Avtor Tema: jack russel terier  (Prebrano 147766 krat)

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #150 : 08 Marec 2010, 12:50:24 »
 :-[ :-[ :-[
hvala,

LPD

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #151 : 08 Marec 2010, 15:11:15 »
Ninci BTW čez 200 ogledov/24 urah pa niti enga konkretnega odgovora,
sej če je komu nerodno lahko tut na ZS al pa [email protected] al pa 041616749

Kukr komu paše  ;D ;D ;D

LPD  ;)

Dejan nismo vsi iz tvojega konca, tako da brezveze, da ti svetujemo glede šole. Če pa hočeš odgovor ti lahko jaz priporočam le KD Maribor, ker jo osebno poznam (dvomim pa, da se boš tako daleč vozil) :-[

TYASHY

• Gost
jack russel terier
« Odgovori #152 : 08 Marec 2010, 15:33:29 »
dmdm, midva(sicer nimam JRTja) sva hodila v Kd Agility Ilirija, en ''poligon'' je na Kosezah drugi pa v Sneberju.. Malo pogooglaj...

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #153 : 08 Marec 2010, 16:26:39 »
Ninci sem kontaktiral Bajka, za malo šolo je premlad, igralne urice so pa v petek popoldne kar ni absolutno ne ustreza
Hvala, iščem naprej ;-)

LPD

thoranita

• *
jack russel terier
« Odgovori #154 : 10 Marec 2010, 06:50:46 »
Ninci BTW čez 200 ogledov/24 urah pa niti enga konkretnega odgovora,
sej če je komu nerodno lahko tut na ZS al pa [email protected] al pa 041616749

Kukr komu paše  ;D ;D ;D

LPD  ;)

Vsaj en od teh 200 ogledov je tud moj :P Samo imam isti problem kot Martinca, iz izkušenj ti lahko priporočam le KD MB.  :) Drugač pa ljubljanske kolege na Bajko usmerjam, ker sem slišala dosti pohval. Ampak niti to ne pride v poštev več. Zato je ostalo samo pri ogledu ;D

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #155 : 10 Marec 2010, 10:08:20 »
vse urejeno dogovorjeno, hvala za pomoč na ZS  ;)

me pa zanima vaše mnenje, včeraj sem govoril s tremi lastniki psov (vsi trije več kot 30 let lastniki psov),
in so mi pasjo šolo odsvetovali,  ???
da pri vzgoji ki jo imam ne potrebujem nobene šole, da je verjetnost da bo Bart od šole kaj odnesel zelo malo verjetna  ???

Vem sem izbral napačno temo, bolje bi bilo da bi vpračal pod rubriko o šolanju, s tem sem precej zožil bralno publiko.
po mojem JRT-jev v Ljubljani ni prav veliko.

PS: odločil sem se za šolo katere lastnica me je edina spraševala po znanju psa in po pričakovanjih

thoranita

• *
jack russel terier
« Odgovori #156 : 10 Marec 2010, 11:59:54 »
Seveda je čisto možno, da od pasje šole ne bosta nič odnesla ... Ampak to je odvisno tudi od tega, kaj pričakuješ. Moj cucek je tam v prvi vrsti zaradi socializacije. BBH-ja verjetno ne bo nikoli naredil ali pa na stara leta, je pa v odnosu do okolice neverjetno napredoval, in to predvsem po zaslugi rednih obiskov pasje šole. Pa ne z driblanjem nekih programov, ampak preprosto z druženjem - naju z lastniki ostalih psov in njega z drugimi psi. Tako da je lahko pasja šola ena taka celovita zadeva, hobi, veselje, nekaj, pri čemer širiš svoje znanje in se zabavaš s psom, lahko pa je tudi nekaj, kar te nauči odpoklica (ali tudi ne), pa potem zaključiš. Tako da jaz je ne bi nikoli nikomur odsvetovala. Je pa fino hodit nekam, kjer se ti in pes počutita dobro. Anita, na primer, na poti proti izhodu iz društva obvezno zabremza, ker ji ni za it domov in bi rada na silo ostala tam :) Ona bi sigurno pasjo šolo priporočala vsem  ;D

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #157 : 10 Marec 2010, 12:07:42 »
Glede pasje šole je tako, da je Flekica sedaj moja prva psica (je pa že 6 pes po vrsti) s katero nisem obiskovala pasje šole, razen igralnih uric, ki so mi pa služile zgolj za socializacijo.

