Avtor Tema: Kuhana hrana  (Prebrano 263073 krat)

Yo

• *
  • Spol: Ženski
Kuhana hrana
« Odgovori #330 : 23 Marec 2010, 20:06:56 »
Yo me veseli, da nisem edina  ;) :D

Očitno ne  ;D Jaz npr. sovražim kuhanje, ma za tele riti sem pomoje skuhala več kot zase v celem življenju  ::)

Taar

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #331 : 23 Marec 2010, 20:09:46 »
Kala,r,b,

Koliko pa tehta eno jagnje? Cirka?

Bom povedala še moji kolegici, ki bi jo mogoče zanimalo. 18. aprila v nedeljo bomo imeli v Ajdovščini agilitaši tekmo, če bi vam bilo to slučajno bolj praktično?

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #332 : 23 Marec 2010, 20:12:39 »
Yo : Hehe, veš kako je s tem, če kuhaš za ljudi se ponavadi vedno kdo najde, da jamra da to ni dobro, pa tisto ni dobro, pasje riti pa, če res nimaš nekega zbirčneža vse z veseljem pojedo, pa še hvaležni so  :P ;)

Taar : žive vage imajo tam od 18-20 kg, tako da pride mesa tam od 10 do 13 kg  ;)
Meni je praktično vseeno, kam pripeljam  ;)

cowgirl

• *
  • Koodygoody
Kuhana hrana
« Odgovori #333 : 23 Marec 2010, 23:53:48 »
 Drugače pa itak dajo lovci vso kri od ustreljene živali na testiranje na veterino. Če ni OK, meso zavržejo.

Kri ja...ampak ne vem , če je to praksa pri nas. v USA dajejo že pregled možganov srnjadi na BSE testirtat. za test krvi pa prvič slišem, pa imamo v bajti lovca.
pa tudi če je kri testirana je v mišicah še marsikaj. ravno zadnjič smo našli v stegnu divjega prašiča neke čudne zadevice, ki niso izgledale za pojest. fuj!  jaz nisem pristaš divjačine za prehrano ljudi, pa naj bo še tok ekološka in naravna in nevemkajše...  govedina, purani in piščanci so pretestirani s strani veterinarja takoj, ko so zaklani, jedo samo strogo določeno hrano, ki je tudi večkrat testirana in mešalnice krmil imajo stroge standarde in monitoring. tako da bolj zaupam institucijam, kot naravi in ekosistemu ki deluje: najšibkešega pospravimo (z zajedalci ali zvermi). ;)

je pa težko dobit divjačino, ker jo ponavadi lovci pokurijo za svoje potrebe.

dam pa še eno idejo: skuhajte meso v veliko vode. jaz kuham v dveh litrih ziher. potem v tisti vodi skuham riž. kako je tak riž mojim všeč!!! njam njam!
zraven dam malo rožmarina, ker naj bi rožmarin zmanjšal vetrove.

Ribica*

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #334 : 24 Marec 2010, 01:20:34 »
Eno vprasanje - pes ima sicer dietne brikete sensitivity control (blue whiting riba + tapioca), zdaj spet kuham in preiskusam, kaj ji pase (riz smo tako ze izlocili). Do zdaj sem imela file bele ribe (ne vem katere), tako kot je svetovala veterinarka in kot je v briketih. Danes pa so mi domov prinesli fileje lososa - sklepam, da ni ok, ker ni bela riba in ker je bolj masten? Priznam, okrog rib nimam pojma, ker jih sicer sama ne jem in se mi gnusijo, ampak za psa vse, a ne  ;) Zraven ji dam kus kus, ki je zaenkrat ok in je cisto nora nanj, pa sadje je dobivala zdaj tri dni zraven. Ostanem pri filejih bele ribe ali lahko poskusim tudi z lososom? 

