Avtor Tema: Mladiček kot darilo  (Prebrano 36805 krat)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Spol: Ženski
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Mladiček kot darilo
« : 19 September 2005, 11:32:18 »
Počasi ampak vseeno prehitro prihaja čas obdarovanja in v takih trenutkih ljudje podarjajo tudi živa bitja. Kaj podariti namesto tega in na kaj moramo biti pazljivi, na kratko TuLe (http://www.pesjanar.si/vzgoja-obdarovanje.htm).

Lp nina

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
Re: Mladiček kot darilo
« Odgovori #1 : 19 September 2005, 16:32:23 »
Po moji logiki se z živalmi nebi smelo obdarovati.Kaj pa ko se človek ki si mu podaril živalco naveličain jo zapusti.
Poznam primer.
Moji prijateljici so LANSKO leto podarili psička mešančka.Prvih 5 mesecev je bil Jake svet.Potem pa ko je postajav vedno večji in je zrasel že v kar velikega psa(8 mesc) pa se nobenmu ni dalo z njim ukvarjat ker je bil revelik in neubogljiv.tako je kuža od 8 meseca dalje živel na verigi.Velikokrat je ušel i sem ga našla pred našo hišo saj sta bila z mojo psičko prava prijatelja.potem pa 3 tedne jakea ni bilo na spregled in sem šla do a.m. in jo vprašala kje je jake in ona je hladnokrvno odgovorila:"imeli smo ga dovolj zato smo se ga znebili".Jaz sem naredil  :o :o take uče.nisem mogla verjet.
dva dni potem je dobila hrčka ki je po 2 tednih poginil(jaz sem imela laboratorijsko miško ki je doživela 3 leta in bi še danes živela če je zarada akcema nebi morali dati uspavat),potem sta prišli muci 2 mesca je zanju lepo skrbela danes sta prepuščeni sami sebi,včeraj pa mi je po msn_ju povedala da imajo abija.jaz sem vsa začudena vprašal kdo je abi.ona pa :"naš novi ddvomesečni zlati prinašalec............v tem trenutku sem postala tako besna da bi jo najraje nakurila ampak sem ze zadržala samo sprašujem se lahko kaj bo z abijem čez 1 leto,
Abi je prav lušten psiček včeraj sem ga šla pogledat.Ko bo prilika pošljem fotkico

Zato ljudje ne kupujte živali za darilo bolje je plišasta živalca.

lp

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
« Odgovori #2 : 19 September 2005, 16:33:51 »
se opravičujem sem napisala lansko leto sem mislila PRED LANI.

LP

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #3 : 19 September 2005, 19:02:22 »
hudobija hudobna ... ups ... sam ne bi smelo bit tko ... grozaaa ... obuuuub ... kaj si kej misli ta punčara, da so živali igračeee ...  >:(

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #4 : 19 September 2005, 19:14:26 »
GROZNO!

Nimam pa nič proti, če je to obdarovanje tako, da se ve da bo žival pristala v pravih rokah!
npr: moja bivša sošolka je od 14 let prosila za psa....bila je pripravljena na psa, samo ji starši niso pustili. Za novo letno darilo je dobila psičko zlato prinašalko iz kvalitetnega legla z rodovnikom. Njeni starši so se k sreči o vsem tem pozanimali tako, da so to uspešno opravili. Ker je bilo to pozimi so jo imeli na začetku notri, ampak so gradili za pesjak. Danes je psička notri, pesjak pa uporablja kadar kam gredo in jo lahko pustijo zunaj pa če pride do naliva ali česar koli gre lahko v kočo! Za psičko je super poskrbljeno kjub temu, da je bilo to darilo. ;D

Niti slučajno mi pa ni všeč kar delajo pri mojih bljižnih sosedih. So šli k sorodnikom...tam je slučajno imela njihova psička leglo. Pa so jo vzeli...naj bi bilo darilo otrokoma za zaključen prvi razred in malo šolo :o Do 8 meseca je bila zlata psička, vedno smo hodili na sprehod in ohoho. ZDAJ.....OBUP! Cele dneve je v pesjaku....jaz se včasih sprehodim do tja in jo spustim pa se malo igramo. Vzamem jo tudi na sprehod....ker jih tako rečeno ne briga za psa niti slučajno. Ali pa še bolj enostavnojo kar spustijo...in potem luta po vodicah in jo jaz vozim domov.....seveda bo capljala za mano, če sem pa edina ki jo peljem na sprehod! Oh to me tako pojezi. Zdaj sem izumila novo metodo...če laja kličem da jo naj pelje na sprehod, ker se jaz učim in mi bo možgane scvrlo ker tako piska!

