Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen

mero · 90349

orescek

• *
Odgovori #180 : 14 December 2010, 18:33:54
Nadlegovalec tujih psov strikes again? ::)

Danes midva špancirava po sprehajalni poti v gozdu (s spuščenim psom) in seveda izkorististim priložnost za vajo poslušnosti, ko opazim ljudi s pesotom na povodcu, ki prihajajo nasproti (2x). Naš gre na prostor in me gleda, njim se pes strga iz roke in pride pozdravit našega, ker ga sploh ne briga kaj vse (poleg, stop, čakaj,!?*#**#) se dere lastnik za njim (2x). Tako v praksi izgleda fizično obvladovanje psa, ki ga jaz pogosto opažam na sprehodih.  :D

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #181 : 14 December 2010, 18:43:37
Ko ze omenjas izletniske tocke in tujino, lani sem bila na izletu v Cinque Terre v Italiji. Precej obljudena turisticna tocka, 5 vasic, ki so med sabo povezane s sprehajalno/pohodno potjo ob morju.
S sabo smo imeli 3 pse, dva sta bila spuscena, tretji na povodcu (ker ni tako dobro vzgojen kot prvadva). Ljudi je bilo ogromno, srecali smo tudi precej drugih ljudi s (spuscenimi) psi. Nihce ni niti trznil zaradi psov (ki so seveda ljudi ignorirali), ko smo se srecali z nekom, ki je imel psa, je sel moj na povodec in njihov na povodec, potem pa naprej.
Cudez, ne?

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #182 : 14 December 2010, 19:07:44
Tudi midva sva šla v Genovi brez težav v pekarno, kar v Sloveniji pak ne morem... pustimo to kakšen problem imajo Italjani z spuščenimi potepuškimi psi (praksa vaškega pokola krdel živali sploh na jugu) in da so svoje gozdove sami uničili oz. izropali; ne bi jih sam ravno dal za primer

Zdi se mi sicer zanimivo da spuščenega psa v gozdu zagovarjajo predvsem tisti ki to zavedno počnejo, oz počnejo že leta, dejansko identičen odpor priveza psa v javnosti, slovenci pač očitno rabimo jasno zakonodajo ker razuma in spoštovanja do tuje in družbene lastnine ne premoremo

Skratka , sam sem posredoval tole pobudo tržiških policistov / lovcev tudi našemu lokalnemu LK, če ne kaj drugega, bi lahko označil gozdne poti z temi tablami. Človek mora že imeti palico in sprej ob sprehodu ker je raja popolnoma brezobrazna. "Ga ima pod kontrolo" pa se psi prosto sprehajajo na enem največjih lovišč na tem delu, lastnikom pa se fučka.

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #183 : 14 December 2010, 19:17:00
Zelo zanimivo, da si malo pred tem sam dal primerjavo z Avstrijo, ko pa nekdo drug omeni Italijo, pa to ni za primerjati...hahahahaha. :o :D

orescek, joj, sem se nasmejala :)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #184 : 14 December 2010, 19:20:50
Citiraj
ko pa nekdo drug omeni Italijo, pa to ni za primerjati

Saj tudi po naši obali nekateri sprehajo psa brez povodca, ne vem, ali je zate to pozitivno merilo ? verjetno še zdaleč nismo edina država z neurejeno zakonodajo (oz nadzorom) ter porazno mentaliteto lastnikov psov

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #185 : 14 December 2010, 19:21:02
In res lepo od tebe, da si dal naprej pobudo, na mladih svet stoji. :o

Ne vem, no, kake gozdove in poti imate vi, jaz še palice in špreja nisem nikoli potrbovala, pa smo srečali že veliko število psov, enih bolj vzgojenih, drugih manj, spuščenih in privezanih.
In ti, ki si se tako zgražal pred časom v drugi temi kdo si lasti pravico obrcat ali pošprejat drugega psa, bi jih zdaj pa sam šprejal... ;D :o

Daj se beri za sabo malo, no. :P

sibila

• *
  • still more white...
Odgovori #186 : 14 December 2010, 19:24:10
Saj tudi po naši obali nekateri sprehajo psa brez povodca, ne vem, ali je zate to pozitivno merilo ?

Seveda. Kaj naj grem s psom s povodcem v morje jeseni. ??? :D
Naj se revež skopa v miru...

