Manchester terier

Eki · 734877

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1710 : 20 Marec 2008, 17:16:54
No, ja, niso več tako majhne, tudi tehtajo več, kot si misliš. Kaj praviš, koliko je razpon od Kali kot najmanjše do Daltona kot največjega?

Danes se selimo, tako sem vesela...

Ana_Byron

• *
Odgovori #1711 : 20 Marec 2008, 20:09:31
ja škoda da ni Byron ostal majhen... :-[ :) :) ;D ;D ;D :D :D :D :P :P 8) 8) ::) ::)

Ann. & Byron. United. ;D

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1712 : 21 Marec 2008, 21:51:05
Daj, no, Ana, a ni čudovit pasji gentleman, tako nežen, prikupen, simpatičen, ko bi vedela, kako sta se s Petro skupaj igrala in valjala po kavču...

Končno smo v novi hišici. Čudovito je. Kužki so se hitro navadili, mladički itak zelo uživajo, ker jih ne rabim več prenašati. Samo troje vrat odprem in že smo zunaj. In kolikor hočejo, se lahko podijo po prostornem hodniku. Danes smo vzeli igranje s krpico. Punčki sta bili takoj navdušeni, ostali trije so se še obotavljali. Potem je hotel Dalton preusmeriti pozornost in je začel prinašati igračko sem ter tja. Spike mu jo je takoj hotel ukrasni, a se ni dal. Potem je šel pa svoji ljubico pomagati vleči za krpo...

Današnjo noč bo Dalton prespal pri svoji novi lastnici. Dvomim sicer, da bosta mirno spala, a vsak začetek je težak. Jutri zjutraj pa takoj dobim Beti na obisk in Spike se poslovi...

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1713 : 21 Marec 2008, 22:46:09
Super slikice :)! Vidim, da mladički uživaji 100 na uro... :o Vse naj naj v novih domovih jim želim. Pa da ne boste preveč jokali za njimi :-[.

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1714 : 22 Marec 2008, 06:31:08
No daj >Apollo povej, kako si ti preživljala odhod mladičkov? Meni je toliko olajšano, ker dva tedna po tem, ko grdo v nove domove začnemo z igralnimi uricami in jih potem kar redno videvam, pa kasneje na mali šoli. Jupi! Še najbolj bom jokala bom za mojo Kali, če jo dam kakšnemu vzreditelju, ker bo res izjemno lepa psička. A raje bi počakala na psičko iz Finske, Anglije ali iz Avstralije, čeprav priznam, da imam ful nezaupanja do drugih vzrediteljev glede na to, koliko jih spoznavam... In Spike je za pojest lep. A na srečo gre k prijateljici, pa Don tudi, tako, da upam, da ju bom ,kar pogosto videvala. Pa Daltona tudi, ker je iz LJ.

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1715 : 22 Marec 2008, 11:10:34
Težko je bilo... :-[ Vendar sem imela srečo pri izbiri novih lastnikov (trkam :)) in smo z vsemi  v kontaktih, pošiljajo mi slikice in k nekaterim sem že šla na obisk (k drugim pa kmalu ;)) tako da je malo laže. In vem, da so v dobrih rokah :). Vsi so že pridni šolarčki ::). Najtežje mi je bilo pri obeh psičkah, ki sta odšli v Nemčijo. Ampak po slikicah in opisih vidim, da uživata :P.
Mantera kako pa da mladičke oddajate tako zgodaj? Saj imajo komaj 6 tednov (če sem prav preračunala)... :-\

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si

bariton

• *
Odgovori #1716 : 22 Marec 2008, 11:31:36
Hvala bogu, da je nekdo opazil, da je pri Manteri nekaj ZELOOOO narobe. Krši Pravilnik o zaščiti hišnih živali pa še Pravilnik o strokovnem delu KZS!!! Po obeh teh pravilnikih je dovoljeno mladiče oddati po dopolnjenem 9 tednu starosti. Ti mladički pa so stari 5.5 tednov!!!(v ponedeljek bodo komaj 6)!

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1717 : 22 Marec 2008, 12:33:48
Mladički še ne zapuščajo mojega doma, to si narobe predsatvljate. Za tele praznike pa sem jih oddala tem dvem, ki ne bodo imeli obiskov in bodo doma, da se jim lahko posvetijo. Potem jih v naslednjem tednu tetoviramo, cepimo in konec tedna gredo v nove domove.

