Avtor Tema: Samička me poskuša naskakovat...  (Prebrano 30230 krat)

icor01

• *
  • Spol: Ženski
  • M & B & I
Samička me poskuša naskakovat...
« : 08 Junij 2006, 23:49:52 »
Imamo 8 mesecev staro psičko-boxerko. Večkrat jo prime da mi poskuša naskočit nogo-tako kot to počno samčki. To je počela tudi ko je bila še dosti mlajša. Če jo odrinem, misli da se igram in še bolj vztraja. POskusila sem jo strest za vratno gubo in glasen "ne"- potem pa je spet vsa prestrašena... DRugače pa se mi zdi bolj plašnega značaja. Ali si me poskuša podredit??? :(

+1

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
Re: Samička me poskuša naskakovat...
« Odgovori #1 : 09 Junij 2006, 11:14:48 »
Naskakovanje naj bi bil znak, da te hoče podredit. To delajo mladički že v leglih in se naskakujejo med sabo - kdo bo višje.

Atra nas naskakuje preden se goni in med gonitvijo drugače pa ne. Tako da lahko bi bilo tudi kaj z gonitvijo povezano.

Tretja možnost bi pa lahko bila, da psica ne ve kaj želiš od nje. Na vajah za izpit je bila ena samojedka, ki je svojo lastnico cel čas želela naskakovat, ko ji ta ni dajala jasnih ukazov, ni ji pokazala kaj točno želi od nje, nikoli ji ni pokazala,  da je naredila nekaj prav,.... In je inštruktorica rekla, da je naskakovanje dostikrat znak tega, da pes ne ve kaj naj....

Drugače ti pa tresenja za vrtno gubo ne priporočam, ker se psi potem dostikrat bojijo roke. Raje uporabi glasen ne, fuj skratka prepoved, jo potisni iz noge in zapusti prostor. Tako bo ona počasi ugotovila, da če to dela "izgubi" tebe, ki ji pravzaprav predstavljaš nekaj dobrega.

Ali mogoče hodita kam v pasjo šolo? Ker z boxerji se da ful dobro delat!!!

+1

anas

• *
  • Lu
    • http://labradorka-lu.blogspot.com/
« Odgovori #2 : 05 Januar 2010, 23:08:17 »
Moja psica me je samo enkrat poskušala naskočiti, pa sem ji dala vedeti, da tega ne sme in je zaleglo, da ni več poskušala.

Je pa problem, da naskakuje svojo blazino in občasno še kašne druge predmete po stanovanju. Tudi tega ji ne pustim. Ko zavpijem "ne", se sicer ustavi, ko obrnem hrbet, pa nadaljuje in moram to nekajkrat ponoviti, da čisto odneha. To se dogaja zadnji mesec, vsakih nekaj dni. Ampak to počne samo s predmeti, z ljudmi (razen mene 1x) in živalmi pa ne. No, v bistvu nima niti kaj dosti možnosti, ker je na sprehodu na povodcu.

Zanima me, kaj več o tem, zakaj se to dogaja. Kaj ima ona od tega, da si podreja blazino? Bi razumela (amapak ne dopustila), da si hoče podrediti neko živo bitje ... ampak blazino?? Prav reagiram, da ji tega ne pustim? Se dogaja to še pri komu doma?

Stara je 9 mesecev in je sterilizirana.

Yo

• *
« Odgovori #3 : 06 Januar 2010, 00:04:20 »
Jaz tega ne pustim. Najprej je blazina, potem manjši pes, nato morda otrok, na koncu pa še ti  ::)

TibiQ

• *
« Odgovori #4 : 06 Januar 2010, 08:17:05 »
Moja dnevno parkrat naskakuje in davi svojega mačka (pliš) že dve in pol leti, poseben fetiš ima pa na svoj ruzak, ki ga obvezno naskoči takoj ko ga zagleda, pa ji to dovolim in se v vsem tem času ni spravila (ni niti pomislila) na nobeno drugo živo bitje.

