Avtor Tema: Kupiranje ušes in repov  (Prebrano 192596 krat)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #240 : 30 Junij 2011, 09:51:56 »
Citiraj
Slovenceljni imajo /-te šport - kršenje zakonov, predpisov, uredb.. z bedastimi argumenti, ki nič ne argumentirajo

last in razstavljanje kupiranih psov v sloveniji ni prepovedana, ponavadi ljudje gredo po ta poseg v tujino, torej vsaj tehnično gledano se nobena zakonodaja ne krši
Drugače pa imaš prav, na tole se srečam tudi ob neuporabi povodcev ;)

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #241 : 30 Junij 2011, 10:02:21 »
Govorila sem o velikih šnavcerjih, ker med poročili o razstavnih uspehih že zelo dolgo nisem zasledila kupiranih. Tudi med fotomateriali je na cca. 10 udeleženih mogoče eden kupiran, pa še to ne v državah, kjer velja prepoved razstavljanja kupiranih.

Evropski 2010 pri nas, pa nisem prav veliko sledila, sem šla sedaj gledat udeležence in rezultate in sem dobesedno zgrožena. Sicer zmagovalka BIS specialke bi zaslužila naziv, tudi če ne bi bila kupirana, poleg tega je psica že stara in so jo kupirali že dolgo predno se je začelo toliko razpravljat o tem, ampak glede vseh ostalih in splošnega dovoljenja za razstavljanje kupiranih psov, je pa stvar nesprejemljiva.

Se popolnoma strinjam, da je treba najprej pomesti pred lastnim pragom in bom tole sramoto sigurno izpostavila v klubu.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #242 : 30 Junij 2011, 10:37:49 »
Ravno kupiranje psov je lep primer neučinkovitosti butastih prepovedi. Zelo lahko je prepoved napisati, nemogoče jo je pa uresničevati, dokler so ljudje prepričani, da je prepoved butasta in nepotrebna, sprejeta samo zato, da bi njim grenila življenje. Sploh je težko učinkovito prepovedati nekaj, kar ima tradicijo in se je nekaznovano počelo (ali je bilo celo obvezno ) generacije dolgo.
Ko bo lastnikom jasno, da je kupiranje nepotrebno in za psa škodljivo, kupirali več ne bodo, ne glede na to, ali je dovoljeno ali ne. Povsem zadostovalo bi, če bi bilo napisano, da kupiranje ni zaželjeno in da imajo nekupirani psi na ocenjevanjih prednost pred kupiranimi. Za to, da se ljudje navadijo na spremenjeni videz pasme je potrebnega nekaj časa, da se nekaj premakne v glavah najbolj trmastih tudi. Da je temu res tako kaže dejstvo, da pri mnogih pasmah repov sploh ne režejo več (in je odrezan rep na mladem psu zanesljiv znak, da ne gre za pasemskega psa) - čeprav ni prepovedano. Naši veterinarji niso več hoteli kupirati uhljev dolgo pred sprejeto prepovedjo.
Mogoče bo potrebna še ena generacija, mogoče dve, ampak sčasoma bo to, da si dal svojemu psu enako sramotno kot je sramotno, če imaš zanemarjenega psa obešenega na ketni. kar je bilo pred nekaj 10 leti še povsem normalno in sprejemljivo.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #243 : 30 Junij 2011, 11:07:11 »
Povsem zadostovalo bi, če bi bilo napisano, da kupiranje ni zaželjeno in da imajo nekupirani psi na ocenjevanjih prednost pred kupiranimi.
Sicer ne vem ali je napisano, ampak ko sprožiš to debato med razstavljalci in sodniki, ti vsi po vrsti zagotavljajo, da so seveda objektivni, ne dajejo prednosti kupiranim, da se dejansko potrudijo, da ocenijo tako kot je, ne glede na to ali je pes kupiran ali ne, ampak očitno se še vedno dogaja obratno (že malo bolj površen pregled ocen z evropske me je vrgel na rit, ker je bilo nekaj povsem drugega, kot to česar sem vajena  ::)) in v privatnih krogih, ti znajo ti isti ljudje povedat, da nekupirani psi niso več ničemur podobni,...  ::)

Konkretno pri VŠ (pa sigurno še pri kakšni drugi pasmi), kupiranje ušes in repov, dejansko spremeni vtis, ki ga naredi pes. Sodnik, ki se ne bo res extremno poglobil (in takih je zelo zelo malo), bo hitro psa z repom ocenil kot predolgega v trupu, napram kupiranemu, glavo z nekupiranimi ušesi pa kot premalo izrazito,...