damayanti

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #335 : 24 Marec 2010, 08:29:21 »
če boš kuhala lososa, probaj zraven dat divji riž( ne navaden bel) ... dalj časa ga moraš kuhat kot navadnega ;)... če se pa bojiš da bi bil losos preveč masten pa med kuhanjem daš zraven dva navadna krompirja( katera pa potem odstraniš) krompir ti bo vsrkal maščobo od lososa.
Je pa divji riž bolj hranljiv kot navaden... baje prav priporočljiv za bolj občutljive...
divji riž in lososa mu lahko kombiniraš tudi z blitvo ali špinačo ;)

Ta recept je imela ena moja prijateljica pri svojem psu...tudi z zelo občutljivim želodcem..( po neki zastrupitvi), in je bilo BP ;)

Ribica*

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #336 : 24 Marec 2010, 11:21:35 »
Riza ne bom, ker je bruhala po njem zdaj nazadnje, decembra se pa ne spomnim, kaka reakcija je bila, ampak vsekakor riza vec ne. Ok, bomo jutri probali lososa, danes bo dobila samo kus kus pa jabolko + banano in brikete.

Yo

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #337 : 24 Marec 2010, 12:11:10 »
Ajdo si poskusila? Ali pa piro?

pidog

• Pod Lupo
  • *
Kuhana hrana
« Odgovori #338 : 24 Marec 2010, 12:56:43 »
Glede lososa; sam globoko sumim koliko s ti "frišni" lososi pri nas res frišni. Samo poglejte od kje pridejo............lahko bi bili sveži recimo, če bi bili pripeljani z letalom na Brnik :) (kar nekatere države, ki bolj konzumirajo ribe tudi prakticirajo). Mene pač ne bodo prepričali z lososom, čeprav ribe obožujem.......ampak lososa nikoli več ne kupujem.
Lososa lahko zamenjate z postrvjo oz. šarenko za katero ste bolj prepričani, da je sigurno sveža. Dobi se tudi take z rdečim mesom, če koga barva bolj privabi. Sam ne čutim kakšne razlike v okusu :). Če se ne motim tako losos kot postrvi spadajo v isto skupino rib (salmonidi).
Kot sem enkrat že napisal sam prakticiram surove sardele; komplet, z drobovino in glavo. Kolega jih malo popeče ali za nekaj časa v mikro, ker jih kuža ne konzumira čisto surove. Edina surova riba, ki je surova lahko nevarna je oslič (tudi za ljudi), ker ima v drobovju največkrat nevarnega zajedalca.

Glede divjačine; lovci imajo pri nas hladilnico (nekaj LD skupaj), kjer "odjemalec" pobere živali. Divjačino lahko lovec odkupi, prednost ima tisti ki žival upleni. Vzameš lahko samo celo žival (odrto, brez drobovine). Cene za srnjad niso tako "nizke" (za zadnji "skupinski golaž" je bila cena če se ne motim 5,5 EUR/kg s kostmi, očiščeno; toliko kot nas košta dobra "domača" krava) in se meni ne dopade najbolj (prepusto; "žagovna"). Najcenejši je divji prašič, ki pa ga raje pospravim sam kot pes ;D.

Kunce ima pri nas kolega (cca. 100 kosov), ki ima tudi stalno "kliantelo". Cena če se ne motim 7-8 EUR/kg. Sami doma imamo eno zajkljo in imamo kuncev dovolj za širšo familijo (dva legla na leto).

Glede drobnice, ne vem, ker jo ne konzumiramo tako zelo, kar pa ne pomeni, da jo ne maramo.

Tudi meni je bilo malo čudno; ali kuhate za psa ali ljudi ;D. Bi se kar pridružil "pasji skledi" :D

Yo

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #339 : 24 Marec 2010, 12:59:47 »
Pri nas za pse in mačke, midve "ljudka" nisva ravno mesojedki  ;D

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #340 : 24 Marec 2010, 13:13:03 »
Jaz ne vidim razloga, zakaj bi moralo biti za pse in mačke samo dolgočasno skuhano. Malo zelišč mora biti zraven, moji se še eno uro po obroku pošteno oblizujejo in gledajo, če je še kje kaj  :D
Seveda pa upam, da je razumljivo, da se psom hrane ne soli, popra in dodaja drugih močnih začimb.

