To je čezmejno tekmovanje za Evropski pokal in Evropsko prvenstvo v vlečnih pasjih vpregah! Organizira ga Zavod za turizem občine Kranjska Gora.

Letos se ta tekma izvaja že sedmič zapored. Gre za čezmejno sodelovanje s šolo vlečnih psov iz Fužin - Scuola Internazionale Mushing (S.I.M.), ki jo vodita Ararad in Monica Kthatchikian, pri organizaciji pa tudi sodeluje Slovenska športna zveza za tekmovanja vlečnih psov, ki jo zastopa Edvard Schumet.
Tekmovanja se ponavadi udeležijo ekipe pasjih vlečnih vpreg iz različnih držav. Lani se mi zdi, da je bilo nekje 200 tekmovalcev iz različnih evropskih držav. Kategorije tekmovanja pa so:
- ekipa s 4 psi
- ekipa s 6 psi
- ekipa z 8 psi
- ekipa z neomejenim številom psov
- ekipa z 1 ali največ 2 psoma na izjemno okretnih saneh (Pulka)
- ski joring, disciplina, kjer nastopi tekač na smučeh z enim psom.

Posebnost pa je kategorija z neomejenim številom psov, praviloma do 18 psov, kjer povprečna hitrost doseže celo 36km/h.
Skratka tekmovanje je zelo zanimivo, polno je polarnih psov (huskyjev, AM, samojedov,...), hkrati pa tudi še križancev z lovskimi pasmami psov.
Več slik z lanskega tekmovanja v mojem albumu: RATEČE, Sleddog 2006 (http://majchy.moj-album.com/album/2050716/?os=2052038)
LP, Maja