Avtor Tema: Kam spada vaša hrana?  (Prebrano 95145 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #210 : 08 Februar 2008, 16:31:21 »
So naredili en zanimiv poskus s podganami. Ene so žrle kar so hotele in izbrale so si McDonalds varianto. Druge so dobile do pičice preračunano dijeto, dokaj restriktivno. Prve so bile malce predebele, druge zelo fit in ah in oh. Hec je pa bil, da so imeli podgane v skupinah in ne posamično v kletkah. Prve so bile zelo dobre volje in družabne, aktivne, živele so eno tako luštno nestresno življenje in pobralo jih je tam nekje pri povprečni starosti za podgane, večinoma jih je kap. Druge so bile nejevoljne, pretepale so se za hrano, nobene medsebojne igre, večino jih je pobralo zaradi stresa in poškodb od pretepov veliko pred pričakovano starostjo. Nekaj posameznic je pa res živelo dlje kot bajse iz prve skupine.
Tako da - vse je relativno.

Sama sem imela enake pomisleke kot Botticelli takrat enkrat davno preden sem začela hraniti z briketi. Zdaj že lahko vidim rezultate (po treh pasjih generacijah in vsega skupaj blizu 20 psih že menda lahko naredim kakšno primerjavo). Nazaj na doma pripravljeno hrano niti slučajno ne grem več. Pri briketih pa moram povedati eno rahlo nelogično opažanje: med solidnimi briketi srednjega cenovnega razreda (ki vsebujejo koruzo in stranske produkte, pesno pulpo itd) in dragimi vrhunskimi je bila edina opazna razlika količina proizvedenega dreka. Drugega nič (pri naših psih - dve različni pasmi in razni mešanci, vendar v osnovi vsi zdravi).
Verjamem pa, da bi bila lahko kvaliteta briketov odločilnega pomena za dedno ali drugače prizadete pse.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
  • Spol: Ženski
    • Bionity Chinese Cresteds
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #211 : 08 Februar 2008, 16:48:29 »
Bom še malo pobrskala ker se ne spomnim točno kje sem videla en prispevek, kjer je bila narejena študija, da so psi hranjeni z briketi živeli manj časa, kot tisti hranjeni z kuhano hrano, anjdlje pa so živeli tisti hranjeni z surovo hrano...skratka moram še malo na netu pogledati kako je z tem..

No ja sicer pa glede mcdonaldsa..saj mislim da smo vsi gledali Supersize me ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #212 : 08 Februar 2008, 17:27:30 »
Ja čaki, un tip je pa tako pretiraval, da me čudi da ga ni pobralo.

Študijo na temo surove hrane boš težko našla, takšno, po kateri so psi živeli dljekot ostali vsaj. Takih a la povej naprej pa kolikor hočeš.

Meni dol visijo študije, ker bi lahko naredila eno kar doma. Rezultat je pa približno tak:
 -slaba doma pripravljena hrana (kruh, polenta, mleko, veliko kosti, neprimerni odpadki) + premalo gibanja + izpostavljenost mrazu (srednjeveliki, načeloma zdravi) = 7 - 10 let

-solidna doma pripravljena hrana večinoma kuhana + nekaj surove + pravilna teža + dovolj gibanja = 12 do max 14 let (srednjeveliki, 20 - 30 kg, zdravi).

-Solidni, klasični briketi + nekaj malega doma pripravljene kuhane hrane + precej priboljškov McDonalds kvalitete + hrana, ki jo naberejo same (sadje, dreki, mrhovina, miši) + pravilan teža + dovolj gibanja = 13 - 16+(ne morem reči koliko, ker tisti dve ki sta v sedemnajstem še kar živita) tudi srednjeveliki, zdravi

Koliko bi živeli psi ob hrani, ki bi vsebovala pretežno kosti (surove ali kuhane) pa nisem preizkušala, saj je že dajanje večje količine takih ali drugačnih kosti v krajšem časovnem obdobju naredilo preveč problemov.

kaskae

• *
  • Spol: Moški
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #213 : 08 Februar 2008, 17:53:56 »
Lanabela, jaz najbolj zaupam tvoji študiji in ugotovitvam  :)
Mislim pa da ima gibanje velik pomen pri življenjski dobi psa in ne samo hrana  8)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #214 : 08 Februar 2008, 20:26:16 »
ja veš kako je, kot pri ljudeh. Če vse sproti pokuriš, potem ni nobene hude škode, če pospravič kakšen dodaten hamburger ali si namažeš kaj mastnega na kruh. Če pa cel dan presediš, se ti pa vse predela v špeh in naloži po žilah.

