Avtor Tema: Kuhana hrana  (Prebrano 263225 krat)

pasja.zabava

• Pod Lupo
  • *
Kuhana hrana
« Odgovori #360 : 07 Januar 2011, 13:04:19 »
No, pa da se še tu oglasimo.
Prebrala sem celo temo in še malo drugih linkov po netu.
Sedaj me zanima..
Kakšne makarone dajate (iste kot jih sami jeste ali kakšne druge)?
Koliko naj nafutram malemu, da ne bo preveč za prvič? Trenutno ima 1,2 kg in je zelo suhcen, neješč?
Odločila sem se, da bo danes za večerjo dobil piščančka (prsa) z rižem in zelenjavico. Kakšno razmerje sestavin naj mu dam (eno tretjino vsakega)?
Probali bomo s kuhanim, ker mu surovo meso ne diši (nobenega noče pojesti).

Hvala!

botticelli

• Vzreditelj
  • *
  • Spol: Ženski
    • Bionity Chinese Cresteds
Kuhana hrana
« Odgovori #361 : 07 Januar 2011, 16:59:03 »
Ma čisto na oko mu daj, recimo sveže hrane na oko naj bo 2x tolko kot količina briketov (ker so pač ti suhi).

če se pes zredi obroke zmanjšaš in kontra :)

Jaz ponavadi dajem vsaj pol mesa, druga polovica kaša + zelenjava. Včasih dam samo meso in malo zelenjave, čisto odvisno. če imaš samo meso daš samo meso, pa naslednjič daš več zelenjave in riža recimo.... mislim res ni treba komplicirati :):):)

pasja.zabava

• Pod Lupo
  • *
Kuhana hrana
« Odgovori #362 : 07 Januar 2011, 20:43:31 »
Skuhala sem da je nekako polovica nakuhanega mesa, ostalo pa riž in zelenjava. Tamali je veselo dežural poleg, tako da bo pomoje jedel  :o
Bomo videli kako mu bo teknilo.
Hvala za pomoč!

gj1984

• *
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #363 : 10 Februar 2011, 17:23:14 »
Zanima me, če bi za vašega psa bili pripravljeni kupovati kuhano pasjo hrano, kot jo skuhate sami. Ali bi se odločili za to hrano če bi bila ceneje kot briketi. Da bi ena embalaža 350g stala 3 eure. Bi taki hrani bolj zaupali, kot recimo briketom, vsi vemo kolikšen procent je res mesa notri. Ali vam je enostavneje hranjenje z briketi, ker je zadosti, kar pes rabi.

Hari

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #364 : 06 April 2011, 10:47:00 »
prebrala sem velik del te teme, pa se še vseeno enkrat oglašam z že zastavljenim vprašanjem. pri pripravi kuhane hrane me muči predvsem količina. ne dajemo mu samo testenin ali samo mesa ali samo zelenjave, vedno mešanico vsakega po malem, ampak imam vselej občutek, da je obrok premajhen. ne upam pa preveč povečevati obroka, ker je naš 'nemec' zelo ješč in ga nočemo zrediti (ker vse vemo, da se je kilaže vedno težje znebiti, kot jo pridobiti). najbrž je tudi odvisno, za koliko starega psa gre. naš je star 8 mesecev, kastriran in že po značaju bolj lenoben karakter (rekreacija je očitno nam ljubša, kot njemu, hehe), zdaj bomo tudi šli s tri na dva obroka, pa smo razmišljali o enem obroku kuhane in o enem obroku briketirane hrane.

torej, ima kdo jasnejše nasvete o količini?

roxa

• *
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #365 : 17 Junij 2011, 23:15:12 »
max je star 6 let in skoraj vsak vikend mu kuham, torej sobota in nedelja on je kuhan obrok, poleg zajtrka, ki je 1/3 konzerve (riba, jagnjetina, teletina- dobre, kvalitetne konzerve BIO). skuham mu pa navaden riž (včasih polnozrnati), kakšno veliko govejo mastno kost (ki mu jo dam kasneje za glodat) in meso. Včasih je govedina, včasih pusta svinina ali pa riba (brez kosti)...kos pange recimo. To ima zelo rad, drugače pa je brikete, zajtrki pa so isti med tednom. Ni mi težko. Sama sem vegeterijanka, kuham zase, partnerja, ki je mesojed in še za psa. Ne bi kupovala, ker sama rada skuham. p.s: v kuho psu ne dodajam ničesar, razen mesa in riža.

