Ples s psom

**Jackie** · 138194

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #300 : 16 September 2008, 14:12:28
maja kok super!  :o :o Winnie je prou cortek, čestitke, gre jima odlično, pa očitno si tudi ti super učiteljica  ;)  :)

n+n

• *
Odgovori #301 : 16 September 2008, 14:21:43
Neyka,
na youtubu sem našla en filmček: Target Stick Training - An Introduction To Targeting

Drugače je pa v temi Tarča - target veliko uporabnih informacij.

Od literature, je pa recimo delo s targetom opisano v knjigi Right on target.
Se pa najde tudi na internetu veliko člankov na to temo... recimo od Karen Pryor Target training.

lp nina

maja72

• Gost
Odgovori #302 : 16 September 2008, 14:33:50
n+n: najlepša hvala za pomoč in prijazno linkanje  :-*! A se ti je že kdaj zazdelo, da midve sumljivo dobro skupaj paševa glede pogledov na šolanje (in odnosa do gradiv) in sva kot naročeni za kako kužmuc delovanje ;). Malo heca, res ti hvala za vsa prijazna napotila  :-*!

Neyka: Tema o targetingu je moj veliki dolg  :-[, ampak je toliko stvari, da imam že par strani "uvoda" napisanih, pa še vedno tuhtam, če bo razumljivo  :-[. Sicer je pa v planu tudi filmček o targetingu, v katerem bomo prikazali različne stopnje učenja z različnimi pripomočki. Bajk, Amelie in Winči bi imeli bolj uvodne vaje, Azu pa z Wi bolj sofisticirane izpeljave. Pri plesu s psom pride targeting marsikje zelo v poštev, predvsem pri vajah dela na daljavo, tj. stran od vodnika. Psi navadno na targeting zelo lepo reagirajo, ker jim je všeč in se v interakciji s predmeti zabavajo; v filmčku recimo se prav vidi, kako Winnie pospidira hojo do target stick with base od začetnih posnetkov do tistih bolj končnih  :-*.

Pa v načrtu je seznam trikcev, ki se jih da naučiti na targeting; ampak Maja ima preprosto premalo časa  :-[. Da se malo odkupim, bom te dni na svoji strani objavila članek o t. i. "freetime" s psom, ki je bil zame čisto posebno odkritje in novo poglavje pri delu s psom. Freetime je pa način shaping impro lige  :D, res simpatično!

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
Odgovori #303 : 16 September 2008, 17:07:40
Punci hvala, super sta  :-*

Torej...targeting je torej delo s "palčkami" (vsaj kolikor jaz vem je učenje dotika moje roke na isti princip kot učenja dotika na to palico shaping). In to palčko lahko jaz uporabim recimo za učenje ukaza nazaj, ko pes ne hodi tik pred mano ampak more it stran od mene? Recimo začnem tako, da psa naučim touch na palčko in nato da tej palčki sledi? In iz tega potem ustvarjam trikce?

Recimo neko hitro razumevanje, zdaj imam tako do naslednjih počitnic čas za izobraževanje  ;D ;) ups jaz nimam več počitnic  ::) ampak enkrat bo pa menda še čas da tudi Neonu nekaj v glavo spravim.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com

n+n

• *
Odgovori #304 : 16 September 2008, 18:51:13
Neyka,
ja, tako nekako. Čeprav za tarčo lahko uporabiš tudi kaj drugega (brisačko, karton,... - se mi zdi, da naj bi se temu reklo target mat). Te kartoni, plastični krogci, brisačke... se uporabljajo za delo s tačko/celim telesom, palčka je pa najbolj uporabna za delo s smrčkom oziroma za sledenje palčki.

Priznam, nisem si še prav veliko prebrala o delu s tarčami  :-[ mi nagaja čas, ker nekako noče počasneje teči :)

pa še en filmček, na katerem se vidi, zakaj sem jaz zaenkrat opustila delo s target stick with base  ::) klik

lp Nina

p.s.iščem kakšen uporaben nasvet, kako Nerota odvaditi prinašanja target sticka, ne da bi pokvarila njegovo zanimanje za prinašanje drugih stvari ???

Neyka

• Pesjanar
Odgovori #305 : 16 September 2008, 22:26:55
Neyka,
ja, tako nekako. Čeprav za tarčo lahko uporabiš tudi kaj drugega (brisačko, karton,... - se mi zdi, da naj bi se temu reklo target mat). Te kartoni, plastični krogci, brisačke... se uporabljajo za delo s tačko/celim telesom, palčka je pa najbolj uporabna za delo s smrčkom oziroma za sledenje palčki.

