Avtor Tema: Border Collie - Hit-ovi mladički  (Prebrano 116733 krat)

doro

• *
  • Spol: Ženski
Border Collie - Hit-ovi mladički
« Odgovori #360 : 07 November 2008, 02:27:20 »
Ne, tukaj je bilo res use premočeno, jst sm tekla kot "po jajcih". Drugače pa ja, še jst sem prepočasna za mojo, ki je veliko počasnejša, ampak vsak po svojih zmoglijivostih.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #361 : 07 November 2008, 08:17:41 »
Tejka- ni se treba opravičevat  :D

Vsak se lahko po svoje zabava  8)

Tudi blato smo opazili  :D Amapk mal hudomušnosti sem si morala privoščit, ker si res čist pretiravala z mečkanjem  ;)
Agility je zabaven ravno zato , ker je hiter (vsaj pes  ;) )

In ko se že sklicuješ na Silvijo- preberi si natančno, kakšno je njeno mnenje o tem ( razmerje hitrost itd pri šolanju). Mogoče boš presenečena  :P

Jean

• *
« Odgovori #362 : 07 November 2008, 08:54:40 »
Ceprav je pa cisto mozno, da bom tudi drugace pocasi tekla. Ne vidim nekega posebnega razloga zakaj ne bi lahko tudi pocasneje premagovala ovire. Za prestop med kategorijami je itak potrebna brezhibna izvedba, ne najhitrejsa - kajne? Kolikor vem je agility disciplina v kateri naj bi se razvijala povezanost med psom in vodnikom in jaz to tako obravnavam. Seveda je bolj zabavno zaradi tekem, ampak niso bistvene.

Ja Silvia in Polona (pri kateri sem imela nekaj treningov ravno zato, da bi pospesili Lyrino hitrost na progi) priporocata, da delas s polno hitrostjo od samega zacetka. Lepo si napisala, najbolj vazno je, da se zabavis in razumes s psom, ampak--ce ti bo slo kdaj v prihodnosti tudi za dober rezultat/uspeh, tega ne bos dosegla brez hitrosti. Za prestop iz enke v dvojko je pogoj 3x cisti tek v agi, iz dvojke pa v trojko moras biti tudi med prvimi tremi. Z Lyro imava cisti tek razmeroma pogosto, ker po nekih letih je zdaj zelo vodljiva in zelo redko podira, ampak s cistim agi tekom v dvojki sva prej na cetrtem mestu ali se nizje kot na tretjem ali visjem. V dvojki sva lahko dokaj uspesni, ce/ko bova sle v trojko, naju ne boste videli vec na stopnickah, ker enostavno nisva dovolj hitri. Lyra je ena izmed najbolj pocasnimi borderji v agilityju, pa ne zaradi tega, ker je po naravi taksna, ampak zato, ker je moj prvi agility pes in na zacetku mi je bolj odgovarjalo, da laufava pocasi  ::). Ker sem mislila tako kot ti, ja najbolj vazno je "brezhibna izvedba"..hitrost bova ze dodali, ko bova najprej obvladali ovire.

Ja pa ti povem iz lastne izkusnje, ni tako. Tako kot deteljica pravi, o tem lahko preberes na Silvini strani. Za Lyro ni tako bistveno, ker nimam posebnih ambicij v agi, in tudi kot mesanka tako in tako ne pride v postev za npr. reprezentanco. Sem se pa naucila od svojih napak in se zelo trudim, da jih ne ponavljam pri Olivii, ki je, tako kot tvoj Blyth, zelo prespektivna in tudi rodovniska (sicer avstralka, ne borderka). Je cisto mozno, da bo dovolj dobra/hitra tudi za (eventualno) zmage v trojki, zato ji spodbujam pri tisti naravni hitrosti, ki jo ze ima, ceprav pomeni da narediva vec napak na progi kot takrat ko laufam z Lyro.