Kot sem prej pisala, se na srečo vsaj pri tej pasmi, miselnost dejansko že spreminja v glavah vzrediteljev in v zadnjem času prevladujejo psi, ki niso kupirani, celo če prihajajo iz držav, kjer je kupiranje še dovoljeno.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #244 : 30 Junij 2011, 11:22:49 »
Sodniki so večinoma starejši,  še navajeni na kupirane pse, tudi pri njih je potreben čas, da se navadijo na drugačne.
Ampak brez skrbi, kupiranje nima nobene prihodnosti in bo zanesljivo izginilo - samo trajalo bo še....zanesljivo bo najtežje pri dobermanih, pri katerih je razlika med kupiranimi in nekupiranimi največja.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #245 : 30 Junij 2011, 11:33:40 »
Ja, se strinjam glede dobijev. Pri teh se pa še jaz ne morem navadit na drug izgled, kar mi pri vseh ostalih pasmah sploh ni bil problem, ampak dobi mi pa deluje res čist druga pasma. No, to še vedno ne pomeni, da pri njih bi pa pogledala skozi prste  :)

roxa

• *
  • Spol: Ženski
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #246 : 06 Julij 2011, 11:24:06 »
Izginilo bo samo, če postanejo zaščitniki živali sodniki, drugač pa ne. Drugač so pa stari sodniki, za moje pojme, še vedno najboljši. Vsaj znajo tko kot je treba ocenit, sodobni sodniki so zafurali marsikatero pasmo. Dober primer so tudi buldogi splošno. Tolk malo lepih je in pravih, na razstavi redko vidim lepega...ampak ocene pa ima. Da o tem, kakšni so postali bokesrji niti ne pišem. Ni vsak človek za sodnika. Za to je potrebno zelo dobro poznati zgodovino, nastanek in vse povezano s kinologijo.

V končni fazi, če vam je mjučenje kupiranje? A friziranje pa ni. Se spominjam moje mame, kako je v Celju nadrla (enkrat sva šli skupaj gledat, rada hodim gledat razstave, ker imam noro rada pse) eno lastniso iz Zagreba. Najprej je cufala pudla pol dneva, medtem ko je imela šnavcerja zaprtega v premajhni kletki. Mama si je dala duška in gospo pošteno nahrulila. Mene je blo sicer sram, ampak je imela mama prav. Pes v friziranju ni užival, najlepši so kodri pač, sam pristriženi, pes pa ni za v kletko, kajšele za v premajhno, kjer se niti obrnit ne more.

Mene osebno bolj moti sterilizacija in kastracija.

Biba.leze56

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #247 : 06 Julij 2011, 11:59:33 »
Hahahahahahaaa
A sploh veš, za kaj je sterilizacija in kastracija pomembna? Recimo, tebe če te to moti, potem se strinjaš z tisočimi mačkami in psi zaprtimi v kletkah po zavetiščih, čakajočih svojega novega lastnika, ker jih je prejšnji odvrgel, strinjaš se z prevelkim številom pasjih in mačjih mladičev, ki po navadi živijo kakšnem mesec, dva, potem pa se jih evtanazira, strinjaš se z mučenimi živalmi, mačkami, ki stradajo in so vsak dan tepene na nekaterih kmetijah, potepuhih, ki jedo le še smeti in so izstradani skoaj do smrti.... S tem se pa strinjaš, če te moti kastracija in sterilizacija? A z nekupiranimi psi se pa ne?

Draga, premilsi , kaj govoriš, ker te tvoje osebne komplikacije se nekako ne skladajo, saj imaš "rada živali" očitno, če imaš psa, a podpiraš njihovo mučenje?

Ne razumem te spoh, najprej se odloči , kaj bi rada in razčisti sama pri sebi, šele nato pa piši take bedarije.

Da pa ne bom izpadla kot totalna nesramnica, kar nisem ampak si me zelo zelo razburila s svojim čudnim mišljenjem, ti bom pa povedala, za kaj je recimo potrebno pse sterilizirati in kastrirat :)

Kastracija psov
Kakšne so zdravstvene prednosti kastracije pri psih

Največ težav pri starejših pasjih pacientih je povezanih s prostato, ki se pod vplivom testosterona (hormona, ki ga izločajo moda) s starostjo poveča. Povečana prostata lahko s svojo velikostjo pritiska na končni del debelega črevesa in s tem otežuje iztrebljanje.
Prostata je pod vplivom testosterona dovzetnejša za infekcije, zato kastracija preprečuje prostatitise, kakor tudi benigno prostatično hiperplazijo(povečanje prostate), ki jo spremlja krvav izcedek iz penisa, ki ga mnogi lastniki zamenjujejo za krvav urin.
Drugi pozitivni učinki kastracije vključujejo: zmanjšan izcedek iz prepucija(kožne gube, ki pokriva penis), preprečitev nastanka različnih tipov kile in tumorjev na modih in anusu.

Kakšne spremembe v obnašanju lahko pričakujete po kastraciji

Edine spremembe, ki jih zaznamo v obnašanju so tiste, na katere ima vpliv hormon testosteron.
Kastracija ne zmanjša igrivosti, prijaznosti ali želje po socializaciji s človekom.V 90% pa se zmanjša nagon po potepanju, 60% kastriranih psov postane manj agresivnih do drugih psov, markiranje z urinom pa se zmanjša pri 50%.

