Avtor Tema: terarij za podgano  (Prebrano 7260 krat)

eva

• *
  • Spol: Ženski
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« : 10 December 2007, 08:02:27 »
mogoče kdo ve kje bi se dal ceneje dobiti terarij za odraslo podgano?

lp eva

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« Odgovori #1 : 10 December 2007, 08:12:43 »
zanima me tudi koliko je primerna velikost terarija za odraslo podgano
 lp

eva

deteljica

• Pravi Pesjanar
terarij za podgano
« Odgovori #2 : 10 December 2007, 13:38:46 »
vedno je najboljša velikost največja,kar jo še spraviš v stanovanje.
Najceneje te bo prišelka kašen velik rabljen velik akvarij, ki za vodo ni več varen, oz katerag lastnik je obupal nad akvaristiko.
V poštev pridejo tudi vseh vrst kletke, samo pazi, da so razmaki res ozki.
Tudi sestavljanke za hrčke bi se obnesle po moje.

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« Odgovori #3 : 10 December 2007, 16:41:32 »
sem že gledala za rabljene  vendar imajo po večini toliko velike terarije kot je moj vendar je premajhen.Sem šla pa danes gledat kletke.Velikost super vendar je pa razmik me drešetka prevelik.
mogoče ve kdo ali se kje v tujini dobijo take stvari za kakšen € manj?

lp

eva

deteljica

• Pravi Pesjanar
terarij za podgano
« Odgovori #4 : 11 December 2007, 08:50:36 »
sem že gledala za rabljene  vendar imajo po večini toliko velike terarije kot je moj vendar je premajhen.
lp

eva
Kolio  pa je velik?
Poskusi s kakšnim oglasom.
 200 l akvariji so kar pogosti, obstajajo tudi večji (naš je 800l npr) in bi po moje morali bit za podgano dovolj veliki, predvsem če jo tudi spuščaš- kar predvidevam, saj je za ljubljenčke to običajno.
.

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #5 : 11 December 2007, 09:14:59 »
Akvariji ni ravno najprimernejše "bivališče" za podgano, saj rabijo zelo razgiban teren v več nadstropjih. V tistih majhnih zadevah za hrčke bi se ji pa po moje zmešalo, saj so podgane ful večje. Lahkotehtajo tudi pol kile  :o Jaz iamam kletko dimenzij 60x50x130, pa moraram svoji podgani vsak dan spustiti iz kletke, da se zletata.

Najceneje prideš skozi, če sam skupaj zbiješ kletko, ali pa predelaš kakšno staro omaro.

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« Odgovori #6 : 11 December 2007, 11:50:39 »
Kolio  pa je velik?
Poskusi s kakšnim oglasom.
 200 l akvariji so kar pogosti, obstajajo tudi večji (naš je 800l npr) in bi po moje morali bit za podgano dovolj veliki, predvsem če jo tudi spuščaš- kar predvidevam, saj je za ljubljenčke to običajno.
.

mislim da je 60 litrov.Sicer je še majhna(ima 2 meseca) vendar bi vseeno rada imela večji prostor zanjo da se lahko še malo znori...drugače pa je nimam spuščene(vsaj kadar je moja psica v isti sobi) tako da bi bila brez nadzora vendar jo imam običajno za vratom kjer se dostikrat umiri ko se mi zaplete v las...kok je to fajn:D

lp

deteljica

• Pravi Pesjanar
terarij za podgano
« Odgovori #7 : 11 December 2007, 20:44:53 »
Znanec jih je imel navadno v 200l akvariju, pokritem z mrežastim pokrovom. Spodaj igrače in samo 1/2 je imela še nadstropje. Meni so se zdele čist zadovoljne, res pa so bile zaprte samo ponoči in ko je bil zdoma.
Jaz sem imela nekoč hrčka in sem tudi imela akvarij (manjši), ne kletko . Steklo se mi zdi ,da ima to prednost pred omarami npr,da se ne navzame vonja urina. Podganja (in mišja) stanovanja namreš meni kar smrdijo- tudi če pridno čistijo.
Tale tvoja kleta zgleda pa prav v redu. Sem se spomnila, da v okolici Ljubljane en obrtnik dela nakupovalne vozičke in take stvari iz mrež - mogoče bi naredil tudi kaj za podgane po želji.