Nimam pa pojma zakaj to počne. Je sicer več možnih razlag, ampak pri vsaki se potem najde kaj, da ne zdrži vode.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #5 : 06 Januar 2010, 08:49:00 »
Jaz tega ne pustim. Najprej je blazina, potem manjši pes, nato morda otrok, na koncu pa še ti  ::)

Priznam,da meni ni nič več jasno glede teh vedenj. Trenutno imam psico, ki ruši vse obstoječe teorije.
Imela sem že kolekcijo potentnih samcev, pa še nikoli noben ni (niti poskušal) naskakovat ljudi, predmete pa samo, če je bila v bližini goneča psica , ki je ni smel.
Sedaj pa imam psico,ki podrejena, presrana, niti najmanj dominantna. Ni začela s predmeti- ti je še vedno ne zanimajo. Tudi psi ne. Začela je naskakovati najprej mene  ::) in to ji je še vedno največji žur  :o. Čeprav na NE ali če jo odrinem za nos takoj preneha poskuša znova in znova. Občasno poskuša zaskakovat tudi naše otroke- na moj NE preneha takoj, otroka jo morata pa še lopnit po smrčku, da dojame resnost njune prepovedi  >:D. Tujih ljudi in psov se itak preveč boji ,da bi se jim sploh približala  ::)
Sicer z njo nimam nobenih težav glede vodljivosti ali ubogljivosti, tudi na neobenem področju ne kaže poskusa nadvlade oz težko najdeš bolj "usranega" in manj dominantnega psa.
Pomislila sem še,da bi sterilizacija mogoče kaj pomagala, ampak ni logike- saj je psica ne pes, si ne predstavljam, kaj bi ji pomagalo , če postane še manj pisca  :D
Še najbliže mi je razlaga, da se ob meni in otrocih končno počuti toliko sigurna, da se ji zdi cel žur in da si končno upa nekaj, kar se ji zdi "kul" pri tem pa nim aposebne domišljije kako bi to lahko pokazala  :-\. Ne dominanca ampak trenutki ne "nedominance"  :D

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #6 : 06 Januar 2010, 10:14:24 »
Imam podoben primerek doma pa mi tudi nikoli ni bilo jasno kako naj pašemo v tole teorijo.
Seveda govorim o bokserki. Nikoli ne naskakuje drugih psov ali predmetov. Je pa že od malega me poskušala naskakovati, včasih poskuša tudi obiske,
če jih že zelo dobro pozna. Ampak samo pri nas doma. Vedno ji rečemo ne, jo damo dol z noge, ampak v sedmih letih ni prenehala tega početi.
Saj ne pride in kr naskoči, ve da ne sme, ampak pride zraven in počne te gibe tako malo po zraku, malo po nogi oz. poskuša. Rečeš ne in preneha.
Ampak nikoli ne preneha poskušati. Ampak se ne dogaja pogosto. Najraje pa to počne, ko je izjemno vesela ali sproščena oz. dobre volje.
Kot da mi hoče povedati, da ji je pa res fajn. Čudno. Je pa drugače tudi presrane sorte, vsekakor do mene ne kaže nekih znakov dominance in je v odnosu z mano totalno neproblematična.

thoranita

• *
« Odgovori #7 : 06 Januar 2010, 13:02:28 »
Mogoče še vzporednica s Thorovim edinim predmetom naskakovanja - prvi pliško, ki ga je dobil v škatlo, ko sva ga vzela iz zavetišča. Nikoli, nikoli ni naskakoval ne psov, ne ljudi, ne naju, ne Anite ... ampak ko tistega scufanega pliškota potegnem iz omare (cca enkrat na dva meseca, ker ga je ful vesel in ga ne morem vržt stran), ga najprej razmeče po zraku, potem se ga pa loti  :) - v tej fazi ga pospravim nazaj v omaro. In pri tisočih podobnih pliškotih se vedno loti samo tega. Tud nič jasno ... verjetno imata prav posebno kemijo  8) ;D

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #8 : 06 Januar 2010, 18:29:34 »
Zna bit, da jim preprostzo paše, brez nekih teorij zarote zadaj ;)  :P

AnGeŁ

• *
  • Rada jih mam :)
« Odgovori #9 : 06 Januar 2010, 21:42:35 »
Se vklapljam v "klan" naskakovalcev  :D
Tudi moja 6 mesečna psčika me občasnbo naskakuje...sploh ko je razburjena oz. v igri.
Sem poizkusila že vse...najprej NE, poem je bilo stesanje, potem stresanje in na prostor, potem sem jo celo zaprla v kopalnico in pustila tam 10 min potem pa ignor....
pa kar ne rata in ne rata.

sem uzela to prvo kot "podrejanje" pa sem  po pogovoru z z ljudmi v pasji šoli ugotovila da psičkam drgnjenje ob nogo paše...nekaterim manj, nekaterim bolj.

