Avtor Tema: Yorkshirski terier [yorkshire terrier]  (Prebrano 1778045 krat)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
  • Spol: Ženski
    • Bionity Chinese Cresteds
Yorkshirski terier [yorkshire terrier]
« Odgovori #1230 : 14 Februar 2008, 21:20:48 »
Citiraj
Neki ljudi pate na aute odredene marke i cijena im nije bitna jer zele bas takav auto ,a danas ima sve vise ljudi kojima je estetski izgled njihovog kucnog ljubimca vazan isto koliko i da je pas zdrav -sto se po meni podrazumjeva ako ste psa kupili od pouzdanog uzgajivaca.
Oni jednostavno zele imati tipicnog yorkia ( ovdje govorimo o yorkicima ...inace ljudi imaju iste zahtjeve i za druge pasmine!) ,a velika vecina yorkia prodanih kao kucni ljubimci jedva da i slice pasmini kojoj pripadaju .

No no s tem se pa nebi strinjala! Sploh ni problem najti yorkija, ki izgleda tako kot mora in je tipičen predstavnik svoje pasme, ampak pač ni razstavne kvalitete. Edini kvazi yorkiji ki jih jaz srečujem so taki brez rodovnika, ampak to itak ni yorki ampak mešanec, glede na to da ne poznaš prednikov.

Citiraj
Nemojte se ljutiti ali mnogim uzgajivacima pa ni meni nije sasvim jasno zasto ljudi zele yorkia i dive se toj pasmini ,a kada ga nabave briju ga pa yorkie ne slici na yorkia nego vise na golokozog psa !???

Ok s tem se strinjam, ker meni osebno so tudi lepši z dolgo dlako, ki je daleč od tega da je težka za negovati, v primerjavi recimo z dlako maltežana. Ampak potem mi ti povej, zakaj pa vzreditelji pobrijejo svoje pse, ki jih več ne razstavljajo, če imajo tako lepo dlako? Saj je ne rabiš več namotavati, razčešeš na 1-2 dni, to pa ja ni toliko dela, če imaš par psov za previt, boš pa še tistega sproti počesal. Meni je greh postričti dlako, ki je v vrhunski kondicij, samo zato, ker se pes nebo več razstavljal.

arieta

• *
    • The Best Models Yorkshire terrier & Pomeranian
« Odgovori #1231 : 14 Februar 2008, 21:23:56 »
To si mi pa zdej tako napisala kot da tega jaz ne bi vedela!!!!!!!! Jaz sem te samo vprašala zakaj si rekla, ko sem ti omenila, da bom kupila starejšega psa - beri 7-9 mes. (za katerega bom lahko bolj zanesljivo vedela, da je razstavne kvalitete) da to ni dobra ideja in da se bolj vidi razstavna kvaliteta pri starosti 2-3 mes.
Na to vprašanje mi nisi odgovorila! Povedala si mi samo kaj je razlika med perspektivnim mladičem, razstavnim psom in hišnim ljubljenčkom kar pa že sama dobro vem.

Hey ,u cemu je tvoj problem Gigosy???
Ja ovo shvacam kao diskusiju ne kao svadu i nadmetanje i nije mi namjera nikoga omalovaziti ili povrijediti ili uvrijediti !
 Ovo je kao sto vidis post koji sam napisala Kari ,ne tebi !!!!! Nisam ni sumnjala da ti ne znas razlike izmedu izlozbenih i neizlozbenih yorkica!

arieta

• *
« Odgovori #1232 : 14 Februar 2008, 21:29:59 »
No no s tem se pa nebi strinjala! Sploh ni problem najti yorkija, ki izgleda tako kot mora in je tipičen predstavnik svoje pasme, ampak pač ni razstavne kvalitete. Edini kvazi yorkiji ki jih jaz srečujem so taki brez rodovnika, ampak to itak ni yorki ampak mešanec, glede na to da ne poznaš prednikov.

Ok s tem se strinjam, ker meni osebno so tudi lepši z dolgo dlako, ki je daleč od tega da je težka za negovati, v primerjavi recimo z dlako maltežana. Ampak potem mi ti povej, zakaj pa vzreditelji pobrijejo svoje pse, ki jih več ne razstavljajo, če imajo tako lepo dlako? Saj je ne rabiš več namotavati, razčešeš na 1-2 dni, to pa ja ni toliko dela, če imaš par psov za previt, boš pa še tistega sproti počesal. Meni je greh postričti dlako, ki je v vrhunski kondicij, samo zato, ker se pes nebo več razstavljal.

Zato sto su ti psi kao zavrsili izlozbenu karijeru i netreba im vise dlaka ,a uzgajivacima koji imaju 10-30 i vise pasa je tesko i skupo pse koje kao nema potrebe vise odrzati u izlozbenoj kondiciji .
To je jedan od mojih razloga zasto ne prodajem pse uzgajivacima -lako za dlaku ,nego to sto psi nakon sto zavrse izlozbenu karijeru vise nisu pazeni ,najcesce nikada ne izlaze iz uzgajivacevog dvorista ....kupaju ih 1 puta u mjesec ili cak dva jer su kratko osisani ....
I zapravo takav pas nazalost vecini uzgajivaca je od tada jedan pas viska sa kojim "nista ne moze" kako to vole reci .
osobito ako se radi o zenkama koje nakon odredene dobi ne mogu dalje u uzgoj dok muzjak ako je u dobroj kondiciji moze duze biti parnjak.
Uz to jeste li imali priliku u jednoj uzgajivacnici pogledati psima zube -mislim na te osisane pse ?
nazalost vecina ih ili nema vise zube ili su toliko puni kamenca da se vidi samo vrh zuba......to je tragicno ....i to je nesto sto se kod ljudi koji imaju 1-2 kucna ljubimca ne moze desiti jer se ti ljudi bave svojim psima i vode ih redovito veterinaru !!!

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1233 : 14 Februar 2008, 21:32:48 »

Hey ,u cemu je tvoj problem Gigosy???
Ja ovo shvacam kao diskusiju ne kao svadu i nadmetanje i nije mi namjera nikoga omalovaziti ili povrijediti ili uvrijediti !
 Ovo je kao sto vidis post koji sam napisala Kari ,ne tebi !!!!! Nisam ni sumnjala da ti ne znas razlike izmedu izlozbenih i neizlozbenih yorkica!

Se opravičujem ampak sem res mislila, da je ta post bil namenjen meni in se mi je zdelo rahlo ponižujoče da bi mi razlagala razliko med potencialnimi mladiči, razstavnimi psi in hišnimi ljubljenčki  ::)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1234 : 14 Februar 2008, 21:34:25 »
Potem predpostavljam da imajo vsi tvoji psi dolgo dlako, čeprav se več ne razstavljajo?

Sicer pa kot sem že omenila, nimajo vsi vzreditelji 10-30 psov doma in sigurno se najdejo tudi taki kot ti, ki obožujejo svoje pse , jih razsvaljajo in skrbijo za njih in spijo z njimi v postelji,...verjamem da nisi ti edina.

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1235 : 14 Februar 2008, 21:36:57 »

I zapravo takav pas nazalost vecini uzgajivaca je od tada jedan pas viska sa kojim "nista ne moze" kako to vole reci .
osobito ako se radi o zenkama koje nakon odredene dobi ne mogu dalje u uzgoj dok muzjak ako je u dobroj kondiciji moze duze biti parnjak.

To se pa popolnoma strinjam in je res žalostno  :( Ni redkost da take pse (viške) potem prodajo kot hišne ljubljenčke.

honki

• *
  • [url=http://www.glitterfy.com/][img]http://img19.g
« Odgovori #1236 : 14 Februar 2008, 21:46:18 »

Neki ljudi pate na aute odredene marke i cijena im nije bitna jer zele bas takav autoja, ampak ga imaj zato taksnega da se z njim vozijo, pokuri manjbencina, gre hitreje, se v njem pocutijo vanjeje in ne zato da jm stoji v garazi ,a danas ima sve vise ljudi kojima je estetski izgled njihovog kucnog ljubimca vazan isto koliko i da je pas zdrav -sto se po meni podrazumjeva ako ste psa kupili od pouzdanog uzgajivaca.ne verjamem da je 5 ljudi ki bi placali 2000 eur ali vec za psa, ki bi bil doma in to vsi so se zagledali v yorkija...tolk priljubljena pasma pa spet ni
Oni jednostavno zele imati tipicnog yorkia ( ovdje govorimo o yorkicima ...inace ljudi imaju iste zahtjeve i za druge pasmine!) ,a velika vecina yorkia prodanih kao kucni ljubimci jedva da i slice pasmini kojoj pripadaju .moja elly je bila prodana kot pet quality pa ima vse lastnosti yorkija, cudovito barvo, svileno dlako , edino kar je za pojme vzreditelje(ne moje!) remajhna...ima 2 kg in ce bi hotel mastno zasluziti bi mi jo brez problema prodal kot razstavnega psa, ker je po izgledu in karakterju razstavne kvalitete
Takvi ljudi su najcesce vec imali prije yorkia kojeg su kupili kao kucnog ljubimca i voljeli su ga do zadnjeg dana njeova zivota ali nisu bili zadovoljni kako je izgledao i sada kada imaju priliku kupiti novog psa traze onakvog kakav se njima svida!tudi moj prejsni pes je bil hisni ljubljencek , ki je imel volneno dlako, vse ostalo je bilo na njem super, pa nisem zanj placala 1000 eur, in tudi zdajsna je bila prodana kot hisni ljubljencek za 600 eur z pogodbo o kvaliteti in brezhibnosti psa!