Kako poteka kirurški poseg

Sam kirurški poseg poteka tako,da se moda odstranijo skozi krazek rez, ki poteka tik pred modnikom in meri v dolžino približno 3-5 cm. V kožo namestimo šive, ki se sami resorbirajo, zato ponoven obisk pri veterinarju ni potreben. Pred odhodom živali v domačo oskrbo lastniku posredujemo vsa najpomembnejša navodila in žival oskrbimo s primerno antibiotično in protibolečinsko terapijo.

Kdaj kastrirati

Kastracija se lahko opravlja po dopolnjenem 8 tednu življenja. Psi, kastrirani pred puberteto (pred 6 mesecem starosti) v povprečju zrastejo do večje plečne višine kot tisti, kastrirani po nastopu pubertete.
Večina veterinarjev in tudi sama priporočam, da pes dopolni 6 mesecev starosti. Prednosti kastracije- tako zdravstvene, kot tiste v obnašanju kljub temu dosežemo, neglede ali so psi kastrirani kasneje.

Kaj se zgodi z aktivnostjo živali in njenim apetitom

S kastracijo se aktivost psa ne zmanjša, prav tako tudi apetit ostane na isti ravni, zato se psi po kastraciji naj ne bi zredili. Kastriranim samcem se zmanjša zanimanje za goneče psice, čeprav se v njeni bližini kljub temu vzburijo. Značilno obnašanje pri procesu paritve ima globlje korenine, saj s simulacijo paritvenih gibov psi izražajo dominanco, prav tako kastrirani in to ni vedno nujno povezano s seksualnostjo.
Na koncu naj še dodam, da je kastracija prav tako kot sterilizacija ženskih živali učinkovit način nenadziranega razmnoževanja domačih ljubljenčkov. Navedena dejstva o kastraciji psov veljajo tudi za mačje samce, sam poseg pa je pri mačkih enostavnejši.

Recimo tole sem kopirala s strani veterine jagodič.

Pa še za sterilizacijo:

Sterilizacija psice

Sterilizacija je kirurški poseg, s katerim psici odstranimo jajčnike in največkrat tudi maternico skozi kirurško rano na trebuhu, ki meri v dolžino približno 8 – 10 cm. Čeprav je sterilizacija rutinski poseg, se nanjo vedno skrbno pripravimo in žival pred tem temeljito pregledamo ( predoperativni UZ, biokemijski profilni test krvi ), prav tako se pogovorimo z lastnikom.

Če ne želite imeti mladičev, je najprimernejša starost za sterilizacijo takrat, ko psička dopolni 6-7 mesecev, t.j. pred prvo gonitvijo, saj tako najbolje izkoristimo preventivni učinek sterilizacije na nastanek tumorjev na mlečni žlezi., prav tako je tveganje za nastanek inkotinence po posegu najmanjše.V primeru, ko je psica sterilizirana pred prvo gonitvijo, se verjetnost za nastanek tumorjev na mlečni žlezi zmanjša na 0,5 %, če pa poseg opravimo po prvi gonitvi naraste že na 8 %.
Seveda lahko steriliziramo tudi starejše psice.
Sterilizacijo psic, ki se gonijo in sterilizacijo brejih psic močno odsvetujem, razen v nujnih primerih, saj so rodila takrat močno prekrvavljena in krhka, zato je nevarnost za nekontrolirano krvavitev večja. Primeren čas za sterilizacijo je 6 tednov po gonitvi oziroma 6-8 tednov po porodu.
Po posegu mora psica nositi zaščitni ovratnik, ki preprečuje lizanje opracijske rane, prva dva do tri dni po operaciji naj počiva in aktivnost določa sama. Morebitne zunanje šive odstrani veterinar 8-9 dni po sterilizaciji, takrat odstranimo tudi ovratnik.
Najpogostejši zaplet po sterilizaciji psice je inkontinenca ( nehotno puščanje urina ). Pojavi se približno pri 20 % steriliziranih psic, lahko hitro po operaciji, lahko pa šele čez nekaj let. Podvržene so ji težje psice, pasemsko najbolj izpostavljene so psice pasme nemški bokser.Pri psicah, ki so sterilizirane pred prvo gonitvijo je možnost za nastanek inkotinence manjša, v povprečju 11%.
Če se inkontinenca pojavi, jo lahko kontroliramo z veterinarskimi pripravki (Propalin sirup).
Ob uravnoteženi prehrani in ob dovolj dnevnega gibanja se psice po sterilizaciji ne bodo pretirano zredile, tudi karakter ostane enak.
Sterilizacija ima poleg osnovnega, to je preprečitev neželjenih brejosti tudi druge pozitivne učinke na zdravstveni status( preprečitev nastanka tumorjev na mlečni žlezi, maternici, jajčnikih, preprečitev navideznih brejosti, zasuka maternice, gnojnega vnetja maternice) in jo sama priporočam vsem lastnikom, ki ne želijo imeti legel.
Postopek je podoben pri mačkah, vendar je rezna rana krajša, ker navadno odstranimo samo jajčnike, tudi okrevajo muce hitreje.

