pes SPET ugriznil

Gost · 59350

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #120 : 02 November 2010, 22:02:13
pa vedno pridemo do enega in istega zaključka, da se z Davorjem nima smisla sploh spuščati v debate, razen če imaš preveč časa...no jaz ga nimam :)

Pinky

• *
Odgovori #121 : 02 November 2010, 22:11:28
Me lahko staršk kr kušne na r**. Dokler bo njegov otrok lazil za mano in psom, kljub temu da je pes na povodcu, da se odmikama in mojim opozorilom, si lahko vse zakone kar nekam vtakne in še sam skasira kaj od mene.
To je tako kot, da otrok skoči na cesto pred avto in tožiš voznika ker se ni odmaknil s ceste.
Davor sučes se v krogu in še pomisliš ne nič prej preden napišeš neumnost.

LP Ika

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #122 : 02 November 2010, 22:16:23
Citiraj
To je tako kot, da otrok skoči na cesto pred avto in tožiš voznika ker se ni odmaknil s ceste.

Oh groza, kaj si pa počela na tečaju prometnih predpisov ? Kdo misliš da je v zgornjem primeru kriv ? ne da te toži, si ovadena. tako da ne mi o neumnostih

nekatere se obnašate kot prav stereotipne aktivistke, malo bodimo realni tle, sicer ja fajn žugati na forumu in se razburjati, se pa človek hitro strezni , ko je v dani situaciji pred zakonom.  To je tudi smisel te debate iz moje strani, da ne bi katera ki tle bere dejansko prišla na idejo z nasiljem uveljavljati svojo "pravico", bodisi sama ali preko svojega psa

Pač pes ni sam kriv če je lastnik buhtlj in zato dobi nagobčnik oz. vpis v register navarnih psov  :P

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Macika

• *
Odgovori #123 : 02 November 2010, 23:12:11
Kdo je kriv? Če skoči otrok na cesto iz tvoje leve strani si kriv ti (voznik), če pride iz desne je kriv otrok. Simp ko pasulj.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

*LuNa*

• *
Odgovori #124 : 02 November 2010, 23:18:32
Mi kar dvigne pritisk, ko tole berem.

Nobenega opravičila ni za telesno nasilje, kamor spada tudi po vaše "vzgojna klofuta". In ne med klofuto in pretepanjem ni nobene razlike (razen v moči). V obeh primerih gre za poniževanje in zlorabo moči.

Otroci in drugi ljudje so nevzgojeni, ker jih nihče ni naučil lepega vedenja. A pretepanje je lepo vedenje? A to da nekoga udariš, je spoštljivo? A lahko pričakuješ spoštovanje od otroka, če njega nihče ne spoštuje?

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si

cantante

• *
Odgovori #125 : 03 November 2010, 00:11:23
moram priznati da sem se ob nekaterih postih prav nasmejala ;D zanima me koliko od vas ima otroke? jaz imam namrec otroka in psa...in do sedaj nismo imeli nobenih prevelikih scen in pri nas so pravila cisto preprosta 8) sina-staros 5 let(ki je ze od rojstva navajen psov in drugih zivali)vsak dan znova ucim kako se mora obnasati do domacih psov(pravilo 1# je da ko gre pes v boks HOCE svoj mir in takrat ga more STROGO pustiti na miru) in kako do tujih psov(psi,ki so brez lastnika mora ignorirati,tisti ki pa so z lastniki mora naprej njih vprasati za dovoljenje in ce mu lastniki dovolijo jih lahko poboza,itd.) pri psu imam podobna pravila ;) naceloma ni problema z otroki(jih obozuje in ker je majhna ni nevarnosti da bi jih podrla) pa vendar otroku,ki se kar zazene v psa nikagor ne pustim,da se je dotika in VEDNO in POVSOD jo imam ob kontaktu z neznanci(otroci ali odraslimi) strogo pod "opazovanjem" in "nadzoru" ;) sama mislim,da je problem na obeh straneh-starsih(ki ne znajo ali nocejo uciti otroka kako se pravilno obnasa v prisotnosti ne samo psov ampak vseh zivali) in lastnikih(ki ali ne socilizirajo do neke mire psa ali pa ne poznajo dosti telesne govorice svojih psov) IN NAJ SE POVEM,DA NIKOLI AMPAK RES NIKOLI NE BI PUSTILA PSA IN OTROKA(SPLOH PA NE NOVOROJENCKA ALI PA TUJEGA)CISTO SAMIH BREZ MOJE PRISOTNOSTI pa sta oba moja "mladica" zelo dobro socilizirana eden na drugega ;) 8) :D