P.S. moja je sterilizirana pa še vedno.... ;)

simi

• *
    • Škd Bajka
« Odgovori #10 : 06 Januar 2010, 22:17:16 »
paše ne paše.....je čisto vseeno...stvar osebnega okusa, če pustiš naskakovanje.

Mi pride na pamet en vic...saj smo vsi odrasli...
S srečata kokeršpanjel in doga pri veterinarju in se začneta pogovarjat....
doga: oj, kaj je pa s tabo, zakaj si tukaj?
KK: mah a veš....bejbe, se ne morem zadržat in mi je moja skoz grozila, da samo še enkrat in šcc pa gredo jajčka stran. No in včeraj sva šla spet v Tivoli...zagledam tam eno in...saj sem vedu kaj me čaka, ampak nisem mogel, da je ne bi.....no in sedaj sem tukaj...
Kaj pa ti?
doga: mah a veš....zadnjič iščem svojo lastnico po flatu in jo najdem v kopalnici kako perilo iz stroja daje. Pa jo gledam kako je sklonjena in.....ma ...nisem mogu da je ne bi in sem mal skočil na njo.
KK: uuuuuuuuuuuuuuuuu sranje, razumem ja, samo zdaj pa šcccccc jajčka stran, a ne?
doga: ah ne ne....kje pa!!!
KK: kako ne jajčka stran? A si to samo enkrat naredu in si se opravičil?
doga: haha, ne, ne, večkrat sem...
kk: in???
Doga: ja nič in,....krempljčke mi je pripeljala pobrusit
 :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #11 : 07 Januar 2010, 08:43:16 »
meni se zdi ta tema zanimiva ravno zato, ker prvi nasvet, ki ga dobiš ( in bi ga tudi do nedavnega dala), če pes naskakuje, je kastracija.
Ampak ko takole gledam, koliko je naskakovanja s strani samic, steriliziranih samic, kastriranih samcev (najbolj obseden z naskakovanjem vsega kar jih poznam je bil ravno od malega kastriran zavetiški samec, ki obvisi na vsem, kar je primerno veliko, da še doseže, sledi  nesterilizana samička male pasme, ki visi neprestano na nogi vodnice) pa se sprašujem o smiselnosti in pravilnosti takega nasveta. 
Kajti očitno spol in S/K nimata z naskakovanje nobene zveze.
In zadnje čase sumim, da tudi dominanca ni bisteni povod.
Sumim,da so naša in strokovna "strokovna" kao "vedenja" o tem vedenju popolnoma napačna in da vsi skupaj kar nekaj na pamet na podlagi starih čenč trdimo. Na tak način pa vedenja seveda ni mogče učinkovito odpravljati.

kaj je torej s tem naskakovanjem? čemu služi? Kaj je motiv ?

mika-nelly

• Gost
« Odgovori #12 : 07 Januar 2010, 09:20:43 »
ok, moja psica je sterilna, pa kljub temu naskakuje...to je znak podrejanja...ima pač željo da nekoda podreja...večinom sem to ja ;D ker sem edina po ranku višje kot ona...s tem se dokazuje...včasi ji pustim...s tem krepiš psu samozavest...sama pa ve, da sem ja šef in niti nima želje da bi domonirala nad mano!!!

dela pa to tudi v igri z drugimi psi...je pa karakterno zelo stabilna psica...ni plašna niti agresivna...prava zlata duša  :o

naskakje pa tudi fantov nekastriran pes, ampak samo takrat ko moja psica nekaj ne uboga oz. ko njemu nekaj najeda...kot da bi ji s tem htel rečt naj neha...nevem no...vsak pozna svojega psa in razlog za naskakovanje je lahko različno pogojen  :)

thoranita

• *
« Odgovori #13 : 07 Januar 2010, 09:24:35 »
Če bi šlo samo za to, da psu paše, bi verjetno Thor sčasoma skapiral, da lahko naskoči še kaj drugega, ne samo tega pliškota. :) In zanimivo je tudi to, da vsakič ko ga zagleda, pa včasih vmes mine par mesecev, reagira enako - 5 minut totalnega divjanja, potem pa hopsa  8). Mogoče, če bi mu kdaj pustila, da dokonča, potem več ne bi bilo interesa, he he.
No, glede na to, kakšen strahopetec je sicer, imam jaz občutek, da si tega reveža od pliškota privošči, da si malo ego na njem nafila in da se maščuje za vse tiste situacije, ko si je želel koga podredit, pa ni upal  ;D
Se pa strinjam, da kastracija/sterilizacija ne igrata vloge, ker je bil Thor vmes tudi kastriran, Anita pa kljub sterilizaciji še vedno rada spleza na kako gonečko ::)

