Kelpie

SKY · 114209

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
Odgovori #120 : 07 Marec 2008, 15:57:01
**Jackie** - Katera disciplina te pa pri delu zanima? In seveda, katera linija ti je bolj všeč, ker kot vidiš, je med obema velika razlika. A lahko objaviš link do filmčka, ki ti je bil všeč?
Izredno zanimiva mi je paša ovac, vendar v primeru , da se ta pes enkrat znajde pri meni bo na repertoarju seveda še ogromno drugih zadev, od splošne poslušnosti, agility. Ampak trenutno se najbolj koncentriram na pašo.
Linija zaenkrat delovna, že zaradi same telesne konstitucije in kot je že opisala deteljica. V bistvu pa se nisem hotla opredeljevat delovna/razstavna, dokler nisem zvedela potenciala za delo oz. nagonov, ker mi je to pri takšnem psu še najbolj pomembno.
Alka, filmčka ne najdem, se bom potrudila in ga objavila ko najdem malce več časa za brskanje.
Mi je pa res blazno všeč premikanje tega psa- že skoraj kot mačka:  :-*
http://youtube.com/watch?v=8fwNEvGcHGo

deteljica,
koliko so pa visoke psice v delovni liniji? Pa še nekaj- kako working kelpiji pridejo čez vzrejne preglede (tam kjer jih imajo) če po napisanem sodeč ne "ustrezajo" standardu ? So potem nerodovniški oz. imajo pogojni rodovnik?

Sem videla na internetu, da so precej vsestranski psi. To mi je všeč  8)

Ok- še zadnje vprašanje- na podlagi česa ste vi izbrali svoje psičke, kaj vam je bilo pri nakupu najbolj pomembno (zunanjost, karakter (in kakšnega ste iskali) ...) .

Hvala  :-* :-*

Zina

Dina

• *
Odgovori #121 : 07 Marec 2008, 16:16:47
A Show kelpie pa ni primeren za pašo al kako?

...sledi svojim sanjam

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
Odgovori #122 : 07 Marec 2008, 16:19:12
A Show kelpie pa ni primeren za pašo al kako?
Citiraj
Torej: kdor hoče past nima z razstavnimi kaj delat- lahko se heca in tud tekmuje sicer, ampak ne glede na vse mogoče teste , ki jih morda imajo starši pri izbiri linije za pašo jaz ne bi niti trznila na razstavno vzrejo.

Dina

• *
Odgovori #123 : 07 Marec 2008, 16:21:51
 ;D ups :-[ pa saj..za nekoga ki bi rad imel takega psa za bolj vsestranske namene, pa recimo za pašo kot hobi, bi bil pa Show tud ok, ane :)

...sledi svojim sanjam

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
Odgovori #124 : 08 Marec 2008, 15:21:09
;D ups :-[ pa saj..za nekoga ki bi rad imel takega psa za bolj vsestranske namene, pa recimo za pašo kot hobi, bi bil pa Show tud ok, ane :)

Ja, po moje da bi bil. Saj je tudi Alkina Chuna (upam, da je prav zapomnjeno ;D) kot vidiš zelo vsestranski pes.

Alka

• *
Odgovori #125 : 11 Marec 2008, 11:35:40
Žal imam o paši s psi premalo znanja, da bi se s tem lahko intenzivno ukvarjala. Chuna mi najbolj pomaga zvečer, ko gredo živali v štalo. Pri ovcah je bolj uspešna kot je bila včasih pri kozah. Tiste so le imele rogove.  ;)

Včeraj sva šli prvič na sled. Pokazala je kar nekaj interesa. Seveda je treba pa to še izpopolnjevati.

Meni so bolj všeč "razstavni" kelpiji. Z razstavami se sicer ne ukvarjam veliko in Chuna dela v krogu vse drugo kot pa se razstavlja. Vizuelnost in FCI rodovnik sta pripomogla k odločitvi za to linijo. Delno pa tudi zato, ker sem še vedno delno zasvojena s standardnim šolanjem in se mi je zdela ta linija bolj primerna.

Kako sem se odločila ravno za Chuno?! Poslala kontakt v 5 držav in dobila odgovor iz Luxemburga. Z Manuelom sva se dogovorila, da lahko prva izbiram in da bi imela psico. V leglu sta bili samo dve. Chuna mi je bila v prvem trenutku nekako bolj všeč. Skozi kontakte, slikce in filmčke pa sem ugotovila, da mi tudi po karakterju "bolj leži". In tako je tu!

Čokoladka polna energije ...                              http://chunaslegacy.wordpress.com/

Alka

• *
Odgovori #126 : 09 April 2008, 12:21:18
En delovni kelpie za deteljico. Vsaj upam, da mi ga uspe pripeti.

Čokoladka polna energije ...                              http://chunaslegacy.wordpress.com/

Alka

• *
Odgovori #127 : 09 April 2008, 12:34:27
Vrnili smo se. Polni doživetij in novih znanj ter spoznanj. Pred mesecem dni sem rekla, da nimam prav veliko pojma o paši. Danes ga imam precej več. In Chuna ima opravljen pašni test. Baje zna. Sicer pa, kot pravijo: Kri ni voda. (pa čeravno je to razstavna kri  ;)).