Na kratko : kastracija in sterilizacija v veliki meri preprečujeta in zmanjšujeta možnost nastanka tumorjev, recimo pri spih se zna zgoditi, da nekastriran samec "faše" raka na prostati, psoce pa na jajčnikih, ali pa materničnega raka. Zato prosim, premisli kaj govoriš in malo spremeni mišljenje, da se bo vsaj skladalo :) hvala !

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #248 : 06 Julij 2011, 12:16:18 »
Citiraj
Ne razumem te spoh, najprej se odloči , kaj bi rada in razčisti sama pri sebi, šele nato pa piši take bedarije.

ne razumeš ker nočeš razumeti, kastracijo in sterializacijo se lahko sicer legitimizira z humanitanim motivom, ampak v jedru gre za človeško lagodje. Nenadzarovano paritev ? ogromno članov ima tle nesterilizirane žvali, ki za njih v času gonitve  primerno poskrbijo / zavarujejo, večje verjetnost bolezni ? zakaj se tega ne izvaja pri ljudeh ? ker se bolezen raje zdravi namesto agresivno in to preventivno poseže v telo, le kot skrajna možnost ko ni več alternative ; dejstvo je da sterilizacija / kastracija je za posameznika pač enostaven trotelziher način si zmanjšati odgovornost, finančno in čustvene breme ne pa iz tega ustvarjati uslugo živali, ker to ni 

Priznam, da je tudi ta logika botrovala da imam sam steriliziranega psa. Potencialno nezaželjeno leglo, zaradi trenutka moje nepazljivosti / nesposobnosti, kri na parketu, pes ni bil namenjen za vzrejo...posledično trplenje ki sem ga živali povzročil; pač tole sprejmen in bi seveda storil ponovno, se pa ne sprenavedam tle. Bi  lahko zadeve storil drugače in to ni bila EDINA opcija; vse kar je bilo mojemu psu storjeno je bil poseg v zdravo bitje

kupiranje je vse to, le da nima humanitarnega motiva, tako da razumem da koga mogoče moti kastracija

roxa

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #249 : 06 Julij 2011, 12:21:38 »
in kaj si napisala kar še ne vem? moje frustracije? a ti jih pa nimaš, ko se tkole obračas na folk, ki ne gre s tvojim tokom? zakaj pa TUDI ti ne razčistiš s seboj, ker podpiraš kastracijo in sterilizacijo? ha? če človek ne bi posegal v naravne procese na tak način na kakršnega posega, ne bi bilo odvečnih živali. poznam ljudi, ki čuvajo psice ko se gonijo itd. meni so kastracija in sterilizacija, tako kot pravi moja sestrična, ki je veterinarka v Zagrebu, sam izgovor za služenje keša+ neodgovornost lastnika. in pes mora biti ob jajca, ker je nekdo drug neodgovoren. ja, neodgovoren...problem se začne že pri tem, kdo naj ima psa in zakaj.... in kaj boš zdaj? niti približno me ne gane tvoje razburjenje. sem pa povedala, da NIKOLI še nisem kupirala psa, nisem proti, če je profi izvedeno, sama pa tudi nimam takšnega psa. in kdo, katera fugira v mojem lajfu si, da lahko dvomiš o moji ljubeni do živali? kolikokrat si bila v Zoo-ju? Jaz nikoli, nikjer. to zadosti pove. ne mislim pa tlačit nikogar...vsak ima pravico na to, da je takšen kot je. vprašanje ja samo, zakaj sodiš, če sama podpiraš še hujši poseg v telo živali in nimaš te pravice. žival si tega ni želela, tako kot si kupiranje ne. to naredi človek. nekateri se strinjajo, nekateri ne...in? nič manjši ni tvoj problem kot moj. ko bom ugotovila, da je kupiranje pohabljanje psa, kot je to sterilizacija/kastracija (igra s hormoni ni hec), potem bom mislila drugače.

roxa

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #250 : 06 Julij 2011, 12:29:44 »
ne razumeš ker nočeš razumeti, kastracijo in sterializacijo se lahko sicer legitimizira z humanitanim motivom, ampak v jedru gre za človeško lagodje. Nenadzarovano paritev ? ogromno članov ima tle nesterilizirane žvali, ki za njih v času gonitve  primerno poskrbijo, večje verjetnost bolezni ? zakaj se tega ne izvaja pri ljudeh ? ker se bolezen raje zdravi namesto agresivno in to preventivno poseže v telo, le kot skrajna možnost ko ni več alternative ; dejstvo je da sterilizacija / kastracija je za posameznika pač enostaven trotelziher način si zmanjšati odgovornost, finančno in čustvene breme ne pa iz tega ustvarjati uslugo živali, ker to ni 

