Avtor Tema: BBH izpiti - razmišljanja  (Prebrano 299400 krat)

Roxy

• *
  • Spol: Ženski
BBH izpiti - razmišljanja
« Odgovori #510 : 26 Julij 2010, 17:18:46 »
Eh ja, pozabila povedat, da se ne bo slišalo kot, da hodim naokoli s tempirano bombo  :) ... Je v resnici en najbolj pridnih psov na sprehodih, ker ji je takrat posvečena večina moje pozornosti. Odpoklic ima super, je ne rabim niti klicat in je totalen norc na žogo. Lahko bi jo naokoli vodila z žogo v roki namesto povodca  :D . Prav tako se zelo lepo obnaša v mestu in grem brez problema z njo tudi v restavracijo. Problem je ponavadi, ko je naspidirana, ker pride ravno iz avta, gre v avto, prideva na tekmo, zagleda vodo in podobne zadeve zaradi katerih jo razganja od navdušenja.

oby

• Gost
« Odgovori #511 : 26 Julij 2010, 21:52:34 »
[Maja]

Glede opredelitve samokontrole se strinjam z deteljico in Lanabelo. Zame osebno je to najpomembnejša stvar, ki jo želim naučiti svojega psa; brez dobre samokontrole kvalitetnega učenja sploh biti ne more.

Kolikor sem sama uspela spremljati razvoj modnega/popularnega zanimanja za samokontrolo, izhaja iz agilitaških vrst tako v Ameriki (Susan Garrett) kot Evropi (Kay Laurence, Denise Nardelli, Claudia Moser). Kay Laurence pravi, da se bo z vajami za samokontrolo "your dog will learn to control their excitement, the desire to chase and the key rule of listening to you, even in highly distracting situations". Claudia Moser na svojem devedeju Vom Welpen zum Sporthund posveti vajam za samokontrolo (Selbstkontrolle: Gehen an lockerer Leine, Futter - Jackpot, Spielzug - Jackpot, Platz - Bleib, Sitz - Bleib, Steh - Bleib) obsežno poglavje prvega dela učenja mladička. Sama sem se s ciljanimi tečaji za samokontrolo srečala v Nemčiji, namenjeni so bili agilitaškim psom. Z Attilo Szkukalekom smo imeli ob večerih dolge debate o samokontroli, saj je sam s tečajev striktno ven pošiljal pse, ki niso bili tiho, medtem ko s(m)o drugi delali. Pes je lahko prišel na njegov tečaj, če je bil sposoben biti tiho in mirno v boksu ali na privezu ali kakor koli, medtem ko so ob njem oz. na neki smiselni razdalji delali, se igrali drugi psi. Po enem opozorilu je pes letel iz dvorane.

Meni osebno pomeni samokontrola športnega psa točno to - da zna mirno spremljati delo drugih, ne da bi kakor koli porabljal svojo energijo. Osebno mi agility ni všeč ne zaradi športa samega, ampak zaradi hektičnosti vsega skupaj. Ne maram lajavcev in ločim med psom, ki želi delati (in je po možnosti tiho) in psom, ki se histerično dere, medtem ko tečejo drugi psi, lastnik pa mi to prodaja kot najboljšo stvar, ker napsihirani psi baje najbolje tečejo. Ker so nekateri odkrili, da napsihiran pes lahko prej ali slej pomeni težave (ob morda res hitrih tekih), so se pričeli pojavljati priročniki za učenje samokontrole, ki bi psa, ki se dere že v prtljažniku avta ob poligonu, pomirili do te mere, da bi lahko ob taistem poligonu tako rekoč spal.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #512 : 27 Julij 2010, 08:57:42 »
Glede agiltya je tako,da imaš različne tipe psov. Enim koristi, če so zbrani pred tekom, enim ne škodi, enim pa škodi in jim koristi "besnenje".
Poleg tega je odvisno od želja oz značaja vodnika. Mene osebno recimo prav nič ne moti, če pes besni, ko čaka na delo. Če vidim , da kakšnemu psu ne ustreza ( od mojih npr borderju trenutno) ga pač navadim drugače. Mi je prav ta navidezni "kaos" všeč pri agilityu in pri klasičnem obediencu me odbija "mrtvaškost in zateženost". Sem natrenirala vse vaje - ampak kos sem pogledala prvo tekmo u živo me je vse minilo- sama trupla se vlečejo gor pa dol  :D.Še dobro, da so različni športi zarazlične okuse  ;).

