culto: Če bi kaj naročil, si poglej na http://www.learningaboutdogs.com/acatalog/New.html in mi čim prej sporoči! Imaš tudi navaden teleskopski target stick, ki pride 15 eur. Target sticka s klikerjem tu nimajo; jaz ga tudi nikoli ne bi imela, ker imam mnogokrat kliker in stick vsakega v svoji roki.
Culto, najbrž si bil v gužvi in si spregledal moje zgornje sporočilo, bom napisala še enkrat, da ne bo nepotrebnih nesporazumov

.
tokratno naročilo: Tokrat smo naročali prek
LEARNING ABOUT DOGS, in sicer primarno zaradi target stick with base. To je pripomoček, ki se mu je v časih Garyja Wilksa, enega začetnikov dela s klikerjem, reklo alley oops. To tarčo sem prvič videla takle čas lani, ko sem si naročila svoj prvi klikeraški filmček - The motivation movie od Joanne Hill. Prve sekunde devedeja so prav s to tarčo, na katero Joanna uči nekaj tednov starega mladička. Me je pričelo zanimati, kaj in zakaj to je, po eni kmečki logiki pa me je fasciniral princip dela, ki je zadaj. Pisala sem Joanni, pa založbi, ki je DVD izdala, pa naprej in naprej, da bi do alley oopsa prišla. Žal neuspešno, kajti jaz sem za alley oops slišala nekaj let za tem, ko so ga v ZDA zaradi spora med Wilksom in proizvajalcem prenehali izdelovati. Bila sem tako neumorna, da sem pisala celo v fabrko, če imajo kje še kaj. Nič

. Potem sem v devedeju Virginie Broitman naletela na revival alley oopsa, ki se mu je že reklo target stick with base. Pisala sem Virginii in takrat sva postali v bistvu ene vrste dopisni prijateljici. Povedala mi je, da je okrog target stick with base cela fama, ker ga je Wilksova naslednica vključila v eno kompleksno mašino, ki se ji reče manners minder. In ta mašina stane mislim da cca. 150 usd. In bla bla bla, jaz sem 1 leto delala s približki alley oopsa, upanje, da pridem do originala, pa ni zamrlo. Po nekaj dni več kot enem letu so me presenetile punce iz Learning about dogs in mi povedale, da se je Sophia odločila prodajati target stick with base tudi posebej. Sledil je totalni naval v ZDA, kjer je tarčo prvi pričel propagirati agilitaški Clear Run. V Evropi, kolikor je meni znano, je dosegljiv le prek mojih Angležinj; pa še to samo interno. Da ni kar nekaj, navsezadnje pove dejstvo, da je na naslovki najnovejšege devedeja, ki so ga predstavile letos na Cruftsu.

Jaz sem dobila 2 izvoda za vztrajnost v bistvu; ko pa se je včeraj pokazala prilika, da ga naročim tudi za vas, sem to posredovala dalje. Meni je to eden ključnih pripomočkov pri šolanju, zato čisto rada pomagam. Ker pa se je ravno naročalo, je vsakdo lahko vzel še kaj drugega iz njihove ponudbe.
abstraktno naročilo: Moje mlade prijateljice, ki nimajo kartice, da bi naročale prek neta, so me prosile, če lahko naredijo nakup prek mene. Ker zelo cenim njihovo zavzetost za delo in se tudi sama od njih veliko naučim (takole mimogrede, jaz sem Bajka dobesedno 2 meseca neuspešno učila preval in že skorajda obupala. Potem sem prosila Azu, da naj naredi samo gib z roko, pa bom vedela, kaj delam narobe - in sem res. Potem sem Bajka preval naučila v 2 dneh. Da ne govorim o tem, kako me je karala, da imam preveč mišičnega spomina in zato slabo frizbije mečem, nakar sem začela metati z levo, pa nisem levičar, in mi je šlo much better.) Zato smo se pričeli dogovarjati, da bi naročili prek
CANINE CONCEPTS. Ker pa se je vmes izkazalo, da teleskopskih target stickov ne bodo več imeli, je ta opcija zaenkrat odpadla

. S tem pa tudi naročilo artikla, za katerega se zanimaš ti, culto. Seveda pa lahko kadar koli sam naročiš, trgovina je prijazna, usluge hitre, jaz sem res zadovoljna.
splošno o delu na targeting: Da ne bom spet nakladala, predlagam takole. Malo mi pustite dihati, da spravim skupaj tiste članke, ki jih o targetingu pišem. Jih bom dala na klikerjevo stran, potem si jih boste prebrale in potem spraševale

. Moje generalno navodilo pa je - da najprej na shaping naklikate sebe. To je malce metaforično rečeno, hkrati pa je v tem tudi resničen nasvet. Tako Virginia kot Kay delata veliko s shapingom in targetingom vodnikov; Kay ima celo sistem klikeraških iger za ljudi, ki se mu reče Genacab. To je kliker sistem za vodnike, da jim logika operantnega pogojevanja zleze pod kožo. Na veliko vprašanj, ki mi jih postavljate na maile (in prav za vsa sem seveda hvaležna!), bi si znale same odgovoriti, če bi malo pomislile. Nekaj teorije morate znati, da iz nje lahko izpeljete prakso. Sicer boste za vsako situacijo posebej spraševale, namesto da bi same našle rešitev. Jaz sem na Genacab delala s 7-letnima nečakinjama dvojčicama. Bila sem šokirana, kako različno sta reagirali. Kakor različno reagirajo tudi psi, če jim damo možnost, da se sami izrazijo, mi pa jim prisluhnemo. Jaz vas lahko naučim loviti ribe, ne bom pa rib lovila namesto vas

.
Aja, naročilo je oddano, mislim, da ste se vse odločile maksimalno dobro. Tudi glede Cuzov mislim, da smo prišli do optimalnih variant. Da boste pomirjene, pa tule ena primerjalna fotografija velikosti

. Od leve si sledijo: Ego 0,5 L, najmanjši Kong, small Bad Cuz, navaden kliker, Cat Cuz, Chicken Cuz (brez nog, ena je ostala v Bajkovem, ena pa v Amelijinem gobcu), ležeč Ego 0,5 L, na njem maksimalno zložen pocket target stick, skrajno desno Kong XL.