Priznam, da je tudi ta logika botrovala da imam sam steriliziranega psa. Potencialno nezaželjeno leglo, zaradi trenutka moje nepazljivosti / nesposobnosti, kri na parketu, pes ni bil namenjen za vzrejo...posledično trplenje ki sem ga živali povzročil; pač tole sprejmen in bi seveda storil ponovno, se pa ne sprenavedam tle, da bi lahko zadeve storil drugače in to ni bila EDINA opcija; vse kar je bilo moje psu storjeno je bil poseg v zdravo bitje

kupiranje je vse to, le da nima humanitarnega motiva, tako da razumem da koga mogoče moti kastracija
točno tako Davor, se strinjam. pa še kaj bi se lahko dodalo. na živce mi gre človeška lagodnost in zakaj potem imeti psa, če misliš bit lagoden. jaz recimo imam francoskega buldoga in že 5 let nisem bila normalno na morju. bila sem sam enkrat z njim in je trpel, čeprav sem mu poskušala olajšat kolikor se da, ampak pes pač ne uživa na plaži...jst pa tud tolk ne, da bi ga žrtvovala v hotel ali pa ga kaj drugega izpostavljala. pač ne hodim na morje, pa kaj? tudi veseli em en. hvala bogovom imam teteo na hrvaški obali, ki ima hiš in psico in grem k njen za kak teden. pes ima družbo, midva tudi s partnerjem in predvsem lahko najdem prostor ob morju kjer je senca in je pes lahko poleg.

tudi psica od te se goni recimo, ona jo enostavno zvečer zapre v hišo, dokler ne mine. čuva jo...ZA VSE NEZAŽELJENE KUŽKE NA SVETU SO KRIVI LJUDJE! čas je da si nehate nekateri metati pesek v oči. ni pes za vsakogar, pes je več kot neki za na povodec in sprehjat. pes je velika odgovornost. in če nisi pripravljen BITI odgovoren, ga pač ne imej. jst nimam otrok, ker ne vidim razloga, zakaj bi jih imela in jih ničem imeti samo zato, ker si jih želim. ljudje pa imajo, ker si želijo, potem mine in pes konča v zavetišču. takšen folk naj se zarad mene stegne. se opravičujem za grobe besede. lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #251 : 06 Julij 2011, 12:38:55 »
O Davor, glej glej, enkrat se pa povsem strinjam s teboj.

Biba leze....kako tipično. daš gor enega od boljših prispevkov na temo kastracije....potem pa kar lepo po svoje narediš zaključek...
Citiraj
kastracija in sterilizacija v veliki meri preprečujeta in zmanjšujeta možnost nastanka tumorjev, recimo pri spih se zna zgoditi, da nekastriran samec "faše" raka na prostati,

No v članku o raku na prostati pri kastriranih samcih ni bilo govora - ker dejansko ga je celo več pri kastratih - ampak o benigni hiperplaziji, ki je pa prav tako izjemno zoprna in o posledičnih kilah, ki so še veliko bolj zoprne.
Prav tako je butasto kriviti lastnike, ki imajo nekastrirane živali, pa na njih pazijo in jih imajo pod kontrolo, za polne azile in zavržene mladiče. Zanje je  kriva malomarnost  in potrošniška miselnost.

roxa

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #252 : 06 Julij 2011, 13:14:11 »
za polne azile je kriv človek, tako kot je kriv za zvišano delovanje toplogrednih plinov. to niso več nobene nove stvari. če nisi sposoben skrbet za psa, ga ne imej. skrb so tudi nezaželjeni mladiči. psica jih ne more imeti, če ustrezno skrbiš za njo. veliko lažje pa je porezat vse in imaš mir. točno zaradi tega ljudje to počnejo in to je kršenje pravic živali, tako kot je kršenje človekovih pravic nasprotovanje lezbam, da bi rojevale. treba je biti odgovoren za vse kar imaš, pa ni teh problemov. kako končajo živali v azilu? na tri načina sam. ali se skotijo psici, ki jo ni nihče pazil, ali ali so izgubljeni ali pa se jih naveličajo bebci, ki jih ne bi smeli imeti že v prvi vrsti.  :'(

dejte si že razčistit- v naravi ni ničesar preveč, če v njen sistem ne poseže človek. preveč je samo človeka into za 6 krat nas je preveč. toliko.

Biba.leze56

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #253 : 06 Julij 2011, 13:37:43 »
Oprosti Lanabela, očitno sem narobe razumela en drug prispevek in sem prepisala od tam, da je večja možnost raka na prostati pri nekastratih. Hvala za popravek. :)

No, za to, da krivim lastnike z nekastriranimi in steriliziranimi živalmi, sva se pa očitno narobe razumeli. Želela sem povedati, da mi je butasto to, da se z takim posegom ne strinjaš, če nisi živali sposoben paziti in jo primerno zaščititi v času gonitve.  In pri malomarnosti in potrošniški miselnosti se popolnoma strinjam s tabo, in pri tem nikogar ne krivim zares. Vem da smo za vse, kar se trenutno dogaja, krivi ljudje, a najbolj žalostno je to, da se velika večina teh ljudi tega ne zaveda, še bolj žalostno, če je to sploh mogoče, pa so v tej veliki večini ljudje, ki najbolj škodujejo okolju in s tem tudi sami sebi.

