Avtor Tema: Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen  (Prebrano 90490 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen
« Odgovori #90 : 31 Januar 2010, 19:48:50 »
Nobena metoda in noben pristop ni primeren za vsakega lastnika in za vsakega psa.
Tisti, ki (še) ni "formirana osebnost" se z vzgojo psa (ali kateriga koli živega bitja) pravzaprav niti ne bi smel ukvarjati. Ostali, ki so za vzgojo sposobni, pa bi si morali izbrati take metode vzgoje, ki odgovarjajo njim samim in njihovim psom. Za vzgojo psa (ali otroka ali kogar koli že) niso potrebne izkušnje (čeprav ne škodijo) ampak predvsem veliko občutka in sposobnost opazovanja. Pa nekaj zdrave pameti.
Moj pristop k vzgoji (sama ga nimam za liberalnega sploh, ker mora pes za to, da je lahko "svoboden" strogo spoštovati postavljene meje), ne izklučuje šolanja psa v takih ali drugačnih tečajih.

idefix

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #91 : 07 Februar 2010, 09:47:31 »
Pešpot skozi privatni gozd - javna ali ne? Do kod je javna - če se vodnik s psom ali samo pes umakne 5 metrov izven poti, v gozd?
Ali pa bi mogoče psa dal v 'dol' na primerni razdalji od drugih sprehajalcev?
Ker te dni je res cela histerija okoli Ljubljane.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #92 : 07 Februar 2010, 15:13:55 »
Tam kjer je katastrska meja... verjetno pa dovolj da je izven poti. Če pa kdo omeni bulmastife pa jim lahko poveš kaj je patolog ugotovil na njihovi obdukciji.  :-\

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #93 : 06 April 2010, 11:40:04 »
policijo če pride do napada itako ne zanima katarstrska meja, ampak kazensko uvedejo lastnika neglede

napihovanje zoper obveznost povodca je pa jasno  neumnost, in zavedno ogrožanje soljudi ,kar je  izkusil tale človek,

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010040605528498

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
« Odgovori #94 : 06 April 2010, 12:33:49 »
Preberi zadnji stavek članka... bedaki so in vedno bodo, žal si nabavijo pse ki jih ne morejo kontrolirati. ne dvomim da tukaj tudi povodec nebi pomagal. če bi zakon deloval kot mora, bi tega človeka strpali v zapor za 3 leta minimum. in verjamem da bi naslednjič ornk premislil ali bo še imel psa kdaj.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #95 : 06 April 2010, 12:57:05 »
Verjamem, da bo tale gospod orenk nasrkal (glede na obtožbe ki jih je bil deležen), njegov pes pa še bolj. Brez skrbi, ne gre za nobenega mogotca z dobrimi političnimi zvezami. In glede na p... ki so jo imeli z bulmastifi, bo štrafan še dodatno, za vzorec, kako to oni dobro delajo. (pa ne da bi se mi kaj smilil mogoče, dobil bo pač, kar je iskal. Ne glede na skrajno neumno reakcijo lastnika napadene psice)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
« Odgovori #96 : 06 April 2010, 13:09:48 »
Čeprav jaz bi reagirala enako... ker sicer ta malega psa ne moreš nikakor zaščitit. bi pa verjetno tudi pošteno brcnila psa v gobec oz glavo.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #97 : 06 April 2010, 13:22:28 »
Ne glede na skrajno neumno reakcijo lastnika napadene psice)

Večina lastnikov psov bi reagiral (in tudi) kot je on, refleksno zavarovati svojega psa pač tako da se ga  vzame oz. poskuša vzeti v naročje, sploh če je manjše pasme, koliko junakinj tule bi se šlo raje rokoborbo z razjarjenim psom ...

