Avtor Tema: Nemška doga [Deutsche Dogge, Great Dane]  (Prebrano 2749859 krat)

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
Nemška doga [Deutsche Dogge, Great Dane]
« Odgovori #6000 : 24 Avgust 2007, 18:54:57 »
merle je pri ND t.i. sivi harlekin in ne "navadni" harlekin.

To pa ne bo cisto res ... Sem menda o tem ze pisala, pa dejmo se 1x ...
Gena za merle in harlekin sta namrec razlicna (eden je za merle/ne merle, drugi za harelkin/ne harlekin) in harlekin gen pride do izraza (na ven) le v kombinaciji z merle genom.Merle je nepopolni dominatnni gen, deduje se pa takole - psi, ki imajo mm kombinacijo alelov (obeh kopij gena za to barvo - eden od mame, drugi od oceta) so ne merli, torej crni. Psi z Mm kombinacijo so t.i. sivi harlekini (obicajni, lahko imajo manjse bele lise - enako kot crni psi, samo da je kozuh namesto crn siv merle). Double merle psi imajo kombinacijo MM in so v osnovi beli, imajo pa NEKAJ sivih ALI crnih lis/flekov.

Harlekin gen se deduje podobno kot merle - dominanten, ampak le v kombinaciji, ko je ze prisoten tudi merle gen (mislim, takrat se izrazi, sicer je pes jasno prenasalec). hh kombinacija alelov (kopij genov) da ven ne harlekina, Hh je harlekin, HH kombinacija pa je letalna (taki psi se sploh ne skotijo, ker sploh ne pride do dejanskega razvoja zarodka).

Ce to malo pokombiniramo, dobimo naslednje kombinacije:
mm hh = ne merl, ne harlekin (tudi ni prenasalec) - crn pes, torej
mm Hh = je crn pes, ki je prenasalec za harlekin vzorec (ker ni prisotnega merle gena - mala crka pomeni odsotnost zelene lastnosti, oz. lastnost, ki se recesivno deduje - se harlekin vzorec ne izrazi in je pes torej samo prenasalec)
Mm hh - merle pes (obicen siv "harlekin", ki v resnici ni harlekin, lahko ima bele lise - tako kot jih imajo lahko crni psi - to se deduje malo drugace in tega sem notri ne bomo mesali, gre namrec v bistvu za se en dodaten vzorec na osnovni barvi kozuha)
MM hh - ze omenjeni pretezno beli psi = double merle, z redkimi lisami (crnimi ali merle) - te lise so lahko kjerkoli
MM Hh - double merle psi - se pravi pretezno beli, ki pa imajo poleg tega se harlekin vzorec - lahko izgleda tako, da so lise razporejene podobno kot je najbolj zazeljeno pri harlekinih (torej bela prsa, ...)

Tako kot pri ostalih pasmah, kjer je prisoten merle gen, se tudi pri nemskih dogah pojavljajo enake tezave - gluhi psi, tezave z ocmi, nekaterimi notranjimi organi ... (ze pisano o tem). Zato je res treba vedet kaj paris, zakaj in pretezno beli psi (sploh, ce nimajo lis po usesih in okorg njih), naj bi bili vsaj slusno testirani (BAER test je seveda edini relevanten nacin).
m.

ahasver

• *
  • Spol: Moški
  • živim z dogami in za doge
    • http://www.doggedog.net
« Odgovori #6001 : 25 Avgust 2007, 10:54:40 »
Pa še prašičji nos, brez pigmenta.

Scobert

• *
  • SCOBERT
    • Scobert Bulldogs
« Odgovori #6002 : 25 Avgust 2007, 11:15:17 »
Hax je obavio paernje, nadamo se da će za neka dva mjeseca biti malih dogana.

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6003 : 25 Avgust 2007, 11:32:17 »

Ojla!

Cestitke HAXU !! Drzimo pesti, da bi imel leglo!

Cao-Slavi

cezar

• *
« Odgovori #6004 : 25 Avgust 2007, 12:12:38 »
   Ojla!

Cezar- o tem zakaj pride rumencek smo ze nestetokrat govorili in tudi nalimali slikce.  Pa ne vem, ce je za to kriv Apis..... bo treba se kaj drugega pogledat.  Je pa to spet pogreta zadeva.

Moji psi so lepi, ja...in jaz sem tudi zadovoljna da imajo toliko beline. Saj se ve, kaksen je pravilno obarvan harlekin in tudi vemo, da se do take barve tezko pride. .... Dokler mi bo to uspevalo-Bom jaz extra zadovoljna.