"OTHER PEOPLE HAVE DOGS,I HAVE A DACHSHUND;)"

Pinky

• *
Odgovori #126 : 03 November 2010, 07:07:41

Jaz imam otroka in vsi trije psi so prišli malo za njo. Tako da so vajeni sigurno vsega in dobro socializirani. A še vedno se najdejo otroci, ki te nikakor nočejo razumeti, kot da govoriš kitajsko.

Citiraj
Pač pes ni sam kriv če je lastnik buhtlj in zato dobi nagobčnik oz. vpis v register navarnih psov  Tongue

Ne po tvoji logiki bi moj pes moral še danes dobiti nagobčnik, ker jaz z umikanjem, opozarjanjem in vsem možnim pri dveh otrocih nisem dosegla nič ( pri enem je celo mama bila zraven in se sama delala da nič ne sliši).

LP Ika

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #127 : 03 November 2010, 09:58:48
Sploh ni stvar logike, ampak sreče, da še nisi naletela na starša ki vsaj malo pozna zakonodajo. To je tako kot da se bi hvalil, češ koliko ljudi sem že okoli kepe pa me nihče ni še prijavil...Se ti lahko mirne  duše zgodi da bo tretji vedel za register

LuNa me veseli, da še kdo drug premore mal razuma tle

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Pinky

• *
Odgovori #128 : 03 November 2010, 12:24:26
V zakonodaji nikjer niso navedeni primeri ko otrok zalezuje psa na povodco in dobesedno izziva. In te kazni mene ne bi videli nikoli plačati. Bi pa kontra dala zahtevek za psihično maltretiranje ter zalezovanje mene in psa. Ne tu se ne dam.

Je res, da sem dolžna ukrepati, da pes ni nevaren okolici in to nikakor ni. Je pa enako starš dolžen poskrbeti za otrokovo varnost. saj ne rečem da so vsi otroci takšni, večini se da lepo razložiti in postopijo drugače in potem se moj pes prav rad boža.

Sta pa bila ta dva preimera takšnih otrok, ki so bolj kot ne zunanji razbojniki in si lahko dovolijo prav vse in enako njihovi starši.

LP Ika

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #129 : 03 November 2010, 12:56:10
Glej, ti kot lastnik psa moraš zagotoviti fizično varstvo, torej če kaj sta v tem primeru kriva oba, ti ki dovoliš svojemu psu da fizično kaznuje otroka  ter starš, ki slednjega ne nadzira. Boš pa kratko potegnila vsekakor ti

Citiraj
in si lahko dovolijo prav vse in enako njihovi starši

zato si jemlješ pravico  v svoje roke ? ravno zaradi takšnega odnosa sem vesel da ima vlada namen zaostriti odgovornost lastništva živali
Bi pričakoval od nekaterih samodeklariranih ljubiteljev psov več: odgovornim lastnikom ni potrebno da njihovi psi delijo vzgojne ugrize, ker niso sposobni drugaće zavarovati svojega psa, brez nasilja oz kazni
Zame takšni ljudje niso primerni za psa

Pinky

• *
Odgovori #130 : 03 November 2010, 13:00:00

Ah.. škoda besed. Ko se boš sam znašel v takšni situaciji boš razumel.

LP Ika

damayanti

• *
Odgovori #131 : 03 November 2010, 13:01:27
V zakonodaji nikjer niso navedeni primeri ko otrok zalezuje psa na povodco in dobesedno izziva. In te kazni mene ne bi videli nikoli plačati. Bi pa kontra dala zahtevek za psihično maltretiranje ter zalezovanje mene in psa. Ne tu se ne dam.

