Avtor Tema: Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]  (Prebrano 2416083 krat)

GoldenGirl

• *
  • Spol: Ženski
  • For Your Eyes Only
    • Collies of the Holy Mountain
Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]
« Odgovori #7980 : 14 September 2011, 14:53:06 »
Če koga zanima..moja mami in svakinja živita v Švici in redno prideta v Slo... če bi kdo želel posvojiti Ollija bi ga lahko pripeljale one ! GG

lejdy

• *
« Odgovori #7981 : 15 September 2011, 11:37:25 »

Upam, da Olli najde varen in dober dom v katerem bo užival. Pa še dve slikici. Aydeen Ace of spades -Asi v vsej svoji lepoti in trio na sprehodu. Strahu, da me bo kdo ugrabil s takim spremstvom res nimam  :o .

SKY

• *
  • Spol: Moški
    • CHUNAS LEGACY
« Odgovori #7982 : 18 September 2011, 09:34:53 »
http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/skotski-ovcar-bijele-boje-americki-standard-oglas1276407173 (http://www.bolha.com/zivali-psi-pasemski/skotski-ovcar-bijele-boje-americki-standard-oglas1276407173)    ::) ::) ::)

lejdy

• *
« Odgovori #7983 : 18 September 2011, 14:35:54 »
Samo za informacijo. Bela barva v evropi ni priznana in takega psa ne moreš imeti za plemenjaka  :'(.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
« Odgovori #7984 : 18 September 2011, 20:30:12 »
V Ameriko pa lahko prodaš takega psa za 2000$  ;D GG

lejdy

• *
« Odgovori #7985 : 19 September 2011, 18:35:24 »

Pa smo dočakali dež. Asi se je luž zelo razveselila in takole sta z Andrejo plesali po lužah. Pred odhodom na sprehod, pa smo se morali malo prečohati, poljubčkati... No Zina je tudi malo renčala, ker ji je Asi lubčke dajala. Ja gospodična ima pač svoja leta, pa še tiste čudne dneve ima trenutno. Trenutno imamo stanje povečane pazljivosti in preganjanja sosedovih psov. Skratka žur...

Blue Pearl

• *
  • The Pearl of my heart!
    • Collies Of The Windy Lands
« Odgovori #7986 : 21 September 2011, 21:47:29 »
Čas je, da se počasi začne zbirat fotke za koledar škotov za leto 2012! :) Kdor je zainteresiran, naj pošlje čimbolj različne, kvalitetne fotke (letni časi, aktivnosti, mladički), v original velikosti na [email protected]! Tako kot lani bova tudi letos za dizajn in print poskrbeli Katarina Petrič in Mojca Furlan, izkupiček od koledarjev pa bo šel zavetišču Horjul ;)

nadiana

• *
« Odgovori #7987 : 22 September 2011, 07:14:06 »
Blue pearl, nisem vedela da se dobi tak koledar. Lahko izvem kje in kdaj se ga bo lahko dobilo? Enega bi imela, za ceno boste pa povedali.

lejdy

• *
« Odgovori #7988 : 22 September 2011, 09:43:10 »
Za koledar 2012 se zbirajo fotografije, naročila bosta zbirali Blue pearl -Mojca in Katie - Katarina. Cena koledarja 2011 je znašala 10 evrov, iskupiček pa je šel zavetišču v Horjulu. Ko bodo koledarji dodelani, bo tu kaj kako obvestilo in boš lahko naročila. Seveda pa lahko pošlješ tudi fotografijo Aishe.

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
« Odgovori #7989 : 22 September 2011, 11:21:12 »
Aisha & Frosty & Paris so bili lansko leto septemberski... jih gledam že cel mesec na zidu v pisrani  ::) :o GG

nadiana

• *
« Odgovori #7990 : 22 September 2011, 11:27:27 »
Zagotovo imate od Aishe ogromno slikic dajte kakšno na koledar.

Alma

• *
    • UNIQUE'S DIAMOND
« Odgovori #7991 : 23 September 2011, 11:03:03 »
Ollie še vedno čaka v zavetišču!  :'( Še za prevoz se lahko zmenite, enostavneje ne bi moglo bit!
Imeli boste doma prav posebnega psa...redko pasmo, super točke na mentalnem testu, v pravih letih, da ni
potrebno x krat letat na sprehod in sina enaga največjih smooth plemenjakov, z katerim se je začel širit stil
skandinavskih psov, Sandcastle's Oklahoma Obelix-a. V vseh pogledih ekstra fant!

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #7992 : 23 September 2011, 18:45:36 »
Jaz pa bi nujno rabila vedeti katere avtoimunske bolezni se pojavljajo pri škotskih ovčarjih? Predvsem tiste, ki se kažejo na koži, dlaki. Nekaj sicer guglam in iščem po spletnih strani, ampak verjetno bi kak vzreditelj to poznal.