Pravilnik točno poznam, poznam pa tudi nekaj drugega. Preštudirajte si sami, kakšen je mladiček pri sedmit tednih in kakšen pri devetih. In raziskave so pokazale, da se novega doma najhitreje navadi v sedmem tednu, ko je tudi najbolj odprt za navezavo na nove gospodarje. Obratno so ugotovili za tiste, ki se oddajajo v devetem tednu, da so bistveno bolj vezani pa pse, manj na ljudi, da se tudi težje navadijo na spremembo okolja itd. Poleg tega so mladički zelo spraskani, ker se zadnji teden samo še grizejo, ker seveda trenirajo svojo osebnost itd. Vse to lahko novi lastnik obrača sebi v prid - učenje navajanja na predmete, na prihod k lastnikom itd.

Kot veste mnogi znani kinologi celo zahtevajo, da vzamejo psa pri 5. tednih, da jih potem kar najbolje navadijo nase, na svojo družbo itd. Tudi sama sem svojega malinkota dobila pri 5. tednih in to pri slavni Nuški Sergo, tudi znani kinologinji, ki ima za seboj precej kinološkega staža. In ona mi je tudi to pojasnila, seveda pa sem, preden sem po prvem leglu pristala na oddajo pri 7 tednu, se pozanimala tudi pri drugih vzrediteljih. V Skandinaviji, kjer se zanimam za samičko, jo tudi dobim takoj, ko dopolni 6. teden.

Mladički sedaj ne sesajo več pri mami, jedo samostojno, veliko se igrajo med seboj in seveda z vsakim, ki ga vidi. Sama sem pri Kali poskušala z zgodnjim učenjem in povem vam, da me videno kar navdušuje. Pri 5. tednu se lahko začne z navanjem na ime, kar je že prvo učenje, navajeni so še prihoda k meni ob plosku, Petra in Teja bosta poročali, kako lepo so že navajeni potrebo po spanju opravljati zunaj itd.

Skratka, če meni stručkoti, ki niso teoretiki, ampak sami vzreditelji, veterinarji in znani kinologi s strokovnimi argumenti prepričajo, da je za mladička bolje in lažje ga oddati pri 7. tednu in ne šele po dopolnjenem 8. se pravi v 9. tednu, potem se tega držim. Kot tudi vseh ostalih strokovnih ugotovitev, do katerih se dokopljem in jih preverim pri dobrih vzrediteljih. Kdor me pozna ve, da se res trudim za to, da z mladički ogromno delam, pri meni niso zaprti v ogradicah cele dneve, kot pri večini vzrediteljev, kupim jim najbolj kvalitetno opremo, isto, kot jo imajo moji psi, s seboj dobijo najboljšo briketirano hrano, ki je trenutno v Sloveniji, sama pa jim še večinoma kuham, za kar sem se tudi pred prvim leglom pozanimala, kaj je za mladiče najboljše, kaj je prepovedano itd. Da potem ves čas stojim vsem lastnikom svojih mladičkov ob strani, za pomoč pri vzgoji, šolanju, razstavljanju, jim nudim varstvo, kadar ga poterbujejo je pa to, kar sem sama pogrešala pri tistih vzrediteljih na začetku svoje kinološke kariere, pri katerih sem dobila psa. In zato sem sklenila biti drugačna in očitno to drugi cenijo. zato tudi vse zainteresirane za pasmo vabim, da spoznajo lastnike mojih mladičkov, da dobijo kar najbolj objektivne informacije o pasmi, ne torej samo od mene, ki naj bi po ligki kao navijala za pasmo. Pa tisti, ki me poznajo vedo, da to ni res, ker menim, da vsaka pasma ni za vsakega človeka, tudi teli terierji ne. Zato se zelo trudim z izbiro lastnikov, ki bi kar najbolj ustrezali poterbam in značajem tehle mladičkov. Npr. kar nekaj družin si želi Delio, vendar si jo sama želim dati v izkušene agilitaške roke, ker v njej vidim tak potencial.

Tako, da če me s strokovnimi argumenti prepričate, da je za mladičke bolje, da jih oddam po dopolnjenem 8. tednu, jih bom. Zame zakoni niso vse, ker so marsikdaj skregani s strokovnimi argumenti. In kadar mi to strokovnjaki (sama se nimam za to) potrdijo, ubogam njih.