lp

Mr_Globus

• *
  • Spol: Moški
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #366 : 18 Junij 2011, 16:48:54 »
to je 9 evrov kila. Tolko stanejo najlepši kosi mesa LOL

Lanabela

• Pravi Pesjanar
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #367 : 20 Junij 2011, 09:04:54 »
Solidno kuhano hrano (tretjina riž/druge žitarice, tretjina meso in tretjina zelenjave) se da skuhati v sezoni, ko imaš zelenjavo doma na vrtu za približno 1.5 - 2 € za kg. povsem solidne brikete se da dobiti za okrog 2.5€ za kg (pri čemer je seveda treba računati, da se briketov porabi bistveno manj kot kuhane hrane, ker vsebujejo bistveno manj vode).
Torej: ne, nikakor ne bi bila pripravljena odšteti 9€ za kilogram kuhane hrane, celo, če bi vsebojvala 100% human grade meso.

Yo

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #368 : 10 Oktober 2011, 13:16:04 »
Jaz delam na oko. Saj menda vidiš, če ti pes hujša, ima premalo energije ali pa se pretirano redi, ne?

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Kuhana hrana
« Odgovori #369 : 10 Oktober 2011, 13:40:10 »
Tako kot je Yo napisala, takoj vidiš če se pes zredi,pač zmanjšaš obrok in pika. In količine so zelooooo odvisne od posameznega psa - pri nas doma pri isti pasmi recimo samec ki je od vseh najmanjši in rabi 2x količino hrane, pojma nimam zakaj, pač ima tako prebavo.  Tako da pač po filingu, žal.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Kuhana hrana
« Odgovori #370 : 10 Oktober 2011, 19:29:33 »
Kako pa je količinsko za želodec? Recimo, da je pes do sedaj jedel brikete, za dodatek pa kvečjemu žlica skute, kak korenček...99% pa briketi. En obrok dnevno.

Potem pa se nekdo odloči, da zdaj bo pa kuhal za psa. Kuhane hrane je potrebno več, saj se tudi briketi v želodcu napijejo, nabreknejo. Je potem bolje uvesti dva obroka? Je prijaznejše želodcu ali pa ni potrebno komplicirat in se daje še naprej en obrok?

Agava

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #371 : 10 Oktober 2011, 20:30:06 »
Jaz bi poskusila za začetek kuhano med brikete mešat, ne takoj 100% prehod, če je do sedaj jedel samo brikete. Malo kuhanega mesa in zelenjave, s tekočino vred, vmes pa malo briketov.

Bella

• *
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #372 : 17 December 2011, 17:57:09 »
Pozdravljeni,

sem lastnica samojedke, stare 11 tednov. Glede prehrane imam nekaj vprašanj.

1) Poleg briketov ji hrano pripravljam tudi sama: meso, riž, testenine... Zanima me, kako primerno bi bilo, če bi ji zvečer skuhala riž ali testenine, ki bi jih pojedla zvečer in pa še naslednje jutro. V bistvu bi naslednje jutro psička pojedla "postan" riž/makarone. Verjetno je to neprimerno? Kateri vir OH bi ji še lahko dala, da ne bi jedla samo beljakovinske hrane?

2) Koliko hrane naj bi psička pojedla v enem obroku? (Hranim jo 3X dnevno. Psička poje približno eno pest hrane v enem obroku, ampak meni se zdi da je to premalo. Že dolgo nismo imeli mladička, zato sem izgubila občutek za količino hrane pri mladičku.)

3) Psička ima zelo rada jogurt. Ali je to primerna hrana zanjo, ali naj izberem kateri drug mlečni izdelek? Kateri?

Hvala za odgovore že vnaprej :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #373 : 18 December 2011, 09:08:08 »
Pri 11 tednih smo mi kar lepo 4x dnevno hranili in potem postopno do 4 meseca prešli na tri obroke, in nekako od 6-7 meseca dalje dva obroka in idealno je, če dva obroka ostaneta, za želodec je pri večini psov bolje, če imajo obrok razdeljen na dva dela (dopoldan in zvečer)

Postan riž ni OK. Testenine so bolj za tu in tam. Glede na sestavo briketov ji prilagajaj kuhano hrano. Jaz recimo ne bi kuhala riža ali polente, če pasji briketi že vsebujejo riž in koruzo.
OH ima tudi zelenjava, sadje, žitarice.