Je res, da sem dolžna ukrepati, da pes ni nevaren okolici in to nikakor ni. Je pa enako starš dolžen poskrbeti za otrokovo varnost. saj ne rečem da so vsi otroci takšni, večini se da lepo razložiti in postopijo drugače in potem se moj pes prav rad boža.

Sta pa bila ta dva preimera takšnih otrok, ki so bolj kot ne zunanji razbojniki in si lahko dovolijo prav vse in enako njihovi starši.

Bi se vdala... verjemi slej kot prej. ( če ne prej ko bi se ti na TRR vsidrali z izvršbo)
Žal tako je... pes je pes -otroci so otroci- ljudje . Po zakonu je pes manjvredno bitje
Pa ne mislit da te ne razumem... te ;) Pes ni enako človek. Pes po incidentu rata nevarna žival  in nosi posledice tako kot njegov lastnik.

za take kot ti navajaš " kitajce" pa obstajajo drugačna "mazila".
Predvsem se pa tukaj strinjam , da jih ne vzgajaš ti ali tvoj pes temveč njihovi starši.  Če jih ne znajo bodo slej kot prej tudi oni nosili posledice.... tako ali drugače ;)

Verjamem ,da ti v navali besa marsikaj pade na pamet.Takrat se je potrebno vprašat. Kdo tebi več pomeni ..tvoj pes ali  neka nekulturna budala... da bi pa moja psa nosila posledice zaradi enih bebcev.... tukaj se pa jaz ne dam. :)

Čeprav velikokrat tudi jaz zagovarjam , če ne gre drugače "sa primitivcima-primitivno" vendar še vedno le do te mere da "primitiva" ne škodi meni mojim bližnjim predvsem pa ne moji denarnici ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #132 : 03 November 2010, 13:28:19
Da ne bomo zabredli predaleč. Mulci niso nevzgojeni zaradi tega, ker se jih premalo pretepa (po prstih ali po riti ali kakorkoli že) ampak zato, ker jih starši sploh ne vzgajajo, ne na lep ne na grd način, ampak vzgojo prepustijo  računalniku in televiziji.
Tako pse kot otroke lastne in tuje, se da zelo lepo vzgajati povsem brez fizične kazni.
Vendar obstajajo situacije, kjer je fizična kazen če že ne upravičena ali dovoljena pa vsaj izjemno učinkovita in zdravilna. Tistega konkretnega mulca bi jaz recimo lahko prijavila. A najprej bi mu bilo dejanja (pred tistim, ki je sodu izbilo dno jih je bilo več, pogovor s starši je bil brez vsakega haska - izredno težko dokazati, če bi pa že uspela, bi starši plačali kazen, mulc bi se pa režal.) Po tistem, ko je zvezde videl, ni iz njihovega dvorišča priletela več niti pasja bombica, kaj šele petarda, šibra ali metek iz zračke.
Po enakem principu bo pri meni vedno fizično kaznovan vsak pes, ki se bo stepel, napadel drugo žival ali človeka in ne bo odnehal na prvo povelje.

Malo smo zašli iz teme, pa ne veliko. Namreč. Če želimo, da se število napadov psov na otroke zmanjša na minimum (povsem na nulo ne bo, dolker bodo otroci in psi) potem vzgoja psov in pasjih lastnikov ni dovolj - čeprav je seveda nujna. Enako nujna je vzgoja otrok - tistih ki doma imajo pse in tistih, ki jih nimajo, predvsem pa njihovih staršev.
Starši morajo vedeti, da morajo imeti tako otroka kot psa pod nadzorom. Tudi, če je pes vedno potrpežljiv in prijazen. (Ja Davor, leti tudi nate, ki puščaš tuje otroke s tvojo psico brez nadzora) Ker nesreče se zgodijo nenadoma in povsem nepričakovano (če temu ni tako, potem to ni nesreča ampak malomarnost). Vedeti morajo, kako se spoštljivo vesti do psa, kako se mu pravilno približati in česa se pod nobenim pogojem ne sme delati (približevati se privezanemu psu, vtikati roke ali prste čez ograjo v pesjak ali na vrt, bežati pred psom....) in tega dobro naučiti otroka.
Ne glede na to, kdo je kriv in kdo je nazadnje kaznovan.

