Avtor Tema: Pes napade psa!  (Prebrano 745889 krat)

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #180 : 16 Junij 2010, 14:08:49 »
Ja saj, dajva nehat, ker sva malo smešni  ;D S primerjavo sem začela in jo postavila na popolnoma drugem vidiku, ne na tem, na katerega si ti zavila z legendo, pa še vedno.. če bo udrihal toliko časa po avtu, dokler ga ne bo ustavil in bo to privedlo do povsem razbitega, je to to in tudi kolikor vem se dejanja v afektu tudi na sodišču obravnavajo posebej.

Na tem pač ni popolne primerjave in v paniki marsikdo marsikaj počne, v končni fazi pa so tudi reakcije takih in drugačnih psov take in drugačne (če bi bil tam namesto tega šarplaninca kakšen z Oražnove, vprašanje kako bi se končalo ane).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #181 : 16 Junij 2010, 14:34:52 »
Namesto da tolčeš po avtu z namenom da bi ga ustavil (in ga pri tem razbiješ) lahko tudi narediš korak v stran in ostaneta oba cela.
V konkretnem primeru ko ti prilavfa pes od zadaj, stopiš s kolesa in obmiruješ (obmiruješ tudi, če te podre na tla). Dobiš max en ugriz. Če si dovolj hiter, da postaviš med sebe in psa še kolo, ne pokasiraš nič.  Namreč - če bi ta konkretni šaro imel namen s kolesarjem narediti karkoli drugega kot ustaviti ga, bi jo striček slabo odnesel in tudi zadaviti ga ne bi mogel niti pod razno.
Zdaj...dopuščam možnost, da je napad res zgledal grozno, da se je človek res tako zelo ustrašil, da ni vedel kaj počne in se ni mogel ustaviti. Pa še spomin je izgubil od šoka. Verjemem pa ne, da je bilo tako.
Itak, da je kriv lastnik in da bo poškodovani pokasiral samo odškodnino, drugega nič. Kar dejstva, da takega človeka ne bi želela srečati nekje na samem ne spremeni. tudi ni ravno pametno preveč poveličevati njegovega "junaštva". Reakcija je bila neumna in nevarna - vsekakor ne nekaj posnemanja vrednega. ker če bi morebitni posnemovalec naletel na psa pravega kalibra, bi jo hudo skupil.

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #182 : 17 Junij 2010, 09:24:40 »
"Avto" .. govora je bilo, ko ne moreš narediti koraka vstran, ker je avto že na tebi...

Jaz reakcij tega človeka ne poveličujem,.. in se absolutno strinjam, da v večini primerov se da stvari čisto drugače rešit.. tudi kot sem že večkrat napisala, sama nisem dosedaj še imela težav ob takih in drugačnih srečanjih. Sem pa skeptična glede obtožb, da se je človek iz same žlehtnobe spravil na "ubogega" psa. Dvomim da bi se nekdo kar tako malo "za zabavo" spuščal v odkrit napad in borbo s takim psom kot je šarplaninec. Ponavljam pa tudi, da nihče od nas ni bil tam in na mestu tega človeka in nihče od nas ne ve točno kako resno se je ta pes namenil napasti. Vse, karkoli rečemo, so samo čiste špekulacije in najbolj me moti to, da se špekulira in na podlagi teh špekulacij celo sodi sedaj temu človeku.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #183 : 17 Junij 2010, 10:56:58 »
..če je avto na tebi, ga tudi razbiti ne moreš več....

O resnosti napada pa priča flajšter na rani. Ki ne bi mogel prekriti niti otekline in modrice od malo močnejšega uščipa, kaj šele od poštenega ugriza.

zato pa pravim, da bi bilo treba izobraževati tudi tiste, ki o psih nimajo pojma. Da ne bi počeli oslarij, kot jo je naredil tale stric. ker če bi naletel na psa, ki se zna braniti, bi jo lahko zelo hudo skupil on in ne pes. Posledice njegove neumnosti bi pa nosili vsi lastniki psov. kot vedno.