Navadni, probiotični jogurt, skuta, je dobrodošlo v pasji prehrani, nekaj žlic čez brikete in voila.

Pa pazi, da psička ostane suha, da ne bo imela trebuha, da se z lahkoto otipajo rebra.
Količinsko pa preračunaj iz vreče na briketih, saj ti piše kilaža, ko odrastejo in potem dnevni obrok, ki ga razdeliš na 4 dele...potem pa spremljaj na tehtnici in po občutku reber, če shujša, dodajaš več, če se zredi, zmanjšaš.

pidog

• Pod Lupo
  • *
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #374 : 18 December 2011, 21:18:33 »
1. Pri nas poje OH stare tudi več dni. Za sedaj nikoli problemov in ne vidim kakšne velike "škodljivosti" v tem; še zmeraj boljše kot briketi, ki stojijo nepokvarjeni tudi mesec ali  več (zaradi vlage ;) ). OH so tudi polent, ostala žita........pri nas se super obnesejo "nenamočeni" ovseni kosmiči..........potreseš in "vojla". Brez kompliciranja; pes sam pokaže kaj mu ne paše (edino če niste eni tistih ki merijo trdoto kakcev po HRC ju  :o )

2. Težko verjamem, da psa hranite premalo...........če je živahen, zainteresiran, brez obiskov pri veterinarju potem je vse OK. Boljše malo premalo kakor preveč.

3. Jogurt je čisto OK (ali drugi mlečni izdelki), če ga pes dobro prenaša.........mogoče še kakšno žlico skute.

PS
Privoščite mu tudi kakšen kos surovega rdečega mesa (poceni srce) ali malo popecene sardelice (neočiščeno). Zame še zmeraj najbolša antialergijska zdravila.

PS1
Včasih so tiste, ki so hranili samo z briketi označevali za lenuhe, ljudi nevredne psov..................ampak dober rodovnik vse izniči  ;D ;D ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #375 : 19 December 2011, 10:55:50 »
Včasih so bili tudi briketi malce drugačne kvalitete, kot so sedaj.
Sicer pa: makaroni so samo občasno za priboljšek, riž je boljši. Poleg tega lahko skuhaš polento, rižu lahko dodaš kakšno tretjino ješprenja, primerne so tudi vse vrste kaš. Če daš zjutraj hrano pripravljeno prejšnji dan zvečer načeloma ni nič narobe, razen krompirja - ki je sicer tudi zelo v redu, kuhan in pretlačen. Jogurt je ok, prav tako skuta, občasno kakšen košček sira. Splača se poskusiti kako prenaša mleko - če po njem nima driske, ga lahko dobiva redno a v manjših količinah. Tudi kakšen kos suhega kruha za priboljšek psu ne bo riti predrl. Polarci načeloma rabijo majhno količino hrane glede na svojo velikost - zelo priporočljivo je, da pes vsaj v mladosti ni debel. Naši se počutijo bolje na hrani, ki ni prebogata z beljakovinami.

donnika

• *
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #376 : 19 December 2011, 14:20:16 »
Zdravo,

a, da je tudi krompir ok dajati psu? Ne vem zakaj sem jaz bila prepričana, da ne...prav v glavi imam, da sem nekje prebrala, da krompirja pa ne in mleka tudi ne...

čara

• *
  • Obožujem pse!
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #377 : 19 December 2011, 16:03:05 »
Mleko, še posebno domače, ne kupljeno, je za psa čudovit dodatek, če ga le prenašjo. Naš pokojni Karo ga je oboževal, vsakič ko je videl kanglo za mleko je pel od navdušenja in komaj čakal da je prišlo mleko in da je dobil deci mleka. Še po pultu je skakal za šalcami, lonci kjer je bilo mleko, pa kapučin z mlekom je bil bojda zelo dober in kakav, bela kava. http://www.youtube.com/watch?v=_14dJrNZUqM (http://www.youtube.com/watch?v=_14dJrNZUqM)  ;D