Botticelli ...ja sam od malena ukljucena u uzgoj moga tate ...a yorkia sam kupila prije 13g ...koliko je sada moja najstarija zenka stara ,i iako je dosla od poznatog uzgajivaca i placena je skupo ....nikada ju nisam smatrala vrhunskim psom na kojem zelim temeljiti svoj uzgoj pa zato i nije nikada imala leglo ! Samo da kazem ona je i sampion ....
Meni uzgoj nije bio bitan pa sam godinama samo izlagala pse i ulagala u njih ,i cijelo sam vrijeme ucila o pasmini ,linijama ,problemima uzgoja ,genetici .....i tek prije 4g sam se odlucila na uzgoj i to zato sto sam sebi htjela uzgojiti psa kakvog NITKO ne zeli prodati ....za nikakve novce !

ja ne prodajem izlozbenog psa sa 12 tjedana ,u toj dobi se prodaje iskljucivo izlozbeno perspektivno stene ,jer je izlozbeni pas samo onaj koji je uz ostale kvalitete vec promijenio mlijecne zube + ima izlozbeni karakter!ti sploh ne prodajas izlozbenih yorkijev, kot si sama napisala!!! ker tudi ce psa z kvaliteto izlozbenega prodas za 2000 eur in je doma na kavcu je se vedno prodan kot hisni ljubljencek in ne kot razstavni pes!!!prodan pes ki je ocenjen in po tvojih stndardih dosega izlozbeno kaliteto je izlozbeni pes takrat ko gre naizlozbo, ne ko je doma na kavcu in ima pac dolgo dlako...tudi moja ima dolgo dlako in je ne bom strigla pa se ne slepim...
Narvno da je cijena takvog psa visa jer je on star barem 7-9mjeseci .....i sa njime se puno radilo ,a najcesce je i izlagan na izlozbama.
Jedan veliki dio cijene je i linija iz koje pas potjece kao i vrsta uzgoja iz koje je pas dobiven ( outcros ,inbreeding ili linijski uzgoj).

Ovo sto si pitala oko dlake i sisanja ,ljudi koji kupe izlozbeno potencijalno stene ili izlozbenog psa uglavnom ga ne  briju nego ga odrzavaju na nekoj ok duzini dlake i ponose se sto imaju yorkia kao iz knjiga.....mozda zvuci smijesno ali tako su mi mnogi rekli kada sam pitala!!!
Nemojte se ljutiti ali mnogim uzgajivacima pa ni meni nije sasvim jasno zasto ljudi zele yorkia i dive se toj pasmini ,a kada ga nabave briju ga pa yorkie ne slici na yorkia nego vise na golokozog psa !???mogoce zato ker dobijo psa z volnasto dlako, ki kot sama ves jo je izredno tezko vzdrzevat...mogoce jim je pa vsec velikost in karakter psa in ne dlaka...

Kara ,velika je razlika izmedu izlozbeno potencijalnog steneta ,izlozbenog psa i kucnog ljubimca.
Ukratko izlozbeno potencijalno stene je pas star najmanje 12 tjedana pa na vise do promjene zuba .To je pas koji karakterom odgovara terijeru i izgledom je najblizi standardu pasmine ...i ima neke osobine koje su pozeljne za izlozenog psa.Cijena takvog psa je naravno visa od cijene kucnog ljubimca ,ali je niza od cijene izlozbenog psa.
Izlozbeni pas je pas koji je promijenio mlijecne zube i iz izlozbeno perspektivnog steneta se preobrazio u izlozbenog psa koji je uz to i isproban na izlozbama pasa .kao sto sam vec napisala takav pas je star najmanje 7 mj ili vise ovisno kada pas mijenja zube sto je individualno .
Kucni ljubimac se cesto  razlikuje od "kucnog ljubimca" jer postoji kucni ljubimac koji je sasvim u tipu pasmine ,dobrog karaktera ali sa 2-3 sitne greske ,ljudi koji se pasminom ne bave nece obicno ni vidjeti te greske.
Danas cesto kucni ljubimci odskacu bitno od standarda pasmine pa imaju 5 i vise gresaka sto ce svaki laik isto prepoznati i naravno da je cijena takvog psa najniza.
osobito ako pas ima i poremecen karakter -dakle plasljiv je ,nepovjerljiv ...hoda najcesce spustenog repa ,osluskuje svaki sum ...ne prilazi nikome nepoznatom....

Nadam se da razumijete sta sam napisala ,jer ja neke vase recenice stvarno slabo razumijem ,ali trudim se.....ha,ha

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1237 : 14 Februar 2008, 22:01:52 »
To je popolnoma res kar si napisala Honki. Tvoja psička je čudovita in je potomka vrhunskih staršev, karakter ima čudovit, je temperamentna. Edina napaka (če temu sploh lahko tako rečemo) je velikost. Pač si imela srečo, da si jo kupila pri poštenem vzreditelju za dobro ceno. Večina nima take sreče in  laikom veliko vzrediteljev prodaja pse po ceni, ki ustreza psu razstavne kvalitete, pa čeprav to še zdaleč niso. To je za moje pojme izkoriščanje. Poleg tega če nekdo nima namena hodit na razstave itak ne bo nikoli vedel da ima doma samo hišnega ljubljenčka ampak bo živel v iluziji, da je kupil razstavnega lepotca.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1238 : 14 Februar 2008, 22:08:57 »
Poleg tega če nekdo nima namena hodit na razstave itak ne bo nikoli vedel da ima doma samo hišnega ljubljenčka ampak bo živel v iluziji, da je kupil razstavnega lepotca.

Se nebi mogla bolj strinjati. Ljudlje niso neumni in vejo, da če hočejo hišnega ljublječka, potem ne bodo plačali oz. kupili potencialnega razstavnega psa, ker ga ne mislijo razstavljati...rajši potem za ta denar kupiš kaj lepega za psa :P

arieta

• *
« Odgovori #1239 : 15 Februar 2008, 08:33:56 »
Ne mogu tvrditi da nemate pravo ,ali vjerovali ili ne stvarno ima dosta ljudi koji zele kupiti izlozbeno perspektivno stene ( ono to zovu prvoklasan pas !) ili cak i izlozbenog psa cak ne zbog toga sto je takav pas promijenio zube nego zato sto je zavrsio rast .
Naravno da je rizik kupiti maleno stene ,jer moze ostati jako premalo sto je daleko gore nego kupiti psa koji preraste ako gledamo na bolesti psa .
Uz to cijena premalog psa na prostorima Evrope je daleko niza nego cijena normalne velicine psa ili veceg psa i to je tako ovdje ...dok u Americi premali yorkie kosta vise nego izlozbeni potencijal ...pogledajte na internet pod pojam tea cup yorkie !!!!
Isto tako nekil ljudi zele dobiti ne samo socijaliziranog psa nego i psa koji se odaziva na svoje ime pa nadalje ...znaci netko je psa ucio .

Uz to na cijenu utjecu i troskovi uzgajivaca i koliko se on stvarno brine -ne mozete tvrditi da svi uzgajivaci drze stenad u dnevnom boravku i da se s njima individualno bave jer to je zbilja rijetkost .
Tako u Njemackoj obican kucni ljubimac srednje dobrih papira kosta 1300-1800€ kako kod kojeg uzgajivaca ....cijene yorkica su u istocnim zemljama daleko nize ,a posebno kod uzgajivaca koji ima puno legala i uzgojne kuje.
Isto visoke cijene samo kucnih ljubimaca ali sa obvezom sterilizacije imaju kanadani ....

Vjerujte nije lako uzgojiti stene ,osobito kada postoje komplikacije ( a one su ceste kod patuljastih pasmina) i cesto zbog nekih razloga stene ne sise ,pa ga morate dohranjivati,masirati i raditi sve sto inace njegova mama radi ..a to je cjelodnevni i cjelonocni posao ....pa ja mislim da za takvo stene ako ga prezivi nema dovoljno visoke cijene !
Ali to je moje misljenje!
Neki od vas ce probati uzgajati ,mnogi ce odustati kada podvuku crtu i vide koliko su u minusu nakon legla vrlo cesto ...osobito oni koji ce teziti da uzgoje sto kvalitetnije leglo .....ali to je samo novac.....kada vam postane jasno da volite ta malena bica i da su kod vas mogli trcati i igrati se do mile volje ,a da ih sada zeli neki uzgajivac koji u stenetu uglavnom vidi priliku za poboljsanje vlastite linije ,uvodenje nove linije ....onda vam bude nezamislivo da netko u stenetu starom par mjeseci gleda nesto drugo od onoga sto to bice maleno vama znaci.....i koliko god vam bude cesto zao kada se jave ljudi koji zele tako kvalitetnog psa ali kao voljenog kucnog ljubimca jer znate da taj pas nikada nece uci u izlozbeni ring....s druge strane znate da ce zivjeti sugurno ljepse nego vecina izlozbeniih pasa .....i to je ono sto istinskog zaljubljanika pasa vodi dalje !!!!
Naravno da i ja volim da moji psi koji imaju potencijal udu u izlozbene ringove i iskreno jednog sam prodala osobi koja je imala vec jednog yorkica  i obecala je ici na izlozbe.....i isla je na dvije izlozbe u razredu najmladih ....i nikada vise jer se tamo nije dobro osjecala ,imala je tremu i tesko joj je bilo izlagati .....bilo mi je zao na tren ,ali znam da pas zivi lijepo i ja ga smijem koristiti u uzgoju ako zelim.....
Jer ne cini izlozba i uspjesi kvalitetnog psa ....takav se pas rada,....mi ljudi od perspektivnog steneta ako znamo gradimo izlozbenog psa ......i nazalost izlozbe su daleko od objektivnih pa najcesce ne pobjeduju najkvalitetniji psi nego psi poznatih vlasnika ili handlera ....pa meni osobno izlozbe nisu mjerilo kvalitete psa .
I kad abiram parnjaka ne gledam njegove titule !