Vsakemu, ki ima pa malo izkušenj s psmi pa pasjo šolo toplo priporočam. Smisel pasje šole po moje ni, da pes sam kaj od nje odnese, smisel je v tem, da se vodniku pokaže , kako najbolje delati z določenim psom, kateri so možni načini šolanja in korekcija pri že storjenih napakah. Šolati moraš psa potem itak sam. Tako naj bi v idealnem primeru zgledalo šolanje oziroma sodelovanje med pasjo šolo-inštruktorjem in vodnikom. Žal vse preveč pasjih šol z psmi dela na enak način in ni možen individualizem, oziroma so omejene na en način šolanja.

Če ni skrivnost, katero šolo si izbral?

Mislim, da vama bo obisk šole zelo koristil, če že ne iz vidika šolanja, pa iz vidika socializacije. Pa ponavadi se v tečaju spozna kup novih vodnikov in njihovih štirinožcev, tako da je kar zabavno. ;)

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #158 : 10 Marec 2010, 12:08:27 »
thoranita sva istočasno pisali ;D

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #159 : 10 Marec 2010, 12:58:53 »
hvala za vajini mnenji, izbral sem Šolo Švrk.

LPD

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #160 : 24 Marec 2010, 00:49:20 »
pa kaj je zdej to a so JRT-ji čist izumrli???

če se kak sprehaja po Šiški v Ljubljani dam za kavo, da se moj malo znebi energije  :P

LPD

oooo, da se malo pohvalim sedi in lezi brez da bi kaj rekel, magija hipnoza  ;D ;D ;D
fajn...

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #161 : 25 Marec 2010, 22:28:18 »
http://www.youtube.com/watch?v=9N1jj228wB4&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=9N1jj228wB4&feature=related) :o

Panda

• *
  • Spol: Ženski
    • Benetton&Nike
jack russel terier
« Odgovori #162 : 30 Marec 2010, 00:25:13 »
Kaj jim to dogaja. Hudi so do konca, jaz sem itak vedno in vsak dan znova navdušena nad njimi, njihovo norostjo in vztarjnostjo in čezmejno energijo. ok govorim o parsonih, sam saj je tam tam

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #163 : 30 Marec 2010, 12:10:12 »
Zanimiv link in opis standarda:
http://www.ducklings.se/Jack_Russell_Terrier_RFL.pdf (http://www.ducklings.se/Jack_Russell_Terrier_RFL.pdf)

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #164 : 30 Marec 2010, 12:47:02 »
moj je zgleda kr po standardu  ;D ;D ;D

a ta prva šolska ura je za nama, ne bom za enkrat še nič komentiral  ???

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #165 : 05 April 2010, 08:01:32 »
tkole pa zgleda ko se naš Bart igra
http://www.flickr.com/photos/dejanmesaric/4492016813/sizes/l/
 :-[

a je čudn da ga moram imeti v šoli skoz na štriku  ;D

Cookie Loo

• *
jack russel terier
« Odgovori #166 : 12 April 2010, 15:11:42 »
Pozdravljeni JRT fani!

Imam psičko Cookie, rodovniški smooth JRTna kratkih nogah (25 cm). Trenutno iščem samčka, saj jo muči navidezna nosečnost (boška, ima mleko!), zato bom imela leglo konec poletja.

Cookie prihaja iz Češke, ima zelo lepe starše (oče ima robusten prsni koš, kot ga še nisem videla) z dosežki na razstavah. Za razstave nimam prav nobene izkušnje, a ima kdo voljo mi kaj na hitro svetovati? Torej, hoja psa, drža..saj nevem, če je to zanjo,.. Cookie je tako igriva, da ne more biti pri miru 2 minuti, kaj pa šele pozirati! Ona sodi prej v cirkus s tistimi trikci! To je noro!
Pa s kako lahkoto se nauči novega trikca.
Ko sva šle v malo šolo, sva se tam takooo dolgočasile, da sem se izpisala po 3X obiskih..Ja,..če se pa učijo odpoklic, pa neke igrice, v tistem času je ona že pomahala, pa igrala mrtvo, pa prosi,..itd. Šolanje psa je zelo enostavno,..sam formulo moraš dobiti ;) Pa seveda moraš poznati zakonitosti in najhujše napake, ki jih pri psu lahko narediš in mu omogočiš alfa mesto! :D

Prihajam iz Goriškega konca. Zelo rada bi se še s kakšnim JRT srečala, saj so srečanja nepopisna, igra, pa turbing.. :D

Če rabi kdo nasvet za šolanje, mu ga z veseljem dam.

Če ima kdo plemenjaka, naj me prosim kontaktira!!

