Avtor Tema: Kupiranje ušes in repov  (Prebrano 192616 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #150 : 07 September 2010, 20:03:55 »
Kolikor je meni znano, imajo vsi naši rodovniški rotiji že kakšni dve leti (od oka) repe.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Spol: Ženski
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #151 : 07 September 2010, 20:16:52 »
Sibila, hvala za razlago. Potem imam kar prave informacije :)
Se pa vsake toliko pri teh pasmah menda pojavijo psi, ki imajo že ob rojstvu kratek rep??? To sem videla tudi pri mešancu rottweiler - NO, ki je imel le 1/3 dolžine repa, nadvse nenavadno in edini v leglu (leta nazaj)

Najbrž ne gre za 1/3 repa ampak t.i. kinked tail. Pojavi se lahko praktično pri vseh pasmah in tudi drugih živalih z repom npr. mačkah,  je pa pri tistih, pasmah ki se jih ni nikoli kupiralo redkejši, ker se takih psov v vzreji ne uporablja, saj naj bi šlo za dedno zadevo. Tisti, ki pa v vzreji uporabljamo kupirane pse ali imamo potomce kupiranih psov, pa dejansko težko vemo ali je imel kupiran pes ob rojstvu kinked tail ali ne - žal se to prepogosto skriva :-\

Ob skotitvi se take mladiče navadno kupira - to dovolijo celo v državah kjer je drugače kupiranje prepovedano (Nizozemci npr.). Lahko je povezan tudi z drugimi deformacijami ali poškodbami okostja. Izgleda pa rep ponavadi krajši in "zlomljen" na enem ali več mestih.

Vsekakor pa podpis po Lorry. Dokler se bo dovolilo razstavljanje kupiranih in jih bodo sodniki preferirali bo stanje tako kot je. Ali se kupira doma ali izven meja slo. ne vem , dejstvo je da se, kljub prepovedi  ::)

Inanna

• *
    • Wai
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #152 : 07 September 2010, 21:09:12 »
Ninci, potem je to isto kot pri mačkah? npr. tiste Manx ali nekaj podobnega...
Pri tistemu dotičnemu mešancu je bil rep čisto ok (pregled veterinarja), samo krajši, smo ga tudi posvojili potem. In tak rep je imel do smrti, malo hecen, a vseeno :)
In ja, tudi jaz se strinjam z Lorry.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #153 : 07 September 2010, 21:50:24 »

Vsekakor pa podpis po Lorry. Dokler se bo dovolilo razstavljanje kupiranih in jih bodo sodniki preferirali bo stanje tako kot je. Ali se kupira doma ali izven meja slo. ne vem , dejstvo je da se, kljub prepovedi  ::)

Odgovor na to prodpostavljam, da je takšen, da se ogromno kinologov  (in kupcev, ljubiteljev psov.....) s prepovedjo ne strinja. Ampak saj so to sami primitivci, idioti itd. itd...........
Sam nimam nič proti kupiranju, ker če je izvedeno pravilno nima prav nikakršnih posledic za psa...............tudi sam bi ljudem na filmčku kaj storil in nisem prav nič užival ob gledanju; predvse provokacija, kako hitro sodoben človek nasede. Pa saj jih nekje prav z veseljem jedo.
Nimam pa tudi nič proti nekupiranim psom. Nestrpnost? Vprašajte se sami, kolikšna je mera vaše dvoličnosti in nestrpnosti?
Se strinjam; kdor hoče kupiranega psa ga bo tudi imel. In to rodovniškega, zaenkrat (upam, da vekomaj ;) )............................., ki pa ne bo mogel na razstavo; mi je prav figo mar, ker psa predvsem nimam zaradi razstav (kdor v njih uživa, pa mu jih ravno tako privoščim) In če bi bil "dober" predstavnik svoje vrste in ne bi dobil vzrejnega dovoljenja; to pa je problem tistih, ki o tem odločajo. Mene prav nič ne gane.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #154 : 08 September 2010, 08:07:06 »
Odgovor na to prodpostavljam, da je takšen, da se ogromno kinologov  (in kupcev, ljubiteljev psov.....) s prepovedjo ne strinja. Ampak saj so to sami primitivci, idioti itd. itd...........
Sam nimam nič proti kupiranju, ker če je izvedeno pravilno nima prav nikakršnih posledic za psa...............

