Meni na tem mestu tudi ni jasno, kdo sploh s psom kolovrati direktno po gozdu...sama se vedno šetam po utrjenih izletniških poteh (ki so tudi markirane za izletnike, tudi moji psi neradi šarijo v podrasti in šavju), gozdnih cestah, izbiramo poti, ki so pregledne, če je ovinek, psa na povodec ali ob sebe, dokler ni spet vse pregledno, pse na povodec ob vsakem srečanju z bilokom itd. Saj če spoštuješ naravo gre čist lepo, ker prodiranje skozi podrast, drčanje po naklonu, ki spodsnema humus itd ni sprejemljivo niti za pešče, niti za pse, niti za kolesarje, niti za vse stvari na motor, ki se pretakajo po naših okoliških gozdovih. (imam to srečo, da živim v Mariboru in naš turizem po Pohorju se razvija v zelo zabavno smer, v samem gozdu in na gozdnih cestah ter travnikih srečaš prav nemogočo in mogočo mašinerijo, ki ni prav nič tiha, ampak lovec teh ne more ujeti, sprehajalce pa lahko in potem se ves gnev spravi na sprehajalca, ki šeta po gozdni cesti zraven pa ti teži še o zakonu o obveznih nagobčnih

).
Tudi travniki so lovišča. Recimo moj primer. Se igramo s psi sredi zime na travniku, ki je last našega kolega (bil je zraven njegov sin). Pride lovec, nas napi....., da je tu lovišče in da nimamo kaj imeti pse spuščene. On pove, da je to travnik njegovega očeta, jah pa smo bli pri lastninah in javnih površinah, da dokler ni ograjeno in označeno itd in da je to lovišče (ker divjad je državna)

Bilo je ravno toliko, da nam je pokvaril en lep sprehod in igro....in kdo ima sedaj prav...lastnik ali lovec? oziroma, kdo ima dejansko več pravic na tej zaplati zemlje?
Je pa itak trenutni trend, da so za vse dežurni krivci VSI lastniki psov in pač sama sem se naučila živeti s tem. Včasih naletim na kakšnega, ki ima ogromno za povedat (če sem dobre volje pač grem veselo mimo, če nisem, pač ne), v zelo veliki (govorim o 99%) večini primerov pa ljudje nimajo čist nič proti, če se jim približaš s psi na povodcu (čeprav so na daleč videli, da so bili sprva spuščeni) ali s psi na poleg ali v prostoru/sedi ob potki.
Aja, pa glede moje svobodne izbire, da bom imela psa...ja, je bila izbira, tako kot je izbira nekoga, da si bo kupil čoperja/cestni motor in ima še en kup prijateljev, ki k njemu prihajajo s čoperji. Vsak dan ob lepih vremenskih razmerah po večkrat rata takšen hrup, da se v hiši komaj slišimo...a je to moja izbira? ne, pa ne p!"%...., pa ne vem kaj še vse, ampak požrem, ker živim v skupnosti in se ne obremenjujem, če gredo samo mimo, če pa bi stali pred mojo bajto cel čas, pa bi se. Ampak zakona o hrupu pri nas še nimamo (razen tistih nekaj tihih nočnih urc), pa mogoče to ni bil dober primer, ampak če pa se nas nekaj najde in začnemo težit za prepoved hrupa motorjev, bodo pa mogoče uzakonili še tihe motorje