Avtor Tema: Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen  (Prebrano 90508 krat)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen
« Odgovori #210 : 15 December 2010, 08:51:55 »
Ja Lojze. Če ni snega preveč so pa noge prekratke ;) . Poznamo lovske pasme, ki to že dolgo niso več.............vsaj v smislu goniča! Selekcija?

Felina

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #211 : 15 December 2010, 09:08:05 »
http://www.zurnal24.si/slovenija/tokrat-raztrgala-sano-194973/clanek

Kaj ti pomagajo zakoni, ce jih se izvajalci zakona ne poznajo :-\

in spet prosto spuščeni psi ljudi, namerno ali pobegli iz dvorišča, ki jim doli visi za okolico in ki ne plačujejo kazni in jim dol visi tudi za to. Kot sem napisala v zadnjem mojem postu..kaj pa zdaj?

damayanti

• *
« Odgovori #212 : 15 December 2010, 09:29:04 »

in to je obča praksa vseh( vsej lih ne je pa 80%) lastnikov psov ? čisto slučajno so lovci in policija zaćel akcijo brez povoda ? dajte no, verjamem da je večina lastnikov tule sposobnih vodičev, ki lahko funkcionira brez povodca ampak večina raje ki spušča pse brez fizičnega nadzora v gozd to ni,  uporablja pa prav iste izgovore. Mi je jasno, da so iz vidika nekogar ki vloži veliko v vodenja svojega psa te restrikcije moteče, pa navsezadnje vsi čutimo zaradi neodgovornih lastnikov določene posledice.Pa navsezadnje gre tudi za varnost vaših psov

moje osebne odločitve da imam žival sam  ne vsiljujem drugim,

S temle se strinjam z Davorjem.

In kot sem že rekla enkrat...poleti grem na Blegoš ali kam drugam..... po poti s svojima na polek ali na povodcu ...in mi najprej nasproti prišeta pes........potem dolgo časa nič in potem lastnik...( še prej pa moram moja  dajat na poleg...in  lahko samo čakam kaj bo naredilo renčeče ščene)
In ja pod Blegošem je znak in tabla "pse na povodce"....
To pa zato ker se je že večkrat zgodilo , da je kakšen pes kakšnih turističnih izletnikov veselo  zapojal srne...in se potem še celo izgubil.....
Potem so pa iskali  tistega psa...okoliški dobrovoljci...pa lovci pa vsi.... ker so otročki jokali da  se jim je njihov kužek izgubil...in mamica je prosila naj najdejo njihovega kužka...
Prej pa kura ni znala povodca izza vratu snet in psa pripet ... ampak je imela povodec za modni dodatek , da je gor fotoaparat navezala...

glede tegale pa tole.
Ja lastniki psov so krivi , da jih spuščajo...in če ne znajo skrbet oz ne morejo...potem naj se takim pse odvzame.
kar se pa tiče lastnikov mačke.
mačka je hišna žival..
Če bi jo imeli notri, tako kot je treba je tud psi ne bi rastrgali....ali pa enkrat slučajno avto povozil.

Taki mi grejo pa tudi na živce.... najprej zagovarjajo , da meček mora bit zunaj, da lovi miši in podgane( pa ptiče tud .... pobija >:()
Pol pa jokca in stokca ko mu jo pes rastrga...  no sej če slučajno prileti pod avto in si tisti voznik še odbijač razbije - pa posledično ko se ji je umikal  gumo razbije na pločniku... takrat pa za škodo ne odgovarjajo... ker takrat pa nimajo pojma čigav je maček :-X

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #213 : 15 December 2010, 09:35:33 »
Ah mene zivcira, da ce sta psa ze v registru nevarnih psov, in sta se dve nadaljni prijavi, policija skomiga z rameni in pravi, saj ne moremo nic ???

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #214 : 15 December 2010, 09:42:55 »
Citiraj
Meni se zdi cisto nezivljenjsko pricakovat, da se do crke drzis vseh zakonov..