Vsekakor ti zelim sreco in zadovoljstvo z Blythom. Vazno, da uzivata, ampak vseeno imas moznost se nauciti ne samo od svojih napak ampak tudi od napak drugih (npr. mojih).

kalahit

• *
« Odgovori #363 : 07 November 2008, 09:02:32 »
Ja laufat bo res treba. ;D
In Tejka ima srečo, da lahko že od začetka laufa, tudi ko pes še ni narejen (ker ni zaletavi in ne tekmuje z njo kdo bo hitrejši). Meni se je dogajalo v začetku to, da če sem jaz začela bolj laufati, je Hit laufal še bolj in nisva prišla nikamor. Pa je npr. probal še Zoli laufati z njim, ker sem jaz bila prepočasna po njihovem mnenju. Pa smo ugotovili, da ni takega, ki bi lahko z Hitom, ker je z vsakim tekmoval. Komaj sedaj lahko laufam (po mojih zmožnostih pač) in on izdeluje ovire. Je pa res, da pri Kali, ki je bistveno počasnejša laufam dosti več.

kalahit

• *
« Odgovori #364 : 07 November 2008, 09:07:41 »
......Lyra je ena izmed najbolj pocasnimi borderji v agilityju, pa ne zaradi tega, ker je po naravi taksna, ampak zato, ker je moj prvi agility pes in na zacetku mi je bolj odgovarjalo, da laufava pocasi  ::).....

:D Tukaj je še moja Kala..  ;D

In ja, takim psom je dvojka res najbolj primerna. Ko sve s Kalo laufale nulo sve bile vedno na stopničkah. V trojki pa (sicer sve bile le par tekem) pa nama nebi nikoli uspelo.

Jean

• *
« Odgovori #365 : 07 November 2008, 09:22:53 »

Ja, Kala nama je bila najvecja konkurenca ko sta bili v dvojki...obe psici sta pogosto laufali dva cista teka, vprasanje je bilo potem samo se cas...Kala je bila zmeraj hitrejsa pri agi (najina katastrofalna gugalnica... ::)), vcasih pa nama je uspelo vaju prehitevati, ce sva imeli dober jumping.

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
    • Elaeth
« Odgovori #366 : 07 November 2008, 09:49:35 »

In ja, takim psom je dvojka res najbolj primerna. Ko sve s Kalo laufale nulo sve bile vedno na stopničkah. V trojki pa (sicer sve bile le par tekem) pa nama nebi nikoli uspelo.

Samo lahko pa priznate, da je bi boljše (počasnejše) od naše Lynn  :D ::). In to iz čisto istega razloga - počasnih tekov že v štartu.
Po mojem dosti težje pridobiš na hitrosti, kot odpraviš napake.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #367 : 07 November 2008, 11:41:24 »
Nic se ne opravicujem, saj mi ni treba. So samo moji razlogi. In neglede na to, kaj Silvija pise o hitrosti, to se ne pomeni, da je absolutno prav (po tistem, kar je sama napisala, da ne obstaja samo en pravilen nacin). Bom pa upostevala tudi vase osebne izkusnje.
Kaj je boljsega kot ucenje na tujih napakah? ;D

In Tejka ima srečo, da lahko že od začetka laufa, tudi ko pes še ni narejen (ker ni zaletavi in ne tekmuje z njo kdo bo hitrejši).

Hehe, ti mislis! :)
Ce pogledas najin slalom bos opazila, da zraven marsiram in ne tecem - ugani zakaj? ::)
Zato, ker ce bi tekla, bi Blyth izpustil vse palcke od tam, kjer bi ga prehitela. Zato pa ga moram pospremit do slaloma in potem hitro marsirat (in ne tect, ker ce me vidi skakljat prestavi v peto), da sem na koncu slaloma samo za las pred njim. To je en nacin, kako se jaz prilagodim njemu, ampak tudi verjamem, da ni ravno pravilem. Za zdaj, dokler se ne navadi, da ga bom pac kdaj tudi prehitela (kar pridno vadimo, vsakic malo vec), delava tako. :P
Pa tudi najava ovire ni "SLALOM!" ampak cisto potiho in mirno "...s-l-a-l-o-m...", ker se ce ne tako razburi, da spusti tu pa tam kaksen "nepotreben" zavoj :D

kalahit

• *
« Odgovori #368 : 08 November 2008, 11:30:39 »
lepotec Blyth  :o :o

ČESTITAM!!!!!!!!!  ;D :D :o

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #369 : 08 November 2008, 22:56:33 »
 ;D

