Avtor Tema: Yorkshirski terier [yorkshire terrier]  (Prebrano 1777505 krat)

nelli

• *
  • Spol: Ženski
Yorkshirski terier [yorkshire terrier]
« Odgovori #4620 : 02 Maj 2010, 15:00:32 »
My name is xxxxx. I come from Slovenia. I have bought one of your puppies, which I named Lordy ( Little Lord  4664 is his pedigree name), which was brought to me by Tina and Petra from Ankaran on February 22nd this year.

The following morning, I noticed he was scratching his ears very much. I went to my vet and the vet diagnosed severe ear infection, mange and mite. It took some time that things got better. However, I strongly suspect that he has some kind of allergy on food. He is still scratching a lot and has dandruff and he is loosing his coat. I have some questions regarding dog food. At the beginning, I gave him ProPlan, Tina brought with. However, since he had problems, I changed to Hills (got worst) and then to Canidae Chicken, Turkey, Lamb and Fish. Things got a little better, I also gave him some cooked chicken, beef, rice and vegetables. However, things got from better to worse.

We visited Dermatologist for dogs, which advised me a special diet, since the allergy test can be done on dogs older than 12 months. I suspect he has allergy on either chicken, beef, cheese or yogurt. He's now on Canidae lamb-rice and gets no cooked meal or treats.

I ask Tina to contact you and ask you about all this things, however, nothing happened. Please, could you as an experienced breeder answer me the following questions:

1) Are there any known allergies in his family (dad, mum…)?

2) Do you have any ideas on how to help him about the food?

3) I would also like to ask you for advice on bathing. He is extra sensitive on shampoos. I used Bio-Groom twice and added enough water, so that shampoo wasn't concentrated, however it was still too strong for him. Could you recommend what kind of »extra sensitive« shampoo should I use?

I took Lordy to the vet due to non-stop cough. The vet's diagnose was trachea collapse. His rear legs turn inwards while walking. These two things were a big shock to me, since I was assured by Tina that Lordy is in excellent health and that I can go on shows with him and also breed when he'll be old enough. She also explained that there is a crisis in Czech republic and that is way the price is 700 €. I was prepared to give even more for a HEALTHY puppy. I would like some explanation about all that I mentioned above.

One other thing. Since Lordy is with me since February, I was wondering when you'll send me the original pedigree? When can I expect it?

I hope, I'll hear from you very soon,

nelli

• *
« Odgovori #4621 : 02 Maj 2010, 15:07:56 »
Hello,
All the time we feed with ProPlan Chicken and rice for small breeds. We never feed him with something else and he never had any allergy for that.
In his family isn´t any alergy, we never had something like that and also with trachea.
We wash with GoodLieb with mink oil for Yorkhire terriers.
When tina took him he was healthy, we have at home his brother and he is healthy also, he never had any alergy and so on.
And we sell this puppy as pet. I told it to Tina. When we sell puppy for breeding and shows we sell for 1500 euro and more.
We are very sorry, but please try to feed him with that...we feed him with that from the born.
And we will send you a pedigree.
Good Bye

nelli

• *
« Odgovori #4622 : 02 Maj 2010, 16:16:05 »
He he saj verjamem da vas strašijo . Jaz bi enako razmišljala kot vi , zakaj je takšna cena. Al ziher sama veste da je na češkom kar 100 psarn in tud je kriza povsod !!! Jaz upam da vsaj meni zaupate in da veste da sem stalno tle v SLO in nebom si delala pač neke probleme brez veze ker me itak vsi poznajo , pa to mi res ne rabi. Jaz mislim da boste zelo zadovoljna in da vsak ki bo videl vašega jorka bo hotel lih takega iz češke in tko boste delala dobro reklamo in zmeraj boste to psarno preporučila naprej. Itak ne rabite nič skrbet saj u pogodbi maste garancijo na vse dedne bolzni pa če bi res se kaj zgodilo vse stroške krije vzreditel. Pa se že malo pomirite , kuža je res fantastičen

nelli

• *
« Odgovori #4623 : 02 Maj 2010, 16:55:01 »
Nevem ali je ALENA vedla ali ne, na kakšen način mi ga Tina prodaja ,jaz sem dobila 2 različne informacij.

In če je Lordy moral plačati  ceno za to  da je tole prišlo v javnost nakakšen način Tina prodaja pse je vredno vsega

Lordi je v moj dom prinesel veliko veselje srečo in zadovolstvo in zanj bomo naredili prav vse.

Lordy  ima luksacijo patello in to je resnica 13.5 2010 bo operiran .

nelli

• *
« Odgovori #4624 : 02 Maj 2010, 17:06:02 »
Ko dobim veeterinarsko poročilo  ga bom poslala in Tini in Aleni .