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #184 : 17 Junij 2010, 11:09:05 »
Najverjetneje se pes res ni znal braniti,.... lahko bi imel pa tip tudi samo prekleto srečo. Saj vsi poznamo resnične zgodbe o ljudeh, ki so s par praskami preživeli padce iz.... pa trke v avtomobilskih nesrečah pri velikih hitrostih, kjer po možnosti od avta ni dosti ostalo...

In ponavljam.. obsojanje na podlagi nekih špekulacij, je vsaj meni dosti bolj mimo, kot neumno obnašanje v panični situaciji. Mimogrede.. v takih situacijah človek odreagira v skladu s primarnimi nagoni, razen če je res veliko treniral.. nikakor pa ne odreagira tako, kot je enkrat nekje nekaj slišal da je prav.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #185 : 17 Junij 2010, 11:28:34 »
Citiraj
v takih situacijah človek odreagira v skladu s primarnimi nagoni,

zato pa pravim, da bi se bala srečat  človeka s takimi "primarnimi nagoni".

Citiraj
lahko bi imel pa tip tudi samo prekleto srečo

vsekakor je imel srečo, da je naletel na počasnega in ne preveč hudega psa. Če bi ga pes zagrabil zares, bi možnosti, da ga bi sploh lahko prijel za vrat, ne dobil. Niti pod razno. Upam pa, da bo, potem ko bo pokasiral odškodnine za vsemogoče travme moral odgovarjati tudi za prekoračen silobran (se seveda ne bo zgodilo, ker je razbit pes in ne avto.  Prav bi pa bilo. Bi že sodišče ugotovilo ali je bil napad res tako hud ali ne)

mimogrede, kaj pa če bi tvoja črna pošast po svoji nekdanji navadi oblajala človeka z močnimi "primarnimi nagoni", pa bi ji v strahu za svoje življenje preventivno razbil bučo s kakšnim kolom...

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #186 : 17 Junij 2010, 12:22:10 »
Moja črna pošast ni nikoli brez nadzora. Jo pa res včasih spustim izven naselja s povodca in naju kdaj kdo preseneti in ga natuli, ampak tu je že itak razlika, ker ona sploh ne gre dovolj blizu, da bi jo človek dosegel.

Če bi se pa že slučajno zgodilo, bi pa jaz skladno z mojimi "neumno-nevarnimi" primarnimi nagoni (ja, tu priznam da ko mi enkrat res film poči, sem jaz tista tanevarna  :-[ in bi šla psica potem najprej mene mirit, kot pa kakšno agresijo zganjat) pomagala najprej moji psici, potem bi pa sama sebe s kolom po glavi tepla, ker sem bila zadosti neumna, da sem šla izzivat nesrečo in psice nisem imela privezane, čeprav je to skoraj povsod že obvezno.. o tem, da se že itak tepem s kolom po glavi vsakič ko mi koga nalaja in je ob tem spuščena, pa o tem, da je le malo bolj upravičen strah, ko te napade z ugrizom ali skokom nate pes, ki je odvezan ali celo nima v bližini lastnika ali pa te samo od daleč natuli pes, ki je privezan in te niti ne doseže, ali pa te nalaja in se ti ne približa in bi ga moral lovit, če bi ga hotel s kolom po glavi, pa ne bi...

andreja

• Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #187 : 17 Junij 2010, 17:01:31 »
Mimogrede ti jo kakšen lovec pihne ali kak norec s pištolo. Se mi zdi, da jih je vedno več...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #188 : 17 Junij 2010, 18:30:10 »
In komot reče, da je bilo njegovo življenje ogroženo, ko je črna pošast drvela proti njemu. Ker je njegov primarni  nagon prvo pucaj posle pitaj, je vse ok. A ni čudno, da od psov zahtevamo, da obvladajo svoje nagone, ljudem pa naj jih ne bi bilo treba?