bariton

• *
Odgovori #1718 : 22 Marec 2008, 13:31:16
Draga mantera. Z ničemer me nisi prepričala, da imaš prav. To, kar govoriš, da ti ugledni kinološki strokovnjaki trdijo, da je za mladiča najbolje, da ga vzameš pri 5.ih tednih, TI NE VERJAMEM. Če je res, prosim, navedi IME in PRIIMEK tega strokovnjaka, pa da preverimo, če je to res. Pa literaturo, kjer to piše. Tega namreč še nisem NIKJER zasledil, ne v literaturi še najmanj pa slišal ali prebral iz ust strokovnjaka. In ti, ki tako paziš na mladičke, sedaj si za par dni dala  v najem dva mladiča ki ju potem vzameš nazaj?! Haloo?! Kaj pa če prineseta kakšno bolezen in okužita celo leglo in ti vsi mladički pomrejo?!! Pa kjer si še kaj takega videla?! Mladička samo za par dni daš v najem, kao, da se bo lažje navadil na novi dom?! Na novi dom se brez težav privadi tudi star pes. Vsak pes je prilagodljiv, zato je to, da je pri 7.tednih bolj dovzeten, metanje peska v oči. Tudi 10 let star pes se navadi na novi dom in nove lastnike!!! V Skandinaviji, ki jo toliko omenjaš (samo mimogrede, ali si že bila tam, da vse to veš?!) pa tudi vem, da ne dajejo psov celo pred 10 - 12 tednom, kajti šele takrat lahko z malo večjo gotovostjo trdijo, kakšen bo mladič (tako karakterno kot tudi eksterno). In, ali imajo že vsi tvoji mladički samčki spuščena moda in lahko že danes trdiš za vse samčke, da jih bodo tudi imeli?

kalsang

• *
Odgovori #1719 : 22 Marec 2008, 13:32:47
Mantera, sori, ne užge. Bruha se mi ob tvojem postu. Je težko za mladiče skrbet, kajne?

PES PRI PETIH TEDNIH IN POL NIMA KAJ ISKATI V DRUGI BAJTI, STRAN OD LEGLA!!!

In ne bom se spuščala v nobeno strokovno debato, ker si itak vso modrost tega sveta požrla. Dobro veš, zakaj delaš, to kar delaš, in tvoj zgornji post je navadno sprenevedanja.

Znanost je šla naprej, ti in še nekateri pa na škodo mladičev še vedno vstrajate v srednjem veku.

Veliko sreče, pa bog ne daj, da bi kateri od mladičkov zbolel zaradi šibkega imunskega sistema. Z vedenjskimi motnjami se bodo pa itak ukvarjali drugi, ne ti, kajne?

kalsang

• *
Odgovori #1720 : 22 Marec 2008, 13:36:42
No, zdaj, ko lahko malo bolj mirno diham, naj samo še dodam:

Ne, v Skandinaviji NI splošna praksa, da mladički tako mladi odhajajo od doma. Ravno Skandinavijo zelo spremljam in mladički odhajajo pod dopolnjenem desetem tednu starosti ali pozneje.

Seveda, govorim za solidne psarne, takšne, kjer jim ni težko skrbet za mladičke dokler ni pravi čas, da odidejo od doma. Pri petih tednih in pol pa nikakor ni pravi čas niti za vikend obiske.

Da ponovim baritonovo vprašanje, se nič ne bojiš, da ti bosta ta dva mladiča nazaj prinesla kakšno bolezen?

In, ko se že hvališ, da pri tebi mladiči niso v stajici, kot drugje: ti je dojadilo, ker imaš povsod lužice in ker so mali vsepovsod v stanovanju?

By the way, tudi iz stajic se jih vsak dan spusti v stanovanju in se ukvarja z njimi.

kalsang

• *
Odgovori #1721 : 22 Marec 2008, 13:39:30
In zakona niso pisali v parlamentu, ampak so ga pisali strokovnjaki, kinologi, veterinarji. Njegov avtor je dr. Mali, če ti to kaj pove. Ko si tako razgledana kinologinja, bi ti moralo veliko povedati.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1722 : 22 Marec 2008, 13:47:57
Hmmm...po mojih raziskavah in prebrani literaturi je bolje za mladička, če je še kakšen teden dalj časa v leglu, posebno če govorimo o malih pasmah in neštevilnem leglu. Jaz sem mojo vzela pri dobrih 2,5 mesecih, in vem da če bom kdaj vzrejala, mi na kraj pameti nebo prišlo, da bi mladiče oddala pred 2 mesecem. Če pa je mladiček slabo socializiran in ima plašen karakter, potem pa mu nobena nova študija nebo pomagala pri lažjem navajanju na življenje v krutem svetu ;)

bariton

• *
Odgovori #1723 : 22 Marec 2008, 14:05:12
Mantera, meni se zdi tvoje početje grdo zavajanje sedanjih in bodočih lastnikov. Najprej si si ustvarila dobro ime, ljudje so te poslušali in te zelo cenili. Potem pa, ko si si pridobila zaupanje, pa "užgi ga blaž" in hitro v svojo smer, ki ti je bolj enostavna, lažja in predvsem - cenejša (več ostane)! Vse besede, s katerimi pa nas želiš prepričati, da je to neka NOVA metoda učenja in socializacije psov, pa je resnično samo tvoja teorija in grdo metanje peska v oči. Ali res misliš, da smo vsi taki tepci?

valvasor

• *
Odgovori #1724 : 22 Marec 2008, 14:10:31
   Ojla!