_nnn_

• *
« Odgovori #4625 : 02 Maj 2010, 17:50:03 »
Zdravo!
Nelli, to z Lordijem je res zelo žalostno. Upam, da bo z njim vse vredu, za to ima dobre možnosti, saj ste izbrali odličnega veterinarji pa tudi vidi se, da ga imate res radi in boste zanj maksimalno poskrbeli.
Sama imam sicer drugo pasmo, kavalirko, ki sem jo tudi kupila na Češkem, prav tako precej ceneje. Povedati hočem, da cena vseeno vedno ni odraz kvalitete. Sama sem kontaktirala več vzrediteljev iz večih držav, pa Češka ni bila vedno najcenejša. Sama sem imela srečo, ker moja psička ni iz prestižne psarne, vendar ima gospod narejene vse pomembnejše zdravstvene teste za svoje pse, medtem ko so drugi, ki sem jih kontaktirala prodajali psičke za več kot 1000 evrov tudi brez zdravstvenih testov. Še vedno več kot vsaka pogodba velja zaupanje med vzrediteljem in kupcem; to pa se lahko vzpostavi samo z osebnim kontaktom in veliiiko vprašanji o samem psu, starših, pogojih v katerih psi živijo. Če ni dobrega občutka in psov ne vidite osebno, raje ne kupujte! Verjemite, človek se prehitro opeče.

Zdi se mi, da vnetje ušes in različna patološka stanja kože ne nastanejo čez noč, tako da je o tem nesmiselno razpravljat. Kar se tiče hrane, pa so tudi mojo psičko vzreditelji hranili s ProPlan (piščanec in riž) pa tam ni imela nekih problemov, kasneje se je pač izkazalo, da ji piščanec dela probleme (prhljaj, polne analke), sva zamenjali hrano (za tako na osnovi rib-hipoalergeno) in je mnogo bolje.
Vzrediteljica pa bi morala pokazati vsaj večji interes za Lordijevo stanje, saj zdravje niti slučajno ni povezano s pet/show kvaliteto mladička.

Želim vama vse dobro,
Nina

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
« Odgovori #4626 : 02 Maj 2010, 18:05:00 »
Vidim da je že Gigosy že razjasnila točno to kar sem hotela povedati. Tako da bom tukaj tudi zaključila.

Bi me pa tudi zanimalo katero stopnjo luxacije so ugotovili pri Lordyju, mislim da še ni bilo napisano.

Še vedno pa menim, da je to potrebno razčisiti na 4 oči. preko foruma se itak nebo nič rešilo. Se pa strinjam da se tudi javno pove, kakšni psi prihajajo iz te psarne. Vse ostalo pa se mi ne zdi ok prilimati na forum, ampak razčistit privat. Moje mnenje.

Vsekakor pa želim da bo prestal malček operacijo brez težav in tudi da se bo kdo drug ob branju tega zamislil in na pravilen način pristopil k nakupu psa. Žal je danes tako, da ljudem ne moreš zaupati in verjamem da bi se to komot zgodilo tudi že bi šla osebno po Lordyja. Saj kot laik ne moreš vedeti in mislim da bi vsak na tvojem mestu zaupal vzreditelju.

lonyka

• *
« Odgovori #4627 : 03 Maj 2010, 00:03:37 »
Ojojoj...samo to bom pripomnila..dostkrat sem zasledila, da te vse kolobacije glede cen in da če nisi pripravljen dati več za psa potem tud v prihodnje neboš imel dovolj financ, da zanj poskrbiš. Jaz ko sem iskala mojo princesko sem dala za njo 600 eu kar se mi je pred 3 leti zdela ogroooomna vsota(in je seveda zelo vplivala na mojo odločitev, ker 1000 eu se mi je in se mi še vedno zdi ogromno denarja) glede na to, da sem študentka..ampak v vrstah yorkie vzrediteljev je to pač zelo nizka cena, ker se gibljejo cene 1000 in več...kljub temu pa sem pripravljena za njo narediti VSE..zato mi ni bilo težko plačevat vseh teh operacij in pregledov, ki sva jih imeli zaradi napake veterinarja pri zlomu tačke, kljub temu da sem trdo delala zato, da sem jo vsak teden vozila v Topošlčico na preveze, preglede, slikanja....no kakorkoli hudo mi je, da očitno tudi visoka cena ni garacija za zdravega psa, vsi danes vidijo samo denar in kako bi največ zaslužili...žalostno za tiste/ nas, ki pa imamo te živali zelo zelo radi in smo pripravljeni za njih naredit vse...žalostno, česa vsega je sposoben človek...Nelli vem kaj prestajaš smo imeli podobno zadevo, ki se pa nam je na žalost vlekla celo debelo leto...dr.Matkotu lahko zaupaš nam je tamalo porihtal sicer je na koncu bila vseeno potrebna amputacija tačke in tudi vse narkoze je dobro prenesla...zato pravim da je mojih pasjih 1.45kg mali heroj, ker je vse 4 operacije celo mučno 1 leto dobro prenesla in še je vedno naša mala sončkasta razvajenka:)..Nelli upam, da boste dobro porihtali vse!
 želim vam ogromno lepih trenutkov z vašimi kosmatinčki:)
lp