evo 2 zgodbici....

lp

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
« Odgovori #5 : 19 September 2005, 19:43:53 »
hudobija hudobna ... ups ... sam ne bi smelo bit tko ... grozaaa ... obuuuub ... kaj si kej misli ta punčara, da so živali igračeee ...  >:(

točno to

lp

trigi

• Administrator
  • Spol: Moški
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
    • Moja Najljubša Stran ;)
« Odgovori #6 : 19 September 2005, 20:02:31 »
Na žalost se nekateri ljudje tako "odrasli" kot otroci ne zavedajo odgovornosti ki jo prinese žival pa naj bo to zlata ribica ali žirafa.
Ravno zaradi takih stvari naju je z nino pognalo v to da sva ustanovila to stran ... da bi mogoče le uspeli rešiti kakšno živalico pred kruto usodo. Upam namreč da bo ob prebiranju našega portala vsakemu prišlo v zavest da žival ni stvar, da ravno tako kot mi čuti in tudi čustvuje.

Hočemo da se vsak zamisli če bi res rad imel žival ... oz. bolje rečeno, če bi imel žival res rad, ker ravno tako kot mi potrebujemo ljubezen, jo tudi one in si ne morem zamišljati da bi jaz moral živeti na verigi ali da bi bil prepuščem samemu sebi od samega otroštva, prepuščen na milost kakšnemu dobremu sosedu ki bi me kdaj pa kdaj pocrkljal in mogoče peljal na sprehod............ hujše kot vsak zapor!

...po pravici povedano ne vem kaj je narediti takim staršem da bodo začeli razmišljati z trezno glavo....verjetno bi jim sprintal kakšen dober prispevek in jim ga dal prebrati ali pa vrgel v nabiralnik ... kaj več sploh ne vem če se da narediti.

:-\ :-\ :-\

Dajmo vsi skupaj stopit in poizkusiti take stvari preprečiti!

LP, Črt

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #7 : 19 September 2005, 20:07:00 »
sej ne bom na verigi a ne kr sm mau zmerjala punčaro??? ;D

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #8 : 19 September 2005, 20:10:14 »

...po pravici povedano ne vem kaj je narediti takim staršem da bodo začeli razmišljati z trezno glavo....verjetno bi jim sprintal kakšen dober prispevek in jim ga dal prebrati ali pa vrgel v nabiralnik ... kaj več sploh ne vem če se da narediti.

LP, Črt

cele ure in re sem visela in jim razlagala kako je treba z psom itd. a so ukapirali? ja so ampak imajo 2 sekundni spomin in so takoj pozabili. potem pa pridejo obiski pa ja tole je pa naša ....... je čistokrvna prilikava šnavcerka(samo oče je vaški mešanec), za vzgojo in skrb imamo vedno na voljo našo Ireno itd. blablabla..........ko ji pa reče sedi ga pa glede ko tele v nova vrata...potem pa pride irena in reče...sedi..in se usede..... potem se pa obrne in gre v bajto.....

zdej pa grem gledat nmk...že zamujam ;D ;D ;D ;D
ž
lp

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #9 : 20 September 2005, 17:04:32 »
hmmm , se strinjam ...
jaz sem Kano dobila za 9-ti rojstni dan . Moram povedati , da smo že kakšno leto prej načrtovali nakup cairna , prebrali veliko literature , se srečali z veliko ljudmi ( med njimi tudi z Rajkom Rotnerjem ) in Gallo ( kanina mamica) ... In pasma nam je postajala iz dnevi v dan bolj všeč ... in smo rekli :
- ali maltežan
-ali cairn terrier
-ali zavrženček
In čisto slučajno so bila na voljo , 2 legli - maltežani ( zelo kvalitetno leglo , iz Italije ) , cairn terrierčki in mešančki v zavetišču . In smo šli najprej cairnčke pogledat in jaz sem se na prvi pogled zaljubila v najbolj skuštrano in temno psičko v leglu ... Potem so se starši kao premislili , da kar naenkrat zdaj ne bo še enega psa . Naslednji dan pa so me popokali v avto in smo šli v Lj. - po KANO!!! In ker je bilo še 3 tedne do mojega rd je Kana postala nov družinski pes in darilo za moj rojstni dan . Moram pa povedat , da sem prej šparala 3 leta za njo in sem tudi prispevala zraven 50.000 , tako .