Priznam, nisem si še prav veliko prebrala o delu s tarčami  :-[ mi nagaja čas, ker nekako noče počasneje teči :)

pa še en filmček, na katerem se vidi, zakaj sem jaz zaenkrat opustila delo s target stick with base  ::) klik

lp Nina

p.s.iščem kakšen uporaben nasvet, kako Nerota odvaditi prinašanja target sticka, ne da bi pokvarila njegovo zanimanje za prinašanje drugih stvari ???

Ne daš mu ga na voljo za prenašanje? Umakneš iz dosega kadar ga nimaš ti v roki.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

Ivana

• *
Odgovori #306 : 17 September 2008, 09:30:37
Na target stick with base sem jaz mojega Boomija naučila dvigovanja tac (predvsem zadnjih), za prednje pa uporabljam target na roko.

Lp, Ivana

irzi

• *
Odgovori #307 : 17 September 2008, 17:44:17
Ne daš mu ga na voljo za prenašanje? Umakneš iz dosega kadar ga nimaš ti v roki.

v bistvu je finta, da pes steče do target sticka in ga tačkne ali pa smrčkne (odvisno od tega kako delaš)
tako da bi umikanje t.stika na neosegljivo mesto nekako pokvarilo zadevo :)

"I did then what I knew then, when I knew better, I did better."
Maya Angelou

maja72

• Gost
Odgovori #308 : 17 September 2008, 18:38:29
Neyka, imaš kar prav in tvoje razmišljanje je enako mojemu (in mojim izkušnjam) ;) - začneš delati s TSWB v roki, najbolje da samo z delom z rdečo bunkico. Če hoče pes hlastniti ali bunkico dati v gobček (pojesti), TS umakneš. Klikaš samo takrat, kadar je dotik bunkice korekten; nekorektne stike preprečuješ z umikanjem roke izven pasjega dosega. Ko je dotikanje TS iz roke tekoče, postaviš base na tla in vanj daš TS. Najprej naj bo TSWB čisto blizu tebe, potem razdaljo povečuješ. Kot rečeno imaš lahko sprva vse skupaj v roki, da lažje nadzoruješ oz. preprečuješ neželjene stike psa s TSWB. Ko imaš zadevo na povelju, skoraj ne verjamem, da mu bo padlo na pamet prinašanje, saj bo vedel, kakšno interakcijo s TSWB želiš.

Ko je tekoče dotikanje TS iz roke, lahko izpelješ tudi v t. i. follow, torej da pes TS sledi s pomikanjem po prostoru. To Winnie in njena vodnica na filmčku krasno naredita  :-* in vidiš lahko, da iz follow lahko izpelješ številne trikce od osmic med nogami, hoje v rikverc ipd., torej tam, kjer se navadno uporablja vaba. Prednost targeta pred vabo je ta, da je target sam po sebi vaja in pes ves čas vlaga intelektualno energijo (misli), medtem ko pri sledenju vabi (luringu) samo sledi smrčku, zato so tako naučena vedenja navadno šibkejša oz. potrebuješ za enako trdnost vedenj bistveno večje število ponovitev. Na targeting naučena vedenja pes tudi hitreje generalizira, posploši na podobne situacije; Winnie se je najprej naučila hoje okrog stožca, zamenjava na koš ter potem dežnik je bila tekoča in uspešna v prvem poskusu  :-*! Pes je namreč uporabil svoje možgančke, pomislil in nekaj storil. By product tako naučenih vedenj je tudi tesna vez z vodnikom ter samostojno delovanje, pes sam razmišlja, kaj bi lahko storil. Predvaja oz. trening za tak način vedenja psa pa je freetime. Še malo, pa bo članek napisan ;).

Neyka

• Pesjanar
Odgovori #309 : 17 September 2008, 19:59:49
v bistvu je finta, da pes steče do target sticka in ga tačkne ali pa smrčkne (odvisno od tega kako delaš)
tako da bi umikanje t.stika na neosegljivo mesto nekako pokvarilo zadevo :)

Ni target stick tisti, ki ga ti držiš v roki in delaš z njim in ne tisti "samostoječi" (with base")?