Sicer sva bila sama, ampak Adriano me je pohvalil, da sem ga dobro predstavila.

Jutri imava se eno in potem ga peljem na ovce, za nagrado ;)

cacy

• *
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
    • My life...
« Odgovori #370 : 08 November 2008, 23:01:07 »
a je blo malo BCjev?
Kaj sta pa osvojila??

kalahit

• *
« Odgovori #371 : 09 November 2008, 20:49:34 »
dobila sta PRM

Čestitam še tudi za danes (PRM).  :o :o :o Bravo!

najchy

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #372 : 09 November 2008, 20:55:44 »
Ooooo Blyth pa tejka čestitke!!!! :o

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #373 : 10 November 2008, 10:08:36 »
a je blo malo BCjev?
Kaj sta pa osvojila??

Sobota 7 BCjev, nedelja 8 BCjev.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #374 : 10 November 2008, 10:09:09 »
Ooooo Blyth pa tejka čestitke!!!! :o

Hvala :)

najchy

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #375 : 11 November 2008, 19:22:46 »
Tejka eno OT uprašanje.

A je Blyth še vedno tako priden u boxu?
Ker na tekmi u portorožu je imeu odprta vrata pa je kr not miu. :o

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #376 : 11 November 2008, 22:44:47 »
Tejka eno OT uprašanje.

A je Blyth še vedno tako priden u boxu?
Ker na tekmi u portorožu je imeu odprta vrata pa je kr not miu. :o

Ja :) Naceloma je. Nisva pa imela veliko moznosti za testirat ::)

Je pa zelo priden in miren, ko je treba. Samo, da jaz nisem nervozna, pa obicajno tudi on ni nervozen ali neposlusen.

Waaa, kalahit!
Kako bom zdrzala do 23.? :-[
Komaj cakam naso zadnjo generalko! :D

22. imamo drugo/zadnjo generalno, potem pa odpotujemo (Tine, jaz in Blyth) proti Modeni. Bomo tam prespali in ce ne bom prevec zivcna ali karkoli, bom obdelala in prilimala na YouTube zadnjo generalko se tisti dan. :o
Martina menda najvec stavi na nas. Upam, da me ne bo, kot po navadi, izdala moja nervoza... :'(

...in vse to me spominja - nisem se obdelala najine zadnje pasnje! Tiste po razstavi v nedeljo... :P

Grem naredit in potem objavim povezavo ;)

kalahit

• *
« Odgovori #377 : 12 November 2008, 11:45:57 »
Ja, ko nekaj čakaš se potem le še bolj vleče.  :-\

Meni se je to dogajalo lani ko sva šla na evropsko razstavo. Moram priznati, da pa sem takrat bila tudi precej nervozna in tudi težko sem čakala ta dan. ::)
No bil je uspešen ;D, upam, da bo tako tudi pri vaju. :)

Malo nervoze sicer ni škodljivo, pretiravati pa vseeno ni treba, saj vama lepo gre in znata kaj in kako, tako da nima smisla se preveč obremenjevati s tem. Itak pa je to za vaju zabava.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #378 : 12 November 2008, 22:18:17 »
Ja, ko nekaj čakaš se potem le še bolj vleče.  :-\

Meni se je to dogajalo lani ko sva šla na evropsko razstavo. Moram priznati, da pa sem takrat bila tudi precej nervozna in tudi težko sem čakala ta dan. ::)
No bil je uspešen ;D, upam, da bo tako tudi pri vaju. :)