Da, ampak jaz svojih prekrškov ne opravičujem ali celo zagovarjam, oz. če uporabim sklepanje Feline; to da prehitro vozim v naselju ni bitno ker ogromno ljudi vozi pod alkoholom, naredi sranje in pride skoz nekaznovano. ampak mene ki sem vozil 55 pa gonijo
Problem spuščenih psov jaz kot posameznik ne morem rešit, kar pa lahko storim je da se držim tistim nekaj osnovnih pravil že iz spoštovanja do okolice in tako prispevam kot lastnik psa tisto minimalno  zavednost; pač če se spančiras z krdelom, ki ga sicer sama obvladašm da mogoče komu mislilt da lahko to počne tudi on sam, z svojim psom ki ponavadi tahinira na ketni
In za to se gre, večina vas tukaj itako ni del problema in verjetno ni dvoma ko špancirate svoje živali brez povodca, veliko drugih pa je, jih namreč sam srečujem na sprehodih. Pa tudi z lovci se pogovarjam ob kakšnem špricerju in vem da ni vse zgodba za medije

Čeravno moram reči da z potepuškimi psi tule sam nimam slabih izkušenj, saj vedno držijo distanco. Sranje ponavadi povzročajo takšni ki se iztrgajo iz ketne ali tisti kjer je lastnik zraven in psa spušča po gozdu, brez da bi bil sposoben ga nadzorovati
Sedaj da je "pasja" polemika tule bolj kompleksna je jasno , ampak to nima na koncu čisto nič ali imaš psa privezanega ali ne

Felina

• *
« Odgovori #215 : 15 December 2010, 09:44:46 »
Ah mene zivcira, da ce sta psa ze v registru nevarnih psov, in sta se dve nadaljni prijavi, policija skomiga z rameni in pravi, saj ne moremo nic ???
Jah, moreš imeti na VURSU dovolj dobre veze, da pse odvzamejo. Ker če jih imaš, ti pse vzamejo tudi, če niso nič naredili, ampak sosedje samo sumijo, da so neobvladljivi  ;)

Osebno bi se mi zdelo fer, da bi imel možnost dokazati (recimo konkretno zahteven izpit v dejanskem okolju, pa še država bi služila), da si sposoben vodnik, ne pa da se vse meče v isti koš. Ker mi imamo samo represije, nimamo pa alternative. Dejansko v Sloveniji ni prostora, kjer lahko psa spustiš in ne pokasiraš, razen v ograjenih površinah, kar pa je veliko slabše za šolanje in oblikovanje vedenja psov kot jo želim sama doseči.

damayanti

• *
« Odgovori #216 : 15 December 2010, 09:50:08 »
Tudi to.

Ampak tole jokcanje zarad mačka me pa tud raskuri.
Naši sosedje imajo stalno ene mačke...in stalno so po vseh okoliških vrtovih. Ko je zapadel sneg, sem postavila ptičjo hiško in not dala lojnopogačo... čez dva dni je že njihov maček dežural tam okoli... v nedeljo zjutraj sem perje našla spodaj... celo poletje je hodil na naš kozolec in pobijal ptiče.
Prejšnjega ..še ne dva meseca nazaj jim je ena ženska povozila...in so zagnali vik in krik in nazadje je bila tista ženska kriva, da jim je mačka ubila, ker so otroci jokali( OTROCI >:(... na to se namreč zgovarjajo, čeprav sta njihove mule stare 18 in 20 let in  njuni "šoclni" že od njunega 16-ega leta vsako noč spijo pri njima- tolk so otroci )

Jah, moreš imeti na VURSU dovolj dobre veze, da pse odvzamejo. Ker če jih imaš, ti pse vzamejo tudi, če niso nič naredili, ampak sosedje samo sumijo, da so neobvladljivi  ;)

Osebno bi se mi zdelo fer, da bi imel možnost dokazati (recimo konkretno zahteven izpit v dejanskem okolju, pa še država bi služila), da si sposoben vodnik, ne pa da se vse meče v isti koš. Ker mi imamo samo represije, nimamo pa alternative. Dejansko v Sloveniji ni prostora, kjer lahko psa spustiš in ne pokasiraš, razen v ograjenih površinah, kar pa je veliko slabše za šolanje in oblikovanje vedenja psov kot jo želim sama doseči.
Glede tega ispita smo se enkrat že pogovarjali. Jaz sem v prvi vrsti  za. tako kot sem vedno za obvezno šolanje... ki bi bilo zaradi mene lahko tudi zakonsko določeno pa tudi tak izpit- na osnovi prakse.