Pinky

• *
Odgovori #133 : 03 November 2010, 13:33:39
lanabela podpis!

LP Ika

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #134 : 03 November 2010, 13:52:38
Citiraj
Vendar obstajajo situacije, kjer je fizična kazen če že ne upravičena ali dovoljena pa vsaj izjemno učinkovita in zdravilna.

tule se pak ne moremo strinjati, nasilje nad otrokom nikoli ni koristno ali učinkovito (razen za tistega ki ga izvaja, ti pač imaš sedaj mir otrok pa še eno travmo več) kot rečeno gre za izrabo moči nad bitjem ki ni zmožno še lastne presoje

Pa malo praktično pomisli, starši če bi vsaj bili mal brihtni; bi te v trenutku prijavili čemur bi sledila ovadba, ti kateri je mulc poškodoval / teroriziral   pse imaš tudi možnost prijave in civilne tožbe, v obravnavi kdo misliš bi bolj kazensko odgovarjal, staršem kvečjemu grozi denarna kazen tebi pa rest

damayanti je tu modro poudarila, nobena jeza ni vredna kazenske odgovornosti, pa tudi vedno so alternative
Se seveda strinjam da je odgovornost obeh taborov da konflikte prepreči, nikjer pa tule no sodi vzgojni ugriz

Macika

• *
Odgovori #135 : 03 November 2010, 14:12:23
Žal je bilo dokazano, da se že enoleten otrok zaveda, da lahko izsiljuje starše s posebnim vedenjem (trma, metanje v tla, vreščanje). Zato mi žal Davor ne boš rekel, da 5 let star otrok ni sposoben presoje. Kot praviš ste doma vsi bolj pedagoške stroke, toraj bi to moral prekleto dobro vedelti.

Lanabela, se popolnoma strinjam!

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #136 : 03 November 2010, 14:20:03
Tisti otrok je bil že krepko dovolj velik, da se je še kako zavedal svojih dejanj. Njegovi starši pa so se tudi zavedali, da so bila dejanja otroka kazniva (in ne, ni maltretiral mojih psov, niti se ni spravljal na katerega od nas osebno) in bi jih fejst velik koštalo, če bi jih prijavila. V bistvu bi mi morali biti močno hvaležni.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #137 : 03 November 2010, 14:39:39
Citiraj
da se že enoleten otrok zaveda, da lahko izsiljuje starše s posebnim vedenjem

to se tudi moj pes in ne pridobi volilne pravice, sedaj pa že prav trosite neumnosti iz čiste trme

Citiraj
Tisti otrok je bil že krepko dovolj velik, da se je še kako zavedal svojih dejanj

Gre za mladoletno osebo, Lanabella oba vema da ti je dana situacija dala priložnost da si fizično obračunala z otrokom, v nobenem primeru to ni opravičljivo. Bi  razumel če bi počila starša, bi ti verjetno čestital ampak ti si dejansko povzročila škodo osebi ki ne more zase odgovarjati, namesto tistim ki lahko
Se lahko tukaj vrtima ampak dobro veš da tako legalno kot legitimno nimaš nobenega argumenta

Pač pomisli na tole; iz postov sklepam da si odgovorna in razgledana oseba, nekdo pa lahko uporabi to moč in vzeto pravico (ker je pač prvič prišek skoz nekaznovano) naslednjič nad otrokom in ga tudi močno poškoduje. Večina kriminal ima za svoje dejanje kakšen višji razlog, kot tako nasilje ni nikoli opcija pa če vam je mulc zažgal bajto

Dejansko se mal počutim neumno ker odraslim osebam razlagam to kar bi morali biti itako samoumevno v pravni  državi

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #138 : 03 November 2010, 14:53:22
Samo še tole, potem pa izven naslova teme ne bom več razpravljala.
Če bi počila starša, s tem ne bi naredila povsem nič koristnega (čeprav bi si starš to mogoče zaslužil).
Mulc pa ni doživel nobene hujše travme kot to, da je spoznal, da imajo njegova dejanja lahko tudi posledice, ki so neprijetne zanj in ne le za starše (kot se mu je redno dogajalo do takrat- tega ga njegovi starši žal niso uspeli naučiti). Zna bit, da sem mu prihranila kakšno precej bolj bolečo izkušnjo v ne tako daljni  bodočnosti, ko pa bi že tudi pravno odgovarjal za svoja dejanja. in da ne boš v nedogled bluzil o nemočnem otročičku naj povem samo še to, da če bi se pomerila, bi si bila kar približno enakoverdna.