Malo nervoze sicer ni škodljivo, pretiravati pa vseeno ni treba, saj vama lepo gre in znata kaj in kako, tako da nima smisla se preveč obremenjevati s tem. Itak pa je to za vaju zabava

Hm. Ja  :)
Pa saj je tudi agility zate zabava :) Pa si bila ravno tako nervozna, ko si delala za zadnji pogoj, a ne? :D ;D

kalahit

• *
« Odgovori #379 : 13 November 2008, 09:02:38 »
BUSTED!  ::) ::)

Ampak tale zadnji pogoj se je vlekel in vlekel. Sedaj grem na tekmo čisto neobremenjeno in priznam, da je prav fajn. ;D Takrat sem bila pa že prav obedena s tem, da morava narediti pogoj. ??? :'(
Laufati v dvojki mi je pa itak od nekdaj lepo.  8)

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #380 : 13 November 2008, 09:25:38 »
Me veseli :)

Se posnetek z zadnjega treninga http://www.youtube.com/watch?v=HzvnKfJfVEU (http://www.youtube.com/watch?v=HzvnKfJfVEU). :-*

Blyth je sam peljal ovce. :o

kalahit

• *
« Odgovori #381 : 13 November 2008, 09:42:30 »
A mi razložiš, kaj hočeta od ovčk, ko tako počasi hodita za njimi. Ali potem on pase ob tebi... no skratka ne razumem, pa brez veze si razlagam po svoje, raje tebe vprašam.
Pa ni mi jasno zakaj se včasih Martina skrije med ovčke, ko ga pošlješ z daljave??

Blyth ne grize več ovčk, ne skače v njih :o :) a ne?

No bomo držali pesti na izpitu.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #382 : 13 November 2008, 12:31:49 »
A mi razložiš, kaj hočeta od ovčk, ko tako počasi hodita za njimi. Ali potem on pase ob tebi... no skratka ne razumem, pa brez veze si razlagam po svoje, raje tebe vprašam.
Pa ni mi jasno zakaj se včasih Martina skrije med ovčke, ko ga pošlješ z daljave??

Blyth ne grize več ovčk, ne skače v njih :o :) a ne?

No bomo držali pesti na izpitu.

Bistvo sheepdoga je vodenje ovc.
Na izpitu iz pasnje pa je bistveno (menda) najino medsebojno razumevanje.

Pri pasnji imas razlicne prvine:
- pen - ograda, kjer so spravljene ovcke, jih vzamemo ven in jih na koncu "pospravimo"; jaz moram do ograde, jo odprem, Blyth pa jih prizene ven, nato moram ogrado zapreti; na koncu pa moram ovce stabilizirati z Blythom, grem odpret vrata in Blyth pospravi ovce nazaj v ograjo
- vodenje ovc k pastirju (jaz, Blyth in ovce med nama)
- slalom, ki poteka bodisi med kolicki ali vrati (lahko vodim jaz ali pelje Blyth)
- drive - ko pes vodi ovce stran od pastirja (jaz, Blyth, ovce pred Blythom t.i. Blyth pelje ovce na moj ukaz, brez moje blizine za pomoc)
Tukaj se stvar za kratek cas ustavi, z Blythom se moreva premakniti na vnaprej doloceno mesto, kjer moreva pocakati, da sluzbeni pes odpelje ovce na drug konec. Tu obicajno Martina pomaga, se postavi k ovcam, da se te ne premikajo, ker se drzijo cloveka.
- outrun - ko Blyth na siroko zaokrozi okoli ovck, da jih ne vznemiri
- lift - ko Blyth pride v kontakt z ovcami in jih prizene k meni
- stabilizacija ovc - Blyth in jaz poskusiva umiriti ovcke v eni tocki, da tam pocakajo medtem, ko grem odpreti pen
- pen - ovce nazaj v ogrado
Tako to izgleda na testu. Za enkrat smo se ucili to. Potem, ko so tekme, pa je bistven tezje.
Imas od 400m do 800m (ce se ne motim) dolg pasnik, na kateremu se nekje nahajajo ovce. Pes jih mora najti in skozi vrata v pravilnem vrstnem redu pripeljati k tebi, potem mislim, da jih pelje nekam stran od tebe, pa jih samostojno stabilizira na enem mestu, pa se cel kup zanimivih stvari, ki jih dela bre tvoje blizine, samo na tvoje ukaze (ki jih mora biti cim manj, ce se ne motim).

