Avtor Tema: Fotografiranje  (Prebrano 514835 krat)

Mucika

• *
  • Spol: Ženski
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #780 : 23 Avgust 2007, 13:54:10 »
Kaj pa predstavlja tadruga?
Kako slikaš rožico na travniku, da je ta ostra pa trava zamegljena?Ker jaz ko slikam je ravno obratno, trava ostra pa roža zamegljena.. ???

jenny3

• *
    • psarna Rozalia's
Fotografiranje
« Odgovori #781 : 23 Avgust 2007, 14:14:58 »
slikaj z makro funkcijo ;)

Alya

• Pesjanar
Fotografiranje
« Odgovori #782 : 23 Avgust 2007, 14:21:57 »
Kaj pa predstavlja tadruga?
Kako slikaš rožico na travniku, da je ta ostra pa trava zamegljena?Ker jaz ko slikam je ravno obratno, trava ostra pa roža zamegljena.. ???
Mislim da kapljico. ???
??? ???

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #783 : 23 Avgust 2007, 14:30:41 »

ja to vem, da moram samo nevem kje je na mojem fotkiču ta funkcija. :-[ A to ti prov piše makro al kaj? Al je kakšna druga oznaka..

kathy

• *
    • izi-ela
Fotografiranje
« Odgovori #784 : 23 Avgust 2007, 14:59:54 »
Mene pa zanima podobno vprašanje kot je tole.
Npr. rada bi slikala psa tako, da se vidi le pes in kar je pred njim ozadje pa je zamegljeno. Vrjetno v tem primiru makro funkcija nebo ok.

Maticc

• *
  • Spol: Moški
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #785 : 23 Avgust 2007, 15:01:31 »
Mucika

Oznaka za "macro" funkcijo je ponavadi rozica. Ce imas vklopljeno to funkcijo lahko slikas iz dosti blizje kot brez. Ce bos vklopila macro ti bo verjetno aparat tudi na avtomatskih nastavitvah ozadje zameglil. ce zelis pa, da je ozadje mocno zamegljeno pa moras dati na "manual" nastavitve in sama nastaviti zaslonko.

Lp
Matic

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #786 : 23 Avgust 2007, 15:07:28 »
kathy

Ce zelis narediti taksno sliko moras slikati psa od blizu ... ni treba dati na makro, postavi pa se tako blizu psa, da ga bos slikala brez zooma. V tem primeru ti bo aparat verjetno na avtomatskih nastavitvah tako nastavil, da bo ozadje vsaj malo zamegljeno. Lahko pa das na rocne nastavitve in nastavis zaslonko sama in s tem dosezes ta ucinek (to je bolj sigurna varianta, da bos dosegla ta ucinek). Ce ima aparat moznost, da sam izbiras vrednost odprtosti zaslonke (to ti pise v navodilih) nastavis zaslonko na cim manjso vrednost (npr. F 2,8 - oz. najmanj kot je mozno). Ce bos nastavila na premalo bo zamegljen ze pes ... vecja kot je ta vrednost bolj oddaljene stvari na sliki bodo izostrene. To je razlozeno samo na hitro ... vrednosti odprtosti zaslonke moras potem prilagajati se cas odprtosti (ce tega nimas funkcije kjer to aparat naredi sam!). Manjsa kot je vrednost odprtosti zaslonke, krajsi mora biti cas odprtosti in obratno. Vecja kot je vrednost odprtosti daljsi mora biti cas odprtosti. Upam, da je kaj razumljivo kar sem napisal ...

Lp
Matic

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #787 : 23 Avgust 2007, 15:14:17 »
Oo tenks, zdej mi je pa uspeel jupi vs vesela. :D Zdej grem pa hitr vn kej slikat. ;D

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #788 : 23 Avgust 2007, 15:19:52 »
Ce en predlog za tiste, ki radi slikate rozice in ste doma kje blizu Ljubljane ... zapeljete se to Arboretuma - Volcji potok ... karta mislim, da je cca. 500 (bivsih) SIT in imate rozic neomejeno ...

Lp
Matic

Alya

• Pesjanar
Fotografiranje
« Odgovori #789 : 23 Avgust 2007, 15:29:07 »
Pr men pa rožce ni narisane... :'(
Narisani so AUTO(napisano),obraz,nek htib z oblaki,človek z neko zvezdo,človek med tekom,potem je neka čudna stvar,dve sliki,kamera,napisano pa je še
C2,C1,M,Av,Tv,P.
 ???

Alya

• Pesjanar
Fotografiranje
« Odgovori #790 : 23 Avgust 2007, 15:30:17 »
Aja tam ko lahko gledaš slike,pri tistih puščicah,je narisana neka rožca(izgleda kot tulipan),poleg pa je napisano MF. ???
A je to to?