damayanti

• *
Odgovori #139 : 03 November 2010, 14:55:03
Mogoče tudi malo preveč posplošujemo tole " otrok"...zato se ravno ne razumemo najbolje.
Včasih je bilo to bolje definirano do 7leta cicibani od 7-13 leta pionirji od 13 do 20 mladinci... naprej pa..."kumunisti" :o :D >:D(   ali pa goli otok >:D...

Sedaj je pa to kr neki...zafurana družba v 85% v veliki večini tudi zaradi vzgoje/oz nevzgoje  otrok

Pri psih je selekcija in načrtna vzreja... pri ljudeh tega pač ni...
(čeprav bi za marsikakšnega bilo bolje da bi bil S/K...sploh ko vidiš v relanosti da je od 4ih otrok sproduciral 3 kriminalce in enega totalnega zavoženca, k niso popolnoma nič drugega kot breme družbi...grdo povedano ...samo tako je...)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

orescek

• *
Odgovori #140 : 03 November 2010, 14:55:50
Ljudem marsikaj ni samoumevno - tudi to ne, da pes ni neka javna lastnina, do katere lahko vsak Francelj pride in ga premečka, ker se mu ravno v tistem trenutku čoha tujega psa. Taki ljudje ne spoštujejo niti živali niti ljudi, ki so skrbniki teh živali. Egotrip na celi črti v smislu kaj mi pa moreš.

TibiQ

• *
Odgovori #141 : 03 November 2010, 15:46:10
vsekakor, še v življenju nisem dvignil roke nad človekom ali živaljo in nimam namena v bodoče, niti ni to primeren vzgojni ali bilokakšen odziv, je pa mal čudno; po eni strani se greste pozitivno motivacijo po drugi pa bi kar klofutale in grizle  nevzgojene mulce  :P
Kar se mene tiče so razlike med tem kaj počneš in kaj te kdaj prime da bi naredil in kaj se ti sicer ne zdi prav, pa mogoče kdaj narediš v afektu in potem še tistim, ko je enim poseganje po fizičnih korekcijah nekaj povsem vsakdanjega in samoumevnega in edini način. Kar se tiče mene in moje psice, rešujeva konflikte na "diplomatski" način, celo brez besed, kaj šele udarcev in nimava težav, kar pa še ne pomeni, da me kdaj ne prime, da bi koga najrajši zbutala. Po drugi strani moje psice očitno to na srečo nikoli ne prime, ker če bi jo, bi 100% to tudi pokazala in ti povem, da ji v takem primeru ne bi očitala čisto nič.  :D

K temu bi dodala še to, da ne glede na zadnji stavek in dejstvo, da je moja psica sedaj pri teh letih že izoblikovana in je že pokazala česa je in česa ni sposobna, pri čemer agresije ni sposobna, še danes ne dovolim da se psica in 10 letni otrok, za katerega prav tako vem, da ni nagajiv, žleht,.. in da ne bo sploh drezal v psa, nahajata sama v stanovanju.

Od kod si sploh jemlete pravico fizično vzgajati tuje otroke?
Jaz bi rekla da od tam, kjer si drugi jemljejo pravico posegat fizično ali psihično vame in v moje pse, čeprav kot sem rekla, jaz te stvari pač rešujem drugače in zaenkrat se je izkazalo kot zelo učinkovito, ne vem pa kako bi bilo če bi bil moj pes drugačnega karakterja ali če bi naletela na mogoče težje primerke zatežencev, kjer pač ne bi bilo dovolj samo robantenje, oz. vem, da bi se v tem primeru poslužila tudi fizične sile, ki pa ni napad, ampak že samoobramba!  ;)

