Kaj je pitbul oziroma kaj naredi pitbula - pitbula? Njegov karakter. Pitbul ni ne najmočnejši, ne najhitrejši, ne najspretnejši, ne najpametnejši, niti nima najmočnejšega ugriza med psi. Je pa edina pasma, pri kateri nekateri, pozor nekateri!! izmed njenih predstavnikov posedujejo srčnost oz. game. Kaj pomeni da ima oz. da je nek pitbul game? To pomeni, da ima neuničljivo voljo do zmage, ne glede na vse ostale pogoje, v katerih se nahaja. Če bi kdo rekel, da obstajajo tudi druge pasme, ki se borijo do svoje smrti, bi ta imel še kako prav. Ampak ti psi se borijo do svoje smrti zgolj zato, ker nimajo druge možnosti. Nimajo izbire. Če bi takšnega psa odstranili iz dane situacije in mu dali možnost izbire, da se vrne tja, kjer ve, bo še naprej dobival batine oz. ga bo drugi pes ubijal, ni psa, razen nekaterih pitbulov, ki bi to storil. Pri živalih je najmočnejši nagon ravno nagon po preživetju. In če ima nek pes game, to pomeni, da je njegova volja po zmagi močnejša od volje do preživetja.
Nažalost ne obstaja pasji šport oz. disciplina, ki bi bila sprejemljiva za normalnega (haha, ta beseda je še kako pravilna) človeka, v kateri bi pes lahko pokazal ali je game. Ne obstaja. Če nek pitbul oz. pes 1000 krat leti po žogico, teče 3 ure ob kolesu, 1 uro visi na veji, niti slučajno ne pomeni, da je game.
Potreben ampak ne zadosten pogoj, da lahko računamo, da bo pitbul imel game je, da je gamebreed. To pomeni, da so vsi njegovi predniki bili testirani na game. Iz takšnega legla potem, če ima polovica psov game, je to več kod zelo dobro leglo. Game je tudi lastnost, ki se lahko zelo hitro izgubi. Tri, štiri generacije parjenja netestiranih psov in le še čudež nam podari game psa.
Pitbul po zunanjosti izgleda tako kot izgleda zaradi tega, ker je očitno najboljše za to kar počne, takšna oblika telesa. 200 let selekcije se je delalo na podlagi sposobnosti psov in ne izgleda. So pa ljudje začeli pariti nekatere pitbule po izgledu in nastala je nova pasma - Ameriški Stafford Terrier. Tako da pitbula, ki je kolikor toliko toleranten do drugih psov in primeren za vrsto aktivnosti že imamo. Zato bi bilo nesmiselno ponavljati zgodovinski proces izoblikovanja pitbula v drugačnega psa, ker ta že obstaja! (AST)
Zakaj za vraga bi kdo želel, da se ohrani srčnost pri pitbulih? Prvič zaradi tega, ker je to edina razlika med pitbuli in ostalimi psi, mogoče celo ostalimi živali. Drugič, ker bi bilo škoda, da se izgubi 200 let selekcije. Škoda bi bilo tudi vseh psov, ki so v teh letih morali biti v ringu. Ampak takoj lahko sedaj nekdo napiše, a psov, ki bodo to šele počeli pa ni škoda? Ne morem drugega, kot mu pritrditi. V bistvu se sedaj nekega pametnega razloga ne spomnim in dopuščam možnost, da ta sploh ne obstaja.
To kar sem napisal, je pač zgodovina te pasme. Sprejemljiva ali ne. Čeprav imam sam "pravo" predstavnico te pasme, sem prepričan, da nikoli ne bom izvedel ali ima game. Niti me to ne zanima, ker se ne bom šel vzreditelja. Z enim psom se tega ne moreš iti. Da si koliko toliko dober, to pomeni, da imaš dobre pse, ki lahko prenašajo game na potomce, mora iti vsaj 20-30 psov na LETO mimo tvojega dvorišča. Šele takrat lahko sodeluješ pri "doprinosu" pasmi.
Se mi zdi, da sem že pred kratkim napisal, da bom sam toliko egoističen, da bom raje drugim prepustil, da si umažejo svoje roke za naše potomce in prihodnost te pasme. Moja pitbulka, če bo odrasla imela takšen karakter kot ga ima sedaj, ne bo niti 1% pravega pitbula. Ampak je zaradi tega ne bom imel kaj manj rad in je ne bom prodal za noben denar. Je oz. bo kakršna bo in kar je najvažnejše pri vsem tem je to, da je moja!