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #791 : 23 Avgust 2007, 15:32:49 »
To je to, ja.

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #792 : 23 Avgust 2007, 15:35:07 »
Ayla

To je to ja ... MF=Macro Function. Ko to pritisnes se ti bo nekje na displayu na zadnji strani aparata narisala ta rozica. In potem lahko slikas zelo od blizu - jaz lahko s svojim slika iz oddljenosti najmanj 2cm tako, da tudi pri tvojem je omejitev verjetno priblizno taksna. Sicer pa navodila v roke pa vse not pise od kako blizu lahko slikas  ;) .

Lp
Matic

Kast

• *
Fotografiranje
« Odgovori #793 : 23 Avgust 2007, 15:39:56 »
Super slikce od vseh, ampak Maticc tvoje pa je res z užitkom pogledat.

Jaz pa sem zaljubljena v oblakce na modrem nebu in zelena polja  :)

lp

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #794 : 23 Avgust 2007, 15:41:59 »
Pri meni je en gumb ko je gor narisana rožca in mf, ko pa tisto pritisnem pa lahko zbiraš..enkrat pritisneš se pokaže rožica, drugič pa mf..a to sta 2 različni stvari al kaj?

kathy

• *
    • izi-ela
Fotografiranje
« Odgovori #795 : 23 Avgust 2007, 15:50:46 »
kathy

Ce zelis narediti taksno sliko moras slikati psa od blizu ... ni treba dati na makro, postavi pa se tako blizu psa, da ga bos slikala brez zooma. V tem primeru ti bo aparat verjetno na avtomatskih nastavitvah tako nastavil, da bo ozadje vsaj malo zamegljeno. Lahko pa das na rocne nastavitve in nastavis zaslonko sama in s tem dosezes ta ucinek (to je bolj sigurna varianta, da bos dosegla ta ucinek). Ce ima aparat moznost, da sam izbiras vrednost odprtosti zaslonke (to ti pise v navodilih) nastavis zaslonko na cim manjso vrednost (npr. F 2,8 - oz. najmanj kot je mozno). Ce bos nastavila na premalo bo zamegljen ze pes ... vecja kot je ta vrednost bolj oddaljene stvari na sliki bodo izostrene. To je razlozeno samo na hitro ... vrednosti odprtosti zaslonke moras potem prilagajati se cas odprtosti (ce tega nimas funkcije kjer to aparat naredi sam!). Manjsa kot je vrednost odprtosti zaslonke, krajsi mora biti cas odprtosti in obratno. Vecja kot je vrednost odprtosti daljsi mora biti cas odprtosti. Upam, da je kaj razumljivo kar sem napisal ...

Lp
Matic
Res hvala, sam jaz še vedno ne razumem. Sem zdle prelistala cela navodila vse naslove kar se mi je zdelo, da bi lahko bilo to pa vseeno nisem našla da bi lahko sama nastavila zaslonko. Nevem mogoče imam fotoaparat preslab. Do zdej mi še niti pri eni sliki ni sam zamegliv ozadja. Imam pa Canon PowerShot A420.

Bela stella

• *
Fotografiranje
« Odgovori #796 : 23 Avgust 2007, 15:56:31 »
Mucika tista rožica je sicer lahko tudi pri ostalih načinih slikanja, to pomen, da slikaš neki od blizu, vendar ne tako blizu kot makro. Makro je pa prav posebaj za samo čisto od blizu slikanje.

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #797 : 23 Avgust 2007, 16:47:15 »
Ahaa, jaz sem pa slikala samo z rožico, ker če dam makro mi ful poveča stvar za slikanje in nimaš filinga kolk daleč si od nje..na koncu ni tako velika ko slikaš. Potem sem pa kar z rožico slikala. :) Bom prilepla par slikc sam da jih naložim na net.

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #798 : 23 Avgust 2007, 17:07:35 »
Evo moje slikce (prosim za komentarje, kaj bi blo fajn popravt pa to, ker so moje prve makro pa še ne znam tolk. :))

Ena s čebelco.

Ivanjščica.

Regrat.

brez čebelce. :)

rožica.