In glej čudo, na portoroški agi tekmi se veliko število spuščenih psov gre kopat v morje, točno zraven najbolj obljudene portoroške plaže, naenkrat
jih je v vodi tudi trideset ali več. Pa še nikoli nisem doživela grdih pogledov ali česarkoli, večini je to prav lep prizor in jih prav nič ne motijo...
Tisti, ki jih moti kaj, jih pa itak ponavadi moti vse po spisku...Na take pa se ni preveč za ozirat. ;)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #187 : 14 December 2010, 19:27:51
Citiraj
kdo si lasti pravico obrcat ali pošprejat drugega psa

kje sem to trdil ? če gre v kontekstu silobrana imaš vso pravico zavarovati sebe in svojega psa

Citiraj
Seveda. Kaj naj grem s psom s povodcem v morje jeseni

in to počneš na temu namenjeni in označeni plaži, namenjena tudi za pse. Vsaj upam, na hrvaškem recimo niso ravno majhne kazni, v slo obali pa imaš tudi že tablo na vsakem vogalu

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #188 : 14 December 2010, 19:35:36
Sem vedela, da bos rekel, da Italija ni dobra primerjava :D :D ;D sicer pa sploh ni bil point v tem, kaj je dovoljeno tam, ampak v tem, da je bilo na kupu, ne vem, 2000 ljudi in 50 psov in se med sabo nismo motili kljub odsotnosti povodca (kot pravim, cudez).

Hm pri nas ni plaze, namenjene psom, kaj pa zdaj ???

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #189 : 14 December 2010, 20:16:03
Citiraj
2000 ljudi in 50 psov in se med sabo nismo motili kljub odsotnosti povodca (kot pravim, cudez).

Glej , da smo si na jasnem, v ideali kjer bi bilo odgovorno lastništvo obča praksa , sam ne bi imel nič proti če bi vodili pse brez povodca v javnosti ali ne, primerna pasma in sposoben vodnik. Problem je da večina ljudi izhaja iz tega, da ima psa pod kontrolo, ki dejansko tega nima in je povodec pač nekakšna vsaj delna preventiva. (žal se tule pri mnogih konča)
Druga stvar ki me tule moti je pa ta, da si jemljete pravico od bog si ga vedi kje posegati v tuje ali družbeno zemljišče, oz. vam je to kar že samoumevno. Če imaš spoštovanje do urbanega okolja ga imaj tudi recimo v mojem gozdu.

Citiraj
Hm pri nas ni plaze, namenjene psom, kaj pa zdaj

kršiš predpise in riskiraš kazen ? nekateri pač imajo psa v apartmaju če ni njim primerne plaže oz gredo na destinacijo kjer je

mimogrede dvomim da se na slo obali nihče ni obregnil da imaš spuščenega psa, vsaj tekom sezone

Vprašaj se eno, če je odpor zoper pravila ravno z strani tistih ki so ozaveščeni in odgovorni lastniki psov, čemu se ne bi požvižgali ostali ? ste polne ko gre za šteparje, stare babice z čivavami, mulce ki vam težijo, ampak ko gre za restrikcije ki so vam v napoto, pa opa to pa ne. Ker ste pač hodili po hosti brez povodca leta
In potem se še zgoraj čudi, čemu je javnost tako nastrojena zoper lastnike psov pri nas ::)

BiancaBučko

• *
Odgovori #190 : 14 December 2010, 20:36:02
Čara, jaz imam v lasti cca 10 ha gozda, pa ju ne spuščam. Ker se mi smili divjad. Gozd je njihov habitat, ne naš. Naj imajo vsaj nekaj. Smo jim že preveč pobrali.

Davor, se strinjam s tabo.