Enkrat smo ze pisali o leglu, ki je odsel od doma pri 5 tednih...pa se ne bom ponavljala. Jaz sem vzrediteljica..kar pa za take ne morem reci. JA, JE RES....pojavil se je nov REJEC!! 

Me pa samo nekaj zanima.... Ce gredo pri 5,5 mal okrog na "pocitnice2- KDAJ HUDICA SO BILI TI PSI CELJENI??? A so sploh bili???

Cao-Slavi

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1725 : 22 Marec 2008, 14:27:44
Kar se tiče 7 tedna, se z Mantero strinjam. Sama se tega striktno držim kadar kupujem mladiča. Dodatna dva tedna v leglu ne pomenita nič drugega kot učenje rangiranja in pretepanja s bratci in sestricami. Kar je prav posebej škodljivo za tiste najbolj dominantne in za tiste, ki so na dnu. Mamica jih v tem času ponavadi intenzivno preganja, ker jo samo še grizejo in praskajo, hranijo se pri njej ne več. So tudi pasme, ki imajo počasnejši razvoj in rabijo kakšen teden v leglu več. Terijerjev med temi mislim da ni.
Drugo pa je "posojanje" mladičev pred tetoviranjem in cepljenjem. S takim početjem ogroziš celo leglo, "posojeni" mladiči pa doživijo selitveni stres trikrat.

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1726 : 22 Marec 2008, 14:34:16
KAj če bi vidva prišla sem in si ogledala, kako živijo moji mladički, kaj z njimi počnem in ne govorita na pamet? Vsak dan se vsakemu posamezno posvetim po četrt ure, da z njim kakšno stvar vadim, ga na kaj navajam, naredim še kakšen test več ali ga česa naučim. Pridita in poglejta, potem pa govorita in obsojajta. To dovolim tistim, ki me dobro poznajo, me spremljajo in ne nekoga, ki takole po netu nekaj na pamet sklepa. TOrej, vabim vaju, pokličita me na 031/308 258 in pridita pogledat. Potem pa obsojajta v tri dni.

Tudi to, koliko je lužic, koliko je pokakanega, koliko mi je to težko, mi ne govorita. Če že želita, je tega malo, ker odprem troje vrat in šibajo ven, ko pa opravijo potrebo, šibamo notri. Sedaj jih sprehajam zunaj izključno po sončku, ker je prehladno in bi se lahko prehladili.  Če bi mi bilo težko poslušati cviljenje mladičev, čiščenje za njimi itd., se z vzrejo ne bi ukvarjala, ker je prezahtevna, vzame vsaj od 4 tedna dalje ogromno časa in odpovedi. In če bi bila egoist, mladičkov sploh ne bi dala stran še vsaj kakšen teden po 9. tednu, saj so takrat najbolj simpatični. Pridita in si oglejta, koliko imam različne kinološke literature, tudi zanima me, na koliko izobraženja,seminarjev itd. hodita vsako leto? Sama se jih udelelžim kar nekaj, no, lani in predlani sem šla le na enega, ker sta bila dva ravno v terminu, ko je Boni imela mladičke. In ker so letos trije zame najbolj zanimivi seminarji ravno v času, ko bi Bonini mladički imeli od 4-6 tednov, sem sklnila, da Boni ne bom parila, saj ne bi bilo fer do mladičkov, da jim ne bi mogla nuditi toliko, kolikor potrebujejo. Pa če želiš, sem zato tri rezervacije od Boninih mladičkov in še tri družine, ki se zanimajo še za Delio, preusmerila na leglo od Eki, ki ga bo verjetno imela jeseni, za dva pa smo dogovorjeni, da jim poskusim najti kakšnega kužka te pasme iz tujine, vendar želijo pri meni šolati mladička in dobiti vso opremo in hrano. Se ti sanja, koliko enih poti in dogovorov je treba, da najdeš kvalitetno opremo za mladičke? Ti povem, kolikokrat sem zaman šla po trgovinah, ker smo se dogovorili in niso pravočasno naročili, ne dobili pravočasno naročenega? Že drugi me sprašujejo, zakaj delam toliko uslug drugim in s tem končno skrajšujem svoj službeni čas in čas, ko bi raje bila z družino?  

Kar se bolezni tiče, lahko mladički fašejo kakšno nalezljivo bolezen do tretjega tedna po zadnjem cepljenju, to je skoraj pri 5. mesecu. To mi je povedal moj vet. Vsi imajo navodila, da se do takrat ne družijo s psi, za katere 100% ne vedo, da so cepljeni in niso bolni. Tudi k meni prihajajo na obiske ljudje in od včeraj tudi drugi kužki, da se navadijo tudi na velike pasme, do katerih so sicer zadržani. In ko začnemo z igralnimi uricami, se bomo spoznali tudi z manjšimi konji, pa hojo ob pločniku ob kar motorni cesti, kjer imajo tudi na začetku težave. Moj malinko, ko sem ga dobila - sem šla preverit, skoten je bil 16.11., dobila sem ga 18.11. sem povedala, pri Nuški Sergo, pa jo pokličite - je rabil dva tedna, da se je navadil mirno hoditi ob prometni cesti, saj je prej živel v taki tišini, da tega ni bil vajen. No, sama z mladički hodim na travnike ob avtocesti, da se na te zvoke navadijo, a nekaj drugega bo, ko gre avto meter od njih.

