fay, kaki knedli luštni. Super je, da jih že lastnica navaja razstavne poze, kar je ponavadi pri živahnih mladičkih kar težavno delo.
Drugače sem ti pa še dolžna odgovor na tvoja prva vprašanja glede psarne in psov oz. rodovnikov. Sem končno povprašala strokovnjaka, ker se jaz v te zadeve ne zastopim. Nihče, od meni poznanih ptičarskih mačkov pri nas, na žalost ne pozna te psarne, kar ne pomeni prav nič. Oba psica in pes sta lepa.
Samec izhaja iz rodov uspešnih italijanskih "trialarjev" in ima tipično italijansko glavo. Ker pri italijanih prednjači delo na polju, se ne ve kako se obnašajo v vodi.
Psica ima po očetovi strano krasne razstavne pse, ki imajo edino napako, da ne delajo dobro v vodi. Kar naj bi v genih nosil že Ivo v. Osterberg. Z Luxom so namreč želeli pariti tudi pri nas, pa ravno zaradi teh razlogov niso. Pri nas se NKP-ji vsestransko uporabljajo in brez uspešnega vodnega dela nimaš delovnega izpita. Psi iz linije Iva v. Osterberga naj bi sicer bili vodoljubni, ampak naj bi samo "namakali" v vodi, delo v vodi pa jim ne diši. Na polju nimajo nobenih težav. Ravno Lux je bil izredno uspešen na IKP-ju, kjer nimajo vodnega dela, na Kleemannovi preizkušnji pa je ravno na vodi iz prej omenjenih razlogov izpadel. Na razstavah pa pobira lovorike. Po mamini strani ni poznanih psov. Linije "z Ceskeho Lesa" so načeloma zelo uspešne delovne linije, ostalih linij ne poznajo.
V glavnem ima tvoja Ivy nadvse uspešen razstavni pedigree, pri delovnem pa se bo pokazalo, koliko bo genetika vplivala na delo v vodi, če se boste za to odločili.
Upam, da ti je tole kaj pomagalo. Drugače smo pa mi tudi iz Ljubljane, pa se res lahko kdaj zmenimo. Iz katerega konca pa si? Mi smo z Viča.
helca, jaz sem že lani razmišljala o rešilnem jopiču za tvojo pesjanko. Mogoče bi se pa res obnesel. Kaj pa če bi res probala, pa ji ga daš kar vedno gor, ko gresta v vodo, mogoče se bo navadila, da ni panike, če nima nog na tleh. Če se slučajno odločiš za nakup rešilnega jopiča od Hurtte (velikost L), ga lahko potem jaz odkupim od tebe, če se ne bi obnesel, ali pa ga ne boš rabila več. Mi bi ga včasih rabili kadar gremo s kajakom na daljše ture, pa ga še nisem uspela kupit.