EnNa

• *
Odgovori #191 : 14 December 2010, 20:39:59
Davor jaz ti predlagam, da vsake toliko časa globoko zajameš zrak in sprostiš vso to napetost in nestrpnost, ki jo čutiš do ljudi, ki si drznemo imeti pse (kaj šele več teh) ;) Ko boš nehal šteti koliko spuščenih psov videvaš na sprehodih in preštevati katere pravice ti vse kratijo bo tvoje življenje veliko lepše 8)
Spuščeni psi so vedno bili in vedno bodo ne glede na to, kako se ti tukaj repenčiš in koliko prošenj pošiljaš naokoli. Tudi jaz bi si želela, da bi bili vsi psi pod kontrolo (pa ne pomeni to nujno na povodcu) že zaradi njihove varnosti, pa realno gledano tega ne bom dočakala. Sama imam pse v urbanem okolju vedno na povodcu, v naravi so pa spuščeni. Zakaj? Zato ker so od majhnega navajeni delati z mano in si to lahko privoščim. Pridejo vedno, ko pokličem in ne delajo nobene škode. Z divjadjo se še v življenju niso srečali (glede na to, da se gibljejo par metrov stran od mene) in zaradi mojih spuščenih psov še nihče ni utrpel škode. Če se nam kdo približuje, se ponavadi umaknemo iz poti in počakamo, da se pot spet sprosti. In glej ga zlomka od vseh, ki psov ne marajo (predvidevam, da smo jih že srečali) si ti veliko glasnejši, kot oni ::) In tudi policajem se takšni zakoni očitno ne zdijo realni-so me namreč že večkrat videli s spuščenimi psi pa smo se samo lepo pozdravili 8)

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu

orescek

• *
Odgovori #192 : 14 December 2010, 20:47:42
Malo po pameti. Večkrat tudi ljudi ne bi bilo za spuščati v gozd glede na to da puščajo v gozdu od odpadkov, uporabljenih igel, itd. Če pes divjadi ne goni in je pod nadzorom z ali brez povodca ne vidim razloga zakaj se ne bi smel sprehajati tam. Divjad moti približno toliko kot sprehajalci, ki delajo hrup s palicami za hojo. :D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #193 : 14 December 2010, 20:50:48
Jaz tiste, ki ubogajo in nimajo nagona v lovišču imam spuščene, tisto, ki bi gonila če bi mogla pa imam privezano.

Pa če že primerjamo s tujino: Dresden, prekrasno mesto z izredno lepo urejenimi parki - gredice z rožami, race, labodi, veverice....in veliko psov - vsi spuščeni, noben ne  preganja rac in veveric, nič se ne pretepajo, ni drekov ni prepirov. Praga - vse spuščeno, nič ravsa in prepirov, vse posrano. Knoxwille: vse privezano, a z ogromnimi pasjimi parki, kjer so spuščeni.

Še to opažanje - kjer so psi dobro socializirani in spuščeni - kar pomeni tudi, da jih ljudje ne vlečejo k sebi 100m preden se srečajo, so tudi ljudje veliko bolj sproščeni in družabni.

Macika

• *
Odgovori #194 : 14 December 2010, 20:51:15
Mi imamo tudi v lasti gozd in psa do predkratkim nisem spuščala s povodca po gozdu. Pravzaprav ga spustim samo na eni določeni gozdni poti. Prej ga nisem spuščala, ker še ni imel stvari poštimanih v glavi tako, kot sem si jaz želela (tu štejem odpoklic in vse fuj zadeve na razdalji 20m), ga pa tudi izven te gozdne poti nikoli ne spuščam, ker je to pač gozd. Je pa tako, da kakorkoli že na daleč opazim psa, osebo, drugo žival, ga vedno brez izjeme odpokličem in pripnem, ziher je ziher.

Davor, tebi pa kot že predhodnice priporočam, da greš vsake toliko malo ven na (zdaj zelo) sveži zrak in se dodobra nadihaš. In pa, zakaj imaš sam psa, če te toliko strašno zadev v zvezi z njimi moti?

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #195 : 14 December 2010, 20:52:21
Jaz grem z mojimi psi na divje plaze in ne, nihce se se ni obregnil (spet cudez). Seveda pa pac ne hodita po tujih brisacah in se ne vtikata v druge ljudi.