Citiraj
bedaki so in vedno bodo, žal si nabavijo pse ki jih ne morejo kontrolirati

kolikokrat se tule tole vzame kot opravičevanje in samoumevno, kako pa bi pes v tej situaciji napadel človeka če bi ga lastnik držal na povodcu? nemara pa je ocenil, vsaj do tega trenutka da ga ima pod kontrolo z odpoklicem

Bilokakor bilo, en tak lep primer da čeravno je imeti psa na povodcu "živ dolgčas", gre za javno varnost vseh nas in upam, da bo celotna štala okoli Bullmastifov vsaj povzročila ostrejše ukrepe zoper ljudi ki se ne držijo zakona

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #98 : 06 April 2010, 13:29:35 »
Če ga dvigneš, je nemočen tako pes, ki ga lahko tako velik pes kot je kavkaški ovčar grize kolikor mu je drago, kot tudi ti, saj imaš polne roke in se ne moreš braniti. Razen če si res zelo spretna v brcanju (malce bolj izkušeni psi, se znajo zelo dobro varovati pred brcami). Sama bi, če tujega psa ne bi mogla dvigniti za kravateljc svojo psico zabrisala nekam nazaj in napadalca počila s karabinom od povodca čez gobec. Hrtica bi ovčarju zanesljivo ušla.
Žal - rokoborba je bistveno bolj varna izbira od dvigovanja psa. Sploh če ne gre za zelo majhnega psa in če dvignjeni pes ni povsem miren. celo če bi zaščitil psico s svojim telesom, tako da bi ležal na njej, ne bi staknil tako hudih poškodb.

Dvigovanje psa v naročje zaleže samo pri majhnih napadalcih, pa mogoče še pri takih, ki se jih itak da odgnati z povzdignjenim glasom. Pri pravih kalibrih je pa to zelo slaba izbira. je pa res, da takrat, ko se ti nekaj takega zgodi nimaš časa razmišljati in narediš kar pač narediš.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #99 : 06 April 2010, 13:35:11 »
seveda, tole je brez dvoma tudi najbolje storiti, ampak le majhen del ljudi ima vedno povsem trezno glavo ob osebnih nesrečah , čeprav prior le te vedo kako reagirati . Eno je analiza pred zaslonom drugo pa človek , ki se v trenutku znajde v dreku.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #100 : 06 April 2010, 13:35:44 »
Citiraj
kolikokrat se tule tole vzame kot opravičevanje in samoumevno, kako pa bi pes v tej situaciji napadel človeka če bi ga lastnik držal na povodcu?

Majhen problemček: konkretni gospod konkretnega psa na povodcu zadržati žal ne bi mogel, če bi pes potegnil. Niti pod razno.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #101 : 06 April 2010, 13:40:35 »
sklepam , da je ovčar  nad 40 cm plečne višine?

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #102 : 06 April 2010, 13:41:17 »
Bilokakor bilo, en tak lep primer da čeravno je imeti psa na povodcu "živ dolgčas", gre za javno varnost vseh nas in upam, da bo celotna štala okoli Bullmastifov vsaj povzročila ostrejše ukrepe zoper ljudi ki se ne držijo zakona

Mah, pri nas mimo bloka se se vedno veselo sprehajajo ljudje z odvezanimi cucki, vecinoma z ogromnimi pasmami aka rotti, kvazi nemcov je celga boga, zdaj imamo rednega gosta mimo nas tudi nekoga z bordojcem.. Pa noben se ne vprasa kaj bo, ce srecajo kaksnega drugega psa, pa da ga pes prej opazi kakor lastnik, niti jih ne skrbi zaradi mimovozecih avtov. Jaz pa vsakic ko grem od doma najprej pogledam skozi okno, ce se priblizuje kaksen idiot, potem pa hitro letim ven. Pa se potem moram gledat okoli vsakega vogla od kje bo kaksen prisel..  ::) In kaj lahko storim glede tega? Popolnoma nic.. Tudi ce bi hotela kaksnega posebneza prijavit, bi se mi policaji smejali v fris..  ::)