Bolezen lahko sama prinesem notri s čimerkoli. Že ko pride kdorkoli na obisk, lahko kaj prinese. Pa jaz samo na en okužen drek stopim, pa če pridejo mladički do tega čevlja, mi vsi zbolijo. Ali veš, kam vozim mladičke zdirkat, v strahu, da mi ne zbolijo, če je tam kje hodil kakšen bolan pes? Prideš pogledat? Ne na večji travnik 100m od hiše, kar bi bilo najlažje. Dam jih v avto in se odpeljemo nekam na samo in odložim jih čim dlje stran od ceste, po kateri sem se na travnik pripeljala. In to počnem vedno, ko je sonce, to pri tem leglu ni veliko, pri Boninem pa je to bilo vsak dan dvakrat. Če se mi ne bi dalo dosti ukvarjati z mladiči tega verjetno ne bi počela. Ko sem imela prvo Bonino leglo, smo bili še v Bežigrajskem dvoru. In sama v službi, čeprav še na porodniški uradno, pa sem vseeno dvakrat na dan jih popokala v avto in smo šli na najbolj oddaljene travnike ob Nemški cesti. Res je, da smo sedaj v čudoviti hiši, da imamo nekaj parcele, po kateri se lahko mladički znorijo, vendar sem sama pristaš, da morajo spoznati različno okolje, zato gremo v gozd, pa po makedamo, asfaltu, čez nizek potoček, preko vej itd.

Seveda bi lahko delala po liniji najmanjšega napora, jih imela samo cel dan spuščene po stanovanju - to so itak - in ven bi jih spusila na našo travco, pa komot bi jih imela samo na briketih in zjutraj in zvečer na mleku in bi tudi preživeli. A to ni moj način. In kadar se mi ne bo več dalo ukvarjati z mladiči, ne bom več vzrejala. Še enkrat, vabim vas k nam, na Brezovico in se sami prepričajte, kako težko se godi tem mladičkom. Potem pa klevetajte okoli.

In če bi se hotela čimprej znebiti mladičkov in se z njimi več ne ukvarjati, mi na misel ne bi padlo, da jih imam potem vsako soboto na grbi tja do 8 meseca na šolanju. Saj bi jim lahko rekla, da imajo kup tečajev, pa naj gredo na katerega od njih. Zakaj pa hodijo iz drugih tečajev k meni? Verjetno zato, ker je očitno pri meni res vse najslabše...

Ne govori, kje je kaj splošna praksa, če poznaš nekaj vzrediteljev svoje pasme. Povem ti, da je npr. za vzreditelje malinkotov splošna praksa, da jih oddajajo pri 6. tednih, ker sem se sama pred leti, ko sem morala dati po osteosarkomu na stegnu mojega malinkota uspavati, zanimala. Pa sem se zanimala pri tistih vzrediteljih, ki so mi jih priporočili tisti, ki z malinkoti delajo na mednarodni ravni in tem zaupam.

Sama se zanimam za samičke iz Anglije, Finske in Avstralije. Za Finsko so mi pri treh psarnah rekli, da rezerviram psičko sedaj in jo dobim v 7. tednu, pridem ponjo ali mi jo pošljejo po avionu. In ker meni vzreja veliko pomeni in sem si res zabila v glabo imeti kar najlepše predstavnike te pasme v roku desetih let, grem poleti sama na Finsko si ogledati vzreditelje in njihove pse. Prav tako sem konec poletja povabljena v Anglijo, da si pri dveh psarnah ogledam pse in se pogovorim z vzreditelji. Edino Avstralija mi je predaleč in tja na obisk ne bom hodila. Tudi zato, ker v finskih psarnah sedaj uvažajo kar nekaj Avstralskih plemenjakov, ki si jih bom ogledala poleti. Ja, hodim okoli in ne parim s prvim, ki ga spoznam. In po vsaki paritvi pogledam, kakšni so mladički, kaj moram še izboljšati pri vzreji.

Moda se tudi približno ne spustijo pri 9 tednih. Tudi to sem se pri mojem vetu pozanimala in je lepo povedal, da se lahko spuščajo do 4. meseca. A naj po tej logiki imam mladiče do tega časa?