arieta

• *
    • The Best Models Yorkshire terrier & Pomeranian
« Odgovori #4628 : 03 Maj 2010, 07:11:43 »
Lonyka ,iskreno mi je zao Vase zenke i bolova koje je morala pretrpjeti i nadam se da sada zivi koliko-toliko normalan pseci zivot osloboden boli !
Da ,cijene pasa su izmedu 1000-2000€ ,ovisno kakvog psa kupujete i da li za kucnog ljubimca ili izlozbeno /uzgojnog i naravno ovisno od kojih linija i roditelja ,pa i o samoj kvaliteti psa kojeg uzimate!
Ali sto se zdravlja psa tice isto zdrav bi trebao biti pas prodan kao kucni ljubiac za 1000€ kao i pas prodan za 2000€ i tu za mene osobno nema neke velike mudrosti ,osim ako pas u ranoj zivotnoj dobi pokazuje neke znakove bolesti pa ga ipak uzgajivac odluci udomiti i svakako takvog psica da ispod realne cijene ali tada mora reci novim vlasnicima da je veterinarsku pregled pokazao to i to ....i tada ako se kupac odluci ipak kupiti toga psa ,sve ok ....ali ako uzgajivac presuti kupcu da je pas bolestan ili ima neke poteskoce koje kasnije mogu prerasti u veci problem onda to nije ok !
Osobno volim duze zadrzati pse ,da se mnoge stvari lakse vide na psu starom 4-8mj starosti i uzgajivac lakse i sa vecom sigurnosti moze dati garanciju na eventualne genetske bolesti ,to ne znaci da pas niposto nece oboliti jer u zivotu nista ne mozemo sasvim predvidjeti ,ali to znaci da ako pas nedaj Boze oboli uzgajivac ce stajati iza toga psa spreman pomoci novim vlasnicima konkretno -savjetom ,pa do materijalne pomoci i sudjelovanja u troskovima lijecenja !
Po meni je samo takav ugovor dobar ,ali je i rijedak jer previse obvezujr uzgajivaca ,a uz to NIJEDAN uzgajivac nije spreman na takav ugovor ako sam nije siguran da je u uzgoj zaista ukljucio samo provjereno zdrave pse !
Naravno da uzgajivac koji moze mirne duse dati takav ugovor ima i visu cijenu ,jer testovi kostaju i vremena i novaca ...a i ako cemo iskreno jako puno pasa padne na tim testovima ,pa ih odgovoran uzgajivac mora iskljuciti iz daljnjeg uzgoja da bi smanjio mogucnist prenosenja te bolesti na sljedece generacije!

A glede cijena pasa imam samo nesto za dodati -nikako mi jedno nije jasno ...ako je svima poznata cijena yorkica kakva je kod vecine uzgajivaca cak neovisno o samoj kvaliteti pasa ili linije sa kojom uzgajivac radi zasto se ipak odluce mnogi od njih na kupovinu psa daleko ispod te cijene,bez da se zapitaju sta nije u redu sa tim psom????
To mi je nekako otprilike isto kao kada covjek zeli odredenu marku vozila ,a koja je realno dosta skupa ,i netko mu ponudi "isto" vozilo za  1/2 cijene i covjek na oko ne vidi razliku ,ali mora mu biti jasno da sa tim vozilom nesto nije ok-ili je ukradeno ili nema masine ili ima neki nepopravljiv kvar ,serijsku gresku ili tko zna sto .....

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
« Odgovori #4629 : 03 Maj 2010, 11:42:51 »
Yorkiji sploh niso moje področje, ampak odnos tele vzrediteljice in posrednice je pa too much.

Čeprav se pes proda kot pet kvaliteta, mora biti zdrav. Da meni moja vzrediteljica pošlje tak mail, da ji je vseeno, če je pes bolan, ker je bil prodan kot pet kvaliteta, si sprintam vse maile, vsa veterinarska poročila, kupoprodajno pogodbo,... in stopim do prvega dobega odvetnika. Pa še tako antireklamo ji naredim povsod, da bodo ljudje 3× premislili, če bi kupili psa pri njej.