Poln kufer imam taksnih ljudi, in glede tega se mora nekaj pod nujno spremenit. Normalen lastnik psa ni nikjer vec varen, pa naredimo vse da poskrbimo za varnost nasih psov in nas, potem bomo pa nekje srecali enega "pametnjakovica", in bomo nastradali. Ali se slabse, nasi socializirani psi bojo. In ja, ne vem kaj bi jaz storila, ce mojega napade en taksen pes.. Svojega vzdignit niti ne morem, je prevelik, sabo imam vedno poprov sprej (vprasanje kok bi mi le-ta koristil), verjetno bi probala zbrcat napadalca, ampak se grem stavit, da bi na hitro kaj pokasirala..  :-\

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #103 : 06 April 2010, 13:55:07 »
Citiraj
sklepam , da je ovčar  nad 40 cm plečne višine?

Sicer se kavkaški med seboj precej razlikujejo, ampak samci z več kot 80 kilami niso neka huda redkost. tudi 100 kilske se najde. Če ne uboga na besedo, ga s povodcem ustaviti ne moreš, sploh če se nenadoma zaleti.
Poznam več psov te pasme, z nekaterimi sem se na sprehodih redno srečevala, jaz sama in moje psice nismo imele z njimi prav nobenega problema, čeprav so se jih drugi lastniki psov bali.

Če bi se že postavljala meja za pse, ki jih je težko obvladati, če prostovoljno ne ubogajo pa ni 40cm ampak nekje okrog 65cm. za normalno močnega odraslega človeka. (samo kaj, ko so pa pitbuli tako nizko narejeni, da je treba mejo spustit na 40, pa še bi znal kakšen majhen primerek med nenevarnimi pristati)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #104 : 06 April 2010, 15:11:51 »
Poznam točno 4 lastnike kavkaških ovčarjev. Eden je na primorskem, prava maza, OK do psov, ljudi. Sicer močno čuva svoj dom in če ni nikogar doma, prišlek ne bo dobrodošel, čisto druga zgodba je, če so njegovi ljudje zraven.

Potem pa 3 "cvetke". Pri vseh teh ljudje pravijo "da je to taka pasma, ki je ne moreš kaj naučiti". In tu je problem. Ljudje svojih psov niti podrazno ne obvladujejo, hkrati pa na koroškem ni niti 1 inštruktorja, ki bi bil sposoben človeka z zahtevnim psom pravilno usmirjat, da bi se razvil spoštljiv odnos. In spet smo pri lastnikih, ki niti pomislijo ne, da bi se zapeljali v MB ali CE v šolo. Škoda. Igralnih uric ne poznamo, mala šola je prava žalost, osnovno šolanje še večja žalost.... :-\

Bi rada videla gorilo ki oblada 80kg psa, ki potegne z vso močjo. Ker je sila veliko večja kot 80KG.  :D
Možgane moramo uporabljat. Pa kak halti nekaterim tudi ne bi škodil.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #105 : 06 April 2010, 15:34:35 »
Vsa čast vsem pasmam, ampak nikoli ne bom razumela, zakaj si je potrebno omislit čuvajske pastrske pasme za karkoli drugega kot je original namen pasme.
Ni ga inštuktorja,ki bi lahko kaj pametnega povedal in igralne urice imajo minimalen vpliv na naravne zasnove-ki so čuvanje.
Različne pasme so bile ustvarjene- ker so pač različne potrebe.
In kavkazci , še celo šaroti in podobno še niso čist razstavno uničeni.
Kdor hoče samo velikega kosmatega psa je kar nekaj primernejše izbire (bernardinec, leonberžan ipd pa naš kraševec bi bil tudi primerna zamenjava ter obenem podpiranje kulturne dediščine)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #106 : 06 April 2010, 15:56:33 »
Jaz jih pa tiste, ki imajo radi pastirske pasme razumem. Samostojni in na en tak poseben način pametni - ne boš jih pripravil, da bi delali na ukaz, se jih pa da naučiti, da spoštujejo postavljene jim meje. Tako kot večina bolj posebnih psov rabijo čisto poseben tip lastnika. Pa večinoma niso srečni, če nimajo ničesar za čuvat. Zunaj tistega območja, ki ga čuvajo, so lahko čisto normalni prijazni psi in se jih da povsem normalno socializirat.
So mi zelo všeč, samo imela pa ne bi nobenega od njih.
Če si kavkaškega ovčarja (ali pa tudi kraševca, znajo biti hudičevo žleht, če niso socializirani, še posebej do psov - je pa res, da so vsaj pol lažji) omisli en samo zato, ker je velik, kosmat in hud, no potem je pa katastrofa na vidiku.

