Avtor Tema: Kam spada vaša hrana?  (Prebrano 95141 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #180 : 23 November 2007, 13:05:20 »
Ena zelo dobra "klasična" hrana za tiste, ki se ne spakujejo zaradi koruze in se jim ne zdi nujno, da psi jedo "human grade" hrano.

deteljica

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #181 : 23 November 2007, 14:51:25 »
Ko smo ravno prikoruzi.
Jaz nimam nič proti koruzi.
Koruza oz polenta je veljala vedno za taboljšo pasjo hrano (kot dodatek mesu)  :).
Riž je postal popularen kasneje  :P.
In odkrite raziskave prvijo,da oluščen, ki se največ uporablja itak pri psih baje zelo poveča možnost sladkorne  ???.
Če je torej s koruzo karkoli narobe v zadnjih letih , to ni zaradi koruze kot take, pač pa dejstva,  da se goji najbolj zastrupljeno od vseh pojlščin (poleg soje, ki se genetsko spremelnjenostjo zsatruplja kar sama  :D ). Herbicidi, ki se uporabljajo v koruznih njivah so tako močni, da še tri leta tam drugega kot koruza ne raste  :( .

Pa vendar tudi otroke pitamo s kornfleksom npr  ::).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #182 : 23 November 2007, 14:57:38 »
Seveda ni nič narobe s koruzo, samo enim se ne zdi dovolj imenitna in hrani ki jo vsebuje takoj odščipnejo dve ali tri zvezdice. Psov, ki koruze ne prenašajo je zelo malo. Navsezadnje, polento smo kuhali (poleg rjavega riža) tudi psicam ki so bile na dijeti zaradi take ali drugačne bolezni. Z dovoljenjem veterinarjev.

*LuNa*

• *
    • Psarna Lunca's
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #183 : 23 November 2007, 16:39:15 »
Naš prejšnji pes je imel tako rad koruzo, da si je sam hodil po storže, jih prav mojstrsko olupil in potem pogrizel koruzna zrna. sicer je ni najboljše prebavljal, ker so bila zrna potem tudi v kakcih, ampak jo je pa nadvse oboževal.

mero

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #184 : 11 December 2007, 12:13:37 »
Jaz pa mislim, da je treba pri izbiri hrane upoštevati predvsem psa ali pa mačka.

Prvo šolo hranjenja mi je pripravil mlajši maček, ki je bruhal vso hrano, dokler mu nisem ponudila Royal canin.
Bruhanje se mu je v trenutku ustavilo. Starejši maček poje karkoli, pa je zadovoljen in zdrav
 a sedaj tudi njega hranim z enakimi briketi kot mlajšega.

Psička je prišla k meni vsa shujšana in uboga, pa sem ponovno začela z iskanjem hrane zanjo.
Med "ŽNJ" hranami se je najbolje obnesel Brit. A ker ni pridobivala na teži - bila je kost in koža, sem prešla na kao kvalitetnejšo hrano Hills. Po tej hrani je imela premehko blato in se ji je začela polniti žleza in vse kar spada zraven... Ker se po mesecu dni ni stanje popravilo, sem šla tudi pri njej na Rojal. Iztrebki so bili po nekaj denh urejeni, dlaka ni več ispadala (seveda sem ji pred tem očistila žlezo) in vse je bilo super, dokler si nisem umislila, da zanjo hočem pa po raznih lestvicah najboljšo hrano in sem nabavila canide, ki je nedvomno super hrana. A glej ga zlomka, mine teden, mineta dva, pa mesec, pa blato se vedno ni tako, kot bi moralo biti. tudi analna žleza se je spet napolnila in vse je narobe.

Pa je spet na Royalu in stanje normalizirano.
In nauk - nikdar več me pri izbiri hrane ne bo vodila statistika, zapisi vsebine hrane in te stvari, predvsem bom opazovala mojo psičko - njene iztrebke, dlako, živahnost...