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
« Odgovori #217 : 15 December 2010, 09:54:19 »

Hja, takšen izpit dejansko obstaja, ampak dokler se bo delel na način kot se, ni neka garancija za obvljadljivost psa ;)

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #218 : 15 December 2010, 09:54:54 »
 :P :P :P
http://www.youtube.com/watch?v=qFP28ANXLLA&feature=player_embedded#

Felina

• *
« Odgovori #219 : 15 December 2010, 09:59:55 »

Problem spuščenih psov jaz kot posameznik ne morem rešit, kar pa lahko storim je da se držim tistim nekaj osnovnih pravil že iz spoštovanja do okolice in tako prispevam kot lastnik psa tisto minimalno  zavednost; pač če se spančiras z krdelom, ki ga sicer sama obvladašm da mogoče komu mislilt da lahko to počne tudi on sam, z svojim psom ki ponavadi tahinira na ketni

Ampak na tem mestu pa je problem, da si ne morem privoščiti biti vzgled drugim samo zato, ker so oni nesposobni. Žal. imam svoje cilje s psi, imam jih zato, ker z njimi nekaj počnem in ker od njih zahtevam neko stopnjo ubogljivosti, odzivnosti itd, ki jo lahko utrjujem samo v dejanskem okolju.

Hja, takšen izpit dejansko obstaja, ampak dokler se bo delel na način kot se, ni neka garancija za obvljadljivost psa ;)
Ta izpit, tudi če bi se izvajal čist po takšnih kriterijih kot so zapisani, še vedno ne da zagotovila, da pes lahko funkcionira brez vrvice v okolju. Vodljivost na poligonu je svetlobna leta daleč od vodljivosti v urbanem okolju. Dejansko ni primerjave, ker se tudi tečaji obračajo samo k temu, da se trajba poslušnost, tiste osnovne zahteve v urbanem okolju pa so tako minimalne, da bi jih moral narediti vsak pes, ki ima njegov lastnik 5 min časa na dan, da ga pelje srat pred blok.

Lojze

• *
    • BRYNMOR
« Odgovori #220 : 15 December 2010, 10:04:11 »
Ja,pozimi imajo naši psi za globok sneg prekratke noge. :P Ampak tudi poleti velja,da se srne in košute pusti pri miru.Jim je pa veliko bolj pri srcu in nosu kakšna razrita ruša in pa sled divjega prašiča.In kar se mene tiče nam je sledenje tudi bolj pri srcu.Je že res,da je med goniči ogromno pasem,ki se za lov več ne uporabljajo,ampak PNZ morajo pa vseeno naresti.Torej morajo po naših predpisih tudi goniti divjad.Torej?
Tjaša

aleshor

• *
  • Spol: Moški
    • Pasji frizbi
« Odgovori #221 : 15 December 2010, 10:04:26 »

Ta izpit, tudi če bi se izvajal čist po takšnih kriterijih kot so zapisani, še vedno ne da zagotovila, da pes lahko funkcionira brez vrvice v okolju. Vodljivost na poligonu je svetlobna leta daleč od vodljivosti v urbanem okolju. Dejansko ni primerjave, ker se tudi tečaji obračajo samo k temu, da se trajba poslušnost, tiste osnovne zahteve v urbanem okolju pa so tako minimalne, da bi jih moral narediti vsak pes, ki ima njegov lastnik 5 min časa na dan, da ga pelje srat pred blok.

