Saj to je po eni strani logično, da daš sterilizirati po prvi gonitvi. Ampak kolikor vem tudi to ni pogoj za to, da se ne spremeni vedenje psa. In pri nekaterih pasmah je tudi tako, da nima vpliva to kdaj steriliziraš, dlaka se bo spremenila v vsakem primeru, na zelo slabo - sem spadajo vsi španjeli.
Koliko od vaših yorkijev je steriliziranih/kastriranih?
Ko mi bodo zagotovo lahko zatrdili, da samo sterilizacija vpliva na to, da psica ne dobi tumorjev na maternici, jajčnikih, seskih, (če odštejemo genetski faktor), potem sem za. Ampak glede na to da je danes toliko negativnih dejavnikov, ki jih včasih ni bilo, ki lahko te zadeve povzročijo oz vzpodbudijo, me ne prepriča nobena raziskava. Predvsem zato tudi, ker vsi zamolčijo negativne plati sterilizacije.
V preteklosti je veljalo, da je potrebno sterilizirati po prvi gonitvi, celo da naj ima psica vsaj enkrat mladičke. Potem so preklopili na sterilizacijo pred prvo gonitvijo, sedaj so mnenja spet deljena...Jaz če nimam nobenega drugega tehtnega razloga zakaj dati psico sterilizirati, razen to, da veterinar pravi da je to skorajda obvezno ne vem zakaj, potem mi je zelo žal, ampak me ne prepričajo...