In sterilizacijo in kastracijo podpiram tam, kjer je to potrebno, pri ljudeh, ki ne znajo oziroma "se jim ne da" poskrbeti za žival in jo imeti pod kontrolo, pa recimo pri mačkah, ki jih je toooooliko pri nas, da se skoraj utapljamo zaradi njih, sploh v smradu in iztrebkih, ki ležijo vsepovsod. In take živali je nujno potrebno sterilizirati in kastrirati, res pa je, da če nas ne bi bilo, bi Mati narava že vzpostavila red in harmonijo med vsemi bitji na Zemlji, brez nas, seveda.
Ker pa vem, da je to zelo komplicirana tema, bi lahko mogoče odprla novo temo , hhaha :) da se tam prerekamo kaj je prav in kaj ni, da ne bomo smetili tam, kjer ni potrebno :)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #254 : 06 Julij 2011, 14:18:20 »
A nebi tem tvojim sosedom to povedala...  :P
vse pluse kastracije...  ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #255 : 06 Julij 2011, 14:37:39 »
Citiraj
veliko lažje pa je porezat vse in imaš mir. točno zaradi tega ljudje to počnejo in to je kršenje pravic živali, tako kot je kršenje človekovih pravic nasprotovanje lezbam, da bi rojevale.
Trobezljanja okrog živalskih pravic je toliko, da mi gre že na kozlanje. Sploh pa  če hkrati zagovarjaš kupiranje  (da bi pes ne mogel iz rova, v katerega je zlezel zato, ker ima nekupiran rep ....

lastnikom, ki pazijo na svoje živali nima noben pravice skakat po glavi in jim plozat, kako so zaradi tega, ker imajo cele živali odgovorni za kontejnerje pobitih živali v ameriki. kljub temu pa je kastracija manjše zlo od nenačrtovanega legla - zato:

-bi morale biti kastrirane vse mačke, ki imajo prost izhod. Ne samo zato, ker je praktično nemogoča takšna kontrola, da se ne bi prej ali slej sparile. Pretepanja, potepanja, spolno prenosljive mačje bolezni....
Vse psice, ki jih imajo lastniki zunaj in jih ne spravijo v zaprt prostor niti takrat, ko se gonijo (če sploh opazijo, da se gonijo) bi morale biti kastrirane, enako vsi psi, ki jih lastniki spuščajo da se potepajo okrog.

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #256 : 06 Julij 2011, 14:38:18 »
Če koga zanima, obrazložitev Ministerstva glede kupiranja:

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano:

Veljavni zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, 43/2007, UPB-2) v 20. členu prepoveduje popolno ali delno amputiranje telesnih delov in popolni ali delni odvzem ali uničenje organov ali tkiv vretenčarjev, ki je storjeno naklepno, razen če je poseg po veterinarski presoji potreben za ugotavljanje bolezni in za rešitev ali ozdravljenje živali, ali če je poseg v znanstveno-raziskovalne namene v skladu s predpisi. Izjema so tudi sterilizacije oziroma kastracije potrebne za zmanjšanje razmnoževanja živali, agresivnosti, zaradi načina reje ali preprečevanja razmnoževanja živali z dednimi hibami. Izjemoma se dovoljuje popoln ali delen odvzem organov, če je le ta potreben za transplantacijo, za vzgajanje celičnih ali tkivnih kultur ali pregled izoliranih organov, tkiv ali celic, za diagnostične namene ali pripravo gojišč v skladu s predpisi oziroma če je poseg pri rejni živali potreben, da se v reji preprečijo večje poškodbe ali obolenja.

Izrecno je prepovedano:

odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim in boleče podkovanje kopitarjev;
krajšanje kljunov perutnini, razen če so opravljeni z namenom, da se preprečijo večje poškodbe in obolenja v rejah;
amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom;
krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali;
krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.
Veljavna zakonodaja prepoveduje in sankcionira le opravljen poseg krajšanja ušes in repov, z dovoljeno izjemo - dovoljeno je krajšati repe do 5 dni starim pasemskim psom, če to zahteva pasemski standard.

Razstavljanje, uvoz in prodaja takih psov v Sloveniji trenutno niso prepovedani, zato veliko rejcev uvozi pse iz tretjih držav, kjer ti posegi še niso prepovedani, ali pa celo v Sloveniji skotene pse odpeljejo na poseg v tujino.

Poseg krajšanja je boleč poseg, ki se opravlja z anestezijo in analgezijo. Boleče je tudi okrevanje po posegu, pogosti so zdravstveni zapleti. Poseg krajšanja repov je boleč poseg, poleg tega odstranitev repa pomeni tudi odstranitev pomembnega organa za komunikacijo psa.

