Pozdravljeni,
na forum sem se prijavil, ker potrebujem odgovor na vprašanje povezano s temo v tej rubriki.
Ravnokar sem prišel domov s sprehoda s psom. Tokrat je bil moj pes že tretjič napaden s strani Nemškega ovčarja lastnikov, ki živijo ulico stran od nas. Pes ima, kolikor mi je znano, tri lastnike. Od tega ga uspe obvladati samo en lastnik. Ostalima dvema se je že dvakrat strgal s povodca, enkrat pa je pri odprti ograji zbežal z dvorišča, ko sva šla ravno mimo. "Na srečo" jaz nisem nikoli njegova tarča temveč vedno moj pes. Težko je opisati dogodek, ker se odvije zelo hitro... Pes v polnem šprintu teče proti mojem psu, jaz se seveda poizkusim narediti čim večjega in kričim, da bi se pes ustrašil, svojega psa pa spustim s povodcem, da bi mu lahko ubežal. To nažalost ne pomaga saj me pes obide in se zažene direktno v mojega psa, ki je Border Collie in je inferioren v dvoboju. Seveda psa, kadar mi je v bližini, brcam kolikor lahko močno, vendar z mojimi 70 kg očitno to ne zaleže. Iz videnega tudi ne morem reči, da bi se pes ustavil, saj mojega še vedno grize, tudi ko je nemočno prikovan na tleh... Moj pes seveda cvili, medtem jaz pritečem in poizkušam napadalnega psa zbrcati dol z njega. Načeloma se pes odmakne šele, ko ga s skrajnimi močmi odvleče lastnik. Danes sem si ob napadu tudi dvakrat sklecnil koleno, katerega sem imel že dvakrat operiranega. Rehabilitacija je bila dolga. Kaj bo s kolenom bom videl jutri... Kaj bo z mojim psom, bom prav tako videl jutri...
Naj bom pošten in povem, da tudi moj pes ni angelček. Tudi on se z dosti psi ne razume, a vedno uboga na odpoklic in vedno sem ga sposoben obvladati. Za lastnike napadalnega psa tega seveda ne morem trditi.
Enostavna rešitev je seveda, da se psu izognem, a vedno to ne gre. Poleg mene vodi psa tudi moja mati in si raje ne upam predstavljati kaj bi se zgodilo, če bi bila ob napadu z njim ona.
Zanimajo me torej vaši predlogi, kaj lahko naredim? Lastniki me po napadu niti enkrat niso poklicali ali kakor koli poizkušali kontaktirati, se opravičiti ali kaj podobnega, čeprav živimo ulico stran in v informacijski dobi ni problem dobiti kontakta, če se že osebno nočejo oglasiti h nam.
Zadnjič med "korona lockdownom", ko so bile ulice prazne, sem res enkrat šel s psom mimo njihove hiše in takrat ga izjemoma nisem imel na povodcu. Lastnik me je videl in mi zagrozil, da bo naslednjič spustil psa nad mene... Ob vseh napadih seveda psa niso spustili nad mene načrtno, temveč ker ga ne zmorejo obvladati. Vseeno pa gre pri taki grožnji lahko videti s kakšnimi ljudmi imam opravka. Prič o dogodkih nažalost ni.
Najlepša hvala za vse KONSTRUKTIVNE odgovore.
Tim