chory

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #189 : 17 Junij 2010, 18:49:54 »
Primer idiota.
Ko je bila naša najstarejša nemška ovčarka stara kakšne tri,štiri leta, smo šli z družino v planine.Psička je bila že aktivna reševalka in kot taka poslušna in stabilna.Hodila je lepo ob nogi in se ni menila za druge sprehajalce.Ko smo prišli vštric(mi v hrib,onadva v dolino) z možakarjem in njegovo ženo,je moški iz normalne hoje naenkrat zarjovel na ves glas,razširil roke in noge in v rjovenju skočil proti naši Lari,ki je hodila mirno ob moževi nogi.
Psička je odskočila in seveda zalajala a na najin ukaz mir,poleg ostala mirna.
Nakar se je žena tega debila, začela dret na naju,da je pes podivjan in mora nositi nagobčnik.
Moj mož me je skoraj odvlekel, ker bi skoraj dedcu dala eno fino na gobec,babi sem pa povedala ,da naj svojega dedca pelje k psihiatru in ga da na povodec in mu natakne nagobčnik.
Toliko o tem.Kdo bi bil kriv če bi moja Lara usekala? Kdo je podivjan?

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #190 : 18 Junij 2010, 12:45:09 »
A ni čudno, da od psov zahtevamo, da obvladajo svoje nagone, ljudem pa naj jih ne bi bilo treba?
Ja saj jaz to že ves čas sprašujem, ampak v malo obrnjenem smislu. Namreč "še od ljudi ne moreš pričakovat da bodo obvladali svoje nagone, pa se to zaheva in pričakuje od psov".

Ja, to glede "streljanja" v samoobrambi je pa tudi res. In ja.. v tem primeru bi prevzela krivdo in odgovornost da sem dopustila da je do situacije sploh prišlo.. pravzaprav isto kot sem že napisala... ampak bi tudi z "norostjo" potem odreagirala nazaj (mogoče neupravičeno, ampak kaj čmo). Ampak je spet razlika ali greš ti nekam z orožjem in potem streljaš v vse živo, kar se ti zazdi nevarno (že to, da zavestno vzameš s sabo ven tako orožje, ki lahko ubije, kaže na nek namen), ali pa greš ven kot optimist da se ti ne bo nič zgodilo, pa te direktno, z ugrizom napade nekdo ali neka žival in jo v obrambi pač poškoduješ..

Chory, saj kolikor vem, zakon predvideva namerno draženje psov in mislim da v tem primeru psu se oprosti ugriz. Haha.. v našem primeru bi tudi takega človeka prej jaz napadla in pogrizla kot pa moja psica  :D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #191 : 19 Junij 2010, 14:07:50 »
Citiraj
"še od ljudi ne moreš pričakovat da bodo obvladali svoje nagone, pa se to zaheva in pričakuje od psov".

Zakaj pa misliš, da en dobro  vzgojen pes, ki ve kje so njegove meje in ve kako se mora vesti v določeni situaciji (to je tisto pomembno in recimo odpoklic) ne bi mogel obvladovati svojih nagonov? Zato ker jih  en nevzgojen in brezobrazen človek ne more (noče)?

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #192 : 19 Junij 2010, 22:26:28 »
Hja,. kaj čem rečt.. sama sem relativno dobro vzgojena, ob vseh napakah, ki sem jih naredila pri moji psici pa bi lahko rekla, da je zelo slabo vzgojena.. pa vendar meni poči film (pa sploh ne govorim nujno o nekih agresivnih izpadih), njej dosedaj še ni. :-\  Kar se mene tiče je vzgoja en velik del, ampak kemija in kaj vem kaj vse še, kar vpliva na določene reakcije,.. pa drug del.. ki ga včasih niti ne vem kakšna vzgoja ne more prekrit.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napade psa!
« Odgovori #193 : 20 Junij 2010, 09:25:05 »
Gre za sasmokontrolo. Če bi se potrudila, bi tudi svoje izpade, o katerih govoriš lahko obvladala oz. odpravila. Če bi hotela seveda.