Honky nije tako sa autom i garazom ...jer ako tako gledas neki ljudi trose puno na skupe antikvitete ili skupljaju postanske  marke i u njima uglavnom sami uzivaju ,jer one stoje  u albumima .....tako i ljudi sa psima zele psa lijepog za njihovo oko ,ravnih leda i proporcionalnog .
Nisam ja jedini uzgajivac koji prodaje takve pse ljudima koji ne planiraju izlagati ....
I mozda vama zvuci nevjerojatno ali takvih izlozbeno potencijalnih pasa vrlo poznatih uzgajivaca puno je prodano kao kucni ljubimci da se njihova linija ne trosi ...jer kada bi prodali stene uzgajivacu koji ce uzgajati ( a svi hoce!!!) on rusi ugled te linije i razvodnjava ju jer se mnogi cesto ne drze potpisanih ugovora ....

Botticelli .....sreca je za pse ako postoji vise uzgajivaca koji spavaju sa svim svojim psima....ja poznajem par uzgajivaca koji spavaju samo sa 1-2 psa i to svojim najtrofejnijim !!!!!
Ti isti ljudi u autu na parkiralistu kad aidu jesti ostave sve druge pse ,samo te najpoznatrije uzmu cak i u restoran .....to je jos tuznije ...jer ne volis psa zato sto je izlozbenpo uspjesan ! Svi su oni ziva bica dostojna ljubavi .....
Kod mene na krevetu moja stara kuja spava oduvijek ....a i svi ostali su dobrodosli ...pas koji ima najvise titula mi je doma jednak onom koji nije volio izlozbe ....i ne pada mi na pamet prodavati ili poklanjati stare pse ....  sa nama su zivjeli i pruzili nam mnoge lijepe trenutke pa zasluzuju da i umru sa nama ,u nasem zagrljaju ,a ne medu nepoznatim ljudima ,odbaceni kao potrosene masine.....

Opet kazem to je moj stav .....a na prste jedne ruke mogu nabrojati uzgajivace kod kojih psi ostare i umiru dostojno .....

I ja sma bila entuzijast i vjerovala sam kako svi uzgajivaci prvo vole svoje pse i zato ih imaju ....ali ne ...to je bila moja masta nazalost......jer netko tko pse drzi u malenim kavezima na kat ....u drugoj kuci od one u kojoj ljudi zive ....i ne znaju svakom psu niti ime ....ne znaju boli li ga nesto ,jer sretan ,zeli li se igrati ili malo maziti ....a vecini tih pasa su i glasnice izrezane pa ne mogu ni lajati nego samo tiho cviliti .....da ne ometaju zivot uzgajivaca .....e to je strasno ....a ti  isti uzgajivaci cijenjeni su i ljudi smatraju da imaju top pse ....i za novine se slikaju u skupo uredenim kucama ,cistim (nemoguce uredenim ako znate da taj uzgajivac doma ima 40-70 pasa!!!) u zagrljaju jednog lijepog i lijepo uredenog psa...
I naravno da takvom uzajivacu nije bitno kome ce prodati psa niti kako ce pas zivjeti jer ni kod njega ne zivi lijepo  ....onome tko plati vise  ili tko je poznatiji u kinologiji ,a sve radi vlastite reklame......

Prije nego pocnete uzgajati trebate odluciti kakav zelite uzgajivac biti i sta vam je bitno !?

Ja se beskrajno veselim susretima sa psima koje sam uzgojila sa puno ljubavi i vjerujte oni se meni vesele i sjete me se iako se neko vrijeme ne vidimo ....vesele me i fotografije i mailovi koje mi njihove obitelji salju ....i mirno pavam kada znam da moje bebe lijepo zive i da su prvenstveno voljene ...

arieta

• *
« Odgovori #1240 : 15 Februar 2008, 09:11:40 »
ovo je video yorkica sa najvece americke izlozbe Westminster 2008
http://video.westminsterkennelclub.org/player/?id=217255#videoid=217255

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #1241 : 15 Februar 2008, 10:24:24 »
Da se malo vmešam v debato...

Res je tako, kot pravi Arieta. Veliko vzrediteljev ne prodaja svoje pse drugim vzrediteljem, še zlasti takim ne, ki bi jih imeli v kletkah. Nekateri so se odločili prodajati svoje pse samo za na kavč, tiste najbolj perspektivne pa sami obdržijo, jih razstavljajo in jih uporabljajo v nadaljni vzreji. Sama sicer nimam yorkijev, ampak prav tako majhno dolgodlako pasmo. Zase lahko mirno rečem, da bi zelo težko mladička prodala večini vzrediteljev in razstavljalcev, ker vem, kako psi pri njih živijo ne glede na to, kako uspešni so v ringu. In med mojimi znanci in prijatelji, prav tako vzreditelji shih tzujev, jih je večina istega mnenja. Tu ne gre za foušijo ampak preprosto za zavedanje, da pes v kletko ne paše. Pojavlja se pa še en problem: nekritično kopičenje psov. To je zelo pogosto pojav. Vzreditelj psov sicer nima v kletkah, jih ima pa veliko preveč, da bi se jim lahko ustrezno posvečal, jih negoval in da bi vsi skupaj kvalitetno živeli. Nekateri ljudje preprosto morajo iz vsakega legla obdržat mladička. No, čeprav so ti ljudje ponavadi dobrega srca, jim tudi ne bi prodala mladička, saj si za pse iz svoje vzreje želim, da bi živel dostojno kot član družine, da bi bil negovan, šolan, da bi se igral s svojimi ljudmi in da bi bile vse njegove telesne in psihične potrebe zadoščene.

lp

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1242 : 15 Februar 2008, 10:34:42 »
Ne mogu tvrditi da nemate pravo ,ali vjerovali ili ne stvarno ima dosta ljudi koji zele kupiti izlozbeno perspektivno stene ( ono to zovu prvoklasan pas !) ili cak i izlozbenog psa cak ne zbog toga sto je takav pas promijenio zube nego zato sto je zavrsio rast .
Naravno da je rizik kupiti maleno stene ,jer moze ostati jako premalo sto je daleko gore nego kupiti psa koji preraste ako gledamo na bolesti psa . RIZIK JE RES AMPAK SAMO ČE JE PES RES ZELO MAJHEN, TOREJ POD 1.5 KG. DA NE BO NESPORAZUMOV SAMIČKA OD HONKI IMA 1.900 KG ČE SE NE MOTIM IN JE RAVNO TAKO ZANJ PLAČALA 600 EUR S TEM DA NI OGROŽENA ZARADI VELIKOSTI.
Uz to cijena premalog psa na prostorima Evrope je daleko niza nego cijena normalne velicine psa ili veceg psa i to je tako ovdje ... S TEM SE NE STRINJAM KER VEČINA VZREDITELJEV PRODAJA  PREMAJHNE PSE ZA ISTO CENO KOT PREVELIKE, PAČ ZA CENO HIŠNEGA LJUBLJENČKA, RAZLIKA PA JE V TEM, DA JE OGROMNO LJUDI ZADOVOLJNIH IN SI CELO ŽELIJO MAJHNEGA YORKIJA, MEDTEM KO SI VELIKEGA ŽELI LE REDKOKDO. dok u Americi premali yorkie kosta vise nego izlozbeni potencijal ...pogledajte na internet pod pojam tea cup yorkie !!!!
Isto tako nekil ljudi zele dobiti ne samo socijaliziranog psa nego i psa koji se odaziva na svoje ime pa nadalje ...znaci netko je psa ucio .

Uz to na cijenu utjecu i troskovi uzgajivaca i koliko se on stvarno brine -ne mozete tvrditi da svi uzgajivaci drze stenad u dnevnom boravku i da se s njima individualno bave jer to je zbilja rijetkost .
Tako u Njemackoj obican kucni ljubimac srednje dobrih papira kosta 1300-1800€ kako kod kojeg uzgajivaca ....LATICA OPROSTI AMPAK TO NI RES. CENE HIŠNIH LJUBLJENČKOV V NEMČIJI SE GIBLJEJO OD 700-900 EUR. cijene yorkica su u istocnim zemljama daleko nize ,a posebno kod uzgajivaca koji ima puno legala i uzgojne kuje.
Isto visoke cijene samo kucnih ljubimaca ali sa obvezom sterilizacije imaju kanadani ....