Ja sej to je to, že samo izpit je zasnovan narobe, če želiš neko vodljivost v urbanem delu. Vodljivost na poligonu, kjer se šolaš pol leta nebi smelo bit problema, kaj pa v popolnoma tujem okolju, z motnjami... Pa vse dokler bo bolj pomembno vprašanje na teoretičnem delu, kaj pomeni kratica KZS in kdaj je bila ustanovljena od nekega poznavanja psa vemo zakaj so ti izpiti!

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #222 : 15 December 2010, 10:24:12 »
Da, ampak jaz svojih prekrškov ne opravičujem ali celo zagovarjam, oz. če uporabim sklepanje Feline; to da prehitro vozim v naselju ni bitno ker ogromno ljudi vozi pod alkoholom, naredi sranje in pride skoz nekaznovano. ampak mene ki sem vozil 55 pa gonijo

Ja ampak ti se jezis zaradi krsenja pravil, pa jih krsis tudi sam - pa cisto vseeno, katera, ker nimas pravice, da bi dolocil, katera so bolj pomembna in katera ne...

damayanti

• *
« Odgovori #223 : 15 December 2010, 10:28:31 »
O KZS sploh ne bi... zakaj so tam in zaradi česa  večinoma vsi vemo... ::)
Ampak...če že oni kot uradna inštitucija niso nečesa sposobni naredit...  bi to moral vsak lastnik oz oseba, ki si psa sploh privleče k bajti.
V prvi vrsti bi se moral zavedati tega , da je psa nabavil zaradi sebe in za sebe... ne za razkazovanje in posiljevanje okolice . In ga temu primerno tud vzgojit.

Tudi če se SLUČAJNO ::)...kdaj zgodi ,da se celo tak izpit uvede... še vedno se bodo našli posamezniki, ki bodo mnenja  da njih se pa to ne tiče...njihov pes tega ne rabi...ni nevaren  je tak in tak in bla bla bla
Problem je v folku( v njihovi zavesti) in njihovem dojemanju okolice ne v ištitucijah in zakonih.
Nekateri so mnenja da oni in njihove pes so center tega sveta ... vsi se morajo prilagajati njim in njihovemu psu... vsem mora bit njihov pes všeč...itd.Njihov pes ima ustavno pravico da se obnaša "svobodno". Ko se pa preveč svobodno obnaša ...  smo pa itak vsi pasjeljubci krivi za vse.

Felina

• *
« Odgovori #224 : 15 December 2010, 10:33:35 »

ja, kaj se pa gre, bi moral imeti svoje pse na povodcu, za vzgled ostalim, ki niso sposobni voditi krdela  ::) Pa še nemško govoreči je, sicer ne ločim med avstrijskim in nemškim naglasom, ampak tudi drugje so očitno neotesani lastniki psov in jih imajo spuščene, ne samo v naši  Sloveniji.

Drugače pa krasen posnetek  :o

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #225 : 15 December 2010, 10:37:59 »
Citiraj
Nekateri so mnenja da oni in njihove pes so center tega sveta ... vsi se morajo prilagajati njim in njihovemu psu... vsem mora bit njihov pes všeč...itd.Njihov pes ima ustavno pravico da se obnaša "svobodno".

podpis pod tole

Citiraj
katera, ker nimas pravice, da bi dolocil, katera so bolj pomembna in katera ne...

opet pravica, če ni to najbolj uporabljena beseda na tem forumu....glej na takšni podlagi lahko izpodbijaš prav vse, tudi petarde v drugi temi, tukaj se naslov pač ukvarja z obveznim povodcem, ne vem čemu bi vlekel miljon ostali prekrškov sem in si delal potuho da zavedno kršiš enega

Citiraj
Ampak na tem mestu pa je problem, da si ne morem privoščiti biti vzgled drugim samo zato, ker so oni nesposobn

In vidiš ravno ta odnos me v teh temah moti, če kdo bi morale biti ve vzor ki ste dejansko kinološko aktivne ter po lastnih besedah razgledane. Če ne, pač nimaš kredibilnosti se p!"%iti na druge, ker sama nisi pripravljena slediti pravilom. Čemu bi potem kdo drug ?