Mislim res no >:( >:(

Drugače je pa v Lj dober ortoped tudi dr. Miklavžin na 300kosmatih - kar se tiče ortopedskih zadev jaz prisegam nanjga ;)

lonyka

• *
« Odgovori #4630 : 03 Maj 2010, 12:01:20 »
Arieta za mojo psičko sem dala 600 eu in glede na to da je za na kavč z njo ni čisto nič narobe...vse te operacije so bile potrebne zaradi zloma in do zdaj z njo nisem imela nobenih problemov kar se tiče ostalih bolezni(in upam da jih nebo) in tudi če je `izpod`cene je za mene najlepša yorkica tako kot verjetno vsak pes za svojega. Kot smo pa že videli v večini primerov pa tudi cena več ni odraz kvalitetnega psa...vse te preglede mogoče opravi 1/3 vzrediteljev...kakorkoli v to se nebom spuščala...mislim da so cene itak pretirane..in psa nebi pod nobenim pogojem primerjala z vozilom!vzreditelji pogosto pozabljajo zakaj se spuščajo v vzrejo..ali zaradi ljubezni do pasme ali zaradi zaslužka.lp

lonyka

• *
« Odgovori #4631 : 03 Maj 2010, 15:39:04 »
pozabla sem  kak se slike vstavljajo mi kdo pomaga? ??? :P

petval

• *
  • LOU-LOU
« Odgovori #4632 : 03 Maj 2010, 19:17:28 »
Pojdi na shrani.si
Poišči datoteko -sliko v računalniku ...in sledi navodilom.
Po potrebi sliko zmanjšaj.
Na koncu se ti prikažejo različne možnosti izberi koda za forum.

Naj omenim ,da bo ta stran-shrani.si verjetno kmalu nehala delovat !

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4633 : 04 Maj 2010, 12:52:42 »

A ,od januara 2010 obvezan je i DNK test za sve pse koji dolaze na uzgojni pregled .

Arieta, tale DNA test predvidevam da je potreben samo kot dokazilo starševstva pri leglih. druge funkcije DNA profil nima. Zakaj točno pa je to obvezno v Nemčiji če mogoče veš?

arieta

• *
« Odgovori #4634 : 04 Maj 2010, 19:37:51 »
Evo ovdje sve pise o potrebnim testovima i razlozima zbog kojih se traze
http://www.kft-online.de/_rubric/detail.php?nr=488&rubric=Bek%E4mpfung+von+Krankheiten&
Voraussetzungen für eine ZZL

Ovo su uvjeti za izvodenje psa na uzgojni pregled ovdje u Njemackoj :

Phänotypbegutachtung - Gebühren beträgt 55,00 Euro (Auskunft über den Prüfungsleiter)

Checkliste zur Zuchtzulassung für alle Terrier

- Orginal-Ahnentafel

- bei Ahnentafel aus dem Ausland, CBD, PJRTCD, DYC und CYT ins KfT - Zuchtbuch übernommen

- 2 KfT Ausstellungsbewertungen mit mind. sehr gut

- DNA Profil für alle Terrierrassen (Vordruck auf Webseite des KfT)

- Patella - Untersuchungsbefund für folgende Rassen: Australian Silky, Boston, Brasilanischer, Cairn, English Toy, Japanischer, Norfolk, Norwich, Scottish-,

Skye, West Highland White und Yorkshire Terrier

- HD - Befund für Airedale-, Kerry Blue, Schwarzer- und Irish Soft Coated Wheaten - Terrier von A 1 bis B 2

- DNA Befund für Bedlington Terrier " 1,1 oder 1,2"

- DNA - Befund für Manchester Terrier " vWD N/N"

- Augenuntersuchung bei Airedale, Irish Glen of Imaal-, Jack Russell- und Parson Russell Terriern

- Ohrenuntersuchung bei Parson Russell Terriern

- Laryngoskopieuntersuchung bei Norwich Terriern

- bei Wiedervorstellung der Bericht der ersten Zuchzulassung

arieta

• *
« Odgovori #4635 : 04 Maj 2010, 19:52:04 »
  ovo su razlozi zbok kojih i yorkie ovdje ne moze dobiti  uzgojnu dozvolu :
1) poremecaji u ponasanju -karakter koji ne odgovara terijeru
2)za rasu netipican izgled
3)urodene greske
4)vrlo losa struktura dlake -netipicna za pasminu
5)pogresna ili manjkava obojanost dlake
6)manjak pigmentacije
7)nasljedne malformacije
8) svi zagrizi koji nisu skarasti
9) otvorena fontanela
10) tjelesna tezina ispod 2kg
11) manjkavi testisi kod muzjaka
12) nepovoljni nalazi patelle
13) manjkavo zubalo  sto znaci kod yorkica molara mora biti 6/6 ,a ne smije faliti vise od 4 premolara
14 psi kupiranog repa

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4636 : 04 Maj 2010, 21:29:16 »
OK ali kod yorkija nema drugih DNA testa, dela se samo DNA profil - ta pa nima druegega namena kot to da se po potrebi lahko ugotovi identiteta staršev, se pravi ali so starši navedeni na rodovniku dejansko starši mladičkov.