Svežino rib lahko ugotavljate z dotikom in namreč tako, da na ribo močno pritisnete s prstom, nato to vdolbino pogladite, če se vdolbina, ki nastane zaradi pritiska v ribje meso, zravna potem je riba sveža. Ne nasedajte svežini oči, ali lepih rdečih škrg, saj za oči obstajajo kapljice, ki očem, lahko tudi še 3 tedne dajejo videz svežine, pa tudi za škrge že obstajajo neki preparati. Tako, da svežino rib ugotavljajte resnično samo z dotikom ribjega mesa. Če vam ne dovolijo, da se ribe dotikate z golimi rokami,jih lahko prosite, da vam posodijo rokavice, ki jih morajo imeti v vsaki ribogojnici / ribarnici če tudi tej vaši želji ne ustrežejo, se obrnite stran in poiščite ribogojnico / ribarnico, ki vam bo to dovolila. Edino tako, boste lahko sigurni, da ste kupili svežo ribo.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Kuhana hrana
« Odgovori #341 : 24 Marec 2010, 13:22:31 »
Sam tudi na takšen način čisto ne prisegam, saj se ribe in njihova čvrstost mesa močno razlikuje.
Odmrznjena orada bo recimo bolj čvrsta od dokaj sveže skuše ali pa recimo mola, kjer omenjena metoda že po nekaj urah odpade.
Recimo dober primer so cipli, ki se lovijo samo takrat ko pridejo; zelo kratek čas. In če so zmarznjeni sveži (kar ponavadi se tudi zgodi) boste težko ugotovili svežino tudi z dotikom.........kupite jih samo tiste dni, ko se je vršil ulov ;D. Seveda pa jih najdete kot "sveže" še nekaj mesecev po tem ;)

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #342 : 24 Marec 2010, 13:27:05 »
O zamrznjenih ribah je pa itak druga pesem, tam se pa tudi tako že vidi, da riba ni sveža, sveža, jaz sem govorila izključno o ''svežih'' ribah, ki niso bile predhodno zamrznjene.
Je še ogromno drugih taktik, o odkrivanju katera riba je sveža, ampak, jih ne bom razlagala, ker jih opisno tudi ne znam opisati, so stvari, ki jih moraš videt v živo, poskusti itd. Mi smo se o tem precej učili v šoli, ampak je vse bilo v živo in je dejansko opisat težko. Za tiste par tip rib, ki se jih ponavadi kupuje, pa je zgornja metoda čist OK  ;)

dmdm

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #343 : 24 Marec 2010, 13:32:08 »
na da slišim kako se vidi ali je riba sveža ali ne.
sem vsaj 20 let morski ribič pa da vidim a veste al ne veste.
2 stvari sta ki sta tudi za opisati zelo enostavne.

LPD

PS: pa ne zato da bi norce bril samo zato da boste zase znali kupiti svežo ribo.

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #344 : 24 Marec 2010, 13:34:58 »
Predvidevam, da misliš tukaj na oči in na škrge, če misliš to, sem ti delno odgovorila na to par postov višje  ;)

dmdm

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #345 : 24 Marec 2010, 13:43:28 »
res je, sorry nisem bral vseh prejšnih postov,
le da so škrge lepo rožnate tudi od belila-Varikene, oči pa se ne da zbistrit ;-)

Škoda ker rib že v naprej ne ščistijo tako bi bistveno dlje ohranili kvaliteto.

Je pa vsekakor da so ribe malo na hladne da odstojijo,
lepše se pečejo na žaru.