Če ti palčko držiš v roki ti jo pes sicer lahko zagrabi ampak ne mroe je pa odnest in ga odstraniš iz palčke z ukazom fuj ali ne. Če pa palčke nimaš v roki jo pa pospraviš izven dosega. Ali sem kej zamešala?

irzi

• *
Odgovori #310 : 17 September 2008, 21:52:26
target stick je tista palčka ki jo držiš v roki ja. ampak ko jo daš v tisti podstavek, ki je na filmčku, "postane" target stick with base.
in finta target sticka s podstavkom je, da je nekje daleč, potem pa pes do njega steče.
lahko pa vzameš ven iz podstavka in delaš pač z navadnim target stickom tako, da se pes dotika tiste rdeče bule kamor ga pač nastaviš.

"I did then what I knew then, when I knew better, I did better."
Maya Angelou

maja72

• Gost
Odgovori #311 : 17 September 2008, 23:57:24
Neyka: nekaj o TS in targetingu kot metodi clicker traininga sem dala v temo o tarči - KLIK. OT - a mi lahko, lepo prosim, pošlješ svoje vprašanje še na mail, ker meni se z ZS-ji povečini vedno vse zaplete  :-[.

Targeting je pri CF odličen pripomoček za delo na daljavo, saj je psa, ki je navajen (in učen) vaje izvajati v čim tesnejši vodnikovi bližini, navadno zelo težko voditi čim dalja stran, kjer denimo izvaja razna kroženja, hojo vstran ipd. V te namene se uporabljajo pregradne ograjice, Pere Saavedra pa uporablja takele stožce, ki so za postavljati dosti bolj priročni od ograjic:

S temi stožci ogradiš prostor okrog sebe, kamor pes ne sme stopiti. Potem delaš kroženje, oddaljevanje ipd. Tudi odličen pripomoček, približek katerega se da narediti tudi doma ;).

Urška

• *
Odgovori #312 : 18 September 2008, 09:08:44
Maja, šele zdaj sem prebrala. Čestitke za izbor :o :o :o  ;D . Je pa to kar lepo obdobje, tako, da sem prepričana, da boš ogromno odnesla od tega.

agility loving girl

• *
  • Jaz in Iris :)
Odgovori #313 : 18 September 2008, 20:35:47
takele stožce imava midve..res priročna zadeva ;) uporabni so tudi za hojo rikverc, če pes rad zavija..

maja72

• Gost
Odgovori #314 : 19 September 2008, 20:42:07
Da malo poročam, kako je na V-tečaju pri Kay ... Tečaj se uradno sicer začne šele 1. oktobra, mi pa že veselo debatiramo v e-učilnici in si izmenjujemo mnenja. To je še boljše, kot sem pričakovala  :o. Poleg mene so še Angležinje in Američanke, imam kar tremo, ker sem največji gušter  :-[. Je pa zadeva v detajle preštudirana, dobiš urnik, gradiva, slikovno gradivo, res vse, pa ljudje so tako visoko motivirani, da je prelepo. Tako da res mislim, da bom veliko odnesla od tega tečaja ter da bomo potem kakšno mini delavnico pri nas organizirali. Disciplina je resda med težjimi, ampak tudi med lepšimi, a ni tako ;).

agility loving girl: Midve pa tako blizu stanujeva, da če boš imela čas, lahko kak trening skupaj udariva ;).

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #315 : 20 September 2008, 09:04:57
Slišat je ful zanimovo  :o.
Žal ima dan samo 24 ur  :(, pa še te moram pretežno namenjati za banalne zadeve >:( - ala služenje denarja in družinske obveznosti  ::)

Upam ,da ne bodo penzij ukinli :-\ al pa premaknili na 90 leto  ;)

No pri teh plesnih zadevah me mal tud moti , da jaz nisem niti najmanj plesno elegantna  :-[- zato bi morala imet še tokl boljše izšolanega psa, da mene sploh ne bi noben opazil  :D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

agility loving girl

• *
Odgovori #316 : 20 September 2008, 15:04:08
agility loving girl: Midve pa tako blizu stanujeva, da če boš imela čas, lahko kak trening skupaj udariva ;).

jaz sem za ;) :) to je res smešno, da se nikoli ne dobiva, ko sva pa tako rečeno ''sosedi''..

maja72

• Gost
Odgovori #317 : 22 September 2008, 08:16:43
V soboto nam je uspelo posneti nekaj s treninga na poligonu. Ni ravno koreografija, ker smo se šele učili delati s kamero ipd.  :-\ :-[, nekaj je pa le. Večino stvari je naučenih na target, tudi Bajkova hoja nazaj, ki je ta trenutek zame najlepši element. Trenirava namreč vsako stvar posebej in potem dajeva skupaj malo različnih elementov. Pol filmčka je igra, to pa zato, ker je tudi pol treninga igra. Potem ko naučim neko vedenje, ga nagrajujem praviloma samo z igro. Zato nam gre pa vse skupaj svetovno počasi  :-[. Ampak uživamo pa in repki migajo ;).

