Avtor Tema: Nošnja po stopnicah  (Prebrano 20005 krat)

Alya

• Pesjanar
  • Spol: Ženski
Nošnja po stopnicah
« : 13 Avgust 2007, 16:09:29 »
Nikjer nisem zasledila te teme,ki verjetno spada med najpomembnejše.

Nošnja po stopnicah.
Kako dolgo?
Pri vseh enako?
Večji pes večje težave.
In še več vprašanj in misli so se mi vrtele po glavi preden sem dobila psa in še sedaj se mi.
Torej psa bi naj po stopnicah nosili do prvega leta(!?),vendar sem na westy forumu(brez zamere)zasledila da bi višavčki
lahko po stopnicah hodili že prej!?
Predstava,da bi 1 leto po stopnicah nosila labradorca,novofundlanca,bernardinca... >:(
Torej zanima me ali moramo nositi vse pse po stopnicah enako dolgo,in
kako se lastniki"velikanov"(se opravičujem izrazu)spopadate s tem?
Aja,je res nevarnejše če gre pes po stopnicah navzdol,kot navzgor?
Hvala

LP Alja in ostali :)

SKY

• *
  • Spol: Moški
    • CHUNAS LEGACY
Re: Nošnja po stopnicah
« Odgovori #1 : 13 Avgust 2007, 17:11:24 »
Če povem po pravici,jaz glede tega ne kompliciram preveč.Živim v drugem nadstropju,moji psi sami hodijo po stopnicah od 3.meseca starosti naprej,pa nikoli ni bilo nobenih težav ne s kolki,ne s komolci (2 labradorja,1 border).
Kar je dobro,ko pes pride na svet(torej podedovano),nekaj hoje po stopnicah ne more uničit.

Lp Zoran

Alya

• Pesjanar
« Odgovori #2 : 13 Avgust 2007, 17:14:07 »
Hm,jaz mojega sicer vedno nosim(razen kadar uide). ::)

TYASHY

• Gost
« Odgovori #3 : 13 Avgust 2007, 17:26:12 »
Oj!
Mi imamo sosedo, ki ima amstaffa Zena, ko ga je enkrat nesla po stopnicah je moja mami vprašala ''ja zakaj je pa to dobr''? Pa ji je rekla, da zaradi kolkov  :) Kaj pa je res pa nevem
Lp,Tjaša

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #4 : 13 Avgust 2007, 17:48:44 »
hej

Jaz sem mojega zlatkota nosila po stopnicah do 5. meseca v obe strani, do 6. pa samo se navzdol (pac navzdol toliko bolj trpijo sklepi, ker nabija ko skace navzdol). Tako mi je tudi priporocil vzreditelj in veterinar, pac, zaradi kolkov. Kaksno je pa stanje kolkov bomo pa videli cez kaksne pol leta, ko bomo sli na slikanje..

Lp..

SKY

• *
    • CHUNAS LEGACY
« Odgovori #5 : 13 Avgust 2007, 17:53:27 »
Aja,pozabil napisati,da imajo/so imeli vsi trije moji psi slikane tako kolke kot tudi komolce in pri nobenem ni bilo nikakršnih znakov kakršnihkoli težav.

Lp zoran

Bela stella

• *
« Odgovori #6 : 13 Avgust 2007, 19:52:14 »
Hvalabogu da mi nimamo stopnic, ker bi drugač težko to izvajal. Naša zlatka je že res velika in zelo težka, si sploh ne predstavljam da bi jo mogla nosit po stopnicah. Že tko ko jo dam v avto in ven ni ravno enostavno. Samo če bi jo bilo treba nosit bi pač jo, sej nam kej druzga ne bi preostalo.

