Avtor Tema: Fotografiranje  (Prebrano 514719 krat)

CowTarina

• *
  • Spol: Ženski
    • pticarji.si
Fotografiranje
« Odgovori #960 : 01 Oktober 2007, 20:17:03 »
Ja Cow tarina ... Body je se najmanjsi strosek. Dalec najmanjsi hehe. Pa ne nisem oropal banke  ;). Sem pa rekel, da ce bom kupil bom kupil orenk pa za doooolgo casa ... vsaj objektive. Jaz bom skoraj ziher sicer vzel oba objektiva z IS ampak moram se sprobat kolk se mi kaj roka trese pri 200mm hehe ... ker glede na svetlobno vrednost 2.8 pa ce se ISO malo dvignem bi po mojem tudi pri slabsih svetlobnih pogojih moral meti kar dosti majhen cas zaslonke, da bi se dalo slikat brez IS. Ampak ce ima pa se IS mi pa mogoce se ISO ne bi bilo treba dvignit pa mam manj suma hehe.  Razlika v ceni pri istem (zoom) objektivu z IS ali brez je pa cca. dobrih 600Eur. Bom se videl. Ce mi bo le ratal bom kupil z IS. Ziher bojo pa vsi objektivi s svetlobno vrednostjo 2.8.

Lp
Matic

Napisal si čisto razumljivo. Če imaš denar pač ne razmišljaj in kupi dobro. Po moje je bolje kupit po pameti in kaj res rabiš, pa četudi kupiš en objektiv na pet let, samo da je takrat dober nakup po svojih zmožnostih seveda. IS je precej koristna zadeva, čeprav vseeno ne dela čudežev. Za ostre slike je tako ali tako potreben stativ pri večjem zoom-u. Računati je treba še na 1,6 faktor pri 40D, ker ni full frame pa imaš iz 200 takoj 320 mm. Jaz bi se glede na moje tresoče roke vseeno nagibala še k IS  :-[ tudi pri manjšem zoom-u, ker stativa vedno nimaš časa uporabljat.

Taj, simpatične slikce!

Maticc

• *
  • Spol: Moški
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #961 : 01 Oktober 2007, 20:46:47 »
Glede megapisklov ... ce ne mislis razvijati na neke ogromne plakate imas 5Mp cez glavo zadosti. Ce je 7 se boljse ... ni pa to najbolj pomebna stvar po kateri izbirati aparat. Sicer imajo pa zdaj mislim da ze vecina, ce ne vsi aparati vec kot 5Mp tako, da s tem se ne obremenjuj. Vec Mp ti pride v postev, ce zelis kaksen kos slike odrezati ven in s tem odstraniti ostali (moteci) del slike. Ceprav jaz mislim, da je treba teziti k temu, da slika ostane taksna kot je in rezanje (crop) ni potrebno - oz. ga je cim manj.

Cow tarina ... ja tudi mene IS fuuuulll matra ... bomo videli kaksne bodo financne zmoznosti. Upam, da bo slo ;). Stativ je pa ful dobra zadeva ... ga ze imam ampak ce se ne odpravim prav z namenom, da bom slikal ga ne vlacim s seboj, ker je precej tezek. Mogoce bi bil fajn en monopod.

Lp
Matic

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #962 : 01 Oktober 2007, 20:50:23 »
Cow tarina

Zanima me, ce imas slucajno kaksne izkusnje ali kaj ves ce extension tube (ni vazno ali 1,4x ali 2x) kaj popaci oz. na kakrsen koli nacin "unici" sliko. Ce si slucajno kdaj slikala z njim ali se s kom pogovarjala, ki zadevo pozna. Ker me mika pa nisem se nikoli zadeve sploh videl ali s kom se pogovarjal, ki to pozna.

Lp
Matic

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Fotografiranje
« Odgovori #963 : 01 Oktober 2007, 20:53:28 »
Pixli niso kvaliteta fotke temveč velikost ;) Več pixlov je večjo fotko lahko kvalitetno naredimo, manj jih je manjša je kvalitetna fotka.

