Ja, meni je tudi smešno. Doma imam surovo, nimam briketov, razen za v žep imam Krušičeve, ampak to je res za v žep za na sprehod. Drugače pa imam surovo in ni nobena opcija, kaj bi jedli ali ne jedli. Dobijo surovo in to pojedo. In to s takim veseljem, da jih je hudo gledat.
Je pa res, moji ne marajo rib in nič ne silim, pač dobijo kapsule omega 3, that's it. In med divjačino se kdaj najde tak kos, ki ga NE mara moja starejša, no way no how. Tiste manjše kitke vmes vse pohlasta, edino če je tak malo večji kos, temnejši, tega ne mara. Drugo pa čisto vse poje (za moj okus še prehitro).
Kot sem nalepila post iz ene knjige vzrediteljice iz leta 1936, priporoča hranjenje z mesom. Namreč zavedati se moramo, da naši pasemski psi so bili oblikovani pri nekih ljudeh, ki so jim bili psi v veselje, ljubiteljstvo ali so se ukvarjali z nekim opravilom, kjer so pse potrebovali in jih cenili. Ne vsi, ampak v dosti primerih. Taki so tudi psom privoščili boljšo hrano in niso dajali le odpadkov (saj so jim bili psi tudi postranski vir zaslužka in so verjetno kot vsak kmet z malo pameti želeli zdrave mladiče). Tako da to, da so naši psi narejeni zgolj in samo na odpadkih, ne vem no (čeprav v revnih krajih psi kaj več ne dobijo, pa vseeno).
Glede vlaknin in OH: obstajajo znanstvene študije o tem, celo sponzorirane z izdelovalci briketov, da vlaknine zavirajo absorbcijo eselncialnih nutrientov. Sem jih napopala kar nekaj kako stran nazaj. In potem raziskujejo, koliko največ teh vlaknin še lahko gre v brikete, da absorbcija ni premajhna in izračunavajo, koliko je treba vitaminov umetno dodati, da hrana zadostuje zahtevam (slednje tudi zaradi toplotne obdelave).
Hraniti samo s surovim mesom je narobe in škodljivo, to smo že premleli vsakih par postov (napačno razmerje vitaminov in kalciij:fosfor). Pidog, kaj pa si hranil, da je prišlo do težav in kakšne težave si imel?
Velikost nima veze s surovim, imamo na forumu za surovo polno čivav in še manjših (premajhnih psov), npr:
http://littlecarnivores.blogspot.com/
Glede perutnine mislim, da se tu vsi zavedamo, kaj je z njo. Zato pa je jaz hranim minimalno oz. redko, za kak koščen del. Dobim drugih več stvari zastonj, da bi mi bilo treba perutnino kupovat. Še vedno pa je boljša surova perutnina kot hrana, ki je pregrevana par dni pri 300 stopinjah. Saj to isto perutnino tudi mi jemo. Ne vem zakaj na forumu Kulinarika.net ob vsakem perutninskem receptu ne zganjajo vika in krika, a to jeste??? Poleg tega če se ne motim, v EU se perutnine ne šopa z rastnimi hormoni, nismo ZDA. Recimo iz ZDA se v Eu govejega mesa ne sme uvažati, ker je prekmerno hormonizirano in polno antibiotikov. Imamo pač tako meso, kot ga imamo, mislim da tu vsi poskušamo izslediti čim več ovčjega, divjačino - ko pač lahko.
Forum o raw feedingu ni nič fensi, se mu tako pač reče po angleško. Surovo hranjenje, da ne bo tolk hudo. Ima pa svojo vrednost, ker tam pridejo ljudje, ki bi radi hranili surovo, pa RES ne vedo, kako se lotiti, kaj je prav, nekateri pridejo iz barfa, na katerem so se mučili... In so šokirani, ko izvedo, da bel, suh, boleč kakec ni nekaj normalnega (sploh!) Gor so pač ljudje, ki hranijo surovo že več desetletij, vzreditelji, potem je gospod, ki dela v indrustriji ribjih olj (the fish guy:) in potem njega sprašujemo ko nas kaj o tem zanima. Potem si ljudje kupijo cel plen, npr. tudi ovco in dobijo nasvet, kako razrezati, drugi še v življenju piščanca niso na pol prerezali in ne vedo, kako ga bi...
Kaj pa je narobe s kostmi divjačine? Saj so to živali ranga ovac, definitivno pa manjša kot teleta, katerih rebra moji šeltiji mlatijo, kot da so zajčja. V paketu od Nimroda kosti ni, drugače mi pa tudi ne kaže, da bom kaj kmalu dobila pol srne od kje... Sem pa jaz opazila, ko sem enkrat dobila noge od jagenjčka, da so bile kosti tako trde, da ni šlo in sem jih kmalu vzela (so kar klicale po frakturah), tako da nog verjetno jaz od nobenih malo večjih živali ne bi dala (zaradi zob, ne toliko prebave). Če jih že dobite od kje zastonj, če ste kje zunaj/na vrtu, lahko s kladivom razbiješ kosti in daš pojest mozeg. (tudi psi morajo imeti svoj sladoled).
In ja, zato pa imamo to temo, da se take stvari predebatirajo, da se hrani varno, kolikor je mogoče. Preden sem se jaz opogumila in malo razpisala, so se opisovale kravje noge za glodat (lomilci zob) in celi obroki kurjih vratov za velike pse (sama kost, dušilci). No, če hraniš po pameti, se nič ne more zatakniti (dosti velike kose), je pa treba biti ves čas ob hranjenju prisoten, to pa je res treba poudariti. Za vsak slučaj.