Felina

• *
« Odgovori #226 : 15 December 2010, 10:43:00 »
In vidiš ravno ta odnos me v teh temah moti, če kdo bi morale biti ve vzor ki ste dejansko kinološko aktivne. Če ne, pač nimaš kredibilnosti se p!"%iti na druge, ker sama nisi pripravljena slediti pravilom
???

Vzor v čem? uporabi vrvice ali vzor v prikazu, kaj je vzgojen pes, ko gre mimo drugega psa, ko gre brez obrekanja mimo drugih ljudi, ko ne rine v vse in vsakogar, ko uboga na odpoklic? Ker če že, sem potem bolj ponosna na drugi del, vrvica ni ravno nek dosežek.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #227 : 15 December 2010, 10:43:11 »
In vidiš ravno ta odnos me v teh temah moti, če kdo bi morale biti ve vzor ki ste dejansko kinološko aktivne. Če ne, pač nimaš kredibilnosti se p!"%iti na druge, ker sama nisi pripravljena slediti pravilom

Ti tudi ne sledis pravilom, to ti ves cas razlagam 8) nisem res nikjer se zasledila, da je nekatera dovoljeno krsit, druga pa ne ;) ali da je kdo tebe pooblastil, da dolocis, katera so pomembnejsa (ce te ze besedica pravica tako moti, se ji lahko tudi izognemo).

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #228 : 15 December 2010, 10:53:03 »
Citiraj
Vzor v čem? 

predpostavljaš, da so tvoje želje in potrebe nad zakonom in v to posredno spodbujaš druge. Vrvica ni celotna rešitev  je pa vsaj delna preventiva, mnogo tistih spuščenih psov ne bi naredilo škode če bi bili pod fizičnim nadzorom in to je dejstvo. Ljudje pa se rado precenjujemo (ali pač požvižgamo) ali pa podcenjujemo lastnega psa, kjer je spet vrvica mnimalna preventiva, Obnašaš se ko da je tisti znak za povodec zgolj prisoten pri nas

Citiraj
nisem res nikjer se zasledila, da je nekatera dovoljeno krsit, druga pa ne

tega tudi ne trdim, oz jih zavedno ne kršim, ti pa sama imaš psa zavedno brez povodca

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #229 : 15 December 2010, 10:58:09 »
No, mislim, da ima vsak zdravo pamet in se zaveda kje lahko spušča svoje pse...ali pa vsaj večina.

Mi ne hodimo v največji sezoni s psi na plažo polno ljudi, ampak tudi brez njih ne bi šli tja, najbrž. Tudi na najbolj obljudeni izletniški poti, ki je nonstop polna ljudi, ju seveda pripnem.
Tole tekmo sem ti dala za primer, Davor, da se je pa to vseeno zgodilo v največji sezoni, v Portorožu in ne, ne pomnim nobene pritožbe. Je pa tak dogodek enkrat letno in seveda so psi lepo plavali v morju na delu plaže in niso laufali po brisačah in med ljudmi. Tudi v gužvi se lahko umakneš na stran.
In povečini še nisem doživela nekih pritožb kjerkoli, če je koga motilo, me je opozoril in smo se lepo zmenili, sicer se pa z nasmehom in prijazno besedo veliko doseže.
Tudi v gozdu, ko srečamo lovce, se prijazno pozdravimo in prav nič se niso obregnili ob spuščene pse, tudi ljudje se niso še nikoli. Je pa razlika ali pes hodi ob tebi in se z njim ukvarjaš ali pa spuščen vohlja in laufa 100 m okrog tebe po gozdu. Seveda pa ravno ne hodimo v gozdove, kjer je veliko divjadi in to po notranjosti, pač gremo po poti in redkokdaj srečamo kakšno žival. Smo pa srečali že zajca, dvakrat, praktično zraven centra mesta na travnatih površinah.