Zakon o zaščiti živali je trenutno v reviziji in v sklopu sprememb bodo obravnavani tudi predlogi za prepoved krajšanja repov, krajšanja ušes vsem psom ter prepoved posedovanja in razstavljanja takih psov.

roxa

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #257 : 06 Julij 2011, 15:17:21 »
Če koga zanima, obrazložitev Ministerstva glede kupiranja:

Zakon o zaščiti živali je trenutno v reviziji in v sklopu sprememb bodo obravnavani tudi predlogi za prepoved krajšanja repov, krajšanja ušes vsem psom ter prepoved posedovanja in razstavljanja takih psov.
Vse lepo in prav. Ampak tale zadnji del stavka ne bo šel skozi, ker ti ne more nihče prepovedat, imeti takšnega psa, medtem, ko narediti to psu ti pa lahko. To je prisila, zaradi tega ne bo šlo skozi, ker je nekakšen vdor v pravice človeka. Imamo lahko nekaj, recimo avto, ne smemo pa vozit skozi naselje 200km/h. Takšen način ni bil sprejet nikjer na svetu. Vsaj jaz ne vem za to, da v eni državi NE SMEŠ imeti kupiranga psa. Demokracija je pač takšen sistem.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #258 : 06 Julij 2011, 15:25:04 »
ob tem da potrebuješ večinsko vlado...

roxa

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #259 : 06 Julij 2011, 15:30:10 »
pri št. naših bedastih desničarjev, ki so za časom 100 let, tole ne bo šlo skozi, verjemi. preveč psov imamo, ki spijo v svojem dreku v sloveniji, videvam to skos na terenu v službi, pa kaj naj. če kaj rečeš, ti pa zabrusijo, da je navajen tko. ampak važn, da se oni, družina, upedanajo in gredo v kravati na volitve ali pa k maši.  >:(

damayanti

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #260 : 06 Julij 2011, 16:03:25 »
Citiraj

Tole s posedovanjem, pa jaz mislim  tudi , da ne bodo ravno prebavli :D
To pomeni kaj , da tisti ki imamo  pse s kupiranim repom ( npr  moja Dina ga ima, po standardu...pa verjetno še kakšen lovski pes )
 da ji bom morala  rep nazaj nalimat :o :D :D
 al  jo bom morala kar od bajte dat :D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #261 : 06 Julij 2011, 17:59:10 »
Citiraj
preveč psov imamo, ki spijo v svojem dreku v sloveniji,

Ne vem, kaj ima s tem omenjena politična stran ? z izjemo enega polnega mandata Janeza (Demosa 2 leti in tista Bajukova avanture) je pri nas imela vedno vzvode levica, kar pomeni razni Pogačniki, in naredilo se v tej smeri ni ravno dosti
Pa tle sploh ne rabiš zakonov, ogromen korak bi bila prepoved na razstavah, ki bi jo podprli sodniki...

Citiraj
al  jo bom morala kar od bajte dat

Naredili bi isto kot se planira za pretočne kanalizacije 2015, dobila boš račun domov

damayanti

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #262 : 06 Julij 2011, 18:43:51 »
Naredili bi isto kot se planira za pretočne kanalizacije 2015, dobila boš račun domov
za nazaj.... :o.. ja ampak vzreditelj( un ki je v rodovniku napisan  >:D) ... za vsa legla ki jim je repke odpikal  :o... uuu bi  bila spet zabava  ;D  prav na občni zbor KD-ja  bi šla, kar predstavljam si jih kako bi rjuli in tulili ( po tamalem) en na drugega pri vsem unem šmuglanju >:D...Moram priznat da bi bilo sigurno zabavno ;D

Čeprav glede tega kupiranja repov... katera država je že imela prepoved kupiranja( pri lovskih ) pa se je potem izkazalo za zgrešeno, ker so imeli  en kup poškodb repov in kasnejših amputacij....
A se kdo spomni? :) A je bila  ena od skandinavskih držav ?

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #263 : 08 Julij 2011, 09:10:26 »
V končni fazi, če vam je mjučenje kupiranje? A friziranje pa ni.
V nekem smislu seveda je, je pa spet vprašanje do kam greš in kaj je potrebno. Pri šnavcerjih npr. je dejansko potrebno odstranjevanje poddlake in najprimernejše je cufanje. Ampak konkretno pri nas smo komot in še pes se nam smili  :-[ in jo sedaj kar pobrijemo  :P

Je pa res, da ne vozimo na razstave. To kar se danes počne z nekaterimi psi, sploh določenih pasem, na razstavah, je pa itak hujše od marsikaterega mučenja, ki je prepovedano z zakonom.  ::)

Kar se tiče prepovedi posedovanja kupiranih psov, bi se verjetno to lahko uvedlo s prehodnim obdobjem, tko kot se je uvedlo nekje prepoved razstavljanja kupiranih psov mlajših od... starejše se je pa še lahko..

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #264 : 08 Julij 2011, 10:00:09 »
Pravzaprav bi lahko kot mučenje opredelili ne-friziranje. Rezultate tovrstnaga ne-početja si lahko občasno ogledate tudi na fotografijah živali ob sprejemu v zavetišča.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #265 : 08 Julij 2011, 10:18:38 »
Se strinjam. Kot sem rekla, čisto odvisno od primera do primera in v kakšne skrajnosti se gre.

diva1

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #266 : 08 Julij 2011, 10:54:22 »

Tudi jaz bi rada nekaj dodala v temo.. Kupiranje repov..