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #14 : 07 Januar 2010, 09:35:56 »
Kaj pa če jim res preprosto paše in je to za njih neka vrsta masturbiranja? Tudi Buda to počne izključno na plišekih, prvo ga nekaj časa cuza, sčasoma pa začne svojo medenico premikat v ritmih glasbe, ki jo sliši v glavi. ;D  Sam to dela čist na izi, ne poriva na polno in večinoma medtem leži na boku, ter s sprednjimi tacami in gobcem gnete ničhudega slutečga pliškota.

anas

• *
  • Lu
    • http://labradorka-lu.blogspot.com/
« Odgovori #15 : 07 Januar 2010, 10:22:01 »
Zanimivo brati tele odgovore :) Še pišite ...

Moja ni plašne sorte, je še kar dominantna. Jaz si razlagam, da to počne, ker občuti, da sva midva s fantom nad njo v hierarhiji, ona pa si strašno želi biti nad nekom  ... In ker drugega ni, je tudi blazina dovolj dobra ::) Se mi zdi, da to počne takrat, ko je bila za kaj okregana in/ali pa ko ji je dolgčas... ne vem, bom skušala malo opazovati, kdaj se to dogaja. Zdaj že dva dni ni poskusila. Nazadnje sem jo skušala posneti in ko je videla fotoaparat, jo je čisto minilo. :D In od takrat naprej je mir. Bomo videli, če bo še dolgo.

damayanti

• *
« Odgovori #16 : 07 Januar 2010, 10:25:02 »
naš sicer ljudi ne naskakuje... živali pa vse( smo se že norca delali , da bi še kačo če bi jo lahko " zajel"). Včasih mi je prav nerodno ,ko se s kakšnim psom srečamo par minut si ga ogleduje potem pa samo študira kako bi ga naskočil. Za piko na i pa pri tem dejanju včasih zraven še nemarno prdi :-X

Dina pa papiga kakor je naskakuje zgolj  njega... in ker to dela po papagajsko( očitno ne vidi njegovih gibov od zadaj) zraven namesto, da bi samo naskakovala ga zgolj prime in potem cepeta... kr neki :D

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #17 : 07 Januar 2010, 11:01:26 »
jaz tudi v tole dominantnost vedno bolj dvomim. naskakujejo podrejeni psim nadrejeni psi- v čem je torej poanta?
zagotovo,da mora bit z osebkom ali stvarjo vsaj toliko na TI , da si to upa, ampak dominanca? Dvomim. Moja kuzla se poščije od groze, če jo samo grdo pogledam, naskakočila bi me pvseeno in malinoiski samec , ki je imel rang z mano takorekoč 1:1 pa ni nikoi niti pomislil na nekaj takega!
In mastrurbiranje? Od kdaj pa psici lahko pride, če miga z boki in se po prsih drgne (namesto nekje drugje)? Naskakovanje  s spolnim vedenjem psice nekako ni združljivo- vsaj po mojih opažanjih kako poteka paritev pri psih ;)

simi

• *
    • Škd Bajka
« Odgovori #18 : 07 Januar 2010, 11:05:32 »

In mastrurbiranje? Od kdaj pa psici lahko pride, če miga z boki in se po prsih drgne (namesto nekje drugje)? Naskakovanje  s spolnim vedenjem psice nekako ni združljivo- vsaj po mojih opažanjih kako poteka paritev pri psih ;)

Tole ni za une pod 14 let (Nina trikotnike rabimo)

Deteljica......a si že slišala za vaginalne mišice ::) ::)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #19 : 07 Januar 2010, 11:20:51 »
Trikotnik :)...Se spomnim, da je bilo govora o pasji mastrubaciji na enem forumu oz. je nekdo spraševal po tem, pa že naslednji dan ni bilo več debate. Hja Bina zaenkrat še ni kaj naskakovala, vsaj ne da bi jaz vedela.
Se pa umiva, tako vneto, da ji potem hmm rit, boki podivjajo, madonca skoraj podobno ženski, ko ji nekaj zelo paše. In pa Karo-ko so gonečke bile okoli je že poskušal naskakovat, sicer pa si je prav tako zelo vneto umival prijatelja in zagrizel, da je pogledal ven in potem zadovoljno dremal.