KARMEN

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #215 : 09 Februar 2008, 13:40:23 »
Lanabela, nisi napisala pasme. Če so sedanji psi vsi samojedi, je tudi malo značilnost pasme dobro zdravje, brez težav s sklepi in daljša življenjska doba. Sem pa že videla samojeda pri osmih letih, ki je komaj hodil in je imel zadnje noge čisto podrte. Prepričana sem, da doma pripravljena hrana (izključno za psa, ne naša), z uravnoteženimi sestavinami, seveda z veliko vitaminov in mineralov, ne more škoditi. Mi dajemo brikete samo zaradi praktičnosti, če bi bila doma, bi verjetno kuhala. Sedaj pa malo kombiniramo, napr. med vikendom kaj kuhanega, ali kakšno smrdljivo konzervo, ki jo naši psi obožujejo, pa saj tudi konjski drek ni prav zdrav ali kakšna gnila in črviva mrhovina, pa jo naši včasih pohapsajo. Mislim pa, da res ni nobene potrebe po zapravljanju premoženja za ne vem kako drage hrane, ki so trenutno v modi, razen če je tvoja edina žival en pes, pa se lahko malo bahaš z ne vem kakšno holistično in oh in sploh hrano z zelo zvenečim imenom. Jaz načeloma zaupam evropskim hranam (Nemčija, Švica, italijanom ne bi zaupala, pa tudi vzhodu ne prav veliko), kar pa se tiče ameriških, mislim da je za nas kvaliteta malo težko sledljiva. V zadnjih nekaj letih sem za pse uporabljala Chicopee(Kanada), Technical, Hills, Bosch, Royal Canin CC, Nutra Nuggets, sedaj pa sem tu na forumu kupila Biomill, s katerim sem zelo zadovoljna (dobila sem ga tudi od Magijeve vzrediteljice), verjetno bi Lanabella znaša še kaj dodati, ona je verjetno tudi že marsikaj probala. Za muce pa uporabljam Hills adult chicken, ker imam mačka, ki je podvržen FLUTD in je to zanj edina rešitev, tako hranim per mačk z isto hrano.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #216 : 09 Februar 2008, 14:47:03 »
Samojedi, zlati prinašalci (ena od tastarih je prav zlata prinašalka, lahko bi bila ena od najstarejših pri nas) in nekoč davno nemški ovčarji. Pa še mešanci nekaj majhnega kar ima zadaj yorkija, pa nekaj velikega od rotvajlerja + nekaj lovskega, pa križanka med samojedom in škotom, pa še ene par majhnih mešank. Štejem vse, tudi tiste ki so že poginile, od mene, moje mame in brata.

Prav veliko hran nisem preizkušala, večinoma sem hranila eno in isto. So pa dobili tudi precej podarjenega, pa sponzorskega... samo prav malo znamk so žrli tako dolgo, da lahko kaj bolj konkretnega rečem o njih.

Dobro sestavljena doma pripravljena hrana, lahko kuhana ali kombinacija z nekaj surove je in bo ostala dobra izbira. Ne bi pa mogla reči, da je v čemerkoli boljša od kombinacije kvalitetnih briketov z nekaj domače hrane.

In ko smo že pri hrani in dolžini življenja: zanimivo bo opazovati vpliv novejše generacije briketov z dodatkom glukozaminov. Ta bi dejansko lahko podaljšala povprečno življensko dobo za leto ali dve. Ker bi velika večina zdravih srednjih in večjih psov potegnila še leto ali dve, če jim ne bi odpovedal zadnji del ali hrbtenica.