V času, ko so pri meni, jih tudi stestiram, če so alergični na katero hrano in to napišem bodočim lastnikom, čeprav do sedaj na srečo še nihče ni bil alergičen na nič, kar sem jim dala - pa se spet pridi prepričat, koliko pojedo konzerv, paštet in podobnih svinjarij. Če bi se mi ne dalo ukvarjati z mladiči verjetmi, da jim ne bi vsak dan dvakrat kuhala...

Če ste kaj slišali za socializacijo, potem bi morali vedeti, da je čas od 5 tedna dalje za to idealen. 5. teden še za skupinsko socializacijo, se pravi, da se vsi skupaj, naenkrat na nekaj privajajo, naslednji teden lahko že s posamično socializacijo. Sama s tem začnem, od navajanja na razne zvoke, poke, piske, krike, glasne zvoke gospodinjskih aparatov, traktorjev, mimovozečih motoristov, pa na mirno ležanje ob vožnji z avtom itd. In kako gre kakšnemu mladičku takoj poročam bodočim lastnikom. Vesela sem, da imamo ta forum in lahko tudi javno napišem, kaj smo počeli in kako je komu šlo. Tako spoznavajo lastniki moen bodoči značaj, morebitne strahove, kjer jih tudi učim, kako jih lahko omilijo. POvej mi, koliko vzrediteljev se takole cele dneve ukvarja z mladički, kot se jaz? Tudi zato sem se odločila, da letos ne bom imela dveh legel, ker moram ob delu z mladički precej skrajšati čas, ki bi ga sicer raje preživela z možem in mojima majhnima hčerkama.

Skratka, vabim vaju pred vsemi, da prideta in si ogledata, kako zelo slabo vzrejo imam, kako slabo skrbim za mladičke, kako zelo so zanemarjeni, kako vse smrdi, ker jim enkrat dnevno počistim itd. Ko pa se prepričata, imata dokaze o moji slabi vzreji, poročajta javno po netu, kar sta videli. Do takrat pa si ne izmišljujta.

bariton

• *
Odgovori #1727 : 22 Marec 2008, 14:37:52
Vzeti mladiča iz legla pred 9.tednom, je resnično izključno ZA POZNAVALCA pasme. Takih ljudi oz.kupcev pa je zelo malo. Pa še to so samo tisti, ki kupujejo psa za aktivno ukvarjanje z njim (šolanje, ruševine, agility, RO...). Če pa kupuješ psa samo zase ali pa mogoče za vzrejo in razstave, potem je še bolje, če ga dobiš, ko dopolni vsaj 10 tednov ali več. Skratka, pritrjevanje takemu početju vsekakor ni primerno (oz.posploševanje, da je kar dobro, da gredo mladiči pri 7.tednih že iz legla).

bariton

• *
Odgovori #1728 : 22 Marec 2008, 14:47:09
Pa še nekaj Mantera. Ali imaš licenco za šolanje psov? Zopet zavajaš nevedne ljudi s svojo fantazijo in jim prodajaš svoje znanje brez potrditve? Za šolanje psov so uradna kinološka društva in ne privat travniki! Ali plačuješ davke na dohodke, ki jih pridobiš na račun šolanja psov, tako kot to delajo društva?

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1729 : 22 Marec 2008, 14:49:14
Dajte si še enkrat vse prebrat... Mladič ne pridobi imunosti pred neko boleznijo po prvem cepljenju, ta bo ta teden v sredo, že dogovorjeno, ko bodo stari 6,5 tednov. Drugič bodo cepljeni, revakcinirani pri 3. mesecu, zadnjič pri četrtem mesecu. In  šele 3 tedne po zadnjem cepljenju, se pravi, ko so stari nekaj manj kot 5 mesecev, se doseže imunost. Pozanimajte se pri vetih. Do takrat lahko mladiček kadarkoli faše nalezljivo bolezen, proti kateri je sicer cepljen. A ni čudno, da nimamo potem mladičev do 5 meseca, ko lahko lastnikom garantiram, da za nalezljivo boleznijo ne bodo zboleli? Tetovirani bodo v ponedeljek zvečer, ker potem ves teden tetovirni referent nima časa. TO je tudi že dogovorjeno.

Preden sem prvič mladiče oddala pred 8 tednom, sem poklicala na KZS in jih vprašala, kako je s tem. In povedali so mi, da večina vzreiteljev oddaja pri 7,5 tednih, po njihovih izkušnjah. In da za to ni zadržka.