In res hinavsko se mi zdi, da nekdo, ki sam najbrž poje kar nekaj živali letno, ga pa skrbi za živali, da jih kje psi ne vznemirijo... ;)

Davor, daj no, pravila niso nobeno merilo, s prepovedmi se ne doseže veliko, z ozaveščanjem pač... :)

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #230 : 15 December 2010, 10:59:26 »

Pa to brez povodca! Ko bi vsaj fleksije imel... :P :o

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
« Odgovori #231 : 15 December 2010, 11:01:10 »
Citiraj
In res hinavsko se mi zdi, da nekdo, ki sam najbrž poje kar nekaj živali letno, ga pa skrbi za živali, da jih kje psi ne vznemirijo.

oh dajte no, ne še sedaj z vegansko logiko začet,  :'(

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #232 : 15 December 2010, 11:02:38 »
tega tudi ne trdim, oz jih zavedno ne kršim, ti pa sama imaš psa zavedno brez povodca

kako da ne, povsem zavedno vozis vec, kot je omejitev. a to pa ni pravilo?

Felina

• *
« Odgovori #233 : 15 December 2010, 11:03:58 »
 in v to posredno spobujaš druge.
Kje pa sem napisala, da spodbujam druge, kaj pa ves čas vsi po vrsti pišemo, odgovornost, odgovornost, odgovornost in še 1x odgovornost, zavedanje kaj imaš v rokah, ne poveličevanje svojega psa, ne vsiljevanje svojega psa.... Kdo je tukaj, ki je predlagal še bolj drastično uvedbo izpita (zakona) kot je obvezna uporaba vrvice? Dejasnski preizkus tako vodnika kot psa v dejanskem okolju, obvezno izobraževanje za VSE lastnike psov in obvezen izpit?

Polemika je le v tem, da obvezna uporaba vrvice je metanje peska v oči in ni čudežna rešitev in ne bo nič manj ugrizov, poklane divjadi itd. In problem je, ko zakone ne postavlja strokovnjak na nekem področju, ampak je trenuten odziv politike na stanje trenutnega duha večinske populacije.

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #234 : 15 December 2010, 11:05:49 »
Citat: Davor link=topic=3850.msg450579#msg45
0579 date=1292407270
oh dajte no, ne še sedaj z vegansko logiko začet,  :'(

Ja, sej, do tam, ko nam paše gremo, dlje pa bodimo raje tiho. :-X

Samo kot primer, da ima vsak nekaj 'masla za ušesi' in, če si v eni temi svetnik, ni nujno tudi da si v drugi. :D

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #235 : 15 December 2010, 11:08:40 »
In, Davor, ti vedno iztrgaš iz konteksta... Prav noben ni napisal, da spodbuja sprehajanje brez povodca. Mislim, da imamo vsi svoje pse v mestu, parku,
v gužvi, na obljudenih krajih,...pripete. Problematične tudi v gozdu.
Ti pa si zdaj že kr posplošil na spuščanje psov povsod...

damayanti

• *
« Odgovori #236 : 15 December 2010, 11:09:46 »

In res hinavsko se mi zdi, da nekdo, ki sam najbrž poje kar nekaj živali letno, ga pa skrbi za živali, da jih kje psi ne vznemirijo... ;)

Če že imajo kratko življenje zaradi nujnega zla- v tem primeru človeške rase, je  vsaj od tega nujnega zla- človeške rase kulturno pričakovati , da imajo vsaj to kratko življenje  kvalitetno in brez  nepotrebnega stresa.
pa naj bo to klavna živina, ali divjad.

tak je pa moj pogled na to :)

sibila

• *
  • still more white...
« Odgovori #237 : 15 December 2010, 11:14:34 »
Če že imajo kratko življenje zaradi nujnega zla- v tem primeru človeške rase, je  vsaj od tega nujnega zla- človeške rase kulturno pričakovati , da imajo vsaj to kratko življenje  kvalitetno in brez  nepotrebnega stresa.
pa naj bo to klavna živina, ali divjad.

tak je pa moj pogled na to :)

Seveda, se popolnoma strinjam. Do vseh se je potrebno obnašat spoštljivo. Do divjadi, pujsov, krav, rac v ribniku, labodov, golobov,...
Vse živali si zaslužijo najboljše možno brezstresno življenje in vsekakor si ne zaslužijo, da jih psi nadlegujejo.