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #8 : 11 December 2007, 22:34:41 »
Glede smradu se za enkrat nič ne pritožujem, pa imam podganici že leto in pol. Police sem prebarvala z vodno (akrilno) barvo in se v bistvu urin sploh ne vpije v les. Sicer imata pa navado, da se podelata v svojem wc-ju...No in pa v viseči mreži, ki jo je treba na vsake 3 dni prati.

Saj če imaš podgano veliko spuščeno, bi šlo tudi čisto lepo skozi z akvarijem. Ampak gibanje in družbo pa nujno potrebujejo  :)

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« Odgovori #9 : 12 December 2007, 18:05:10 »
podgance nimam spuščene veliko zato ker se bojim da mi bo skliznila ali pa de so bo kam skrila in je nebom najdla.Moja soba pa je tudi skos odprta ker moja mačja madam redno dela obhode in me čekira.Živa pa je skos v moji sobi in drugje sploh noče bit.
Zanima me kako naj podgano navadim da mi bo sedela za vratom?Ko sem imela miš mi je šla avtomatsko za vrat in tam tudi ostala.Jolly pa se tja sicer spravi se zamota v moje lase in je tam par minut vendar ko sem imela miš sem jo anostavno dala za vrat in sem šla lahko brez skrbi tudi ven in se ni niti premaknila ta mala žverca pa skos pleza po meni.

deteljica

• Pravi Pesjanar
terarij za podgano
« Odgovori #10 : 13 December 2007, 09:23:39 »
Zanima me kako naj podgano navadim da mi bo sedela za vratom?Ko sem imela miš mi je šla avtomatsko za vrat in tam tudi ostala.Jolly pa se tja sicer spravi se zamota v moje lase in je tam par minut vendar ko sem imela miš sem jo anostavno dala za vrat in sem šla lahko brez skrbi tudi ven in se ni niti premaknila ta mala žverca pa skos pleza po meni.

Podgane so izjemno pametne. Dosti bolj kot psi npr 8).
Priporočam ti , da jo začneš učiti s sklikerjem- pa ne samo sedenje za vratom, ampak kakšne trikce.
Tako bo zaposlena in psihiočno zrekreirana  in  med vama bo čisto drugačen odnos. Zagotovo jo boš lahko tudi spuščala in poklicala  8).
Pa še za nas bo zanimivo,če boš kakšen trikec posnela in objavila  ;)

eva

• *
  • Živa in Dru
    • album
terarij za podgano
« Odgovori #11 : 13 December 2007, 09:40:59 »
ker je to moja prva podgana nimam veliko izkušenj z njimi.Deteljica ko si omenila da jo lahko naučim trikcev...kakšne trikce jo lahko naučim in pa kako...kliker smo že začeli uporabljati in tamala kar dobro reagira nanj

lp

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #12 : 13 December 2007, 11:42:04 »
eva, tema o podganah je že odprta in ti predlagam da tam vprašaš, ker ti bo lahko odgovoril tudi kdo, ki ima izkušnje s podganami

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1044.0

No, jaz sem svojo prvo podgano navadila na ramo in pa odpoklica po kliker sistemu (le brez klikerja :) ). Vsakič, ko je prišla na ramo in vsakič, ko je prišla do mene je dobila grah  :P Ta druga podgana je imela to "funkcijo" sedenja na rami že vgrajeno.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #13 : 14 Januar 2008, 10:11:41 »
Pozdrav!

Razmišljam o nakupu podgane pa me zanima, ali res potrebuje toliko prostora? Čeprav se jo tudi spušča po sobi? Trenutno imam star stekleni okvir za akvarij, ki ima cca. 42l prostornine. To pomeni, da bi ga morala povečati? Za koliko približno, da bi bilo za podgano še udobno? Razmišljam da bi ga povečala v višino, s kakšnimi mrežami oz. rešetkami.

deteljica

• Pravi Pesjanar
terarij za podgano
« Odgovori #14 : 14 Januar 2008, 11:04:51 »
Pozdrav!