Se vedno ne razumem - grem na sprehod s psom po poljih, pes na 5m fleksiju, teka po potki, zacahna drevesa, nekoga srecam, poklicem psa k sebi, gremo mimo, itd. Grem na isti sprehod s spuscenim psom, se giblje na enakem obmocju, dela vse isto, isto pride, ko ga poklicem - torej v cem je razlika, da ce je spuscen, unicuje tujo lastnino, ce pa je na povodcu in je vse isto, pa ne?

battito animale

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #196 : 14 December 2010, 21:40:18
Citiraj
n glej ga zlomka od vseh, ki psov ne marajo

A sedaj ne maram psov, ker menim da naravni habitat ni namenjem temu da lahko vi spuščate pse in si ga  lastite ?  ( žvau trdo smrči v mojem naročju ko tole tipkam, nekako dvomim da se sama pritožuje :P )
In seveda se zavedam, da se mentaliteta ljudi ne bo spremenila, navsezadnje veliko ljudi špancira svoje pse brez povodca v urbanem okolju kajšele v gozdu ali na travniki, ter se požvižga na vse ostalo
Tudi razburjam se ne, bolj kot ne me pak preseneča da ravno tisti načeloma odgovorni lastniki zavračajo vse ki posega v njihove svobodo brez spoštovanja  tuje lastnine,

Citiraj
torej v cem je razlika, da ce je spuscen, unicuje tujo lastnino, ce pa je na povodcu in je vse isto, pa ne?

Zakaj imaš psa na povodcu ko si na javnem mestu ? (mesto, park..)

dobro divje plaže, če ni urejeno kopališče dvomim da ti bo kdo težil, sam sem ciljan na označena kopališča

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #197 : 14 December 2010, 21:42:34
Jaz tiste, ki ubogajo in nimajo nagona v lovišču imam spuščene, tisto, ki bi gonila če bi mogla pa imam privezano.

Še to opažanje - kjer so psi dobro socializirani in spuščeni - kar pomeni tudi, da jih ljudje ne vlečejo k sebi 100m preden se srečajo, so tudi ljudje veliko bolj sproščeni in družabni.

Se globoko strinjam.
Res je pa tudi, da ne poznam nobenega lastnika beagla ali drugega lovskega psa (goniča), ki bi prakticiral spuščanje psa v gozdu (če ni na "službeni dolžnosti" ).........by, by za nekaj časa. Tako je z "lovsko-družinskimi" psi; po večini, če so vsaj kaj "psa" in to morajo lastniki takih psov pač vzeti v zakup.
Potem so tukaj še lastniki velikih pasem, kjer je največkrat lahko problem drug, "ne pasji" sprehajalec.................. tudi če je pes "ultra" šolan je še zmeraj riziko, da si lastnik psa prisluži negodovanje drugih sprehajalcev, ljudi....................tako pač je in bo  :P
Sam globoko kršim zakon ampak do sedaj, brez problemov oz. z odobravanjem drugih "ne pesjanarjev". Danes popoldan.........."udomačena" okoliška srna (imamo par; lansko leto z albin mladičkom). Najprej sem mu jo moral sploh pokazat, nato jo je nekaj časa gledal (ali bo kaj z igro; ve tudi, da je med velikimi "živalmi" ogromno butljev) in dalje "po svoje".
Poleti pred kočo na Blegošu napis "pse na povodce......LD". Zavestno kršil, ravno zaradi podpisa lovske družine ker vem, da ga lov na živali pač ne zanima............in na Blegošu polno krav za katere pa ve že od prej; približevanje prepovedano. Brez vsakršnih problemov s strani drugih obiskovalcev. Nazaj grede srečamo še dva naključna obiskovalca (mož in žena), ki sta bila nekoč lastnika rotija; da bi midva tako "šetala" z našim........nas drugi "žive pojejo"............tako pač je in bo.
Takšen privilegij imamo lastniki majhnih psov (tisti, ki smo zavestno velike prerasli) :P

Prokleti mraz in kratki dnevi ;D

vohlec

• *
Odgovori #198 : 14 December 2010, 21:49:11
In če si jaz namislim, da nekoga nočem videt v našem gozdu imam vso pravico to zahtevat-pa je tvoja interpretacija hudo napačna...P

Zakon o gozdovih
3. člen
9. stavek
Raba gozdov je skupni izraz za izkoriščanje funkcij gozdov, ki je po tem zakonu dovoljeno tudi nelastnikom gozdov (nabiranje gob, plodov gozdnega drevja in drugih rastlin, ki rastejo v gozdovih, nabiranje zelnatih rastlin in njihovih delov, čebelarjenje, gibanje po gozdovih, rekreacija v gozdu ipd.).

5.člen
1. odstavek
- dovoliti v svojem gozdu prost dostop in gibanje drugim osebam;
- dovoliti v svojem gozdu čebelarjenje ter lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prosto živečih živali v skladu s predpisi.