Lp , kana

trigi

• Administrator
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
    • Moja Najljubša Stran ;)
« Odgovori #10 : 20 September 2005, 19:04:58 »
Kancha ... se strinjam da se ne sme vse metati v en in isti koš ... je pa res da je takih zaenkrat zelo malo...vendar sem optimist in verjamem da jih bo vsako leto več... torej takih ki bodo temeljito premislili preden bodo posvojili psa ... se prej veliko pozanimali... veliko prebrali in nasplošno vložili veliko truda v to da bo pes živel v čimboljših pogojih :)

Tudi naša draga moderatorka Nina je dobila smarta za rojstni dan ... no ja :) Pravzaprav je prišel ravno za rojstni dan njene mamice ... skoraj tri mesece pred njenim :) Ampak ravno tako je bil darilo ... ampak Nina si ga je želela odkar je znala rečt "kuža" in se je mogla tudi pošteno namatrati preden ga je dobila ... :)

Problem je samo tam kjer so starši otroci in nimajo pojma o tem kaj pomeni imeti psa.

LP, Črt

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #11 : 20 September 2005, 19:12:18 »
Ja to je res .  8)

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #12 : 20 September 2005, 20:55:17 »
Se strinjam z vsem tistim, kar je napisano na pesjanarju, o tem, da naj podarimo knjige, posode, igrače,...

Je pa tako, tudi če se za psa zavestno odločaš lahko zakiksaš. Jaz sem pri vzgoji ampak sem to zdaj popravla. Ampak je pa žalostno gledat, kako živali trpijo zarad naših neumnosti.

cartika

• *
  • Na šestih tačkah je vse lažje...
« Odgovori #13 : 04 Oktober 2005, 19:49:05 »
Pozdravljeni!

Situacija pri nas je zelo čudna... Po eni strani zmečej(m)o kupe denarja za razno razne stvari, ki so sicer udobne, ampak ne nenadomestljive in nujno potrebne (npr. avti - lahko se vozimo tudi s predzadnjim modelom BMW-ja ;D, obleke - ni nujno da Hugo Boss, Max Mara..., računalniki - ja vsaka noviteta pa res ni nujno potrebna, mobiteli - koliko ste jih že zamenjali? itd.), pa drugi strani pa hočemo biti varčni pri "stvareh" na katerih se ne bi smelo varčevati (npr. živali).

Ne me zdaj obsojat, sem proti pretiranemu zapravljanju za pse, muce, hrčke, zlate ribice... (npr. za pripomočke brez katerih bi žival lahko normalno živela in ne bi bila za nič prikrajšana), ampak so določene situacije, kjer bi morali malo bolje premisliti, kje bomo "priprli pipico".

Nakup psa: Poznam veliko ljudi, ki si želijo čistokrvnega, rodovniškega, šampinjona, odličnih staršev za 40.000,00 sit. Je to normalno? Tudi človek, ki prvič kupuje psa, bi moral vedeti, da pregovor "malo denarja, malo muzike" DRŽI ne glede na to, kje v katerem kontekstu ga uporabimo.

Primer iz vsakdanjega življenja: Se še spomnite trgovine (v Mariboru je sigurno bila, za drugje pa ne vem), mislim da se je imenovala Family shop, kje so pred približno 10 leti naredili tak boom z enimi teniskami, ki bi danes stale približno 200 sit? In kaj je bilo s temi teniskami? Enkrat si jih obul in so počile, ker so bile plastične. Ampak mislite, da je to ljudi izučilo?

Poceni nakupi na Madžarski: So redke stvari, ki jih poceni kupiš in so uporabne, 90% stvari pa je uporabnih do prvega pranja. Moja babica hodi na Madžarsko vsaj 5 let, upokojenci pač. Si lahko predstavljate, koliko denarja zmeče stran? Pa ni edina...

In tako je tudi pri živalih...Malo denarja, večja je možnost, da bo kuža bolan (jaz pravim, da ko pri veterinarju rečeš "dober dan" si brez 5-ih tisočakov), da bo kuža nesocializiran, da bo kuža boječ, živčen... in s takim kužkom ni prijetno živet...