Pa še slikca napadanja na osebo moškega spola.

Dina

• *
Odgovori #128 : 09 April 2008, 13:01:11
 :o Kako sta lepa :) oba dva ;) Upam, da je bila vaša pot uspešna ;D

...sledi svojim sanjam

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #129 : 09 April 2008, 13:07:23
Tale Beau je pa čist izrezana Raa v moški obliki, pa linije gor al pa dol  ;D
A pol ste mel "schnell kurz" paše   :D ? ( se spomiš reklame za jogurt - še  pa še paše   ;) )
Sicer pa imaš itak protekcijo,ker imaš žvali za trening doma.To ne velja  :P
Harej, ki je edini (al pa eden od par ) Slovencev, ki ga paša trenutno resno  tekmovalno zanima ima tud razstavno psico.
Po moje izključno zato, ker je delovne z uporabnimi rodovniki skoraj nemogoče dobit. Najbrž je lažje dobit uporabnega psa iz "napačne " vzreje  ;D.
Ampak to jim je zgleda ravno cilj- da držijo delovne čist zaprte od FCI, vse stranskosti in ostalega  ;).

Mene pa sicer vlečejo delovne linije- ampak paša pa glih ne  ::)

No če si pravilno razlagam izlet , lahko kmalu pričakujemo okrepitev kratkodlakcev  8) ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Alka

• *
Odgovori #130 : 09 April 2008, 13:50:05
Deteljica - o protekciji pri ofcah bi se pa dalo govoriti. Moje ofce so prave ofce. Gori sem namreč ugotovila, da morajo biti tudi ofce natrenirane, da so potem res ovce. Od mojih je trenutno samo ena taka. Ostale so bolj leteče ovce. No, vsekakor bom najprej začela trenirati ovce.

Gor sva prišla ravno tisti dan, ko so imeli pašni tečaj. Seveda so naju bile same oči in ušesa. Lisbeth nama je prevajala, ker v švedščini pač nisva ravno specializirana. Po pravici povedano, tudi moja angleščina je bolj tak tak. Menda so še danes vsi prehlajeni od nje. Sem intenzivno pogrešala Sky-a.

En dan smo šli pa še malo na trening k Riti. Ona ima delovne kelpije. Psica na sliki naju je prevzela. Mam nekje njen posnetek, samo moram ugotoviti, če se sploh kaj vidi oziroma kako to spraviti na net.

Dina - s Sky-jem se nekaj dogovarjava, da se v kratkem mogoče malo dobimo. Ti sporočiva. Itak bi rada videla tvojo pjeso, kako se razvija.

O uspešnosti čez dober mesec, do takrat pa psssst.  :-X

Dina

• *
Odgovori #131 : 09 April 2008, 14:01:41
Dina - s Sky-jem se nekaj dogovarjava, da se v kratkem mogoče malo dobimo. Ti sporočiva. Itak bi rada videla tvojo pjeso, kako se razvija.

O super :) Upam, da ne ostane samo pri mogoče :P Ker bi tudi jaz rada videla Chunko v živo :) Samo kakšne dva, tri tedne še ne :-[ Ker se miss gonijo >:D

O uspešnosti čez dober mesec, do takrat pa psssst.  :-X

Ok :-X Bomo pa čisto potiho držali tačke in pesti, da bojo dobre in obilne novičke ;)

...sledi svojim sanjam

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
Odgovori #132 : 13 April 2008, 15:53:29
Deteljica, mene zanima za katere vzreditelje si se še zanimala in katere bi priporočala (delovnih kelpijev) ?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #133 : 13 April 2008, 16:27:03
Deteljica, mene zanima za katere vzreditelje si se še zanimala in katere bi priporočala (delovnih kelpijev) ?
nimam pojma. Mislim,da v EU ni nobenega, ki vzreja delovne z FCI papirji razen tega ,kjer sem jaz kupila.
Tega pa žal ne morem preveč priporočit  :(.
Drugače je delovnih psov kar nekaj , ampak imajo za FCI namene neveljavne dokumente.

Mogoče je Alka kaj uporabnega na severu odkrila?

Drugače se mi je pa ta hip (sem morala prekinit tipkanje,da sem šla psa ujet) dogdilo nekaj, kar priča o posebosti te paseme- al pa samo delovne veriante  ::).
Moja guipa Raa- kaže da ma nagon držanja črede skupaj res mal prevelik  :-\.
Namreč mož je peljal otroka ven in se vozojo s kolesi in skiroji okol bloka.
Psici je je čist zarolal, ker je en del družine not , drug pa zunaj  :-X.

no- kaj se je zgodlo? Našla je na pol odprto okno v spalnici in skočila ven- iz zelooo voisokega pritljičja na asfalt  >:(- pa precej daleč,ker so vmes betonska korita za rože in parkirani avti  :o, ...........vse za združitev črede  ::).
In ne boste verjeli  :o- nič ji ni. Zanjo je tak skok mala malca  8).