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #194 : 20 Junij 2010, 10:00:22 »
Primer.. na cesti me začne zanašat ali vrtet (doživela 2x, na srečo pri 40km/h) .. nisem ravnala kontrolirano, ampak povsem nagonsko. Spomnim se samo, da sem šaltala v nižjo prestavo, ostalega, ali in kdaj sem pritisnila bremzo, kdaj gas, ali sploh,...... o tem ne vem nič. Na srečo so bili moji nagoni v pravi smeri in sem avto uspešno in nepoškodovanega ustavila, če bi prej ogromno trenirala take situacije, bi tudi morda uspela odreagirat kontrolirano tako, kot je res najbolj pravilno. Ampak živa bitja pač ne morejo zvadit vseh možnih situacij, ki se jim lahko pripetijo v življenju.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Pes napade psa!
« Odgovori #195 : 20 Junij 2010, 10:22:25 »
Jasno, ali v primeru hude avtomobilske nesreče; dvomim da bi veliko nas v primeru lastnih/ tujih poškodb, kombinacije šoka / strahu , lahko tkole razsodno ravnala, le majhen delež populacije bi, če že ravno niso usposobljeni za to. Nagon samohranitve je vedno prvi ki prevzame nadzor, nato razum

Saj ne , da ne bi bilo njeno razmišlanje napačno, vendar je od ideala za zaslonom pa do dejanskega sranja velik korak in ljudje pač reagirajo kakor že. Večina je lahko srečna da jih je sploh lahko odnesla
In je iluziarno pričakovati da bo vsak človek v takšni situacijo ravna kako je prav, če ne bi rade srečaval takšnih ljudi je najbolje da sploh ne vozite

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #196 : 20 Junij 2010, 19:49:32 »
Komot, če se na to prej psihično pripraviš in imaš pod kontrolo. Pod pripravo pa je mišljeno to, da se predhodno pozanimaš kaj je v takem primeru za naredit in to tudi v mislih izpelješ - avtogeni trening. To je ena zmed najboljših zadev, ki se jih uporablja pri športnikih in tudi v vsakdanjem življenju. V splošnem je to ena od priprav na življenje, kjer probaš pomislit na čim več aspektov, ki se ti lahko pripetijo, da če slučajno res pride do tega, lažje izpelješ tako kot je prav, ker imaš neko referenco. Če pa se štarta iz predpostavke, "to se pa meni ne more zgoditi" in se dejansko zgodi, so pa ljudje čisto frapirani in trdi in ne vejo kaj naredit, ker si niti v sanjah niso predstavljali, da se bodo morali s tem ukvarjat.

Takle mamo ;)

bonie

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #197 : 20 Junij 2010, 20:15:28 »
Da še jaz napišem, kaj se je meni enkrat pred leti zgodilo: z Bonie na flexiju sva šle na sprehod po neki ulici, ko pridema do enega avtomobila, parkiranega ob robu. Tam začne Bonie naenkrat ful nekaj vohati pod avtomobilom in v trenutku izpod avtomobila skoči mačka in leti proti bližnji ograji. Bonie potegne za njo, ampak seveda ker je na fleksiju jo jaz zaštopam in niti ne pride do ograje. V tistem trenutku vidim enega strica, kako zgrožen gleda in se obrne in leti v hišo. Bonie skregam in jo dam na poleg in mirno greva dalje. Potem pa naenkrat čujem neko gužvo zadaj in se obrnem in vidim tistega strica, ki leti po cesti za nama z ogromnim nožem... Mene je skoraj kap. In z mano je bila na sprehodu še sosedova mala punčka... Saj niti ne vem, kaj ga je potem ustavilo, ker jaz sem bila čisto šokirana, tako da sploh nisem mogla nič rečti... Si lahko predstavljate, tip je letel v hišo po mesarski nož in potem nazaj ven in za nama po cesti vsaj kakšnih 100 metrov, če ne več... Če ne bi v tem času bile že toliko dalje od njegove hiše, sem prepričana, da bi tip zaklal mojo psico... Zdaj pa mi povejte, če je to odziv normalnega človeka... Ima svakakih ljudi...

bonie

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #198 : 20 Junij 2010, 20:25:52 »
Glede tega strica, ki je zadavil psa, pa tole:
Verjamem, da v taki situaciji narediš vse, kar je v tvoji moči, da se psa ubraniš. Ampak ne verjamem pa, da ti ni jasno, kdaj je dovolj, kdaj te pes več ne ogroža, ker če hočeš zadaviti psa si predstavljam, da ga moraš kar en čas konkretno držati za vrat... Hočem reči, da se to ne zgodi v trenutku, da malo bolj fejst primeš psa, pa je že kar konec...