TibiQ

• *
« Odgovori #107 : 06 April 2010, 21:30:50 »
Pa dobro, če si takega psa omisli nekdo, ki se zaveda točno kaj kupuje,.. in zna to imet pod kontrolo. Meni se zdi večji problem pri čuvajih (pastirjih in drugih), ki so že dlje časa tudi ali celo predvsem "kavč" psi (briardi, hrt, veliki šnavcer ipd.), potem se pa vsi čudi(m)jo od kje nekatere kao problematične poteze, kako je njihov pes "težaven", "trmast", "sfaljenega" karakterja,.. v resnici gre pa za navadne naravne zasnove psa, ki so pri nekaterih pripadnikih pasme, zaradi spremenjene uporabnosti (torej iz delovnih v kavč pasme) že zabrisane, a pri določenih še vedno "tolčejo ven".

Sama sem poznala preteklost in namen pasme, ki jo imam, pa glej ga zlomka, mi je šele pred kratkim padlo na pamet, da z mojim psom ni popolnoma nič narobe, kot sem mislila in so me nekateri prepričevali, če v temi opozorilno zalaja na bitje ki se približuje. Pravzaprav bi bilo narobe, če ne bi in pravzaprav bi se sedaj, ko tega spet  ::) ne počne več, lahko vprašala kaj je narobe in ali je moj pes mogoče netipičen predstavnik pasme  ::) .. čeprav mi je jasno, zaradi vse nestrpnosti in nerazumevanja in uvidevnosti do okolice, po drugi strani odleglo, da tega sedaj ne počne. In ja, jasno, da sem delala v tej smeri, da bi to preprečila, ampak pomembno je, da se sedaj zavedam, da to (v našem primeru čuječnost) pes ima v sebi, ne glede na vsa nadomestna vedenja, ki jih ponuja sedaj glede na preteklo vzgojo. Enako, kot imajo npr. briardi v sebi še toliko bolj kot npr. VŠ, izraženo samostojno sprejemanje odločitev. Saj ne rečem, z vzgojo se da veliko, celo doseči popolno sodelovanje in poslušnost, ampak zasnove so le zasnove in ne glede na vse, te ostanejo, predvsem pa obstajajo in jih je treba upoštevat.

Kar hočem povedat je to, da si po drugi strani dosti ljudi omisli enega takega luštkanega .. pa recimo briardka, za na kavč, potem je pa zaradi nerazumevanja bistva pasme (samostojen čuvaj, ki ni vajen nekega velikega sodelovanja s človekom), ta pes kar naenkrat največji problem. Kdor si omisli naprimer kavkaškega ovčarja ali pa nekega molosa zloglasnega imena, recimo da bolj gotovo ve kaj lahko pričakuje in koliko več truda bo moral vložit, če bo hotel psa narest nemotečega za okolico. Jasno je tudi, da je potem spet razlika med odgovornimi in neodgovornimi lastniki, ampak vsaj že v osnovi približno lahko veš kaj pričakuješ in kaj narest, kako vzgajat,.. Roko na srce, nekdo ki kupi rotija, bo verjetno (ali pa sem jaz popolnoma naivna) že v osnovi namenil vzgoji in socializaciji več časa, kot nekdo ki kupi kokeršpanjela, labradorca, briarda ipd.