Dina

• *
« Odgovori #7 : 13 Avgust 2007, 19:59:25 »
čaw
jst tud mojo Dinko nosm po stopnicah-pa tud če mi vzreditelj nebi posebi priporoču, da je bolš, če jo nosm dokler jo bom lahko, nebi mogla glih sama hodit, kr jo mam u drugem štuku in mam lakirane pa ful strme stopnice, take, d marsikater prijatelj cvika pa me gleda kako lohk js kr letim dol, drug pa ko bi po jajcih hodil :) sam tud uzuni jo ful mirkam, da mi ne hod po stopnicah, ker je pač nemška ovčarka in ma še izdatne šanse za probleme s kolki  :-\ pa tud na glih ne vem kako dolge sprehode jo še ne upam vozit, kr pač nočem, da bi bla jst kriva, če bi blo kej narobe pol s tačkam  8) še mal mim teme-> drgač je pa glih dons moja lubika stara točno dva meseca  :P in že znamo sedi pa hop, pa lepo vzet piškotek pa če je dobra volja tačko, sam to zadnje ne porata čist vsakič  :D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #8 : 14 Avgust 2007, 11:38:11 »
Hm, kako naj si pes uniči kolke, če pri hoji po stopnicah navzdol nabija s sprednjimi nogami? Se pa res lahko poškoduje, če preveč divja. Vem za primer, ko si je psica pri takšnem divjanju grdo poškodovala hrbtenico, pa niti padla ni.
Pri nas premoremo samo 13 stopnice za na podstreho in še tri za ven. Psi so se vedno šetali po štengah za zabavo kolikor jim je duša dala, tudi mladiči, pa ni bilo nikoli nobenemu nič.
Je pa vseeno dobro prej, preden si psa omislimo, pomisliti, ali bomo lahko bomo nosili po stopnicah, ko bo odrasel - če bo to potrebno. Prav žalostno je, če moramo dati starega psa ubiti takrat, ko ne more več sam trikrat na dan po štengah iz ne vem katerega nadstropja. Ali pa si iz istega razloga ne moremo privoščiti zdravlljenja z malo daljšim okrevanjem.

Ovcka

• *
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #9 : 14 Avgust 2007, 12:24:28 »
Za hojo navzdol je bilo misljeno, da si lahko poskoduje komolce.. (logicno, da ne kolkov?)

SKY

• *
    • CHUNAS LEGACY
« Odgovori #10 : 14 Avgust 2007, 15:06:22 »
Citiraj
Za hojo navzdol je bilo misljeno, da si lahko poskoduje komolce.. (logicno, da ne kolkov?)

Ja,če pes živi v 15. nadstropju in gre vsak dan 20x po stopnicah gor in dol.Pri normalnem življenju v 2.,3.,...nadstropju in z 5.-6. izhodi na dan,pa zelo težko.

Dokazano.  ;)

Lp Zoran

Ovcka

• *
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #11 : 14 Avgust 2007, 16:41:54 »
No mi smo v drugem nadstropju s 30 stopnicami v eno stran, in ko je bil star 2-3 mesece sva imela po 15 izhodov na dan (zaradi navajanja na sobno cistoco). Uglavnem, jaz nisem hotela "reskirati" in sem ga nosila, dokler sem ga lahko. Vsak se pa naj sam zase odloci..

Lp..

SKY

• *
    • CHUNAS LEGACY
« Odgovori #12 : 14 Avgust 2007, 17:13:22 »
Ja,saj do tretjega meseca sem jih tudi jaz nosil,ampak to zato,da se ni bilo treba malim kepicam kobacat čez stopnice.
Na kraj pameti pa mi ne pride,da bi po stopnicah nosil recimo 6 mesečnega labradorja s plečno višino okoli 56 cm in 35 kg.

Lp zoran

Ovcka

• *
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #13 : 14 Avgust 2007, 17:48:30 »
Moj zlatko je imel pri 5ih mesecih tam okoli 25kg, tako da, za silo je se slo  ;) Potem je pa pri 6ih mesecih imel se prometno nesreco (zbil ga je avto), tako da sem ga po nasvetu veterinarja se kaksen teden po nesreci nosila gor in dol po stopnicah. Takrat je imel pa ze 27-28kg.. Ce ne drugega, sem pridobila na misicah  ;D

Lp..

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #14 : 15 Avgust 2007, 11:24:17 »
No saj mladičke itak moraš nositi po štengah iz bloka ven, ker bi se sicer polulali davno preden bi prišli na dvorišče. Kar se pa tiče poškodb...psa tm nekje do 30 kg še nekako neseš, če je muja, moji znanci so pa v 5 štuku brez dvigala imeli 50 kilsko mrcino. Pa se je polomil, vztrajali so 14 dni, potem pa ni šlo več.

nikson

• *
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #15 : 10 December 2007, 10:07:01 »
Ojla!