A to se v nemčiji pogosto zahteva, da se dokazuje ali se dna mladičkov ujema z dna profilom staršev? Samo zanima me čisto tako, probam razumeti poanto tega testa.

arieta

• *
« Odgovori #4637 : 05 Maj 2010, 07:45:37 »
DNA test je od 1.januara obvezan u SR Njemackoj jer se ovdje zeli uciniti baza podataka iz nekoliko razloga .
Svakako je jedan od njih i jako bitan dokaz da pas zaista potjece od bas ta dva roditelja koji su mu upisani u rodovnik ,jer je praksa pokazala da se jako manipulira i da mnogi predci koji pisu u rodovnici psa uopce nemaju veze sa tim stenetom!!!
To se osobito pokazalo kod uzgajivaca sa velikim brojem pasa ,pa je DNA test samo jedan u nizu koji ce novim vlasnicima psa zaista jamciti da su mu roditelji psi koji su i upisani u rodovnik!
Drugo ,DNA testovi koje ce jedan uzgajivac raditi na svojim psima sustavno nekoliko godina moci ce mu biti smjernica za daljnja uspjesna sparivanja zdravih jedinki sto nije zanemarivo!
No sve je to  relativno novo pa uzgajivaci moraju mnogo uciti da bi znali dobro procitati taj test i postupiti najbolje moguce u svrhu ocuvanja pasmine i poboljsanja njenih karakteristika.
Nazalost vecina uzgajivaca odluce iz pogresnih pobuda pariti zenku sa bas tim muzjakom -najcesce jer muzjak ima dosta titula ili neku znacajnu titulu ,a da genotipski taj muzjak i zenka uopce nisu kompatibilni .
Dobar uzgajivac uci cijelo vrijeme kroz dobro organizirane seminare ,iz strucne literature i uz osnovni talenat mora imatai bar osnovna znanja o anatomiji psa i genetici .

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4638 : 05 Maj 2010, 09:22:44 »
Arieta... a onda znači da mora uzgajivač preden proda štene napraviti i DNA profil svim štencima? Ker če ne narediš dna profila tudi na mladičku ne moreš dokazati da so to njegovi starši - se pravi vsi morajo imeti narejen dna profil, da bi lahko dokazal starševstvo oz da mladiček dejansko izvira od teh staršev.

Glede genetske kompatibilnosti dveh psov... mislim da je to en velik nateg, sory. Kot biolog in kot človek ki ima malo pojma o genetiki, ti povem da je to ena velika laž. Mislim izbirati kombinacije na podlagi dna profila??? katere gene pa boš gledal, na podlagi česa se boš odločil???
daj prosim če imaš kakšen link v angleščini mi posreduje (nemščina mi ne gre, tako da to odpade). Me pa zanima na podlagi kakšnih dokazov/raziskav bi se katerikoli vzreditelj odločil delati dna profil psov kot pripomoček za izbiranje paritvenih kombinacij. res da se sama nisem nikoli spuščala v to tematiko pri psih, ampak kot rečeno, imam nekaj znanja iz genetike, in mi je povsem jasno da je to ne samo nemogoče še danes, ampak tudi ni smiselno v prihodnje - tudi še enkrat čez 100 let odkrijejo genetske markerje za vse znane bolezni.

Že da identificirajo gen ki je kriv za eno bolezen pri določeni pasmi, je ogromno dela. AMpak to se da, pač pri nekaterih boleznih bo bolj dolgotrajno. Ampak recimo da pes nima nobenih dednih bolezni  - kaj bi gledal da določiš ali sta dva psa genotipsko kompatibilna? :)

Sašenka

• *
« Odgovori #4639 : 05 Maj 2010, 10:24:18 »
Berem in se čudim. Me dolgo ni bilo tu. Zadnjič sem se oglasila, ko je Tinka nekomu "rihtala" nerodovniškega mladiča iz Češke in sem bila zelo proti.

Sedaj pa berem tole in, se opravičujem, ampak izgleda kot da je Tinka postala malo bolj sofisticiran Matoša. Oglasi na bolhi, lepi majhni yorkiji po nizki ceni, posrednik v Sloveniji, ki za provizijo vse zrihta. Katastrofa.
In masovno produciranje mladičev na Češkem. Ko je kaj narobe pa tisti tipičen stavek: lahko me tožiš, če ti kaj ni všeč. Res sem razočarana in ne morem verjeti kaj se greste.

Gigosy ti si seveda izvzeta.

Botticelli, jaz pa mislim, da po takem odnosu ne moreš razčiščevati na 4 oči, poleg tega imajo tudi ostali potencialni kupci pravico vedeti kaj kdo prodaja. Ko gre za "naše" preporodajalce so vas vsa usta polna kako je vse potrebno spraviti v javnost, ko pa nekdo s foruma to počne malo bolj elegantno je pa bolje biti tiho.