Krompir pa takole. Pri psih poteka razgradnja škroba v zgolj trebušni slinavki. Po moji logiki krompir ni za vsakodnevno prehrano, je pa dober dodatek tu in tam, recimo 2x mesečno, da "sčisti" črevesje. Absolutno mora biti dobro kuhan in svež. Postan krompir niti za nas ni dober.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
KUHANA PASJA HRANA
« Odgovori #378 : 19 December 2011, 16:52:34 »
Pri nas je bil krompir (+ kuhana bela riba) osnovna hrana za najstarejšo psico potem, ko ni mogla jesti skoraj ničesar več drugega. Ker sem imela ravno takrat tudi mladičko in se mi ni ljubilo kuhati za pse dve rihti, je tudi ona imela poleg briketov večinoma krompir z mesom - se je odlično obneslo.

GOSCH

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #379 : 11 Januar 2012, 21:50:58 »
Hojla!

Po pravici povedano, se mi ni dalo brati vseh 13 strani in ne vem, če kje piše, zato grem kar  stvari. Tisti, ki svojim psom kuhate vampe, kako jih pripravite? Kako jih narežete (na tanke trakce ali na večje kose, da še malo žveči), koliko časa jih kuhate, koliko jih date v primerjavi z drugim mesom (enako količino ali več/manj)?
Zakaj so vampi sploh dobri v pasji prehrani? Vem, da sem enkrat nekje prebrala, samo mi je padlo ven iz glave. Koliko pa se spomnim, ni bilo nič slabega, ker bi drugače čisto izključila misel na pripravo... :-[ ::)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Kuhana hrana
« Odgovori #380 : 12 Januar 2012, 14:41:24 »
Vampi-surovi, neočiščeni, narezani kot paše psu so fajn zaradi encimov, urejajo tudi lažje želodčne težave.
Sem pa v knjigi Pasja Kuharica tudi videla recept z vampi, poglej v knjižnici, če ne bo noben tule kaj napisal.

Tejch

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #381 : 12 Januar 2012, 19:24:34 »
Jaz moji dam zelo redko vampe, ker jih ne mara. Takrat dam očiščene, malo več kot navadnega mesa in narezane na male trakove. Bi pa bilo fajn kdaj kake neočiščene dobit, to bi pa verjetno takoj in z velikim veseljem pojedla, ker itak vso svinjarijo poje. Bolj smrdi in bolj ogabno je bolje je  :-X

GOSCH

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #382 : 12 Januar 2012, 23:43:03 »
Hvala Tejch. Se pravi, je najbolje dati kar surove narezane. Imam cca pol kile očiščenih vampov. Mislim, da ne bo težav, če mu dam vse v enem obroku... ??? Razen malo večji drek. ;D Ali mu raje razdelim na dva obroka in dodam malo briketov? Drugače mu dajem pri večernem obroku dobrih 30 dag kuhanega mesa (plus riž/testenine).

Tejch

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #383 : 13 Januar 2012, 17:34:16 »
Pes bi naj dobival 2-4% svoje teže mesa na dan. Če včasih dobi več/manj tudi ne bo nič narobe ;)

poki

• *
  • As
Kuhana hrana
« Odgovori #384 : 13 Januar 2012, 21:40:39 »
Pes bi naj dobival 2-4% svoje teže mesa na dan.

A isto velja tudi za kuhano hrano? Mislila sem da to velja le če ga hranimo s surovim...  ???

Taar

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #385 : 14 Januar 2012, 00:47:13 »
Gosch,

kot so že povedali, vampe in seveda vse drugo meso je najbolje dati surovo (lažje prebavljivo). V temi surova hrana je že vse napisano. Če sovampi prvi obrok za tvojega psa in če je občutljiv, jih lahko razdeliš na 2, 3 dela (odvisno od velikosti psa) in daš kot vmesni priboljšek. Jaz bi jih hranila same, ne zmešane z briketi ali drugo hrano, ker se ta prebavlja z drugo hitrostjo.

Vampiniso nič posebnega, nič zelo hranljivega, niti nimajo nobenih ''encimov'' - to je zmotno prepričanje, ki temelji na tem, da volkovi v divjini najprej raztrgajo srni želodec in pojedo ven travo (z želodčnimi sokovi). Pogled na katerokoli prizorišče jedenja cele divje živali pa pokaže, da volkovi dejansko pustijo želodec. Če imajo čas, ga razrtgajoin raztresejo vsebino ven. Nikakor pa je jedo! Sploh pa imašočiščene vampe, takoda o kakih encimih res nima smisla.

