ja da še jaz dodam svoje mnenje...
nekako sem mnenja, da je pri človeški zavesti ČLOVEK na prvem mestu. karkoli ogroža človekov obstoj, je treba po taki logiki uničit.
In potem so taki ljudje, ki mečejo vse pse, mačke, konje in ostale živali v isti koš, ki ga je potrebno uničit....na žalost, so tu krivi predvsem mediji, ki pišejo poleg nesreč (napad psov na pešca, itd.) razne zgodbice in grozljivke, ki to ljudem ostane z glavi...in jim vlivajo strah pred vsemi živalmi, ki jih lahko srečajo na svoji življenjski poti...
kar je velika napaka....zdi se mi, da mi morali mediji in predvsem STARŠI, tudi vrtci in deloma osnovna šola, otroke učiti, kako ravnati z živalmi....torej, moje mnenje...vsaka izobraževalna ustanova za otroke, mladino, bi morala imeti ali kakega kinologa oziroma človeka, ki se ukvarja z različnimi živalmi, s katerimi smo ljudje
primorani živeti v sožitju....ker odnos današnje mladine do psov in mačk ter golobov (ker živim v mestu opazim predvsem to) je porazno...starši kupujejo otrokom pištole (v naravni velikosti) z nekimi plastičinimi metki in malo za šalo malo za res otroci streljajo v golobe, mačke in celo v svoje vrstnike.....
da ne bom preveč se zgražala o kulturi ljudi....bi rada samo še napisala kako reagiram, ko gre mimo moje psa kak otrok ali starejši človek.
če sem v mestu, imam psičko vedno na vrvici ali fleksiju, na dolžini največ en meter. odmakneva se na bližnji travnik, kjer se trenutno ne nahaja nihče razen naju, da Bri lepo v miru opravi svojo potrebo. nato se odpraviva na bližnji travnik, kjer je spuščena in se igrava. sredi travnika sicer poteka potka, po kateri hodi kar dosti ljudi. Sama na sprehodu, vedno opazujem okoli sebe, da me slučajno kaj ne preseneti. ko opazim človeka, ki od daleč oddaja negativno energijo (se opazi preko hoje, izraza na obrazu, itd), pokličem Bri k sebi, in jo držim ali za ovratnico ali pa jo celo privežem. To je po mojem mnenju najlažja pot, po kateri se lahko izognemo sovražno nastrojenim ljudem in raznim opazkam ter grožnjam.
če grem z BRi na pot spominov in tovarištva v LJ, jo spustim, če ni nobenega za nama in pred nama. ampak ker je tam veliko rekreativnih športnikov (kolesarji, tekači, sprehajalci), imam večino sprehoda Bri na fleksiju, kar pomeni, da če hodi bri po sredi potke, je na krajši razdalji (cca.1m), če pa hodi po travniku, ki leži na obeh straneh potke, je seveda na daljši vrvici, ampak še vedno sem JAZ pozorna na ostale ljudi, ki naju prehitevajo ali gredo mimo, ter hkrati imam na učku Bri, da lahko pravočasno odreagiram v nepričakovani situaciji...kar ja, pomeni, da lastniki psov, potemtakem se ne morejo ravno sproščati na sprehodu, ampak če to vzamete kot nekaj samoumevnega, je vsekakor mnogo lažje in s tem se izogneš marsikateri težavi.
vem, da moja psica ni najbolše vzgojena, ampak se trudim! je pa mnogo bolje vzgojena od marsikaterega kužka, ampak vendarle, ne smemo pozabit, živali so še vedno živali! mi pa jih včasih obravnavamo kot soljudi! kar pa niso...
tudi ljudje smo živali, ki morda še najbolj uporabljamo naše možgane (nisem 100%), pa vendar - tudi mi ravnamo v situacijah, ki nam še niso poznane, nagonsko, kajne? torej, lahko marsikatera žival, kljub vzgoji in šolanosti, v situacijah, v kateri se nepričakovano znajde, odreagira nagonsko, kar je za ljudi (njihove lastnike in ostale) lahko ZELO MOTEČE. in problem nastane takrat, ko tisti človek, ki je bil takšna ali drugačna "žrtev", pomisli le nase (v hujših primerih tožba in seveda odškodnina za strahove in nevem kakšna nakladanja še vse)...tisti ni pripravljen na pogovor, da bi skušal razumeti, zakaj je pes reagiral tako, prav tako pa se tudi lastniki počutimo napadeni za brez veze, kajti tudi nam včasih ni jasno zakaj je pes tako odreagiral, in potem tukaj razpravljamo kaj je prav in kaj ne.....
je ogromno lastnikov, ki še slabše obvladujejo svojega psa od mene, in se vbistvu imajo za vsevedneže in se niti nočejo pogovarjati o kakšnem novem šolanju in podobno (ker njihov pes itak je najbolj prijazen in ubogljiv in oh in sploh). no, te bi morali poslati obvezno na šolanje!
tako da ja...za zaključek...če imas psa, ravnaj tako, da se imata (lastnik in pes) najbolje, in se ne izpostavljaj drugim ljudem, kajti s tem lahko zagreniš življenje sebi, in psu vliješ strah pred nečim, kar pa spet ni vredu, da bi se moral pes vse življenje nečesa bati.
ravnaj premišljeno in odgovorno! (tako bi morali ravnati tudi starši marsikaterega otroka, ki je prepuščen samemu sebi in škoduje okolici).
No, pa čim več sproščenih sprehodov s vašimi kužki vam želim!

PS: upam, da me vsaj pri bližno razumete, kaj sem želela povedati!