Ja se ne strinjajo, nekateri se izgovarjajo na zgodovino pasem, drugi pač lažje prodajo kupirane mladiče (zakaj misliš, da se vsi nerodovniški kupirajo :P), tretji kupijo kupiranega zaradi razstavnih ambicij, četrtim naravni videz ni všeč, ..
Ena vzrediteljica je npr. zagovarjanje kupiranja utemeljila s tem, da imajo v naravi vse živali ušesa pokonci ( velike mačke, volkovi, ...), zato jih pač kupiramo tudi psom. Ja ok, ampak zakaj pa samo nekaterim in ne kar vsem povprek? In ali imajo tiste pasme, ki imajo ušesa dol z ušesi več zdravstvenih težav kot tisti, ki imajo ušesa kupirana? Če ima naravno spuščena ušesa se lahko pojavi vnetje, ampak lahko se tudi pri kupiranih, če imaš kupirana lahko še kaj pade v sluhovod - semena trave npr. kar povzroči veliko nevšečnosti, pri psih z povešenimi ušesi pa za to praktično ni možnosti :P In zakaj kupiramo repe, saj živali v naravi, ki jih je dala za primer pač niso brez repov ??? ::)
In hočeš ali ne ima pes rep zato, da ga uporablja, pa ne za mahanje z njim ko pride lastnik domov, ampak med tekom, za zaviranje, obračanje, pri skokih itd. Če zanemarimo telesno govorico ::) Torej čisto brez posledic tudi ni.

In, velikokrat kupiranje ni modna muha kupcev ampak  VZREDITELJEV!!. ;)

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #155 : 21 Januar 2011, 15:06:49 »
Repov se ne sme kupirat pri nobeni pasmi, razen če pasemski standard izrecno predvideva kupiran rep.

Tudi pri VŠ se ne sme kupirat nič!  ;)

Inanna

• *
    • Wai
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #156 : 21 Januar 2011, 15:36:43 »
Z standardom je prepovedno kupiranje za bokserje in rotte to je sprejel klub se mi zdi. Za ostale pasme pa kupiranje repov ostaja. Predvsem je "nadiranje" zaradi kupiranja ušes, ker je nepotrebno ;) In to je res pri nas prepovedano za vse ne glede na pasmo in rodovnik  ;)

Tibiq, na tole se je moje nanašalo, pa v temi Kupiranje sem brala o tem...zakonov pa res ne poznam, da bi lahko trdila.. Meni je itak prav, da se ne kupira, ne ušes, ne repov.

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #157 : 21 Januar 2011, 16:09:50 »
Repov se ne sme kupirat pri nobeni pasmi, razen če pasemski standard izrecno predvideva kupiran rep.

Tudi pri VŠ se ne sme kupirat nič!  ;)

Odgovor, ki sem ga dobil od VURSa je bil v nobenem primeru se ne sme (tudi če standard to izrecno zahteva, se po zakonu NE SME). Zakon ne predvideva standardov, ampak so za zakon vsi psi enaki. Zakon tudi ne ločije rodovniških in nerodovniških... Kupiranje je po zakonu mučenje živali. Če bom našel tisti dopis ga bom skeniral in prilimal sem.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #158 : 21 Januar 2011, 17:37:42 »
Odgovor, ki sem ga dobil od VURSa je bil v nobenem primeru se ne sme (tudi če standard to izrecno zahteva, se po zakonu NE SME). Zakon ne predvideva standardov, ampak so za zakon vsi psi enaki. Zakon tudi ne ločije rodovniških in nerodovniških... Kupiranje je po zakonu mučenje živali. Če bom našel tisti dopis ga bom skeniral in prilimal sem.

Ja ampak Aleš ti najbrž govoriš za ušesa ;) Ko sva midva imela leglo in sva govorila z vzrejo refrentko po skotitvi in rekla, da ne bova rezala repov bi jo skoraj kap, ker je to ja pasma, ki jim repe kupirajo in da je neumno, da bi jih pustila ::)

Drugače pa ja pri naši pasmi gre zdaj to takole - v državah kjer je kupiranje (govorim za ušesa in repe) še dovoljeno, pustijo pri mladičih vse, zaradi želje po prodaji v tuje evropske države, kjer je razstavljanje kupiranih prepovedano ::) Če pa ima kupec vseeno željo po kupiranem to naredijo pri starosti 2 - 3 mesece ::) Ne glede na vse - v tem primeru gre pri repu seveda za amuptacijo in se vse naredi kot operativni poseg. Tudi v primeru oglasa, ki ga je prilepila inanna gre za enak "postopek". Tisti, ki bodo šli "ven" bodo celi, tisti ki bodo imeli željo po kupiranih bodo pa pač take dobili. Denar je sveta vladar...  :-X

