Še par informacij glede ponudb za teste za dedno prenosljive bolezni ali barvo dlake, da se bo lahko odločil vsak zase:
Ponudba za teste Optigen (ZDA) - ponujajo 20% popust, če je psov več (skupina):
PRA alone - $135 or in combination with other test or tests - $105; to je 75,00€ za posameznega psa, 60,00€ če je psov več
RD/OSD alone - $110 or in combination with other test or tests - $81 ; to je 57,86€ za posameznega psa, 46,29€ za skupino psov.
Narcolepsy alone - $104 or in combination with other test or tests - $78; torej 55,71€ na posameznega psa, 44,57€ za skupino psov
Ostalih testov ne ponujajo. Za RD/OSD (oči) si poglejte opis na domači strani Optigen.
Upam, da sem upoštevala pravilni menjalni tečaj.
Laboklin Nemčija:
Myopathy, coat colour, narcolepsy: 10% discount - če se opravi več testov na istem vzorcu (kri ali cheek swabs - preferenca je kri-EDTA)
EIC: zaradi licenčnih pogojev ne morejo ponuditi popusta.
Za bolezni oči ne bodo izdali certifikata (licenca iz leta 2007 potekla), ker te teste opravlja pogodbeni laboratorij.
Plačilo: vsak naročnik plača analize sam (cena je napisana na prejšnjih straneh tu na Pesjanarju).
Laboklin bo "Cheek swabs", formularje in navodila poslal na moj službeni naslov, od koder jih potem razpošljem na vaše domače naslove (sporočite na ZS). Vsak sam se nato odloči, če bo poslal v analizo vzorce krvi ali "cheek swabs".
Po moje se bomo odločili za analize bolezni oči pri Optigenu in poslali eno serijo vzorcev v ZDA, za ostale bolezni pa bomo naročili teste pri Laboklinu. Za upoštevanje popusta na količino se bomo uskladili glede časa pošiljanja in na formularjih zabeležili - npr. SKR ?
To soboto je klubski dan SKR (sama grem na parado CZ v Metliko, ker rabijo nekaj vodnikov reševalnih psov), zato predlagam, da udeleženci klubskega dneva še tam najdete kakšnega kandidata za teste (predlagam teste za oči pri Optigen in teste EIC in CNM pri Laboklinu). Za narkolepsijo nisem prepričana o potrebnosti testiranja, upam pa, da mi iz Laboklina še pošljejo kakšno statistiko za LRje.