvari, ker vem da bi hudičevo dolgo trajalo, ker ne poznaš beaglov, ti povem, da lahko govoriva o letih in ne o tvojih 3 mesecih, koneckoncev pa je da je čisto v redu, da se jih boji, s tem ne ogroža nikogar. Želim si le, da imam zaradi tega mir pred drugimi in da se ne vsiljujejo meni in mojemu psu, ker ima zaradi tega strah. A še nikoli v življenju nisi srečala na cesti človeka, ki kar otrpne ko vidi psa (majhnega in velikega) in potem ti vsak razlaga, da so to travme iz otroštva, ker ga je ugriznil pes. No in kdo je potem delal na njegovi socializaciji. Saj pravim, kje živiš?? Jaz take ljudi spoštujem in se s psom odmaknem daleč proč zato, da gre brez strahu mimo mene in ga ne ogrožam s tem, da jim svojega cucka tiščim pod noge. Torej bi morala po tvojem pričakovati, da se ta človek nekako socializira, zato, da bo moj cucek lahko mirno skočil v njega, prosim no, kam bomo pa prišli.

Če bi rekla, da je pes bolan, pa ga ne bom zdravila, ker nimam denarja ali časa za letanje okrog veterinarjev, bi me vsi živo požrli. Hkrati pa se nekomu  povsem mirno zapiše, da nima časa za zdravljenje  "nekakšnih"  pasjih travm.

Lanabela dejansko delaš iz muhe slona in je popolno brezvezje kar tukaj pisariš. Zato ker se moj pes zaradi napadov izogiba psov (ne renči, ne skače vanje, ne ogroža absolutno nikogar), ki jih ne pozna, sem pa sedaj jaz neodgovoren lastnik, ker ga ne socializiram. Še enkrat ozri se naokoli, očitno živiš v pravljicah, da ti je že taka zadeva mučenje, zapostavljanje živali. Kaj pa psi, ki se bojijo strele in poka puške, jaz jih poznam na 1000 in verjemi mi lastniki so super ljudje, ki obožujejo svoje kužke in za nikogar ne morem trditi to, kar ti navajaš zgoraj zame, ker pač psa ne socailiziram do te meje, kot bi ga morali oni, ker se boji strele!!! Bedarija!

Je pa res, da imam s pasjimi napadi kar bogate izkušnje in tudi nekaj nelepih brazgotin. Začuda pa niti ena ni nastala zaradi napada na moje pse, ampak na način, ki ga je opisal Ata. Torej cucki (veliki in majhni), ki uletavajo pod kolo iz raznih dvorišč.

Tudi jaz se strinjam s tem kar je napisal Ata, vendar me čudi to, da poznam toliko ljudi, ki so doživeli napad na svojega cucka, ti pa o tem govoriš kot da je pa to zadevo tako lahko preprečiti. Nevem očitno živiva na popolnoma drugih svetovih.

Lp

ata

• *
Ferry,
če bi podrobno prebrala, kaj sem napisal, bi videla, da to ni moj prispevek, ampak obvestilo o članku v reviji 7dni in na njihovi spletni strani avtorja Davida Cudra...  :P , kar pa ne pomeni, da se s tem, kar je ta avtor napisal, ne strinjam.

Moje mišljenje je, še vedno, da je za psa vsekakor odgovoren njegov lastnik, ne glede na velikost ..., za vzgojo otrok pa starši  ::)

Ferry

• Gost
Ata,

normalno, kdo pa stoji za tem psom, definitivno ni tak sam od sebe, tako kot otrok ne, a je tako?

Vem kaj sem prebrala in vem, da se gre za članek, a je kdo omenjal, da se ne strinjaš??? Malo mi je že bedasto, pisariti o tako malenkostnih zadevah, dejansko pa je deteljica v 3 stavkih napisala vse, kar je potrebno za to temo, tako, da se ne mislim več vrteti okoli tako nepomembnih zadev in vseh . in , ki jih človek nenamerno mogoče tudi kdaj narobe napiše. Sorry popravljam svoj statement: Se strinjam s člankom.

LP

ata

• *
To je bilo mišljeno tako, da ne bom obdolžen, da se "kitim s tujim perjem", ne pa "napad" na kogarkoli :P

Je pa ta tema (in rodovniški-nerodovniški psi, pa še se jih najde) zanimiva za nas, ki še nimamo dosti "kilometrine" na forumih, verjamem pa, da marsikomu že preseda - toda forumu se pridružujemo tudi novi člani in nas je treba malo "cartat" ::) in odpustiti tudi kako neumno, vam že znano vprašanje.