In že takrat se nisem strinjala s Tinkinim "uvažanjem yorkijev" tole pa presega vse meje in je na ravni čisto navadne preprodaje.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4640 : 05 Maj 2010, 11:01:48 »
Jaz sem tudi Tinki povedala kar mi ni bilo všeč. Stvar je taka, da poznam Tinko in vem da v osnovi je ona dober človek, in verjamem da nikoli nebi prodajala bolanega psa, če ona ve da je bolan. vem pa tudi da žal nima izkušenj in tudi ona preveč zaupa ljudem in mogoče tudi preveč kaj pove nepremišljeno in obljubi nekaj, za kar ona nikakor ni pooblaščena ampak obljublja na podlagi zaupanja.

zato tudi upam da bo to šola za vse, kako se psa ne kupuje in da se vedno moramo na lastne oči prepričati kje in kaj kupujemo. pa še takrat verjamem da bi tale vzrediteljica rekla da bo to vzrejni pes in bi ga prodala tudi direktno kupcu brez kančka slabe vesti. in bi odreagirala sedaj enako. pač tinka se je tukaj znašla na sredini, naredila nekaj napak, in kot rečeno upam da bo to šola tudi za njo.

Še enkrat, eno je če te kdo prosi ali mu lahko pomagaš najti kužka  v tujini. S čimer se jaz ne strinjam ravno je to, da se kužke pripelje in se jih potem tukaj prodaja, ker zagovarjam stališče da je potrebno spoznati vzreditelja. Ok izjeme so možne, ampak splošno gledano še vedno je za moje pojme važen kontakt med vzrediteljem in kupcem brez posrednikov.

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #4641 : 05 Maj 2010, 11:11:50 »
Boticelli, ne zagovarjam ne vzrediteljice, ne Tinke, tudi kupca ne, ampak če boš še enkrat prebrala elektronska sporočila, ki jih je tu objavila Nelli, boš videla, da je vzrediteljica v svojem prvem sporočilu potem, ko jo je Nelli kmalu po prihodu mladiča v Slovenijo obvestila o njegovih zdravstvenih težavah, napisala, da pes ni za vzrejo in da je to povedala Tinki. Tinka pa je od vsega začetka mladiča razglašala za oh in sploh popolnega. Tukaj nekaj ne štima. Dopuščam možnost, da je Tinka res naivna, ampak oglasi na bolhi, skoraj petdeset procentna marža za to, da psa pripelje v Slovenijo in pa tale reklamna poteza ne govorijo ravno o nekomu, ki ne zna do pet štet.

Se pa popolnoma strinjam: psov se ne kupuje prek posrednikov!

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4642 : 05 Maj 2010, 11:21:35 »
No saj ravno zato ker poznam Tinko štejem vse skupaj kot zelo nepremišljeno izjavo in naivnost. kar pa seveda ne opraviči dejanja. če je nebi poznala bi si pa mislila isto kot verjetno večina ki to bere.

Sašenka

• *
« Odgovori #4643 : 05 Maj 2010, 11:27:11 »
Jooooooooj Neli pa daj pomiri se že !!! Vse kar sem ti imela za povedat sem ti že napisala prošli link in ostalo potem na meil !!!! Moj zadnji meil je bil da me lahk tožiš in pika . Jaz se nimam več kaj s tabo pogovarjat in ti ne bom več niti pisala na to temo. Vzemi vse papirje od zdravnika in pridi na rastavo v Portorož do Alene in mene al pa na bilo kakšno drugo rastavo ker tudi gospa Alena nima kaj skrivat in bo tudi naprej prihala na slovenske rastave.
Mislim da lih takšnoj vzrediteljici ni potrebno prodavat bolne kužke in si kvarit svoj ugled zarad par euro.
Še enkrat poudarjam da si lahko sama šla gor in si izbrala mladička in se natačno zmenila znjo osebno !!!

Če bi bla kak preprodajalec pa bi imela vsak mesec oglas za nerodovniške pse ki bi prodajala brez pogodbe in ostalih obveznosti a ni tako ?!

Tvoj Lordi je imel baje nekaj z ušesi , pol pa si rekla alergijo pol pa srčno napako in še do zdej nisem vidla nobenih potrdil od veterinarja in zdej še patelo !
Zanimljivo da NOBEDEN iz legla ni imel do zdej še nič od tega  ::)
Za to te prosim da vse kar maš prineseš osebno na rastavo pa da vidimo kako in kaj in kdo je tle v pravu. Razumem daje češka malce daleč al 1 urco vožne do Portoroža boš valjda zdržala.