Vjerujte nije lako uzgojiti stene ,osobito kada postoje komplikacije ( a one su ceste kod patuljastih pasmina) i cesto zbog nekih razloga stene ne sise ,pa ga morate dohranjivati,masirati i raditi sve sto inace njegova mama radi ..a to je cjelodnevni i cjelonocni posao ....pa ja mislim da za takvo stene ako ga prezivi nema dovoljno visoke cijene !
Ali to je moje misljenje!
Neki od vas ce probati uzgajati ,mnogi ce odustati kada podvuku crtu i vide koliko su u minusu nakon legla vrlo cesto ...osobito oni koji ce teziti da uzgoje sto kvalitetnije leglo .....ali to je samo novac.....kada vam postane jasno da volite ta malena bica i da su kod vas mogli trcati i igrati se do mile volje ,a da ih sada zeli neki uzgajivac koji u stenetu uglavnom vidi priliku za poboljsanje vlastite linije ,uvodenje nove linije ....onda vam bude nezamislivo da netko u stenetu starom par mjeseci gleda nesto drugo od onoga sto to bice maleno vama znaci.....i koliko god vam bude cesto zao kada se jave ljudi koji zele tako kvalitetnog psa ali kao voljenog kucnog ljubimca jer znate da taj pas nikada nece uci u izlozbeni ring....s druge strane znate da ce zivjeti sugurno ljepse nego vecina izlozbeniih pasa .....i to je ono sto istinskog zaljubljanika pasa vodi dalje !!!!
Naravno da i ja volim da moji psi koji imaju potencijal udu u izlozbene ringove i iskreno jednog sam prodala osobi koja je imala vec jednog yorkica  i obecala je ici na izlozbe.....i isla je na dvije izlozbe u razredu najmladih ....i nikada vise jer se tamo nije dobro osjecala ,imala je tremu i tesko joj je bilo izlagati .....bilo mi je zao na tren ,ali znam da pas zivi lijepo i ja ga smijem koristiti u uzgoju ako zelim.....
Jer ne cini izlozba i uspjesi kvalitetnog psa ....takav se pas rada,....mi ljudi od perspektivnog steneta ako znamo gradimo izlozbenog psa ......i nazalost izlozbe su daleko od objektivnih pa najcesce ne pobjeduju najkvalitetniji psi nego psi poznatih vlasnika ili handlera ....pa meni osobno izlozbe nisu mjerilo kvalitete psa .
I kad abiram parnjaka ne gledam njegove titule !

Honky nije tako sa autom i garazom ...jer ako tako gledas neki ljudi trose puno na skupe antikvitete ili skupljaju postanske  marke i u njima uglavnom sami uzivaju ,jer one stoje  u albumima .....tako i ljudi sa psima zele psa lijepog za njihovo oko ,ravnih leda i proporcionalnog .
Nisam ja jedini uzgajivac koji prodaje takve pse ljudima koji ne planiraju izlagati ....
I mozda vama zvuci nevjerojatno ali takvih izlozbeno potencijalnih pasa vrlo poznatih uzgajivaca puno je prodano kao kucni ljubimci da se njihova linija ne trosi ...jer kada bi prodali stene uzgajivacu koji ce uzgajati ( a svi hoce!!!) on rusi ugled te linije i razvodnjava ju jer se mnogi cesto ne drze potpisanih ugovora ....

Botticelli .....sreca je za pse ako postoji vise uzgajivaca koji spavaju sa svim svojim psima....ja poznajem par uzgajivaca koji spavaju samo sa 1-2 psa i to svojim najtrofejnijim !!!!!
Ti isti ljudi u autu na parkiralistu kad aidu jesti ostave sve druge pse ,samo te najpoznatrije uzmu cak i u restoran .....to je jos tuznije ...jer ne volis psa zato sto je izlozbenpo uspjesan ! Svi su oni ziva bica dostojna ljubavi .....
Kod mene na krevetu moja stara kuja spava oduvijek ....a i svi ostali su dobrodosli ...pas koji ima najvise titula mi je doma jednak onom koji nije volio izlozbe ....i ne pada mi na pamet prodavati ili poklanjati stare pse ....  sa nama su zivjeli i pruzili nam mnoge lijepe trenutke pa zasluzuju da i umru sa nama ,u nasem zagrljaju ,a ne medu nepoznatim ljudima ,odbaceni kao potrosene masine.....

TO SO HUDE OBTOŽBE IN MEČEJO ZELO SLABO LUČ NA VSE VZREDITELJE. ČE JE TAKO BOMO LAHKO POTEMTAKEM KMALU ZAKLJUČILI DA JE ISTO ČE KUPIŠ PSA PRI PREPRODAJALCU KOT PRI VZREDITELJU, SAJ OBOJI GRDO RAVNAJO S PSI IN JIM JE CILJ SAMO KORIST. SAJ VERJAMEM DA JE KAR NEKAJ VZREDITELJEV RES TAKŠNIH SAMO V VEČINI PA ŠE VEDNO MISLIM DA NI TAKO KOT SI NAPISALA.[/color] [/font][/b]

Opet kazem to je moj stav .....a na prste jedne ruke mogu nabrojati uzgajivace kod kojih psi ostare i umiru dostojno .....

I ja sma bila entuzijast i vjerovala sam kako svi uzgajivaci prvo vole svoje pse i zato ih imaju ....ali ne ...to je bila moja masta nazalost......jer netko tko pse drzi u malenim kavezima na kat ....u drugoj kuci od one u kojoj ljudi zive ....i ne znaju svakom psu niti ime ....ne znaju boli li ga nesto ,jer sretan ,zeli li se igrati ili malo maziti ....a vecini tih pasa su i glasnice izrezane pa ne mogu ni lajati nego samo tiho cviliti .....da ne ometaju zivot uzgajivaca .....e to je strasno ....a ti  isti uzgajivaci cijenjeni su i ljudi smatraju da imaju top pse ....i za novine se slikaju u skupo uredenim kucama ,cistim (nemoguce uredenim ako znate da taj uzgajivac doma ima 40-70 pasa!!!) u zagrljaju jednog lijepog i lijepo uredenog psa...
I naravno da takvom uzajivacu nije bitno kome ce prodati psa niti kako ce pas zivjeti jer ni kod njega ne zivi lijepo  ....onome tko plati vise  ili tko je poznatiji u kinologiji ,a sve radi vlastite reklame......

Prije nego pocnete uzgajati trebate odluciti kakav zelite uzgajivac biti i sta vam je bitno !?

Ja se beskrajno veselim susretima sa psima koje sam uzgojila sa puno ljubavi i vjerujte oni se meni vesele i sjete me se iako se neko vrijeme ne vidimo ....vesele me i fotografije i mailovi koje mi njihove obitelji salju ....i mirno pavam kada znam da moje bebe lijepo zive i da su prvenstveno voljene ...

Pa da ne boš mislila nič nimam proti tebi, ne maram pa da se govorijo neresnice.

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1243 : 15 Februar 2008, 10:42:15 »
Da se malo vmešam v debato...

Res je tako, kot pravi Arieta. Veliko vzrediteljev ne prodaja svoje pse drugim vzrediteljem, še zlasti takim ne, ki bi jih imeli v kletkah. Nekateri so se odločili prodajati svoje pse samo za na kavč, tiste najbolj perspektivne pa sami obdržijo, jih razstavljajo in jih uporabljajo v nadaljni vzreji. Sama sicer nimam yorkijev, ampak prav tako majhno dolgodlako pasmo. Zase lahko mirno rečem, da bi zelo težko mladička prodala večini vzrediteljev in razstavljalcev, ker vem, kako psi pri njih živijo ne glede na to, kako uspešni so v ringu. In med mojimi znanci in prijatelji, prav tako vzreditelji shih tzujev, jih je večina istega mnenja. Tu ne gre za foušijo ampak preprosto za zavedanje, da pes v kletko ne paše. Pojavlja se pa še en problem: nekritično kopičenje psov. To je zelo pogosto pojav. Vzreditelj psov sicer nima v kletkah, jih ima pa veliko preveč, da bi se jim lahko ustrezno posvečal, jih negoval in da bi vsi skupaj kvalitetno živeli. Nekateri ljudje preprosto morajo iz vsakega legla obdržat mladička. No, čeprav so ti ljudje ponavadi dobrega srca, jim tudi ne bi prodala mladička, saj si za pse iz svoje vzreje želim, da bi živel dostojno kot član družine, da bi bil negovan, šolan, da bi se igral s svojimi ljudmi in da bi bile vse njegove telesne in psihične potrebe zadoščene.

lp

NO VIDIŠ KALSANG ŠE EN DOKAZ DA OBSTAJATE TUDI ŠE DRUGI VZREDITELJI, KI ZNATE LEPO RAVNATI S PSI, PA ČETUDI STE VZREDITELJI. MED NJIMI SI OČITNO TUDI TI, PA VERJETNO TISTI TVOJI KOLEGI VZREDITELJI, KI NIMAJO POZITIVNEGA MNENJA O ZAPIRANJU PSOV V KLETKE.
TUDI S TEM SE STRINJAM, DA NEKATERI VZREDITELJI PRODAJO DRUGIM PSE ZA NA KAVČ IN OBIČAJNO TISTI PSI TUDI SO KVALITETE HIŠNEGA LJUBLJENČKA, NAJBOLJ PERSPEKTIVNE PA OBDRŽIJO ZASE!!!!! NE STRINJAM PA SE S TEM, DA NAJBOLJ PERSPEKTIVNE PRODAJO NEKOMU ZA NA KAVČ  ;)

arieta

• *
« Odgovori #1244 : 15 Februar 2008, 10:56:11 »
Ok Gigosy -...to je tvoje misljenje ,ja znam praksu !
Samo jedno pitanje imam-ako ti tvrdis da se cijen e kucnh ljubimaca u Njemackoj krecu od 700-900 € ,pa zasto si ti svog muzjaka platila 1300€ onda????
A nije kupljen cak ni od  vrhunskog uzgajivaca ,niti iz poznate linije i cijenjene vec iz jako rasirene linije koja vecini uzgajivaca vise nije zanimljiva jer ju skoro svi imaju doma!
Osim  toga i sami znate da cijenu od 700-900 € drze preprodavaci koji u psa mozda uloze 50€ ukupno ...
Ali kako sam vec rekla cijene su individualne i svatko ima pravo traziti koliko smatra da je ok i da pas vrijedi  i uzgajivac ako je cijenjen moze birati kome ce prodati psa ...a na kupcima je da odluce hoce li i koliko platiti i sta im je vazno kod psa !