Ferry

• Gost
Ata,

ne, saj ni bilo tako hudo mišljeno. ;) Samo včasih je pri določeni diskusiji dobro, da se posamezniki ne zapikujejo v nepomembne malenkosti, ampak sledijo smilu napisanega, le tako je lahko diskusija uspešna. Če pa se vrtiš okoli nepomembnosti, potem je vse skupaj le izguba časa :(.

Npr. smo se zataknili pri besedi cufi, zakaj že? Popolnoma brez pomena, cufi, cofi, kužek, pesek, whatever!!! Pa smo se zataknili, pri majhen velik pes, čisto vseeno, ni bila to tema pogovora. Na koncu se že zapenjamo, ker se moj pes boji drugih in je baje nesocializiran, zakaj je pa to zdej pomemebno? Treba se je držati bistva te diskusije, ne pa plezati po vseh vejicah in pikah. To sem samo hotela povedati!

Lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
No Ferry, mislim da si si sama odgovorila, zakaj se zdi, da živimo v povsem različnih svetovih. (a naj še enkrat napišem tisto o psu in ogledalih?)

Mene izjemno moti, če se moj pes česa brez vzroka boji. Pravzaprav me strah moti bolj od agresije. Agresijo je moč obvladovati, strahu se ne da. Agresivnega psa z dobrimi živci se da krasno izšolati, agresivnost preusmeriti in celo koristno uporabiti. S strahom ne moreš nič. Dovolj prestrašen pes je povsem nepredvidljiv. Lahko grize, lahko panično beži...oboje skrajno neprijetno in v končni fazi tudi nevarno. In strah je podoben raku. Zdraviti se ga da samo, če ga dovolj zgodaj odkriješ in se ga dovolj korenito lotiš. Če ne, se samo še razrašča.

Strah pred poki je lahko prirojen ali pridobljen. V prvem primeru ne moreš storiti veliko, lahko samo pomagaš psu, da ga lažje prenaša in da se ne okrepi preveč. In da psa ne uporabljaš za vzrejo, saj gre za hudo dedno napako. Pridobljen strah pa se da z dovolj znanja in potrpežljivosti + nakaj malega farmacije,  pozdraviti.
Strah pred drugimi psi je vedno pridobljen.

No saj pri ljudeh ni dosti drugače. Ljudje, ki se boje psov...takih, ki res otrpnejo od groze je malo. So pa. pravi vzrok pa ni ugriz v otroštvu (nekateri sploh niso imeli nobenega stika s psom) ampak to, da se starši potem ko je do ugriza prišlo (ali pa se je strah pokazal zaradi česa drugega - poznam primer, ko se gospod boji psov zato, ker so ga v najzgodnejšem otroštvu vedno strašili, da ga bo pes pojedel) niso potrudili in strahu pravočasno odpravili. Večina jih zaradi tega trpi in bi se strahu radi znebili. Vsaj tisti, s katerimi sem govorila so mi tako zatrjevali.

Ferry

• Gost
Ja lanabela,

mi je jasno in se tudi z večino tvojih napisanih stvari strinjam, samo sprejmi dejstvo, da smo ljudje različni, karakterno in da nekdo določeno stvar preboli hitro, nekdo nikoli, nekdo pa po dolgem času, ne da se posploševati. In enako je s psi, nikoli nisem trdila, da mojega psa še podpihujem in ščuvam, strašim, da se bo še bolj bal drugih psov, absolutno ne. Zadeva je v tem, da se pač ne brani in tak je in zaradi tega, ker je vedno bežal, jih je staknil, ker če bi se obrnil in bi namesto riti pokazal glavo, se mu najbrž nebi popolnoma nič zgodilo in to na njemu pač ne bom spreminjala. To, da ga še čivava lahko pretepe, pač naj bo tako in tega ne bom spreminjala in če se on počuti v določeni situacijo ogrožen in se želi umakniti, mu tega ne bom preprečevala, definitivno pa ga k temu ne spodbujam oz. da bi delala neko paniko zaradi tega. Tukaj smo hočem poudariti določeno zadevo, da so pač psi, ki ne marajo tujih psov in ne tujih ljudi in mislim, da je pošteno, da se to upošteva in se ob srečanju lastnika povpraša, če je vredu, da se psa ovohata in če se ga lahko poboža in to je to. Mislim, da bi bilo ob takem obnašanju vsem lažje, samo malo spoštovanja do drugega pa bo in nič drugega.