Opozorila bi te še na nekaj, namreč da se tudi določene psihične zlorabe štejejo kot zločin ali prekršek, torej s tega vidika je nekako logično, da bi razumel, da ni nujno fizična poškodba tista, ki ima prednost pri obravnavi ali ki jo je treba gledat kot nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi. Včasih imajo psihološke zlorabe veliko hujše posledice, kot fizične  ;)

Kar se pa tiče ostalega, kar se tiče današnje mladine,.. se pa moram v nekem delu strinjat z Davorjem. Ni tak problem to, da se danes ne sme več dvignit roke nad nikomer, ampak je problem čisto drugje, v družbi in vzgledih, ki jih daje, v tem, da si celo bližnji postajajo odtujeni, da so stvari zaigrane, da ni pristnih čustev, da je mularija prepuščena ulici, računalinkom in televiziji,.......

Davor, s temle, da je Lanabela z eno klofuto povzročila škodo osebi, se pa, ne glede na vse ostalo okrog fizičnih kazni, s čimer se sicer večji del strinjam, ne morem strinjat. Bi rekla, da je dejansko prej obratno in tudi da se ti tega prekleto dobro zavedaš.

Damayanti, super povedano!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #142 : 03 November 2010, 16:16:06
Citiraj
Bi rekla, da je dejansko prej obratno in tudi da se ti tega prekleto dobro zavedaš.

"Če jih dobiš danes od mene ti bo v poduk za prihodnje" je verjetno najbolj klasičen izgovor fizičnega kaznovanja otroka, ne vem po kakšni logiki lahko trdiš da  fizična kazen kot vzgojni ukrep odpravi potencialne prestopke v poznejših obdobjih človekovega razvoja. Ravno nasprotno, otrok izpostavjen takšnim vzgojnim metodam to prakso nadaljuje ko odraste: alkoholizem, majhna samopodoba..mal si poglej zgodovino mladih prestopnikov in kakšno vzgojo so jim nudili starši, z pasom ali roko češ boš hvaležen ko boš velik...Ravno zato se ta praksa ne sme več izvajati
Pa če gledaš isto pri psu, udariš ga enkrat, pes skapira da si  spostavljaš svojo alfa vlogo in jo lahko nekoč na tak način tudi sam uveljavlja če ne na tebi pa na kom drugem. Je seveda dosti lažji način kot alternativna vzgoja ker pač z enim udarcem narediš instant efekt, ampak dolgoročno škodljiv vsaj če ne mislilš na isti način uveljavljati svoje avtoritet

In tudi če se ne strinjamo , je pač eno dejstvo ki je nesporno: to je kaznivo dejanje

Citiraj
Včasih imajo psihološke zlorabe veliko hujše posledice, kot fizične 

brez dvoma, ampak so težje dokazljive

Citiraj
Jaz bi rekla da od tam, kjer si drugi jemljejo pravico posegat fizično ali psihično vame in v moje pse

Kot sem zapisal  in tule govorim kot lastnik psa, se pač izogneš javnim krajem kjer se to dogaja, če ti ali tvoj pes tega ne tolerira To je tako kot da bi sam šel nedeljo v park pred igrišče in se potem pizzdil zakaj otroča sili v mojega psa. Pač psa ne izpostavlja takšnim okoliščina

Po domače če te srečam z psom, si lahk ziher da ga bom pocrkljal  :P

Druga stvar nimam pojma zakaj tako srdito enačite pse in otroke, mislim da vas tule ljubiteljstvo mal predaleč zanese

orescek

• *
Odgovori #143 : 03 November 2010, 16:51:33
Se mi je zdelo, da bi bilo potrebno napisati bolj nazorno. Pa poskusimo ponovno.

Davor - pes ni neko javno dobro, javna lastnina, ki jo ti lahko prideš premečkrat, ker se ti ravno v tistem trenutku čoha tujega psa + izziva lastnika zaradi lastnega egotripa, ker natančno veš, da če te pes čopne ali lastnik dotakne, si ti v poziciji močnejšega.
Vprašanje je, zakaj torej ne spoštuješ živali in njihovih lastnikov? Tam niso zaradi tebe ampak zaradi sebe in ti si hm .. nek nepotreben privesek zraven, na katerem lahko kvečjemu vadiš pozornost svojega psa nate, je pa nadležno vseeno...