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #199 : 20 Junij 2010, 20:28:56 »
Groza! >:( :-X
Upam, da si ga prijavla!  :o :(

bonie

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #200 : 20 Junij 2010, 20:49:18 »
Upam, da si ga prijavla!  :o :(

Ne, ker mi v bistvu nič ni naredil... Kakih 20 m za mano se je ustavil in brez besed vrnil domov... Jaz pa takega neuravnovešenega strica tudi nisem hotela izzivati, sploh ker je bila z mano še sosedova mala punčka, ki se je že tako prestrašila... Tako da smo samo pospešili korak in od takrat po tisti ulici več nisem šla na sprehod...

Sicer pa sem v takih situacijah vedno prava prpa  >:( in vedno mislim, pa saj nič ni bilo... pa ne bom zdaj komplicirala itd.  >:( >:( >:( Sem kar jezna sama nase...

bonie

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #201 : 20 Junij 2010, 21:06:02 »
Glede tega strica, ki je zadavil psa, pa tole:
Verjamem, da v taki situaciji narediš vse, kar je v tvoji moči, da se psa ubraniš. Ampak ne verjamem pa, da ti ni jasno, kdaj je dovolj, kdaj te pes več ne ogroža, ker če hočeš zadaviti psa si predstavljam, da ga moraš kar en čas konkretno držati za vrat... Hočem reči, da se to ne zgodi v trenutku, da malo bolj fejst primeš psa, pa je že kar konec...

Še nekaj glede tega: sem pred časom brala o neki raziskavi, s katero so preučevali, kako se "normalni" ljudje odzivajo na situacije, ko nenadoma dobijo moč. V raziskavo so vključili običajne ljudi različnih poklicev in starosti in so jim rekli, da bodo oni v poskusu igrali učitelje, ki morajo vzgajati učence v drugi sobi. Le-te pa lahko kaznujejo z električnim šokom, saj naj bi bili učenci priklopljeni na električni tok. Učitelji pa so imeli pred seboj napravo s katero so dozirali količino električnega šoka. Raziskava je pokazala, da so se večinoma učitelji zelo vživeli v vlogo in jih nič ni skrbelo takšne vrste kaznovanja. Celo v veliko primerih so učence kaznovali tudi s tako velikimi dozami elektro šokov, da bi le-ti umrli... Zastrašujoče kaj?

Mogoče pa je tudi ta stric, ko se je zavedal, da je tako močan, da je psa obvladal, še kar malo stiskal...

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #202 : 20 Junij 2010, 21:11:12 »
Takšne zadeve je potrebno prijavljat ravno zato, da jim vzamejo "igračko"... če ne zase pa zaradi ostalih.  Lahko pa je tudi bolan in bi več takih prijav opozorilo na to. Najslabše je, da se narediš, da ni bilo nič. Nimaš se pa kaj spuščat v konflikte z neuravnovršenimi osebami. Je lahko res nevarno.  :-\

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #203 : 21 Junij 2010, 08:22:28 »
To, da nekdo sploh ni ogrožen (pes je bil na povodcu in pod kontrolo) in da ima čas letet v hišo po nož,.... ni primerljivo s tem, da si v situaciji, ko si dejansko napaden in se moraš branit. Kar se tiče tega, kdaj te pes ne ogroža več pa no povej, kdaj te pa pes, ki te je še pred parimi sekundami grabil za nogo ali skakal proti tvojem vratu ne ogroža več. Kdaj si prepričan, da če ga boš spustil, ne bo izkoristil prilike in se ponovno zagnal proti tvojem vratu in kdaj si prepričan, da boš v tem primeru dobil ponovno možnost, da ga ustaviš...?