Lp

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Ferry,
po prebranem sodim, da se resnično preveč sekiraš. Čeprav trdiš drugače. Svet ni tako črn. Si tudi drugače bolj pesimistične narave?

Imam tudi občutek, da si se vdala v usodo. Afganistanci se ne božajo radi in to je to, beagel je preplašen in to je to. Ali pa se ti v resnici ne ljubi? 

Ja, Lanabela morda bi res morala še 1x napisat tisto zgodbico o psu in ogledalu. Zares poučna.

Kristinca & Florinca

Ferry

• Gost
Florinca,

to ni pesimizem, ampak spoštovanje želj in karakterja nekoga in nič drugega. Torej se tebi zdi razumno, da vsako žival podrediš sebi in drugim na uslugo, da z njim počnejo stvari, ki so všeč le tebi, za njega pa so poniževalne stvari, kot je čohanje po glavi, riti itd. Pri meni se to nebo dogajalo in če mojemu psu to ne ustreza, ga v to ne bom silila, sploh pa ne s kakšnim neumnim podkupovanjem s futrom, no, pri meni se obema j... za priboljške, tako, da to itak odpade. Sicer pa ne razumem ljudi, ki so kar nalepem vsesplošni poznavalci vseh pasem. Jaz si nikoli nebi upala za pasmo, katere nikoli nisem bila lastnik, trditi, da se nekaj da, da se psa to da naučiti itd.. Kam bomo pa prišli, če bomo vsem pasmam odvzeli njihov karakter. Moj beagle je lovec na zajce in to mu najbolj diši, no potem pa naučimo še čivavo, pa naj skupaj gonita. Zakaj pa ne? Saj se vse da, in če se boža ovčarja, pa samojeda, se bo pa še afganca, zakaj ne? Ali res tako dobro poznaš afgance, da lahko tako trdiš, če veš njihove glavne karakteristike, je to izredno samostojen pes in jaz ga spoštujem takega kot je in on sam pokaže kaj mu ne paše in zdaj naj ga spreminjam v istega pepčka kot je moj beagle, ki še dihat ne more brez mene? Res ne vem v čem je fora?

Če ti pa dajem vtis, da se sekiram, absolutno ne, mogoče misliš, da zaradi tega, ker nočem spreminjati svojima cufijema karakterjev? Meni ni največji doseg na svetu, da me pes uboga ko rečem sedi in da skače po dveh tačkah ko mu pomolim futer. Meni je največji užitek, ko opazujem, kako sta si popolnoma drugačna in kako čisto drugače odreagirata, čeprav se pri obeh ne dela razlik, pač karakter sam po sebi.  Moti pa me, ko se drugi ljudje s svojimi cufiji vtikajo vame in moje cufije. Prvič, kdo pa pravi, da se moramo pa pesjanarji kar vsepovprek ustavljati, kramljati, se družiti. A to zato ker imamo pse? Enako je s psi, a zdaj pa zato ker so psi, se morajo pa družiti, ovohavati, itd. Zakaj pa naj bi bilo to samoumevno, res ne razumem?

Lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Če se jima za butasto hrano j... kaj pa potem uporabljaš za motivacijo pri šolanju? Težko si predstavljam afganca da bi se s strašnim veseljem pulil za cufo (čeprav se da narediti vse, če se človek dovolj potrudi).

Seerland

• *
  • Noora je najbolj nora :-)
Ferry, jaz te po eni strani razumem, razumem to kar hočeš povedati. Tudi jaz spoštujem karakter svojega psa, je kakršna pač je, pasma mi je super, zato jo tudi imam. Mislim pa, da noben niti ni rekel, da bi se mogli pasjeljubci družiti, saj to nikjer ne piše in je daleč od teme, oziroma od napisanega v temi. Pač sprijazni se, da nisi sama na svetu(pa ne mislim nič hudobno, ali pa ti vsiljevat svoj karakter). Nismo sami, zato se pač moramo nekako zlit z okolico, prilagodit in tudi prosit druge da se prilagodijo. Jaz beaglov in afganistancov ne poznam dobro, nisem specialist, zato ti o karakterjih ne mislim brezveznjačit, ampak ne moreš pričakovt od ljudi, da ti bodo bežali s poti. Tako kot se tvoj beagl boji, tako si npr.otroci želijo stika. Meni tudi gre na živce, ko je kdo posiljen, ko ne odneha, ko po domače povedano gnjavi, ampak nimam kaj, lahko se žrem pa si pulim lase zaradi tega, pa preklejem cel svet in si želi osame, ampak to ničesar ne reši. Ljudje so pač takšni, njihovi psi pa tudi. Kar se tiče napadov psov, ničesar ne zagovarjam, in sem mnenja, da mora lastnik psa s svojim psom ravnati tako, kot je primerno za njegov karakter. Če se mu ne da, potem naj pač nosi posledice.
lp