In če želi kdo rodovniškega mladička, mu ga z veseljem rezerviram :)

LP
Tina

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #167 : 12 April 2010, 15:19:19 »
Pozdravljena!

V Sloveniji je kar nekaj rodovniških samcev z vzrejnim pregledom, upam, da si ga opravila tudi z tvojo psičko. Potem je najboljše, da se obrneš na Slovenski klub za terierje, ki so pristojni za jrt-je.

Lahko se v nedeljo oglasiš tudi na agility-ju kjer bo nekaj jackov in parsonov.

Cookie Loo

• *
jack russel terier
« Odgovori #168 : 12 April 2010, 15:37:36 »
Martinca, hvala za odgovor!

Vem, sem pisala gospej Brigiti K., ampak, dodatne info nikoli ne škodijo ;)

Seveda imam vzrejno dovoljenje, čene nebi iskala plemenjaka, kajne?!..

Srečno, če greš na agility,..se bom poskusila udeležiti!

Hvala!

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #169 : 12 April 2010, 16:21:59 »
Pošlji mi mail, ti dam e-mail naslov enga para, ki ima dva samca.

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #170 : 13 April 2010, 08:50:18 »
ja moj je za naskok še malo premlad, drugo leto pa z veseljem  ;D

LPD

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #171 : 06 Maj 2010, 09:18:19 »
Citiraj

Poglej Profil Email Osebno sporočilo (Aktivno)

rodovniški/nerodovniški
« Odgovori #434 : Danes ob 07:26:34 »
   Odgovori z citatom Spremeni sporočilo
Citat: dmdm na Danes ob 06:25:27
The Reverend John Russell lived between 1795 and 1883 in
Devonshire, England. He contributed to developing one of the world’s finest strains of working terrier.
John Russell, also known as Jack, was a popular character in Devonshire, and he loved hunting
with hounds and terriers. He and his strain of terriers soon became well known,
and to this day the dogs he developed carry his name.

The Jack Russell comes in many sizes. They may be as small as ten inches at
the top of the shoulder (called the withers) or as much as fifteen inches. The
range in size ensures each dog will be the size needed for the work or the terrain
he hunts in.

zdej pa bogi Angleži nimajo ustreznih JRT-jev, kam pelje ta svet...
celo navadni šteparji so postali...

Tu sva že malo off topic, preseli se v temo o jackih pa lahko debatirama dalje.....in ja vsi ki vzrejajo brez papirjev so šteparji, pa je vseeno če so angleži, slovenci ali katerekoli druge narodnosti.....tudi v Angliji ni vse zlato kar se sveti.

Mimogrede, zakaj potem nisi kupil originalnega jacka iz Anglije, ampak si kupila mladička katerih predniki so večinoma avstralskih linij, ki si med drugim tudi lasti standard za jacke, čeprav originalno res  izhajojo iz Anglije. Nadaljujem v temi o jackih....
   Poročaj moderatorju   92.37.42.119

Mislim, da sem že na enem forumu detaljirano opisala razvoj pasme pod FCI. Pasma Jack Russell Terrier je bila priznana od FCI leta 2003, predtem je obstajala pasma, ki se ji je reklo Parson Jack Russell Terrier.

Standard opisuje Jack Russell Terrierja (v nadaljevanju jacka) kot živahnega delovnega terierja pretežno bele barve z rjavimi in črnimi oznakami, treh tipov dlak, na videz daljšega kot visokega, maximalne višine 30cm. (to je nakratko povzetek standarda). Patronat nad pasmo je prevzela Avstralija.

Kako je do tega prišlo? Ko so angleški priseljenci v Avstralijo prinesli majhnega belega kužka, ki jim je v matični državi služil predvsem za lov na lisice, so ugotovili, da je divjad tam drugačna in da rabijo bolj robustne in manjše pse. Začeli so vzrejat svojo linijo jackov, ki je postajala zaradi zelo majhne genske populacije zelo homogena. V nasprotju z angleškimi linijami, kjer vzreja ni bila tako kontrolirana oziroma so je parilo brez nadzora, parilo se je po sistemu kar dobro dela je dovoljeno, večina psov ni imela rodovnikov, dostikrat so primešali tudi druge pse, predvsem manjše goniče in druge terierje, so avstralci vztrajali in ustvarili popolnoma drug tip psa, ki ga je po njihovim standardom priznala FCI, ameriški ANKC, pravtako Kanadski in večina Južnoameriških Kennel klubov. Eni od redkih, ki nove pasme ni priznal je bil angleški Kennelclub (predvidevam, da iz užaljenosti, ker nimajo primata nad pasmo), priznavjo pa jo Irci. Uradno je v Angliji priznan le Parson russell terrier in nad to pasmo ima primat Anglija.