Cao-Slavi

Slavi, a tvoji še nikoli niso dali rumenčka?
Ahasver si vsaj upa pokazat tudi takšne, eni pa to spretno skrivajo!
Bravo za takšne, ki si upajo, tudi za tistega vanilija! Bi ga ti pokazala?

Glede pravilno obarvanih harlekinov ne vem natančno kakšen naj bi bil, sem pa nekje slišal, da se baje harlekin - harlekin ne bi smelo parit! Ampak jaz sem v tem laik, govorim samo to, kar mi pride na ušesa.
Sicer pa, če si ti zadovoljna, je tako tudi prav, samo ne bit pol takšna hinavka in se delat norca iz drugih psov!
Pa lep dan ti želim :-*

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6005 : 25 Avgust 2007, 14:41:22 »
  Ojla!

Cezar-   Jaz ti v tem trenutku ne morem povedat, kaj bi bilo, ce bi se nam skotil rumencek...Nimam pojma, ker se mi se ni blo treba ubadat s tem. Verjetno se tudi mi ne bomo mogli ubranit tega - takrat bomo pa razmisljali. 
  Paritev harlekin- harlekin...je veliko napisanega na tem forumu in si lahko preberes.
   Tisto, kar sem napisala o barvah, je pa dejstvo in se ne delam norca.... mogoce samo tebi se ni prislo na usesa.

Cao-Slavi

erika

• *
« Odgovori #6006 : 25 Avgust 2007, 19:55:46 »

Scobert,

bravo za Haxa, da je upario ženku ;D ;D i teško tebi kad bude malih Hax-iča  :o :o

Naše dame from Valvasor's land ;D

Uraya in Liberty

pa še pozerske

Fana

• *
« Odgovori #6007 : 25 Avgust 2007, 20:34:33 »
Malo pozno, ampak iz srca  ;D - Slavi, čestitke za oba legla  :o

Dogi napadli človeka, he he

Takole pa mi spimo  :P

Lp,
Nataša in njena banda

BenSon

• *
    • http://www.doggebenson.net
« Odgovori #6008 : 25 Avgust 2007, 20:53:15 »
  Ojla!

Cezar-   Jaz ti v tem trenutku ne morem povedat, kaj bi bilo, ce bi se nam skotil rumencek...Nimam pojma, ker se mi se ni blo treba ubadat s tem. Verjetno se tudi mi ne bomo mogli ubranit tega - takrat bomo pa razmisljali. 

Cao-Slavi

Tega odgovora pa resnično ne razumem.Kaj bomo storili če pride do tega.To pomeni da je možno več kombinacij med katerimi je tudi usmrtitev mladička,prikrivanje pred javnostjo itd...Mislim da to ni odgovor za vzreditelja kateri ima za sabo že kar nekaj let izkušenj in legel.Tukaj bi se pa jaz zelo zamislil.Tako da se mi je zopet porodila misel da bi bilo pri kotitvi nujno imet vsaj dva nepristranska opazovalca.A ne bi bilo lepše če bi bil odgovor:mladička bomo pustili živet,poiskali za njega primerne lastnike in jim razložili kaj z njim smejo in kaj ne..Ne morem si zamislit kakšno krivico bi naredil našemu Byronu če mu ne bi pustil živet. Samo zaradi tega ker je pač rjav samec in ni "zaželjen" v tej kombinaciji paritve.Zelo me moti če je krivica narejena ljudem,še bolj pa če je narejena živalim.

L.p.Benjamin

L.p.Benjamin

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6009 : 25 Avgust 2007, 21:06:11 »
   Ojla!

Benson- se mi zdi, da si tole spet malo obrnil po svoje. To je tvoje razmisljanje in kombinacije - ne moje!!! Nikar ne misli namesto mene, PROSIM !!!!!

Mogoce so pa po moje,moznosti drugacne.
 1. da se zahteva, da se v rodovnik takoj napise, da ni za vzrejo
 2. da se ga sterilizira/ kastrira
 3. da se ga da kot pet kvality in rodovnik ostane vzreditelju.......ker nikoli ne ves, kaj lastnikom cez cas pade na pamet in zacnejo z njim vzrejat..
  Pa verjetno bi se se kaj najdlo.
  Benson- taksno je moje razmisljanje.