utrinek

• *
Fotografiranje
« Odgovori #964 : 01 Oktober 2007, 21:12:21 »
Matic, Extension tube ali TC (telekonverter) vsekakor popači fotko, saj vsaka leč, ki je več dodana v sistem optike doda svoje "napake". Zdaj je spet odvisno, kateri TC uporabljaš. Najbolj kvalitetne ima Canon in sicer verzija TC II. Sam imam Canon TC 2x II in moram reči, da je kvaliteta presenetljiva, glede na dodatek leč med objektiv in ohišje, ni pa nikakor primerljiva z enako goriščnico samega objektiva. Problem TCja je tudi ta, da se pri Canonu izklopi AF oz tudi, če prelepiš tri kontakte in prebegaš računalnik je AF slab in počasen, kar je posledica tudi zelo zaprte zaslonke in s tem manj svetlobe na senzorje. Ni pa TC tako slab, da se z dobro ročno nastavitvijo ostrine ne bi dalo narest dobre fotke. Sem slikal s 400mm in 2x TCjem v bližnji hrib in so se videle vse vejice in listi na drevju. Pri primerni obdelavi RAW formata seveda. To pa je že druga tema.

Lp

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #965 : 01 Oktober 2007, 21:57:58 »
Utrinek hvala. Ja sam razmisljam prav o tem TC-ju ... oz. eventuelno o 1.4x. Samo mislim, da je razlika v ceni tako majhna, da ce bom, bom vzel 2x. Zdaj ne vem, ce sem prav razumel ... mogoce malo trapasto vprasanje ampak vseeno ... ali lahko canonov TC uporabis tudi na aparatu druge znamke z istim premerom - vsaj tako sem jaz razumel kar si napisal. Pa firbec me matra katero zgoraj omenjeno leco uporabljas - ali je to fiksni 400mm ali mislim, da ima canon 100-400 f3.5-5.6? Glede na to, da imas canonov TC verjetno uporabljas canona.

Lp
Matic

utrinek

• *
Fotografiranje
« Odgovori #966 : 01 Oktober 2007, 22:41:02 »
Canonov TC, se lahko uporablja samo na fotoaparatih znamke Canon, ker zgradba bajoneta in kontaktov drugega ne dopuščajo, za razliko od Sigme, Kenko, Tamron in drugih, ki izdelujejo TCje in objektive z različnimi bajoneti tudi za druge vrste fotoaparatov. Canonov TC in objektivi so samo za Canona, Nikonovi, samo za Nikona, Minolta in Sony, pa samo za Minolto in Sonyja. Za objektiv si pa uganil in je Canon EF 100-400L IS USM z izredno kvaliteto risbe in ostrine do robov slike in zelo uporabnim ISjem. Kak izrez se da naredit skoraj brez vidne izgube kvalitete. L optika je zakon, če želiš več, je pa cena primerna temu. Stabilni 400mm, pa ni zame in mojo uporabo, ker kaj hitro zmanjka kreativnosti, čeprav ima Canon EF 2,8/400L USM (torej brez IS) enakovredno risbo Leica optiki, tisti z IS, je pa zaradi dodatne leče malo za njim - tehnični podatek, ki pa ga na fotki ne bi opazil in je bolj ko ne lasersko merjenje risbe... Vsekakor se ti splača kupit TC 2x, ker tisto "malo", kar 1,4x da od sebe se že s izrezom da dobit kar solidno, čeprav je to stvar vsakega posameznika. Vzame pa TC, kar nekaj svetlobe oz. zaslonke, saj iz f5,6 dobiš z TC 2x zaslonko f11 in je v slabih pogojih kar težko slikat. Tu pa je v pomoč stojalo in višji ISO...

Lp Robi

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #967 : 01 Oktober 2007, 22:59:58 »
Utrinek

Ja drugace vem, da objektivi pasejo samo na aparate iste znamke (razen objektivov znamk, ki proizvajajo za razlicne znamke). Sam sem okleval med objektivom Ef 100-400mm in pa Ef 70-200mm f2.8 L IS USM ampak sem se kljub manjsi goriscnici odlocil za 70-200mm zaradi vecje svetlobne vrednosti. Je pa to tudi razlog zakaj razmisljam o TC ;) ... alternativna in cenejsa varianta hehe. Malo moram skompenzirati zaradi omejenih financ. Mogoce enkrat tudi objektiv z vecjo goriscnico - upam.  Pa se nekaj me zanima ... ce sem prej prav razumel pase TC med kamero in objektiv, ne na koncu objektiva!?

utrinek

• *
Fotografiranje
« Odgovori #968 : 01 Oktober 2007, 23:14:25 »
Večja svetlobna moč je dobrodošla ja, samo se pa s tem tudi zmanjša globinska ostrina, če uporabljaš bolj odprto zaslonko in ravno zato sem jaz raje vzel daljšo goriščnico, ker tako odprte zaslonke ne rabim razen za kako portretno fotografijo, da se ozadje zabriše. TC, se pri Zrcalno refleksnih fotoaparatih vstavi med objektiv in ohišje in deluje na principu da razprši svetlobo na film ali tipalo. Pri kompaktih, se pa glede na to, da se ne da objektiv odstranit, uporabljajo TCji, ki se montirajo na koncu objektiva. Glede na uporabnike, ki jim je namenjen, da kar solidno fotko, vsekokor pa tudi pod razno ne dosegajo kvalitete TCja za SLR ali DSLR kamere, ki se ga vstavi med objektiv in ohišje. Canonov TC je pa po testih najbolj oster, posebno serija II .