Uz to Gigosy ja nisam ni u jednom trenu spomenula kuju koju je Honky kupila ...pa ne znam zasto o njoj pises ...ja sam govorila generalno gledano .
istina je da je vecina ljudi jos prije par godina trazila najmanjeg moguceg yorkshira sto se moze kupiti ,ali danas je sve manje takvih ljudi pouceni losim iskustvima ....ja ne tvrdim da su svi premali yorkici bolesni ,ali i sama imam iskustvo sa manjom kujom koja NIJE premala jer je teska 1,9-2kg obicno ,ali je u dobi od 5 g dobila velike probleme sa disanjem ,pa sa srcem ...i cijelo to vrijeme je na lijekovima i koliko se god mi trudimo ne mozemo reci pas ima normalan zivot ,da se igra i da je temperamentna kao sto su to ostali nasi psi.
Ona uglavnom spava ...
Ostali stenci iz njenog legla su svi do 3,5kg teski i nisu imali problema kao nasa kuja .....jedan dio je sigurno ta malena velicina ,a drugi dio je genetika !

Postovanje Kalsang ,drago mi je da se uzgajivac ukljucio u raspravu jer vecina nazalost dobrih ljudi koji imaju 1-2 kucna ljubimca smatra uzgajivace nedodirljivama i velikim ljubiteljima svojih pasa sto nazalost danas nije ni priblizno tocno ako govorimo o velikoj vecini uzgajivaca!
Poznata mi je problematika  shih-tzua i preprodavaca kao i hoby uzgajivaca koji su pasminu totalno obezvrijedili i srozali ispod svake cijene .
Previse se ljudi uplelo bez znanja u uzgoj i jos gore bez potrebe da nauce ,a uci se svaki dan zapravo ako zelis nauciti i biti upucen i zato isto i velika vecina shih-tzua zapravo ne slice na prave predstavnike pasmine ....ali ih ljudi prodaju povoljnije od kvalitetnog uzgajivaca koji je daleko vise ulozio u svoje pse i u uzgoj ....ali ljudima to nije bitno nego je cijena vecini presudna pa su i ti kvalitetni uzgajivaci morali sniziti cijene ili isto prodaju izlozbene pse koje ne mogu iz nekih od ranije navedenih razloga zadrzati  istinskim poznavaocima pasmine za visu cijenu jer ti ljudi znaju sta i kako shih-tzue treba izgledati ,ponasati se i kretati se i u ime toga su i za kucnog ljubimca spremni platiti visu cijenu ....

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1245 : 15 Februar 2008, 11:04:00 »
Ok Gigosy -...to je tvoje misljenje ,ja znam praksu !
Samo jedno pitanje imam-ako ti tvrdis da se cijen e kucnh ljubimaca u Njemackoj krecu od 700-900 € ,pa zasto si ti svog muzjaka platila 1300€ onda???? ODGOVOR JE POVSEM ENOSTAVEN. ZATO KER MI JE BIL PRODAN KOT PERSPEKTIVEN RAZSTAVNI YORKI, KI PA TO TAKO KOT OGROMNO DRUGIH, KI SO PRODANI LAIKOM KOT PERSPEKTIVNI RAZSTAVNI, NI BIL! PA NISEM GA PLAČALA 1300 AMPAK 1200 EUR.   ;)
A nije kupljen cak ni od  vrhunskog uzgajivaca ,niti iz poznate linije i cijenjene vec iz jako rasirene linije koja vecini uzgajivaca vise nije zanimljiva jer ju skoro svi imaju doma!
Osim  toga i sami znate da cijenu od 700-900 € drze preprodavaci koji u psa mozda uloze 50€ ukupno ...
Ali kako sam vec rekla cijene su individualne i svatko ima pravo traziti koliko smatra da je ok i da pas vrijedi  i uzgajivac ako je cijenjen moze birati kome ce prodati psa ...a na kupcima je da odluce hoce li i koliko platiti i sta im je vazno kod psa !

Uz to Gigosy ja nisam ni u jednom trenu spomenula kuju koju je Honky kupila ...pa ne znam zasto o njoj pises ...ja sam govorila generalno gledano .
istina je da je vecina ljudi jos prije par godina trazila najmanjeg moguceg yorkshira sto se moze kupiti ,ali danas je sve manje takvih ljudi pouceni losim iskustvima ....ja ne tvrdim da su svi premali yorkici bolesni ,ali i sama imam iskustvo sa manjom kujom koja NIJE premala jer je teska 1,9-2kg obicno ,ali je u dobi od 5 g dobila velike probleme sa disanjem ,pa sa srcem ...i cijelo to vrijeme je na lijekovima i koliko se god mi trudimo ne mozemo reci pas ima normalan zivot ,da se igra i da je temperamentna kao sto su to ostali nasi psi.
Ona uglavnom spava ...
Ostali stenci iz njenog legla su svi do 3,5kg teski i nisu imali problema kao nasa kuja .....jedan dio je sigurno ta malena velicina ,a drugi dio je genetika !

Postovanje Kalsang ,drago mi je da se uzgajivac ukljucio u raspravu jer vecina nazalost dobrih ljudi koji imaju 1-2 kucna ljubimca smatra uzgajivace nedodirljivama i velikim ljubiteljima svojih pasa sto nazalost danas nije ni priblizno tocno ako govorimo o velikoj vecini uzgajivaca!
Poznata mi je problematika  shih-tzua i preprodavaca kao i hoby uzgajivaca koji su pasminu totalno obezvrijedili i srozali ispod svake cijene .
Previse se ljudi uplelo bez znanja u uzgoj i jos gore bez potrebe da nauce ,a uci se svaki dan zapravo ako zelis nauciti i biti upucen i zato isto i velika vecina shih-tzua zapravo ne slice na prave predstavnike pasmine ....ali ih ljudi prodaju povoljnije od kvalitetnog uzgajivaca koji je daleko vise ulozio u svoje pse i u uzgoj ....ali ljudima to nije bitno nego je cijena vecini presudna pa su i ti kvalitetni uzgajivaci morali sniziti cijene ili isto prodaju izlozbene pse koje ne mogu iz nekih od ranije navedenih razloga zadrzati  istinskim poznavaocima pasmine za visu cijenu jer ti ljudi znaju sta i kako shih-tzue treba izgledati ,ponasati se i kretati se i u ime toga su i za kucnog ljubimca spremni platiti visu cijenu ....

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1246 : 15 Februar 2008, 11:30:14 »
Tudi mene je šokiralo, ko sem ugotovila, kako gre pri velikih vzrediteljih, da so psi po kletkah (predvsem male pasme z dolgo dlako), da se nobeden ne ukvarja z njimi, da so samo sredstvo za dosego ciljev v rokah znanih in priznanih vzrediteljev. Osebno glih iz tega razloga nikoli nebi kupila psa od takega človeka, pa tudi če ima za moje pojme perfektnega psa. Vsak ki se spusti malo v te vode ugotovi, da so tudi taki vzreditelji. Ampak kljub temu so tudi drugačni vzreditelji, ki bi dali svoje življenje za vse pse ki jih imajo in imajo dejansko radi svoje pse. Ampak kakšen vzreditelj bo nekdo postal NI stvar odločitve, ampak stvar karakterja človeka! Ne moreš se odločiti, da si slab ali dober človek, ne moreš se odločiti, da ti bo vseeno za živali in jih boš mel po kletkah, če tega nimaš v sebi.

Pa čudna mi je trditev, da bi ljudlje rajši želeli imeti prevelikega yorkija, kot malega...od kod to jemlješ? V teh 4 letih, odkar imam svojo jorkico, sem od 100 ljudi ki so me ustavili in spraševali o njej, mogoče glih 1-2 izrazila željo, da bi imeli večjega jorkija (mislim tu na 3 kg, kar je še vedno v standardu, in ne na 5-6 kg orjake!). Vsi ostali so se hoteli imeti manjšega. In nikoli nikoli nobeden od teh ljudi ni rekel, da bi imel razstavno perspektivnega mladička, samo za na kauč in da se lahko hvali,da ima doma razstavno potencialnega mladička!