Cao-Slavi

BenSon

• *
« Odgovori #6010 : 25 Avgust 2007, 21:32:10 »
Valvasor ta odgovor pa je bil zelo hiter in bolj jasen kot prej.Še pred kakšno uro nisi imela pojma kaj bi naredila v takšnem primeru,sedaj pa kar na enkrat toliko odgovorov ???.Če bi že prej odgovorila tako kot sedaj bi bilo moje pisanje nepotrebno.
Čestitke za leglo malih kitajčkov.

L.p.Benjamin

ahasver

• *
« Odgovori #6011 : 25 Avgust 2007, 22:03:03 »
  Ojla!

Citiraj
  Benson- se mi zdi, da si tole spet malo obrnil po svoje. To je tvoje razmisljanje in kombinacije - ne moje!!! Nikar ne misli namesto mene, PROSIM !!!!!

1. da se zahteva, da se v rodovnik takoj napise, da ni za vzrejo   ČE NI VALVASOR-TAM LAHKO TUDI BELI VZREJAJO 2. da se ga sterilizira/ kastrira    DA JE MANJŠA KONKURENCA
 3. da se ga da kot pet kvality in rodovnik ostane vzreditelju.......ker nikoli ne ves, kaj lastnikom cez cas pade na pamet in zacnejo z njim vzrejat..         BREZ VZREJNE KOMISIJE 
  Benson- taksno je moje razmisljanje.

Cao-Slavi

Nekaj sem samo dodal.

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6012 : 25 Avgust 2007, 22:10:59 »
   Ojla!

Se vedno eni ne vedo , kaj BEL pes in kaj HARLEKIN.  Na veliko zalost naj bi bili to vzreditelji.

Cao-Slavi

ahasver

• *
« Odgovori #6013 : 25 Avgust 2007, 22:23:37 »
Točno, žalostno.

Če je tvoj je harlekin če pa je od drugega pol pa ni.

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6014 : 25 Avgust 2007, 22:34:52 »
  Ojla!

Saj jaz verjamem, da vam je res hudo in tezko gledate tako "grdo" barvo.... ampak jaz ne morem pomagat- boste pac mogli se potrpet. :) :) :) 
  Ce pa koga tako mocno moti "moja" belina, naj pa gleda slike drugje, kjer je beline manj  ;) ;)

Cao-Slavi

BenSon

• *
« Odgovori #6015 : 25 Avgust 2007, 22:49:44 »

1. da se zahteva, da se v rodovnik takoj napise, da ni za vzrejo
 2. da se ga sterilizira/ kastrira
 3. da se ga da kot pet kvality in rodovnik ostane vzreditelju.......ker nikoli ne ves, kaj lastnikom cez cas pade na pamet in zacnejo z njim vzrejat..

Cao-Slavi

A ta predlog zajema tudi bele mladiče v leglu ali je to pogoj samo za rjave  ??? ???

L.p.Benjamin

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6016 : 25 Avgust 2007, 23:01:25 »
 Benson- ko bom imela belega- bom pa o tem premisljevala.  ;D ;D ;D
 Zaenkrat vsi moji psi ustrezajo merilom TUDI po barvi. Se noben ni bil albino. Ce bi pa bil, bi pa na zalost moral na eutanazijo. Ravno tako kot gluhi psi.

A lahko ugibam naslednje vprasanje?  "Kaksen je  procent sivih flekov pri harlekinih?????
  A ima lahko harlekin oba usesa siva- a je lahko samo levo???"  >:D >:D >:D

Cao-Slavi

BenSon

• *
« Odgovori #6017 : 25 Avgust 2007, 23:16:37 »

A ima lahko harlekin oba usesa siva- a je lahko samo levo???"  >:D >:D >:D

Cao-Slavi

Odvisno kdaj psa gledaš in ocenjuješ.Če ga gledaš v temi je lahko cel siv  ;D.Če pa ga gledaš ko je svetlo ni zaželjeno ne levo in ne desno uho sive barve. ;).
Mislim da se bo kmalu moral spremenit standard kar se tiče harlekinov.Zaželjena barva 90%BELE,5%SIVE,5% ČRNE,obvezno rdeč smrček!

L.p.Benjamin!

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6018 : 25 Avgust 2007, 23:25:44 »

Benson- saj ze skoraj znas  :o :o

Cao-Slavi

valvasor

• *
    • www.valvasorsland.com
« Odgovori #6019 : 25 Avgust 2007, 23:47:03 »
    Ojla!

