živjo!imam nekaj vprašanj pa nevem na koga naj se obrnem.že dolgo si želim argentinsko dogo pa nikakor ne uspem najti legla.zelo si želim imeti psa,in bi rabila nekaj nasvetov glede nakupa ter o psu nasplošno!bi mi bil kdo pripravljen pomagati? 
Če mene vprašaš, potem nimaš kaj spraševati in iskati informacije, pri slovenskem klubu za velike pasme. Jaz nisem dobil nobene informacije, katera bi mi lahko kakorkoli pomagala ali pri nakupu ali pri vzgoji.
Najbolj uspešen način, do pristnih in koristnih informacij, tako glede legel, kot tudi o sami vzgoji, lahko dobiš na različnih forumih. Ljudje ki so pravi ljubitelji pasme, so vedno na voljo, za kakršnokoli informacijo glede same pasme, vzgoje...
Tudi jaz ti toplo priporočam nakup rodovniškega psa, ker pri le tem veš, kaj imaš potem doma. Seveda so razlike od enega do drugega psa iste pasme, kakor smo si tudi različni ljudnje po karakterju. Ampak pri rodovniškem psu vsaj veš, da se ne skriva v njem tudi neka druga pasma, katera bi lahko spremenila vedenje le tega. Seveda so pa tu tudi druge prednosti, kot je npr. zunanji izgled psa (kateri naj ne bi smel veliko varirati od standarda pasme), lahko se udeležuješ pasjih razstav... Vse skupaj je seveda najbolj odvisno od tega, kaj si želiš in kaj pričakuješ od psa /pasme.
Pri Argentinskih Dogah, pa je potrebno imeti nekaj izkušenj s psi in pa vedeti, da so to močni psi, kateri so izredno intelegentni in iznajdljivi, zelo predani gospodarju in družini, po eni strani večni otroci in polni energije, po drugi strani pa izvrstni lovci (lovski nagon se kaže vsepovsod) ter zaščitniki / čuvaji družine. Vsekakor pa so že skoraj pretirane "carte" in ti vsepovsod sledijo z veliko vnemo - nekomu je lahko to tudi ovira, saj si ne dajo dopovedati, da so veliki, težki, močni in ti splezajo takoj v naročje, če jim le dopustiš. Izredno pa so zaljubljeni v otroke (nasplošno) in družino samo. Za samo vzgojo / učenje AD-jev, je podobno kot pri drugih pasmah z razliko, da se izredno hitro naučijo vaj, vendar pa po mojih uzkušnjah, jih moreš vse skupaj malo drugače trenirati (krajše vaje z veliko vmesne igre, vaje ne smejo biti preveč enolične, ker se zelo hitro naučijo delati stvari na pamet, kar jim da veliko časa, za opazovanje okolice in potem posledično neupoštevanje ukazov - vse skupaj govorim o učenju, ne pa o ukazih, katere že obvladajo). Pri samem učenju, je pomembna stalna nagrada in pa vsekakor vedno tudi telesni dotik (trepljanje, božanje in ustne pohvale). So izredno emocionalni psi, katere nikoli ne učiš s silo (pretepanje), če je potrebno, se samo izvrši korekcija, katera je v smilu cuka, jeznega povzdignjenega glasu (zelo opazno se odzove na slednje) in pa v izrednih primerih kakšna zaušnica (ne gre za fizični obračun in moč, ampak samo toliko, da vidi, da se ne hecaš). Najbolj pomembna stvar pri učenju AD-jev pa je seveda DOSLEDNOST! Kot sem navedel, so res intelegentni psi, kateri hitro izkoristijo vsako stvar v svoje dobro in če ni doslednosti, kar hitro vidijo, da je tu možno veliko odstopanja, od tvoje komande

Zelo pomembno pri bodočem lastniku AD-ja je, da ima dovolj časa za psa, kateri potrebuje VELIKO gibanja in ukvarjanja z njim in ogromno ljubezni, katero z največjim veseljem vrača, če je le vse tako kot mora biti

Zaradi vsega zgoraj navedenega, pa mislim, da ne more bit vsak bodoči lastnik Argentinske Doge in pravi vzreditelj, se nikoli ne bo odločil za bodočega lastnika, samo iz telefonskega pogovora in 1X obiska pri njem!!! Pomemba stvar pri izbiri mladiča je tudi ta, za kaj se bo "uporabljal" pes (razstave, vzrejo, hišni ljubljenček, treninge...). Vse to, bi bilo zelo težko razvideti, iz enega pogovora vzreditelja in bodočega lastnika, zato pravim, da je pri pravem vzreditelju, potrebno večkrat vzpostaviti kontakt, da se obe strani prepričajo, da je vse tako kot mora biti!
Glede legel, pa je spet druga stvar. Pri naših južnih sosedih in pa tudi drugje, se pojavlja kar nekaj legel AD-jev, kateri pa po mojih izkušnjah niso ravno zaupanja vredni (pustimo izjeme)! Najbolj kar me moti je to, da legla niso slušno testirana ( BAER test) in tudi starši legla, že niso bili testirani. Moramo vedeti, da se pri AD-jih na žalost pojavlja veliko gluhote in tudi kar nekaj displazije (seveda je le ta prisotna tudi pri ostalih velikih pasmah, da ne bo pomote). Po statistiki, so AD-ji mislim da kar na 1 mestu, po odstotkih gluhosti, prisotne pri mladičih. Ali je popolno slušeč mladič, lahko dokažemo SAMO z B.A.E.R. testom in nobenim drugim (pol slušečega psa, skorajda ne ločimo od polno slušečega). Seveda je nujno potrebno povdarit, da s pol slušečim psom ni čisto nič na robe!!! Ima popolno funkcionalnost in je čisto pravi predstavnik pasme, ne glede na to, da ne sliši popolno! Edina razlika je v tem, da se NIKAKOR ne sme takega psa uporabljati za vzrejo!!! Vse ostalo, je nespremenjeno.
O zunanjem videzu AD-jev, kateri se lahko vidi, pa raje ne bom komentiral, ker so marsikateri po zunanjem videzu, zelo oddaljeni od standarda.
Za enkrat lahko rečem samo to, da bo spet, če bo vse po sreči, novo izvrstno leglo AD-jev, skoteno nekje v maju, katero bo imelo odlične starše in prednike, ter bo testirano, kot bi naj bilo vsako leglo