Morda komu v pomoč pri odloćitvi, lp.K.

PS: Vsekakor pa nisem nikoli poskusila  Pedigre, Čapi... "Malo dnarja, malo muzike!"

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #185 : 11 December 2007, 12:17:12 »
Mero, saj omenjene hrane, ki jih nisi poskusila (in nisi nič zamudila zaradi tega) sploh niso tako poceni...

mero

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #186 : 11 December 2007, 12:40:34 »
Ma kaj pa vem, so nekatere pet kg za evro in pol?!?! Še zemlja za rože je dražja! In potem se vprašam, kaj neki je resnično v tej hrani.

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #187 : 11 December 2007, 20:46:56 »
Tiste hrane, ki so tudi na teh lstvicah visoko ni nobena za evro in pol 5 kg...

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #188 : 02 Februar 2008, 21:01:30 »
Evo,ena meni zelo všečna stran,kjer je veliko hran ocenjenih-tudi tiste,ki se dobijo pri nas.
Utemeljeno je tudi,zakaj so ocenjene tako,kot so.
http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/ (http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/)
Od teh,ki se dobijo pri nas so ocenjene Nutro,ProPac,Sportmix,Canidae,Royal Canin,Nutrience,Hill's,Nature's variety,Nova foods(linea trainer),Technical...

Recimo Sportmix(za Paxxa-lamb&rice),je ocenjena z dvema zvezdicama predvsem zaradi :
Citiraj
Pros:  First and third ingredients are named meat products. A decent amount of meat in the food. 
Cons:  Uses brewers rice, rice flour and beet pulp as fillers. 

Citiraj
Overall, there is a decent amount of meat products in this food, and more than most in this class. The product receives a low rating because of its use of low quality grains and fillers.

večina RC(isto dve zvezdici)
Citiraj
Pros:  First ingredient is a named meat product 
Cons:  Insufficient meat content, low quality grain, controversial filler 

itd...
poglejte si,zelo zanimivo!

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #189 : 02 Februar 2008, 21:06:50 »
Joj,sem opazila,da je tale stran že tukaj omenjena  :-\
So pa nove zadeve dodane,tako,da če drugega ne,malo ažurnih informacij  :D

kikinka

• *
  • kikinka
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #190 : 03 Februar 2008, 15:35:50 »
Jaz pa tele hrane ne najdem: Nature´s best
ali kdo ve kakšna je ta hrana?

lp

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #191 : 03 Februar 2008, 16:31:29 »
Res ful zanimivi linki, hvala da si me spet spomnila na njih. No Natures Variety Instinct ima 6 zvezdic, tako da sem kar zadovoljna :)

A misliš Natures Best od Scienc plan Hill's ? Kolikor vem je to edini natures best kar se dobi pri nas...no drugače je pa med najslabšimi (kot celotna Hills linija). Ful preveč žitaric nizke kakovosti, pa če se ne motim ima tudi nekaj konzervansov...bi morala še enkrat pogledati

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #192 : 04 Februar 2008, 13:53:08 »
Kikinka,Nature's best je tukaj-ne vem katero uporabljaš:
http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/showcat.php?cat=all&stype=1&si=Nature%27s+best&perpage=24&sort=2&stype=&limit=&cat=all&ppuser=0 (http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/showcat.php?cat=all&stype=1&si=Nature%27s+best&perpage=24&sort=2&stype=&limit=&cat=all&ppuser=0)
Zanimivo,po ceni je tam nad 50€ za velik žakelj(15 kg?),kvaliteta pa je na nivoju moje hrane,ki pa stane cca.40€ 18 kg.
Meni je stran zanimiva zato,ker je argumentirana ocena. Pa še najbolje se naučiš kaj je v hrani dobro,ok ali slabo.

McKruster

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #193 : 06 Februar 2008, 11:09:52 »
Mene pa zanima naslednje: tele ocene so ze precej stare cca. 3 leta in vmes so se nekatere hrane tudi kr precej spremenile, mislim sestava in to, do kaksne mere so dejansko tele ocene relevantne?