Se pa strinjam, da normalni ljudlje ne želijo prodati psa vzreditelju, za katerega vejo da ima pse po kletkah... Ampak spet se ponavljam, verjamem da obstajajo tudi vzreditelji, ki nimajo pse po kletkah in živijo normalno pasje življenje in se seveda razstavljajo. Mogoče pač ti ne poznaš takih vzrediteljev arieta? Razen sebe seveda. Ker mi nebo nihče rekel, da jih imajo pa vsi po boxih, ker ni res. Za svojo pasmo lahko rečem, da lahko naštejem kar nekaj znanih in dobrih psarn, ki ima pse ne samo za razstave ampka za lasno dušo in živijo psi z njimi kot družinski člani.

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #1247 : 15 Februar 2008, 11:52:33 »
Da, problematika shih tzujev je podobna problematiki yorkijev, vsaj v Sloveniji. Moram pa reči, da se stvari malenkost premikajo na bolje. Vse več ljudi si želi pravega shih tzuja, preverjajo vzreditelje, ni jim težko iskati niti v tujini (pa s tem ne mislim na vzhodno Evropo), saj je legel pri nas še vedno malo. Obenem pa na mojo veliko žalost opažam, kako nekateri vzreditelji, ki so bili kvalitetni, postajajo "kennel blind". Slepi so za pomanjkljivosti svojih psov in imajo vse več legel, seveda pa to ni več to.

No, vseeno mislim, da se še vedno ni treba bati, da vzrediteljem rodovniških psov ni več zaupati. Vedno bodo dobri in slabi. Kupec pa mora narediti domačo nalogo in se dobro pozanimati, poučiti o pasmi in pametno izbrati. To pa seveda lahko traja tudi več let, kar večini ljudi ni všeč. Oni bi psa takoj, še isti dan, poglejmo na bolho, ziher se kaj najde... S takšnim pristopom v najboljšem primeru kupijo rodovniškega psa iz množične vzreje,v najslabšem pa pasjega revčka iz kleti pri nas tako zloglasnih posameznikov.

Vzrediteljem ne preostane drugega, kot da pametno načrtujemo vzrejo. Standard in nenehno izboljševanje kvalitete bi nam morala biti nenehno pred očmi. To pa zna biti zapleteno, saj recimo dobrih shih tzujev pri nas ni dovolj za kontinuirano kvalitetno vzrejo. Zato je treba do plemenjakov včasih prepotovati kar precej kilometrov. Za kaj takega pa se človek ne more odločiti vsakič, če ima več vzrejnih psic. Prav tako je težko kupiti res kvalitetnega plemenjaka v tujini. Težko je priti zraven in noben vzreditelj ne bo nekemu xy iz neke Slovenije dal najkvalitetnejšega mladiča. Malo morgen. Zato je nujno potrebno spletanje  poznanstev, obiskovanje pomembnih specialnih razstav v tujini, kjer so zbrani vsi ta glavni. Dopisovanje, študij rodovnikov, spremljanje razstavnih rezultatov pri sodnikih specialistih itd.

Ali pa po liniji najmanjšega odpora: najdeš samca za prvim vogalom, pa so mladički tu... Pa masten zaslužek tudi.

No, eni smo nori in nikoli ne bomo s prodajo mladičev niti približno pokrili stroškov, pa to sploh ni pomembno, ker nam je pasma gušt, še večji gušt pa enkrat toliko leglo res lepih mladičkov. Sama sem se odločila za to pot, se pa močno zavedam, da s tem ne bom jaz tista, ki bom pisala prihodnost pasme, niti posegala po ne vem kakšnih titulah. Močno se bojim, da prihodnost pasme pišejo bolj instant vzreditelji, če jih sploh lahko tako imenujem. Ampak meni je bolj pomembno, da me doma obkrožajo pravi predstavniki pasme in da lahko s kakšnim od njih polepšam življenje še kakšnega človeka. Vem, da se to sliši idealistično, ampak klinc, takšna sem - so me vzgajali še v stari Jugi, ko smo bili vsi Titovi omladinci in smo imeli idealov polno glavo... ;)

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #1248 : 15 Februar 2008, 12:00:53 »
Boticelli, seveda se najdejo tudi drugačni vzreditelji (sicer lahko govorim samo za svojo pasmo). Za kvalitetno vzrejo vsekakor potrebuješ določeno število kvalitetnih plemenjakov in plemenk, zato ima vsak dober vzreditelj več psov. Toda kot sem že omenila, ne gre samo za problem kletk, temveč tudi kopičenja psov, ko jih recimo v stanovanju mrgoli več kot dvajset. Kar nekaj dni sem preživela pri takšnih vzrediteljih in čeprav za ta zakonski par lahko trdim, da sta ena od najboljših ljudi, kar jih poznam, mi življenje njunih psov ni bilo všeč. Res, da niso v kletkah, so pa vseeno zanemarjeni, ker jih je enostavno preveč, da bi se lahko ukvarjala z vsakim od njih. Poleg tega se mora v takšnem krdelu vsak mladič trdo boriti za svoj položaj in tistim nežnejšim ni nič kaj prijetno.

Sta pa ta vzreditelja zelo navezana na svoje pse in se nikakor nočeta ločiti od njih, čeprav bi bilo v takšnih primerih veliko bolje, če bi starejše pse, ki niso več aktualni za vzrejo (in razstave) oddali drugim ljudem. Tistih nekaj, ki sta jih ta vzreditelja oddala, je kar vzcvetelo v novem domu.

V takšnih primerih celo dobronamernost in ljubezen do psov postaneta škodljiva. Res se je treba držati srednje poti in se čim bolj zavedati, da imaš opravka z živimi bitji.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1249 : 15 Februar 2008, 12:16:42 »
Kalsang se strinjam. V primeru da se človek ne more ločiti od svojih spov je potrebno res razmisliti ali je vzreja sploh za njega. Ker v končni fazi si potem na istem, kot če bi imel pse po kletkah...če jih ne moreš ustrezno negovati, se ne moreš z vsakim ukvarjati, potem ti res skorajda nič ne pomaga da jih imaš vse rad in bi jih vse rad obdržal...to je sebično dejanje in jih imaš spet zaradi zagotavljanja nekih svojih notranjih potreb, kljub temu da bi bilo nekaterim psom bolje pri drugih lastnikih...

In glede na to da že sama nekje 2,5 leta intenzivno študiram rovodnike, psarne, linije, legla, ... pa lahko rečem, da sem šele na začetku, učim se šele abecedo :) In če mi kdaj uspet oz se odločim vzrejati, lahko samo upam da mi uspe zlata sredina :)
in to je pasma, ki načeloma ni tako komplicirana oz. ni še izrojenosti v smislu nerodovniških legel in preprodajalcev...

arieta

• *
« Odgovori #1250 : 15 Februar 2008, 12:18:22 »
Kalsang ,savim te razumijem i dijelim tvoje misljenje ....kao da citam svoje misljenje kada citam tvoj !!!
U Hrvatskoj jos ima puno legala shih-tzua ,svakakve kvalitete doduse ,a potraznja za pasminom vise nije velika kao prije par godina ....doduse shih-tzue ima i obicno vise beba nego yorkie kuje (mislim na izlozbeno -uzgojne zenke ,ne uzgojne kuje  iznad svakog standarda!).
Da ,Kalsang o tome sam ja pokusala pisati ovdje ...ne samo o kavezima nego o zapustenim psima za koje uzgajivac nema vremena .
Opisati cu vam ukratko SVAKI moj dan osim onih kada smo na izlozbama -a kao sto neki od vas znaju i tamo nosimo sve svoje pse sa sobom  i nikada ih ne ostavljamo drugim osobama .Na godisnji odmor ne idemo jer je to neizvedivo sa svima njima ,a drugo jer novac koji se potrosi na godisnjem odmoru ulazemo u pse .....
Osobno  sam  zbog svojih pasa odlucila ne raditi klasicno radno vrijeme jer im se ne bih mogla posvetiti ni priblizno kao sto to sada mogu !!!
Sada sam cijeli dan sa njima ,s time da ujutro imamo 2 sata trcanja po vrtu ako je lijepo vrijeme i igre ....nakon toga je jelo koje svaki dan kuham za njih ...pa oni dobiju neke kosti i sami se zabavljaju ili spavaju ....dok ja operem cijelu kucu jer moji psi hodaju po svuda ....nakon toga pocinjem sa dnevnim rasporedom kupanja i uredivanja svojih pasa .....oko podne idemo opet van s time da preko ljeta oni mogu stalno biti vani ako zele....dakle vrata su im otvorena da ulaze i izlaze ...u Zagrebu na veliku travnatu terasu ,a ovdje u vrt ....nakon toga uzimam psa sa kojim treba individualno trenirati za izlozbe ili prvo socijalizaciju i idem ili u grad ili na poligon ....i tako redom ...nikad nemam manje od 2 psa sa kojima treba vjezbati .....kada se vratimo je igra sa svakim psom na nacin na koji on to zeli ....a sa starijim psima koji se ne zele vise igrati imamo dnevnu dozu mazenja ,kako ja to volim zvati .....i navece ponovno dobiju papicu ,samo ovaj puta dehidrat ....od kada moj suprug dode s posla sto je oko 20 sati pa do 23 sata mi smo samo psima zaokupljeni ....igramo se ,jurimo po cijeloj kuci .....
Tako da je sve u nasem zivotu podredeno psima  i onaj tren kada ja vidim da mi je prekratak dan da zadovoljim potrebe svakog od nasih pasa vise necu neko vrijeme zadrzati novo stene ....upravo sam zato i odlucila jedan dio pasa prodavati u suvlasnistvo tako da imam mogucnost izlagati svoje pse i uzgajati ako zelim i s kim zelim ,a da ti psi zive normalan zivot kucnog ljubimca ,ne da su jedan od gomile....

