x

ah.. napisala sem en komentar, pa sem si potem takoj premislila, ker bi bilo verjetno narobe razumljeno, ker ne znam napisat tako, da bi se prav razumelo.
No, mogoče vseeno napišem v smislu - še vedno bolje da ga uspava veterinar (dokler to stori tako kot je treba, s pomirjevali,..), kot da ga ustreli lovec.
.. kar seveda ne pomeni, da kakorkoli podpiram karkoli od tega. Vse skupaj (mislim na to, da se ne prevzema odgovornosti, oz. se ji celo izogiba s tem, da se ubije živo bitje - pustimo ob strani res kritične primere, ko se temu ne da izognit, oz. so za to res skoraj nemogoči pogoji) mi je naravnost ...

Skar, mogoče je mišljeno, da je osnova za kontrolo psa to, da se psa nauči samokontrole. Ko se namreč pes zna obvladovat v veliko možnih motečih situacijah, naprej niti ni več važno kaj še zna (če ne zna odpoklica, pač dovolj da ostane na mestu in ga gremo iskat)

Npr. pes, ki skoči takoj, ko vidi mačka, nima razvite samokontrole, psa, ki počaka ko vidi mačka, čeprav si želi, pa lažje obvladujemo in usmerjamo naprej.
Čeprav mi pa ni čisto jasno nekaj; moja psica ima odlično samokontrolo, ko je na dolgem slednem, ki se vleče za njo. Ko ni na povodcu pa......
Torej imam tu dve varianti;
1. ni naučena samokontrole v situaciji, ko ni na dolgem povodcu (kako to naučit, če ne moreš kontrolirat - lahko bi z elektronsko ovratnico, ampak spet bi bilo isto ko bi bila brez)
2. (in k temu se bolj nagibam) samokontrola ni vse