Lp Robi

CowTarina

• *
    • pticarji.si
Fotografiranje
« Odgovori #969 : 02 Oktober 2007, 10:16:26 »
Maticc, jaz TC jev in extension tube-ov še nisem sprobala, tako da utrinek, hvala za informacije iz prve roke. Imam pa eno knjigo o canonovih EF objektivih iz leta 2003 in ti lahko poskeniram strani s podatki, če te še zanima, samo povej kaj. Kolikor sem pa prebrala, naj bi s TC 1.4x na večini objektivov deloval AF, za TC 2x pa tega podatka ni napisanega. Pa še to TC 1.4 ti pobere eno stopnjo zaslonke, TC 2 pa dve, samo to pri tvojih objektivih niti nima toliko pomena. Ni mi pa čisto jasna razlika med TC-ji in extension tubi. Utrinek, mogoče ti veš?

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
Fotografiranje
« Odgovori #970 : 05 Oktober 2007, 15:36:10 »
Fotič je danes prišel  8) Sem pa potem preklicala naročilo pri mimovrste.com ker so naenkrat napisali, da rok dobave ni znan  ::) In sem oddala naročilo pri ceneje.si in dobila fotič v dveh dneh  ;D

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Fotografiranje
« Odgovori #971 : 05 Oktober 2007, 16:47:37 »
kanchy sedaj pa na veliko fotkat :o

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
Fotografiranje
« Odgovori #972 : 05 Oktober 2007, 17:34:12 »
Uf, ja se moram še malo navaditi  :D  :-[

Evo nekaj poskusnih

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
Fotografiranje
« Odgovori #973 : 05 Oktober 2007, 19:36:15 »
Kanchy super!  :o :o Če bo men tko kdaj ratala, sm tut papež  :-[  ;D

rapgirl

• *
Fotografiranje
« Odgovori #974 : 05 Oktober 2007, 19:56:37 »
Ful dobre slike!

utrinek

• *
Fotografiranje
« Odgovori #975 : 06 Oktober 2007, 08:53:25 »
Maticc, jaz TC jev in extension tube-ov še nisem sprobala, tako da utrinek, hvala za informacije iz prve roke. Imam pa eno knjigo o canonovih EF objektivih iz leta 2003 in ti lahko poskeniram strani s podatki, če te še zanima, samo povej kaj. Kolikor sem pa prebrala, naj bi s TC 1.4x na večini objektivov deloval AF, za TC 2x pa tega podatka ni napisanega. Pa še to TC 1.4 ti pobere eno stopnjo zaslonke, TC 2 pa dve, samo to pri tvojih objektivih niti nima toliko pomena. Ni mi pa čisto jasna razlika med TC-ji in extension tubi. Utrinek, mogoče ti veš?

Tukaj sem se takoj tudi sam zmotil v imenu, ker sem od Matica samo prepisal to besedo (Extension tube), ki pa ni ime za TC. Telekonverterju (TC) se reče tudi Extender in ne Extension tube. Extension tube so pa makro vmesni obročki, ki se jih prav tako vstavi med objektiv in fotoaparat. Ti obročki nimajo nobene optike in so samo zato, da podaljšajo razdaljo med zadnjo lečo objektiva in filmom ali tipalom in s tem omogočijo fotkanje bliže in z večjim razmerjem, kot dopušča sam objektiv. Uporabljajo se za fotografiranje bližinskih ali makro posnetkov v kombinaciji z makro objektivom, kot tudi s klasičnim objektivom.
Matic, pa še to. AF s Canon TC deluje, samo ne z vsemi objektivi, tako da če s tvojim deluje, poglej v navodila, drugače je pa možnost prelepljenja treh kontaktov in preslepiti procesor, da ta ne zazna TCja in s tem deluje AF z vsemi AF objektivi...
Lp

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Fotografiranje
« Odgovori #976 : 06 Oktober 2007, 13:50:32 »
kanchy čestitke za nov fotoaparat!  :P  lepo so ti uspele slikce!