Brat od Lordija živi v MB in bojo verjetno prišli tudi na jorkiado pa se lahko tudi tam ti in ostali prepričate o njegovo zdrastvenom stanju  ;)
Za vsih ostalih ki tle napadajo "POCENI" jorke iz češke pa dodajem link o številu psarn u SVETU iz vsake države posebi kot ma lepo pregledno ena vzrediteljica na svojoj strani navedeno    :    http://www.yorkshire.cz/cz-odkazy.htm
Pa mislim da je očigledno zakaj so pri nas take cene !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Če mi kdo neverjeme ma seveda pravico do svojga mišljenja in me ma še naprej za preprodajalko in bilo kaj druzga.
S tem pa končujem to temo ker nima časa za take bedarije ker če itak nekdo neverjame ne boš ga prepričal. Najlaže je krivit druzga za vse .
Še zmeraj bom naprej zagovarjala nakup rodovniškega jorka pred brezrodovniškim al seveda lahko kupite po sreči ki jo je imela Petval brezrodovniško samičko ki bo lepa in zdrava in tud lahko rodovniški jork lahko zboli al je grd. Takšno pa je življenje nažalost.
LP Tina

Oprosti Botticelli, ampak tega maila ni napisala zelo dobra, srčna, naivna oseba ampak oseba, ki je že večkrat prepordajala yorkije, oseba, ki je že uvažala nerodovniškega yorkija, oseba, ki se s kupcem nima več kaj pogovarjati, ko pride do problema in arogantna oseba, ki ji je vseeno in jo lahko tudi tožijo, če želijo, kot navaja, oseba, ki je navajala neresnične podatke o psu, oseba, ki nesrečnemnu in zaskrbljenemu kupcu psa govori naj se že pomiri in da mir, oseba, ki nima časa za bedarije ima pa čas uvažati pasje mladiče in oseba, ki je bila očitno zelo prijazna dokler ni prišlo do nakupa sedaj je pa prijaznost nekam izpuhtela.

Tinke ne poznam, vem pa da mi njeno reklamiranje in "pomoč pri uvozu" yorkija in Češke že od samega začetka ni všeč in že takrat sem povedala svoje mnenje, zadeve pa se očitno potencirajo.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4644 : 05 Maj 2010, 12:27:48 »
Kot rečeno, ne zagovarjam nobenega. Ni pa vedno vse črno belo. kot rečeno pa tudi meni ta način prodaje ni všeč, ker skriva veliko nevarnosti, in prej ali slej te zadeva zadene kot bumerang, če nisi zelo zelo pazljiv in ne veš točno kaj delaš in če popolnoma ne zaupaš vzrediteljem katere pse prodajaš.

Dejstvo je, da se morajo kupci danes informirati o vzreditelju in če se le da iti sami po kužka. Nikakor pa ni izgovorov da katerikoli vzreditelj proda bolanega psa oz da se obnaša kot se. Tudi če je vzrediteljica v štartu vedela da je nekaj narobe, bi to morala povedati bodočim lastnikom in bi se tudi tak kuža prodal za simbolično ceno recimo.

dolicamm

• *
« Odgovori #4645 : 05 Maj 2010, 13:25:37 »
Mislim, da sedaj lahko filzofirate na dolgo in široko...Vendar dejstva so taka, kot je napisala Sašenka...Žal...

lonyka

• *
« Odgovori #4646 : 05 Maj 2010, 13:28:09 »
res mi že gre hudo na živce kak se vsi delajo pametne...vsak pač danes NIMA denarja da si kupi psa za 1500 eu bi pa si hudo rad želel vsaj približno podobnega...vsak pač ne zna češko in se ne pozna na državo kot tako...halo logično da če bo mene nekdo poklical iz japonske in me prosil da poiščem kakšno leglo bla bla bom to nardila...isto je nardila Tinka in je že nehajte obtoževat ...logično da če zna ženska češko in od tam prihaja da pa bo verjetno ona prva na katero se bo človek obrno..in tako so se ljudje pač začeli obračat.poleg tega pa vsakemu pove da lahko gre sam po psa...da pa je pol človek len in se ne spravi sam iskat psa in sam precenit kaj kupuje pa je njegova stvar...sama sem se tud že obrnila na njo in tud ko si je teta hudo hudo želela psa istega kot jaz vendar ni šanse da da več kot 500 eu za psa ker pač žal nimajo vsi 2000 eu mesečne plače mi je Tinka povedala, da mi da vse oglase sama pa mi nerodovniškega psa nebo vozila..pa tud sama sem jo potem končno prepričala naj nerodovniškega ne kupuje in tega tud ne podpiram tako kot štepanja ne ala Matoša! ne bit vsi tako hudo pametni ..vedno sta 2 plati..in tiste ki pač iščete psa za 1500 eu OK iščite ..prosim ne obtožujte pa če ima nekdo psa `izpod` cene...poleg tega pa vsepovsod so krize ljudje nimajo za kruh..me zanima kdo bo kupoval psa za 1500 eu.
LP

botticelli

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #4647 : 05 Maj 2010, 13:35:34 »
Kot sem napisala, v rej zgodbi poznam vse plati - od Tinke do kupca Lordyja in način vzrediteljice. zato lahko stojim za tem kar sem napisala in zgodba ima vedno več plati. tukaj tudi zaključujem to debato.

dejstvo je, da lahko na češkem, slovaške in tudi madžarskem dobiš rodovniškega yorkija za hišnega ljubljenčka za 500€ - raznorazne kvalitete. pač malo se je treba pozanimati in vprašati koga kaj se priporoča, običajno imajo manjše psarne nižje cene, kar pa ne pomeni da ni kvaliteta ok. vedno imaš možnost iti pogledati in se odločiti da ali ne. seveda se pa moraš tudi fajn poznimati o vzreditelju. vse se da.

je pa res velika prednost domačih vzrediteljev da so relativno blizu in so ti tudi vedno na voljo. kar pa tudi veliko pomeni.