MANDY

• Gost
« Odgovori #20 : 07 Januar 2010, 11:27:07 »
Tudi pri nas je psička stara 5 let, ki rada naskakuje ljudi. Midve sva že v njeni mladosti razčistili, da se to z mano ne dela, čeprav še poskuša vsake toliko časa. Pri možu pa je druga pesem, njega si pa privošči, kadar se jezi mu pravim, da si je sam kriv ker jo enkrat pusti, drugič pa gode. Razen naju, drugje še ni poskusila, tudi otroke pusti pri miru. Je pa psička sicer zelo, zelo samozavestna in misli s svojo glavo, ko v bližini ni kakšnih motenj (pokov, nenavadnih glasov...). Tako, da bi lahko bilo kaj v vezi z dominanco ali hormoni :-\. Ironija, parit je pa ne morem, čeprav smo že večkrat poskušali.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #21 : 07 Januar 2010, 11:30:11 »
MANDY izbrala si je tvojega moža, on ali pa noben drug.  :D (pa ne bit jezna za to izjavo,mal heca)

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #22 : 07 Januar 2010, 11:32:46 »
Sej ni treba, da ji pride (btw, psice sploh doživijo kdaj orgazem?). Pač, je vzburjena, ji paše, in nadaljuje..  Tud pri nas je orgazem sam češnja na vrhu smetane  :)

Pa ne da zagovarjam to teorijo, bi pa lahko bila ena izmed opcij.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #23 : 07 Januar 2010, 11:47:43 »
simi že za vic bi trikotnčke rabil :P Sicer pa danes 10letni otroc o vsem tem vedo več kot njihovi starši >:D

Pri nas je Smart kot mladič naskakoval enega velikega plišastega medveda in to s tako vztrajnostjo, da se je bogemu revežu potem še 10min vlekel po tleh :-[ ::) Naskakuje tudi samo določene samice - ki morajo biti če se le da črne! Ne vem od kje mu ta fetiš do črnih. Pri točno teh samicah niti kastracija ni pomagala, že ko jih na daleč vidi miga z ritjo ::)
Med igro probava naskakovat tudi obe domači samici, s tem da mu samica, ki je za moje pojme čisto nedominantna in je kot bi se izrazila deteljica čista driska, z naskakovanjem vrača, druga samica, ki je dominantna ampak stabilna jo on lahko naskakuje ona pa mu nikoli ne vrne. Če se goni pa se mu celo nastavlja ::) Ne ena ne druga samica ne naskakujeta druga druge in noben ne naskakuje ljudi.  ::)

TibiQ

• *
« Odgovori #24 : 07 Januar 2010, 12:02:02 »
Jaz sem pri moji tudi že pomislila na vse živo. Na začetku je to (s pliškotom) počela predvsem ko sva imeli kakšen konflikt in kot da bi hodila svoje frustracije sproščat potem na pliškota.. ker pri Jazz niti ne gre toliko za naskakovanje, kot za to, da zgrabi pliškota in ga lahko tudi eno uro drži med zobmi in stiska v enakomernih kratkih intervalih. Ampak sedaj pa to praktično počne skoraj ves čas, ko nima česa drugega počet in dokler se toliko ne umiri, da zaspi. Tega njenega mačka vlači vsepovsod. Če gre k meni na kavč, se tik pred kavčem spomni na mačka, gre ponj v predsobo, ga zvleče na kavč,...

Samo naskakovanje se zgodi občasno in traja kakšnih 5 gibov, potem da pa mir. Najrajši ima svoj ruzak, se pa spravi tudi na kovter, povštre,.. tega ji sicer ne pustim.. dovoljeno ji je pa to počet z vsemi njenimi stvarmi.

Nikoli, nikoli ne poskusi tega s katerimkoli živim bitjem. Nikoli ni poskusila in nikoli nam je ni bilo treba za to opozarjat.

Je pa res, da meni še ni uspelo ugotovit ali je dominantna ali kaj. Velikokrat nosi rep visoko nad hrbtom,.. če pa jo kdo narenči, se umakne, celo odskoči (za mene), ampak potem dalje se obnaša nekako vzvišeno mirno.. takoj spet rep nad hrbet in se šopirit.. nikoli ne da rep med noge, na hrbet se je kot mladič metala le toliko, da je "pretentala" soigralca in potem takoj šla v "napad",..