Kar pa ne pomeni enako za samokontrlo psa sicer v življenju in za samokontrolo med delom. To mi je pomembno in to razvijam. Nima pa veze nikakor naspidiranost s težavami- ampak ima veze slaba natreniranost s težavami. In eno z drugim gre pri šolanju v ciklih, pri čimer mora it za agility naspidiranost en korak naprej. Tehnična popolnost brez maksimalne hitrosti namreš pri tem športu ne pomeni prav nič- si jo lahko nekam vtakneš.
Pri drugih športijh pa je obratno. Ceni se tehnika pred naspidiranostjo. Najbolj cenijo tehniko in "sovražijo vse znake življenja" pri klasičnem obediencu, sledijo vse "plesoče" variante športov, IPO  srednje- na srečo še vedno vsaj pri obrambi in vzreji daje veliko vrednost tudi vsebini, RO je precej ohlapen, najlepše poteka ob nekem ravnovesju zmerne natančnosti in zmerne naspidiransti  in agility kot skrajno na drugem koncu po filozofiji.

Mislim pa, da je bil tu poudarek na vprašanju samokontrile v vsakdanjem življenju oz vprašanju ali psi sploh imajo sposobnost samokontrile.

oby

• Gost
« Odgovori #513 : 27 Julij 2010, 09:12:36 »
[Maja]

Jaz sem želela samo povedati, od kod je v sodobno kinološko literaturo prišlo zanimanje za samokontrolo. In definitivno je prišlo iz agilityja (cf. Leslie McDevitt). Prek tega se razvija tudi metodologija učenja samokontrole za vsakdanje življenje.

Sama tudi ločim med naspidiranostjo in napsihiranostjo, o kateri sem govorila. Naspidiranost mi je zelo všeč, napsihiranosti (ki se mi prodaja pod krinko naspidiranosti) pa ne maram. Naspidiranost se visoko točkuje tudi v nekaterih poslušnostnih športih, zagotovo v CF in HTM. Tovrstne smernice so bile sprejete tudi na junijski konvenciji Evropske CF zveze, ki, kjer koli je mogoče, propagira "znake življenja" v tem pasjem športu, tj. živahnost in radoživost psa, magari v obliki navdušenega skakanja, jih spodbuja in pozdravlja. Kakor tudi visoko stopnjo samokontrole športnega psa (navsezadnje ne glede na športno disciplino).

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #514 : 27 Julij 2010, 09:23:33 »
A misliš , da je res prišlo iz agilitya ali so samo prvi napisali ? Meni se zdi bolj verjetno,da so agilitaši samo začeli to prvi tržit. Sicer pa izhaja zahteva po samokontroli že iz pradavnih časov šolanja za lov in policijo, čeprav niso filozofije tako sofisticirano tržno zapakirali
Me veseli, da so vsaj smernice pripravljeni popravit. Ker ocenjenacnje pri npr obediencu mi je bilo čist mim.
Kako točkujejo CF in HTM pa nimam pojma, ampak psi večinoma ne delujejo kdo ve kaj naspidirano- izvzeti najboljši , ampak najboljši so vedno razred zase v vseh športih.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #515 : 27 Julij 2010, 09:36:30 »
[Maja]

Jaz sem želela samo povedati, od kod je v sodobno kinološko literaturo prišlo zanimanje za samokontrolo. In definitivno je prišlo iz agilityja (cf. Leslie McDevitt). Prek tega se razvija tudi metodologija učenja samokontrole za vsakdanje življenje.