Ne morete posploševati po pasmah. So pasme, ki rabijo veliko časa, da se česa naučijo, da osebnostno dozorijo, da se socializirajo itd. in so pasme, ki rabijo malo časa. Kar nekaj vrst ovčarjev in terierjev, mislim, da tudi pudlji in ne vem točno več katere pasme (če mi date en teden časa, da si uredim vso prtljago sedaj po selitvi, vam točno napišem, za katere pasme se gre) dozorijo prej, rabijo malo časa za socializacijo, se hitro nekaj novega naučijo. Daj, skočite po Silviji, ki ji svojo La dobila pri 5. tednu in mesec kasneje je znala že toliko kot večina psov pri pol leta. In verjetno je šlo za čisto mučenje psa, a ne? In razni testi in socializacije, ki se jih grem z mladički so verjetno tudi namenjeni temu, da jim vsak dan dam malo stresa ali kaj?

Saj upam, da se kaj kmalu oglasi Petra, ki je danes dobila Spika, tudi do ponedeljka in ki ima že eno mojo psičko. Dobila jo je v 9 tednu, tako kot jaz Boni in tako kot Loti, ki je tudi nisem dala po moji napaki prej iz legla. Naj pove, da je psička zadržana (a ni čudno, Loti in Boni tudi), rezervirana že odkar jo je dobila. Pa bo povedala, kako prestrašeni so mladički tega legla in kakšen je Spike za razliko od Beti. Pri meni štejejo praktični dokazi. In če vidim, da so mladički prej osebnostno zreli, če zmorejo narediti korak naprej že nekaj prej kot piše v kakšnem priročniku, potem jim to omogočim in opazujem ali sem naredila prav ali ne. Ne boste verjeli, sem pedagog in psihoterapevt, trenutno pišem doktorat in presneto dobro vem, kako prepoznam ali je za mladička nekaj stres ali ne. In če bi glede na dosedanje rezultate opazila, da je za mladičke boljše, če ostanejo pri meni do dopolnjenega 12. tedna, bi jih do takrat imela, ne glede na katerekoli pravilnike.

No, se bo kdo ojunačil in prišel?

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1730 : 22 Marec 2008, 14:59:58
BAriton, imam licenco, že pri 18 letih sem jo delala v SLO, vendar je zaradi spora v društvu, ker so takrat še šolali po ruskem sistemu, sama pa nisem pristaš tega, nisem šla dokončati. Sem pa kasneje še enkrat vse od začetka začela in opravila v Avstriji. Sem pa do svoje poroke pred 4 leti vse šolala brezplačno, če ti je že kaj do denarja. Pa ne le šolala pse, tudi pomagala ostarelim, inštruirala itd. Me zanima, če je kdo med vami v življenju toliko stvari počel prostovoljno, kot jaz.

In vprašanje tebi Bariton: ker vidim, da nimaš niti poguma se predstaviti, da ne vem, kakšen slaven kinolog si, ker vse veš: na koliko izpopolnjevanj hodiš vsako leto, kaj si že dosegel s kakšnim psom, koliko spremljaš kinologijo, če tudi vzrejaš, koliko spremljaš razne veterinarske, vzrejne itd. novosti? Prideš k meni si ogledat, koliko spremljam sama?

V prvem leglu, ko sem mladičke oddajala pri 9 tednu so se zadnja dva tedna samo še rangirali, bili so tako spraskani, polni krast, da sem takrat že razmišljala, da bi jih kar med seboj ločila, česar seveda ne smem narediti. In takrat sem prvič klicala po pomoč na KZS in vprašala, kaj delam narobe. Kot vidiš, se zanimam, sprašujem, nisem najbolj pametna. In so mi rekli, naj jih poskušam prihodnje leto oddati teden prej, kar sem tudi naredila. Je bilo pol bolje, zato sem videla, da je 9. teden vsaj za to pasmo - kot vidiš, ne posplošujem, ker se na druge pasme ne spoznam - prepozno. Če vprašaš Eki, kako se je odločil izbrati svojo Eki (mislim, da je bila Apollo zraven),  se je na koncu odločil zanjo, ker je bila od samičk najmanj spraskana. Strašen argument, a to je meni rekel. In sem rekla prav in jo je dobil. Pridi si ogledat, če se odločim in obe punčki zadržim do 9 tedna, kako bosta izgledali in kaj bosta počeli. Potem ti bo jasno, zakaj se oddaja raje prej.

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1731 : 22 Marec 2008, 15:07:07
Evo izpolnjeno obljubo za vse, ki me prosite za fotke, iz naših sprehodov.

bariton

• *
Odgovori #1732 : 22 Marec 2008, 15:08:29
Mantera, še vedno me ne prepričaš s tvojimi argumenti. Za šolanje v SLO potrebuješ licenco v SLO in ti prav nič ne pomaga kakšna tuja. Žal je tako. Kaj pa dohodnina?

Nimam kaj hoditi na obisk. Po vseh tvojih navedbah vem, da skrbiš za mladičke ZELO v redu, če ne še preveč (samo da ne skrbiš za pse bolje kot pa za otroke in moža?!). Vendar, ravno to je tisto, kar je narobe. Med ljudmi si si ustvarila ime, sedaj pa jih hočeš prinesti na okrog! Za moje pojme si samo eden od REJCEV in nisi VZREDITELJ.