Najbolj se mi zdi, da mogoče je v njej da bi bila dominantna, ampak ni dovolj samozavestna, poleg tega da je bila vzgajana v potrditvah mirnih reakcij na "grožnje" iz okolja in prijateljskega odnosa do vsega v okolju in je že s tem ta njena dominanca izgubila tisto moč in je mogoče celo zmedena zaradi tega (na eni strani nek zabrisan nagon da mora dominirat, na drugi stalne potrditve mirnih reakcij), v vsakem primeru pa sem skoraj prepričana, da se s tem naskakovanjem in stiskanjem, sprošča.

Deteljica, mogoče je pa v tem hec tvoje "podrejene" psice. Želi si biti dominantna, ampak nima "jajc", skozi naskakovanje se malo "potrdi", ker sedaj že ve, da nekih prav resnih posledic za to ne bo. Stabilen, samozavesten in dominanten pes pa se preprosto ne rabi potrjevat na tak način. Kaj vem..  :-\ ???

thoranita

• *
« Odgovori #25 : 07 Januar 2010, 12:19:35 »
TibiQ, tvoj zadnji odstavek se meni tud zdi nekak še najbolj blizu tudi glede Thora. Ta pes je res totalno obremenjen s svojo okolico in bi najraje videl, da bi bil sam na svetu, ker mu vse predstavlja grožnjo, ampak tega pliškota si pa upa 8) In prej ga še vedno ubije, da je ja še večji car ;D Sklepam po tem, da je to res edini objekt njegovega naskakovanja in da se naskakovanje zgodi vedno, pa četudi ga vmes par mesecev ne vzamemo iz omare (pliškota mislim  ;)). Anita je pa prav arogantno dominantna in se ji zdi izpod časti rangirat, ampak pri gonečkah se ji pa sfuzla in jih peca na veliko ;D

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #26 : 07 Januar 2010, 12:20:04 »
ja Tibiqu , meni se tudi zdi, da si ona svoj ego mal treplja na tak način in da njene "vaginalne mišice" in hormoni pri tem nimajo kaj dosti opravit  :D.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #27 : 07 Januar 2010, 12:21:44 »
Ta pes je res totalno obremenjen s svojo okolico in bi najraje videl, da bi bil sam na svetu, ker mu vse predstavlja grožnjo, ampak tega pliškota si pa upa 8) In prej ga še vedno ubije, da je ja še večji car ;D
ali pa za vsak slučaj, da se res ne bi kaj nepredvidenega zgodilo  : ;D

thoranita

• *
« Odgovori #28 : 07 Januar 2010, 12:23:24 »
Še bolj verjetno, ja  ;D ;D

TibiQ

• *
« Odgovori #29 : 07 Januar 2010, 12:44:55 »
..ampak pri gonečkah se ji pa sfuzla in jih peca na veliko ;D
.. mogoče jih pa ne peca, ampak gre lahko za to, da je nagon ohranitve vrste pri Anitki tako močen, da prevlada in gre zato poskušat zdominirat gonečko, da bi jo, kot potencialno nevarnost (več tujih mladičev predstavlja nevarnost za potencialne Anitkine mladiče) odstranila s teritorija, čeprav po drugi strani, glede na to, da ni posredi agresije in sploh glede na to, kar sem napisala v spodnjem stavku, je tudi to malo verjetno.. Mogoče ima pa Anitka malo več moških hormonov?  >:D

Mi je pa res zanimivo od kje sploh ta ideja izvira, da naj bi naskakovanje pomenilo dominanco. V divjini se "psi" pač ne rangirajo z naskakovanjem v takem smislu, vzpenjanje je čisto nekaj drugega, ampak vzpenjanje se meni tudi zdi bolj pomiritven signal (ponavadi to počnejo mladiči in psi z manj samozavesti), eventuelno je dominiranje, če je namen vzpenjanja spravit nasprotnika na tla, ampak rangiranje sicer poteka na raznorazne druge načine (polaganje glave ali tac nad hrbtno linijo ipd.). Tudi sicer se npr. ustrezno socializiranim, dominantnim psom ni noben problem vržt na hrbet in se pustit čohat po trebuhu in se sklanjat nad njih.. Pri nama z Jazz poteka zadeva obojestransko, ker če jaz ležim na hrbtu se tudi ona včasih nad mene postavi in se prerivava.. če klečim pa se vsede pred mene in mi nasloni glavo čez rame.... Se strinjam z Deteljico, da tole, da gre pri naskakovanju za dominiranje, nima nobene realne osnove.

Sama sicer nimam nič proti, če si pes malo treplja svoj ego, dokler tega ne počne na drugih živih bitjih - pa še to predvsem zato, ker mi to izgleda neokusno, kot kaj drugega.