Razmišljam o nakupu podgane pa me zanima, ali res potrebuje toliko prostora? Čeprav se jo tudi spušča po sobi? Trenutno imam star stekleni okvir za akvarij, ki ima cca. 42l prostornine. To pomeni, da bi ga morala povečati? Za koliko približno, da bi bilo za podgano še udobno? Razmišljam da bi ga povečala v višino, s kakšnimi mrežami oz. rešetkami.
toje čist premalo prostora, če uporabljaš akvarij  morabit vsaj 200l.
Pozabi ta akvarij in si oglej druge nasvete, ki so bili že dani

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #15 : 14 Januar 2008, 13:13:51 »
Vem ja da je ta akvarij premajhen, zato pa sme omenila možnost povečanja v višino. Glede na to, daje dolžine skoraj 50cm in širine okol 35cm. Mislite, da ne bi bilo dovolj, če bi stvar samo povišala z mrežo? Tako da bi višina prišla cca. 1m. Kaj pravte?

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #16 : 14 Januar 2008, 13:25:00 »
Deteljica ima prav, to je čisto premalo prostora, tudi če boš povečala v višino! Podgane so zelo inteligentne živalce in rabijo veliko gibanja. Pa ne samo gibanje, tudi zaposlitev za možgančke. Zelo rade raziskujejo svojo okolico in dirjajo naokoli. Evo, moja neprijetna izkušnja: ko mi je poginila psička, se mi je čez dva meseca pridružila mladička labradorka. Ker ima ena od podgan zelo slabo navado (grize pasje smrčke), sta bili več časa zaprti v kletki. Ta sprememba je bila za niju tak stres, da se je črnobela podganica pogrizla do krvi in si začela pulit dlako. Niso bili krivi nobeni zajedavci (pregled pri veterinarju je to potrdil), ampak mala sprememba v njunem življenju. Prišlo je tako daleč, da je postala čisto oguljena in apatična. Če ne bi ukrepala bi poginila v roku dveh tednov kljub temu, da imata ogromno kletko in da sta dve. Potem sem si vzela čas in podganama predstavila psa, psu pa dopovedala, da se je dobro izogibati stiku podgana-smrček. Zdaj sta podgani veliko več spuščeni in sta sprejeli psa. Dlaka je postala spet gosta in svetleča, pa tudi prepirov med njima ni več  :)

Hočem povedati, da podgane niso živali, ki jih stlačiš v premnajhno kletko in vsake toliko malo pogledaš. Rabijo tudi družbo druge podgane, ali pa res veliko veliko pozornosti človeka, drugače postanejo "depresivne" in lahko poginejo.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #17 : 14 Januar 2008, 15:36:44 »
Aha, zakaj so pa potem trgovinske kletke velike cca. 80x40x80? Nisem našla nobene večje. Potem rabi prostora več kot 200l.
Ok, to bom še razmislila. Kako bi pa na žival vplivalo to, da me čez vikend ni, tako da bi bile same doma ob sobotah? Ker študiram in se med vikendom vozim domov. Potem verjetno tudi to ne bi bilo dobro, ker bi ji bilo dolgčas, a ne?

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #18 : 14 Januar 2008, 15:50:33 »
Jaz ti priporočam, da kletko narediš sama. Super se obnese kakšna stara omara, ki jo preurediš v kletko.

Če boš imela eno samo podgano in jo boš puščala čez vikend samo doma, jo boš mučila. Omisli si dovolj veliko kletko in naenkrat (!) vzemi dve podgani (najbolje samici), potem ju boš pa lahko brez problema pustila doma. Jaz moji pustim tudi 5 dni sami doma, pa je vse v redu. Le dovolj hrane in vode morata imeti  ;)

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #19 : 14 Januar 2008, 16:22:17 »
Leseno? A ni možno da pregloda in pride ven? Sploh, če bi jima bilo dolgčas. Sicer pa je to dobra ideja. A je, če imaš dve, glede na to da so pametne živali, med njima potem tudi kaj ljubosumja al pa kej tazga, če recimo samo eno vzameš ven? Ker se mi zdi, na začetku, ko ju hočešp naučiti, da ne smeta pojesti kablov in te stvari je najboljš če delaš s samo eno? A ne?