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Fotografiranje
« Odgovori #799 : 23 Avgust 2007, 17:57:35 »
Ahaa, jaz sem pa slikala samo z rožico, ker če dam makro mi ful poveča stvar za slikanje in nimaš filinga kolk daleč si od nje..na koncu ni tako velika ko slikaš. Potem sem pa kar z rožico slikala. :) Bom prilepla par slikc sam da jih naložim na net.

jaz si pomagam tako da držim do polovice pritisnjen sprožilec  ;)  tako ni na zaslonu ful povečave, in lepo vidiš kako daleč si od rože npr.,  in kakšna bo izostritev  ;)

ps. lepe slikce  :P

jenny3

• *
    • psarna Rozalia's
Fotografiranje
« Odgovori #800 : 23 Avgust 2007, 20:12:40 »
da se tudi nastavit tako, da ni tistega okvirčka, ki ful poveča ;) meni je tako ful lažje

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #801 : 24 Avgust 2007, 01:09:23 »
jaz si pomagam tako da držim do polovice pritisnjen sprožilec  ;)  tako ni na zaslonu ful povečave, in lepo vidiš kako daleč si od rože npr.,  in kakšna bo izostritev  ;)

ps. lepe slikce  :P

Vedno je treba, ko slikas sprozilec najprej pritisniti do polovice in pocakati, da aparat izostri sliko (nekateri, ko je slika izostrena zapiskajo, pri nekaterih rata tisti "kvadratek" skozi katerega gledas zelen, ...) sele potem sprozilec pritisnes do konca in slikas. Nikoli se ne sme sprozilca pritisniti kar takoj do konca in cakati, da aparat slika.

Mucika

prva in zadnji dve sliki sta malo pretemni - ce se to zgodi lahko zadevo popravis v Photoshopu s funkcijo "auto contrast" ali
rocno "brightness/contrast".

Druga slika z marjetico je pa presvetla - beli listki od marjetice so cisto beli

Regrat mi je pa vsec - ima pa eno napako - rjavo zadevico, ki se ga drzi  ;) . Ampak ni panike ... lepa slikica.

Drugace pa super za zacetek - dosegla si ucinek, ki si ga zelela ... zamegljeno ozadje.

Ce se spomnim svojih zacetkov so bile vse moje macro slike pretemne ... tako, da samo ne obupati, ce ne gre vse iz prve. Jaz se sedaj naredim vec enakih oz. zelo podobnih slik z razlicnimi nastavitvami in potem izmed vseh teh ven izberem dobre. Vcasih jih je vec, vcasih manj - vcasih nobene >:( .

Lp
Matic

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
Fotografiranje
« Odgovori #802 : 24 Avgust 2007, 06:35:35 »
Današnji 2...

(http://imageshack.us) (http://imageshack.us)

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #803 : 24 Avgust 2007, 07:26:29 »
Dobro jutro

Majchy krasne slike! Prva je sicer malo presvetla, druga je pa super  :o!! A si to slikala s stojalom ali kar z roko?

Lp
Matic

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
Fotografiranje
« Odgovori #804 : 24 Avgust 2007, 07:28:27 »
Matic, hvala za komentar. ;) Fotografirala sem pa brez stojala.  :)

V Photoshopu malce popravljena fotka...
(http://imageshack.us)
(http://g.imageshack.us/g.php?h=520&i=230807001xxti2.jpg)

Alya

• Pesjanar
Fotografiranje
« Odgovori #805 : 24 Avgust 2007, 09:37:11 »
Uuuuu,zelo lepe slike Majchy! :)

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
    • Neonova spletna stran
Fotografiranje
« Odgovori #806 : 24 Avgust 2007, 11:59:21 »
Kast, Maja ful dobre fotke  :-*

Moja slika pa predstavlja ledeni kristalček na pajčevini. Če dobro pogledate se nad kristalom vidi pajčevina. Slikano je z makro funkcijo, ozadje pa je zamegljeni gozd  :)

Za slikanje nečesa večjega izostrenega je pa ok tudi "portret funkcija", ki izostri bližnji predmet in le-ta "izstopa iz ozadja. Ponavadi je narisana neka glava"

Kast

• *
Fotografiranje
« Odgovori #807 : 24 Avgust 2007, 14:07:18 »
Neyka, to tvojo sliko sem že videla, mislim, da si jo že objavila v drugi temi.... dobra fotka :)

Maja, tvoje so tudi krasne.

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Fotografiranje
« Odgovori #808 : 24 Avgust 2007, 14:37:36 »
Tisti dve je tut mene zmotil, da sta temni ja pa za marjetico sem tut opazila, da je nekam smuljivo svetla hehe.
Bi popravla v photoshopu, če bi ga imela. :-\ Upam, da ga bom kaj kmalu dobila, samo preden bom jaz pogruntala kao vse to deluje bo tut trajalo. Sem dala kolegu za popravit, ki ga ima pa je ratalo takole:

Boljše? :)

Meni je pa pri regratu lih tisto rjavo všeč za zraven. ;D Ja, ja saj vem da sem čudna. :D

Drugače pa, hvala za komentarje.

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #809 : 24 Avgust 2007, 21:28:50 »
Cao

Evo se nekaj slik ... tokrat za spremembo narave ..

Lp
Matic