KARMEN

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #217 : 09 Februar 2008, 18:25:04 »
Kaj ga vsebuje v tako veliki količini? Našemu Jonu sedaj delam kuro s Flexy joints od Vetvits, on je sicer imel diskospondilitis, ne vem, če so te tablete primerne tudi za to, ampak glede na to, da je mešanec z labradorcem in ima več kot 8 let, mislim, da mu ne more škoditi.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #218 : 09 Februar 2008, 19:55:29 »
Se strinjam da v končni fazi izkušnje največ štejejo ;)
Sicer pa se tudi strinjam da verjetno na hrani iz pretežno kosti dvomim da bi se obneslo, sicer pa dvomim da kdo hrani pretežno z kostmi. Se mi pa zdi smiselno hranjenje z recimo 20% kosti in hrustanca...

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #219 : 15 Februar 2008, 16:57:43 »
In ko smo že pri hrani in dolžini življenja: zanimivo bo opazovati vpliv novejše generacije briketov z dodatkom glukozaminov. Ta bi dejansko lahko podaljšala povprečno življensko dobo za leto ali dve. Ker bi velika večina zdravih srednjih in večjih psov potegnila še leto ali dve, če jim ne bi odpovedal zadnji del ali hrbtenica.
Glede na to, da nimamo problemov z neješčnostjo, svetuješ, naj pri izbiri briketov gledam na to, ali vsebujejo glukozamine ali ne? Ker imam, recimo  da veliko izbiro (ker pač vse poje), imam posledično tudi več problemov z odločanjem, s čim hraniti. Zato menjavam nekako na pol leta. Dvomim, da ima to lahko kakšne negativne posledice. Pri nobeni posamezni še ni bilo negativnih reakcij, pa tudi ne kakšnih neverjetnih izboljšanj, da bi lahko na podlagi izkušenj katere popolnoma izločila in na drugi strani katere obdržala (toliko pač gledam, da so super premium kvalitete; drugače pa dobi tudi kuhane obroke; včasih je surova samo zelenjava). In če ima glukozamin res lahko takšen učinek, potem bi se bilo v bodoče omejiti samo na tiste, ki ga vsebujejo.

d3ni005

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #220 : 13 Marec 2008, 13:58:12 »
Mene zanima kaj manjka royal caninu in keri dodatki so priporočljivi za dodajanje ??
lp

trigi

• Administrator
  • Spol: Moški
  • V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh...
    • Moja Najljubša Stran ;)
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #221 : 31 Marec 2008, 08:05:31 »
Kaj mu manjka je zelo težko reči. Če gledaš na oceno, pa bi se reklo da mu manjka mesa in ima preveč žitaric.
Daj prosim link do opisa hrane ki jo imaš v mislih (sestava se znotraj posamezne znamke lahko veliko spreminja), pa ti lahko kdo tudi bolj točno pove, kaj po njegovem mnjenju manka določeni hrani.

Lp, Črt

snjezana

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #222 : 14 April 2008, 18:59:16 »
Pozdravljeni!

Imamo Shih Tzuja starega 7 mesecev in smo do pred kratkim imeli Hills a smo zaradi srbečice prešli na Royal Canin, le da je trenutno nimajo za Shih tzuje mladiče a so se v Tukano centrih potrudili in so obljubili, da bo od naslednje pošiljke tudi ta na zalogi. A niso super!
Sedaj bomo vsi, ki imamo Shih Tzuje mladiče imeli tudi za nih speciale hrano, kar me zelo veseli. ;D

ABBY LABRADOR

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #223 : 01 Julij 2008, 18:49:05 »
Pozdravljeni!

Imamo Shih Tzuja starega 7 mesecev in smo do pred kratkim imeli Hills a smo zaradi srbečice prešli na Royal Canin, le da je trenutno nimajo za Shih tzuje mladiče a so se v Tukano centrih potrudili in so obljubili, da bo od naslednje pošiljke tudi ta na zalogi. A niso super!
Sedaj bomo vsi, ki imamo Shih Tzuje mladiče imeli tudi za nih speciale hrano, kar me zelo veseli. ;D

Jaz sem tut tako šaltala zdaj smo pa itak na orijenu.