Čara gozd je "vaš", ne vaš. ;)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #199 : 14 December 2010, 21:56:03

Zakaj imaš psa na povodcu ko si na javnem mestu ? (mesto, park..)

Zaradi prometa, vecinoma. Ce je manj ljudi in ni prometa, tudi krsim zakon.

Urejena kopalisca pa mi sploh niso vsec niti tako, zame betonska plaza ni ravno visek uzitka ;) v vsakem primeru pa ne bi sla s psom na plazo, kjer so ljudje kot sardine skoraj ne na drugem. Ne bi pasalo ne nam ne njim. Ker ja, razumem in spostujem, da nekateri psov ne marajo in se v glavnem trudim, da bi bila cimmanj moteca za okolico :)

battito animale

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #200 : 14 December 2010, 22:03:03
vohlec, bravo priden  :D

In ne, če imaš možnost prehoda, to ni avtomatično javno. In maš zadeve na katere ne more in ne sme vsak pa je vseeno javno.  :P ::) ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #201 : 14 December 2010, 22:03:41
Citiraj
tudi krsim zakon.

je mal težavno nekomur dopovedati nekaj, če že v osnovi zavrača povodec in pravila ki očitno veljajo zgolj za nekatere
Razen pač tega, da si bi želel da je nadzor pri nas vsaj obstoječ če že ne pravilo

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #202 : 14 December 2010, 22:14:13
Vem, da ga krsim in ce mi bodo napisali kazen, bom p!"%ila sama pri sebi, ampak vem, da sem jo pac zasluzila.

Me zanima, ce ti vedno vozis po omejitvah, gres cez cesto izkljucno po prehodu za pesce in izkljucno ob zeleni luci (ne takrat, ko je ze rdeca za pesce, pa se vedno rdeca za avte), vedno zabremzas ko je rumena na semaforju, skratka si zgleden drzavljan, ki se do crke drzi vsega napisanega v Uradnem listu. ;)

battito animale

Felina

• *
Odgovori #203 : 14 December 2010, 22:58:25

Zdi se mi sicer zanimivo da spuščenega psa v gozdu zagovarjajo predvsem tisti ki to zavedno počnejo, oz počnejo že leta, dejansko identičen odpor priveza psa v javnosti, slovenci pač očitno rabimo jasno zakonodajo ker razuma in spoštovanja do tuje in družbene lastnine ne premoremo

Skratka , sam sem posredoval tole pobudo tržiških policistov / lovcev tudi našemu lokalnemu LK, če ne kaj drugega, bi lahko označil gozdne poti z temi tablami. Človek mora že imeti palico in sprej ob sprehodu ker je raja popolnoma brezobrazna. "Ga ima pod kontrolo" pa se psi prosto sprehajajo na enem največjih lovišč na tem delu, lastnikom pa se fučka.
Ne, Slovenci rabimo vse kaj drugega kot represivno zakonodajo, za začetek izobraževanje, preventivo in kurativo v lastništvu psov, kaj sploh pes je, kakšne so njegove potrebe, da psa ne bi mogel dobiti vsak, ki ima 5 minut časa, pa še bi lahko naštevala. Ali pa čipiranje vsakega psa????? To bi že bil podvig.Iin če naši vrli oblikovalci zakonov vidijo problem samo v vrvcah, ja potem pa imamo resnično ZELO velik problem in mislim, da veliko ljudi na tem forumu in njihovi psi niso del tega problema. Ker kot je že lilit povedala, ne vidim razlike med 5m fleksijem in mojimi spuščenimi psi, ki se obnašajo popolnoma enako z ali brez. Sem pa bila primorana v to vložit trud, trud in še enkrat trud. Tisti, ki pa uporabljajo samo fleksi, pa so v to vložili ...ammmmm....NIČ!!!!! Ker ko tak pes enkrat pride iz povodca, jah, potem pa so scene :)

In sploh ni primerjave imeti spuščenega psa, ki ga divjad nekontrolirano zanima in imeti spuščenega psa, ki se na divjad enostavno pofučka...to je kot dan in noč.