Kdo pa sem in od kod, pa sploh ni važno. Važno je samo, da nekdo opozori nevedne kupce na nepravilnosti, ki se dogajajo.

Pa še nekaj. Nakemu vzrejnemu referentu, ki bo pri 6.ih tednih tetoviral mladiče in jih cepil, bi odvzel licenco in ga prijavil na KZS!

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1733 : 22 Marec 2008, 15:14:12
Poskusila sem narediti nekaj opdobnega, kot takrat, ko je Casper svojega lepotca slikala tik preden ji je padel v fotoaparat, pa mi ni ravno ratalo. Bo Petra, ki je bila danes na obisku povedala, da kadar se igrajo, se jih skoraj ne da slikati, ekr so tako hitro, da preden pritisneš, jih ni več v objektivu.

valvasor

• *
Odgovori #1734 : 22 Marec 2008, 15:14:42
  Ojla!

BARITON...TUKAJ PA MENI NEKAJ NI V REDU!!

"Pa še nekaj. Nakemu vzrejnemu referentu, ki bo pri 6.ih tednih tetoviral mladiče in jih cepil, bi odvzel licenco in ga prijavil na KZS!"

Kdaj pa ti tetoviras in cepis mladice?

Cao-Slavi

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1735 : 22 Marec 2008, 15:19:23
Bariton, tudi SLO licenco bom šla do konca naredit, ko bom imela čas. Za sedaj je imela prednost gradnja hiše, sedaj smo se preselili, sedaj do jeseni jih imajo moji otroci, potem gre še ta mlajša v vrtec in bom imela več časa. Takrat bom tudi registrirala svoje podjetje, kjer bo del namenjen tudi za kinologijo, tako, da bo tudi kar se davkov tiče vse pokrito, potem bo imel prednost moj doktorat in še dve specializaciji delam, eno končujem, z drugo sem na sredini in ko to končam, nareidm še kakšno licenco za kinologijo.

Če pa kaj veš, se mladiče tetovira me 42 in 50 dnevom, pravkar preverila na popisu legla, torej ne govori neumnosti.

bariton

• *
Odgovori #1736 : 22 Marec 2008, 15:24:53
Ravno v tem je problem. Ko nek "vzreditelj" opravi tetoviranje in cepljenje, potem misli, da gredo lahko mladiči stran. S tem VT referenti omogočajo prezgodnje oddajanje mladičev! Pa kam hudiča se vam tako mudi s tetoviranjem in cepljenjem!!!

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1737 : 22 Marec 2008, 15:28:39
Bariton, obstajajo določena pravila, če bi vzrejal, bi jih poznal. Tetovira se med 42 in 50 dnem.
Cepi se odvisno od tega, če je bila psička cepljena v 7. tednu, če ni bila pa v 5 in 9. tednu starosti mladička. To nima z oddajo mladička nobene zveze...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1738 : 22 Marec 2008, 15:29:41
Meni tole smrdi na eno osebno zamero.
Ja, zakon bi bilo treba popraviti, saj pravilo, da se mladiče oddaja po 9 tednu ni edino kar je v tem zakonu skregano z logiko in znanstvenimi dognanji.

mantera

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #1739 : 22 Marec 2008, 15:34:00
Lanabela, veš, saj nisva edini, ki tako misliva, samo drugih vzrediteljev ni ravno veliko na netu ali pa tako in toliko ne pišejo, kot pišem sama. In meni je to fer ravno zato, da se vse ve, da nič ne skrivam. Me zanima, koliko si upajo drugi takole javno vse govoriti. Bi jim takšni brihtneži ves čas skakali po glavi.

Kot rečeno, da zaključimo debato: mladičke se oddaja takrat, ko so na odhod v novi dom najbolje pripravljeni. Pika. Ali je to pri 5. tednu ali pa pri 12. tednu, je pa različno od mladička, pasme, nekaj pa mislim, da je tudi na vzreditelju in tem, koliko se mladičkom posveča. Pika. Še kakšno vprašanje, da razčistimo? Kaj sedaj, si ne bo nihče prišel ogledati mladičkov?

Sedaj vabim pesjanarje z velikimi kužki nad 50 cm, socializiranimi, mirnimi, da se mladički nanje kar najbolje navadijo. Najprej grem sunit Asko, potem še Grina, hrta, pa Čara, zlatkota, potem si pa še koga omislim. razmišljam še o kakšni flegmatični mački, pa ne nagačeni. Samo je ne poznam, ker mačke niso ravno meni blizu, čeprav izgleda, da jih bom kaj kmalu posvojila...