Ma sve mi je jasno da svaki hobby nešto stane ali sam mislila da ako bi več imala 4-5 pasa pa strošak za prijavnicu je to najmanje na putu na rastavu. To znači ako napraviš 1000km pa plačaš gorivo i spavanje i ideš sa jednim psom pa te stane stvaaaaaaaaaaaaaaaaaarno dosta više nego kad več voziš toliko pasa pa to je kao da si podjelio gorivo i spavanje na 4 djela. Tako sam to mislila.
I svakako sam uzela malo uglavnom da meni pravi družstvo i poljepša mi svaki dan i ne za to da da se vozimo na izložbe. To mi je usporedna stvar. Tako čemo još vidjet šta i kako.
Vama se sigurno želimo još puno uspjeha na izložbama i puno lepih bebica
i uskoro se vidimo .
E ,sada ...kako se gleda na stvar! Ja gledam ovako:
Nije lako izlagati 4-5 pasa ,a prijava za svakog psa je oko 50€ ...ovisno u kojem roku prijavljujemo pse ....a u svim skoro hotelima se po psu placa izmedu 6-12€ po nocenju ....
uz to odrzati 4-5 pasa u dlaci kosta i vremena i novaca!
Kozmetika za pse i ostali pribor je prilicno na cijeni!
Pijave za 4-5 pasa za 3 izlozbe samo u Crnoj Gori ....put ,smjestaj ,i ako psi pobijede onda jos platis za svakog izdavanje sampionata 30€ po psu...a to je samo jedan izlozbeni vikend!
Malo smo se udaljili od teme yorkia ....ali mozda nije lose da ljudi koji se time ne bave malo dobiju sliku koliko kostaju te sve titule koje pas ima jer mnogi ljudi nazovu i traze stene pa kazu moze iz toga legla ali i bez rodovnice .....ali ne razumiju da ne kosta rodovnica toliko skupo koliko sve ostalo da bi se doslo do dobre rodovnice ,zdravog psa ...
I onda kada netko tko NIKADA sa svojom zenkom nije probao uredivati ju ,odrzavati u dlaci svaki dan cesljati i motati u papilotne ,putovati na izlozbe i onda ici na parenje sa vrlo skupim ali lijepim muzjacima nego pari sto blize sebi da su mu troskovi manji i prodaje bebe za 800-1000€ stvarno zaradi ....za razliku od uzgajivaca koji puno investira prvo da kupi lijepu i kvalitetnu zenku ,da ju odrzi u dlaci ,izlaze ,postigne titule ,napravi testove patelle i neke druge ,ode daleko na parenje sa uglavnom skupim muzjacima i prodaje stenad stariju ,sto znaci da je vise u njih ulozio za 1000-1500€ ...pa vi sami izracunajte koliko uzgajivac ima dobit ,a koliko ljudi koji odluce pariti sampo kucnog ljubimca!
Da i ne govorim o razlikama takvog kucnog legla i legla kod uzgajivaca koji selektivno uzgaja i ima jasne ciljeve u uzgoju i zna zasto pari bas tu zenku sa tim muzjakom ,a ne nekim drugim!
Uzgajivac najcesce pari zenku da bi zadrzao lijepu bebu za daljnje izlaganje i uzgoj ,a ljudi koji pare kucnog ljubimca najcesce da bi prodali sve bebe !
Vjerujem da se neki nece sloziti sa mojim razmisljanjem ali rasprava je uvijek ok ....kao i razlike u misljenjima!