Sploh pa je malo ponižujoče govoriti v takšnem tonu o ljudeh, ki imajo že leta in leta pse, jih šolajo, v njih vlagajo veliko, ogromno svojega prostega časa,skupaj funkcionirajo z okolico in nimajo omembe vrednih konfliktov. Raje bi se kaj naučil, kot pa ves čas pisal moralne pridige in nas izpostavljal v tej državljanski nepokorščini.

In samo še to mi povej: Kje je tukaj nespoštovanje bilo česa če tvoji psi: ne gonijo divjadi, se držijo poti, se umikamo mimoidočim in izogibamo vsem kar je živega, se izogibamo izletov v visoki izletniški sezoni in na gosto obiskanih izletniških točk, ne teptamo travnikov, ne uničujemo podrasti v gozdu, ne uničujemo dreves, hodimo na sprehode ob nemogočih urah, samo da imamo mir in da ja ne zmotimo spanca kakšnega paranoičnega posameznika, ki sanja pse brez vrvice in se zbuja od nočnih mor. Mislim, vse skupaj je eno pretiravanje in napihovanje problema tam, kjer ga v bistvu skoraj ni. 

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #204 : 14 December 2010, 23:33:40
Po pričakovanju se v polemiko (ki dejansko to ni) glede obvezne uporabe povodca vključi vso problematiko vključno z čipiranjem, samo da se odvrne od odgovornosti tistih ki zavedno kršijo tudi to zakonodajo. Je mal hinavsko pričakovati nekaj od drugih če sam nisi pripravljen upoštevati pravil . In da Felina, ravno to bi od ljudi, "ki imajo že leta in leta pse"  pričakoval, še manj pa elitizem. Se nekako pofočkam koliko kdo mislil na forumu da obvlada, dejasnko takšni so mi najbolj sumljivi  ;)

Citiraj
Kje je tukaj nespoštovanje bilo česa če tvoji psi: ne gonijo divjadi, se držijo poti, se umikamo mimoidočim in izogibamo vsem kar je živega, se izogibamo izletov v visoki izletniški sezoni in na gosto obiskanih izletniških točk, ne teptamo travnikov, ne uničujemo podrasti v gozdu, ne uničujemo dreves, hodimo na sprehode ob nemogočih urah, samo da imamo mir in da ja ne zmotimo spanca kakšnega paranoičnega posameznika,

in to je obča praksa vseh lastnikov psov ? čisto slučajno so lovci in policija zaćel akcijo brez povoda ? dajte no, verjamem da je večina lastnikov tule sposobnih vodičev, ki lahko funkcionira brez povodca ampak večina raje ki spušča pse brez fizičnega nadzora v gozd to ni,  uporablja pa prav iste izgovore. Mi je jasno, da so iz vidika nekogar ki vloži veliko v vodenja svojega psa te restrikcije moteče, pa navsezadnje vsi čutimo zaradi neodgovornih lastnikov določene posledice.Pa navsezadnje gre tudi za varnost vaših psov
 In da vse bi bilo boljše kot represivna zakonodaja , ampak to med drugim zaradi takšnih dvojnim meril je iluzija

Citiraj
Me zanima, ce ti vedno vozis po omejitvah

imam lasten križ prekrškov, ampak psa imam  vedno na povodcu (bodisi v lastnem gozdu ali v mestu, na plaži uporabljam dolg povodec) , moje osebne odločitve da imam žival sam  ne vsiljujem drugim,
Tule imamo tudi naravni rezervat, pa kljub temu se najde kdo ki se požvižga

Felina

• *
Odgovori #205 : 15 December 2010, 00:07:22

in to je obča praksa vseh lastnikov psov ? čisto slučajno so lovci in policija zaćel akcijo brez povoda ?

Ja, v bistvu so jo začeli tako na veliko zaradi poklane živine, divjadi in drugih psov ter ugrizov ljudi pobeglih psov, ki so prepuščeni sami sebi, psov, ki so bili zanemarjeni, ki niso imeli normalne vzgoje in socializacije, medijev, ki ženejo vso gonjo proti psom (samo če pogledaš naslov, napadel pes in simbolične slike pod njimi, nikjer nikoli ne piše zakaj je napadel!!!!) ni zanemarljiv procent tudi volilna všečnost (samo če se spomnim primera bulmastifov in kaj vse se nam je obetalo ali se nam mogoče še, na podlagi tega primera, sem malo izgubila stik z dogodki). In ja, to je stvar debate, ker na podlagi tega je vse odvisno ali se bo kdo želel dejansko poglobit v dejanski problem in dejansko stanje ali pa bomo kamuflirali vse ostale probleme z vrvico, ker je pač to najlažja pot. Zraven tega, prenaseljenost pasje populacije na majhnem kosu terja svoj davek in ravno zato je potrebna komunikacija, izobraževanje in vlaganje v vzgojo bodočih lastnikov psov in lastnikov, ki to že so. Kaj meni pomaga klinčeva vrvica, če 60 kg pes čez cel travnik privleče svojega lastnika do mojih psov z očitnimi nameni malo pogrickat moje in še mene zraven?

