Jaz sem pri moji tudi že pomislila na vse živo. Na začetku je to (s pliškotom) počela predvsem ko sva imeli kakšen konflikt in kot da bi hodila svoje frustracije sproščat potem na pliškota.. ker pri Jazz niti ne gre toliko za naskakovanje, kot za to, da zgrabi pliškota in ga lahko tudi eno uro drži med zobmi in stiska v enakomernih kratkih intervalih. Ampak sedaj pa to praktično počne skoraj ves čas, ko nima česa drugega počet in dokler se toliko ne umiri, da zaspi. Tega njenega mačka vlači vsepovsod. Če gre k meni na kavč, se tik pred kavčem spomni na mačka, gre ponj v predsobo, ga zvleče na kavč,...
Samo naskakovanje se zgodi občasno in traja kakšnih 5 gibov, potem da pa mir. Najrajši ima svoj ruzak, se pa spravi tudi na kovter, povštre,.. tega ji sicer ne pustim.. dovoljeno ji je pa to počet z vsemi njenimi stvarmi.
Nikoli, nikoli ne poskusi tega s katerimkoli živim bitjem. Nikoli ni poskusila in nikoli nam je ni bilo treba za to opozarjat.
Je pa res, da meni še ni uspelo ugotovit ali je dominantna ali kaj. Velikokrat nosi rep visoko nad hrbtom,.. če pa jo kdo narenči, se umakne, celo odskoči (za mene), ampak potem dalje se obnaša nekako vzvišeno mirno.. takoj spet rep nad hrbet in se šopirit.. nikoli ne da rep med noge, na hrbet se je kot mladič metala le toliko, da je "pretentala" soigralca in potem takoj šla v "napad",..
Najbolj se mi zdi, da mogoče je v njej da bi bila dominantna, ampak ni dovolj samozavestna, poleg tega da je bila vzgajana v potrditvah mirnih reakcij na "grožnje" iz okolja in prijateljskega odnosa do vsega v okolju in je že s tem ta njena dominanca izgubila tisto moč in je mogoče celo zmedena zaradi tega (na eni strani nek zabrisan nagon da mora dominirat, na drugi stalne potrditve mirnih reakcij), v vsakem primeru pa sem skoraj prepričana, da se s tem naskakovanjem in stiskanjem, sprošča.
Deteljica, mogoče je pa v tem hec tvoje "podrejene" psice. Želi si biti dominantna, ampak nima "jajc", skozi naskakovanje se malo "potrdi", ker sedaj že ve, da nekih prav resnih posledic za to ne bo. Stabilen, samozavesten in dominanten pes pa se preprosto ne rabi potrjevat na tak način. Kaj vem..