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #134 : 13 April 2008, 17:56:36
http://www.janwesen.com/

Tole bi priporočila, država Washington ( direktni avion Seatlle - Amsterdam v primeru potrebe)
Lastnica je zelo znana trenerka za pašo.. bi rekla, da so tudi njeni kelpiji iz delovnih linij, imajo kup delovnih nazivov ( ona tudi trenira avstralce za druge lastnike )
Dosti podatkov je na strani, so pa sigurno CKC registrirani ampak mislim, da kakšno leto FCI več ne priznava CKC. Nisem sigurna.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
Odgovori #135 : 13 April 2008, 20:22:33
martina o.-super! Hvala za link!

Deteljica, maš srečo da se res ni poškodovala.  :) Smotka...  :P

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #136 : 14 April 2008, 08:50:30
Če sem prav videla, CKC priznava Australian Kelpie.
Zakja pa AKC ne ( in FCI tudi ne??).

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #137 : 14 April 2008, 08:56:08
Če sem prav videla, CKC priznava Australian Kelpie.
Zakja pa AKC ne ( in FCI tudi ne??).

Ker so delovni in razstavni globoko skregani  :P

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #138 : 14 April 2008, 08:58:00
A ni to en standard?? Ne razumem..

Alka

• *
Odgovori #139 : 14 April 2008, 09:42:28
Nope. Ni en standard. Čisto različni standardi in kriteriji so. In, kot smo že večkrat poudarili, ni jih dovoljeno medsebojno pariti.

Alka

• *
Odgovori #140 : 21 April 2008, 13:56:59
Ena od slikic s severa.

SKY

• *
Odgovori #141 : 22 April 2008, 13:02:44
Nova objava na strani!   :o

http://chunaslegacy.wordpress.com/

Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!

Alka

• *
Odgovori #142 : 07 Maj 2008, 14:04:17
Na ultrazvoku so nam povedali, da 99 %, da smo noseči. Se nadaljuje!  ;)

Dina

• *
Odgovori #143 : 07 Maj 2008, 14:08:06
 :o :o :o :o :o

Bravo! Čestitke...bomo še vedno držali pesti, da bo vse ok, pa da jih bo čimveč :D ...navijam za črnuhce ;D ;D ;D

...sledi svojim sanjam

Jean

• *
Odgovori #144 : 07 Maj 2008, 14:38:07
A ve kdo kaj vec o tej psarni?

http://arkosliget.dogheart.hu/

Ima poleg madzarskih pasem (Pumi, Puli, Kuvasz, Mudi, Komondor) tudi kelpije. Jih je kar nekaj na Madzarskem, so postali popularni za dog frisbee.

SKY

• *
Odgovori #145 : 07 Maj 2008, 14:54:09
:o :o :o :o :o

Bravo! Čestitke...bomo še vedno držali pesti, da bo vse ok, pa da jih bo čimveč :D ...navijam za črnuhce ;D ;D ;D

Ja,kar navijaj!  ;)

Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!

Dina

• *
Odgovori #146 : 07 Maj 2008, 16:26:23
Ja,kar navijaj!  ;)

Lp Zoran

Bom, bom ;) Brez skrbi :P

...sledi svojim sanjam

Alka

• *
Odgovori #147 : 09 Maj 2008, 13:30:25
Jean - Morda ti bo deteljica vedela kaj več povedati. Sem sicer iskala samca tudi na Madžarskem, vendar nisem našla nič primernega.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #148 : 09 Maj 2008, 21:52:44
A ve kdo kaj vec o tej psarni?

http://arkosliget.dogheart.hu/

Ima poleg madzarskih pasem (Pumi, Puli, Kuvasz, Mudi, Komondor) tudi kelpije. Jih je kar nekaj na Madzarskem, so postali popularni za dog frisbee.

Moja je iz te psarne. Zaenkrat žal ne morem glih priporočat  ::)
Psica je bila pri 11 tednih še necepljena, polna glist, giardij in totalno nesocializirana. Ne da bi me vprašal za mnenje jo je potem na dan odhoda cepil  >:( - steklino  :o 

Jean

• *
Odgovori #149 : 10 Maj 2008, 14:37:48
Moja je iz te psarne.

A res? Pasma mi je vsec, psarna pa ni prevec vsec. Samo nisem hotela biti prevec kriticna, prvic, da ne bi prevec hitro cloveka obsojala na podlagi prvega (in lahko napacnega) vtisa, drugic ker sem mislila da mogoce kelpji ze po naravi potebujejo drugacen nacin, da niso hisni psi ampak da spadejo pri zivini...

Skratka, vsi psi (cca. 30 jih je bilo, vec pasem in starosti) so bivali zunaj, v ograjenih prostorih, na goli zemlji (bare dirt), 2-5 skupaj. Nisem imela obcutka, da so delezni velike pozornosti in socializacije od strani cloveka. Bili so prijazni, prav sestradani bi rekla za clovekovo pozornost, zdi se mi, da njim je bilo dolgcas, eni so hodila nonstop gor in dol ob ograji, in lajali. So se mi smilili.