Kalsang se strinjam. V primeru da se človek ne more ločiti od svojih spov je potrebno res razmisliti ali je vzreja sploh za njega. Ker v končni fazi si potem na istem, kot če bi imel pse po kletkah...če jih ne moreš ustrezno negovati, se ne moreš z vsakim ukvarjati, potem ti res skorajda nič ne pomaga da jih imaš vse rad in bi jih vse rad obdržal...to je sebično dejanje in jih imaš spet zaradi zagotavljanja nekih svojih notranjih potreb, kljub temu da bi bilo nekaterim psom bolje pri drugih lastnikih...
In glede na to da že sama nekje 2,5 leta intenzivno študiram rovodnike, psarne, linije, legla, ... pa lahko rečem, da sem šele na začetku, učim se šele abecedo
In če mi kdaj uspet oz se odločim vzrejati, lahko samo upam da mi uspe zlata sredina 
in to je pasma, ki načeloma ni tako komplicirana oz. ni še izrojenosti v smislu nerodovniških legel in preprodajalcev...
Na zalost Botticelli vecina ljudi krene iz pogresnih pobuda u uzgoj ....i opet se vracamo na novac....ljudi koji imaju toliko pasa da se ne stignu ni brinuti za svakog od njih i drze ih svakako ,najcesce nisu ni pod veterinarskom skrbi ti psi koji su stari i "za nista" vise ne sluze uzgajivaci .....imaju toliko pasa jer male pasmine imaju malo stenadi u leglu ,a oni iako se sasvim ne brinu o svim psima moraju od legala pokriti troskove hrane i ostalog sta ide uz pse ....tu se ne radi o samo jednom malom psu za kojeg su godisnji troskovi zanemarivi osim ako je jako bolestan pa lijecenje dosta kosta !
Ljudi koji imaju gomilu pasa u kavezima uzgajaju ne zbog ljubavi nego zbog pohlepe ....nastoje uzgojiti boljeg i boljeg psa a da ne gledaju na uvjete zivota kakav imaju ta mala bica .....to je prvi razlog ,a drugi je novac...cim ima uzgajivac vise pasa ima i vecu mogucnost zarade na leglima...kazem mogucnost jer nije sigurno da ce i leglo dobiti i odrzati ga buduci je dosta problema kod patuljastih pasmina ....tako da sto je veci broj potencijalnih legala veca je mogucnost da se uzgoji kinoloski kvalitetnije stene i naravno veca je mogucnost zarade nego kod uzgajivaca koji ima 5 kuja ....sta je to u odnosu na nekog tko ima 20kuja u dobi kada mogu biti ukljucene u uzgoj?

Uz to u nekim zemljama kao recimo nama najblizoj Italiji nema uzgojnog pregleda i nema ogranicenja da jedna kuja smije samo jednom godisnje i to do starosti od 8g imati legla ....kod njih mozete pariti premladu kuju ,cesto pare jednu kuju svako tjeranje i do kada je to god moguce ....
Isto rade i neki uglavnom hoby uzgajivaci iz zemalja u kojima se kuje smiju pariti smao jednom godisnje ...pa drugo leglo prodaju po nizoj cijeni jer je bez papira....ma fuuuuuuuj.....kada covjek ude u tu problematiku pozali sto se i on zove covjekom kao i ljudi koji tako iskoristavaju ta bica da u njima skoro da i nema zivota vise ....i uglavnom kuje koje su tako iskoristavane ne zive dugo koliko je obicno zivotni vijek pasmine.....
Slazem se Honky ...ali takvih ljudi koji zele ici na izlozbe ,a nisu uzgajivaci je jako malo ....i brzo odustanu
Jer nije dovoljno samo imati kvalitetnog psa da bi se postigao uspjeh na izlozbi ,a kod dugodlahik pasmina koje zahtjevaju dodatnu i sustavnu njegu je to jos izrazenije.
Honky cijena kucnog ljubimca za kuju koja apsolutno nema greske.-...sada je stara 9mj i sasvim je u standardu i stovise jako je lijepa ...od oba roditelja Multi ch. .....je bila 1000€ ....ja sam ti ju nudila ....ali tebi je to blo previse ...ok ....ja se nisam naljutila ...i nije mi bio nikakav problem ....sretna sam sto sam odabrala dobru obitelj za nju ....
Ona je bila socijalizirana ,a od mene je otisla da je znala hod na lajni ,stav na stolu ,odazivala se na svoje ime i imala je super karakter kao i ostala 2 steneta iz toga legla koje si ti vidjela ....nitko nije bio preplasen i svi su ti prilazili sa repom u zraku i ravnih leda ili?
Ona druga kuja je imala visu cijenu jer je vec tada bila posebna i odskakala je iz legla po svemu ....i prodana je nakon sto je dokazala da i na izlozbi funkcionira besprijekorno u suvlasnistvo i biti ce izlagana ...Ona je onda bila izlozbeno perspektivno stene ,a danas je izlozbeni pas ...oci me nisu prevarile !
Uz to uzmi u obzir i cinjenuci tko je tata toga legla i koliko kosta parenje sa njime?

? Pa onda je jasno da stene ne moze biti prodano za 600-700€ jer ta cifra ni parenje ne pokriva ,a kamoli ostalo ulozeno u kuju i leglo do starosti od 14 tjedana kada je zenka koja je otisla kao kucni ljubimac prodana!
Botticelli , to je tvoje misljenje i ok ...ja cu na to reci samo sljedece....obzirom da ja imam selektivan i mali uzgoj ja sam vrlo ponosna jer imam svoju drugu generaciju doma ....sto mnogi uzgajivaci nemaju daleko duze. Uz to moji stenci su vec sada tipicni ,pa se moze reci da sam na dobrom putu da izgradim svoju liniju ....a i pedigrei mojih pasa govore tome u prilog ...jer ja ne parim sa bilo kim i nikada ne parim sa namjerom da prodam stenad!
Uz to vec sam vam spomenula da za neke od svojih pasa imam vrlo stroge ugovore koji dozvoljavaju da zadrzim ili prodam u suvlasnistvo izlozbeno stene ,a ostale neovisno o kvaliteti moram prodati kao kucne ljubimce...ja sam na te uvjete pristala i ja ih se drzim jer i sama dijelim misljenje uzgajivaca sa kojim suradujem .