SG

• *
  • Spol: Moški
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #194 : 06 Februar 2008, 11:20:13 »
Mene pa zanima naslednje: tele ocene so ze precej stare cca. 3 leta in vmes so se nekatere hrane tudi kr precej spremenile, mislim sestava in to, do kaksne mere so dejansko tele ocene relevantne?

Dobro vprašanje; so te ocene resnično relevantne? Je kdo kje našel kakšen primerjalni test/ocena hrane?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #195 : 06 Februar 2008, 11:43:57 »
O tem smo sicer že debatirali... za takimi in drugačnimi stranmi lahko stojijo podjetja - proizvajalci hrane, ki svoje hrane postavijo na lestvici višje in jih boljše ocenijo kot konkurenčne hrane istega ranga.
Obstajajo neke smernice, kaj je ok in kaj ne, katere sestavine so boljše, bolj hranljive, od drugih.
Večinoma pa se vse hrane, ki so dobro ocenjene na tej strani dobro ocenjene tudi na drugih sorodnih straneh in obratno. Recimo težko najdemo Hills na kakšni strani v samem vrhu lestvice po kavliteti ali Canidae na dnu. Ta pa je ena redkih, kjer dejansko ocenjevalec tudi opiše zakaj je hrana po NJEGOVEM mnenju dobra in zakaj ne. Vsak pa se potem odloči sam.
Če je ocena za kakšno hrano, ki ima novo sestavo itd. mislim da lahko ocenjevalca na to opozorite in bodo popravili (mislim, da je bil tak primer AG, kjer so imeli ocene še za stare formule).

Lp, nina

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #196 : 06 Februar 2008, 12:14:09 »
Jaz že nekaj časa iščem tisto pravo hrano-in ko sem jo začela iskat,se mi je zdelo,da so kvalitetne hrane tiste,ki pač več stanejo. Ja,pogledaš na deklaracijo,jo preučiš,si zapomneš prvih pet sestavin,če meso ni na prvem mestu,ni dobra hrana. Ok,vse lepo in prav-kaj pa mesna moka? No,dobro-potem iščeš hrane,ki imajo na prvem mestu meso. Cena je ok,hrana očitno tudi. Ne veš kaj je pesina pulpa in kaj je glutenska moka... Važno,da ni koruze,ker je ne prenaša. In ugotoviš,da pesina pulpa barva dlako. Ok,pa brez pesine pulpe-v vsaki trgovini za male živali,kjer si-besno prebiraš deklaracije,na cene sploh ne gledaš več,najdeš hrano brez koruze,brez pesine pulpe,ima pa spet nekaj tretjega... Itd...
Na tej strani je pa lepo napisano,kaj je dobro in kaj ni,kaj je slabo in kaj je porazno. Predvsem je stran dobra zato,ker se lahko lepo naučiš,katere sestavine v pasjo hrano ne spadajo,kateri vitamini nimajo kaj delat tam,kateri mašilci so največji poden...

SG

• *
  • Spol: Moški
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #197 : 06 Februar 2008, 12:54:55 »
Vseeno bom preveril še kakšen primerjalni test. Zakaj?
Do tega testa sem bil prepričan, da psu dajem kvalitetno hrano, le-ta pa je na tem testu gladko pogrnila.
Pes sicer nima nobenih težav, rad jo je, blato trdo in majhna količina....

In preden zaženem paniko in grem v menjavo hrane se moram prepričati še po drugi strani.
Kakšna ideja?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #198 : 06 Februar 2008, 13:14:30 »
Pobrskaj malo po googlu, najde se marsikaj. En članek je celo v slovenščini... http://www.vege4.si/index.php?page=static&sub=etika&id=73

Potem pa žakelj v roke in brat deklaracijo, da ugotoviš kaj tvoj pes je.