Ameliejin trening - KLIK

Bajkov trening - KLIK

Urška

• *
Odgovori #318 : 22 September 2008, 09:10:01
Maja, super. Je pa neverjetno, kako je velikost psa pomembna pri izgledu same vaje. Nekatere vaje so bolj pisane na kožo Amelie (recimo kroženje okrog palice), druge pa bolj Bajku (recimo hoja nazaj). Bi morali vaje razdeliti na vaje za male in vaje za velike pse.  :)

maja72

• Gost
Odgovori #319 : 22 September 2008, 09:28:07
Ja, mene je na rit vrglo, ko sem videla, kako se Bajk na polovico lomi okrog palice  :-[. Jaz tega ne vidim v živo, šele na filmčku sem (zato se je pa fajn snemati). Glede na to, da Bajk zelo lepo dela vaje ob meni in da ga ful ful težko spravim stran od sebe (pa še takrat stalno strmi vame), se vse bolj nagibam k temu, da bi z Bajkom delala heelwork to music, z Amelie pa freestyle, ker pri njej pa ravno poleg ni biser (čeprav dela res lep kas), je pa hitra pri likih in vračanju v pozicijo. Tako da, ja, se absolutno strinjam, da velikost zelo vpliva na estetski učinek ;).

agility loving girl

• *
Odgovori #320 : 22 September 2008, 21:31:22
super maja!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
Odgovori #321 : 22 September 2008, 22:49:35
Kul, me zanima, kaj bomo videli čez eno in pa dve leti! :o :P

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard

maja72

• Gost
Odgovori #322 : 26 September 2008, 13:06:07
By product tako naučenih vedenj je tudi tesna vez z vodnikom ter samostojno delovanje, pes sam razmišlja, kaj bi lahko storil. Predvaja oz. trening za tak način vedenja psa pa je freetime. Še malo, pa bo članek napisan ;).
Tale še malo je sicer traaajal  :-[, ampak zdaj sem članek o freetime vajah le dokončala - KLIK  :-9. Bob Bailey bi dejal, da je dobro biti potrpežljiv kot veverica ;D.

maja72

• Gost
Odgovori #323 : 30 September 2008, 21:05:28
Ojla,

Da malo povem, kaj se dogaja ;). V CF e-tečaju nas je 34 s celega sveta  :o in je res super. Ker sem jaz zadnjič bolj po domače  :-[ razložila, kaj je e-učenje, je na wikipediji prav super razlaga - KLIK; nam se pa baje reče online learning community. Ljudje so res super, veliko se pogovarjamo, tečaj se pa uradno začne jutri. V bistvu je vse čisto drugače, kot tu, tako da težko razložim v par besedah. Res, čisto drug svet dela s psi, drugačni pristopi k delu, druge metode ...

Z Amelie sva prišli tudi v ožji izbor za udeležbo na 1-tedenskem seminarju z Attilo Szkukalekom  :o. Zadnja odločitev bo padla čez nekaj časa, ampak zaenkrat nama baje kar dobro kaže. Si kar ne znam predstavljati, da bi bili res izbrani in bi 1 cel teden delali z Attilo cel dan v zelo majhni skupini. No, vse se še lahko obrne, ampak zaenkrat sem optimistična. Za drugo leto pa še kar optimistično kaže za obisk Skandinavije, kjer si bom morda lahko ogledala, kako s klikerjem šolajo pse za norveško vojsko. Ampak tudi do takrat je še daleč in se ne bom veselila prezgodaj (čeprav na skrivaj pa vendarle upam, da se vse lepo izide).