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #224 : 01 Julij 2008, 19:48:28 »
Mi smo včasih hranili s Pro Plan sedaj smo pa na Club NeVemKaj :) Bom šla po sprehodu pogledat.

LP, 
   Nika

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #225 : 01 Julij 2008, 19:53:57 »
Dog Club Elite?  :D

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #226 : 01 Julij 2008, 20:35:33 »
Evo sem pogledala in mamo Royal Canin CC Club ;)...sem vedela da je nek Club :D

LP,
    Nika

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #227 : 01 Julij 2008, 21:39:46 »
Uuu,kako pa to zgleda? Še nisem videla... :-[

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #228 : 01 Julij 2008, 21:45:43 »
Uuu,kako pa to zgleda? Še nisem videla... :-[

Kaj to?..A žakel?...Lahko ga slikam ;D ;)

Sem pa tudi najdla na internetu...http://www.zoomarketpreis.si/product_info.php/cPath/22_302_299/products_id/845 (http://www.zoomarketpreis.si/product_info.php/cPath/22_302_299/products_id/845)

LP,
    Nika

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #229 : 01 Julij 2008, 22:33:26 »
RC 20 kg tako poceni?
Kakšna pa je sestava?

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #230 : 02 Julij 2008, 09:47:46 »
Nimam pojma ;D...lahko pa sestro prašam...ona kupuje hrano ;)

LP,
    Nika

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #231 : 02 Julij 2008, 09:52:59 »
Club HE 20 kg je popolna hrana za vse odrasle pse, ki so bolj aktivni, za delavne pse ali za pse, ki okrevajo.
Bolj aktivni psi so izpostavljeni večjim naporom, zato potrebujejo dodaten vnos energije.Royal Canin je zato razvil hrano Club HE (High Energy), s katero poskrbimo da pes pridobi dovolj energije za vsakodnevne napore.
Hrana vsebuje žitarice,ter visoko prebavljive proteine.
Ribje beljakovine skrbijo za lepo kožo in dlako.
Vsebuje visoko energijske minerale in vitamine, ter tako skrbi za vnos zadostne količine energije.
Tabela doziranja glede na težo psa se nahaja na embalaži.

No tp piše na spletni strani ;)

LP,
    Nika

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #232 : 02 Julij 2008, 09:53:15 »
Jaz sem tudi imela en čas to hrano za bernardinko, ker so mi zatrdili da je ista kvaliteta kot navaden RC. No pa ni bilo tako, je imala kar drisko vsake toliko, bolj mehko blato,  skratka ni ji ustrezalo. Tako da kvaliteta je sigurno nižja kot pri RC, je pa sigurno ugodna hrana.

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #233 : 02 Julij 2008, 10:00:24 »
Mi ne kupujemo hrane ker je poceni ampak ker jo psa zelo rada jesta pa tudi nobenih težav nismo imeli. Če bi jih bi hrano tako ali tako zamenjali. Glede kvalitete...je res da je kvaliteta odvisna od sestavin...lahko pa da še nevem kako oh in sploh hrana ne paše psu..ena ki je pa po mnenju strokonjakov ˝šit˝ jim pa nič ne škodi ;)
Tako da je čisto odvisno od psa...V bistvu on določi kvaliteto :D

LP,
    Nika

botticelli

• Vzreditelj
  • *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #234 : 02 Julij 2008, 10:33:05 »
Kvalitete hrane ne določi pes ampak vhodne sestavine. Osebno se mi je zdelo čisto preveč žitaric v tej hrani. Je pa normalno, da pač enim paše drugim pa ne. Jaz sem se tudi odločila za to hrano, ker smo imeli RC, in mi je par ljudi ko so hranili z tem RC Club svetovalo to hrano, pač njihovim je pasalo, moji pa ne.
Je pa to še vedno vredu hrana, če paše psu. Jaz sem samo povedala kako je bilo pri nas. Sicer to je bilo že ene 3 leta nazaj.