Tudi sama sem svojo psičko nosila do starosti sedem mesecev kot mi je svetoval vzreditelj in moram priznati, da sem se kar precej namučila. Imamo namreč sto stopnic, živimo v tretjem nadstropju in je bil vsakokratni izlet ven pravi podvig, saj je kužika pri šestih/sedmih mesecih tehtala dobrih trideset kil (pa bi jo morala še naprej nositi-tam do osmega meseca, vendar nisem več mogla). Zaradi tega me sedaj pogosto boli hrbet, vendar pa če sem s tem naredila dobro moji psički, mi ni žal! lp, nikson

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #16 : 10 December 2007, 10:18:45 »
Mi smo naše novofundlandca nosili dokler smo ga pač lahko...je pa res,da ga nimamo v stanovanju in da se zunaj tudi lahko izognemo tistim 10 stopnicam,ki jih imamo.

Je pa včasih res kriza,č moraš nesti 55kg mrcino :(.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #17 : 10 December 2007, 10:34:33 »
Moja je zrasla v okolju brez stopnic, sama pa bi jo nosila verjetno tam do 5 mesecev maksimalno. Počasi bi jo pa privajala že prej.
Če ne divja ni panike.

Pol pa vidiš lastnike kako se mučijo po stopnicah, pol jim pa pes šiba dol po hribu  ::)

V glavnem, kot je že napisano, treba je pomislit na to, KAKO BOMO NESLI PSA DOMOV, ČE SE POŠKODUJE.

To je po moje edina prava omejitev pri psu v bloku. Jaz sem mojo tastaro 2 leti v celoti nosila v 4. nadstropje, prej pa občasno.

natka

• *
  • Bonga
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #18 : 10 December 2007, 10:34:52 »
mi smo tudi našo njufko nosili po stopnicah na začetku, ko je bila mladič ker je spala pač v gornjem štuku, zdaj se pa izogibamo vseh stopnic, če se le da (nekako nam uspeva), spi pa v spodnjem štuku. res ne vem kako naj nesem 30 kg, če imam jaz 50 kg. bolj težko  ???

nikson

• *
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #19 : 10 December 2007, 10:43:36 »
Tud jst mam 50kg, ampak je nekak šlo...z vmesnimi postanki in zelo počasi... sem pa vesela, ker mi je zdaj ni več treba nosit. No sm pa pridobila na mišicah in jih mam zdej skor več kot moj fant, hi, hi, hi... ;D

Azu

• Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • The Red Dogs
    • Varstvo psov v Ljubljani
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #20 : 10 December 2007, 10:53:50 »
Jaz sem mojo nosila samo prvih nekaj mesecev po stopnicah (morava čez ene 50 stopnic, da prideva do trave), ker drugače bi se prej polulala, preden bi prišli do konca stopnic. ::)
Drugače jaz okoli tega nisem komplicirala. Je res da ni nikoli divjala po njih, ampak tudi če je šla kdaj sama po stopnicah dol ali gor nisem panike zganjala.
Je pa res, da ima moja prinašalka samo 16 kg in jo je drugače lahko okoli nosit, če je potrebno. :)

Chanel.

• *
  • Hovawarti ex Horto Albo
    • Hovawart psarna Ex Horto Albo.
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #21 : 10 December 2007, 11:53:50 »
Mi smo našo Alesso nosili po stopnicah do njenega sedmega meseca. Takrat je tehtala dobrih 25 kilogramov. Pri sedmih mesecih smo ji prvič dovolili, da gre sama gor, dol smo jo pa še vedno nosili. To, da naj jo nosimo po stopnicah zaradi kolkov, nam je povedala njena vzrediteljica in tudi drugi, ki so svoje pse prav tako nosili gor in dol. Res, da je bilo malo težko nositi njenih 25 kilogramov čez tri nadstropja stopnic, ampak se je splačalo.

