Čara... vsa pohvala tebi da si se lotila iskanja yorkija na pravilen način. Ko bi tudi drugi vsaj pol tako zavzeto iskali zdravega in tipičnega predstavnika pasme! Ampak to je le iluzija.
Pri nas kolikor je meni znano nobeden ne dela zdravstvenih testov pred paritvami, razen psarne Desmidiales

Če se pa motim, pa me naj dotične osebe popravijo.
Glede PRA je tako, da recimo kitajski goli pes, ki ima ful enih raznoraznih očesnih težav lahko, za vzrejno pri nas ne rabi nobenih zdravstvenih pregledov. In pri yorkiju še zdaleč PRA ni tako pogosta kot pri nekaterih drugih pasmah. Saj vidiš, da še pregleda za pogačico ne rabijo, kaj šele kaj drugega. Samo nekatere svetle izjeme so, ki se jim zdi to pomembno, ne samo pri yorkiju tudi ostalih pasmah.
Skratka, najdi vzreditelja ki testira vse svoje pse ki jih vzreja. Drugače je pa tako, iz plečne višine in teže staršev boš zelo težko sklepala kakšni bodo mladički. Pogledati moraš morebitna pretekla legla obeh, da lahko približno predvidevaš. Sicer pa ti bo vsak vzreditelj lahko povedal pri 2 mesečnem mladičku, približno kako velik bo ko odraste. Lahko imajo normalno veliki starši premale yorkije, ali prevelike.
Glede dlake, ni druge dlake kot svilnata, mogoče imajo eni bolj eni manj svilnato, eni imajo bolj gosto drugi manj. Vsekakor pa noben vzreditelj nebo šel vzrejati z yorkijem ki ima volnasto dlako, saj ta ni zaželena in tipična.
Potem imaš tukaj še obliko glave - osebno so mi bolj všeč yorkiji z ne predolgim gobčkom. In odkar sem videla Speedy-ja, je moj idealen yorki tudi v tlesu lep kompakten in ne suha glista

Vendar je kar težko dobiti lepe kompaktne yorkije.
Karakterno pa lahko veliko sklepaš iz karakterja staršev - morajo biti prijazni, odprti, veseli, samozavestni, nikakor ne prestrašeni ali napadalni. Sicer je potem tudi veliko na vzgoji tudi. Vseeno je to pes in ne igrača

No pa da še zaključim svojo misel z tipično yorki sceno ki se dogaja pri nas. Včeraj sem dobila nov kinolog, v njej so objave legla in ima gospa iz zidanega mosta spet pričakovana legla in to z samčkom, ki ima vzrejno oceno prav dobro ter samico, ki ima POGOJNO vzrejno oceno. Toliko o izbiri idealnih paritvenih kombinacij. Res brez komentarjev.