Vse primere, ki jih poznam in so se zgodili z zaključeno zgodbo, da je vsaj en pes stradal, je bilo iz strani psov, ki so pobegli iz dvorišča, se iztrgali iz vrvice rok človeka, ki je v vzgojo vložil en velik nič, jim je uspelo pomoliti glavo skozi ograjo (spet gre za pse, ki životarijo zaprti na dvoriščih) in dejansko na dvorišče potegniti mimoidočega psa in ga začeti trgat. Tukaj je vsa odgovornost na lastnikih, ki so že v osnovi ignorantski do okolice in jim nobena vrvica ne bo kupila pameti. Dobivajo kazen za kazen, ki je ne plačajo, in tako je krog sklenjen.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #206 : 15 December 2010, 00:56:38
Je mal hinavsko pričakovati nekaj od drugih če sam nisi pripravljen upoštevati pravil .

imam lasten križ prekrškov, ampak psa imam  vedno na povodcu

Zanimivo a ne ;) se pravi mogoce divjas 90 po naselju (in s tem dejansko spravljas ljudi v potencialno smrtno nevarnost), ampak psa pa imas na povodcu, to je najbolj bistveno :D :D :D

Meni se zdi cisto nezivljenjsko pricakovat, da se do crke drzis vseh zakonov... ampak ce pricakujes, da pravila veljajo za vse, pol veljajo vsa pravila za vse, vkljucno s tabo :)

battito animale

Lojze

• *
Odgovori #207 : 15 December 2010, 07:56:57
pidog,jaz imam običajno spuščene vsaj tri ali štiri lovske pse (goniče!) v gozdu,pa niso na službeni dolžnosti.Procedura je običajno vsak dan ista.Čez vas na povodcu,na koncu vasi ko pridemo na travnike jih pa spustim.Sprehod dolg tudi dve uri,po travnikih,gozdnih poteh,gozdu.Če gremo še gobe nabirat nas je vsepovsod dovolj.Ampak moji psi se ne odaljujejo od mene za več kot 50m.To si lahko privoščim spomladi in čez poletje.V času ruka jelenov so takšni sprehodi samo v dopoldanskem času,ker je drugače divjad že ob 16 uri na paši.Takrat popoldanski sprehodi odpadejo.V zimskem času si takih sprehodov tudi ne moremo privoščiti,ker je običajno zimska odeja previsoka.Takrat nam ostane sprehod po cesti,ki ni toliko prometna,je pa vsaj splužena.Pa tudi tedaj srečujemo ogromno divjadi,predvsem košut.Moji psi jih ignorirajo,ker bi drugače že pregoreli.Tropi košut,veliki tudi po 60 glav in več niso pri nas nič posebnega.Je pa povsem druga stvar,ko mi pridejo na ograjen vrt.Takrat imajo psi svoj lastni PNZ :P.
Tjaša

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #208 : 15 December 2010, 08:11:14
imam lasten križ prekrškov, ampak psa imam  vedno na povodcu (bodisi v lastnem gozdu ali v mestu, na plaži uporabljam dolg povodec) , moje osebne odločitve da imam žival sam  ne vsiljujem drugim,
Ma dej klobasat Davor  :D.
Ti maš psa na povodcu, zato ker ga ne znaš izšolat,da bi se te držal in ubogal odpoklic  :P
Je pa lepo , da se tega zavedaš  ;).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #209 : 15 December 2010, 08:23:15
http://www.zurnal24.si/slovenija/tokrat-raztrgala-sano-194973/clanek

Kaj ti pomagajo zakoni, ce jih se izvajalci zakona ne poznajo :-\

battito animale