Zdaj pa k temi "Pes kot darilo". Menim, da je kupovanje kateregakoli živega bitja za darilo nesprejemljivo, razen:

- če sam sebi kupiš psa (predtem imaš seveda en temeljit razgovor sam s sabo),
- če kupiš psa partnerju (in si pripravljen prevzet popolno oskrbo psa (časovno, finančno, vzgojno itd.) na svoja pleča , če partner ne bi zmogel skrbet za psa +  razgovor sam s sabi in partnerjem je nujen)
- če kupiš psa svojemu otroku (glej zgornje dopolnilo + pogovor s partnerjem, otrokom in samim s sabo)

V vseh treh primerih, ki se mi nekako zdijo dopustni, se pa pojavlja ista zahteva: ljudje, ki bodo živeli s psom se morajo dogovoriti o obveznostih vsakega člana družine posebej, morajo se dogovoriti kdo bo vskočil, če kdo ne bo imel časa, kakšne so finančne zmožnosti, časovne... Starši se morajo zavedati, da otroci ob pogledu na malo kosmato kepo obljubijo VSE, kasneje pa se te obljube nekje izgubijo... ampak kuža pa ostane, ne glede na obljube. In če so starši preučili vse te možnosti in se zavedajo posledic prihoda psa v hišo, potem bo kužko lepo in bo imel urejen dom, če pa jih niso, pa bo en zavrženček več :'(.

Vsem vam želim en lep dan (večer) in kupujte psa s "trezno" glavo, pri pravih ljudeh, v pravem času in po temeljitem razmisleku ter pogovoru in nikar vas naj ne premamijo kobacajoče kepice, ker "iz malega zreste veliko".

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #14 : 04 Oktober 2005, 19:53:29 »
cartika pod tole tvoje sporočilo se 100% podpišem in lahko rečem samo še AMEN.

Lp nina

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #15 : 04 Oktober 2005, 20:06:25 »
cartika super pismo. Strinjam se popolnoma z vsako tvojo besedo!

lp

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #16 : 04 Oktober 2005, 21:10:28 »
jaz spadam v koš ko ljudje sami sebi kupijo darilo za rojstni dan .. hihi .. z denarjem ki sem ga dobila za rojstni dan ..  ;D :D

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
« Odgovori #17 : 04 Oktober 2005, 22:03:09 »
Globoko pismo pa še prav maš! Ko bi vsi tako razmišljali. (npr. jah nisem na svetu za to da bi psa živel z najdražjo hrano, sebi pa kupi Čevlje za 30 jurjev, Jaknco za 100...)

Obstajajo izjeme, vzreditelji, ki nimajo psarne pa imajo lepo psico in parijo s šampijonm, ki imata lepe potomce in se pri vsem tem grejo še ljubezen (ne pretirano pa vendar) No pred kakimi 4,5 meseci je bilo v sloveniji leglo njufkov, psica ni šampijonka, ker je niso vodli na razstave, je pa izredno lepa drugače, parili so s šampijon. Mladiči so šli pa za denar, kolikor sem jaz dala za svojega psa, ki je sicer standarden, vendar napačnega tipa. Na žalost so to redke izjeme.

M|my

• *
  • Mali medvedek
    • ambra
« Odgovori #18 : 05 Oktober 2005, 07:33:25 »
in iz tam izhaja moja Ambra :P ja res je nonstop je bila v njihovi družbi vzrediteljica, nikoli niso bili čisto sami. vzreditelji so res super, ker so me poučevali o: učenju, negi, prehrani,... super vzreditelji! se pa opravičujem ker sem malo posmetila. :-[

se čisto strinjam s cartiko, če pa dajejo mladička kot darilo, naj pa prej vprašajo če ga sploh želijo in če so nanj pripravljeni. :)

Marko

• *
  • Pasji Kot Hudič
    • Slike
« Odgovori #19 : 05 Oktober 2005, 08:53:02 »
jaz spadam v koš ko ljudje sami sebi kupijo darilo za rojstni dan .. hihi .. z denarjem ki sem ga dobila za rojstni dan ..  ;D :D

Res je, da si si sam kupila kužeka. Kaj so pa na to rekli tvoji starši?

