helca, dobre fotke, res se je naredila tvoja pesjanka.
Kako pa se Heli kaj obnaša do male žverce?
Se strinjam z vama, da je za delo bolje imet živahnejšega psa. Ni pa vedno pravilo, da je živahnejši tudi boljši. Važno je, da se ga da zmotivirat. Mene je pri Ivy "zmotilo" to, da ne išče kontakta z ljudmi, vsaj tak občutek sem dobila, ko je fay opisovala obe psički. In iz lastnih izkušenj vem, kako je, če je pes precej svojeglav in moraš vse možne vragolije zganjat, ker hrana ne pali, da pridobiš osnovno pozornost. Seveda se vse da če se hoče. Pri ptičarjih je pa na splošno veliko več verjetnosti, da dobiš divjaka kot lenuha, ko odraste. Tudi jaz ne bi imela kaj počet s psom, ki se kot senca "vali" za mano
Včasih pa na žalost tudi vodnik ni vsemogočen, če pri psu že zasnove pešajo, kljub temu da je lahko zelo aktiven. Pri naši Cubi so bile k sreči zasnove zelo dobre in smo skozi lovsko delo z njo pridobili tudi kontakt, ki ga na agilitiju ni bilo možno. Zato je fino malo povprašat, kakšna sta starša legla po delovnih sposobnostih in načinu dela, strelomirnosti, vodoljubnosti...... Zelo veliko je odvisno od zasnov. V leglu se ponavadi zelo težko oceni, koliko bo pes aktiven ko bo odrasel, to so lahko samo nianse, zelo dobro pa se lahko oceni njegov karakter, reagiranje na okolico in odnos do ljudi (zanimanje, plašnost, zadržanost....)