Sedaj pa smo na Dog club elite molossi, večinoma, občasno pa še kakšen žakelj druge hrane, ker pač menjavam.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #235 : 02 Julij 2008, 10:42:16 »
Se strinjam z Boticelli. Pokazi mi psa, ki ne bi z veseljem zmazal enega Pedigreja, pa vsi vemo kaksno sr*** je.. Tako da, pes ne doloca kvalitete.

tessa

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #236 : 02 Julij 2008, 11:04:00 »
Tako da, pes ne doloca kvalitete.
To sem rekla v hecu in ne mislim resno (glej smejkota) :)
Jaz sem samo povedala kako je bilo pri nas.
Saj te nič ne obsojam ali kaj podobnega da ne bo pomote ;)

LP,
   Nika

nyssa

• *
  • winter joy
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #237 : 02 Julij 2008, 11:22:52 »
Aha,potem je verjetno podobna sestava, kot od tistega čisto navadnega Boscha.
Jaz recimo kupujem za Paxxa Bosch Hypersensitive, ki mu zelo ustreza in ne menjam za nič na svetu več... In potem se enkrat pogovarjam z eno tetiko, ki se zgrozi, da za Paxxov Bosch dajem 45 eur (15 kg, kar se meni ne zdi veliko, sploh glede na to, da je to edina hrana do zdaj, ki mu ustreza) in pove, da ona dobi Bosch 20 kg za 30 eur.
No, pa sem poiskala ta Bosch in sestava? Koruza, pšenica, malo piščanca, in ostala mašila naprej.
Ceno določajo povečini sestavine, res...največkrat pa kar firma, ki hrano izdeluje (no, pa ne pozabimo uvoznikov, ki cene nabijajo do neba in še naprej)...sem prepričana, da je ta RC po sestavi dosti podoben temu Boschu...samo meni se zdi, da če psu ustreza taka hrana, bi mu jo z veseljem dajala, s tem, da bi dodajala meso.
Pravzaprav mi je važno pri hrani, da nima preveč soli in aditivov, dokler jo pes normalno prenaša,seveda.
Če je noter veliko koruze in vse podobno, se mi pa brezveze dat 50 eur zanjo, ker potem ceneje skozi pridem, če psu dajem za jest kar kruh pa kak šnicl + vitaminski dodatki, pa bom imela isto  :D
Drugače se mi pa zdi fajn, da imajo različne firme različne cenovne razrede hran...tako si lahko izbereš po svojih sposobnostih, kaj boš kupoval- konec koncev, je 30 eur za 20 kg hrane še vedno bolje dat, kot za pa pedigree in chappi in podobne...

Ps: Tessa, nikakor te ne kritiziram ali kaj podobnega.

Aši

• *
  • Blue & Tai <33
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #238 : 02 Julij 2008, 11:50:12 »
pes ne sme pogosto jesti človeške hrane tako kot mi ljudje sploh nesmemo pasje ..... v nasi hrani ni dovolj snovi katere so primerne za zdravje nasega pasjega prijatelja zato je nujno potrebno da ga hranite s pasjo hrano... vseeno pa mislim da je lepo da vsaj nekaj dobi za jest ker verjamem da nimajo vsi dovolj denarja da bi  psa prehranjevali z najbolso hrano itd.

Urška

• *
Kam spada vaša hrana?
« Odgovori #239 : 02 Julij 2008, 11:57:55 »
pes ne sme pogosto jesti človeške hrane tako kot mi ljudje sploh nesmemo pasje ..... v nasi hrani ni dovolj snovi katere so primerne za zdravje nasega pasjega prijatelja zato je nujno potrebno da ga hranite s pasjo hrano... vseeno pa mislim da je lepo da vsaj nekaj dobi za jest ker verjamem da nimajo vsi dovolj denarja da bi  psa prehranjevali z najbolso hrano itd.

Prosim? Mislim, da se da iz sestavin človeške hrane pripraviti super obrok, je pa res, da je to blazno drago (osebna izkušnja, smo dolgo kuhali).