Samo moje mnenje glede oteskocenega komuniciranja kupiranih psov. Pod prvo ce pogledam usesa. Res ne vem kako se bo "klempo" boljse sporazumeval od kupiranega psa. Usesa lahko postavi "naprej in nazaj" tudi kupiran pes

Iso stvar je z repom. Saj recimo napadalen, dominanten pes ravno tako lahko maha z repom pred katastrofo.........
Mislim, da je vse drugo bolj pomembno glede komunikacije kot rep in usesa. Pes pac ne sme (lahko recimo strogo "namenski") biti agresiven, ce pa ze je pa mora dobro vedeti kod je alfa in ce je alfa res alfa bo stvari kmalu naredil konec, vsaj kar se tice posredovanja pri svojem psu (ampak kdor zna biti alfa zna, se zaveda najveckrat se kaj drugega, pomembnejsega). Potem je tu komunikacija s telesom, kar je meni dosti, dosti bolj pomembno..........postavljanj
e boka, naskakovanje drugih psov, samo "prijateljsko" gibanje okoli drugega psa........Se mi zdi ta vrsta komunikacije se najpomembnejsa.
Recimo naskakovanje. Sam mu nikoli nisem dopuscal, tudi noge ne, ker sem videl "super" psa dokler ga drugi ni naskocil. Potem pa rom pom pom.............in krivec je bil naskakovalec

..........ki zopet ni utrpel "veterinarja" ker je imel opravka z normalnim psom in gospodarjem.
Potem rep. Pa saj niso vsi psi kupirani pri prvem vretencu oz. je taksnih pasem bore malo, ce gledamo kupirane pasme. In zopet so normalni psi lahko tudi brez repa, vsaj kar se komunikacije tice

.
Potem so tukaj se SUPER psi, ki po novem kar plavajo po zraku in ovinek zdelujejo pod pravim kotom

....................saj ne da bi oporekal, do dolocene mere, ampak zopet je vse drugo dosti, dosti bolj pomembno pri motoriki psa kot pa kupiran rep.
Pa se en primer pri pincih. Uradna konologija zahteva visoko nastavljen rep in raven hrbet. Ali je lahko rep tudi previsoko nastavljen? Bi rekel da....................in po novem ima tak kuza prasickov videz (ob amputaciji, ki se potem velikokrat zgodi ppa je pa lako tudi prvak)......................in ko skozi ovinek in po zraku zaplava z njim

. Pa ne bodite no smesni

...................tudi vem kje iskati krivca

. Pa da ne bomo mislili da smo kar na enkrat postali pametni.............da bi bauceronu kupiral cudovit rep

..........bi mu pa kupiral usesa

Glede oblike kupiranja. Poznamo S, ukrivljena in ravno kupirana usesa. Potem se visino kupiranega usesa, kot je ze napisano.
Vecina psov je bilo vsaj v zacetku kupiranih nizko in najveckrat tak pes ne rabi kaksne velike opore (ce je izvedeno OK) in tudi rane se kmalu, takoj zacelijo. Visoko kupiranje je nastalo samo zaradi razstavni ambicij.......in s tem vsi problemi (poleg neznanja), ki lahko nastanejo. Pri vseh pasmah.
In rek "zaradi lepote". Pa saj je vecina stvari v pasjereji (pod prvo standard) zaradi lepote.
Zaradi zdravja....................s tem pa pumpajte ultra eticne mlade puncare, ki svoje prve mlade kuzlice sprehajajo z moderno oprsnico

Vsaj namig, kje zacnite..............mogoce pa previsok IQ postavlja ovire

PS.
Pa kaj zato, ce usesi nista simetricni,.......... niso palezi razdvojeni, ima belo liso na sredi hrbta, prkratek gobec, prevelik, pretezek.....................
.saj ima radovnik, ki dokazuje da je kuza res pravi kuza

;