Yo

• *
Pa kaj se je sploh treba pregovarjat? Mislim, da smo na tem forumu taki, ki nam za pse ni vseeno in ki vsaj svoje poznamo. Imamo 2 tabora. Take, ki jim je všeč, če se psi tako ali drugače med sabo spoznavajo in take, ki jim/nam do tega iz različnih razlogov ni niti najmanj. Enih in drugih je dovolj, glede na to, kakšno poplavo psov imamo. Tisti, ki jim to paše, naj se pač družijo, rangirajo, igrajo, naskakujejo, ovohavajo, ostale pa preprosto pustite pri miru. Kje je tle problem? Aja, tam, da je treba druge učit, kakšen je njihov pes, pa čeprav ga še nikoli niso videli. Ma, dajte no.

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Učljivost je od psa do psa različna (samojedi ne slovijo ravno kot zelo lahko učljivi), nima pa nič opraviti s "socialni inteligenco". Ta bi morala biti pri biglih (ki so do nedavna živeli v krdelih) primerljivo visoka kot je pri samojedih.
Tudi AM-ji slovijo po izrednji njihovi trmi, to itak veš in mislim, da več v čem je pri nama z Asko problem :-[ :-[. Če sem v prejšnjem postu omenila male pse, ki so težili Aski, to nima veze ali mali ali veliki psi. Res nimam nič čez nobene.  Samo ne maram, da mi tako veliki psi kot mali ali sredni težijo Aski. Aska ni noben angelček in to priznavam, da mi rine do psov. No sedaj mi povečini , če jo dam prej na pozirnost ne, a še vseeno. Samo ne maram pa sploh tega, da ljudje vidjo, da dajem psa na sedi ipd, da vseeno spuščajo svoje pse do moje. Res želim jo tega odvaditi.
Pa ne me razumeti narobe, ja z veseljem ji dovolim do drugih psov, a ne tako, da to ona izzsili in ko ona to si zaželi. Sama želim, da se druži z drugimi psi, a ne da me izsuiljuje. Temu poizkušam narediti konec. Mogoče pa mi kdaj uspe.

Ferry

• Gost
Lanabela,

beagle, ki je znan po požrtosti in bi za hrano naredil vse, no moj beagle je v šoli, ko sem ga hotela podkupiti s hrano, zadevo izpljunil, vendar le v šoli, pa ni bil edini beagle v šoli, bil pa je edini ki se ni hotel podkupiti s hrano, žal. A kako ga učim poslušnosti, težko, z vztrajnostjo, vendar to vzame veliko več časa. Če bi ti vedela koliko napora smo vložili v to, da je pes naredil prostor, vsi ljudje in učitelji v šoli niso mogli verjeti kako trmastega psa imam, pač ima tak karakter. Zato pa nikoli nisem rekla, da se ne da, da se marsikaj, samo enemu vsame 1 uro, drugemu pa 5 dni. Afghanistanec pa absolutno zavrača vse, še od svojega dnevnega obroka poje le 5 briketkov in to je za njega dovolj, za vse ostalo pa absolutno ne pokaže interesa. Najbolj zanimivo je ko mi ljudje ne vrjamejo, da je ni stvari, ki bi jo on spravil po grlu, če si sam ne želi in ko so probali niso mogli verjeti, da pes izpljuva meso, slanino in vse, kar bi normalni psi pogoltnili. Imam pa veliko sreče pri afghancu, da ima ušesa, ker moj beagle jih nima oz. jih ima kadar hoče in vedno znova hoče s svojo trmo uveljaviti svoje, no afghanec ne, njemu rečeš in to naredi. Odpoklic pri afghancu (pa nismo šli v šolo), brez problema, pokličem in pride. Beagle, hm, čisto druga zgodba, ve, kaj hočem od njega (saj je hodil v šolo), samo, če se na tleh vonja kaj zanimivega, bo najprej na vrsti tisto in potem šele jaz. Žal je strasten lovec po duši in svojega noska ne dvigne iz tal, zato je tudi vedno na povodcu, ker pač nima ušesk takrat ko mi hočemo.