Saj ego si lahko polniš na čem drugem. Recimo prispevaš svoj čas ali denar v dobro zavrženih živali. Tam boš res moral kaj podpisat, da je tvoja odgovornost, če te kakšen pes čopne, pa tožit ne boš mogel nikogar, bo pa samozavest definitivno zrasla tja do neba in ne boš imel več potrebe, da bi letal za tujimi lastniškimi psi in nadlegoval tako pse kot njihove lastnike z nezaželjeno pozornostjo. Razmisli. ::)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #144 : 03 November 2010, 17:09:00
Pa jasno, če silim v tujega psa in me ta čavsne je to stvar moje lastne neumnosti, neglede na zakonodajo, imam lastno pamet, da se zavem potencialnih posledic
Tudi je stvar osnovnega bontona. Mene osebno ne moti če kdo želi pobožati mojega psa, vsekakor nje to ne moti, druge ljudi / pse pa in zato to tudi upoštevam
(pač me moraš mal brat med vrsticami, da tu in tam mal provociram)

Otrok pa je čisto nekaj drugega, ne odgovarja zase, deluje impulzno in se lahko tudi pač zgodi da sili v psa pa starši bili ali ne (ne mi rečt da nihče izmed vas kot deca ni ušel iz povodca .p ), tukaj pa je odgovornost nas lastnikov , da konflikt preprečimo sploh če veš da ti pes teh ne tolerira. Nikakor pa svojih pravic ne uveljavljamo z agresijo še manj z uporabo  psa kot vzgojno metodo. To zameni ni odgovorno lastništvo

orescek

• *
Odgovori #145 : 03 November 2010, 17:30:11
Provociranje je prijeten posel, sploh če imaš na drugi strani ljudi, ki se nespretno branijo oz. svojih stališč ne znajo zagovarjati s pravimi argumenti. Malo več prijaznosti ne bi škodilo, .. v bodoče.

Me veseli, da so se našle osnove bontona tam nekje. Kljub temu, da imam neizmerno čohabilnega psa me nevzgojeni mimoidoči brez osnovnih manir motijo. Odkar me je ena mala punčka samoiniciativno vprašala če sme pobožati mojega psa, me toliko bolj moti, če naletim na nevzgojene odrasle. Če lahko to naredi otrok, lahko tudi vsak odrasel naredi enako. Govorim seveda o neznancih.
Tuje otroke je pa tako ali tako potrebno že zaradi psa imeti ves čas na očeh, saj se včasih kateremu zdi zabavno da bi psa pohodil po repu tako malo po naključju, pa da vidi kaj se bo zgodilo potem. Ubogo impulzivno delujoče dete je bilo nazadnje prav razočarano, ko smo psa premaknili izven dosega njegovih nog.

Pinky

• *
Odgovori #146 : 03 November 2010, 17:42:08
Točno, orescek si me spomnil na en dogodek, ki je bil prvih takih šokantnih, ko sem bila narazstavi kako leto nazaj. In pes na povodcu zraven mene, jaz gledam v drugo smer in naenkra se povodec nategne. se obrnem ter zagledam mojega psa v rokah punce ( nekje 12 let stara) in ga žuli kot da bi bil njen ali pa ona vsaj najmanj moja najboljša prijateiljica. Od šoka sem ostala kar brez besed.Brez vprašanja, brez da bi jaz sploh gledala, nič kar vzami si. ::)

LP Ika

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #147 : 03 November 2010, 17:44:16
Citiraj
Ubogo impulzivno delujoče dete je bilo nazadnje prav razočarano, ko smo psa premaknili izven dosega njegovih nog

in to brez klofute ali vzgojnega ugriza... pa ravno o tem trobim ves čas

Tudi mene marsikaj moti, kar pa še ne pomeni da bom jemal pravico v svoje roke, kam bi pa prišli s takšnim odnosom

TibiQ

• *
Odgovori #148 : 03 November 2010, 19:33:15
Davor, se ne strinjam. Ene ali dveh vzgojnih ob pravem času na pravem mestu (ali pa celo neupravičeno) ne moreš enačit s pretepanjem otrok, ki pusti posledice na psihi in se večkrat dogaja brez razloga kot z razlogom.