Imajo pa vampi v primerjavi z mišičnim mesom ali organi zelo malo fosforja (v primerjavi s kalcijem), zato bi bili priporočljivi za pse, ki imajo težave z ledvicami. Če ne dobiš res neočiščenih, na katerih so še plasti loja, so tudi low-fat. Nič posebnega ali čudežnega.

Tejch

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #386 : 14 Januar 2012, 10:11:40 »
A isto velja tudi za kuhano hrano? Mislila sem da to velja le če ga hranimo s surovim...  ???

Ja, saj je rekla, da bo dala vampe surove ;) . Zato se da po survem merilu, a ne? Kuhane hrane pa nimam preštudirane in tukaj ne bom dajala izjav koliko potrebuje pes. Moja če dobi kdaj kaj kuhanega so to ostanki od kosila. Ali pa kaki beljaik spraženi od jajc (potem pa surovi rumenjaki gor politi). Če ji kuham prav kaj za njo pa dam meso in nekaj zelenjave pa skuham juho ;) . Ne delam po nobenem merilu, ker je to res redkokdaj. Dobiva pa skoraj vsak dan tudi čisto govejo juho, ampak to eno šalčko kot dodatek k obroku.

poki

• *
  • As
Kuhana hrana
« Odgovori #387 : 14 Januar 2012, 13:04:50 »
Saj res. Pardon.  :-[

No, a kdo ve približno koliko kuhane hrane bi moral dobiti pes na dan? Obstaja kakšna smernica kot je za surovo hrano?  ???

Agava

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #388 : 14 Januar 2012, 13:46:14 »
Jaz kombiniram kuhano hrano in brikete, recimo 2/3 kuhane hrane, 1/3 briketov. Dnevna količina je dobrih 5 % teže odraslega psa (vse skupaj+kakšen priboljšek in briket povrhu med učenjem), s tem, da je kot kuhano mišljeno 90% mesa. Običajno skuham 1 kilogram mlete govedina, včasih konjsko meso, kakšen kos jeter, včasih še kakšen kos piščanca, vendar zelo malo, ker ga ne mara, tudi pest vampov je že bila vmes, en korenček in dve žlici riža, testenin ali polente. Ker je kuža mali, imam to kar za nekaj dni in dam v skrinjo male zavitke in dnevno odtajam. Vsebnost hidratov je sicer manjša, ampak ker ni ravno zelo ješč, mu dam bolj beljakovinsko hrano, pa tudi hidrate itak dobi s priboljški, piškoti, pa tudi v briketih so. 

Dajem pa mu tudi jajca, in sicer dobi 1-2 tedensko pečen, umešan jajček s sirom in kruhom - no, to bi pa naš presrane jedel vsak dan. Poleg tega včasih muckom popije ostanke domačega, nekuhanega mleka. No, pa sem napisala cel jedilnik našega razvajenca.

Ker je majhen, to tudi cenovno čist znese, si pa ne predstavljam, da če bi imela velikega psa, ki dnevno poje kakšen kilogram hrane, kakšen budget bi morala nameniti za pasjo hrano.

Tejch

• *
Kuhana hrana
« Odgovori #389 : 14 Januar 2012, 20:35:14 »
Ker je majhen, to tudi cenovno čist znese, si pa ne predstavljam, da če bi imela velikega psa, ki dnevno poje kakšen kilogram hrane, kakšen budget bi morala nameniti za pasjo hrano.

Sploh ne pride veliko za velikega psa. Jaz imam nekje 35kg (kak kg več verjetno) psico, ki na dan poje 1 kg hrane (večina mesa, nekaj pa še kake priboljške, zelenjavo, ostanke od kosila). Za mesečno prehrano dam smešnih 15-20€  ;) . Tako da res ni drago ;) . Je pa res da kopujem samo "pasje" meso, torej kake goltance, smrčke, mesnate kosti, pljuča, srce, kurje hrbte, različno drobovino. Včasih dobim tudi kaj zastonj.  Ampak to je za psa isto, če ne bolje kot pa tapravo meso ;)