Po eni strani zmečej(m)o kupe denarja za razno razne stvari, ki so sicer udobne, ampak ne nenadomestljive in nujno potrebne (npr. avti - lahko se vozimo tudi s predzadnjim modelom BMW-ja ;D, obleke - ni nujno da Hugo Boss, Max Mara..., računalniki - ja vsaka noviteta pa res ni nujno potrebna, mobiteli - koliko ste jih že zamenjali? itd.), pa drugi strani pa hočemo biti varčni pri "stvareh" na katerih se ne bi smelo varčevati (npr. živali).

Nastya. Tukaj si pa ti mogoče zraven. V temi "mešanje briketov" sem zasledil, da ti svojega kužeka hraniš z Pedigrejem. A ni bolje dati malo denarčka zraven in dobiš lahko zelo kvalitetne brikete. Tako da ti priporočam, da ne šparati na briketih. Boš videla, da bo razlika očitna.

Pa brez zamere.  ;) ;)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #20 : 05 Oktober 2005, 12:57:08 »
takole , se zelo strinjam s cartiko in lepo je videti , da s(m)o eni premislili pred nakupom kužka .
Naša Kana je Eukanubo in ProPlan brikete . Za katere se odšteje malo več denarja ( ker moramo pač kupovati posebno Eukanubo , da ne dobiva ene snovi ) , ima vsega dovolj , hrane , toplote , igrač ljubezni , pomitih posodic ...

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #21 : 05 Oktober 2005, 13:38:53 »
ne spadam tja ker si ne kupujem dragih cot, zapravim več za psa kot zase ..  :) sej zdej bom spet zatežila mami ..  ;D

Lanyca

• Gost
« Odgovori #22 : 05 Oktober 2005, 17:30:49 »
Tudi jaz se z cartiko popolnoma strinjam. Ja pa obdarovanje z živalimi se mi ne zdi v redu. Razen če veš, da si oseba že dolgo želi to žival in bo zanjo lepo skrbela... Drugače pa nee ;)

Marko

• *
  • Pasji Kot Hudič
    • Slike
« Odgovori #23 : 05 Oktober 2005, 17:49:23 »
ne spadam tja ker si ne kupujem dragih cot, zapravim več za psa kot zase ..  :) sej zdej bom spet zatežila mami ..  ;D

Ej sej nisem tako mislil, da si ti kupuješ dragih cotk, itd....  Zdej pa mami lepo povej, in za probo kupita eno vrečko kvalitetnih briketov. in boš videla, da se bo razlika kaj hitro pokazala. Ker jih v trgovinah ne prodajajo, pa mislim, da bi jih morali imeti v veterini v Mozirju, ker trgovince za male živali v Zg. Savinjski ni. Vsaj Evkanubo bi morali imeti.   ;) ;) ;)

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #24 : 05 Oktober 2005, 18:50:53 »
no Marko ti si iz Velenja, a mi lohk poveš kje je ona trgovina v Velenju. Noben ne ve, ti bi pa skor mogu ..  ;) :D

Marko

• *
  • Pasji Kot Hudič
    • Slike
« Odgovori #25 : 05 Oktober 2005, 20:41:33 »
Ni problema!  ;) ;) Tukano je v spodnjem nastropju Erine trgovine Vis s Vis. Kako pa poznaš Velenje oz. on ki te bo pripreljal?  :D :D

Marko

• *
  • Pasji Kot Hudič
    • Slike
« Odgovori #26 : 05 Oktober 2005, 21:50:51 »
Sej če pa ne veš, se lahko zmenimo in se popoldan dobimo v Velenju, da vas odpeljem do Tukanota, potem pa lahko gremo še en krog okoli jezera!  ;) ;)

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #27 : 06 Oktober 2005, 14:19:02 »
ja tk bo kkr bo mami rekla .  ;D a je odprto tut v soboto?

Marko

• *
  • Pasji Kot Hudič
    • Slike
« Odgovori #28 : 06 Oktober 2005, 14:20:12 »
Mislim, da je v soboto odprto do 12h ali pa do 13h. Nisem zihr!!  ;) ;) ;)

*nastja*

• Indi & Nastya
  • *
« Odgovori #29 : 06 Oktober 2005, 14:27:47 »
ja sam k je Ninci omenla tisto hrano k ti jo dostavijo na dom se mi je zdelo kr ok, sam odvisno kaj bo rekla mami! ;D :D