Glede kaznivih dejanj pa takole; ko sem prej govorila o tem zakaj se otroci obnašajo tako kot se in družbi.. Pa daj nehaj mi tu z enimi kaznivimi dejanji, kot je ena čez rit otroku, ko imamo na drugi strani kompletno vlado samih kriminalcev. Saj vem.. sedaj pišem proti temu, kar načeloma mislim, da to, da nekdo nekaj počne narobe ne opravičuje naših napak, ampak dejansko pa govorim o tem, da nehaj mahat s temi "zakoni" kot da so nekaj blazno pomembnega in se rajši prestavi v prave, življenjske situacije, kjer se ljudi včasih tudi na smrt pretepa, pa jo storilci odnesejo nekaznovano. To je tisto, kar vzgaja naše otroke v negativno smer in ne občasna upravičena ali neupravičena klofuta!  ;)

A to, da so psihične zlorabe težje dokazljive je zate argument, da jih lahko izvajaš? Namreč kot se bere iz nekaterih tvojih sporočil, ti to dostikrat počneš - npr. posegaš v osebni prostor čeprav veš, da je nekomu nelagodno, ali "zarobantiš",.....

Drugače pa ja, če hočeš to slišat, se strinjam, da so zakoni in če se jih ne držiš, pač riskiraš kazen. Kar se mene tiče, so včasih tako neživljenjski, da se, kljub temu, da se sicer trudim, da jih spoštujem, včasih zavestno odločim da jih prekršim in za take primere se tudi zavedam posledic in sem jih pripravljena sprejet. Sem pa mnenja in mislim da je to tudi bistvo teh debat, da je potrebno določene zakone spremenit oz. kazni za neupoštevanje prilagodit stopnji prekrška. Ne moreš npr. nekoga, ki brutalno vsak dan pretepa otroka kaznovat enako kot nekoga, ki otroka enkrat v celem življenju poči čez rit, ker je izgubil živce. Vsi smo krvavi pod kožo in vsi delamo napake, prekrške, kršimo tudi kakšen zakon, razlike pa vseeno so med enimi in drugimi.  ;)

Otrok pa je čisto nekaj drugega, ne odgovarja zase, deluje impulzno in se lahko tudi pač zgodi da
No, tu se pse komot enači. Pes ne odgovarja zase, deluje impulzivno,.....

.. skupen zaključek je torej; lastniki psov naj pazijo na pse, kar pa ne zmanjšuje odgovornosti staršev, da pazijo na svoje otroke  ;)

In sedaj povej, kaj pravzaprav narediš, če otrok navali na tvojega psa (ki recimo da mu otroci niso simpatični), se ti s psom umikaš in otroku razlagaš da so lahko posledice, opozoriš na to starše, oni pa vsi kar za tabo in se ne zmenijo za opozorila, niti za že zelo odkrite grožnje? Moja pravica je biti tam s psom na tistem mestu ravno toliko kot njihova in že to, da se s psom umikam  se meni ne zdi prav in najmanj, kar bom v takem primeru naredila po vseh opozorilih je to, da bom fizično posegla v otroka tako, da ga bom odrinila in če ga to ne bo ustavilo, se stvari lahko hitro stopnjujejo tudi v kaj več.

No, pa saj pravim.. zame ne gre.. me ne moti, tako kot ne moje psice in celo imam zelo dobre izkušnje, ko me ljudje vedno vprašajo če smejo ali če sme otrok psa pobožat in počakajo, da jo primerno primem, da jih v valu navdušenja na podre po tleh.. ampak govorim o vseh tistih, katerih psi se ne počutijo dobro in kjer niti opozorila ne zaležejo. Pa ne gre samo za otroke, ampak tudi za nadležne spuščene pse neodgovornih lastnikov, ki se z relativno varne razdalje zaganjajo v privezane pse,...........

n+n

• *
Odgovori #149 : 03 November 2010, 19:43:40
Pa jasno, če silim v tujega psa in me ta čavsne je to stvar moje lastne neumnosti, neglede na zakonodajo, imam lastno pamet, da se zavem potencialnih posledic
Pa bi potem takega psa vseeno prijavil kot nevarnega?