Sama tudi ločim med naspidiranostjo in napsihiranostjo, o kateri sem govorila. Naspidiranost mi je zelo všeč, napsihiranosti (ki se mi prodaja pod krinko naspidiranosti) pa ne maram. Naspidiranost se visoko točkuje tudi v nekaterih poslušnostnih športih, zagotovo v CF in HTM. Tovrstne smernice so bile sprejete tudi na junijski konvenciji Evropske CF zveze, ki, kjer koli je mogoče, propagira "znake življenja" v tem pasjem športu, tj. živahnost in radoživost psa, magari v obliki navdušenega skakanja, jih spodbuja in pozdravlja. Kakor tudi visoko stopnjo samokontrole športnega psa (navsezadnje ne glede na športno disciplino).

Malo je zoprno tole vajino pisanje pod enim nickom, če bi šlo za mlatenje prazne slame in prispevke v ustvarjalni kotiček ne, ker se pa oglašaš v temah in podajaš neko znanje bi bilo lepo, da bi se točno vedelo kdo stoji za tem že po nicku ne po dodatni razlagi, da to pa piše Maja ::) Ne vem zakaj si želela izbris iz foruma, če imaš očitno vseeno željo po pisanju na forum  ???
Tako, da se odločita, kdo bo stal za nickom oby in kdo za katerim drugim, če se boš odločila da boš na forumu zopet sodelovala.

oby

• Gost
« Odgovori #516 : 27 Julij 2010, 09:43:11 »
[Maja]

V kinološko literaturo je prišlo zanimanje za samokontrolo zagotovo iz agilityja. Pisati knjige pomeni knjige prodajati. In očitno so ocenili, da je v agilitaških krogih največ potencialnih kupcev. Zakaj, pa sama veš bolje od mene. V ostalih pasjih športih, ki jih poznam, je zanimanje za samokontrolo seveda prisotno; vendar pa to ni vzrokovalo pisanju (in prodajanju) knjig. O pradavnih časih pa ne bom pisala, ker se mi tovrstne debate o kurah in jajcih ne zdijo smiselne; seveda se je s samokontrolo sploh začelo udomačevanje divjih psov, če si želela to slišati. In prve knjige, ki sem jih brala o šolanju retriverjev, seveda temeljijo mdr. točno na tem, kako s samokontrolo izučiti dobrega prinašalca (ob vseh ostalih kvalitetah, ki jih pes prinese na svet v genih). Ampak jaz sem govorila o popularnem zanimanju za samokontrolo, ne o pradavnini; popularno zanimanje pa je prišlo iz agilitaških vrst.

Smernice se ne popravljajo, ampak ustanavljajo. Evropska zveza CF je bila ustanovljena decembra 2009 in ni imela drugačnih smernic od teh, o katerih govorim. Na koliko tekmah CF pa si bila in o katerih psih govoriš? Evropski CF je drugačen od denimo angleškega ali ameriškega; tudi pravilniki so bistveno drugačni. V bistvu je v marsičem skupno samo ime športa in nič drugega. To, kar počne Mary Ray, danes ne zanima nikogar več in ona je metodološko že dolgo passe, če si to želela slišati. Smernice pišejo mladi, predsednica zveze je Claudia Moser, njena pomočnica pa Denise Nardelli. Če poznaš njune pse, potem veš, kakšna živahnost veje iz teh psov.

@Ninci: ne, ne bom sodelovala, lahko izbrišeš, kar želiš. Jaz odgovorim samo na tiste poste, ki mi jih nekdo izrecno forvardira na mail in želi moje mnenje napisano tule. Navsezadnje sem se s samokontrolo veliko ukvarjala in to tudi javno pisala, pa je bilo pač nekomu ljubo in mi je forvardiral debato. Nekateri ljudje se ne želijo izpostavljati v debatah, ker menijo, da nimajo dovolj znanja. Ali jim preprosto ni všeč nivo debate. Meni se ni problem izpostaviti. Kot rečeno pa lahko vse brišeš, jaz preberem samo tisto, kar dobim na mail, foruma pa ne berem in na njem ne želim sodelovati drugače kot takole. Vsekakor pa ne želim odgovarjati nizkotnim postom in namigovanjem, kot je tale tvoj. Pa brez zamere. Obyjevi razlogi so pa praktični, kadar kaj kupuje ali išče informacije.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #517 : 27 Julij 2010, 10:00:16 »
Namigujem na - da je super da deliš svoje znanje z nami ampak da to počni pod svojim imenom. Če ne moreš potem raje odgovori tistemu, ki te prosi za prispevek na forumu ??? po mailu.

