A mi razložiš, kaj hočeta od ovčk, ko tako počasi hodita za njimi. Ali potem on pase ob tebi... no skratka ne razumem, pa brez veze si razlagam po svoje, raje tebe vprašam.
Pa ni mi jasno zakaj se včasih Martina skrije med ovčke, ko ga pošlješ z daljave??
Blyth ne grize več ovčk, ne skače v njih
a ne?
No bomo držali pesti na izpitu.
Bistvo sheepdoga je vodenje ovc.
Na izpitu iz pasnje pa je bistveno (menda) najino medsebojno razumevanje.
Pri pasnji imas razlicne prvine:
-
pen - ograda, kjer so spravljene ovcke, jih vzamemo ven in jih na koncu "pospravimo"; jaz moram do ograde, jo odprem, Blyth pa jih prizene ven, nato moram ogrado zapreti; na koncu pa moram ovce stabilizirati z Blythom, grem odpret vrata in Blyth pospravi ovce nazaj v ograjo
- vodenje ovc k pastirju (jaz, Blyth in ovce med nama)
-
slalom, ki poteka bodisi med kolicki ali vrati (lahko vodim jaz ali pelje Blyth)
-
drive - ko pes vodi ovce stran od pastirja (jaz, Blyth, ovce pred Blythom t.i. Blyth pelje ovce na moj ukaz, brez moje blizine za pomoc)
Tukaj se stvar za kratek cas ustavi, z Blythom se moreva premakniti na vnaprej doloceno mesto, kjer moreva pocakati, da sluzbeni pes odpelje ovce na drug konec. Tu obicajno Martina pomaga, se postavi k ovcam, da se te ne premikajo, ker se drzijo cloveka.
-
outrun - ko Blyth na siroko zaokrozi okoli ovck, da jih ne vznemiri
-
lift - ko Blyth pride v kontakt z ovcami in jih prizene k meni
-
stabilizacija ovc - Blyth in jaz poskusiva umiriti ovcke v eni tocki, da tam pocakajo medtem, ko grem odpreti pen
-
pen - ovce nazaj v ogrado
Tako to izgleda na testu. Za enkrat smo se ucili to. Potem, ko so tekme, pa je bistven tezje.
Imas od 400m do 800m (ce se ne motim) dolg pasnik, na kateremu se nekje nahajajo ovce. Pes jih mora najti in skozi vrata v pravilnem vrstnem redu pripeljati k tebi, potem mislim, da jih pelje nekam stran od tebe, pa jih samostojno stabilizira na enem mestu, pa se cel kup zanimivih stvari, ki jih dela bre tvoje blizine, samo na tvoje ukaze (ki jih mora biti cim manj, ce se ne motim).
Tam, ko pocasi hodiva za ovckami, v bistvu jaz pomagam Blythu se nauciti jih voditi, opravljati
drive. To je precej nenaravno za Borderje, to je nekaj, kar menda delajo avstralci. Borderji krozijo, avstralci peljejo, nemski pa spremljajo.
V drugem delu pa lahko vidis, kako Blyth samostojno pelje ovce stran od mene. Upam, da bo tako delal tudi na izpitu

Blyth je zelo priden z ovcami. Po tistem je morda se enkrat priel za ovco in potem nikoli vec.

Za enkrat vsaj.

Adriano je bil tudi navdusen nad najinim zadnjim treningom.