Druga plat vseh teh dogodkov je, da imam zelo malo časa  :(, zato sem se odločila, da določene aktivnosti reduciram oz. ukinem. Saj ne, da sem bila ravno ful aktivna na tem delu foruma  :-[, sem pa skušala prispevati linke in opisati svoje izkušnje z določenimi metodami, ki so pri nas manj prakticirane. No, skratka, zaenkrat se poslavljam in vas lepo pozdravljam ter želim, da uživate v CF. Imam v delu še en mislim da zanimiv članek o začetkih uporabe metode in tehnologije operantnega pogojevanja, potem se bom pa res umaknila; kdor bo želel, me najde na mailu, ZS-jev na tej strani pa ne bom več brala. Uživajte  :-*!

n+n

• *
Odgovori #324 : 30 September 2008, 21:32:25
Maja, čestitke :)

Škoda, ker si se tako odločila. Te je bilo prav prijetno brati. Si mi (no pa verjetno ne samo meni) odprla en tak nov zanimiv svet, ki me je s pomočjo tvojih prispevkov in raznoraznih linkov začel vleči vase. Hvala  :-*
Jaz upam, da boš vsake toliko časa našla še kakšno sekundo ali dve in prišla naokrog pogledati, kaj nam je uspelo sčarati :)

Želim ti veliko uspehov in pa seveda maksimalno uživancije :)

Nina

maja72

• Gost
Odgovori #325 : 02 Oktober 2008, 19:36:26
Evo, kako se stvari hitro, v par dneh obrnejo - HVALA vsem, ki ste držali pesti za naju z Amelie  :-*, kajti ... Pravkar so mi sporočili, da sva bili sprejeti na enotedenski seminar z Attilo Szkukalekom  :o :o :o. V bistvu še ne morem čisto dojeti. Res hvala vsem za prijazne besede, zdaj gre zares.

Zdaj sem pa res lahko nekaj časa tiho, saj imam domačih nalog z V-tečaja cel kup  :-[. Nam je pa gušterjem Kay Laurence položila tole na srce in posredujem dalje, ker gre za bistvo CF: »I want you to make a copy of this and post it to the front of your training journals, memorise it and recite it before you train. The performance is not the tricks, clever training, or razzle dazzle, but the complete focus, energy and commitment of both partners that makes a memorable experience.«

Fajn bodite punce moje  :-*, pa se slišimo spet enkrat spomladi, ko bom upam imela malo pavze med enim in drugim tečajem, do konca leta sem pa overbooked already. Čaubau!

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #326 : 02 Oktober 2008, 20:17:16
čestitke in dober trening!

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Odgovori #327 : 20 Oktober 2008, 20:18:19
waaa šele zdaj sem prebrala in ne vem če še kukaš sem ali je mogoče tečaj že mimo ampak tole pa moram rečt:  ti ful privoščim :o 8)

Čestitke in uživaj, za Attilo smo ti lahko kar fejst fauš :D

maja72

• Gost
Odgovori #328 : 13 December 2008, 21:48:30
Evo mene z enotedenskega seminarja z Attilo Szkukalekom  8). Bilo je neverjetno, delali smo  2-3 x 2 uri s psom + 2 uri seminarja + 2-3 ure hikinga + večerna debata (do jutranjih ur včasih), vse to vsak dan. Attila je neverjeten, tega se ne da opisati z besedami. Popisala sem en zvezek in pol  ;D, naučila sem se ogromno, predvsem pa sem vesela njegovih pohval - Attila je namreč rekel, da je Amelie prvi terier (terier, ne parson), s katerim bi še on z veseljem delal. Kar naprej me je spraševal, kaj sem počela z njo, da sem dobila ven tako krasnega psa za delo. Mala je bila ljubljenka vseh, Attila je celo posnel najin heelwork (ki je bil menda za na tekmovanje v obedienceu) ter prosil, če lahko eno sekvenco iz najine koreografije uporabi tudi on  8). Ko malo uredim zapiske in misli, bom skušala kaj napisati na svojo stran, predvsem pa naju čaka veliko vaje, saj sva avgusta 2009 povabjeni k Attilu v nadaljevalno skupino  :-9. Povabili so naju tudi iz nekaterih nemških klubov, ki se jim je dopadlo najino delo (sva imeli na željo sotečajnikov tudi mini freetime delavnico  8)), da jim tam pokaževa najino delo ter da skupaj treniramo CF. Tudi tekmovala bom zelo verjetno za kak nemški klub, če se bo dalo tako urediti ...

Skratka, nepozaben seminar z nepozabnim Attilo v nepozabnem okolju. En teden modrega neba nad pravljično belo zasneženo pokrajino ...

P. S. Attila 90 % stvari uči izključno na targeting  :P.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
Odgovori #329 : 13 December 2008, 22:39:51
maja, hvala za kratko poročilo in vtise s seminarja! Komaj čakam, da preberem kaj več. Drugače pa čestitke, sem ful vesela za vaju! :o :)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard