Avtor Tema: Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen  (Prebrano 90511 krat)

delfinčika

• Gost
Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen
« Odgovori #150 : 06 Avgust 2010, 19:05:47 »
Našo mamo na povodcu, ker nikoli ne vemo, zato ker ona se z enimi psi igra, druge  pa napade (ali pa pes njo) takoj ko se pošnofata.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #151 : 14 Avgust 2010, 12:01:07 »
A se zgolj meni zdi, da so letos lovci zaradi ustrelov psov reden gost medijev? par dni nazaj berem kako je spet lovec ustrelil sosedovega psa,
In vedno isti izgovori "spozabil sem se", "nisem vedel" , "samoobramba" in takšni redneki dobijo orožje v roke, odgovorni lovci seveda izjema

Sicer zagovarjam, da mora biti pes v gozdu na povodcu, ampka se očitno lovci nad zakonom požvižgajo

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #152 : 14 Avgust 2010, 12:15:54 »
Po moje jih ni nič več kot prej (glede na to, da v naši okolici redno vsako leto odstrelijo par komadičev, včasih take ki delajo škodo, ponavadi pa imajo nesrečni psi samo smolo, da so ob nepravem času na nepravem mestu) , samo da zdaj pridejo v cajtenge, prej so bili pa povsem nedotakljivi. In ne, ne gre samo za pse, ki se potepajo po gozdu (ali se samo v gozdu oddaljijo od lastnika), na udaru so tudi travniki in njive tik ob hišah. So pred dvema letoma baje odstrelili "potepuškega"psa (baje zato, ker pač ni bilo mogoče dokazati, kdo ga je šicnu) znancu na njegovem lastnem travniku.

TibiQ

• *
« Odgovori #153 : 13 December 2010, 14:03:11 »
http://www.mojpes.com/forum3/viewtopic.php?f=89&t=20552&p=225277#p225277

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
« Odgovori #154 : 13 December 2010, 14:22:12 »
Ena stvar, če se malo poglobimo v ZZZiv (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354 (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354)):

3. odstavek 11. člen govori: Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

22. točka 5. člena pa govori: Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi.

Zanima me, če je recimo v gozdu za pričakovat večje število ljudi? Ker drugače to po tej definiciji ni javni kraj in imamo pse lahko spuščene!

deteljica

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
« Odgovori #155 : 13 December 2010, 14:41:17 »
Ena stvar absurda naše "pravne države". Pri tem ko vet. inšpekcija ne najde najhujših primerov mučenja, pa vem za primer, ko se je oglasila pri človeku , ki je imel pred svojo hišo, na svojem lastnem zemljišču (ki pa res ni ograjeno, ker je  precej na samem), svojega psa, ob svoji prisotnosti , brez povodca. Pa ni bilo v kdo ve kje, ampak  10 - 20 m od hiše (njegov na  njegovi lastni parceli, da ponovno poudraim  ::)).
In potem si razlagaj kakor hočeš naše pravne veleume.
Živele Butale

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #156 : 13 December 2010, 15:14:39 »
Gozd ni nikoli javna površina, če ni v lasti države  ali občin ali pa je del raznoraznih parkov.

Na hitro... Javna površpina je v splošnem tista površina, do katere imamo vsi možnost dostopa po enakih pogojih. Kar seveda lastniška parcela nikoli ni. To, da maš možnost prehoda, ne naredi še zadeve javne, ker ni v lasti družbe, ampak posameznika.

Kaj pa kdo ve in kaj ne je pa res žalostno. Pol ti pa taki zakone pišejo in smo tam kjer smo. Ko ne veš niti kaj je levo in kaj desno.  :-X
Tega inšpetorja je pa prav za v časopise dat, ko pa tako "vestno" opravlja svojo poslanstvo.  >:D

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #157 : 13 December 2010, 17:22:47 »
in zakaj sprehajalne poti v gozdu ( v kontekstu javnega dobro), niso javna površina ?
sicer pa lepo piše v tistem članku
"Zakon o divjadi in lovstvu pa prepoveduje tudi spuščanje psov v prosto naravo brez nadzora."

Sicer pa dobro da so se zganil, pes izven lastne ograje sodi na povodec, gozd ni izgovor, kvečjemu ker gre za habitat še toliko bolj
Psa pa nimam spuščenega niti v lastnem gozdu; sicer se pa večina ki spušča psa  itako požvižga na vse druge

Te plakate  bi lahko uporabil še v ostalih šumah, bi bila vsaj kakšna korist od LK tule

aleshor

• *
    • Pasji frizbi
« Odgovori #158 : 13 December 2010, 19:28:32 »
in zakaj sprehajalne poti v gozdu ( v kontekstu javnega dobro), niso javna površina ?
...

Kot sem napisal, ker ni za pričakovat večjega števila ljudi (ZZZiv)!

Spuščanje psov in vodenje brez povodca pa sta 2 različni stvari, ali ?! Vsaj tako so me na BBH učili :D

BiancaBučko

• *
« Odgovori #159 : 13 December 2010, 19:40:01 »

Zanima me, če je recimo v gozdu za pričakovat večje število ljudi? Ker drugače to po tej definiciji ni javni kraj in imamo pse lahko spuščene!

Seveda je. Je za pričakovati, seveda. Saj v Sloveniji ni džungle, da ne bi pričakovali ljudi v gozdu. Zame je gozd v Sloveniji JAVNA površina. In pes brez povodca v roki lastnika nima v gozdu kaj početi! Sploh zaradi divjadi ne, potem pa so na vrsti še ljudje.

roy2

• *
« Odgovori #160 : 13 December 2010, 19:53:48 »
Fajn bi bilo definirat večje število ljudi; koliko je to?

Zame je gozd v Sloveniji JAVNA površina. In pes brez povodca v roki lastnika nima v gozdu kaj početi! Sploh zaradi divjadi ne, potem pa so na vrsti še ljudje.

Mene pa psi z izdelanim odpoklicem niti malo ne motijo. Tak pes ne bo preganjal divjadi, še manj pa ljudi motil.

BiancaBučko

• *
« Odgovori #161 : 13 December 2010, 20:41:02 »
Pes ima kosmata ušesa. Kako lahko zagotoviš 100%, da ne bo počel tega, kar si napisal/a ?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #162 : 13 December 2010, 20:51:50 »
ni javna, ker ti ne moreš prit v moj gozd recimo taborit brez dovoljenja ali si posekat smrečico. Če je gozdna pot označena kot javna je javna površina. Potke po gozdu, ki nimajo svoje parcele, ki je označena kot javna pot pa ni javna. In večjega števila ljudi  v gozdu tudi ni za pričakovat, razen če je kak pohod.

Pes pod kontrolo pa niti slučajno ni samo pes na povodcu. Žal pa tudi marsikateri pes na povodcu tudi ni pod kontrolo.

Sej mate kataster na netu. Če kdo ni siguren, naj si tam pogleda pa je.

Tu ni debate kaj se komu zdi, ampak kako je pravnoformalno to urejeno. Žal pa še tisti, ki bi morali zadevo izvajat, tega očitno ne poznajo. Mar bi se ukvarjali s čim, da bi bila kaka korist od njih.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #163 : 14 December 2010, 09:29:01 »
Če ne bi imeli pravne podlage, verjetno se lovski klubi ne bi šli takšnih akcij. Koliko je meni jasno pod nadzorom pomeni povodec, razna odstopanja (odpoklic) so se pa rodila v kinoloških društvih v kontekstu šolanja. Po predpostavki da tisti ki ima psa pod kontrolo ne rabi povodca (logika ki je sploh tule na forumu močno prisotna), ker je pač gozd, ki je naravni habitat, namenjen spuščanju vaših živali,

Sicer pa se strinjam , da bi morala zakonodaja biti bolj jasna in stroga, ker kot je že tu razvidno vsak išče luknje s katerimi lahko svojo osebno svobodo vsiljuje na škodo drugim- Že sama logika spuščanje psa po tuji površini, jasno kaže da pri nas manjek odnosa mora nadomestiti zakonodaja. Žal.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #164 : 14 December 2010, 09:42:43 »
Pise "prepovedano je spuscanje psov v prosto naravo brez nadzora", jaz tu nikjer ne vidim omenjenega povodca, lahko si to pac interpretiras tudi kot spuscanje v naravo pod nadzorom ;)

Felina

• *
« Odgovori #165 : 14 December 2010, 09:52:52 »
Meni pa je vse to skupaj en lov na čarovnice in pucanje frustracij, žal  >:(  Je veliko, veliko več načinov, da se reši problematika spuščenih psov, ampak mi je očitno nimamo interesa rešit, je pa fajn spustit par pobesnelih ljudi, ki talajo kazni ravno tako kot se jim zdi ali pa razlaga zakonodaje ustreza določeni skupini ljudi. Saj pravo ni nič drugega kot razlaga zakonov in zmaga tisti, ki si jih zna lepše razložit sebi v prid, a ne? Ker dokler bo habitat dovoljeno, z izgovorom turizma, uničevat s kolesi, motornimi vozili in še bi lahko naštevala, tako dolgo so psi, ki so spuščeni in pod kontrolo, prava milina. Da ne govorim o subvencijah države za naselitev fazanov, da jih lahko potem  turisti lovijo....v imenu turizma...hinavščina, da je ni večje. Pa se gremo zeleni turizem, psi z lastniki pa so največja grožnja, kar jo premore naša država  ::)
in ja, moji psi so že več kot 20 let spuščeni in pod kontrolo in čudno, noben se še ni zagnal za divjadjo več kot 20 m, če jim je skočila magari pred nos, ko sem odreagirala in odpoklicala. Je pa res, da ne izbiram pasem, ki imajo to v sebi. Če pa me ne bi bilo zraven, pa verjamem, da se bi zagnali, ampak to pa je že problematika prosto spuščenih psov brez nadzora, ki nimajo niti malo veze s psi, ki so poštimani, pa niti, niti najmanj malo.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #166 : 14 December 2010, 09:53:36 »
sploh ne vem zakaj potreba  razlagati si to drugače ? tudi če zakona ne bi bilo (pak je kot kaže ta potrebem, ko ni več razuma in spoštovanja), nekaterim je jasno da je spuščanje psa na tujem in še v naravni habitat povrhu nezaželjeno; sploh ker si vsak jemlje to pravico "pač moj pes ne stori nič",

Da imaš psa je TVOJA odločitev, ne od okolice  

Felina točno komu je v osebno  korist, da imaš ti kot odgovoren lastnik psa vedno  na povodcu ? pa ne mi z prelaganjem krivde, se dogajajo svinjarije drugje kar pa nikakor ne absolvira ostale
Sicer pa vsi vemo kjer maček tiči, jemljeti si pravico špancirati se po šumi z spuščeni psi ker pač to počnete leta, sedaj ko se pa to restriktira pa očitno odgovorno lastništvo psa pokaže svoje meje. Če kaj bi ravno od teh skupnosti pričakoval določeno mero spoštovanja.

Ter navsezadnje logika imeti psa pod kontrolo brez povodca velja tudi za javna mesta. Pa vendar imate tam pse pod fizičnim nadzorom ?

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #167 : 14 December 2010, 10:11:40 »
Ne, ni res. Za javne povrsine pise "Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.", za lovisca pa "Psov ni dovoljeno brez nadzorstva spuščati v prosto naravo."

Ce se ze gremo dlakocepit.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #168 : 14 December 2010, 10:19:23 »
Torej če bi bilo "Skrbnik psa mora v prosti naravi zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu" bi ti bilo bolje ?

Rabiš točno zakonodajo, da spoštuješ tujo ali družbeno lastnino ?

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #169 : 14 December 2010, 10:24:05 »
Kje sem pa napisala, da ne spostujem tuje in druzbene lastnine?

aleshor

• *
    • Pasji frizbi
« Odgovori #170 : 14 December 2010, 10:32:12 »
Torej če bi bilo "Skrbnik psa mora v prosti naravi zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu" bi ti bilo bolje ?

Rabiš točno zakonodajo, da spoštuješ tujo ali družbeno lastnino ?

JA, zato ker mi ni noben do sedaj podal neke prepričljive razlage, zakaj na nekem travniku bogu za hrbtom ali pa v gozdu mojemu psu ne smem vrečt kakšne palčke, žogice, frizbija, ne da bi pri tem reskiral kazen. Nekateri pač nimamo nekaj hektarjev ograjene površine da bi pse razgibali, samo sprehod pa nikakor ni dovolj, z 2 urnim sprehodom se ravno zagreje.

In do tega prihaja ravno zaradi nekaterih zafrustriranih posameznikov (kakršna koli primerjava z posamezniki iz tega foruma je zgolj naključje, kdo se pa v tem najde pa tudi prav), ki mislijo da je pes za na ketno in da bo vsak pes takoj napal njega ali njegovo čivavo.

Zato sem podrobneje prebral zakon in po razlagi se lahko prosto igram z mojim psom tam, kjer ni za pričakovat večjega števila ljudi. Spuščanje psa pa je nekaj povsem drugega kot igranje in vodenje brez povodca.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #171 : 14 December 2010, 10:41:01 »
Seveda je. Je za pričakovati, seveda. Saj v Sloveniji ni džungle, da ne bi pričakovali ljudi v gozdu. Zame je gozd v Sloveniji JAVNA površina. In pes brez povodca v roki lastnika nima v gozdu kaj početi! Sploh zaradi divjadi ne, potem pa so na vrsti še ljudje.

Zame, ki imamo v lasti 2 ha gozda pa to nikakor ni in ne more biti javna površina! S tem me človek globoko užali, da si lastni NAŠ GOZD jebemti sunce žarko. CESTA je javna, pa še gozde ceste in poti niso javne. Kakšne eni klobasate. In tudi na poti v gore ljudje ne hodijo po  javnih površinah, ko prečkajo kake pašnike in travnike  ::) :-X

In če si jaz namislim, da nekoga nočem videt v našem gozdu imam vso pravico to zahtevat-pa je tvoja interpretacija hudo napačna...Park je javna površina-gozd, ki ima lastnika pa ne more bit javna površina. To je edina definicija kaj je javno in kaj privat-LASTNIŠTVO.

Ne, Davor povodec in fizična moč nikoli ni dovolj, psa moraš obvladat s svojimi možgani, da te uboga na besedo...aja seveda, ti  imaš "bigla" in ne 50kg psa, ki rukne še bodybuilderja, da zleti po cesti, če le pes ni dovolj izšolan, da na komando uboga takoj. in je SEDI=sedi na prvo besedo, SEM=vedno sem, PROSTOR=prostor itd  ::)

pol pa človek drek zavije v celofan, a ne ::)

damayanti

• *
« Odgovori #172 : 14 December 2010, 11:13:46 »
Zame, ki imamo v lasti 2 ha gozda pa to nikakor ni in ne more biti javna površina! S tem me človek globoko užali, da si lastni NAŠ GOZD jebemti sunce žarko. CESTA je javna, pa še gozde ceste in poti niso javne. Kakšne eni klobasate. In tudi na poti v gore ljudje ne hodijo po  javnih površinah, ko prečkajo kake pašnike in travnike  ::) :-X

In če si jaz namislim, da nekoga nočem videt v našem gozdu imam vso pravico to zahtevat-pa je tvoja interpretacija hudo napačna...Park je javna površina-gozd, ki ima lastnika pa ne more bit javna površina. To je edina definicija kaj je javno in kaj privat-LASTNIŠTVO.

pol pa človek drek zavije v celofan, a ne ::)

Gozd ni javna površina.
Tudi poti v gozdu... v kolikor so narejene za dostope do posameznih parcel niso javne... temveč v privatni lasti....
 tako kot je čara zapisala oz ( pop*zdila  :D ) za prečkanje zemljišč.... npr  nekdo ima gozd in do njega vodi pot skozi drug gozd oz zemljišče...in dostop je možen edino skozi tuje zemljišče. V tem primeru si mora lastnik drugega zemljišča zagotoviti služnostno pot....procedura ki se vlaga na ZK in vpiše v ZK.
Problem sodobne družbe je pa ta  da je "vse naše"...potem se pa jokca in stokca in zgraža ko te nekdo ganja zaradi motenja posesti ::)

Spuščanje psov gozdu.... najprej lepo to  navede  zakon o zaščiti živali, potem o lovstvu ( kater pes je lahko spuščen v gozdu in KDAJ), nenazadnje pa še stvarnopravni zakonik.

Sploh pa.... malo pameti v glavo.
Pozimi sploh v času ko je sneg... se psov NE spušča.... prosto v gozdu.
Potrebno je pomisliti , da sneg ,  in nasplošno zima ima svoj vpliv na divjad... da se oteženo giblje.. da varčuje z lastno energijo zaradi pomankanja hrane ...in da tud približno ne rabi ,da jo še en "cucek " ( velik ali majhen)vznemirja.

da pa ne bomo tako ozkogledni... psa lahko razlaufaš...in lahko mu mečeš palico na kakšnem travniku ki je dovolj pregleden  - seveda  spušča se psa ki ga imaš pod kontrolo ( psihično)..lahko se pa tudi VPRAŠA lastnika tistega travnika... ali ti dovoli da tam spuščaš ..treniraš .. se igraš s svojim psom.
Lepa beseda- lepo mesto najde.

Mi smo na vasi...in najbolj primeren ( tud za delo in učenje) se mi je zdel en travnik ( z ločjem)...in sem šla do lastnika tega travnika ... ga vprašala... in mi je dovolil.
Prav tako na drugem travniku... ( smo pa z obema zmenjeni da poberem iztrebke...)

pa na tisti travnik z ločjem tudi drugi hodijo...in jih ta lastnik preganja...  mene ne ;D...( in tud vsakemu pove da dovoli samo meni z dvema psoma enim črnim in drugim rjavim- ker sem ga vprašala "če lahko" in mi je dovolil....pol ure kulture in konec leta "šrečnga pa zdravga" z buteljko in 10 dkg kofeta....pa se imamo vsi radi

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #173 : 14 December 2010, 11:32:47 »
Točno tako.  :)

Felina

• *
« Odgovori #174 : 14 December 2010, 12:16:57 »
Meni na tem mestu tudi ni jasno, kdo sploh s psom kolovrati direktno po gozdu...sama se vedno šetam po utrjenih izletniških poteh (ki so tudi markirane za izletnike, tudi moji psi neradi šarijo v podrasti in šavju), gozdnih cestah, izbiramo poti, ki so pregledne, če je ovinek, psa na povodec ali ob sebe, dokler ni spet vse pregledno, pse na povodec ob vsakem srečanju z bilokom itd. Saj če spoštuješ naravo gre čist lepo, ker prodiranje skozi podrast, drčanje po naklonu, ki spodsnema humus itd ni sprejemljivo niti za pešče, niti za pse, niti za kolesarje, niti za vse stvari na motor, ki se pretakajo po naših okoliških gozdovih. (imam to srečo, da živim v Mariboru in naš turizem po Pohorju se razvija v zelo zabavno smer, v samem gozdu in na gozdnih cestah ter travnikih srečaš prav nemogočo in mogočo mašinerijo, ki ni prav nič tiha, ampak lovec teh ne more ujeti, sprehajalce pa lahko in potem se ves gnev spravi na sprehajalca, ki šeta po gozdni cesti zraven pa ti teži še o zakonu o obveznih nagobčnih  :-X).

Tudi travniki so lovišča. Recimo moj primer. Se igramo s psi sredi zime na travniku, ki je last našega kolega (bil je zraven njegov sin). Pride lovec, nas napi....., da je tu lovišče in da nimamo kaj imeti pse spuščene. On pove, da je to travnik njegovega očeta, jah pa smo bli pri lastninah in javnih površinah, da dokler ni ograjeno in označeno itd in da je to lovišče (ker divjad je državna)  :-X  Bilo je ravno toliko, da nam je pokvaril en lep sprehod in igro....in kdo ima sedaj prav...lastnik ali lovec? oziroma, kdo ima dejansko več pravic na tej zaplati zemlje?

