Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!

Geri · 243175

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Psa, ki ga lahko odpodiš z brcami, lahko odpodiš tudi z besedo ali grožnjo. Pri tistih res nevarnih brcanje ne pomaga, prej obratno. In še nekaj. Če slučajno pri brcah psa ravno prav zadeneš, ga lahko resno poškoduješ. Pa sploh ni nujno, da je brca ne vem kako močna. Tako da...
Mene osebno brcajoči dvonogi osli in mule nič ne motijo, vendar naj se zavedajo, da s tem kažejo tudi svojo visoko stopnjo kulture in sposonosti komunikacije (z ljudmi in psi)

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
Jaz se običajno derem tako da vsi skup letijo pa mi že kdo psa s poti spravi kadar sem v našem malem mest kjer se vsi cucki prosto sprehajajo oz. imajo iz vrta dostop na cesto da lahko prosto pristopijo če jih ravno kaj zanima. Zaenkrat še noenega psa nisem ogrožala jaz, Neon je enega zbil po tleh ko se mu je lajajoče renčeče in penasto pognal v gofljo  ::) in mu niti nisem oporekala (kako sem kruta) Brcat jih ne mislim, je prenevarno zame pa čeprav psi niso višji od 40cm  ::) S temi se bo pa v primeru da moje tuljenje ne bo pomagalo Neon lepo sam zmenil. JA mogoče se sliši kruto ampak vseh psov ki mi v gg križajo pot imam poln kufer prav tako njihovih lastnikov. Da psu ne bo drugega kot par modric od udarca po tleh bom pa že poskrbela.  >:(

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com

Sanja

• *
  • Irish rocks!
Name pa na Elmota se je enkrat spravil en pudelj. Lajal pa renčal pa neki skakal. In ko je prišel blizu naju sem se sam zadrla  "FUJ TO!". Pudelj in Elmo sta odskočila en od druzga stran, mali pa se po tem sploh ni upal približat.

Aja, Elmo je bil na povodcu in je sam začudeno gledal malo divje bitje...

Ponavadi mi tale fuj pri drugih odvezanih psih (brez lastnika zraven), ki se jim zdi moj zanimiv, kar deluje.

Zorek

• *
Hay,
no jaz ta dva psa, ki se potepata ju poznam in vem do kakšne mere lahko grem. No sta pa ta dvapsa danes pricapljala k nam in sem samo rekla bejž dumu in sta že šla vsak na svoj konc.
lp,
Anja

pandy

• *
  • pandy
jaz tudi ne bi brcala psov,ko se mi zasmilijo...sam če mi pa kir pride nasproti (in ni Mišo al pa LOrd) pol pa sam Rexa pomirim in se ponavadi z drugim psom samo povohata,Panda pa itak zbeži 5m stran,če je spuščena,drugače jo pa v naročje vzamem(ker mi jo je Mišo skoraj ubiv 1x)in se zdaj ful bojim za njo

lp
mateja

Pandy in Rexy sta cukrčka dva,ki sta v mojem srčku doma!!!

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Meni pa ni čisto nič žal brcnit psa, ki ima namen ali poskuša ugriznit mojega. Nisem tako prijazna ;)
Pa še poper sprej sem kupila, ampak na srečo, je od takrat naprej zatišje.
To je kot z dežnikom, če ga maš vedno s sabo, ne bo nikoli deževalo  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Lahko bi še nabavli tiste zaščite za piščali, kot jih majo nogometaši!  >:D
he he he... Se hecam ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

chory

• *
najprej lep pozdrav vsem.imam dva ovčarčka in različne izkušnje z ljudmi in psi. ko je bila naša kala še mičkena smo se sprehajali in gospa z slovaškim čuvačem mi je od daleč zagotavljala da njen je prijazen, čeprav imamo veliko let pse in poznam znake za napad ali prijaznost. svojega psa je privezala šele ko ga je mož zaustavil z nogo in sem morala zelo ostro zahtevati da psa priveže. imamo tudi 7 let staro psičko pa ne moreš vendar z mladičkom ravnati kot z že socializiranim psom. lastniki smo dolžni zaščititi svojega mladička kot starši ščitijo svoje dojenčke. vsaka slaba izkušnja v otroštvu je velika ovira za kasnejšo socializacijo.če lastniki drugih psov tega ne razumejo je njihov pes v napačnih rokah

