Roxa, iz opisov tvojega ravnanja ob "napadih" sklepam, da tvoje poznavanje psov in njihovega vedenja le ni tako zelo oh in sploh kot trdiš. Vmes je nekaj opisov skrajno neumnih ravnanj. In za resocializacijo niti ne potrebuješ prijaznih Dandijev ampak nezainteresirane pse, ki jih tvoj ne zanima prav posebej, če imaš plašnega psa in pse, ki znajo tvojega ne preveč prijazno prizemljiti, če imaš vsiljivega psa.
Eno so resni spopadi, drugo so pa "spopadi". Velika večina tistega, kar se na tem forumu imenuje napadi je kvečjemu "napad", pri katerem do poškodbe pride samo, če lastnik napačno reagira. Za resne spopade sta navadno potrebna dva udeleženca, razen v primeru plenskih napadov in pa mogoče še napadov na stare sovražnike. In resne spopade je nujno potrebno preprečevati, prav tako mora pri plenskih napadih nujno odreagirati lastnik, ker napadeni pes ne more nič. In ga bo napadalec pobil, če ga ne bomo ustavili. (plenski napadi so skoraj vedno na mladiče ali zelo majhne pse, na večje pa samo, če se vedejo kot plen. In psov, ki napadajo na tak v bistvu patološki način ni veliko) Pri nas se ravsanje zaradi dominance dogaja samo znotraj krdela, pa še to silno redko, odkar kaznujem oba, napadenega in napadalca, enako. S tujimi psi na nevtralnem terenu nimajo nobene potrebe po merjenju moči in psa, ki zna zelo jasno pokazati potencialnemu napadalcu, da se ga sicer prav nič ne boji, a ne ogroža njegovega položaja, bo napadel kvečjemu kašen patološki primerek. Taki seveda obstajajo, a so pri nas vsaj za enkrat zelo redki - jaz ga še nisem srečala, pa je precej psov, ki veljajo za problematične do drugih psov. Pri sumljivih primerih (ko neznan pes napiči proti mojim, in njegova drža kaže vse prej kot prijaznost) se moji nikoli ne umaknejo ampak obstanejo kot vkopani pod kotom glede na prihajajočega psa, se ne premaknejo niti za mm in gledajo mimo prihajajočega- doslej se je še vsak ustavil, potem pa so ali šli previdno drug mimo drugega v loku, ali pa so se mirno zvohali.
To zgoraj napisano velja za nevtralno ozemlje in za odvezanega neznanega "napadalca". Čisto nekajdrugega je privezan pes, ki se iztrga iz rok vodnika. Prav tako so čisto nekaj drugega pobegi psov iz dvorišč ali keten - kjer se smatra, da moj pes krši teritorij drugega psa (psi imajo za svoj ne samo dvorišče, ampak vsak še pločnik pred njim in del ceste, pogosto še več, tudi tista mesta, kjer se redno zadržujejo si lastijo, recimo prostorček pred trgovino, vadbišče KD ali pa ograjice, ki jim pri nas pravimo pasji parki.). Tam pa bo pes, ki brani svoje ozemlje napadel ne glede na to, kaj bo naredil prihajajoči pes. In v takih primerih moji uporabljajo taktični odmik - ko se odmaknejo ravno toliko, da jih napadalec ne nabaše s polno silo. če je moj pes privezan sem dolžna napadalca pregnati jaz. če ni, se napadalcu podredi - ker je pač na njegovem ozemlju. pa še nekaj fint imajo s katerimi lahko ustavijo napad po tistem prvem naletu - konča se zadeva lahko tudi s kakšno luknjo, ne pa s pretepom in resnimi poškodbami.
Spet nekaj tretjega pa je rivalstvo znotraj krdela (tam tudi moji dejansko podrejo tekmeca na tla in ga držijo dol, grizejo pa moje načeloma ne, ker je to tako strogo prepovedano, da si ne upajo niti v največji vnemi)