[Maja]
Glede opredelitve samokontrole se strinjam z deteljico in Lanabelo. Zame osebno je to najpomembnejša stvar, ki jo želim naučiti svojega psa; brez dobre samokontrole kvalitetnega učenja sploh biti ne more.
Kolikor sem sama uspela spremljati razvoj modnega/popularnega zanimanja za samokontrolo, izhaja iz agilitaških vrst tako v Ameriki (Susan Garrett) kot Evropi (Kay Laurence, Denise Nardelli, Claudia Moser). Kay Laurence pravi, da se bo z vajami za samokontrolo "your dog will learn to control their excitement, the desire to chase and the key rule of listening to you, even in highly distracting situations". Claudia Moser na svojem devedeju Vom Welpen zum Sporthund posveti vajam za samokontrolo (Selbstkontrolle: Gehen an lockerer Leine, Futter - Jackpot, Spielzug - Jackpot, Platz - Bleib, Sitz - Bleib, Steh - Bleib) obsežno poglavje prvega dela učenja mladička. Sama sem se s ciljanimi tečaji za samokontrolo srečala v Nemčiji, namenjeni so bili agilitaškim psom. Z Attilo Szkukalekom smo imeli ob večerih dolge debate o samokontroli, saj je sam s tečajev striktno ven pošiljal pse, ki niso bili tiho, medtem ko s(m)o drugi delali. Pes je lahko prišel na njegov tečaj, če je bil sposoben biti tiho in mirno v boksu ali na privezu ali kakor koli, medtem ko so ob njem oz. na neki smiselni razdalji delali, se igrali drugi psi. Po enem opozorilu je pes letel iz dvorane.
Meni osebno pomeni samokontrola športnega psa točno to - da zna mirno spremljati delo drugih, ne da bi kakor koli porabljal svojo energijo. Osebno mi agility ni všeč ne zaradi športa samega, ampak zaradi hektičnosti vsega skupaj. Ne maram lajavcev in ločim med psom, ki želi delati (in je po možnosti tiho) in psom, ki se histerično dere, medtem ko tečejo drugi psi, lastnik pa mi to prodaja kot najboljšo stvar, ker napsihirani psi baje najbolje tečejo. Ker so nekateri odkrili, da napsihiran pes lahko prej ali slej pomeni težave (ob morda res hitrih tekih), so se pričeli pojavljati priročniki za učenje samokontrole, ki bi psa, ki se dere že v prtljažniku avta ob poligonu, pomirili do te mere, da bi lahko ob taistem poligonu tako rekoč spal.