Roxy

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #159 : 22 Januar 2011, 11:35:59 »
Mislim, da v zakonu piše, da je kupiranje prepovedano, razen, če ga določa pasemski standard. Torej, tisti psi, ki imajo v standardu zapisano, da je rep kupiran, ga lahko kupirajo. Zato so pri nekaterih pasmah spremenili standard in s tem v celoti prepovedali kupiranje. Ampak to ne velja za čistokrvne brez rodovnika, ker nimajo dokazila o svojem poreklu, niso tretirani  kot pasemski, torej zanje standard ne velja... Zanje velja tisti del, kjer piše, da je kupiranje prepovedano!
Ušesa je prepovedano kupirat vsem.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #160 : 22 Januar 2011, 11:52:47 »
Hm... Zdaj pa nisem več 100% :-[

:D Najbrž bo res tako kot pravi Roxy - tam kjer so spremenili pasemski standard in sedaj predpisuje dolge repe - rotti, bokserji in kot pravi Tibiqu tudi veliki šnavcerji, se mora rep pustit. Tam kjer je v standardih še vedno pisan kupiran rep -  se ga načeloma kupira razen če je kot v primeru legla od deteljice ali našega volja vzreditelja drugačna. Če so nerodovniški je pa "prosto po prešernu", čeprav zakon dovoli kupiranje repov le za pasemske pse to še vedno masovno počenjo pri nerodovniških - saj so pasemski a ne  ::)
Kupiranje ušes je pa v slo. ne glede na pasmo in poreklo res prepovedano za vse - a to še ne pomeni, da se to spoštuje  :-X

ren

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #161 : 22 Januar 2011, 13:14:12 »
Predvidevam, da nekdo, ki ima nerodovniško leglo+minimalne stroške z leglom, seveda ne bo vozil mladiče v tujino in za vsakega plačal poseg. Možni sta dve varianti: ali to opravi kakšen veterinar "na črno" ali pa to porežejo kar sami. Fuuuuuuuj!

miško

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #162 : 22 Januar 2011, 14:03:05 »
Ponavadi veterinar še kar kupira uhe če si to želiš. Se spomnim ko sem jaz mojega peljala na ceplenje za steklino. Star je bil slabe 4 mesece. In se pogovarjama z veterinarjem o pasmi, ker je ni poznal, in mu jaz omenim da ponavadi imajo kupiran rep in uhe, vsaj starejši. Pa mi reče da če želim mu kupira rep ::) :-X  Seveda sem bla proti, ker se mi smili da bi ga izpostavljala takim bolečinam po nepotrebnem. Vseeno pa nebi imela nič proti če bi bil kupiran tam v prvih dneh svojega življenja. Po moje je to pri čisto malih tako kot bi jim odrezal zadnje slednike.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #163 : 26 Februar 2011, 19:28:47 »
http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/1450

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #164 : 27 Februar 2011, 10:36:38 »
A bi mu lahko en lepo prosim popravil dopis, ker s toliko napakami, kot jih ima ta, ga ne bo nihče jemal resno

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #165 : 28 Februar 2011, 10:04:44 »
Kolkor spremljam to stran, itak nobenega ne jemljejo resno...  ::)

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #166 : 28 Februar 2011, 11:34:12 »
A bi mu lahko en lepo prosim popravil dopis, ker s toliko napakami, kot jih ima ta, ga ne bo nihče jemal resno

Važno je da prepovejo ;) Predloga pa ne gre več popravljat, ker je že v glasovanju.

suzica

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #167 : 28 Marec 2011, 16:42:36 »
Pri mladičkih brez rodovnika že dalj časa opažam da so vsi mladički z kupiranimi repi, dozdeva se mi da je to prepovedano ker naj bi kupirali samo pasemske pse.
V zakonu piše takole:
– krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.

Kaj menite ali " rejce čistokrvnih psov" lahko prijavim če jim režejo repe.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #168 : 28 Marec 2011, 22:42:29 »

Kaj menite ali " rejce čistokrvnih psov" lahko prijavim če jim režejo repe.

sveda lahko , celo dolžna si , če le lahko dokažeš. Je pa vprašanje našega VURS ali se bo odzval kot je njihova dolžnost. Me zelo zanima razplet.

Alma

• *
    • UNIQUE'S DIAMOND
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #169 : 28 Marec 2011, 22:53:09 »
Edino pravilno, da se naredi prijava.

suzica

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #170 : 28 Marec 2011, 23:56:36 »
Trenutno na Bolhi dva taka oglasa kjer psi nebi smeli biti kopirani, zanima me če se veterinarji  ki to opravijo nič ne bojijo za svojo licenco.

Prodamo čistokrvne angleške koker španjele, brez rodovnika, zlato rjave barve. Imajo kupirane repke in so zelo lepi. Na voljo bodo po 5. maju;. . .

Prodan Koker španjele, zlato rjave barve, domače leglo, odličnih staršev, repke imajo kopirane. Sedaj stari 5 tednov. Pred oddajo bodo cepljeni. .

