No, mi smo imeli zdaj dve leti Scalibor ovratnico. Lani ni imel niti enega klopa, letos pa enega, in to 14 dni po namestitvi čisto nove ovratnice. Kakšnih težav po Scaliborju ni imel, ampak vseeno sem imela ves čas slab občutek, da ima na sebi ta strup, čeprav se zadevam, da bolje to, kot pa kakšna klopna bolezen.
No, pred nekaj dnevi pa sem opazila, da je dobil bolhe.

In sem šla gledat na forum, opazila, da nekateri pravite, da Scarlibor ni ravno učinkovita proti bolham. Ovratnico je imel kakšne 3 mesece, torej tudi ni bila najnovejša.
Sem pa že nakaj časa iskala bolj naravna sredstva za zaščito, ker - kot rečeno - mi ti strupi okrog vratu niso ravno všeč.

Že nekaj časa sem imela v mislih nabavo obeska, zato sem danes nabavila tistega črnega, ki se mu menja baterije.
Pred tem sem ga posula z neem prahom, ga fajn vtrla, čez kakšno uro pa sem ga zunaj fajn razčesala (ven je šel čisto zelen

, domov sva se pa vrnila spet normalna in svetleča). Zdaj razmišljam še, da bi naredila prevretek (iz neemovega prahu) in ga nekaj zmešala v šampon, nekaj pa bi ga imela za špricanje po dlaki. Kot sem med česanjem opazila, so bile tiste bolhe, ki sem jih opazila, precej počasne, nekaj sem jih pa videla skakati dol z njega.

Aja, pa ko sva šla ven, sem mu že namestila obesek. Če vse omenjeno ne bo delovalo, bom seveda kupila šampon z insekticidom.
Zato me zdaj zanima - glede na to, da sem mu odstranila Scalibor ovratnico - če je po vaših izkušnjah ta obesek dovolj zanesljiv glede klopov, da ga lahko uporabljam brez dodatne zaščite (ovratnice)? Ali naj nabavim še kakšen sprej z neemovim oljem za zraven? Ali naj obržim še scalibor? Res bi se najraje losala kemije, ampak vseeno ne želim, da bi fasal kakšno klopno bolezen ...

Naj še omenim, da sem prvotno vseeno razmišljala o kombinaciji obeska z bispotix sprejem, ampak pred dvema letoma je imel njihovo ovratnico, pred odhodom v gozd (ko smo šli spomladi na Primorsko) sem ga pa obilno prešpricala s biospotix sprejem (do te mere, da je bil čisto moker

), ampak že v gozdu sem na daleč videla, da klopi dobesedno gomazijo po njem, bilo jih je nešteto, videla sem jih pa kljub temu, da je naš kuža črn!

Zato sem takrat sklenila, da je pač biospotix za eno figo in da ne pride v poštev. Morda pa bi vseeno deloval v kombinaciji z obeskom?
Skratka, rabim kakšen nasvet tistih, ki imate omenjeni obesek že več časa in v kakšni kombinaciji - ali še bolje sam! - najbolje deluje. Že zdaj hvala!