Lp nina

Chiba

• *
    • Canis Carnium
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #199 : 06 Februar 2008, 13:58:55 »
Pobrskaj malo po googlu, najde se marsikaj. En članek je celo v slovenščini... http://www.vege4.si/index.php?page=static&sub=etika&id=73

Potem pa žakelj v roke in brat deklaracijo, da ugotoviš kaj tvoj pes je.

Lp nina

Tale hrana ki je promovirana na zgornjem linku AMI Dog mi ima zelo čudno sestavo:
Žitarice, izvlečki rastlinskih beljakovin, stranski proizvodi rastlinskega izvora, olja in maščobe, kvasi, shranjeno z vitaminom E, linolejska kislina (4,24%).

Sem bolj lolek kar se tega tiče in se spomnem samo na linolej.  :-[ Mi kdo lahko razloži kaj je "linolejska kislina"?

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #200 : 06 Februar 2008, 14:25:02 »
Glede briketov...lahko da je pes super, ima vredu blato, vredu dlako, in je vsaj navidez zdrav...doživi recimo 13 let, kar je kar ok starost recimo za enega srednjega psa...na starost mu pač izraščajo razne bule, mogoče slabše vidi, mogoče ima rahle težave glede prebave,...ampak vse to pripišemo pač starosti...

Kaj pa če bi bil pes hranjen z drugimi briketi, ki so recimo najboljši po vseh tabelah gledano, brez konzervansov, brez žitaric, brez polnil in umetnih dodatkov,...in je recimo po možnosti dobival še meso in kosti...kdo mi lahko zatrdi, da pa ta isti pes potem nebi doživel starosti 20 let ali celo več... to vprašanje mene muči. Ker že kar nekaj časa se tudi sama sprašujem, kako zdravo je sploh hranjenje z briketi...in glede na količino pasjih bolezni v zadnjem času, mislim da jih vseh ne moremo pripisati samo degeneriranosti raznih pasem in nakopičenju nepravilnosti v genomu psov...kaj pa če ima briketirana hrana tu veliko večjo vlogo, kot jo večina ljudi priznava...saj je isti fenomen opazen tudi pri ljudeh, od vseh pesticidov, herbicidov, konzervansov ki so v naši prehrani že desetletja in se jih sploh ne zavedamo, smo prišli do točke, kjer ima skoraj vsak človek v razvitem svetu kakšno obliko raka, alergije ali kakšno kronično bolezen...Na žalost pa se nobeden ne vpraša dejansko zakaj...ampak to je že druga tema, moja poanta je v tem, da je najverjetneje tako tudi pri psih.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #201 : 06 Februar 2008, 14:29:24 »
Tale hrana ki je promovirana na zgornjem linku AMI Dog mi ima zelo čudno sestavo:
Žitarice, izvlečki rastlinskih beljakovin, stranski proizvodi rastlinskega izvora, olja in maščobe, kvasi, shranjeno z vitaminom E, linolejska kislina (4,24%).

Sem bolj lolek kar se tega tiče in se spomnem samo na linolej.  :-[ Mi kdo lahko razloži kaj je "linolejska kislina"?

Linolejska kislina je maščobna kislina :)

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #202 : 06 Februar 2008, 14:33:04 »
˝Linoleic acid is a polyunsaturated fatty acid used in the biosynthesis of prostaglandins. It is found in the lipids of cell membranes. It is abundant in many vegetable oils, especially safflower and sunflower oils.

To be fully utilised by the body, LA must be converted into gamma-linolenic acid, a reaction catalysed by the enzyme delta-6-desaturase (D6D).