nikson

• *
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #22 : 11 December 2007, 11:45:12 »
Chanel, se strinjam s tabo... splača se nositi psa, če se kasneje to obrestuje. Moji sem sicer kdaj pa kdaj dovolil iti gor po stopnicah, samo šele od kakega šestega meseca naprej, nikoli pa ni norela oz včasih se še zdaj punta pri hoji po stopnicah (je prelena in bi se raje nosila!!! :P), ampak to je zdaj že povsem nemogoče, ker je pretežka. Ne vem pa še ali se bo moja vztrajnost pri nošnji obrestovala, saj še ni stara niti eno leto in še ne vem, bom povedala, ko bomo šli slikat kolke in komolce... Sem brala, da bi naj bilo najbolje slikati okoli leta in 1/2, pa sprašujem, kdaj vi priporočate slikanje? Pa lep pozdrav...nikson ;)

Dina

• *
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #23 : 11 December 2007, 11:52:30 »
Meni je ravno na zadnjem cepljenju veterinar rekel, da je za slikanje boljše počakati do 2. leta, ker naj bi se pes šele do takrat dokončno razvil.

lp

esta

• *
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #24 : 03 Januar 2008, 17:15:11 »
hoja po stopnicah je za psa katerekoli velikosti obremenjujoča, še posebej za sklepe. Do vsaj 6 mesecev starosti naj bi ga čez vse daljše oz. višje stopnice, se pravi vse kar je več kot 2 stopnički, nosil. Tako da ti svetujem, da to rešiš tako, da ga v stanovanjen nosiš, kjer pa je ena višja stopnička pa naj chappi skoči sam. To prakticiraji do približno 6 mesecev, potem pa ga počasi navadili na to, da mora iti sam po stopnicah. Paziti pa moraš, da se ne bo kuža "navadil" tega nošenja, da ga ne boš potem celo življenje prenašala okoli  :) Ker se neverjetno hitro razvadijo, pa to verjetno že veš.

Alya

• Pesjanar
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #25 : 03 Januar 2008, 17:19:49 »
Mi ga od 9 meseca več ne nosimo po stopnicah.

Urša in Balu

• *
  • The Skateboarding Dog
    • BuldogBalu
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #26 : 03 Januar 2008, 17:58:13 »
oi!
Naša psica je stara 12 let(no bo stara 5.1.).In ima probleme z tacami(nekaj s hrustancom),ker pa je ona od starih staršev-->oni živijo nad nami.In imajo stopnice.Dol je pa tudi ne mormo nest.težka baba hehe.Pa spodaj pri nas tudi noče spat-->da bi spodaj "živela"vedno hoče gor in gor in gor.In se je že 100x brcnila" v stopnice,aja pa še pol ure hode po 16-tih stopnicah.
Ko pa gre dol je pa še večji problem.Včasih je celo pri zadnji al pa predzadnji stopnici padla.

LP Urša

sue_

• *
    • sue-dony
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #27 : 17 Februar 2008, 22:46:02 »
Naš mali ima dobrih 8mesecev in seveda ga že od začetka nosimo po stopnicah gor in dol.Na začetku je ful hotel kar sam ,vendar smo mu zmeraj rekli,da to ne sme in sem ga dvignila in nesla.Zdej pa bi ga počasi jaz rada navadla,da bi pa on mogoče začel počasi sam hodit gor pa dol,ampak noče.Vedno počaka pred stopnicami in čaka da ga dvignem in nesem.Ko grem po stopnicah,da bi šel za mano,samo gleda in cvili in ne upa gor.Sem ga dala par stopnic gor,da bi pa mogoče šel za mano,pa noče,tut salamo sem mu nastavila,pa se je ni niti dotaknil.Torej kako naj ga navadim,da bi pa zdej šel po stopnicah sam ? ???

Nalch

• *
  • Lucy...
    • my space
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #28 : 18 Februar 2008, 13:53:35 »
jaz pa mojo Lucy lepo nosim po stopnicah, katere so rahlo strme [Lucy je civava in jo lepo primes in odneses ;)] ubistvu se boji stopnic [no, boji se, da bi padla:) ], tako da se kar nosimo... drugace pa cez kaksne manjse stopnice pa kar rada skaklja  ;D :D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Nošnja po stopnicah
« Odgovori #29 : 18 Februar 2008, 14:28:25 »
Ko greš dol ga postavi na zadnjo stopnico. Ko bo to naredil, pa na dve...

Uh, zgleda da sem edina, ki svojemu mladičku od začetka pusti, da hodi po štengah kolikor mu duša poželi.