Gigosy

• Vzreditelj
  • *
    • Desmidiales
« Odgovori #4648 : 05 Maj 2010, 13:39:55 »
Arieta... a onda znači da mora uzgajivač preden proda štene napraviti i DNA profil svim štencima? Ker če ne narediš dna profila tudi na mladičku ne moreš dokazati da so to njegovi starši - se pravi vsi morajo imeti narejen dna profil, da bi lahko dokazal starševstvo oz da mladiček dejansko izvira od teh staršev.

Glede genetske kompatibilnosti dveh psov... mislim da je to en velik nateg, sory. Kot biolog in kot človek ki ima malo pojma o genetiki, ti povem da je to ena velika laž. Mislim izbirati kombinacije na podlagi dna profila??? katere gene pa boš gledal, na podlagi česa se boš odločil???
daj prosim če imaš kakšen link v angleščini mi posreduje (nemščina mi ne gre, tako da to odpade). Me pa zanima na podlagi kakšnih dokazov/raziskav bi se katerikoli vzreditelj odločil delati dna profil psov kot pripomoček za izbiranje paritvenih kombinacij. res da se sama nisem nikoli spuščala v to tematiko pri psih, ampak kot rečeno, imam nekaj znanja iz genetike, in mi je povsem jasno da je to ne samo nemogoče še danes, ampak tudi ni smiselno v prihodnje - tudi še enkrat čez 100 let odkrijejo genetske markerje za vse znane bolezni.

Že da identificirajo gen ki je kriv za eno bolezen pri določeni pasmi, je ogromno dela. AMpak to se da, pač pri nekaterih boleznih bo bolj dolgotrajno. Ampak recimo da pes nima nobenih dednih bolezni  - kaj bi gledal da določiš ali sta dva psa genotipsko kompatibilna? :)

No tole okrog DNA pa tudi mene zanima tako da prosim Arieta če lahko to malo bolj konkretno razložiš, ker imam tudi jaz informacije, da DNA dejansko ne dokazuje drugega kot to, da je pes res potomec določenih staršev.

Sašenka

• *
« Odgovori #4649 : 05 Maj 2010, 13:52:23 »
Lonyka, povem pač kar si mislim po vsem prebranem. In sem šla tudi brat nazaj poste in Tinke in veš kaj, vsak tretji ali četrti post pove, da prihaja iz Češke in ima s seboj mladiče ali mladiča. Tudi od Lordya bratec je bil prepeljan sem. In še mnogo drugih na ta način. Tudi nerodovniški yorki je bil že uvožen sem na ta način in preko Tinke. Oglašuje na bolhi, pobira provizijo in reklamira češke psarne. To je vse kar sem prebrala in na podlagi tega sem povedala svoje mnenje. Tinke ne poznam, drugih pet plati zgodbe tudi ne, vem to kar tukaj piše. In ja, me pač spominja na Matošo.

Tudi moj Lux je bil od nekoga na ta način prepeljan in ne boš verjela - ravno s Češke (je imel prazen češki čip). In tudi ima težave s kožo. In res imam dost teh nepreverjenih vzrejanj samo da se prodaja pse in služi na ta način.

In Tinka je lahko super oseba, verjamem, ampak se opravičujem, ker ne podpiran tovrstnega načina preprodaje in posredništva pri prodaji živih bitij. In tudi ne podpiram tako odnosa kot se je izkazal v tej zgodbi.

In tudi jaz za rodovniškega yorkija nisem dala 1500€, sem pa leglo sama izbrala, sama sem se menila z vzrediteljem in tudi vzreditelj ni posloval z nobenimi posredniki. Tudi ti imaš rodovniško psičko in kakor vem nisi dala 1500€ in si jo tudi kupila brez posrednikov. Seveda v temu primeru obsojam tudi odnos kupcev do nakupa živega bitja ampak oprosti, kljub vsemu takega uvažanja yorkijev kot se ga gre Tinka ne podpiram in sem odločno proti.

Tudi jaz zaključujem debato, sem se pa morala oglasit, ker sem res razočarana, da še tam kjer bi človek pričakoval, da so ljudje, ki vedo kako se psa kupuje, kaj je kvalitetna vzreja, kaj je preprodaja naleti na take zadeve in to s strani ljudi, ki kao vedo vse o vsemu. Ampak važno, da se pomaga tistim, ki želijo psa čimceneje pa čeprav gre vse to na račun bogih psov. Gigosy seveda spet izvzeta.