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #20 : 14 Januar 2008, 21:00:24 »
Jaz imam lesen okvir, mreža pa je vpeta na notranji strani, tako da se ne moreta pregristi ven. Spodaj imam pa steklen "akvarij", ki sem ga dala delat po naročilu in je kot nekakšen predal

Takole izgleda

Podgani se bosta dobro razumeli če jih boš vzela iz istega legla naenkrat (preberi si temo o podganah, tam je že nekaj o tem napisano). Nase ju navajaš hkrati in sicer tako, da sta v kletki, ti jima pa ponudiš kakšno res slastno hrano (grah, sir, jogurt,...). Ko se te ne bosta več bali, jih vzameš iz kletke in si jih posadiš na rame. Fino je, če imaš polover s kapuco. Na tla si na začetku še ne bosta upali, to naj te ne skrbi. Kable pa moji ne grizeta, oz. grizeta kable, v katerih ni el. toka. Najbolje da jih skriješ, da ne bosta mogli do njih, ali pa zaščitiš s plastiko.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #21 : 15 Januar 2008, 09:54:33 »
Druga vprašanja sem postavila pod temo podgana, me pa še glede kletke zanima. Najprej hvala reggi za komentar. Problem je ker imam v sobi kar nekaj teh kablov, in upam da jih res ne bota grizli oz. se jih bo dalo naučiti naj jih pustita pri miru.
Zanima pa me, kakšne dimenzije kletk imate še drugi, ki imate vsaj dve podgani?

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #22 : 15 Januar 2008, 11:22:51 »
Zanima me še kakšne rešetke so primerne? Koliko placa je lahko vmes med rešetko, da podgana nebi mogla priti ven? Koliko debelo mrežo je treba, da je ne bi slučajno (če bi ji blo dolgcajt) pregriznila?

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #23 : 15 Januar 2008, 11:47:24 »
Razmak med rešetkami naj bo 1 cm. Kupi navadno pocinkano mrežo, ki jo dobiš v Merkurju.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #24 : 16 Januar 2008, 17:07:45 »
Pa se dobi v Merkurju po metrih? Ker sem v OBIju vidla sam cele pakirane, k je 1x5m pa je 30evrov. Zdaj že vneto načrtujem kaj vse rabim za izdelavo kletke...Če bom dobila kakšno staro omaro bom iz nje naredila, če pa ne bo treba pa kar celo kletko naredit.
Glede teh cevi po katerih se potem plazijo, kakšen premer pa morajo imeti, da bojo brez težav šle skozi?
Razmišljam tudi, da bi naredila iz kletke ven tunel, na koncu tunela pri moji mizi dala eno čist malo kletko (še od hrčka moje mamice, ki ima zdaj večji domek) pa potem vratca ven, da bi lahko sama prišla do mene, jaz bi jo pa spustila ven.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #25 : 29 Januar 2008, 11:24:20 »
Ali se lahko mrežo oz. kletko prebarva, ali jo podgane grizejo?

regga

• *
  • Enya
terarij za podgano
« Odgovori #26 : 29 Januar 2008, 12:50:49 »
Ne vem s kakšno barvo bi lahko prebarvala...vsekakor mora biti na vodni osnovi. Moji rešetk niti ne grizeta, za tvojo ti pa ne morem reči.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #27 : 29 Januar 2008, 17:48:32 »
Itak bi pobarvala s kakšno takšno barvo, ki ne bi bila škodljiva, sam če bi jo grizle bi bilo itak vseeno če je gor ali ne. Lepše bi izgledalo, če bi bila pobarvana, recimo tako kot trgovinske kletke. To pa zato, ker bo cela kletka narejena iz mreže, le spodnji del bo iz pleksi stekla.

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #28 : 07 Februar 2008, 09:53:30 »
Iščem večjo kletko za podgano, mere cca. 100x80x50, lahko tudi domače izdelave.
Sem iz LJ

Lp

Amy

amyZ

• *
terarij za podgano
« Odgovori #29 : 07 Februar 2008, 14:21:29 »
Ne rabim več, sem že nabavla.