Je pa itak trenutni trend, da so za vse dežurni krivci VSI lastniki psov in pač sama sem se naučila živeti s tem. Včasih naletim na kakšnega, ki ima ogromno za povedat (če sem dobre volje pač grem veselo mimo, če nisem, pač ne), v zelo veliki (govorim o 99%) večini primerov pa ljudje nimajo čist nič proti, če se jim približaš s psi na povodcu (čeprav so na daleč videli, da so bili sprva spuščeni) ali s psi na poleg ali v prostoru/sedi ob potki. 

Aja, pa glede moje svobodne izbire, da bom imela psa...ja, je bila izbira, tako kot je izbira nekoga, da si bo kupil čoperja/cestni motor in ima še en kup prijateljev, ki k njemu prihajajo s čoperji. Vsak dan ob lepih vremenskih razmerah po večkrat rata takšen hrup, da se v hiši komaj slišimo...a je to moja izbira? ne, pa ne p!"%...., pa ne vem kaj še vse, ampak požrem, ker živim v skupnosti in se ne obremenjujem, če gredo samo mimo, če pa bi stali pred mojo bajto cel čas, pa bi se. Ampak zakona o hrupu pri nas še nimamo (razen tistih nekaj tihih nočnih urc), pa mogoče to ni bil dober primer, ampak če pa se nas nekaj najde in začnemo težit za prepoved hrupa motorjev, bodo pa mogoče uzakonili še tihe motorje  :-X

damayanti

• *
« Odgovori #175 : 14 December 2010, 12:47:48 »

Tudi travniki so lovišča. Recimo moj primer. Se igramo s psi sredi zime na travniku, ki je last našega kolega (bil je zraven njegov sin). Pride lovec, nas napi....., da je tu lovišče in da nimamo kaj imeti pse spuščene. On pove, da je to travnik njegovega očeta, jah pa smo bli pri lastninah in javnih površinah, da dokler ni ograjeno in označeno itd in da je to lovišče (ker divjad je državna)  :-X  Bilo je ravno toliko, da nam je pokvaril en lep sprehod in igro....in kdo ima sedaj prav...lastnik ali lovec? oziroma, kdo ima dejansko več pravic na tej zaplati zemlje?

Lastnik. ;)

V primeru, da bi bila divjad pregnana od tam zaradi vas potem lovec.
Brihtneži so pa vsepovsod in ja ti pokvarijo dan... ali ga pa ti njim ;D

Sem  tudi jaz enkrat... ampak resnično samo enkrat( že nekaj časa nazaj)  tudi naletela na enega takega "brihtneža"...
Ko je prišel pametovat in to s svojim cuceljnom- spuščenim in se ni odzival na odpoklic( ni veliko manjkalo da še celo ni bil tepen od naše "avše" ker jo je hotel naskakovat ::)).
In je  prav tako na to foro kokodakal.... Smo  namreč delali vlečko...in je naša Dina po sledi ponavadi glasna...in je prišel model in pametoval ,da vznemirjam divjad s tem, ko se pes dere, in da nimam kaj počet v lovišču itd.
Pa sva bila hitro zmenjena. ;) Preprosto sem mu zabrusila , da moja psa imata opravljen PNZ .. starešina in velika večina njegovih kolegov , kateri me poznajo v  tem lovišču ki je v lasti  lokalne LD je seznanjen  da treniramo na travniku( in tudi "material" za vlečko sem dobila od njegovega "kolega"), prav tako lastnik travnika ( ki je bil takrat tudi še celo zraven ;) ;D)... da njegovo ščene pa nima pravice bit v lovišču ker nima rodovnika in temu posledično ne PNZ-ja.  In za zaključek dala nasvet  da lovec mora poznati tudi zakon ne samo svoj "ror"....
naši lovci tukaj so kar v veliki večini res  uredu , glede vsega ..nasplošno  :)
... vsepovsod se pa najde posameznik( ne samo med lovci :))... kaj češ