Lp, nina

TibiQ

• *
« Odgovori #518 : 27 Julij 2010, 10:10:55 »
Ceni se tehnika pred naspidiranostjo. Najbolj cenijo tehniko in "sovražijo vse znake življenja" pri klasičnem obediencu, sledijo vse "plesoče" variante športov, IPO  srednje- na srečo še vedno vsaj pri obrambi in vzreji daje veliko vrednost tudi vsebini, RO je precej ohlapen, najlepše poteka ob nekem ravnovesju zmerne natančnosti in zmerne naspidiransti  in agility kot skrajno na drugem koncu po filozofiji.
Jaz sem se sicer izredno navdušila nad shapingom in umirjenim delom v tej smeri, sploh ker sama nimam te naravne sposobnosti dvigovat psa z navdušenimi pohvalami, gibi, glasom,.. in mi je kljub temu, da sem tudi pri shapingu bila dostikrat neorganizirana in raztresena, veliko bolj uspevalo. Ampak dejansko pa sedaj vidim, da psica sicer na shaping in umirjenost z moje strani res dela bolj precizno in bolj zanesljivo, si več zapomni, ampak zelo hitro zgubi interes in potem dela kot "megla",... Ni tiste energije, kar se pozna na počasnosti prihodov v pozicije,... in dejansko sem sedaj začela delat nazaj na tem, da bova delali mogoče na začetku malo bolj površno, pa da se jaz naučim jo dvignit.. na preciznosti bova pa začeli vadit šele kasneje.

In mislim da se tudi v IPO sedaj (ne vem kako je bilo prej) bolj gleda na to s kakšno energijo pes dela.

Sem pa mogoče s temle malo zgrešila bistvo, ker tu še vedno je razlika med naspidiranostjo (ki je kontrolirana) in napsihiranostjo (ki ni kontrolirana in se psa tudi ne da kaj dosti naučit), ampak hotela sem povedat, da jaz skozi določene metode, kjer je velik poudarek na samokontroli, ne morem dobit tiste energije, ki je prav tako potrebna in moram zato včasih psa vržt ven iz kontrole.

(no jasno, lahko tudi da ta del koncepta ne razumem in mi zato ne uspeva).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #519 : 27 Julij 2010, 10:21:08 »
Psi so delali davno prej, preden se je pojavil agility stvari, za katere je bilo potrebno samokontrole neznansko več, kot jo kadarkoli potrebuje agilitaški pes. Sicer je čisto fino, da so omenjeni avtorji napisali tiste knjige, a v njih so več ali manj samo v drugačen papir zavite  stare stvari.

Meni je všeč, da Maja spet kaj napiše, celo to mi je všeč, da piše pod drugim nickom (če bi bila moderator mi to vsekakor ne bi bilo všeč).
Ker imam občutek, da ima takrat, ko piše pod drugim nickom več samokontrole.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #520 : 27 Julij 2010, 10:26:43 »
Maja Obi- ni težko ugotovit zakaj so se odločili za prodajo v agilityu:

prvi razlog,da se z agilityem ukvarja najamanj 50 x več ljudi kot z drugimi kinološkimi športi (= tolikokrat večji trg)
in drugi razlog-da jemljejo večinoma že po naravi bolj navite pse (= toliko več primerov, ki prebijejo mejo znosnosti).