Sicer je pa glede konkretnega primera razprava popolnoma brezpredmetna. Vsak, ki se zaveda da njegov pes reagira agresivno (in me ne bo nobeden prepričal, da tale kavkazijec ni nikoli prej pokazal svoje agresivne narave) in ga nima pod nadzorom je enak človeku, ki se mrtvo pijan vsede za volan,.............. in to nima nobene veze z vsemi ostalimi odgovornimi lastniki psov, ali če primerjamo, odgovornimi vozniki takšnih in drugačnih avtomobilov.

Delat dramo in spreminjat zakone, zahtevat omejitve za vse normalne in odgovorne ljudi, zaradi parih neodgovornih primerkov, je največja možna neumnost in tisti, ki jo predlagajo, po pameti niso dosti drugačni od teh neodgovornežev.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #108 : 07 April 2010, 10:45:30 »
No, zdaj sem pa ugotovila, da celo vem za katero psico se je šlo. Ni bil mali whippet ampak konkreten galgo in ni bil lastnik, ampak je psica bila v varstvu takrat. Pa poškodbe niso tako hude. Je pošivan, ampak ni ostal v bolnici.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #109 : 07 April 2010, 11:20:21 »
Pa poškodbe niso tako hude. Je pošivan, ampak ni ostal v bolnici.

Kar nikakor ne spremeni kontekst napada, zame je šivanje konkretna poškodba sploh obraznega dela, da o njegovem poškodovanem psu ne govorim;
no skratka upam, da bodo vsaj tokrat povzročitelji orenk nosili posledice, gre za scenarij kjer se lahko znajde vsak izmed nas

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #110 : 08 April 2010, 12:18:38 »
Tisti, ki ob napadu jemljejo psa v naročje, tvegajo še eno nevarnost - namreč to, da jih grdo pogrize njihov lastni prestrašen pes. Velika večina psov namreč ne bo mirno čepela v naročju medtem ko jih bo napadalec grizel: ali se bodo otepali in skušali pobegniti, ali bodo šavsali po vsem kar bodo dosegli ali pa kar oboje naenkrat. (se ne bi čudila, če bi tudi v konkretnem primeru kakšnega ali pa kar večino  ugrizov prispevala hrtica).
To sicer prav nič ne opravičuje lastnika napadalnega psa, dejstvo pa je, da bi se lahko ob malo manj brezglavem ravnanju lastnika hrtice vse skupaj končalo s par šivi na psici ali pa še to ne.

Da naletiš na sprehodu na tak kaliber psa, kot je bil v primeru Deteljice, moraš imeti res že neverjetno smolo. Pravzaprav je ta možnost manjša od možnosti, da boš nabasal na psihopatskega morilca, ki te bo brez vzroka zaštihal. Pa zato ne nosiš s seboj pištole in na skrivaj segaš v žep ob vsakem tekaču, ki te prehiteva od zadaj, a ne.
Velika vačina "napadalnih" psov sodi nekako v rang tistih človeških packov, ki iz koruze mahajo s tiči in strašijo tiste, ki se prestrašiti pustijo.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #111 : 08 April 2010, 16:16:26 »
Ha ha ha. Super primerjava  :D

TibiQ

• *
« Odgovori #112 : 17 Junij 2010, 13:15:33 »
http://www.zurnal24.si/slovenija/napad-medveda-174508/clanek
Citiraj
420 do 1200 evrov znaša kazen za lastnike psov, ki slednje nenadzorovano pustijo v lovni prostor oziroma gozd. Lani so lovski inšpektorji izrekli 15 takšnih kazni. Koliko so jih še policisti, nimamo podatka.

Kolikor vem je obvezen povodec tudi v naselju oz. na krajih, kjer je pričakovati večje št. ljudi.

Ostanejo ti torej poti (v naselju?), kjer ni pričakovati večjega št. ljudi in prostori, ki niso gozd oz. lovni prostor, razen če te prostore ureja kakšen drug zakon (nimam pojma).

A kdo prav čisto zares ve, kje, razen doma in kjer je to izrecno dovoljeno, imaš lahko psa še spuščenega?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #113 : 17 Junij 2010, 17:07:59 »
Gozd ni javni prostor, razen če ni v lasti države, če mi kdo zaračuna kazen ker pes hodi ob meni in ni pripiet se bom pritožla.
Glede na to, da pa za preganjanje divjad izjemno redko sploh kaj zaračunajo pa sploh...