Tam, ko pocasi hodiva za ovckami, v bistvu jaz pomagam Blythu se nauciti jih voditi, opravljati drive. To je precej nenaravno za Borderje, to je nekaj, kar menda delajo avstralci. Borderji krozijo, avstralci peljejo, nemski pa spremljajo.
V drugem delu pa lahko vidis, kako Blyth samostojno pelje ovce stran od mene. Upam, da bo tako delal tudi na izpitu :)

Blyth je zelo priden z ovcami. Po tistem je morda se enkrat priel za ovco in potem nikoli vec. :) Za enkrat vsaj. :D :P
Adriano je bil tudi navdusen nad najinim zadnjim treningom.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #383 : 13 November 2008, 12:36:17 »
Potem, ko bomo imeli opravljen izpit iz pasnje, bomo pa nekoc sigurno sli na obisk na Madzarsko in v Bratolove dvore pokazat kako je priden vnucek ;D

*Tejka vsa ponosna*

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #384 : 13 November 2008, 12:49:09 »
Tam, ko pocasi hodiva za ovckami, v bistvu jaz pomagam Blythu se nauciti jih voditi, opravljati drive. To je precej nenaravno za Borderje, to je nekaj, kar menda delajo avstralci. Borderji krozijo, avstralci peljejo, nemski pa spremljajo.

Zakaj pa se pol to dela, ce je nenaravno za borderje?

petrca

• Pesjanar
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
    • petrca
« Odgovori #385 : 13 November 2008, 12:52:28 »
Potem, ko bomo imeli opravljen izpit iz pasnje, bomo pa nekoc sigurno sli na obisk na Madzarsko in v Bratolove dvore pokazat kako je priden vnucek ;D

Zakaj pa že zdej ne greš v Bartolove dvore?  ;D . Branko je skoz doma in ima čas za pašnjo  ;D. Poleg tega je vesel vsakega, ki pride.

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #386 : 13 November 2008, 15:03:22 »
Zakaj pa se pol to dela, ce je nenaravno za borderje?

Ker se uporablja na tekmah za peljanje ovc skozi vrata, za drugo pa - po pravici povedano - ne vem. :-\

tejka_in_blyth

• *
  • Blyth Bei
    • Blyth Bei
« Odgovori #387 : 13 November 2008, 15:06:18 »
Zakaj pa že zdej ne greš v Bartolove dvore?  ;D . Branko je skoz doma in ima čas za pašnjo  ;D. Poleg tega je vesel vsakega, ki pride.

Ker je kar dalec zame.
Pa rajse ne hodim praznih rok. :D

Bay

• *
  • Bay of gold
« Odgovori #388 : 13 November 2008, 15:55:42 »
Na tekmah dela pes skoraj v celoti "sam" (seveda na ukaze) le pri pen-u in "deljenju ovac" (če bereta Tomster in Drim bosta dodala če mogoče še kje?) delata pastir in pes skupaj, drugače je pastir na točno določenem mestu in se od tam ne sme premakniti.

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
« Odgovori #389 : 13 November 2008, 16:09:29 »
Simon a niso tekme deljene na 2 tipa/stila al kako naj rečem? Se mi zdi se je enkrat martina razlagala, da so Angleške( ??) take, da se ne smeš premaknit in dela pes sam? Imam nekaj v spominu, pa ne vem več točno  :-[ Upam da nisem čist mimo ustrelila  :-[