Da pa nekateri profiji filozofijo umirjenega čakanja in samokontrole (znotraj dela) že kar preveč zagnano prodajajo, pa je dejstvo, saj vem za veliko primerov, ko so zafurali (samo za agility namene seveda) čist solidne pse. Ni vsaka stvar za vsakega psa. Za najboljše pse je vseeno kako delaš in koliko samemu sebi prilagajaš celotno sceno. Za mejne in slabše pa nikakor. Problem mnogih "profijev" je, da izgubijo stik z realnostjo, ker delajo samo s "cream dela cream". In podobno kot pravijo za zdravnike: "Njihovi uspehi se blestijo na soncu, napake pa pokrije zemlja." No v tem primeru napak ne pokrije zemlja, pač pa samo izginejo v morju anonimnosti.

Glede CF pa sprejema vsako razlago- ker kot že rečeno športa ne spremljam in ne poznam podrobno. Imam samo nekaj vtisov ki izhajajo iz naključnih ogledov. Mislim,da nisem nikjer nič drugega napisala.

oby

• Gost
« Odgovori #521 : 27 Julij 2010, 10:29:55 »
[Maja]

Nobenega drugega nicka ni in nobene večje samokontrole z moje strani ni. Le sklenila sem, da se ne bom nikoli več v življenju spuščala na patetično nizek nivo osebkov, ki ne znajo povedati nič konstruktivnega, ki jim je praksa nad vse, ki prezirajo (sodobno, drugačno) kinološko literaturo, ki se jim zdi, da so bile vse kinološke stvari odkrite pred stoletji in je vse, s čimer se zdaj ukvarjajo behavioristi in drugi, samo kapitalistični nateg. Jaz pač cenim ljudi, ki dobro pišejo, ki povedo stvari v sodobnejšem jeziku, ki delajo variacije na temo. Res ljubim svet konstruktivnih debat in kvalitetnega nivoja pogovarjanja.

Ker vsega tega tukaj nikdar nisem našla, sem se tudi odločila, da svoj stari nick mislim, da maja (?), pred leti izbrišem. Ljudje, ki mi pišejo na mail, so mi strašno ljubi; odgovarjanje enemu po enemu pa je marsikdaj zelo časovzetno. Ampak ja, seveda, se ne bom več odzivala na njihove pobude in se oproščam za tokrat. Ninci, tebe pa prosim, če lahko izbiršeš tudi obyjev račun; je godrnjal, ampak se v končni fazi strinja. Ima itak preveč dela z novim kužkom in bo tudi bokse idr. stvari že našel kako drugače. Hvala.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #522 : 27 Julij 2010, 10:31:15 »
Meni je vseno pod kakšnim nikom kdo kaj piše- verjamem pa,da je moteče za moderatorja.
Tudi jaz kdaj napiše, kaj pod drugimi nicki- pa ne na tem forumu sicer. Je pa tako  iz preprostega razloga, ker ne znam svojih paswordov za večino forumov . V tem računalniku so avtomatski, ko pa hočem kaj iz drugega napisat, se pa ne morem prijavit.
Sistem Nickov se mi zdi dober prav zato,ker ne izpostavlja kdo je kaj napisal, ampak kaj je napisal. Sicer bi se lahko prijavljali z osebnimi imeni.

O kužek  :) A je že doma  :o? Veselo klikanje  ;D

Ja žal je z literaturo res tako- napisana je prvenstveno z namenom kasiranja avtorskega honoraraja. Ne vem, zakaj bi se slepili ? To ne pomeni , da ni dobra ali da je neporabna, je pa dejstvo, da mora bit komercialna, drugače ni dinarčkov in če ni dinarčkov ni novih piscev. In komercialnost ima svoje zakonitosti  ;). Tudi seminarjev nihče ne vodi za hobi, ampak za zaslužek. Vsaj od tistih, ki to redno počnejo ne poznam takega primera.
Smo pač v kapitalizmu. Zakaj te to jasno dejstvo tako prizadane?

Se strinjam(oz razumem) tudi ,da je genijem vedno težko shajati z običajnimi ljudmi. To je pač prekletstvo usode. Čeprav je nekaj genialnosti tudi v tem,da se znaš spustiti na nivo sogovornika  ;).

TibiQ

• *
« Odgovori #523 : 27 Julij 2010, 11:24:16 »
Čisto ste zašli, ampak res ne vem zakaj se vedno vsi tako obremenjujejo(te) s tem kdo je kaj napisal.