LPD

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #346 : 24 Marec 2010, 13:46:58 »
Baje, da za oči obstajajo neke posebne kapljice, ki prepričujejo motnost oči. Koliko se tega trgovci poslužujejo ne vem, ampak, jaz se po pravici povedano ne zanašam več na oči in škrge, oziroma gledam še na druge znake svežosti  ;)

dmdm

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #347 : 24 Marec 2010, 13:52:43 »
pa saj je povsod tako, denar je svet vladar in če
jadranska orada ne zgleda sveža jo težko prodajajo po 40 EUR in več.

Meneje odsedaj najbolj fasciniral dokumentarec o industrijski pridelavi solate,
a veste da sploh ne vidi zemlje, zraste izključno v vodnih bazenih  :'(

LPD

kala,runo,bella

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #348 : 24 Marec 2010, 13:54:23 »
Ja nažalost, se premalo zavedamo, kaj imamo, in bolj ko je nekaj super duper oglaševano, rajši kupujemo  :-\

damayanti

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #349 : 24 Marec 2010, 14:35:21 »

Glede divjačine; lovci imajo pri nas hladilnico (nekaj LD skupaj), kjer "odjemalec" pobere živali. Divjačino lahko lovec odkupi, prednost ima tisti ki žival upleni. Vzameš lahko samo celo žival (odrto, brez drobovine). Cene za srnjad niso tako "nizke" (za zadnji "skupinski golaž" je bila cena če se ne motim 5,5 EUR/kg s kostmi, očiščeno; toliko kot nas košta dobra "domača" krava) in se meni ne dopade najbolj (prepusto; "žagovna"). Najcenejši je divji prašič, ki pa ga raje pospravim sam kot pes ;D.

Dobro so vas ocurili :D, pa še srno poturili.
Srna je zanič za golaž( vsaj meni- tako kot si reku žagovina) ;)... drugič vzamite jelena  ali gamsa... najboljši je pa tele jelena ;)

Pujsa  sem pa jaz plačala cca tam slabih 20 kil vse živo( za pse- 15 eur) reku je sicer manj.. ampak ajde 15 še za prevoz pa ko mi je vse lepo posortiral ;D

Kar se pa rib svežih tiče... pozabite na oči ;)... škrge glejte ;D

damayanti

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #350 : 24 Marec 2010, 14:38:55 »
res je, sorry nisem bral vseh prejšnih postov,
le da so škrge lepo rožnate tudi od belila-Varikene, oči pa se ne da zbistrit ;-)

Škoda ker rib že v naprej ne ščistijo tako bi bistveno dlje ohranili kvaliteto.

Je pa vsekakor da so ribe malo na hladne da odstojijo,
lepše se pečejo na žaru.

LPD
Ups sem spregledala post..o belilu in škrgah... kaj pa vonj ;)
 saj ja zavohaš...

Sicer jaz v večini prakticiram nakup svežih rib kar v Splitu na tržnici... tam me ne morejo nategnit ker frišne še skačejo.
Doma pa konzerva, za pse...pa zamrznjene v filejih.

Ribica*

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #351 : 24 Marec 2010, 15:17:57 »
Do ajde in pire se nismo prisli, od decembra do zdaj samo poletno in riz in zdaj kus kus .. ker je vedno nekaj bilo, kar ni bilo povsem ok in sem cakala, da bo cisto ok  ;)

Hja, svezina rib .. mi kupimo zmrznjene. Tega se se dotaknem in zacuda tile beli fileji sploh vonja niso imeli.

MajaO

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #352 : 11 April 2010, 09:24:59 »
Mene pa zanima, kaj od oglijikovih hidratov dodajate?
Jaz trenutno samo riž, bi pa probala tudi z ovsenimi kosmiči in včeraj smo si nabavili še kus kus. Za zlato rezervo sicer imam tudi makarone, samo sem jih do sedaj samo enkrat uporabila.
Na splošno se mi zdi, da je stran pred kuhano (ali surovo hrano) povsem odvečen. Tudi zase nam ne uspe skuhati vedno vse optimalno in vsi preživimo, pri psih pa vidim, da je veliko ljudi strah, da ne bo naredila optimalnega obroka. Mislim, da je to le velika propaganda proizvajalecev pasje hrane po popolnih obrokih. Pa nisem nasprotnik briketirane hrane, ker med tednom še vedno vse pse hranim s pripravljeno hrano, ker je tako lažje in bolj praktično.