Za standard sem ze povedala, da ga je treba znat brat, kar pa ni napisano, je pa vcasih treba vprasat koga pametnejsega od sebe.

Naj ti pa nekaj razlozim,( ker sem ravno dobre volje.)
   Vem, da vas vse strasno moti Frik, ko pride na razstavo.  On ima dovolj pik, da se lahko normalno udelezi razstav in ne more bit diskvalificiran zaradi barve. Normalno slisi in vidi.   Meni osebno je jasno, da ne more zmagat, razen ce bo sam v klasi- pa se takrat se zna narest , da ne bo dobil naziva.  On se pride samo pokazat- ampak to tistim, ki vedo kaj gledat in ne tistim, ki ne vidijo  nic drugega razen barve in po tem ocenjujejo psa. Ker pa vidim, da pases ravno med te, ti pa povem na uho- da je Frik izredno zanimiv pes za vzrejo - ampak seveda samo v kombinaciji s crnimi psicami.  Meni je vse to jasno.......vam pa se en cas ne bo ocitno. Vcasih je treba vedet, zakaj se kaksen pes pokaze in kje.

Tole ti je bila zastonj ucna ura !!! - ker sem ze cel teden dobro volje, ker so se mi skotili tako lepi svetli mladici!

Cao-Slavi

BenSon

• *
« Odgovori #6020 : 26 Avgust 2007, 01:08:47 »
      Tole ti je bila zastonj ucna ura !!! - ker sem ze cel teden dobro volje, ker so se mi skotili tako lepi svetli mladici!

Cao-Slavi

Valvasor hvala za poučno uro katero upam da bom čim prej pozabil.Kar se pa tiče dobre volje pa  to razlagaj bodočim lastnikom,jaz ti tega ne verjamem.

Benjamin

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
« Odgovori #6021 : 26 Avgust 2007, 11:49:41 »
Pa še prašičji nos, brez pigmenta.

boljse to, kot pa spicasta glava ... ::)

Lamina

• *
  • Lamina
    • Perser, Exotic Shorthair, Deutsche Dogge
« Odgovori #6022 : 26 Avgust 2007, 14:05:14 »

Zdravo,

to je pa moj Atilla
http://www.moj-album.com/slika/6207874/jZwLNYcFHgB1EMc1.jpg/

lp
Robi

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
    • Moj album
« Odgovori #6023 : 26 Avgust 2007, 17:30:34 »
Joj Lamina, bi ti ga kar odpeljala. Res je cuker
lp
T.

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #6024 : 26 Avgust 2007, 21:10:03 »
Valvasorji hudiča kje ste me že roke bolijo od držanja pesti :D ;)

dog4ever

• *
« Odgovori #6025 : 26 Avgust 2007, 21:12:16 »
Valvasorji so raztural in verjetno pijejo :D ;)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #6026 : 26 Avgust 2007, 21:14:26 »
Čestitke Niki za osvojen naslov državne prvakinje in vsem ostalim za dosežke. Jaz vem samo za Niko, ampak je bilo veselje na razstavi preveliko, da bi ji uspela v živo čestitat :D

Lp nina

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #6027 : 26 Avgust 2007, 21:16:28 »
Nika čestitke tudi z moje strani za dosežen uspeh :)

!!! binčica !!!

• *
« Odgovori #6028 : 26 Avgust 2007, 21:20:33 »
Ja res je! Sm neki časa bila na razstavi in so res razturali!!! ;D ;D ;D

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
    • http://ccucca.webs.com/
« Odgovori #6029 : 26 Avgust 2007, 21:21:05 »
Mene sicer ni bilo na razstavi Satinka, ti pa lahko jaz povem za delne in neuradne rezultate:

Razstava je bila za en k... ( brez grdih misli, lepo prosim  :-[ )
Vroče je bilo kot p.. ( pa saj je bila samo pasja razstava, no  ::) )
Vsi so dobili vse po kar so prišli ( zopet imamo 1 kup namišljenih prvakov  ::))

Pri dogah je sodil portugalski sodnik ( in portugalci ne morejo iz svoje kože  >:D )
Zmagoval je skandinavski tip doge ( kot da že svojih tipov nimamo zadosti  :P )

Kaj  naj še rečem... aja, čestitke Niki za dosežen uspeh ( verjetno se vidimo na Cruftsu, a ne Nika ) in seveda vsem dogašem za pogum, da so vzdržali tako dolgo na današnji vročini.

Missa