Felina

• *
« Odgovori #238 : 15 December 2010, 11:24:01 »
In še to...in samo zato, ker je nekdo na hitro hotel zadovoljiti določeno število volivcev, ki so pozivali k reševanju problematike in je "rešitev" očitno podal nestrokovni kader, ki ni pogledal dalje od svojega nosu in mu problematika lastništva psov očitno sploh ni jasna, se ne mislim odpovedat vzgoji psov, ki je zame prvotnega pomena in sicer, vzgojiti pse v predstavnike, ki se znajo odzivati v okolici brez konfliktov in predvsem takrat ko niso fizično omejeni, ker samo to dejansko zagotavlja varnost mojega psa in sožitje z njim in možnost, da je lahko ob meni vedno in povsod.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #239 : 15 December 2010, 11:32:40 »
Citiraj
A ni zanimivo, kako lahko nekateri v nedogled (ali dokler ne pride do tragedije) ponavljajo prekrške, pa jim nihče nič ne more. Se pa zelo uspešno spravljajo na (ponavadi) stare babe z debelimi cucki, ki niti divjadi niti komur koli drugemu škode ne bi mogli narediti, celo če bi hoteli.

Davor, saj razumem tvojo foušijo. Imaš pač psa, ki je rahlo problematičen za vzgojo, goniči to pač so. Je že tako, da mora biti tistega, ki tako izšola goniča, da je lahko varno spuščen v lovišču nekaj v hlačah. Če imaš psa brez nagona, se je lahko napihovati in razkazovati pasjo poslušnost vpričo zajcev in srn. Za psa z nagonom, se je treba malo bolj potruditi ali pa ga imeti privezanega.

Kar pa se tiče divjadi - se strinjam, vznemirjati se je ne sme. vendar: vzgojen spuščen pse, ki se drži gozdne poti divjad manj vznemirja kot privezan pes, ki se z lastnikom prebija skozi brezpotja. malo je pa tudi odvisno od tega, kje se ta hiper občutljiva divjad nahaja. Namreč...nekje daleč od civilizacije srnico res lahko pobere od groze, če se mora preveč umikati sprehajalcem, ki se kar naenkrat začnejo pojavljati tam, kjer jih nikoli ni bilo. Srnice, ki so se zaredile na travnikih prav blizu bajt, pa se ljudi bojijo toliko kot mestne vrane. Tiste naše imam celo na sumu, da poznajo večino psov. Naše ta bele povsem ignorirajo - se zgodi takole pozimi, da gremo mi s (spuščenimi) psi po eni strani grmovja, srne pa 20m stran povsem mirno po drugi strani grmovja v isto smer.

In še to: tisti, ki jih tako zelo boli, če se kdaj kakšna žival po nepotrebnem prestraši, naj se potrudijo za prepoved množičnih pogonov, ki si jih v sezoni lovci kar pogosto privoščijo. Tisti namerno povzročeni hrušč in trušč in zavijanje psov, sistematično prečesavanje terena...to je pa res pravi pekel za divjad.

Felina: točno tako. Ker se že zdaj kaže pomanjkanje tovrstne proste vzgoje. Namreč to, da se psa spušča "tam kjer nikogar ni", ko pa se koga vidi se ga pa takoj priveže, vodi v težave. Prav tako vodi v težave tudi to, če so psi vedno privezani - ker ko se pa znajdejo brez povodca, kar se zgodi - pač: nekdo odpre vrata, luknja v ograji ali pod ograjo, popusti karabin, se sname ovratnica.... .... .... - takrat nima nihče niti najmanjšega vpliva na takega psa. Naredil bo točno tisto, kar bo sam hotel in to skoraj 100% ne bo priti nazaj se privezat. ker nima primernih izkušenj, bo zanesljivo naredil tako ali drugačno neumnost. če ne bo nikogar ugriznil, bo pa nekomu priletel pred avto.