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #176 : 14 December 2010, 13:38:58 »
Recimo moj primer. Se igramo s psi sredi zime na travniku, ki je last našega kolega (bil je zraven njegov sin). Pride lovec, nas napi....., da je tu lovišče in da nimamo kaj imeti pse spuščene. On pove, da je to travnik njegovega očeta, jah pa smo bli pri lastninah in javnih površinah, da dokler ni ograjeno in označeno itd in da je to lovišče
Vidiš in interpretacija inšpektorja, ki ga jaz omenjam je bila, da če ni ograjeno je kao javni prostor in tako ti zaračunajo, če imaš psa spuščenega na svojem neograjenem dvorišču pred svojo bajto  :P  ::)

aleshor

• *
    • Pasji frizbi
« Odgovori #177 : 14 December 2010, 13:45:50 »
Vidiš in interpretacija inšpektorja, ki ga jaz omenjam je bila, da če ni ograjeno je kao javni prostor in tako ti zaračunajo, če imaš psa spuščenega na svojem neograjenem dvorišču pred svojo bajto  :P  ::)

Kaj pa nepooblaščen vstop na privatno zemljišče? Še policija rabi sodni nalog, da lahko vstopi na tvoje dvorišče.

damayanti

• *
« Odgovori #178 : 14 December 2010, 15:53:11 »

Pri meni je bila to interpretacija policista... za psa na našem ograjenem vrtu. ;)  una stara  zadeva sosedov maček na našem vrtu poslan na oni svet.( res  da nimam table pozor hud pes), ampak on je napisal da nisem imela psa pod nadzorom na javni površini)
In potem pritožba ... citiranje zakonov, pod kaj se smatra pes pod nadzorom,  citiranje stvarnopravnega zakonika ... nadaljevanje pri pri s. za prekrške...in lepo se imejte davkoplačevaci, ker je postopek obremenil proračun ;)

zakoni zakoni... :-9

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #179 : 14 December 2010, 16:01:03 »
Citiraj
Lastnik.

Citiraj
da nekoga nočem videt v našem gozdu imam vso pravico to zahtevat

Buče, gozdovi in travniki so pri nas del javnega dobro, se pravi od tod pravica da se sprehajate in nabirate gozdne plodove. Nihče nima pravice, da ti to brani, vsaj dokler ne povzročaš škode, za enkrat še nismo Avstrija. Tudi kot lastnik gozda imaš omejen pravice, zategaj čara ne moreš podreti drevesa kot ti se zapaše (saj legalno ne) ali narediti kar tako vozno pot. Sem že malo nazaj objavil ćlen zakona
Me sicer ne moti, da se po našem gozdu ljudje špancirajo z psi al brez, nabirajo gobe in kostanj, me pa moti če psi niso pod fizičnim nadzorom. Če lahko spoštovanje kažeš do urbanega okolja z prevozom čemu ga ne bi na tuji površini ?
Je pa seveda stvar bontona da vprašaš za privolenje, recimo soseda ki ima travnik, poditi pa on nima  nikogar

Citiraj
sama se vedno šetam po utrjenih izletniških poteh

Kjer se znajde ravno največ sprehajalcev...sploh na Pohorju, kjer med vikendih rado hodim sam in velik del Maribora. In glej, večina psov ki jih srečam so privezani, razen tu in tam kakšen posebnež, ki smatra da je to njegova osebna pravica
To da pa raja z raznimi motorji delajo škodo tudi vem, kar pa še ne pomeni če drugi delajo svinjarije in jim je to dovoljeno , da s tem daje legimiteto vsem ostalim
Pa navsezadnje tega se ne počne zaradi zakonodaje, ampak zaradi varnosti svojega psa, okolice, spoštovanje do družbene / tuje lastnine, drugih živali...

Citiraj
Je pa itak trenutni trend, da so za vse dežurni krivci VSI lastniki psov

Prav je tako

Dejansko spoznavam da je to odziv javnosti na mentaliteto, ki se posredno zagovarja prav na teh forumih. PRAVICA da imam zahtevno pasmo ki je ne obvladam ,PRAVICA da imam krdelo , PRAVICA da vodim psa na tujih površinah in gozdu brez fizičnega nadzora (nekaterim gre v nos tudi urbano), PRAVICA da pes ščipa, PRAVICA da grem na britof z psom....
Sploh ne bi smelo biti stvar diskusije, da pes mora biti na povodcu v gozdu. Pa probaj kje v Avstriji na izletniških poteh imati psa brez povodca