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Citiraj
vsaka slaba izkušnja v otroštvu je velika ovira za kasnejšo socializacijo.če lastniki drugih psov tega ne razumejo je njihov pes v napačnih rokah

Kje pa. Nasprotno. Mladičkov se ne sme ščititi kot dojenčke, navaditi se morajo, da je vedenje drugih psov odvisno od njihovega vedenja in da ima neupoštevanje svarilnih signalov lahko neprijetne posledice. Slabe izkušnje v mladosti so nujne za normalen razvoj in za normalno socializacijo. Če ne bi bilo tako, bi bile moje psice povsem podivjane in nesocializirane, saj jih kot mladički dobijo že v najzgodnejši mladosti kar od domačih psov, malo kasneje pa še od tujih, če se na sprehodih ne vedejo kot se spodobi. Tak pes zna kasneje v življenju sam preprečiti praktično vsak spopad. (da ne bo pomote, poleg slabih izkušenj je potrebno še veliko več dobrih, ampak teh ponavadi ne manjka).

Je pa res nekaj drugega. Če si lastnik mladička zamisli, da ima njegov pes lahko samo in zgolj pozitivne stike z drugimi psi, mu tega nimamo pravice pokvariti. Saj bo sam nosil posledice, če drugega ne, bo moral svojega psa paziti vse življenje ker nikoli ne bo postal samostojen.

chory

• *
OČITNO SE NISVA RAZUMELA. ODKAR VEM IMAMO PRI NAS PSE TAKO DA SI JEMLJEM PRAVICO, DA MISLIM DA PSE POZNAM KAR DOBRO. PRAV TAKO SMO VSA DRUŽINA AKTIVNA V NAŠEM KD. (POUČEVANJE, REŠEVANJE). VERJETNO PA NISEM BILA POVSEM JASNA, KAJ MISLIM S TEM KO SEM NAPISALA , DA MORAMO PSA ZAŠČITITI KOT OTROKE. POZNAM OGROMNO LASTNIKOV PSOV KI SO BILI S SVOJIM MLADIČEM ŽRTVE DRUGIH PSOV PRAV ZARADI TEGA KER SO MISLIL(LASTNIKI) DA MORAJO PSIČKA PREPUSTITI SAMEMU SEBI IN DRUGIM PSOM. TO NI RES. PRAV V LETOŠNJEM TEČAJU POSLUŠNOSTI SMO REŠEVALI ROTVAJLERČKA, KI JE PRI SVOJIH 10 MESECIH SOVRAŽIL VES PASJI ŽIVELJ, KER STA GA KOT MLADIČKA OGRIZLI DVE OVČARKI KATERIH LASTNICA JE ZAGOTAVLJALA DA STA PRIJAZNI. LASTNIK JE VERJEL IN NASEDEL. IZ PSA SMO V PARIH MESECIH KOMAJ POTEGNILI NAJBOLJŠE IN PRIDOBIL JE VSAJ NEKAJ PASJIH PRIJATELJEV.HOTELA SEM POVEDATI DA MORAMO RAVNATI PO ZDRAVI KMEČKI PAMETI A DA JE DRUŽENJE Z DRUGIMI PSI NUJNO POTREBNO A NE ZA VSAKO CENO.

Tosy

• Pesjanar
Caps Lock. ;)

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."

fortuna

• *
Se strinjam s caps lock, vendar se strijam tudi z napisanim.