Dobro; moderator ima svoje razloge zakaj ne želi, da pod enim nickom sodeluje več oseb, pa res zna biti konfuzno, če nekoga sprašuješ zakaj je v eni temi tako mislil, sedaj pa misli drugače in ugotoviš, da v drugi temi pod istim nickom ni pisala ista oseba,.....

Mene zelo veseli prebrat vse.. tudi stvari, ki se mi sicer ne zdijo ok, ker če ne drugega, mi dajo misliti,.... in prav zaradi takih stvari dostikrat najdem kaj uporabnega oz. kakšen odgovor, ki ga sicer ne bi.

Tako da Maja, tudi tebe pravzaprav ne razumem, še manj pa Obyja. Imata pač nick (še bolje - če bi imela vsak svojega) in ko želiš (za iskat bokse ali pa za en odgovor enkrat na leto na temo vzgoje in šolanja ali za kaj vem kaj) ga uporabljaš, ko ne želiš, ga pač ne uporabljaš. Sploh ne vidim kje je problem. Saj jaz imam tudi marsikje račune, pa nisem bila na kakšnih straneh že dobro leto ali več, ker imamo v službi blokirane (npr. apbt forum), doma pa preprosto nimam časa.

Meni je zelo žal, da si sprejela tako odločitev in upam da si premisliš, ker te v končni fazi nič ne stane, ni pa komplikacij, če te sem in tja prime kaj pripomnit  ;)

n+n

• *
    • PISAN.si
« Odgovori #524 : 27 Julij 2010, 11:36:40 »
Ne vem, mogoče sem jaz čudna, ampak meni je čisto jasno kdo kaj piše... in me čisto nič ne moti, če več ljudi uporabi isti račun, če se na koncu (ali pač začetku) napiše kdo ga uporablja...

tudi kodr je bil en tak primer, ko je več ljudi uporabljalo isti račun pa ni bilo toliko nekega pregovarjanja ali je to ok, ali ne... pa je bilo veliko manj jasno, kdo je avtor prispevka...

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #525 : 27 Julij 2010, 11:54:36 »
Ne vem, mogoče sem jaz čudna, ampak meni je čisto jasno kdo kaj piše... in me čisto nič ne moti, če več ljudi uporabi isti račun, če se na koncu (ali pač začetku) napiše kdo ga uporablja...

tudi kodr je bil en tak primer, ko je več ljudi uporabljalo isti račun pa ni bilo toliko nekega pregovarjanja ali je to ok, ali ne... pa je bilo veliko manj jasno, kdo je avtor prispevka...

Itak, kodr je bil dan pod lupo in je bilo pregovarjanja konec :P. Vsako nadaljne provuciranje pa izbris. Torej?

Mene moti, pa očitno ne samo mene. 1 oseba, 1 nick - upam da ni pretežko  ::)

TibiQ

• *
« Odgovori #526 : 27 Julij 2010, 11:59:45 »
Ma mene niti ne moti, konfuzno pa mi tudi ni bilo v tem primeru od Maje, ampak v kakšnih drugih in sem to pač omenila.

Pa dajta Maja in Oby no.. res vaju nič ne stane, je pa dosti manj komplicirano!  ;) :) Jaz sem vesela vajinih prispevkov (no, predvsem Majinih  :) )

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #527 : 27 Julij 2010, 12:44:26 »
Pa dajta Maja in Oby no.. res vaju nič ne stane, je pa dosti manj komplicirano!  ;) :) Jaz sem vesela vajinih prispevkov (no, predvsem Majinih  :) )
Jaz tudi  :). In z Majo in Obyjem se je fino pogovarjat (čeprav njima z nami očitnio mal manj, ker smo pod nivojem - partly joke  :D ).
Čist resno- oba sta zanimiva in predvsem od Maje izvemo še vse za kar smo preleni (ali prezasedeni), da bi sami prebrali  ;).
Zato res škoda za preobčutljivost  :( Sej noben ni nič groznega napisal, želja, da bi imel vsaj načeloma vsak svoj Nick pa tudi ni nič zastrašujčega- tako se pač stvari vodi po vseh forumih 8).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #528 : 27 Julij 2010, 12:55:17 »
Pa itaq se  tisti, ki pišejo kaj prepoznavnega ali na prepoznaven način  ne morejo skrit - ga najdeš pa če ima deset različnih nickov. Zakaj potem sploh komplicirat in delat sive lase moderatorjem?