LeA :)

• *
  • Nall
Fotografiranje
« Odgovori #977 : 06 Oktober 2007, 14:08:40 »
No,sedaj sem se skoraj že odločila kateri fotoaparat naj si kupim.In moja odločitev je ta:
http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=2&product_id=3306&show=kompleti#vec (http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=2&product_id=3306&show=kompleti#vec)
Mnenja&kritike...

Lp.

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #978 : 06 Oktober 2007, 14:22:33 »
Utrinek hvala za vse informacije. Bom se vse natanko pozanimal preden bom kupil.

Kanchy lepe slike!

Lea ... meni se zdi v redu. Imas pa se tegale http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=2&product_id=3306&show=kompleti#vec (http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=2&product_id=3306&show=kompleti#vec) Nikona, ki je vsaj po teh grobih karakteristikah dokaj podoben ima pa tudi VR (stabilizator slike, ki ti lahko pri slabsi svetlobi in posledicno daljsem odprtju zaslonke pride zelo prav). Jaz ne poznam ne enega ne drugega je pa fajn, da cetudi nameravas aparat narociti preko interneta, da gres prej v kaksno trgovino in si oba ogledas in si od prodajalca, ki aparate pozna pridobis kaksno inforrmacijo in nasvet.

Pa se dve slikici ...

Moj sinko ...

In ena rozica ...

Lp
Matic

LeA :)

• *
  • Nall
Fotografiranje
« Odgovori #979 : 06 Oktober 2007, 15:06:22 »
Maticc,fotoaprat si mislim,da ne bom prek interneta naročila,bom raje šla v eno trgovino in si ga še bolj pogledala kot si rekel.
Aja pa meni na linku pokaže Canona. ;)
Aja pa super slikce!

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #980 : 06 Oktober 2007, 15:08:49 »
Lea

He he ... zgleda, da sem naroben link skopiral  ???. Evo se enkrat ... upam, da bo tapravi ..

http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=8&product_id=3355 (http://www.fotomarket.net/katalog/product.php?catalogue_cat_id=2652&manufacturer_id=8&product_id=3355)

Lp
Matic

TYASHY

• Gost
Fotografiranje
« Odgovori #981 : 06 Oktober 2007, 15:12:05 »
Oj!
Maticc, katerega imaš pa ti? Še nisem zasledila  :-[ In koliko stane... Ful lepe slike dela  :)
Lp,Tjaša

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Fotografiranje
« Odgovori #982 : 06 Oktober 2007, 15:17:05 »
maticc rožica je zakon!!   Črte so fenomenalne  :o

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
Fotografiranje
« Odgovori #983 : 06 Oktober 2007, 15:29:46 »
Hvala  :-[ 8)

MAticc obe sliki sta fantastični  :o  :-*

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #984 : 06 Oktober 2007, 15:32:08 »
Tyashy ... te slike so slikane z Nikon D200 (ki si ga vcasih sposodim). Sam imam Sony DSC F-717. Upam, da cimprej pa si bom kupil Canon 40D (o tem kaj si bom kupil je bila debata eno ali dve strani nazaj). Tale Nikon s katerim je to slikano stane brez objektivov 1700Eur - objektivi pa vec kot se enkrat toliko.

Jana, kanchy hvala.

Lp
Matic

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
Fotografiranje
« Odgovori #985 : 06 Oktober 2007, 16:04:11 »
Joj, kako so to drage stvari  :-\ Ampak so pa potem poštene  :)

Še nekaj igranja z makro funkcijo (za lepše slikice jih odprite v novem oknu, da se pokažejo v pravi velikosti)

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
Fotografiranje
« Odgovori #986 : 06 Oktober 2007, 16:45:45 »
Tudi brat se je navdušil nad makro  ::)  ;D

(ta črnina v desnem kotu mal pokari  :-\ )

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
Fotografiranje
« Odgovori #987 : 06 Oktober 2007, 17:43:53 »
Tale s klavirjem je huuuuda!  :o :o  Super  ;D

Maticc

• *
    • Matic Kuder
Fotografiranje
« Odgovori #988 : 06 Oktober 2007, 22:53:14 »
Cao

Lepe slikice. Ocitno si kupila dober aparat ;). Super! Tukaj pa se dve moji, ki sem jih nasel danes med pregledovanjem slik.

Cebelice ...

... in metuljcek.

Lp
Matic

little star*

• *
  • I will eat you xD
Fotografiranje
« Odgovori #989 : 06 Oktober 2007, 23:43:34 »
Slike so naravnost čudovite :o