Vzreditelji, ki sedaj vzrejajo v okvirju FCI poznajo dva tipa psa, avstralskih linij in "starih linij".
Evo nekaj primrov različnih linij:
Old type

Avstralske linije:

Vir: www.jackrussellterrier.at (http://www.jackrussellterrier.at)
www.ducklings.se (http://www.ducklings.se)
www.lejack.com (http://www.lejack.com)

Avstralski tip je bolj čokat zmalo krajšim gobcem, močnejšim vratom, močnejšim telesom , vendar mora še vedno biti "spanable" (na kratko: obseg telesa se mora dati objeti z obema rokama), saj le tako lahko še vedno zleze v luknjo za divjadjo. Noge so v razmerju s telesom obvezno 50:50, so močnejše kot pri stari različici.
Detaljiran standard je bil objavljen par postov nazaj.

Kako je ta delitev na iz ene pasme v dve (iz Parson jack russell terrierja sta nastala jack in parson)potekala v večini evropskih držav: pse se je pripeljalo pred ocenjevalno komisijo in so na podlagi velikosti pse začeli deliti na ene in druge, tako se je zgodilo, da so psi iz enega legla bili eni uvršeni med jacke drugi med parsone. Ker so ravno zaradi tega vzreditelji vedno bolj začeli uvažati pse iz Avstralije in z njimi vzrejati, so se stare linje do danes že skoraj izgubile iz evropskih rodovnikov. Tudi na razstavah pretežno zmagujejo psi avstralskega tipa in je starih linij še komaj zaznati.

Izvoli to je v kratkem razvoj te pasme, mislim pa da sem v preteklosti že marsikaj napisala o tem tudi na forumu www.mojpes.com (http://www.mojpes.com).

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #172 : 06 Maj 2010, 11:10:00 »
hm, pol pa mij ni tipično Avstralski je bolj kompromis obeh,
ni prav majhen, gobček malo daljši, izgled Avstalski, objamem ga
lahko po celem telesu plečna pa blizu 33cm.

Kaj pa ti meniš?

boljše slike so tukaj,
http://www.flickr.com/photos/dejanmesaric/?saved=1

LPD

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #173 : 06 Maj 2010, 13:02:58 »
Bart je čisto tipičen jack :o, kolikor poznam je njegov rodovnik mešan prevladujejo avstralske linije. Pri plečni si pa 33 verjetno malo preveč nameril. Ne smeš meriti pri vratu ampak na višini nog. Po slikah skoraj ne verjamem, da je velik 33 cm, toliko je moja Fleka pa izgleda dosti večja, Oscar je pa 32 cm in je tudi ogromen za jacka.

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #174 : 06 Maj 2010, 13:20:44 »
ja pri višini nog če sem prav pomeril 31cm

LPD

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #175 : 06 Maj 2010, 13:58:45 »
31 je že bližje, čeprav dvomim, da je več kot 30 po slikah sodeč. Koliko je sedaj star?

dmdm

• *
jack russel terier
« Odgovori #176 : 06 Maj 2010, 16:35:04 »
glihkar bo 7 mesecev

martinca

• *
jack russel terier
« Odgovori #177 : 06 Maj 2010, 20:27:54 »
potem je več ali manj zaključil rast in bo to njegova končna višina ;)

Simps

• *
jack russel terier
« Odgovori #178 : 06 Maj 2010, 20:55:37 »
jack russel res ni za vsakogar, če ti je pa temperament všeč ti pa nudi OBILOOOO SMEHAAA IN VESELJA;););)

takle je pa moj Maylo (kdo bi si mislo ha...ampak tak ime je že mel) ;)

http://www.youtube.com/watch?v=TywuI89WLnE

http://www.youtube.com/watch?v=STFRL2yuLpo

komentarji so cenjeni...

lp,igor

culto

• *
  • Spol: Moški
jack russel terier
« Odgovori #179 : 06 Maj 2010, 22:06:00 »
Mali je res neverjeten...kakšna pozornost, pripravljenost za akcijo, super :)
Bi ga mogoče zanimali firzbiji? Talent je vsekakor 8)

Ta filmček si verjetno že videl: http://www.youtube.com/watch?v=d4cgUZjbI8A&feature=PlayList&p=D78DB88117E333F5&playnext_from=PL&playnext=1&index=1

in moj Parsonček Casper: http://www.youtube.com/watch?v=WXkG3Qt1dpw