Alma

• *
    • UNIQUE'S DIAMOND
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #171 : 29 Marec 2011, 00:06:40 »
Trenutno na Bolhi dva taka oglasa kjer psi nebi smeli biti kopirani, zanima me če se veterinarji  ki to opravijo nič ne bojijo za svojo licenco.

Prodamo čistokrvne angleške koker španjele, brez rodovnika, zlato rjave barve. Imajo kupirane repke in so zelo lepi. Na voljo bodo po 5. maju;. . .

Prodan Koker španjele, zlato rjave barve, domače leglo, odličnih staršev, repke imajo kopirane. Sedaj stari 5 tednov. Pred oddajo bodo cepljeni. .

verejtno ni vet naredil  :(

DOB

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #172 : 29 Marec 2011, 00:19:09 »
Ma meni je pri vsem tem najbolj žalostno da psi bolj trpijo zdaj kot pred prepovedjo. Repe jim režejo kar sami, doma, po možnosti pustijo predolge (nekaj na sredi odrezano ni enako kot cel rep-imajo velikokrat probleme), da o ušesih ne govorim-to je poseg, ki zahteva anestezijo!!, od prepovedi je še težje najti veta ki kupira in so nekateri to začeli sami v kopalnici delat. Res žalostno, ena mi je to zadnjič mirno razlagala kako so njihovemu dobiju v kopalnici na živo rezali, potem so pa pri enem letu spet šli na operacijo ker se eno uho pač ni postavilo in je dobil nek vsadek da je lepo stalo...

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #173 : 29 Marec 2011, 09:08:15 »
In ti kaj?  :o

Kupiranje je prepovedano. Tako ali drugače nimaš kaj tikat, ker je pri vetu ali doma to brezvezno mučenje!  :-X
Če je narod tako trd, občasno dobimo tudi smiselne zakone, ki tem ljudem malo krilca pristrižejo, če vse deluje tako kot je treba. Če se pa ljudje raje stran obračajo pa prosim lepo ne jokcat pol da kako se dogajajo krivice in mučenje, ker kdor ne prijavi pa ve, da se dogaja nepravilnost "drži vrečo".

In tudi krajše kot je rep kupiran, večja je verjetnost za inkontinenco, neglede na to, kaj naj bi bilo v navadi ali v časih po standardih.

DOB

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #174 : 29 Marec 2011, 10:59:53 »
Z inkontinenco je bolj povezana sterilizacija kot kupiran rep. Tudi sterilizacija je neobvezno mučenje za veliko število psic (ne za vse), samo da so ljudje na komot. In nisem se pišla sem pregovarjat, imam svoje mnenje in ga povem. Ukrepanje proti kupiranju itak ni na meni.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #175 : 29 Marec 2011, 11:09:37 »
In tudi krajše kot je rep kupiran, večja je verjetnost za inkontinenco, neglede na to, kaj naj bi bilo v navadi ali v časih po standardih.
O, to pa prvič slišim  ???

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #176 : 29 Marec 2011, 11:15:05 »
Nekje sem brala nek članek o tem. Povezano je z mišicami... v verjetnosti...
 Kaj je bolj in kaj ni pa ni bilo navedeno in tudi tema ni o sterilizaciji. oz. kastraciji.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #177 : 29 Marec 2011, 11:22:47 »
Mišicami ali živci? No, možno.. nisem vedela da so npr. te mišice od repa, povezane. Ampak zanimivo mi je, ker pri moji pasmi (pa še nekaterih drugih) so bili včasih vsi kupirani, pa ni bilo od tega ne vem kakšno povprečje inkontinentnih.  ;)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #178 : 29 Marec 2011, 11:42:55 »
mišice, kolikor se spomnim... Če se zafura s kako poškodbo ni bilo zajeto. A to si posebej gledala ali samo nisi zasledila? Koliko ljudi je pa te pse imelo notri na kavčih in posteljah, da bi sploh opazli?

Osebno primerov ne poznam, ker nisem vet, zato pa občasno berem tele članke, ki načeloma zajemajo malo več psov, kot bi jih jaz lahko poznala
Je pa itak vedno tako, da zabetonirano ni nič je le govora o statistični možnosti. Nekje več, nekje manj... Verjetno je pa znotraj pasem lahko kaj specifično drugačnega.

Lahko pa da se celo zgodi, da kdaj naletim na kaj, ki bo to izpodbijalo. Nikoli ne reci nokoli ;)

Nika

• *
  • Buda
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #179 : 29 Marec 2011, 11:49:37 »
Pri steriliziranih kupiranih psicah je večja verjetnost za inkontinenco, če je samo kupirana ni panike.