LP

Melody

• Gost
« Odgovori #7993 : 23 September 2011, 21:30:38 »
http://www.youtube.com/watch?v=0aRuvu85TDY

Da se malo pohvalim z Apolonom of Ice Melody.... Fenomenalen samec :-* ;D

Maja3000

• *
« Odgovori #7994 : 23 September 2011, 22:39:34 »
Smeško, sam repek ga je. :D

Blue Pearl

• *
  • The Pearl of my heart!
« Odgovori #7995 : 23 September 2011, 23:03:51 »
Faca mala  :-*

Čara, mislim da razen kakšne alergije na hrano ne bi smelo bit večjih problemov, vsaj kar jaz poznam škotov.

lejdy

• *
« Odgovori #7996 : 24 September 2011, 10:00:20 »

Mi veselo rastemo in tukaj je dokaz. Na prvi slikici je Asi junija, na drugi pa septembra. Gospodična je zelo pridna, rada se carta in daje lubčke. Seveda pa zna tudi nagajat. Včeraj smo imeli bližnje srečanje s srnami in jih je veselo oblajala  >:D, jezi pa se tudi na traktorje in če ji kaj ni po godu ( 3 minute pesjaka).

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #7997 : 24 September 2011, 11:11:38 »
Hec je ta, da me je vet vprašal če je s škotom mešana moja zverinica in dejansko je zelo verjetno, da ga nekje v svojih koreninah ima. In se ji je ena zadeva na gobcu naredila in je tudi omenil, da če se bo ponavljalo bi znala biti kaka avtoimunska bolezen, ki je pri škotskih ovčarjih pogosta. Seveda sem potem pozabila vprašat katere te bolezni so.

Nekaj pa sem vseeno našla http://www.yourpurebredpuppy.com/health/collies.html (http://www.yourpurebredpuppy.com/health/collies.html)

Blue Pearl

• *
  • The Pearl of my heart!
« Odgovori #7998 : 24 September 2011, 12:45:10 »
Čara, ta članek je napisan za Ameriške škote, ki se zelo razlikujejo od naših. So veliko večji in močnejši, glava je drugačna, dovoljeni so beli škoti, pri njih je veliko inbreedinga itd. Pri naših škotih težav z epilepsijo in zasukom želodca skoraj ni. S slikanjem kolkov plemenjakov in plemenk tudi z displazijo ni težav. Za CEA velja enak podatek kot v ZDA, da so sicer večinoma affected, ampak to ne vpliva na vid sam. Za PRA in katarakto, ki sta usodnejši,  pa je večina evropskih škotov free.
Edini resen 'problem' pri nas je mdr1 gen, ki zna povzročiti kakšno težavo, če nisi dovolj ozaveščen. Ampak če veš, katerih zdravil se moraš izogibat, potem načeloma ne bi smelo biti  problemov. Bolj občutljivi so na narkozo, zato se je treba z veterinarjem posvetovat, kakšno vrsto narkoze psu dat in mogoče celo manjšo količino, kot ostalim pasmam.
Avtoimunske bolezni pa so med drugim tudi posledica parjenja med sorodstvom, psi ki imajo visok COI (torej procent, ki pove, koliko skupnih prednikov imajo), so bolj nagnjeni k alergijam, avtoimunskih boleznim, problemom s plodnostjo itd. Ampak to velja za pse vseh pasem, ne samo za škote.

Kaj točno pa se je tvojemu psu naredilo na ustih? Mogoče je le občutljivost na hrano, pa bo minilo. Sama sem opazila da ima veliko psov (ne le škotov) občasno rdečino pod gobčkom, na smrčku ali na ustnicah, pa to vse mine.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #7999 : 24 September 2011, 21:03:14 »
Je uganka kaj ima na gobcu, mislim, uganka je izvor, vzrok. Zato je tipal vse možne variante. Zaenkrat kaže da je bilo bakterijskega vzroka. Začelo se je kot hud srbež, potem pa se naredila rana na gobcu, nad smrčkom v roku treh dni (vikend!) in v takem obsegu in tako grda, da bljak, tudi smrdela je po ribah. Zdaj je OK, se celi, suho je, antibiotiki in injekcija so zalegli. Je pa tako v zraku možnost, da bi se ponovilo, v tem primeru pa bi lahko šlo za kako avtoimunsko bolezen, se bodo takrat delale bolj podrobne preiskave in pregledi, da bo točna diagnoza. Zato sem mislila, da mogoče kdo od vas ve za kako tako kožno zadevo, ki se pojavlja pri škotih in drugih pasmah z dolgim gobcem. hmmm

Za hrano v tem primeru zagotovo ni šlo. Je pa čisto možno kaj iz okolja, kaka trava, zemlja, iglica-tu bi pa res lahko bla kaka alergija posredi in potem taka reakcija. Bom dala v primeru da se ponovi tudi testirat alergije-okoljske in prehranske alergene, škodit ne more, razen denarnici.  :)