Yo

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #353 : 12 April 2010, 08:44:18 »
Jaz dajem vse sorte žitaric, pa tudi krompir. Pri zdravih psih ne kompliciram z optimalnimi obroki. Enkrat je več tega, drugič več česa drugega. Itak imam tako različne pse, da me ne more nihče prepričat, da bi nek obrok bil za vse od njih optimalen.

kodr

• Pod Lupo
  • *
    • Hera, Bojan Kreft s.p.
Kuhana hrana
« Odgovori #354 : 12 April 2010, 10:23:50 »
Tudi psom predstavlja uravnotežena prehrana včasih malo tega drugič malo onega, je pa vedno odvisno od posameznika kako reagira na samo hrano. Nekateri imajo po "makaronih" bolj mehko blato. Krompir se lahko uporablja pri dietah, predebeli psi, ker je izkoristek pri krompirju slab pa še občutek sitosti pri psu je bolj dolgotrajen.

Hrana se lahko pripravi in zamrzne in nato odtaja v mikrovalovni in psi so ravno tako zadovoljni.

Ribica*

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #355 : 14 April 2010, 21:54:31 »
OH lahko se polento.

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
Kuhana hrana
« Odgovori #356 : 14 April 2010, 23:20:12 »
Mene pa zanima, kaj od oglijikovih hidratov dodajate?
Jaz trenutno samo riž, bi pa probala tudi z ovsenimi kosmiči in včeraj smo si nabavili še kus kus. Za zlato rezervo sicer imam tudi makarone, samo sem jih do sedaj samo enkrat uporabila.
Na splošno se mi zdi, da je stran pred kuhano (ali surovo hrano) povsem odvečen. Tudi zase nam ne uspe skuhati vedno vse optimalno in vsi preživimo, pri psih pa vidim, da je veliko ljudi strah, da ne bo naredila optimalnega obroka. Mislim, da je to le velika propaganda proizvajalecev pasje hrane po popolnih obrokih. Pa nisem nasprotnik briketirane hrane, ker med tednom še vedno vse pse hranim s pripravljeno hrano, ker je tako lažje in bolj praktično.
Vse tole pa še kaj več ;).
http://nuba.sloweb.net/prehrana.html

Fero

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #357 : 21 Junij 2010, 14:14:48 »
Isto vprašanje sem postavila tudi pri surovi hrani, čim več informacij, tem bolje...

Hoj,

Imam vprašanje glede prehranjevanja mladička, 4 mesece starega. Rada bi mu dajala drugo hrano, da niso samo briketi, moti me to, da pri hitro rastočih pasmah lahko kaj zaj****. Saj v briketih naj bi dobili vse kar je potrebno za pravilno rast (sicer je moje mnenje, da je naravno boljše...). Sposodila sem si eno knjigo v kateri navajajo kostno moko in še ne vem kakšne vitamine za tako majhne pse (kot dodatke prehrani)... Enostavno si ne upam, spremeniti način prehrane, samo zato, ker ne bi rada škodovala mojemu kužku... Če imate izkušnje s hranjenjem mladičkov, ali če je kje kakšen dober link, ali če je ta tema že obdelana, sem vaših informacij zelo vesela!

nicole

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #358 : 07 Avgust 2010, 09:59:08 »
No jaz moji psički kuham makarone,ki se dajo kupiti v Obiju.Zraven pa še dodam kakšno konzervo ali pa brikete.
Drugače pa ji vedno tekne :D .

Yo

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #359 : 07 Avgust 2010, 12:16:34 »
Kje točno je logika, da brikete in konzerve redčiš z makaroni?