Avstrija in Nemčija imata »popolno« prepoved kupiranja repov… Ni »odstopanj«, nobene »selekcije«.

In so se že pojavile težave… Avstrijski in nemški lovci že glasno govorijo o tem.. Ker se  v »praksi« dogaja, da morajo lastniki najkasneje do 3. leta  amputirati repe skoraj 70-80% aktivnim delovnim ptičarjem. Zaradi poškodb.

Pri ptičarjih (nekaterih pasmah)  nekupiran  rep  že  predstavlja problem…   Velik. Se potrjuje iz dneva v dan…  Dolžina repa. Ja, sporna je dolžina repa, saj je pri veliki večini ptičarjev rep daljši, kot je sama  dolžina telesa..
Ker ni bilo nobene selekcije znotraj »grupe«…  Za vse enako… Npr.  Anlgeškim poentrom nikoli  v zgodovini pasme niso o kupirali repov.  Ni bilo potrebe. Ker so repi v polni dolžini že tako in tako bistveno krajši kot pri kontinentalcih.

In pravijo, da je ta prepoved ena večjih bedarij, ki jih je doletela. Problem so že »izpostavili« na njihovih kinoloških zvezah… In želijo si »spremembo«.. In »težavo«, povezano s kupiranjem  so dobro argumentirali, poslikali, se podpisali….
Verjemite, lovci so že vedeli, kaj »delajo«…. Ker niso od »včeraj«.
Predvsem pa  se potrjuje dejstvo, da so   nekupiranje repov  izsilili krogi pasjeljubcev, ki nikoli niso imeli opravka s kakršnimi koli poškodbami psov na delu. In o tem, da so psi tudi »delavci«, sploh niso razmišljali…

In če smo že pri »humani« plati kupiranja repov… Veliko več bolečin mora prestati pes, ki mu pri treh letih amputirajo rep, kakor pa mladiček, ki mu pri 3 dnevih starosti "odščipnejo"  nekaj "priveska"...

Tako, da  bo do "korekcije" v smislu 100% prepovedi kupiranja repov očitno prišlo...  Pri določenih pasmah...Ker to nakazuje praksa...

Inanna

• *
    • Wai
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #267 : 08 Julij 2011, 11:11:17 »
Pri določenih pasmah, ki dejansko delajo, je smiselno kupiranje. Pa še to se večini ne kupira celega repa, ampak samo del.
Kako pa je s kokri? Si tudi tako poškodujejo repe? Vsaj dlaka jih ščiti...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #268 : 08 Julij 2011, 11:52:59 »
Močno dvomim, da podatki, ki jih je navedla Diva držijo. Tako kot tista, da terierjev, ki se zagozdijo v rovu ne morejo spraviti ven zato, ker nimajo odrezanega repa. Sicer nisem videla veliko kontinentalnih ptičarjev s celimi repi, a pri tistih, ki sem jih videla, repi nikakor niso daljši od telesa. Tudi se ne čudim velikemu številu poškodb repov prav pri določenih pasmah...namreč, če hočejo odrezat rep in recimo da ga hočejo, ker je taka tradicija, potem najprej rabijo poškodbo...
Dejstvo je, da se repi dejansko lahko poškodujejo. Niti ne toliko pri lovu kot v stanovanjih, ko psi z njimi opletajo po vogalih in pohištvu. Ampak repi se enako ali pa še bolj poškodujejo pointerjem, dogam...pa pri teh nikomur ne pade na pamet, da bi jih brez veze krajša.
Itak sem proti temu, da se uravnava vse po vrsti z birokratskimi in neživljenskimi prepovedmi. Če lovci hočejo pse s porezanimi repi, naj jih imajo, navsezadnje se pri njih rep samo skrajša in se ne odstrani v celoti, kot se to dela pri številnih nelovskih pasmah v izključno "lepotne" namene. Kot sem že enkrat napisala: ljudje bodo nehali psom rezati repe takrat, ko bodo ugotovili, da so repi za pse pomembni in jih je škoda, da so pravzaprav repati psi lepši. kar se je pri številnih pasmah že zgodilo.

Ps: pri pasmah, kjer selekcije dolžine/nošenja repov zaradi kupiranja ni bilo, se da stanje lepo popraviti v par generacijah.

TibiQ

• *
Kupiranje ušes in repov
« Odgovori #269 : 08 Julij 2011, 12:16:08 »
Se strinjam z Lanabelo, tako kar se tiče "izgovorov", kot tudi selekcije, ki je tako razlog za sedaj mogoče malo bolj "občutljive" repe, kot tudi rešitev  ;)

Je pa kar malo obupno, da ti ob vseh prepovedih pri googlanju vrže ven eno samo fotko repatega ptičarja, pri malenkost več brskanja pa mogoče še dve ali tri  ::)