Botticelli ,mogu razumjeti da tebi i jos nekima i dalje nije jasno zasto ne prodajem uzgajivacima ...ali dajte nadite kome je recimo Sweetyblue kennel prodala psa???
Ona ili zadri perspektivne pse ili proda u suvlasnistvo ili kao kvalitetnog kucnog ljubimca ...i zna zena zasto to tako radi!!!
A ,takvih uzgajivaca je jako puno  ....samo sam nju spomenula jer vjerujem da svi znate o kome se radi !!!!
Uz to lako mozete preko stranice naci tko ima pse s tim prefixom ...ako utipkate na njenoj stranici ime uzgajivacnice pod link pedigrees ......a onda cete dobiti sve njene pse ...i uz svakog ce pisati u cijem je vlasnistvu pa cete vidjeti i da li je pas izlagan i tko ga je izlagao!!!!

Nisam ni ja  Botticelli  mislila na yorkie od 5-6 kg kada sam rekla da ljudi zele vece predstavnike pasmine ....nego na one od 3,5-4kg maximalno...to su prerasli yorkici .

honki

• *
« Odgovori #1251 : 15 Februar 2008, 12:19:08 »
pri vsej tej dabati jst ne vem vec kdo za vraa je pisal da je treba psa prodati drugi vzrediteljem...saj se pa razstavni psi ne prodajajo samo vzrediteljem ampak ljudjem ki bi zeleli poizkusiti iti na razstave in se mogce potem tudi odlocili za vzrejo...sej nihce od vzrediteljev ne zacne z 15 psmi ampak z enim dobrim in potem nadaljujejo...to mi ej ze v parih postih slo navzkriz kje za vraga pise da moras razstavnega ali potencialno razstavnega psa prodat vzreditelju...prodas ga nekomu ki je nekaj casa spremljal pasmo in pozna karakteristike psa in se je olodcil da zeli imeti vrhunskega psa za razstave in possledicno vzrejo...ker priznajmo psa ki bo dobil dobro oceno na razstavah, da ga potem ne bos paril je bedarija, ker nekako ga peljes na razstave da njegovi mladici posledicno pridobijo na ceni...zato je meni tukaj vse skupaj smesno ko arieta zagovarja da ona svojih psov ne prodaja vzrediteljem

Arieta ti svojih psov ne prodajas niti potencialnim razstavlalcem n potencialnim vzrediteljem, er ce imas dobrega maldica ga obdrzi zase...tako da vse kar prodajas so potencialno razstavni psi po ceni da se ti zvrti in ki jih imajo potem vsi doma na kavcu kot hisnega ljubljencka...mislim da sama dobro ves za kasen denar si mi ponujala svoje mladicke ko sem bila pri tebi in jih se nisem zasledila na kaksni razstavi....a receno mi je bilo ta je razstavne kvalitete! ne ta je potencialno razsavne kvalitete, pri cemer si bila stogo prepricana v to ceprav so mladicki imeli 2,5 meseca insi znala tocno dolocit kaksen o kateri ko bo odrasel...njh oce je res cudovit...ampak dvomim da imajo mladicki isti potencil kot ga je imel oce

honki

• *
« Odgovori #1252 : 15 Februar 2008, 12:35:49 »
Kalsang kaj lahko vpras koliko psov imas doma?
Arieta kliko psov imas ti doma...samo yorkijev, brez pomerancev....?

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1253 : 15 Februar 2008, 12:36:41 »
arieta...jaz razumem zakaj ne prodaš recimo vzreditelju, ki bo imel psa v pogojih, ki tebi niso všeč! Ti pa ne razumeš mene, ko pravim da se najdejo tudi taki vzreditelji za kakšenga imaš sebe in bi bil pes deležen iste ljubezni in nege kot pri tebi, če je že tak razstavni potencial in ne vem kaj.
In mislim da še nisi v oni fazi, da bi imela jasno vzrejno linijo in nebi hotela, da se ta linija zamaže, deformira, kakorkoli se to reče, z tem, da prodaš psa kam in da se potem vnese tvoja linija v tujo vzrejo. Ker o tem lahko govorijo le tisti, ki imajo že desetletja vzreje yorkijev za sabo oz katere koli pasme ki jo vzrejajo.

arieta

• *
« Odgovori #1254 : 15 Februar 2008, 12:44:24 »
Kalsang se strinjam. V primeru da se človek ne more ločiti od svojih spov je potrebno res razmisliti ali je vzreja sploh za njega. Ker v končni fazi si potem na istem, kot če bi imel pse po kletkah...če jih ne moreš ustrezno negovati, se ne moreš z vsakim ukvarjati, potem ti res skorajda nič ne pomaga da jih imaš vse rad in bi jih vse rad obdržal...to je sebično dejanje in jih imaš spet zaradi zagotavljanja nekih svojih notranjih potreb, kljub temu da bi bilo nekaterim psom bolje pri drugih lastnikih...

In glede na to da že sama nekje 2,5 leta intenzivno študiram rovodnike, psarne, linije, legla, ... pa lahko rečem, da sem šele na začetku, učim se šele abecedo :) In če mi kdaj uspet oz se odločim vzrejati, lahko samo upam da mi uspe zlata sredina :)
in to je pasma, ki načeloma ni tako komplicirana oz. ni še izrojenosti v smislu nerodovniških legel in preprodajalcev...

Na zalost Botticelli vecina ljudi krene iz pogresnih pobuda u uzgoj ....i opet se vracamo na novac....ljudi koji imaju toliko pasa da se ne stignu ni brinuti za svakog od njih i drze ih svakako ,najcesce nisu ni pod veterinarskom skrbi ti psi koji su stari i "za nista" vise ne sluze uzgajivaci  .....imaju toliko pasa jer male pasmine imaju malo stenadi u leglu ,a oni iako se sasvim ne brinu o svim psima moraju od legala pokriti troskove hrane i ostalog sta  ide uz pse ....tu se ne radi o samo jednom malom psu za kojeg su godisnji troskovi zanemarivi  osim ako je jako bolestan pa lijecenje dosta kosta !

Ljudi koji imaju gomilu pasa u kavezima uzgajaju ne zbog ljubavi nego zbog pohlepe ....nastoje uzgojiti boljeg i boljeg psa a da ne gledaju na uvjete zivota kakav imaju ta mala bica .....to je prvi razlog ,a drugi je novac...cim ima uzgajivac vise pasa ima i vecu mogucnost zarade na leglima...kazem mogucnost jer nije sigurno da ce i leglo dobiti i odrzati ga buduci je dosta problema kod patuljastih pasmina ....tako da sto je veci broj potencijalnih legala veca je mogucnost da se uzgoji  kinoloski kvalitetnije stene i naravno veca je mogucnost zarade nego kod uzgajivaca koji ima 5 kuja ....sta je to u odnosu na nekog tko ima 20kuja u dobi kada mogu biti ukljucene u uzgoj????

Uz to u nekim zemljama kao recimo nama najblizoj Italiji nema uzgojnog pregleda i nema ogranicenja da jedna kuja smije samo jednom godisnje i to do starosti od 8g imati legla ....kod njih mozete pariti premladu kuju ,cesto pare jednu kuju svako tjeranje i do kada je to god moguce ....
Isto rade i neki uglavnom hoby uzgajivaci iz zemalja u kojima se kuje smiju pariti smao jednom godisnje ...pa drugo leglo prodaju po nizoj cijeni jer je bez papira....ma fuuuuuuuj.....kada covjek ude u tu problematiku pozali sto se i on zove covjekom kao i ljudi koji tako iskoristavaju ta bica da u njima skoro da i nema zivota vise ....i uglavnom kuje koje su tako iskoristavane ne zive dugo koliko je obicno zivotni vijek pasmine.....

Slazem se Honky ...ali takvih ljudi koji zele ici na izlozbe ,a nisu uzgajivaci je jako malo ....i brzo odustanu
Jer nije dovoljno samo imati kvalitetnog psa da bi se postigao uspjeh na izlozbi ,a kod dugodlahik pasmina koje zahtjevaju dodatnu i sustavnu njegu je to jos izrazenije.