Andreja, se sicer strinjam, da seveda poskusiš zvadit večino situacij, če se le da in če le imaš priliko, ampak vseh se preprosto ne da, poleg tega je pa režirana situacija nekaj popolnoma drugega kot dejanska.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #204 : 21 Junij 2010, 15:29:09 »
Nisem pisala o tem, da zvadiš s psom, ampak pri sebi rasčistiš in logično je, da ne moreš predvidet vseh dejanj drugih, svoje pa večinoma ja. Je pa treba delat na tem. Športniki in tisti, ki delajo na sebi in svojem razvoju bodo verjetno razumeli kaj mislim  s tem. Treba je dobesedno trenirat. Tudi s psom seveda. Pa tu ne mislim na razne trikce, ampak na življenjske situacije.

TibiQ

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #205 : 22 Junij 2010, 08:32:25 »
Ja, saj sem te razumela, ampak če se boš pozanimal kako ravnati ko te nekdo napade (človek ali žival,.. brez orožja, z nožem, s strelnim orožjem, iz zasede, več ljudi ali živali,....), pa kako se izogniti nesreči na cesti (v primeru da ti skoči žival na cesto, da vozi avto tebi nasproti po tvojem voznem pasu, da nekdo pred tabo nenadno zavira,.. in sto miljonov podobnih situacij), kako ravnati ko rešuješ drugo bitje (na cesti, v naravi,....),... in parkrat razmišljal o tem in si poskušal vizualizirat ali celo trenirat v simulirani in "varni" situaciji (npr. za vožnjo z avtom obstajajo tečaji varne vožnje, žal še dosti dragi), v dejanski situaciji vprašanje kako boš ravnal.

Če bi pa to intenzivno "treniral" pa pač ljudje nimamo toliko časa, da bi za vse te možne in bolj pogoste (pa resen napad psa ni ravno zelo pogosta) zadeve vadili.

Koliko od vas, vas je dejansko resno, tako da bi imelo učinek kasneje v realni situaciji, to počelo oz. vas to počne, pa recimo da govorimo o tem, da ste zvadili vsaj vse zgoraj našteto (to sem se na hitro spomnila, sigurno je pa situacij več)?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Pes napade psa!
« Odgovori #206 : 22 Junij 2010, 15:29:28 »
Sem mislila, da sem čudno napisala in se me ne razume ;)
Sej že to, da se ve, da se lahko zgodi je dosti lažje, če slučajno pride do take situacije, če pa je še malo vizualizacije je pa samo plus.

Felina

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #207 : 01 Julij 2010, 13:04:09 »
Spet eno vprašanje.....pri prijavi napada psa na psa na VURS, je res nujno potreben policijski zapisnik? Mogoče kdo ve, kje kaj piše, kakšen je postopek prijave nevarnega psa v register psov?

Mak

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #208 : 01 Julij 2010, 14:33:18 »
Najbolje bo, da pokličeš na VURS. Meni so rekli, da policijski zapisnik ni potreben. Vloga za prijavo naj vsebuje natančen opis dogodka in če je le možno podatke o psu, ki je napadel.

Felina

• *
Pes napade psa!
« Odgovori #209 : 01 Julij 2010, 17:42:29 »
Mah, klicanje na VURS je tako, kot da ščiješ v veter, odvisno kam pokličeš, ti bodo drugače povedali..preverjeno...še tega nimajo poštimanega ali lahko pripelješ mladiča iz Hrvaške ali ne....na treh različnih sedežih VURSa trije različni odgovori in kaj naj si sedaj naredim z njimi, itak pa morem na tistega, kjer je najbolj negativen odgovor...zato pa bi rada vedela, če je kje kakšen zapis o tem, kako postopati ob prijavi psa na Vurs, da se ga zavede kot nevarnega psa.