Moja psica je že v mali šoli doživela rangiranje, čemur se je vedno podredila.  Ok, pustimo leta, čez cca leto in pol ji je bilo dovolj podrejanja (v tem času je staknila ničkoliko poškodb vrednih veterinarja) in se je začela braniti z napadom. Kljub temu, da obožuje pse.

Do sedaj ima na piki samo eno pasmo (oz podobno pasmo tej) in na to pasmo odreagira agresivno. Kljub temu, da je pokasirala ugrize že od ne-vem-koliko-pasem.

Torej - socializacija od mladih tačk je še vedno zelo pomembna, kot tudi druženje z ostalimi štirinožci.

Navkljub vsemu sem ponosna na svojo psico, saj kljub ničkolikim negativnim izkušnjam še vedno NAJPREJ poziva k igri, šele kasneje, ko začuti negativen odnos, se brani.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Ena stvar je preprečiti resne napade, kar smo kot lastniki dolžni storiti, druga stvar pa je ščititi mladička kot dojenčka (navsezadnje, tudi iz otrok, ki jih starši pretirano ščitijo ponavadi ne zraste nič posebno dobrega). Poleg vsega pa je potrebno nadzorovati tudi nadvse prijazno igro (ki zna biti, če je ne prekinemo pravočasno pogosto bolj škodljiva kot pa kakšen neprijeten kontakt z odraslim psom).
Pa tudi. če se zgodi da naš mladiček doživi grd napad to ne pomeni, da zdaj je pa kar vsega konec in bo imel vedno težave. Pomeni samo kar precej dodatnega dela. In to takoj, ne pa čez pol leta.

chory

• *
No pa smo nekako prišli na skupno točko. Zanima pa me koliko otrok ima (odraslih) lanabela da si tako poznavalsko upa trditi da iz otrok, ki jih starši ščitijo ne zrastejo močne osebnosti. jaz bi si ne upala tega trditi.najprej izkušnje šele potem trditve.

Tosy

• Pesjanar
Ena stvar je preprečiti resne napade, kar smo kot lastniki dolžni storiti, druga stvar pa je ščititi mladička kot dojenčka (navsezadnje, tudi iz otrok, ki jih starši pretirano ščitijo ponavadi ne zraste nič posebno dobrega). Poleg vsega pa je potrebno nadzorovati tudi nadvse prijazno igro (ki zna biti, če je ne prekinemo pravočasno pogosto bolj škodljiva kot pa kakšen neprijeten kontakt z odraslim psom).
Pa tudi. če se zgodi da naš mladiček doživi grd napad to ne pomeni, da zdaj je pa kar vsega konec in bo imel vedno težave. Pomeni samo kar precej dodatnega dela. In to takoj, ne pa čez pol leta.

S tem se popolnoma strinjam. Pravilno je da starši otroka ščitijo, ampak da ga pretirano ščitijo oz. 'zavijajo v vato' pred drugim svetom pa sem skoraj prepričana iz tistih ki jih poznam, da so prvi bolj samozavestni in prepričani v vse kot drugi.

Sicer pa je tole že huh iz teme. ;)

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Lanabela ima enega odraslega otroka. In precej odraslih psov ki so enkrat bili mladiči.
Niti ni tako iz teme. Vzgoja otrok in vzgoja mladih psov v osnovi niti nista tako zelo različni.

trigi

• Administrator
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
Joj lanabela.. bog ne daj da tole prebere kak nepasji človek :D Bo cel hallo in grožnje z tožbami in podobno ;) Drugače pa se strinjam s teboj, čeprav praktičnih izkušenj z človeškimi mladiči nimam veliko :)

Lp, Črt

Tosy

• Pesjanar
Niti ni tako iz teme. Vzgoja otrok in vzgoja mladih psov v osnovi niti nista tako zelo različni.