Šnef

• *
  • Spol: Moški
    • Forum-Lov
« Odgovori #114 : 17 Junij 2010, 22:05:13 »
spremljam to debato že dlje časa pa me zanima....se vam zdi OK sprehajanje po travnikih ki so naprimer v zasebni lasti? Predvsem me moti dejstvo, da živi bog ne bo pobral iztrrebka za svojim psom.... kaj menite na to?

orescek

• *
« Odgovori #115 : 17 Junij 2010, 22:40:56 »
Verjetno se vsak kdaj sprehaja kje kjer je travnik v zasebni lasti pa ne ve ker ni označeno?
Jaz menim da je potem precej živih bogov na tem forumu.  :o

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #116 : 18 Junij 2010, 10:27:21 »
Pri nas je večina travnikov v zasebni lasti pa še niti razmišljala nisem, če je lahko kaj narobe, ko tam hodim  ;) Sam poznam lastnike in jih nič ne moti. Tud priznam, da tu ne pobiram drekov in to samo zato, ker se razgradijo prej kot v enem tednu. Pazim pa, da ne serjeta na sveže pokošeno travo in da pred košnjo ne poteptamo vsega.

V gozdu redno srečujem lovce, ki mi v zadnje par letih še niso zatežili za odvezanega psa, me pa recimo opozorijo, da je 500m naprej divja svinja z mladiči  ::)  Mam očitno res srečo, ker mi folk ne teži za brezveze.Ne vem no, če maš psa pod nadzorom in ne moti nikogar, se nimaš kaj obremenjevat z raznimi kaznimi. Mam rajš psa spuščenega kolikor se le da, pa čeprav obstaja možnost, da bom fajn plačala.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #117 : 18 Junij 2010, 11:31:33 »
Citiraj
se vam zdi OK sprehajanje po travnikih ki so naprimer v zasebni lasti?
Seveda, še posebej če lastnika poznaš in nima nič proti. Tako načeloma se po poteh med travnikih lahko hodi vedno. Pri nas se držimo pravila, da se po travi v času rasti ne hodi, po visoki travi pred košnjo in po pokošeni travi ne smejo hoditi niti psi - razen po tistem metrskem pasu ob poti, ki ga ne kosijo za krmo. Tam tudi drekov ne pobiramo. V času pred košnjo in po pokošeni travi pa se morebitne dreke striktno pobira (naši itak hodijo na sprehode zaradi gibanja in druženja, na pa zaradi iztrebljanja, veliko večino tega opravijo doma). Z lastniki se dobro razumemo, enako z lovci.

damayanti

• *
« Odgovori #118 : 18 Junij 2010, 12:08:57 »
spremljam to debato že dlje časa pa me zanima....se vam zdi OK sprehajanje po travnikih ki so naprimer v zasebni lasti? Predvsem me moti dejstvo, da živi bog ne bo pobral iztrrebka za svojim psom.... kaj menite na to?

Če gledam iz stališča, da sem kmet in imam travnik nekje ob robu nekega naselja in ,da mi vsak dan, 20 folka pripelje  tja srat svojega psa... bi popi*dila.... tako kot vsak kmet. ;)
Ne..... in na takih travnikih se mi ne zdi ok, to, da se ne pobira za psom... nasplošno se mi ne zdi ok to ,da se tja  vlači masovno pse srat( lahko se userje doma)  in če je pokošeno se ga tja pelje  razgibat... pa se sigurno noben ne bi p!"%il...
Spoštovanje zasebne lastnine..... hja ... nekje ne spoštujejo zasebne lastnine kot je vrt...kaj šele travnik....
Toliko iz tega vidika...

sedaj pa še iz drugega......