EnNa

• *
« Odgovori #529 : 31 December 2010, 08:57:15 »
Eno vprašanje glede izpita: ali lahko na istem izpitu (se pravi na isti dan) opravljaš BBH z dvema psoma? Če ja, kako to izgleda v urbanem delu-greš najprej z enim in nato še z drugim?

EnNa

• *
« Odgovori #530 : 01 Januar 2011, 10:36:12 »
Sem našla; na isti dan lahko vodnik opravlja BBH z maksimalno dvema psoma.

Friese

• *
    • Papillio Rex
« Odgovori #531 : 17 April 2011, 20:02:17 »
Mene pa zanima če lahko delaš BBH brez šole prej oz samo z malo šolo in pa ali moraš za vsakega psa posebej delati teoretični del izpita, če delaš eno leto za enega psa in naslednje leto za drugega psa.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #532 : 17 April 2011, 21:38:10 »
Mene pa zanima če lahko delaš BBH brez šole prej oz samo z malo šolo in pa ali moraš za vsakega psa posebej delati teoretični del izpita, če delaš eno leto za enega psa in naslednje leto za drugega psa.

Lahko gres direktno na BBh izpit, brez kakrsnekoli sole prej. Teorijo pa (se mi zdi da - naj me kdo popravi ce se motim) pises samo enkrat.  :)

Friese

• *
    • Papillio Rex
« Odgovori #533 : 17 April 2011, 21:46:11 »
Hvala  :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #534 : 17 April 2011, 22:16:43 »
Jaz imam tudi v spominu, da pisni test opravljas samo enkrat, ampak ne najdem nikjer v pravilniku tega omenjeno... sem pa nasla, da na izpitih razen kovinske ovratnice, ki ni na zateg, ni dovoljena niti insekticidna ovratnica... ce se kdo ni vedel ;)

DOB

• *
« Odgovori #535 : 17 April 2011, 22:42:22 »
A ni tako da moraš pri pristopu k izpitu napisat pri katerem licenciranem inštruktorju si obiskoval tečaj?

Felina

• *
« Odgovori #536 : 18 April 2011, 11:50:27 »
Pisni test ziher opravljaš samo enkrat. Lansko leto ga sama nisem pisala pri drugem psu.

mi smo morali pisat kdo je bil naš inštruktor :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #537 : 18 April 2011, 13:49:16 »
In če si sam izšolal, vzgojil psa, brez da bi šel v tečaj? Pač napišeš-sam sem izšolal psa ali kako? ALi pa v primeru, da je bil inštruktor tam za okras oz. ti njegovi nsveti niso koristili in si delal sam, po posluhu?
BV je nekomu dajat "zasluge".

DOB

• *
« Odgovori #538 : 18 April 2011, 14:06:05 »
Ne, zdi se mi da moraš obiskovati tečaj in navesti inštruktorja z licenco. Tako je bilo meni rečeno. Če pa sam šolaš in izšolaš dovolj dobro, pa prosiš koga da ga navedeš (zdi se mi da se ti mora še podpisat gor), če imaš kakšno poznanstvo..

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #539 : 18 April 2011, 14:29:44 »
Totalna bedarija. če psa sam izšolaš, ga sam izšolaš, amen. Zaenkrat to še ni prepovedano. Je pa pri tem nesrečnem BBH toliko bedarij, da bi se ne čudila, če bi bilo celo res.
saj smo že pri starih izpitih pisali gor imena inštruktorjev (kdor ga je imel seveda) da se je vedelo, koliko izppitov so opravili tečajniki določenega inštruktorja 8in kako)