Ampak vzgoja tako mladičev kot ljudi je različno z temo 'Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!' ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Če ti tako praviš Tosy.
Ampak če se mlad pes nauči sam pravilno odreagirati v različnih situacijah, potem težav s psi "ki so samo prijazni in se hočejo igrati" nimamo. Ker jih brez težav razrešijo psi sami in znajo tudi sami preprečiti  morebitni spopad. Ali se znebiti pretirano prijaznih psov ne da bi jim naredil kaj hudega.
Do tega ne pridemo naenkrat in tudi ne tako, da bi čisto majhnega mladička kar prepustili na milost in nemilost močnejšim. V situacijah, ki jih še ne more sam obvladati mu pomagamo ali ga usmerjamo da situacijo razreši sam z našo pomočjo, v situacijah, ki jim je že kos, pa ga pustimo, da jih razreši sam. Če ga pri tem polomi, nosi posledice. In se na napakah uči. V tem med pasjimi in človeškimi mladiči ni prav velike razlike.

pandy

• *
  • pandy
 :)  vidim,da ste kar zajadrali nekam daallleeeččč :)   res je,da se z vzgojo mladičev pridobi socializiran pes,ki ne bo napadel drugega mimoidočega psa(kar tako)-če se brani je po mojem prav...jaz samo pravi,pazite svoje lupške,ker so preveč vredni,da vam jih bi kak nebogljenec raztrgal...jaz imam očitno čisto preveč rada živali in si jih res ne upam in tut nimam želje brcnit..samo tisti sprej bi pa imela Tosy.kje si ga kupla? ;D

lp
mateja

Pandy in Rexy sta cukrčka dva,ki sta v mojem srčku doma!!!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Po moje pa ne. če se je pes sposoben izogniti napadu mora to tudi storiti. Za pretep sta v 99% potrebna dva. Izjema so plenski napadi - ki so hkrati tudi edini, kjer je naše posredovanje nujno.

chory

• *
VEDNO BOLJ IMAM OBČUTEK, DA LANABELE NJENI PSI SPLOH NE POTREBUJEJO, KER SE TAKO ALI TAKO VSE KAR SEM DO SEDAJ PREBRALA ZMENIJO SAMI. KAR SE PA TIČE DA STA ZA PRETEP 99% POTREBNA DVA PA SE NE STRINJAM. EDINI NAČIN ČE SI NAPADEN JE OBRAMBA ALI PA DA ZBRIŠEŠ, KAR PA LANIBELINO KRDELO NIKAKOR NE BO NAREDILO, KER JE SEVEDA SPOSOBNO PRECENITI VSAKO SITUACIJO IN JO TUDI RAZREŠITI. KAKO SUPERPSI.SKORAJ SANJSKI. ME PRAV ZANIMA KAJ PRAVIJO LASTNIKI TISTIH "BAKSUZOV", KI JO PONAVADI FAŠEJO.

Yo

• *
Po moje pa ne. če se je pes sposoben izogniti napadu mora to tudi storiti. Za pretep sta v 99% potrebna dva. Izjema so plenski napadi - ki so hkrati tudi edini, kjer je naše posredovanje nujno.

Kaj ti pa pomaga, če se je tvoj pes sposoben izogniti napadu, v kolikor npr. napadalec ni pravilno vzgojen, ne upošteva avtoritete vodnika ali kaj tretjega? Čisto nič. Lanabela, mislim, da jo tvoje psice tako lahko odnesejo zgolj in samo zato, ker so v tropu in prevladajo. Tudi sama imam takšne izkušnje, saj imam že kar nekaj časa po vsaj 2 psa skupaj ali več. Vendar pa to ne pomeni, da zato lahko teroriziram okolico.

trigi

• Administrator
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
chory: izklopi velike črke ....  >:(

Črt

chory

• *
Oprosti Črt. očitno te velike črke motijo, sem jih že izklopila. Ampak, ker sem popolni računalniški idiot, bi vseeno rada vedela zakaj. Vnaprej hvala za odgovor.Se že učim.Lep pasji poljubček Chory, Lara, Kala.

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
Velike črke pomenijo, da se dereš  ;)
lp
T.