( ponavadi imajo pa največje probleme z spoštovanjem lastnine ravno kmetje/ da ne omenjam ene zadeve na katero dobim pike... reče si pa "Služnost"  :-X  )
So pa eni kmetje tud orto prstjeni ali pa "navrdjani" po domače.......kar pa tud ni neka neznanka.... moti jih vse ; če nekdo samo pogleda njhove travniške bilke... nikoli pa ne pomislijo, da mogoče tudi druge okoliške prebivalce  moti to ; da po travnikih ne zlivajo samo gnojnice- iz hleva ampak tja navozijo še svojo gnojnico iz septične jame..... ;) ( skret papir, kepe praška  in vložki so pomoje še malo bolj nevarni če krava požre ;))
Tudi termine za polivat gnojnico ponavadi skrbno izberejo- kakšno lepo sončno soboto popoldne, strogo takrat ko je naslednji dan še sončna nedejla , da ti za 100% pokvarijo roštiljado ( da o sušenju perila zunaj ne govorim)

Iz mojega stališča...
pri nas oba serjeta doma na vrtu...in še to na točno določenem delu vrta...
Uporabljamo travnik... malo bolj oddaljen na vrhu hriba- s privoljenjem lastnika( kadar ni trava previsoka), katerega gremo tud pomagat pospravit...Tako ga odslužimo
Glede na to, da sta naša cucka bolj fine riti... se pa ne userjeta na sredini travnika, ker imata neko čudno fobijo... da svojo rit neseta v grmovje srat :D

Glede gozdov... se držimo pravil/povodec/ali poleg/gonita ne -...Jagamo, ko čas  in pogoj za jago 8)
... nikoli nobenih problemov, ne z lovci ne z lastniki...
No en lovec ima  zadnji mesec surljo...pa un kmet tudi.... glede na to, da sem zavrnila, da bi mu šla moja psica garjavo lisico iz senika  ven zbezat.
( tako da letos bo treba kam drugam na race...imam občutek :D)

TibiQ

• *
« Odgovori #119 : 18 Junij 2010, 12:29:09 »
Gozd ni javni prostor, razen če ni v lasti države, če mi kdo zaračuna kazen ker pes hodi ob meni in ni pripiet se bom pritožla.
Saj ne vem če gre tu za vprašanje ali je gozd javni prostor ali ne, ampak ali gozdne površine urejajo posebni zakoni. Poleg tega kako veš kateri gozd je od države in kateri privat? Jaz sem namreč dosedaj mislila, da imaš psa lahko spuščenega povsod, kjer ni pričakovati večjega št. ljudi in izven naselij, glede gozda pa tudi nisem vedela, da morajo biti psi privezani prav v vsakem in kaj sploh šteje pod gozd (npr. Rožnik šteje pod gozd? - pri nas imamo en tak hribček, kot je Rožnik, prepleten s potkami in tam ponavadi skoraj nikogar ne srečamo - ampak jaz torej tam psa ne smem spuščat, ker šteje pod gozd?)

Kar se tiče ostalega, pa pač ne glede na to koliko pes uboga in če ima 500% odpoklic,.. danes najdeš toliko "idiotov", ki težijo celo če delaš vse po pravilih in meni pač ni do tega, da bi plačevala in bi rada, če se le da, ugotovila kje, razen doma na vrtu, imam lahko sploh še spuščenega svojega psa.

Kar se tiče iztrebkov, jaz sedaj pobiram prav povsod, potem pa ko budala nosim po kilometer daleč do koša. Pa kje tudi ne bi, ampak poberem iz ljubega miru in da imam čisto vest.

Damayanti, v čem je fora, da imaš psa, ki ga imaš na poleg, spuščenega s povodca. Meni je potem, dokler hodi v razdalji 5m od mene, popolnoma vseeno če je pripet. Moja se sicer tudi ne oddaljuje od mene več kot 20m, ampak fora spuščanja je v tem, da se meni ni treba ustavljat vsakič, ko se ona odloči kakšno stvar bolj temeljito povohat in jaz naredim nekaj metrov več kot to dopušča flexi, pa da ji lahko zabrišem kakšno palico ali žogico...