Linoleic acid is a member of the group of essential fatty acids called omega-6 fatty acids, so called because they are an essential dietary requirement for all mammals. The other group of essential fatty acids is the omega-3 fatty acids, for example Alpha-linolenic acid. Omega-6 deficiency symptoms include dry hair, hair loss,[2] and poor wound healing.[3] It is easy to meet the daily requirement for these fatty acids (even for people consuming low fat diets) and most people get plenty of omega-6 fatty acids in their diet by consuming approximately a tablespoon of polyunsaturated plant oils per day.˝

Linolejska kislina- esencialna maščobna kislina, spada med omega 6 MK, in je nepogrešljiva za telo, ker si ga sami ne moremo sintetizirati. Zdaj če pa psi rabijo dejansko 4,2 % tega je pa drugo vprašanje. Meni kot vegetarianki nikoli niso bile všeč po sestavi te vege pasje hrane, preveč nedefiniranih substanc in vseeno, pes je mesojedec in če tega ne sprejmeš, potem raje ne imej psa. Izjema mogoče kakšen pes, ki je alergičen na živalske beljakovine...(čeprav je to čisto v nasprotju z naravnimi zakoni, pes alergičen na meso, ampak to je še en primer, kaj vse lahko človek naredi iz živali, v naravi bi namreč tak osebek, če bi se kdajkoli rodil, že zdavnaj umrl...ampak tudi to je druga tema :))

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #203 : 06 Februar 2008, 14:39:27 »
botticelli, si me prehitela....  :P

Nekaj branja o maščobnih kislinah (nasičenih in nenasičenih) tudi tukaj. TUKAJ (http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=791)  :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #204 : 06 Februar 2008, 16:20:47 »
Citiraj
kdo mi lahko zatrdi, da pa ta isti pes potem nebi doživel starosti 20 let ali celo več

Ti kar poskusi, pa boš videla. Meni se dozdeva, da je to, koliko časa bo pes živel (če se mu ne bo nič posebnega zgodilo) odvisno več kot 90% od genov. Tako kot recimo maksimalna višina. Ne glede na to, kaj mu futraš, te višine ne bo presegel. In mora dobivati že zelo pomanjkljivo hrano, da bo ostal manjši. Lahko pa vplivaš s hrano na to, kako hitro bo maksimalno višino dosegel.
Tudi to, ali mu bodo na stara leta poganjale take ali drugačne bule kot staremu štoru ali ne, je več ali manj dedno pogojeno. Znotraj iste pasme imaš linije, ki imajo lahko zelo različno življensko dobo. Dolgožive pse bi se dalo sorazmerno hitro izselekcionirati, če bi pri parjenju ne gledali na vse drugo prej.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #205 : 06 Februar 2008, 16:51:42 »
Moja poanta je bila v tem, da pes hranjen celo življenje z briketi verjetno nebo doživel take starosti kot pes, hranjen recimo z boljšimi briketi ali kuhano hrano oz. surovo hrano. Na to temo pa mislim da so bile narejene neke raziskave...

Kar je pa dedno pogojeno je pa itak nespremenljivo. Ampak življenjska doba je pa bolj odvisna od kvalitete življenja, seveda se pa ne more vlečti v nedogled  :P

Pa glede bul, ni vprašanje ali mu bodo poganjale ampak kdaj mu bodo začele poganjati, če mu je usojeno da mu bodo pač pognale ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #206 : 06 Februar 2008, 18:04:36 »
Ne, življenska doba je odvisna predvsem od dednosti. K temu, da doseže starost, ki mu je usojena lahko kvalitetna hrana seveda pripomore. Ni pa tako zelo pomemben faktor kot je pomembna veterinarska oskrba, zlasti cepljenje, zatiranje takih ali drugačnih parazitov  in ostale preventivne zadeve, pa seveda zdravljenje starostnih težav. Poleg tega je izjemno pomembno, da pes ni predebel (psi, za katere smatramo, da so normalno težki so ponavadi že predebeli) in da se dovolj giblje ( velika večina psov se  premalo giblje, celo tistih, ki imajo redne sprehode). Velika večina sodobnih bolezni izvira od preveč predobre hrane ob pomankanju gibanja. Pri ljudeh in pri psih.
Je pa bolj ali manj vseeno, če psu skuhamo (neoporečne) klavnične odpadke, uporabne odpadke od zelenjave iz domačega vrta in pometenine ali pa meso, zelenjavo  in zrnje iz trgovine namenjeno za ljudi. Če se omejim na kuhano hrano.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #207 : 08 Februar 2008, 14:37:21 »
Samo vprašanje je potem, kakšen je razpon življenjske dobe pri psih. Ker tudi pri ljudeh je delno dedno pogojeno kako dolgo boš živel, ampak pravim da delno, ker še imaš ti en osebek, ki se prehranjuje z fast food varianto bolj manj celjo življenje, bo zelo verjetno umrl recimo pri 50 ih letih. Če bi pa ta isti osebek pazil na prehranjevanje, se redno gibal in živel aktivno in zdravo življenje nasploh, bi pa lahko dočakal recimo 100 let.
Tako da se strinjam, pomembno je celostno zdravo življenj, ne sme biti debelosti, kuža mora biti aktiven,...samo verjamem da ob bolj naravni prehrani bi mogoče večina psov (ne vsi, ker vseeno je še veliko ostalih faktorjev v igri) živela bistveno dlje.