Na narkozo je tudi moja občutljiva, to vem od sterilizacije. Pa saj če mojega rukslja pogledaš ti ne deluje kot škot, ima pa neke lastnosti in obarvanost, pa morda ušesa, da bi škot lahko bil vmes, zato bom odslej previdna pri zdravilih in narkozi.

to je ta grdoba, do katere se je razvijo 4. dan (ponedeljek, ko smo prišli od veterinarja)

resa

• *
« Odgovori #8000 : 24 September 2011, 21:44:06 »
Čara, točno takole je imela Kala pred leti, veterinar je dal mazilo za gljivice, ki ni pomagalo nič. Potem sem sama začela mazat z aloa tekočino in domačim ognjičevim mazilom. Kaj je pomagalo ne vem.

Blue Pearl

• *
  • The Pearl of my heart!
« Odgovori #8001 : 25 September 2011, 00:32:28 »
O revica! To pa sploh ni tista rahla rdečica, o kateri sem govorila. Eni kolegici je psičko pičila čebela in se ji je naredilo nekaj zelo podobnega, si sigurna, da ni bilo tudi pri vas kaj takega?

Maja3000

• *
« Odgovori #8002 : 01 Oktober 2011, 19:27:44 »
Neli&Neli na Trdinovem vrhu :):

Maja3000

• *
« Odgovori #8003 : 04 Oktober 2011, 15:38:30 »
Neli na Gačah ;):

lejdy

• *
« Odgovori #8004 : 05 Oktober 2011, 18:43:13 »
Maja vidim da z Neli uživata v lepih dnevih. Mi tudi uživamo v lovljenju sončnih žarkov, fotografirali pa zadnji teden nismo nič. V soboto greva z Makijem na zvrejni, potem pa imamo s kompanijo v planu nekaj lepih sprehodov in upam, da se nam pridružijo vsi Katarinini A-jevčki. en sprehod pa mi je dolžna tudi ena druga kolegica, tako da fotke bodo

Maja3000

• *
« Odgovori #8005 : 05 Oktober 2011, 19:19:29 »
Luna (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,42531.from0/topicseen.html#new) v zavetišču Horjul... :-*

Blue Pearl

• *
  • The Pearl of my heart!
« Odgovori #8006 : 07 Oktober 2011, 16:52:22 »
Bi koga zanimalo solastništvo prečudovitega trikolor samčka škotskega ovčarja?

Oče eden najlepših trikolor samcev na svetu, Wicani Caped Crusader

mama prekrasna blue merle psička Carnoustie´s Solitaire

dedek moj najljubši tricolour samček, Leftribe Old Black Joe

Slike mladičkov, na sliki starih 8 dni (zdaj imajo 2 tedna)
http://www.kolumbus.fi/carnousties_collies/toripups.html

Pogoj: Da kuža živi z vami v hiši, je vaš družinski član, ga hranite s kvalitetno hrano in mu nudite vsaj osnovno šolanje. Torej tako skrb, kot bi jo vsak mladič škotskega ovčarja potreboval. Za več info me kontaktiraje na zs.

lejdy

• *
« Odgovori #8007 : 08 Oktober 2011, 15:06:57 »
Imam dve novici:
1. Maki je uspešno prestal vzrejni pregled in pridobil status plemenjaka  :o
2. Končno izgleda da je nastopil čas za naše srečanje, ki ga načrtujemo 22 ali 23 oktobra v Lipici. Začeli bi s sprehodom po tekaško rekreacijski poti in nadaljevali po željah. Več nas bo, bolj lušno bo. Sedaj pa samo na plan s "prijavami" in z informacijo kateri dan vam je bolj dostopen. Sprehod po tej poti s fotografiranjem traja cca 2 uri, je pa povsem po ravnem terenu, če je res kdo z malo kondicije pot lahko skrajša

Maja3000

• *
« Odgovori #8008 : 09 Oktober 2011, 17:36:28 »
Najprej čestitke za uspešno opravljen vzrejni pregled! :)
Ker se mi trenutno skorajda iz dneva v dan plani spreminjajo, udeležbe za srečanje še ne bom dokončno potrdila, bom pa seveda prišla, če se bo le ponudila priložnost. :) Zaenkrat vem samo to, da imamo tisti vikend canicross trening prestavljen z nedelje na soboto (pač ker bo precej članov v nedeljo nastopilo na Lj. maratonu).

GoldenGirl

• *
  • For Your Eyes Only
« Odgovori #8009 : 14 Oktober 2011, 20:27:40 »
Moj Jack sin od Aishe in Frostyja star 11 mesecev  ;D

Tukaj z Capri in Divo  8) GG