Seerland, normalno, tudi jaz mislim tako, kot si napisala. Kar se tiče otrok, se tudi strinjam in jaz imam 2 absolutno različna psa - karakterno in želim si le, da me ljudje, otroci vprašajo ali lahko božajo moje pse. Nikoli ni bilo problema, samo vedno rečem, božajte beagla, ker to obožuje, sploh pa otroke, tavelik pa pač tega ne mara in potem je bilo vse v najlepšem redu, ker božajo beagla. Problem pa je če (no vsaj ponavadi so to otroci) nekdo kar navali na afghanistanca, ker se je že zgodilo, da preden sem mu lahko rekla naj tega ne stori, je bil pes že ves znerviran, ker mu je otrok že visel okoli vratu.

Aska, no tako je bilo z našim beaglom od začetka, dejansko je silil v vsakega psa in smo imeli ravnotako probleme, kot si napisala, ker je izsiljeval, vendar je po dveh neprijetnih izkušnjah postal veliko bolj previden, manj korajžen-plašen in se predvsem belih kužkov, ki so podobni višavcu, izogiba in ne rine vanje, če pa pride, kakšen majhen jazbečar, basset ali pa beagle pa je vse ok.

Yo, tako je kot si napisala in nič drugega, zato pa je treba sprejeti in spoštovati te naše različnosti in drugačne poglede, pa bo vse Ok.

Lp

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Ferry, sekiraš se čist po nepotrebnem.  ::)  Lahko se jeziš in sekiraš in piz** v nedogled, kako se ljudje neomogoči ali pa jih sprejmeš take kot so. Če želiš nekoga spremeniti, moraš najprej spremeniti sebe.  ;)

Ti in tvoja psa nimate kaj prida odnosa. Mislim, da te ne jemljeta kot sebi nadrejenega, niti ne enakovrednega, ti si jima samo sluga. In točno vem, kaj boš napisala. Taka sta po karakterju::)  Ampak, če je tibi prav je meni tudi......

Kristinca & Florinca

Ferry

• Gost
Florinca,

se pošteno motiš, po petih postih boš težko naredila psihoanalizo človeka ali mojega psa, ker me ne poznaš, čeprav deluješ obratno. In glede na to, da kdor ima karkoli opravka z mano, ni prišel do takih zaključkov kot jih ti pišeš zgoraj o mojih psih, bi prosila, da s tem zaključiš. Jaz ne delam tebi psihoanaliz kakšna si, kako se počutiš, česa se bojiš in za kaj se sekiraš in ravnotako ne delam psihoanaliz tvojih psov in če je to tvoja profesija, boš to delala, ko bom priša v tvojo ordinacijo in te zato prosila. Zato prosim, da nehaš s temi zadevami, ker so brce v temo, žal.

LP

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Ah, lepo te prosim  ::)

Saj ne delaš drugega kot se jeziš, kako so drugi lastniki psov neuvidevni. Ni res?

Tvoja psa pa ne sodelujeta s tabo. Ni res?

Vsak 10 leten otrok te prebere.  ::)  ::) 

Ampak, se opravičujem, sploh te ne poznam. Pojma nimam.  ::)

Kristinca & Florinca

Ferry

• Gost
Ah, lepo te prosim  ::)

Saj ne delaš drugega kot se jeziš, kako so drugi lastniki psov neuvidevni. Ni res?

Jezim? Podala sem svoje mnjenje in kje imam jaz probleme, nisem pa govorila, da so vsi lastniki psov taki, in da sem samo jaz normalna. Ja, priznam , veliko je neuvidevnih lastnikov psov, pa ne samo v takem primeru amapak tudi v primeru pobiranja kakcev, glede na to, da vsak dan stopam po drekih itd. Namig - ta forum  je diskusija in nič drugega, ne pa neko repenčenje, razburjanje in zbadanje drugih, pač vsak pove svoje videnja, mnenja itd.

Tvoja psa pa ne sodelujeta s tabo. Ni res?

Vsak 10 leten otrok te prebere.  ::)  ::) 

????? Useless, se ne bom spuščala na tvoj nivo.

Hvala, da priznaš, da me ne poznaš.

Lp