Honky cijena kucnog ljubimca za kuju koja apsolutno nema greske.-...sada je stara 9mj i sasvim je u standardu i stovise jako je lijepa ...od oba roditelja Multi ch. .....je bila 1000€ ....ja sam ti ju nudila ....ali tebi je to blo previse ...ok ....ja se nisam naljutila ...i nije mi bio nikakav problem ....sretna sam sto sam odabrala dobru obitelj za nju ....
Ona je bila socijalizirana ,a od mene je otisla da je znala hod na lajni ,stav na stolu ,odazivala se na svoje ime  i imala je super karakter kao i ostala 2 steneta iz toga legla koje si ti vidjela ....nitko nije bio preplasen i svi su ti prilazili sa repom u zraku i ravnih leda ili?
Ona druga kuja je imala visu cijenu jer je vec tada bila posebna i odskakala je iz legla po svemu ....i prodana je nakon sto je  dokazala da i na izlozbi funkcionira besprijekorno u suvlasnistvo i biti ce izlagana ...Ona je onda bila izlozbeno perspektivno stene ,a danas je izlozbeni pas ...oci me nisu prevarile !
Uz to uzmi u obzir i cinjenuci tko je tata toga legla i koliko kosta parenje sa njime????? Pa onda je jasno da stene ne moze biti prodano za 600-700€ jer ta cifra ni parenje ne pokriva ,a kamoli ostalo ulozeno u kuju i leglo do starosti od 14 tjedana kada je zenka koja je otisla kao kucni ljubimac prodana!

Botticelli , to je tvoje misljenje i ok ...ja cu na to reci samo sljedece....obzirom da ja imam selektivan i mali uzgoj ja sam vrlo ponosna jer imam svoju drugu generaciju doma ....sto mnogi uzgajivaci nemaju daleko duze. Uz to moji stenci su vec sada tipicni ,pa se moze reci da sam na dobrom putu da izgradim svoju liniju ....a i pedigrei mojih pasa govore tome u prilog ...jer ja ne parim sa bilo kim  i nikada ne parim sa namjerom da prodam stenad!
Uz to vec sam  vam spomenula da za neke od svojih pasa imam vrlo stroge ugovore koji dozvoljavaju da zadrzim ili prodam u suvlasnistvo izlozbeno stene ,a ostale neovisno o kvaliteti moram prodati kao kucne ljubimce...ja sam na te uvjete pristala i ja ih se drzim jer i sama dijelim misljenje uzgajivaca sa kojim suradujem .

arieta

• *
« Odgovori #1255 : 15 Februar 2008, 12:45:35 »
Kalsang kaj lahko vpras koliko psov imas doma?
Arieta kliko psov imas ti doma...samo yorkijev, brez pomerancev....?

Ja ukupno sa pomerancima imam doma trenutno 13 pasa ...sa time da su 12 odraslih ...

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #1256 : 15 Februar 2008, 12:54:40 »
Honki, imam dve psički, kar je zame več kot dovolj glede na to, da ne nameravam imeti vsako leto ne vem koliko legel, ampak recimo največ dve legli z eno psico v vsem njenem življenju. To pa iz razlogov, ki sem jih že omenila prej. Prva psica je kupljena, druga je njena hči, iz kombinacije, ki sem jo izbrala po zelo tehtnem premisleku. S prvo ne mislim več imeti mladičev (imela je eno leglo), ker ji je težko najti ustreznega samca, da bi bili mladiči takšne kvalitete, kot si jih želim (za to, da sem jo parila, sem šla precej daleč). Z njeno hčerko sem zelo zadovoljna in zanjo bom spet iskala samca, ki bo njeno kvaliteto še nadgradil. To mi je gušt, s takšnim pristopom pa ne morem imeti veliko legel. Še večji gušt pa mi je življenje z njima. Obe sta tudi šolani (prva B-bh, druga A izpit in kmalu upam tudi B-bh), z njima počnem marsikaj, z mano potujeta, hodita na izlete, obiske. Z več psi je to nemogoče, zato raje žrtvujem vzrediteljsko slavo in imam samo dve psici. Marsikateri vzreditelj bi se namrdnil in rekel, da nimam pravice do lastne psarne in pisanja o "svoji vzreji". Delno se s tem strinjam in priznam, da sem šele na začetku vzrediteljske poti. Obenem pa menim, da imam pravico do svoje psarne, pa čeprav bo legel malo, vendar bom dala vse od sebe za čim bolj kvalitetne paritvene kombinacije. Obenem pa se zavedam, da popolnega psa ni in upam, da se nikoli ne bom na kakšnem forumu hvalila, da so moji psi oh in sploh najboljši.

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #1257 : 15 Februar 2008, 12:57:29 »
Honki, imam dve psički, kar je zame več kot dovolj glede na to, da ne nameravam imeti vsako leto ne vem koliko legel, ampak recimo največ dve legli z eno psico v vsem njenem življenju. To pa iz razlogov, ki sem jih že omenila prej. Prva psica je kupljena, druga je njena hči, iz kombinacije, ki sem jo izbrala po zelo tehtnem premisleku. S prvo ne mislim več imeti mladičev (imela je eno leglo), ker ji je težko najti ustreznega samca, da bi bili mladiči takšne kvalitete, kot si jih želim (za to, da sem jo parila, sem šla precej daleč). Z njeno hčerko sem zelo zadovoljna in zanjo bom spet iskala samca, ki bo njeno kvaliteto še nadgradil. To mi je gušt, s takšnim pristopom pa ne morem imeti veliko legel. Še večji gušt pa mi je življenje z njima. Obe sta tudi šolani (prva B-bh, druga A izpit in kmalu upam tudi B-bh), z njima počnem marsikaj, z mano potujeta, hodita na izlete, obiske. Z več psi je to nemogoče, zato raje žrtvujem vzrediteljsko slavo in imam samo dve psici. Marsikateri vzreditelj bi se namrdnil in rekel, da nimam pravice do lastne psarne in pisanja o "svoji vzreji". Delno se s tem strinjam in priznam, da sem šele na začetku vzrediteljske poti. Obenem pa menim, da imam pravico do svoje psarne, pa čeprav bo legel malo, vendar bom dala vse od sebe za čim bolj kvalitetne paritvene kombinacije. Obenem pa se zavedam, da popolnega psa ni in upam, da se nikoli ne bom na kakšnem forumu hvalila, da so moji psi oh in sploh najboljši.

Vse čestitke kalsang, takih bi moralo biti več!

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #1258 : 15 Februar 2008, 13:18:44 »
arieta...meni ne rabiš tega pisati, ker na žalost vem kakšna je resnica in kaj se dogaja v svetu vzrediteljev in razstavljalcev, tako da kapa dol izjemam oz. poštenim ljudem.

Moti me, da vedno vlačiš denar naprej, koliko si vložila v pse, kako je drago parjenje, vzrejanje mladičev, razstave,...Vsi ki se trenutno tu pogovarjamo, mislim da vemo kakšna je situacija. In moje mnjenje je, da je tvoja odločitev če greš pariti ne vem kako daleč in z nevem kaki super samcem, ampak če se izkaže da so mladički ali kakšen mladiček samo kvalitete hišnega ljubljenčka, potem ne more biti cena pretirana, ne glede na tvoj vložek v to leglo. Tako nažalost je, da ni vedno vse po načrtih in od poštene vzreje vzreditelj malih pasem, pa tudi velikih, ne more pričakovati dobička, kvečjemu minus :) In ne rabiš povdarjati da si podredila svoje življenje psom, ker mislim da je pri vseh nas isto, kljub temu da imamo manj psov za enkrat. Meni je to samo po sebi logično in ne nekaj, kar je treba posebej povdarjati.

arieta

• *
« Odgovori #1259 : 15 Februar 2008, 13:32:35 »
arieta...meni ne rabiš tega pisati, ker na žalost vem kakšna je resnica in kaj se dogaja v svetu vzrediteljev in razstavljalcev, tako da kapa dol izjemam oz. poštenim ljudem.

Moti me, da vedno vlačiš denar naprej, koliko si vložila v pse, kako je drago parjenje, vzrejanje mladičev, razstave,...Vsi ki se trenutno tu pogovarjamo, mislim da vemo kakšna je situacija. In moje mnjenje je, da je tvoja odločitev če greš pariti ne vem kako daleč in z nevem kaki super samcem, ampak če se izkaže da so mladički ali kakšen mladiček samo kvalitete hišnega ljubljenčka, potem ne more biti cena pretirana, ne glede na tvoj vložek v to leglo. Tako nažalost je, da ni vedno vse po načrtih in od poštene vzreje vzreditelj malih pasem, pa tudi velikih, ne more pričakovati dobička, kvečjemu minus :) In ne rabiš povdarjati da si podredila svoje življenje psom, ker mislim da je pri vseh nas isto, kljub temu da imamo manj psov za enkrat. Meni je to samo po sebi logično in ne nekaj, kar je treba posebej povdarjati.

Mozda si pogresno shvatila ali meni nije novac najbitniji jer da je tako  onda bi kupila svoje pse povoljnije kod nekih drugih uzgajivaca uz manje uvjete ili cak bez ugovora i isto tako buduci da doma imam 3 parnjaka trenutno ne bi isla nikamo na parenje bar nekih 5g ....
Ja sam samo napisala da nije i ne moze biti jednaka cijena steneta koje je dobiveno od kuje koja nikada nije njegovani ni izlagana ,a parena je sa muzjakom koji je doma  i okot je bio bez carskog reza....
Mislim da cijena od 1000E za takvo stene kao sto je kuja koju je Honky vidjela kod mene nije visoka cijena ,ali naravno ponavljam svatko ima mogucnst sam odluciti o tome koliko ce platiti bilo sta u zivotu pa tako i psa.
U biti budimo posteni i recimo da u Sloveniji postoji malo registriranih uzgajivaca yorkica ...od toga NITKO ne izlaze od tih uzgajivaca i nitko nema cijenu nizu od 900-1000€ po stenetu starom 8 tjedana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!