KARMEN

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #208 : 08 Februar 2008, 14:58:27 »
Pri današnji poplavi vseh hran, ki jih imamo na razpolago, je skoraj nemogoče presoditi, katera je najboljša, saj si različni ljudje različno tolmačijo. Poleg tega nas vsak proizvajalec nenehno bombardira s svojimi trditvami, da je njegova hrana najboljša. Ko sem imela prejšnjega zlatkota, sploh tega ni bilo (pred 20.leti). Najprej sem ga hranila z doma pripravljeno hrano (tempo življenja ni bil takšen kot danes, ko še mi nimamo časa za obrok), na tržišču sta bili dve vrsti konzerv: MIRNA ROVINJ-CUKO in MACA. Ko si eno ali drugo odprl, te je vrglo na rit od smradu. V njej so bili sami odpadki ribje industrije. Šele z leti so se začeli pojavljati nenakšni pasji kosmiči, ki si jih zalival z vodo ali juho, o briketih se nam še sanjalo ni. Nekaj smo počasi začeli dobivati iz Trsta (Chappi varianta), potem pa smo spoznali brikete (v pravem pomenu besede), kot tiste za kurjavo  :-\, bili so v obliki nekakšnih pelet in trdi kot kamenčki. No, na kratko o zgodovini briketov. Moj zlatko je bil razstavni prvak, dobil je ničkoliko nazivov, njegov najvišji naslov je bil 2.mesto na BIS. Doživel je 13 let in pol, uspavali smo ga zaradi odpovedi srca. Sedaj pa bodi pameten, katera hrana je najboljša  :(????????????

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #209 : 08 Februar 2008, 15:35:22 »
No ja... danes če začneš malo študirati, potem lahko presodiš kateri briketi naj bi bili dobri kateri pa ne... mene pa skrbi predvsem to, koliko je resnice v tem kar proizvajalci navedejo na deklaraciji...kakšna je dejanska kontrola nad tem...vseeno v primeru birketov govorimo o masovni produkciji...

Jaz sem bila tudi zelo dolgo prepričana, da s tem da kupm najboljše brikete po vseh standardih, sigurno naredim bolje kot če bi doma sama kuhala ali pripravljala hrano... pa nisem več tako ziher v to... čeprav so briketi priročni, ampak pol ko pomislim, da saj tudi jaz ne jem hrano samo zato, ker je priročna, ampak vedno preštudiram kaj kupim in nikoli ne kupim nekaj kar je preveč predelano in vsekakor pa nimam predelane hrane za svojo osnovno prehrano...zakaj potem hranim pse z predelano hrano in kako je prišlo do tega da so mi vbili v galo, da je samo briketirana hrana zares popolna...No pol se spomnim na veterinarje...  ::) 8) od tam namreč moje fixno prepričanje, da so samo briketi zares ok... se človek zamisli.