8)

chory

• *
O madonca ja . Tega pa res nisem hotela. Najlepša hvala za odgovor. Jaz sem pa mislila kako " fajn da mi ni treba merkat na velike začetnice. Na napakah se učim. Lubčka

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Ne, tako ne reagirajo zato ker so v krdelu. Velikokrat imam zunaj samo po eno naenkrat in reakcije niso nič drugačne. Kadar jih je več skupaj bi si res lahko podredile kogarkoli bi hotele, vendar tega (na nevtralnem terenu in z neznanimi psi) nikoli ni počnejo. Ker točno vedo, da se z neznanimi psi nimajo kaj rangirati. Tudi če bi se en pes (ali pa psica v mojem primeru) rad malo pomeril, mu lahko drugi pes povsem mirno pokaže, da mu ni do rangiranja, da ne ogroža prišlekovega položaja in da ga zanima približno toliko kot lanski sneg. In pretepa ni.
Na napad se da odgovoriti na mnogo več načinov kot samo z obrambo: napadalcu se lahko izogneš (če nisi privezan in če nimaš tako butastega vodnika da te rine naravnost vanj), napad lahko blokiraš (postaviš se v tak položaj, ki napadalcu jasno pove da se ga sicer čisto ni ne bojiš vendar se z njim nikakor ne misliš tepsti - če se pes postavi pravokotno na smer napadalca in ga povsem mirno počaka pri čemer napadalca ne gleda (+ še nekaj fines ki sodijo med pomiritvene signale) se napadalec skoraj vedno ustavi. Če se ne, še vedno ostane bodisi popolna podreditev ( ja tudi moje psice včasih to naredijo, čeprav jim v bistvu ne bi bilo treba. Takoj ko se napadalec ustavi sledi normalen pozdrav in potem bodisi kratka igra ali pa grejo po svojih poteh). Ali pa se napadalca zavali na hrbet in ga potem, ko se umiri se lahko normalno pozdravijo. Ne, bežijo pa res nikoli ne. Ker je taka reakcija najbolj nevarna od vsega kar bi lahko naredile.

Za reševanje svojih pasjih zadev me res ne rabijo in ja, na sprehodih so res sanjske. Malo manj so sanjske na domačem dvorišču, kjer znajo kakšnega vsiljivca tudi odgnati, pa tudi recimo na vadbišču, kjer so taglavne in svojim pasjim prijateljem iz razširjenega krdela to tudi pokažejo. Da o medsebojnih prepirčkih in sporih ne izgubljam besed. Vendar sta tudi v teh primerih strogo prepovedani dve stvari: grizenje in lasanje.

chory

• *
Vse te razlage mi nič ne povedo in me nikakor ne prepričajo. Zdijo se mi preveč šolske in napiflane. Življenje je drugačno in ni dveh identičnih situacij na svetu so le podobne. Sploh pa se vedno ne ustavi pri rangiranju in ko nasprotnika spraviš na tla se le ta skoraj nikoli ne umiri ampak ponavadi poskuša napasti v samoobrambi in se braniti ali pa pobegniti. prevladajoči pa vedno ne odneha ko si nasprotnika podredi in ga že spravi na tla ampak velikokrat tudi ugrizne. In kaj tedaj draga lanabela a so potem kazenske točke ali kaj. Praviš prepovedano grizenje in lasanje. Ja kaj pa če le pride do tega.Niso vsi psi enaki še po karakterju so različni kaj šele po pasmi. Predvidevam da nimaš nevem koliko izkušenj z drugimi pasmami. Pa še nekaj pri tvojih izjavah si nasprotuje. napisala si da v tvojih tečajih psov ne spuščate s povodcev ravno to pa si nasprotuje tvoja zadnja izjava da tvoje psice velikokrat nagajajo drugim.Kaj zdaj a so spuščeni al ne. V naših tečajih pa med odmori pse spustimo in do sedaj ni bilo izgredov.Na srečo.